餐厅: 紫竹林素食
资讯:

2023-07-11 2605 浏览
工廈鋪頭細細,但非常有驚喜!! 平日晚上同朋友去到,人唔多,計埋我地4枱客。樓面,收銀同廚房都由廚師叔叔一腳踢。但係叔叔非常有禮貌同有耐性。由於叔叔一個人一腳踢,上菜速度都比較慢,但可接受。我地叫左糖醋東坡肉,鰻魚炒飯,芋頭魚。所有都非常非常有驚喜!其中大推糖醋東坡肉! Officially 鋪頭閂10點,平時餐廳930已經會提你last order 同10點閂。但叔叔好chill咁完全冇趕我地走,重同我地講慢慢唔駛急。非常appreciated. 一定會再回頭食
工廈鋪頭細細,但非常有驚喜!!

由於叔叔一個人一腳踢,上菜速度都比較慢,但可接受。
我地叫左糖醋東坡肉,鰻魚炒飯,芋頭魚。
所有都非常非常有驚喜!其中大推糖醋東坡肉!

2022-11-19 3450 浏览
家人生日,於放工特別去觀塘成業工業大廈10樓取純素蛋糕,所以想在同區買素食外賣,一查見紫竹林在同一大廈1樓,就在落的電梯按1字。出𨋢右轉再左去盡頭,不難找到餐廳。進去見職員有打掃,以為已休息,一問職員好確定的可以進座,可惜我是要外賣,但他都不介意。原好想要招牌叉燒,但生日主角近期不能吃燒烤炸物,所以最後點了最保守的羅漢齋上素。店員收了錢請我坐著等。知道該店有定期派飯行善推廣素食,做了功德就在唸觀音。期間聽到師傅開雪櫃切菜開鑊,忙碌約20分鐘便有熱騰騰的羅漢齋上素。回家倒出有一大碟,用料足,在底的大量芽菜倒了在面,進口感到少油也不咸,餸飯一流。有爽口竹笋,但因皮膚情況全要放棄 :~( 。

2022-11-18
20 分钟 (外卖自取)
  • 羅漢齋上素
2022-09-26 3337 浏览
又到齋期,觀塘素食選擇唔多,同屋企人試下呢間工廈傳統素食。閒日中午唔算太多人,12時半都未滿座。有兩餸飯$52,加多一餸$65, 定價進取。平時我係灣仔$55食到三餸飯了,而且呢度份量也較少,但可無限添飯添湯。西洋菜腰果湯幾清甜菇囉肉唔係一般素店用上猴頭菇,係豆造的,可惜唔夠熱唔夠脆。菠蘿用上新鮮菠蘿,讚炒菜係正常發揮!店員極力推薦招牌叉燒飯,就試下,美味!唔會好似老味咁硬再來一個套餐,黑椒汁未來 burger排,屋企人對個汁讚口不絕,好惹味!

西洋菜腰果湯幾清甜

炒菜係正常發揮!

店員極力推薦招牌叉燒飯,就試下,美味!唔會好似老味咁硬

2022-09-26
2022-08-23 2265 浏览
好味道!素食者好地方~真心推介午市住家飯+老火湯🤤今日食三餸住家飯😋乳炸雞脾菇、魚香茄子、豆豉油麥菜再加必食米紙卷😋飲咗兩碗荷葉冬瓜湯🤤已經飽飽小店人情味❤食得開心~另有晚市小菜供應
2022-07-16 1714 浏览
今日經過電訊廣場,突然有一個婆婆拎住盒飯,應該係義工,話送畀大家試下。當時未食飯,所以唔客氣地要咗佢哋送嘅一盒飯😅。雖然係免費,但絕不馬虎,有好多油麥菜,同埋一件應該係新餐肉,雖然唔係我杯茶 (我都係鍾意平時酸齋、齋叉燒果類多d,所以從來未試過新餐肉),但佢哋真係好有心,睇番佢哋social media,好似耐唔耐就會派飯,下次仲會送去觀塘碼頭畀露宿者。好有心的餐廳,亦都好多謝佢哋嘅飯盒👍🏻👍🏻👍🏻

