2018-07-06 2948 浏览
有時出街食得太多肉都想搵啲素食食吓!喺網上面見到這間餐廳有一啲西式素食,所以就想去試吓,去到間鋪頭細細但好光猛俾人好舒服嘅感覺,啲員工亦都態度好好服務好周到佢個Menu嘅選擇有中有西,所以我哋就叫左幾個餸試下,叫咗個印度薄餅配咖喱,一個黑松露薯蓉同埋意粉仲有一個豆腐。個咖喱真係有驚喜估唔到素食都可以做到咁濃味,同埋個意粉煮得好好一啲都唔諗,個豆腐亦都好出色啲料同個醬汁加埋個豆腐好夾。所以這間鋪頭我應該會再去
有時出街食得太多肉都想搵啲素食食吓!

所以這間鋪頭我應該會再去
2018-06-25 2472 浏览
1. Money worthy for just HKD$78 (all you can eat for 90 minutes)2. A wide variety of food for your to choose from, salad, entree, main dishes, desserts and drinks3. Staff keep refilling the food that runs out, which in turn keeps serving hot food, good job!4. Vegetarian dishes are usually heavily flavoured and oily to make up for being meatless, but this restaurant does a really good job and commits neither of these mistakes5. The restaurant is quite big, there were tables to host our group of 4
5. The restaurant is quite big, there were tables to host our group of 41 people, and still got plenty of seats for other customers.
2018-06-23
2018-06-12 2479 浏览
呢排熱辣辣,無咩胃口,想食啲清清地的餸菜,就諗起佢了~未轉做素食分子前已經成日幫襯架啦,到轉左手後就好耐無黎過啦,當然要支持下啦。午市自助餐$78一位,估唔到會咁爆滿,我地一行3人被安排坐左在最裏面的位置。雖然離自助餐桌有點遠,不過靜靜地,無咩其他人騷擾,唔錯!第一次黎新店,梗係樣樣都要試下啦,粟米好清甜,茄子入味得黎仲保持到口感,唔會爛蓉蓉,仲個涼食豆腐,夏天食清清涼涼真係好清新。食材雖然簡單,但整得好食唔易,睇得出師父真係有返啲料!除左涼食,都有唔少其他的款式選擇,有齊中西日式食物,冷面點心沙律壽司,真係估你唔到仲有泰式串燒,包羅萬有。每次行出去拎食物,都好似會發現到新菜式。雖然話係全素,唔怕食到肉。不過唔知係咪菜式太多,有時真係唔知自己食緊啲咩。呢個望落似腐皮卷,但又嚐唔出入面係咩,我覺得如果餐廳可以在每碟餸掛個牌仔話比人知呢碟係咩嗰碟係咩,會更加好,至少唔會走嗰刻都唔知自己究竟食左啲咩。除左前菜,主食,任飲豆漿,原來仲有湯水同糖水架,呢鍋係霸王花金笋靚湯。我就試左雪耳海底椰糖水。雪耳十分足料,但略嫌有點過甜。臨走之前,又比我再發現有新菜式本身以為普通炸薯波,點知內藏驚喜。一咬開

