2024-09-28 0 浏览
繼木屋,酸菜魚呢啲熱門餐廳開到嚟香港後,而家有一間內地嘅人氣浙江菜打入香港嘅市場,仲要選址係美食雲集嘅銅鑼灣😍 而家想食新派杭州菜❓唔使過關嘅,近近哋喺香港就食到啦😚1️⃣ 粉絲裏蝦🦐經典招牌菜之一點都要食下😚店員會即時淋上秘製嘅醬汁,再用砂鍋煲開大火煮,粉絲超級入味,蝦仁由生煮到熟,彈牙又多汁,好惹味✨2️⃣ 東坡仔排🐷睇到寫住大廚現燒已經心心眼啦😍 一樣都係招牌菜嚟嫁~ 食落酸酸甜甜好開胃😌睇嚇仲有個小燭台熱住,超級貼心🥹 即刻嗌咗碗飯,夠哂好滿足呢😎3️⃣ 龍井烤雞🐥用咗浙江龍井茶嘅嫩芽去烹調嘅一道菜🍵 烤熏過後嘅三黃雞外皮呈金黃色,好脆~而雞嘅肉質好嫩,好多汁💦 同時亦散發出陣陣清幽嘅茶香,正到爆👍🏻4️⃣ 海苔松仁麻球👅係比煎堆仔好食嘅麻球🤣外型圓轆轆又有滿滿嘅芝麻,入面軟軟糯糯,作為咸嘅飯後甜品無誤‼️

1️⃣ 粉絲裏蝦🦐

經典招牌菜之一點都要食下😚

2️⃣ 東坡仔排🐷

3️⃣ 龍井烤雞🐥

4️⃣ 海苔松仁麻球👅

係比煎堆仔好食嘅麻球🤣

• 粉絲裹蝦
2024-09-28 0 浏览
排队排了一个小时,这位粉色迎宾却在短短十几秒就让其他桌进去了。我们拿的C开头的排号,就算我们过号没有及时过去,不明白为什么不叫下一个C字号而是让B字开头的人进去了。然后还态度恶劣,对我们说“那下一桌让给你们”。明明是她安排欠妥,却职责我们没有在门口等候。以后也不会再光顾了。
2024-09-27
用餐时段
1. Book 位既作用係零, 今日中午打電話confirm7點用餐,7點去到仲要等。咁book 位意義係邊?2. Reception粉紅色衫短頭髮員工態度好有有問題,事緣我哋七點到嘅時候同佢講我哋已經到啊,跟住叫我哋等一陣(book 位要再等唔合理)靠,等左一陣之後到我地就咁叫3位個個,但明明報到時已知姓氏 ,另外之前每張枱入去既時候都有問飲咩茶,去到我地到直接幫我地決定,完全冇問,帶位去位置時態度好差。3. 味道正常 4. 食物一次過上似快餐5. 有個值得讚嘅服務員小姐着黑色衫扎馬尾嘅好耐心咁樣去推薦每一道菜同埋上菜時會主動提出幫忙
3. 味道正常
4. 食物一次過上似快餐

2024-09-27
等候时间
15 分钟 (堂食)
2024-09-27 0 浏览
內地人氣餐飲品牌綠茶餐廳,而家喺香港都可以試到!餐廳繼續行古典風格,用上墨水佈景,佈滿竹林植物,好有詩情畫意,充滿江南風情🎋~菜式主打江浙菜,依然見到佢嘅招牌「龍井烤雞」同「麵包誘惑」,屬於中菜比較少見嘅菜式,而且價錢亦唔貴,聽講仲有米芝蓮名廚坐鎮,確實值得一試!-——————————————🦐◖粉絲裹蝦◗ $108粉絲裹蝦會連埋個爐上枱,將生蝦鋪喺粉絲上面,再加入秘製醬汁即時炆焗,計時器響就食得啦!粉絲有鑊氣,煮得軟腍滑溜,超濃蒜蓉味,口感一流,蝦肉彈牙但未算鮮甜~🍗◖龍井烤雞◗ $138第一次嚟一定試嘅招牌菜,用上龍井茶葉煙燻嘅烤雞,店員仲會幫手將原隻烤雞剪開,雞肉多汁💦肉質都幾嫩滑,雞皮夠薄唔會好油膩!🧆◖東坡仔排◗ $148呢個東坡排骨好上色,醬汁好黏稠呈啫喱狀,每舊排骨都均勻裹上醬汁,味道係鹹甜口,帶少許醋香🐟◖江南熏魚◗ $88魚片酥脆咬落去好鬆化,完全零骨!調味帶有少少甜味,就咁食好似食緊零食咁,可以點埋辣粉,帶少少辣味更惹味更有層次!🍵◖九曲紅梅◗ $12/位有紅茶或者綠茶揀,茶味清香,飲落會覺苦澀
🌟Encore指數:8.9/10
-——————————————
🦐◖粉絲裹蝦◗ $108