一直有聽過觀塘有很多素食。剛巧在成業街,搜尋一下成業街的素食,遇上了紫竹林。雖然門面裝修普普通通,但整潔乾淨。初時看到餐牌覺得有點貴,一場來到不妨一試。分別是了魚香茄子,泰式紙米卷,素湯餃子,炒飯(含素蝦醬,XO醬,咖喱,黃薑,欖菜,香椿等)。最喜愛是魚香茄子,試過很多間素魚香茄子,都是走油炒的。這位廚師是乾炒的,茄子保持了一定硬度,咬下去一點也不油膩,而且味道調教得很好味。紙米卷來的時候以為有泰式醬汁,但沒有。吃下去竟然很夠味道,而且有少少脆脆,口感很特別。素湯餃子味道不咸不淡,剛剛好,湯底也不錯。炒飯因為用了素蝦醬,對於我來說有輕微偏鹹。不過整體很香口,炒飯很乾身,因為用了很多材料所以味道比較複雜,很好吃。總括來說,雖然是少店,晚上客人不太多,但對於不吃肉的我們來說,能找到一間烹調素食而且可口的店舖,享受了豐富的一餐,是很難得。一開始覺得價錢偏貴,吃完之後覺得值得。今晚只有店主一人,招呼幾台客兼用心烹製食物,要有點耐性等大約10至20分鐘,會再來幫襯。最後買了自家製核桃,非常好吃。
最後買了自家製核桃,非常好吃。

2021-09-10
  • 魚香茄子
2021-06-07 2827 浏览
第一次食素式私房菜,令我更喜愛吃素了! 由於其中一位是素食朋友,只會到素餐廳,就不如試些特別一點的私房菜吧!地點也很方便,近觀塘MTR,大約10分鐘到去到! 可能因為疫情,私房菜也需要訂位的 ($258+10%),最後當晚只係得我們四個人。我們被安排坐近廚房出菜的位置,因為得師傅一個人煮食物又要照顧我們的需要,都好忙碌! 但師傅掌握時間十分好,每碟素菜之間不用等很久,一煮好就即刻送到我們的枱上,每一碟都係熱呼呼呀! 整晚的食物質素都好好,特別係素叉燒,佢既味道同真的叉燒係無分別,仲可以整到有燶邊的效果,真係好利害呀! 我都忍唔住問師傅點整,原來係用麥芽糖,唔怪得入口甜甜地..除了熱食精彩,素沙律都要但得一提,O的鮮百合真係整得好爽脆同埋野味...真係用了不到10分鐘就已經吃完....經過今次既素食私房菜,真係再要去試一O下其他的餐廳先!!
第一次食素式私房菜,令我更喜愛吃素了

經過今次既素食私房菜,真係再要去試一O下其他的餐廳先!!
紙米卷
素沙律
素叉燒
炒飯
2021-03-31 1999 浏览
新年果陣去紫竹林素食訂左個盆菜,之後順便食埋餐飯,仲買左啲其他野食,依家一次過匯報返先!先講個盆菜,食過幾間素盆菜,一係就太多素肉,一係就唔係好夠味,但紫竹林依個就真係色香味俱全。鋪喺面頭既係佢地既招牌叉燒,夠哂味之餘仲有啲燶邊效果,睇得出係用心製作。除左啲素鮑魚之外,成個盆菜都係天然食材,用料足,份量夠,而我最欣賞係啲自家製肉丸。下次再買盆菜都一定黎依度,包保冇伏。拎盆菜果日係初一,順便食個午餐,但點知假日冇得成平時既午市套餐,我好想試肉骨茶同糯米飯呀...點餸果陣唔記得左個盆菜已經有叉燒,結果一日食左兩次叉燒,不過堂食又係另一返滋味,有少少外脆內軟,好正。黑松露炒飯夠哂鑊氣,一碟飯兩個人食就啱啱好。又食又拎既除左盆菜,仲有純素瑞士卷同琥珀合桃。細個果陣好鐘意食瑞士卷,自己一個啪一條當一餐都得。一般既瑞士卷都有蛋奶,vegan唔會食。喺我以為一世都食唔返以前果種味果陣,竟然發現紫竹林素食有純素瑞士卷賣。訂果陣問左老闆個瑞士卷係咩成份,佢又淨係答我冇蛋冇奶,可能係商業秘密唔比得人知啦。Vegan左6年,真係未食過咁鬆軟既蛋糕,鬆軟得黎又好有彈性,捲做瑞士卷都唔會斷開。啲cream都好綿

拎盆菜果日係初一,順便食個午餐,但點知假日冇得成平時既午市套餐,我好想試肉骨茶糯米飯呀...點餸果陣唔記得左個盆菜已經有叉燒,結果一日食左兩次叉燒,不過堂食又係另一返滋味,有少少外脆內軟,好正。

黑松露炒飯夠哂鑊氣,一碟飯兩個人食就啱啱好。

又食又拎既除左盆菜,仲有純素瑞士卷琥珀合桃。細個果陣好鐘意食瑞士卷,自己一個啪一條當一餐都得。一般既瑞士卷都有蛋奶,vegan唔會食。喺我以為一世都食唔返以前果種味果陣,竟然發現紫竹林素食有純素瑞士卷賣。訂果陣問左老闆個瑞士卷係咩成份,佢又淨係答我冇蛋冇奶,可能係商業秘密唔比得人知啦。Vegan左6年,真係未食過咁鬆軟既蛋糕,鬆軟得黎又好有彈性,捲做瑞士卷都唔會斷開。啲cream都好綿密,仲好食過以前食過既瑞士卷。