我就試左雪耳海底椰糖水。雪耳十分足料,但略嫌有點過甜。

臨走之前,又比我再發現有新菜式本身以為普通炸薯波,點知內藏驚喜。一咬開,黑松露的香氣撲鼻而上。

最後,呢間餐廳真係每行一步都有新發現。賣左單又比我發現,餐廳原來在父親節當天有個晚會,仲比佢請到我爸年代的歌星來助慶,即係個天都叫我父親節帶阿爸黎食飯啦?
2018-06-10
  • 凍食豆腐
  • 茄子
  • 黑松露薯波
2018-06-12 2220 浏览
我平時好少食素,但依家想健康啲,覺得間吾中食下素食都幾好,又可以清下腸胃。近排北角開左好多素食鋪頭,見到呢間素食分子都好似幾多人食,咁就入左去試下啦!一入到去環境幾靚,比我一種舒服清幽既感覺,但好可惜中午人太多,經理侍應都好忙,冇人即時招呼,不過好彩行入啲係收銀位置,收銀員都有幫忙安排座位。跟住見到buffet檯擺左咁多野食,完全冇諗過一個素食自助餐可以有咁多選擇,仲要係收$68炸,超抵!我黎既時候個個星期日就係父親節,佢好似仲搞左個歌唱晚會添,有野食有歌聽都好似吾錯。仲有野送添首先食左頭盤先,有壽司,春卷,PIZZA。西式日式中式都齊哂,岩哂我既口味,雖然知道佢係素食,但睇落個樣一啲都吾輸蝕,而且味道都吾錯。尤其是個春卷,多材料又炸得脆。最重要係冇炸燶!而主菜都有十幾款,多到食吾哂咁濟。最欣賞佢呢個紅米同玉米飯,聽講對身體好有營養!竟然仲有老火湯添,呢個係紅蘿蔔冬蟲草湯,個湯煲超多料,我都忍吾住夾左好多!而且飲落係冇味精既味道!值得推介!飲完湯諗住再出去夾啲未食過既主菜,點知已經空左盤,雖然有啲失望,但都冇辨法。咁岩廚師出黎refill,佢地refill既速度都幾快,幾個空盤都即時r

飲完湯諗住再出去夾啲未食過既主菜,點知已經空左盤,雖然有啲失望,但都冇辨法。咁岩廚師出黎refill,佢地refill既速度都幾快,幾個空盤都即時refill哂。行埋去睇下,竟然出左新菜式!估吾到素食自助餐都可以做到咁有新鮮感,呢個新出既黑松露炸薯波熱辣辣,超好食!雖然吾係好多黑松露,但都有黑松露味。

飯後食埋生果就岩岩好啦,有時令既西瓜,都幾甜!其實仲有豆腐花,中式糖水,但已經太飽啦,唯有留番下次再食啦。
2018-06-11
  • 黑松露炸薯波
2018-06-12 1409 浏览
今日中午與同事一起來素食分子食中午自助餐,每位68元不需要加一,超級抵食食物不斷 refill 及改變,不會每次都是出一樣的菜式,抵贊無論是沙律🥗涼菜, Pizza 還是炸物,超過20幾款每樣食一件,已經飽了飯和麵🍜有4款供客人選擇熱食也超級多選擇,而且不斷出新的款式來,數量沒有仔細數,但可以肯定的是超過16款,款款不同還有中式老火湯,南瓜粥,雪耳海底椰糖水,水果🍉哦~還有豆腐花配黑糖漿,任你食飲品方面有5款供客人選擇:水,茶,凍豆漿,秘製洛神花茶柚子茶食物新鮮,種類繁多,每樣食少少,已經超飽。而且他們的食物沒有加味精,食完不會口渴,這是現在很少食肆可以堅持做到的雖然出面單張寫住「90分鐘任食」,但經理好好人,見暫時沒有客人等位,她也讓我們繼續坐著餐廳環境很舒服,樓底高,光線充足,加上D畫及擺設,讓人一走進來就感覺很放鬆P.S.:見到來緊父親節素食分子會邀請歌星來唱歌🎤,及會送柚子茶給每檯客人,而每位長者父親👨可以收到一張平日中午自助餐券,禮品🎁豐富,所以我也訂左位,17號晚再來食
今日中午與同事一起來素食分子食中午自助餐,每位68元
不需要加一,超級抵食