🍗◖龍井烤雞◗ $138

🧆◖東坡仔排◗ $148

🐟◖江南熏魚◗ $88

🍵◖九曲紅梅◗ $12/位
有紅茶或者綠茶揀,茶味清香,飲落會覺苦澀

🌟Encore指數:8.9/10
外卖自取
之前返大陸食過綠茶餐廳🫖估唔攻入香港市場,係銅鑼灣希慎開咗分店主打新派浙菜裝修帶有中式簡約風🎋以竹林為主,影相一流~梗係試下招牌菜~✨龍井烤雞用龍井茶烹製三黃雞,完隻金黃烤雞上碟後再切開外皮金黃焦脆,雞肉嫩滑多汁~滲透淡淡龍井茶香味🤤另一款好出色~粉絲裹蝦🦐即席煮熟大蝦,口感爽口,熱辣辣粉絲係精華所在,吸哂醬汁同洋蔥拌勻,好入味😋香港獨家嘅東坡小牛肉一般東坡肉多數用豬肉,今次以牛肉作主,好有驚喜~牛肉軟腍,醬汁濃郁入味!有啲似東坡肉入口即融嘅口感🤤江南定勝糕賣相好特別四款顏色糕點內含不同餡料,口感較實在!黑松露牛肉炒飯口感有少少似炒糯米飯炒得乾身惹味~牛肉粒份量多,啖啖都有口感豐富🤓不妨一試!
之前返大陸食過綠茶餐廳🫖
估唔攻入香港市場,係銅鑼灣希慎開咗分店
主打新派浙菜裝修帶有中式簡約風
🎋以竹林為主,影相一流~

梗係試下招牌菜~✨龍井烤雞

用龍井茶烹製三黃雞,完隻金黃烤雞上碟後再切開
外皮金黃焦脆,雞肉嫩滑多汁~
滲透淡淡龍井茶香味🤤

另一款好出色~粉絲裹蝦🦐

即席煮熟大蝦,口感爽口,熱辣辣
粉絲係精華所在,吸哂醬汁同洋蔥拌勻,好入味😋

香港獨家嘅東坡小牛肉

一般東坡肉多數用豬肉,今次以牛肉作主,好有驚喜~
牛肉軟腍,醬汁濃郁入味!
有啲似東坡肉入口即融嘅口感🤤

江南定勝糕賣相好特別

四款顏色糕點內含不同餡料,口感較實在!

黑松露牛肉炒飯口感有少少似炒糯米飯

炒得乾身惹味~牛肉粒份量多,啖啖都有口感豐富🤓不妨一試!
有空來個吃個江南風味吧🥢.我有一個中菜胃🥢,早前去左銅鑼灣吃lunch 知道係Hysan 又有新餐廳開~當然要去試試!估唔到下午時間都咁多人,餐廳係由杭州米芝蓮🌟 星級名廚任首席顧問,係首間香港分店,難怪咁多人前來一試呢。就算午市都有一系列限定菜單,來一頓特色浙菜饗宴吧!今次點選左4款菜式配米飯🍚,招牌🔸粉絲裏蝦夠惹味,底下粉絲吸滿醬汁好吸引!🔸紫蘇香乾牛蛙煲,先炸再炆煮令牛蛙更濃郁,鐘意重口味既你可能會喜歡。🔸尖椒臭豆腐,獨特既臭豆腐香氣未必人人愛,但來到就不妨一試,味道偏咸重,3款菜式都十分岩適合配米飯同吃。最後來個🔸蛤蜊絲瓜,味道清甜又清爽,係夏天好岩飲既湯水。而甜點就來個🔸海苔松仁麻球,咸咸甜甜既味道,煙韌既麻球波波。再喝一壺龍井綠茶清清味蕾,感覺舒服。..×××××ש銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場12樓1202號舖..