琥珀合桃炸得恰到好處,唔會太油但又夠哂脆,啲糖同芝麻均勻咁包裹住每粒合桃,然啲合桃形狀又好靚夠哂大粒,唔會碎開好細粒咁,好滿意。

紫竹林素食唔算係人氣之選,但其實佢地啲食物真係做得好好,希望更多人可以去支持佢地啦。
抗疫抗疫期間,當晚外賣二人份量:風味辣子雞:非常惹味,過癮👍 身旁食肉獸連連大讚番石榴猴頭菇:酸甜清新,配搭出色有驚喜👍食肉獸再次瘋搶星洲炒米:火喉很好,不油膩👍等待外賣的時候,買了素餅乾、蠔油、辣豆瓣醬。(後記:我用了辣豆瓣醬煮冬菇木耳栗子豆腐,味道很好,有原顆豆瓣在內,口感👍 )店內也有自家製素xo醬、蜜合桃等供選購🤤🤤下回務必要點個xo醬做的菜式,口味合適的話就買一樽回家慢慢品嚐。初次接觸紫竹林和大廚,作風樸實低調,屬默默耕耘型。為表支持,寫下第一篇Openrice食記,希望推介給更多對飲食有追求的同好。期待再次去紫竹林嚐嚐其他菜式!
抗疫抗疫期間,當晚外賣二人份量:
風味辣子雞:非常惹味,過癮👍 身旁食肉獸連連大讚
番石榴猴頭菇:酸甜清新,配搭出色有驚喜👍食肉獸再次瘋搶
星洲炒米:火喉很好,不油膩👍

風味辣子雞
番石榴猴頭菇
星洲炒米
  • 辣子風味雞
2020-12-11 3021 浏览
[素食新體驗]慢慢開始健康飲食、多菜少肉,友人開始帶我食素食,不知道是不是素食越來越受歡迎,不少素食店的料理令我大開眼界從基本的素牛、素豬、素雞,到素食三文魚、回鍋肉、麻辣雜錦等,食物真是多元化這間位於觀塘工廈的素食店,絕對是隱世小店因為店主自己經營,想食有「鑊氣」的小炒,這間小店絕對推薦餐牌的選擇多,可以慢慢挑選,三菜一湯或兩菜一湯都沒有味道先來一碗蕃茄湯,清甜,可以開開胃川味回鍋肉用豆皮整的回鍋肉,好特別,而菜炒得非常好味,很有鑊氣,而且辣味恰恰好酸辣米線最令我有驚喜之一的就是這碗米線,酸辣味道非常好再加上米線和配菜,絕對值!比起外面的酸辣米線,這碗絕對不差叉燒飯這碗叉燒飯的叉燒,味道對於不是素食者的我而言,是很吸引,沒有一般叉燒的油膩感,非常推薦最後,另一道令我驚喜的就是這碗胡椒豬肚湯!胡椒豬肚湯原本是粵菜中的一道老火,喝這湯會有健脾暖胃的功效,冬季飲這湯也驅風散寒的功效,沒有任何肉的成分,但味道同效果絕對一流,飲完個人很暖和
[素食新體驗]

不少素食店的料理令我大開眼界

這間位於觀塘工廈的素食店,絕對是隱世小店
因為店主自己經營,想食有「鑊氣」的小炒,這間小店絕對推薦

餐牌的選擇多,可以慢慢挑選,三菜一湯或兩菜一湯都沒有味道

先來一碗蕃茄湯,清甜,可以開開胃

川味回鍋肉

酸辣米線

最令我有驚喜之一的就是這碗米線,酸辣味道非常好
再加上米線和配菜,絕對值!比起外面的酸辣米線,這碗絕對不差

叉燒飯

最後,另一道令我驚喜的就是這碗胡椒豬肚湯!
沒有任何肉的成分,但味道同效果絕對一流,飲完個人很暖和
2020-11-18
午餐
  • 酸辣米線
  • 胡椒豬肚湯
  • 回鍋肉
2020-11-11 1295 浏览
觀塘商廈內的素食店,間中吃吃素也是不錯的。入內環境是座位安排分別在左右兩邊,中間位置放有一列長枱放有不同素食品可供選購。2餸飯,3選2,生煎蓮藕餅,蓮藕切成細粒條混粉成餅狀,原味無增添額外的調味料,新鮮脆爽,只是畧為覺得份量少咗些。北菇紅燒豆腐,大大塊鮮冬菇片爽軟,紅燒豆腐軟淋,炆得入味之餘又唔鹹,這款就份量較多,可以彌補一下。青紅蘿蔔湯,雖是齋湯但青紅蘿蔔煮出來的味道也很清甜。此處可添湯添飯,但重點是不要浪費。
觀塘商廈內的素食店,間中吃吃素也是不錯的。