和麵🍜有4款供客人選擇

還有中式老火湯,南瓜粥,雪耳海底椰糖水,水果🍉
哦~還有豆腐花配黑糖漿,任你食

飲品方面有5款供客人選擇:水,茶,凍豆漿,秘製洛神花茶
柚子茶

2018-06-12
2018-06-12 752 浏览
「素食分子」素食店, 早有聞名。週六下午, 專乘到哪買外賣, 想試試是否名不虛傳。週六下午, 店內很多人, 很熱鬧, 聽說是有團體包場。兩個人的晚餐, 我們點了黑松露松子脆米炒飯、清炒蟲草花鮮白合和店內經理推介的黑醋骨。一試之下, 果然物有所值, 每道飯菜都很好吃。店經理真的沒介紹錯, 黑醋骨其實是麵筋造的, 但入口竟然很有肉的口感, 而且味道很好, 很開胃。炒飯和蟲草白合同樣好吃: 飯粒很綿, 但又有嚼勁; 蔬菜則清新鮮味。這一餐吃得著實滿足。
2018-06-09
外卖自取
  • 黑醋骨
2018-05-22 1205 浏览
佛誕正日黎食齋 見佢有齋菜自助餐$108一位。及後原來正日當日仲坐地起價收$168 價錢加左無所謂 可惜食物種類唔多 而且部分食物仲凍過乜 啲湯去哂refill又慢 仲叫人食甜品先 而且8點幾入座 老闆娘話9點半收爐 仲可以慢慢食坐到10點鬆啲。結果9點鐘食物差唔多無再出 食到9點20分就差唔多收起哂 仲催命符咁催你比錢埋單 截數。估不到佛誕日辦齋鋪既 連些少佛心都無 水準低下 不會再幫襯不過 餐廳環境都算幾好 座位寬敞 要食既都係食環景
估不到佛誕日辦齋鋪既 連些少佛心都無 水準低下 不會再幫襯
不過 餐廳環境都算幾好 座位寬敞 要食既都係食環景
2018-05-18 1179 浏览
我們一家人食素差唔多一個月了,適逢今天是母親節,我在網上找尋了很耐很耐究竟食乜好,即使素食的私房菜在這個時段也加價了,而且很難搵位,終於給我訂到這一間素食buffet ,可能這間餐廳比較隔涉,而且座位都好多,幸運地給我們訂到枱。這間餐廳的樓底很高,裝修雅麗,沒有壓迫咁,一入去已經喂一張大場枱放滿了食物吸引着,二人數亦都很多很多,差唔多爆滿了,很好我們有訂了枱,我建議大家定六時,因為多數的人定七點到!雖然很多人但係都好有秩序,今晚母親節的價錢是168 ,已經打了假日,限時90分鐘,店員話如果平時唔多人的話可以坐耐一點,雖然價錢是168 ,但是他們送了一張午飯時間的buffet贈券給我們,邊上我們也平了,另外亦有康乃馨鮮花送贈,令到母親節的氣氛濃厚。食物的款式有很多,有很多炸物,他們的炸物十分之新鮮熱辣辣,而且填補得好快,所以大家唔怕冇得食!炸鮮果海鮮卷超正好好味。特別推介千島醬炸素蝦!女兒吃到不停口,這裏的食物沒有味精,大可放心。這個芒果燕窩布甸是送的,每台一個。老闆娘親自每台派出鮮花,👍👍👍
炸鮮果海鮮卷超正好好味。特別推介千島醬炸素蝦!
女兒吃到不停口,這裏的食物沒有味精,大可放心。
這個芒果燕窩布甸是送的,每台一個。
老闆娘親自每台派出鮮花,👍👍👍
2018-05-13 1105 浏览
本想著到這家素食分子過一晚自助餐母親節,早一星期已訂位,但準時去到卻交不了枱,要我們逼坐跟人家搭枱,還說要過四十五分鐘才有枱給,明明餐廳座位不夠卻為了只顧賺錢亂收過量客人,去欺騙顧客有位,這樣失德的垃圾素食店絕不會再幫襯!而事實上,這家食店的食物質素已每況愈下,性價比低,相同價錢寧願試食其他良心素食店。

2018-04-19 1859 浏览
今餐素食自助餐只可用維持生命來形容,食物款食不多,食物完全唔夠熱,只可用暖來形容,紅豆沙只可以叫做紅豆生粉水,我8點36分入坐,但佢食物9點未夠就熄爐,呢一餐資素食半次都嫌多,不過,都要讚下佢環境係唔錯既,仲幾好坐添,題外話,有位疑似老闆係操流利普通話,店內中國味濃。
2018-04-19
  • 招牌薄餅
2018-03-05 3501 浏览
At first I tried to reserve a table for 5 via Facebook because I already asked about the price of the buffet and they immediately replied. But even after asking twice they didn't reply/confirm my booking. Finally I tried to call them. After several times I succeeded and someone was taking the call. They barely understood me, didn't ask me for a name or a telephone number but confirmed - of course noone knew anything about the booking when we arrived there. At least, we got seated but at a huge table with 5 others. We insisted on having an own table and after a while we got one. Wow. Great job! After all we had a table.