有空來個吃個江南風味吧🥢

就算午市都有一系列限定菜單,來一頓特色浙菜饗宴吧!

今次點選左4款菜式配米飯🍚,招牌🔸粉絲裏蝦夠惹味,

底下粉絲吸滿醬汁好吸引!

🔸紫蘇香乾牛蛙煲,

先炸再炆煮令牛蛙更濃郁,鐘意重口味既你可能會喜歡。

最後來個🔸蛤蜊絲瓜,

味道清甜又清爽,係夏天好岩飲既湯水。

×××[綠茶餐廳]×××
©銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場12樓1202號舖
2024-09-27 0 浏览
之前喺深圳食過一次,真係幾抵食!香港首間分店已經登陸銅鑼灣啦以「風清竹影」為設計主題,簡約、舒適的用餐環境ᴗ̈宋嫂魚羹 $48好濃郁的魚羹,非常鮮甜,而且一啲都唔腥,入面有魚肉、金針菇、黑木耳及香菇絲,口感味道一流,又夠熱😋ᴗ̈熗拌龍須菜 $48龍須菜嫩綠爽脆,味道微酸微甜帶有少少辣,開胃菜,第一次食,唔錯~ᴗ̈粉絲裹蝦 $108招牌菜,必食!店員會即場烹煮,粉絲表面放上蒜茸開背蝦,再淋上醬汁,煮熟後,就可以食啦🤤一開蓋就聞到好香,蝦肉彈牙,而且好鮮甜,用粉絲包住一齊食,味道更豐富,真係必食👍🏻ᴗ̈龍井烤雞 $138雞皮金黃酥脆,雞肉嫩滑多汁,仲食到少少龍井的茶香味,想惹味啲可以點辣粉一齊食,一隻雞嘅份量都幾多~ᴗ̈麵包誘惑 $68麵包切成粒狀,搽上牛油,烤到表面香脆,內裹軟滑,再配上雲尼拿雪糕,冰火交融,好好吃😋食物ok, 定價合理,唔會話比內地貴好多,性價比可以

以「風清竹影」為設計主題,簡約、舒適的用餐環境

ᴗ̈宋嫂魚羹 $48

ᴗ̈熗拌龍須菜 $48

ᴗ̈粉絲裹蝦 $108

ᴗ̈龍井烤雞 $138

ᴗ̈麵包誘惑 $68

食物ok, 定價合理,唔會話比內地貴好多,性價比可以
2K
呢間餐廳喺國深圳人氣爆燈國內超過370間分店首度喺銅鑼灣開設第一間分店位置非常便利環境以竹林為主題.寬敞舒適配上巧手浙江菜每道菜式都精緻美味✨龍井烤雞 呢道招牌菜式.幾乎每枱食客都會點原隻烤雞.肉質嫩滑.肉汁豐富✨粉絲裹蝦 由生至熟只需蒸焗5分鐘全程由店員處理炒絲入味又香口蝦肉爽彈新鮮配白飯真係好正✨黑松露牛肉炒飯加入牛肉粒嘅炒飯炒得粒粒分離滲出啖啖黑松露味道✨雪菜酸湯魚片配上金湯嘅酸菜魚味道唔會太辣.魚肉無骨.口感爽滑以後唔洗長途跋涉上深圳排隊等位喺香港都可以享受到正宗浙江菜啦