2餸飯,3選2,

生煎蓮藕餅,

蓮藕切成細粒條混粉成餅狀,

原味無增添額外的調味料,新鮮脆爽,只是畧為覺得份量少咗些。
北菇紅燒豆腐,

青紅蘿蔔湯,雖是齋湯但青紅蘿蔔煮出來的味道也很清甜。

此處可添湯添飯,但重點是不要浪費。
午餐
2020-11-01 803 浏览
觀塘嘅工廠有好多隱世美食,其中依間幾好食,食物質素真心好高。有時食下齋對身體幾好,所以黎試下依間餐廳,今次叫左個餐,依個餐係煎藕餅同素蝦醬炒雜菜,仲有個南瓜雪梨湯。好多人都話齋唔好食,但食落唔比肉差,個湯仲好潤添。
2020-09-26 890 浏览
難得平日放假,專程坐車🚌過海來嚐紫竹林的酸辣米線$50🍜。素食的酸辣米線,除了出名的滕王閣外,似乎不多見了。嘩,好豐富呢~因為好肚餓,要求師傅加多一點米線。(所以大家若太餓,要求師傅加多點米線都沒問題,因為此店一向是湯飯可再添的)🤗碗內的2只素菜手工水餃🥟🥟,是額外加$10有的,所以總共是$60。先嚐湯底,不會太酸太辣,湯喝了也不會口渴,味道剛剛好, 所以我把湯全都喝光。😋👍🏼👍🏼👍🏼(當然想吃辣1點,亦可向師傅要求)如相片所見,食材有豆卜、我很喜歡的潮州花生、雪菜、青紅椒碎以及芫荽。整碗米線吃來是清新美味,味道都是剛剛好。😙至於水餃,再介紹1下,是皮薄饀新鮮,有胡椒香,所以吃起來一點不味寡。而且師傅堅持人手刀工切菜😲,因為這會比削切器切出來的更出味。之後餡料也會放鑊炒香。這個配搭,既可吃素食酸辣米線,又可以入門價$10兩只價試食此店的招牌水餃🥟🥟。相信吃過這水餃後,也會很回味。手工水餃是$80一打,聽起來的確不便宜,但能吃到健康美味又多心機的水餃,仍是值回票價的。😉🥟🥟🥟🥟🥟🥟🥟🥟🥟🥟🥟🥟
難得平日放假,專程坐車🚌過海來嚐紫竹林的酸辣米線$50🍜。
素食的酸辣米線,除了出名的滕王閣外,似乎不多見了。
🤗

整碗米線吃來是清新美味,味道都是剛剛好。

😙
😲,因為這會比削切器切出來的更出味。之後餡料也會放鑊炒香。

😉🥟🥟🥟🥟🥟🥟🥟🥟🥟🥟🥟🥟
素菜水餃酸辣米線
2020-09-24
素菜水餃酸辣米線
  • 水餃酸辣米線
終於試到了紫竹林的荷葉飯$60,吃第1口就吃到了當歸味,材料有冬菇、新豬肉等等,也吃到這飯味道的層次,冬菇香之餘有淡淡的當歸味,既健康又有食療補血作用。但缺點是咸了點,要喝水喝湯解渴。店主 很好,說會向師傅反映意見,下次輕手1點。另外今天的南瓜湯也很好喝。結果喝了3碗呢~可惜的是今天正斗水餃買完了,沒有得打包這裡還有純素古早味蛋糕、純素蛋糕仔、純素曲奇餅甚至純素生日蛋糕訂做,也有不少素食小食、醬料,自家炒造的合桃等可買。
終於試到了紫竹林的荷葉飯$60,吃第1口就吃到了當歸味
但缺點是咸了點,要喝水喝湯解渴。
店主 很好,說會向師傅反映意見,下次輕手1點。
另外今天的南瓜湯也很好喝。結果喝了3碗呢~
可惜的是今天正斗水餃買完了,沒有得打包

素食荷葉飯
2020-09-23
素食荷葉飯
2020-09-24 424 浏览
再嚐的美味,手工水餃由$60食到$80,還是覺得值得的。昨天店主還告知以人手刀功切水餃饀材料,會比用削切器切出來的,較好吃的。雖然我不太明白理由,我想是饀料細緻點,味道會更出,也搓揉時較易。所以煮這美味的薄皮水餃,要企在廚房吼住慢火煮,否則易穿皮。$80一打,所以1定要好好招呼,煮破就嘥料了。好,出完呢個帖,就熄火dinner 了。
再嚐的美味
,手工水餃由$60食到$80

所以煮這美味的薄皮水餃,要企在廚房吼住慢火煮,否則易穿皮。

$80一打,所以1定要好好招呼
,煮破就嘥料了。
好,出完呢個帖,就熄火dinner 了。
2020-09-14
外卖自取