We took the buffet for 128$ (they said it's for 100 on Fridays but there was a special holiday on that day...)
The buffet is pretty similar to the one of the vegetarian restaurant some stores next to this restaurant.(that's how I found this restaurant) It is mainly Chinese but it also offers sushi, pizza, ...In general a lot of tofu stuff.

Personally, I think the staff wasn't able to refill the food fast enough. So many spots were empty all the time I came to the buffet. The pizza was "gone" again after 1 minute. This indicates maybe that people like a dish so they should bring more, but they didn't. The staff cannot speak English at all, even asking for soy sauce is impossible.

The taste of the food is good. All very fresh, I liked it.

All in all:
good selection of food
good taste
great price
nice atmosphere
horrible booking
no English
refill of the buffet not fast enough
staff not really attentively
2018-03-02
2018-02-02 3857 浏览
從沒試過兩個人點兩道菜,吃了一半已吃不下,難食到一個點,覺得很浪費食物,但真的勉強不了自己從前很愛來這家吃素,我猜換了老闆或管理或廚師或以上所說都換掉了,完全變了,就連給客人喝的茶也今非昔比,太叫人失望連炒飯這麼簡單的也做得很難吃,另外叫了一道柚子沙拉,同樣難吃,基本上從沒吃過這麼難吃的柚子沙拉!職員態度嘛⋯⋯從前和現在都差不多,不算好,也談不上差,只是辦不到該有的服務性行業應有的賓至如歸的程度而已

2017-09-15
2017-12-15 5504 浏览
素食.分子一間令你好難分別是素食或是肉食的餐館。當然,其實呢度只做素食,但是整出來後,樣同味道都好似係肉類,搞到我好亂呀⋯⋯噢⋯⋯馬蘇芝士焗素肉醬千層麵 ,$88,啲肉醬做得好似,要近睇才知道係蔬菜,食起來口感又似肉。師傅功夫係有啲料到。推介指數:7/10泰式串燒,$58,呢款真係無話可說,明明係雞肉串同牛肉串嚟,點解食咗落變返蔬菜?加上堅係沙嗲汁!冇可能係蔬菜嚟,但食咗口,又真係知道是蔬菜⋯⋯唉⋯點解可以發生呢啲事㗎?推介指數:8/10店內仲有Wifi供應,真貼心。
素食.分子

馬蘇芝士焗素肉醬千層麵 ,$88,

推介指數:7/10

推介指數:8/10

店內仲有Wifi供應,真貼心。
2017-11-30 5245 浏览
由於有家人係素食者,所以我定期都會同家人去食素,每次都會想試下新餐廳。早排聽同事講話北角有素食buffet,今次就帶左家人去素食分子試下。.入到去發覺比一般素食餐廳裝修得有藝術感,以白調為基礎,🕊加配簡潔俐落的餐具、清雅的綠色植物、高高的樓底,一齊令人感到舒適清爽。🌿.一坐低,店員可能見我地係咁望住出面buffet一盆盆既野食,🍽佢主動過尼介紹左晚餐buffet有d咩菜式,仲推介左佢心儀既小食比我地。..味道:🌕🌕🌕🌕🌑環境:🌕🌕🌕🌑🌑服務:🌕🌕🌕🌑🌑衛生:🌕🌕🌕🌑🌑抵食:🌕🌕🌕🌑🌑.🍴素食buffet($128)🍢晚餐buffet呢個價錢都算幾合理,因為有齊中西日泰式小食(點心、茄醬通粉、沙律、壽司、串燒等),🍥🍝🥙🍕🍗仲有白飯、中湯、甜點、飲品等(涼茶、柚子蜜等),款式真係幾多。.意外發現d炸物放台面到都keep住暖,廚師會定時把涼了的菜式轉換其他款。.推介沙嗲串燒、雞絲粉皮,好迫真,有口感又有肉味!😋😋😋.最中意食蕃薯餅(炸得酥而咬落有軟綿綿蕃薯蓉)同豬大腸(用芋頭蓉釀入香脆酥之中)。.不過,食得太多炸物同有醬汁的小食好易飽膩,味道整體不俗,下次會再去試散叫小菜。