呢間餐廳喺國深圳人氣爆燈

2024-09-20
  • 龍井烤雞
  • 粉絲裹蝦
2024-09-24 0 浏览
綠茶餐廳 @greentea_officialhk 登陸香港了就在銅鑼灣希慎廣場🐉來自中國的過江龍將傳統的浙江風味與現代餐飲理念完美融合令北上港人愛不釋口 更推出香港限定餐點環境古色古香 連店員的衣着也充滿江南風情⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🍗龍井烤雞店員先讓客人看看完整的烤雞 再將它切開茶香四溢的雞肉 外皮金黃酥脆 內裏鮮嫩多汁按喜好蘸辣粉吃🌶️CP值高 基本上每枱必點·🍤粉絲裹蝦沒想到即席煮這道菜 澆上特製醬汁 煮6分鐘粉絲吸滿了醬料和蒜蓉味 蝦子爽彈 香氣四溢·🐟雪菜酸湯魚片用雪菜和新鮮魚片熬製而成 湯底酸辣開胃魚片滑嫩 與酸湯結合 怕辣人士也回味無窮·🐂黑松露牛肉炒飯牛肉份量多 和松露的濃郁相得益彰 香氣撲鼻米飯粒粒分明 好有鑊氣 每一口都充滿奢華感·🫖九曲紅梅產自杭州西湖 以優質龍井為原料製作的紅茶茶位每人$12 整體價錢比銅鑼灣中菜館便宜
就在銅鑼灣希慎廣場🐉來自中國的過江龍
米飯粒粒分明 好有鑊氣 每一口都充滿奢華感
🫖九曲紅梅
產自杭州西湖 以優質龍井為原料製作的紅茶
茶位每人$12 整體價錢比銅鑼灣中菜館便宜
綠茶香港登陸銅鑼灣希慎廣場,佔地極大,以中國古風為題,可以見到風清竹影,四種元素,座位闊落龍井烤雞味道獨特且層次豐富,調味的雞肉帶有淡淡的龍井清香,外皮酥脆,肉質鮮嫩多汁,唔怪得係招牌之作粉絲裏蝦新鮮蝦肉沾滿蒜蓉醬汁,粉絲每一條都索滿哂汁非常惹味西湖蓴菜斬魚圓見到非常特別就叫咗,用咗傳統中式盛器裡面見到一個魚圓,原來係魚肉加豬五花油脂製作用上湯內慢燉入口滑嫩而且富油香醬椒蒸白條餐廳掌握火侯適中,醬汁會有少少偏辣,白條魚肉嫩滑,完全無腥味,估唔到咁出色江南定勝糕定勝糕是蘇州一種糕團,裡面包咗棗泥配埋九曲紅梅,中式茶配古風糕點果然係絕配♥️📍綠茶餐廳香港銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場12樓1202

綠茶香港

粉絲裏蝦
新鮮蝦肉沾滿蒜蓉醬汁,粉絲每一條都索滿哂汁非常惹味

西湖蓴菜斬魚圓

醬椒蒸白條

江南定勝糕

📍綠茶餐廳
香港銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場12樓1202
內地人氣浙菜綠茶餐廳💚早前登陸銅鑼灣希慎廣場 .餐廳裝潢以竹🎋為主題 呈江南風貌餐廳環境頗大 舒適柔和氛圍.菜式方面 🍽️除經典綠茶系列亦有香港限定款式!⋆_ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ__ ⋆ 🍵《龍井綠茶》有兩種茶葉選擇九曲紅梅或龍井即紅茶或綠茶 每位$12.🫕《狀元芋頭煲》中秋過後 芋頭很合時 芋頭口感粉糯 🤭芋頭燜至又香又入味缺白飯一碗🍚.🦴《東坡仔排》排骨肉質鬆軟 輕易咀嚼😋味汁濃香 濃稠度適中甜醋的味道很突出 好中意❤️.🦐《粉絲裹蝦》整個爐呈上 + 砂鍋加熱即場加炒 粉絲 洋蔥🧅 蒜香 逼曬出嚟啦❤️開背蝦 大隻又爽口 非常之惹味粉絲 吸收蝦和蒜蓉的香味 秒清.🍲《雪菜酸湯魚片》魚片 入口嫩滑 帶一點爽口有魚骨 要小心加上腐竹 豆芽等等配料鍋內有好多酸菜 一大鍋
內地人氣浙菜綠茶餐廳💚
早前登陸銅鑼灣希慎廣場
餐廳裝潢以竹🎋為主題 呈江南風貌
餐廳環境頗大 舒適柔和氛圍
菜式方面 🍽️除經典綠茶系列
亦有香港限定款式!