味道:🌕🌕🌕🌕🌑
環境:🌕🌕🌕🌑🌑
服務:🌕🌕🌕🌑🌑
衛生:🌕🌕🌕🌑🌑
抵食:🌕🌕🌕🌑🌑
🍴素食buffet($128)🍢

推介沙嗲串燒、雞絲粉皮,好迫真,有口感又有肉味!😋😋😋

• 雞絲粉皮
  • 素豬大腸
【#飲食】C+搵食團 || 潮食「新」素食 - 北角「素食分子」 ▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿ ms. C的日常飲食之中,多數都是多肉少菜,雖然知道食肉肉太多,對身體也是不太好,所以間中也要多吃點蔬菜,平衡身體健康。但是在ms. C的印象中,平時去的餐廳,全素的選擇少之又少,但傳統的素菜店,價格貴之餘味道又是一般。今次ms. C和閨蜜去了北角的新派素食店 - 【素食分子】,歎一個非一般的素食晚餐。 ------------------------------ 今次和閨蜜去的北角【素食分子】餐廳,是一間走簡約主義的素食餐廳,餐廳位置不在大街上,需要走一段路才到。【素食分子】有提供單點食物外,亦有提供素食的自助餐。在餐廳外的易拉架也有寫著食盡「中西日泰」素食自助餐,平常吃的一般自助餐也吃過不少,但是全素食自助餐也是第一次吃,不知道有什麼好東西吃,當然要試試。90分鐘的用餐時間,盛惠 $128,這個價錢相對於傳統的素食店,十分之吸引。 ------------------------------ 我和閨蜜大約晚上七點左右到達餐廳,餐廳都已經一半入座率,
▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿

我和閨蜜大約晚上七點左右到達餐廳,餐廳都已經一半入座率,想不到平日,也不是農曆初一十五也蠻多人選擇吃素。餐廳裝潢也是以簡約主義為主,位置上放有杯碟,每次也是用自己位置上的杯碟去取東西,不會用過多的杯碟。而且地方也很寬敞,不會太逼。

素食的自助餐放於餐廳的中央,有什麼食也一目了然。先看看餐前小食,放滿一桌,大多是煎炸類為主,

除了有中式小食外,竟然也有素食的壽司和薄餅,這個是驚喜的地方。

當然不少得是熱食,單為熱食也有差不多10多款,除了炒菜類之外,

也有比較特別的西式做法的通粉等,

有一些仿肉類的菜色,若果不知道這間是全數的餐廳,也會以為在吃肉。ms. C就每款取了一些試試,

ms. C最愛吃的是這款素餃子,味道不錯之餘,而且內裡的餡料很多,用上了椰菜、甘筍、粟米,口感層次豐富。

除了主菜之外還有湯水(豆腐羹、老火湯)
,更加有椰汁西米露作甜品

而且飲料也有很多款,不同的冷熱飲提供,秘制洛神花茶、韓國柚子茶等,ms. C最愛就是洛神花茶,呷上一口微酸的花茶,消濟之外,也是醒胃良方。

雖然ms.C不是全素食者,但是今晚的【素食分子】的素食晚餐,十分之豐富,而且很飽肚

,令我對素食餐廳有所改觀。總括來說整個自助餐的款式很多,雖然自助餐是限時的,但係未到限時也已經吃飽飽,間中吃一頓素菜也是為腸胃健康。

▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿

素食分子 || InnoVeggie