⋆_ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ__ ⋆

魚片 入口嫩滑 帶一點爽口
有魚骨 要小心
加上腐竹 豆芽等等配料
鍋內有好多酸菜 一大鍋

(*˘︶˘*).。.:綠茶餐廳*♡最近食左幾間大陸開到黎香港的餐廳,不食由自可,食過之後心心念念成日諗幾時再去特別係銅鑼灣希慎廣場嘅綠茶餐廳,完全要用朝聖去形容,綠茶一早已經在內地已經打響名堂,星期五晚餐廳入面坐滿晒,氣氛熱鬧到不得了!今次我哋叫咗幾款招牌菜,香港分店仲有限定菜色Tim!-江南熏魚: 熏魚嘅賣相非常吸引,魚肉大小切得厚薄均勻,顏色金黃,一口一塊-食落去外脆內嫩,魚肉嘅鮮甜味同熏香味完美結合。-個人超喜歡面飯醬香五花肉: 呢個菜式真係好有創意!五花肉炸得香口,食落卜卜脆,醬汁入味。配埋包皮食,豬油香在口裡爆發啊~-不過最留下深刻印象還是龍井烤雞龍井茶熏過的清香配上烤雞嘅香脆,-係一個意想不到嘅組合。雞肉嫩滑多汁,加上龍井淡淡茶香,唔會覺得膩。最後還叫了粉絲裹蝦粉絲裹蝦以小鍋直接上檯,粉絲炒得香口,蝦肉彈牙鮮甜,好食好食。-果然名不虛傳,綠茶餐廳嘅食物質素真係好出色,每一款菜式都充滿咗江南嘅風味。特別係江南熏魚同面飯醬香五花肉,真係令人一試難忘。這裡的江南菜食物質素同喺內地嘅名氣一樣咁好,下次還會再來食醉蝦!#綠茶餐廳 #江南菜 #銅鑼灣美食 #希慎廣場 #美食日記 #fo
(*˘︶˘*).。.:綠茶餐廳*♡

最近食左幾間大陸開到黎香港的餐廳,
不食由自可,食過之後心心念念成日諗幾時再去
特別係銅鑼灣希慎廣場嘅綠茶餐廳,

完全要用朝聖去形容,
綠茶一早已經在內地已經打響名堂,
星期五晚餐廳入面坐滿晒,氣氛熱鬧到不得了!
今次我哋叫咗幾款招牌菜,
香港分店仲有限定菜色Tim!
江南熏魚: 熏魚嘅賣相非常吸引,

魚肉大小切得厚薄均勻,顏色金黃,一口一塊

食落去外脆內嫩,魚肉嘅鮮甜味同熏香味完美結合。

個人超喜歡面飯醬香五花肉:

呢個菜式真係好有創意!五花肉炸得香口,食落卜卜脆,

醬汁入味。配埋包皮食,豬油香在口裡爆發啊~
不過最留下深刻印象還是龍井烤雞

龍井茶熏過的清香配上烤雞嘅香脆,

係一個意想不到嘅組合。

雞肉嫩滑多汁,加上龍井淡淡茶香,唔會覺得膩。

最後還叫了粉絲裹蝦

粉絲裹蝦以小鍋直接上檯,粉絲炒得香口,

蝦肉彈牙鮮甜,好食好食。

果然名不虛傳,綠茶餐廳嘅食物質素真係好出色,

#綠茶餐廳 #江南菜 #銅鑼灣美食 #希慎廣場 #美食日記 #foodie #foodstagram #hkfoodie
2024-09-20 400 浏览
深圳人氣高企餐廳-綠茶餐廳 終於到香港開設分店🇭🇰 龍井烤雞 $138: 一上枱龍井香氣撲鼻😝 店員會幫忙切開,選用三黃雞 雞油豐盛🥰 雞胸位置亦嫩滑!金沙雞翼 $68: 鹹蛋黃好香濃 炸雞翼😍 超邪惡😚 外脆內嫩 好juicy!!!江南熏魚 $88: 脆炸馬友魚 同平時好多汁嘅熏魚有少少唔同,但魚肉依然好肥美!東坡小牛肉 $48/位 : 小牛排燉得好軟腍,肉一絲絲嘅質感😚 紅酒糟圓子 $38: 酒糟味幾濃 小黑芝麻湯圓好qq#綠茶餐廳#杭州菜#銅鑼灣#希慎廣場
深圳人氣高企餐廳-綠茶餐廳 終於到香港開設分店🇭🇰

龍井烤雞 $138

金沙雞翼 $68

江南熏魚 $88

東坡小牛肉 $48/位
: 小牛排燉得好軟腍,肉一絲絲嘅質感😚

紅酒糟圓子 $38
: 酒糟味幾濃 小黑芝麻湯圓好qq

#綠茶餐廳#杭州菜#銅鑼灣#希慎廣場
2024-09-20 348 浏览
國內人氣浙菜「綠茶餐廳」進駐銅鑼灣希慎廣場🥳餐廳裝潢以「風清竹影」為主題 古式古香情懷盡顯眼前❤️✨西湖藕韻一片片炸過的蓮藕片脆卜卜 夾著糖糯米蓮藕 甜思思的😍✨粉絲裹蝦開背蝦用小氣爐明火烹製 香氣四溢😮‍💨粉絲裹蝦的食法 口感層次豐富 滋味無窮❤️✨龍井烤雞店舖名物🫶🏻三黃雞烤得皮脆肉滑 每一口散發陣陣茶香🍃加配白飯變成一碗雞髀飯 令人一試難忘🥰✨麵包誘惑麵包香酥軟棉 雪糕透心涼💦冷熱交替 心融化了☺️
✨西湖藕韻
一片片炸過的蓮藕片脆卜卜 夾著糖糯米蓮藕 甜思思的😍
✨粉絲裹蝦
✨龍井烤雞
✨麵包誘惑
麵包香酥軟棉 雪糕透心涼💦冷熱交替 心融化了☺️
2024-09-20 269 浏览
之前喺內地食過呢間餐廳,主打新派浙江菜,當時被餐廳的裝潢風格所吸引✨係令我引象最深刻嘅餐廳之一🎉最近喺香港希慎廣場開設分店,多了幾款香港限定菜式,而且食物價錢唔太貴,值得試試👏🏻食物🥢1️⃣粉絲裹蝦$108如菜式名字嘅意思,先撈勻粉絲再用粉絲包裹鮮蝦食,鮮蝦彈牙,粉絲炒連洋蔥炒香,特別香口惹味😋2️⃣東坡小牛肉(位)$48小巧精緻,肉味濃郁,配上秘製醬汁口,令人回味無窮☺️3️⃣麵餅醬香五花肉$98我很喜歡嘅菜式,用捲餅包住豆腐皮及五花肉,香味十足,口感豐富又鬆脆😌4️⃣西湖藕韻$58好少吃到既菜式,外層是炸藕片,中間糯米釀蓮藕,口感很軟棉,淋上酸甜紅醋桂花汁,胃口大開😍5️⃣麵包誘惑$68餐廳暢銷食品之一,人氣產品豆腐麵包店舖自家製作,質感非常鬆軟👍🏻配上牛油及雪糕,簡單麵包都可以變成美味甜品🍧6️⃣紅酒糟圓子(位)$38微微酒香滲透到圓子裡,外皮軟糯內裏是芝麻餡料。

食物🥢
1️⃣粉絲裹蝦$108

2️⃣東坡小牛肉(位)$48
小巧精緻,肉味濃郁,配上秘製醬汁口,令人回味無窮☺️

3️⃣麵餅醬香五花肉$98

4️⃣西湖藕韻$58

5️⃣麵包誘惑$68

6️⃣紅酒糟圓子(位)$38
微微酒香滲透到圓子裡,外皮軟糯內裏是芝麻餡料。