2024-12-23 599 浏览
主打新派浙江菜嘅過江龍綠茶餐廳,係希慎廣場開咗首間香港分店,裝修非常有特色,古色古香之餘,座位舒適闊落👍 而且性價比非常高,今日就同朋友嚟試吓😎🌟板栗燒鴨 $118 呢度係湘西名菜,秋冬食板栗就最啱😬 板栗大大粒,非常清醇而且香甜🥰 鴨肉夠晒香濃,炆到入晒味👍 醬汁非常濃厚,偏甜帶少少辣🫶🏻🌟狀元芋頭煲 $88呢個真係超好食🤩 芋頭好有心機咁切到一片片,砌滿成個沙鍋🫶🏻 芋頭炆到勁腍勁入味,而且佢揀嘅芋頭好靚非常香👍 加分位喺邊頭鋪滿大量嘅香蔥花,令香味層次更上一層樓👍 🌟西湖藕韻 $58口感非常豐富,炸到香脆咗嘅蓮藕片夾住厚切蓮藕,裏面塞滿糯米,既軟綿甜香,又有炸蓮藕清脆嘅口感,酒釀桂花汁亦都好夾👍 🌟黑松露牛肉炒飯 $88黑松露味非常突出,非常香,牛肉粒份量都唔少,飯粒炒到乾身粒粒分明,食到停唔到口🤣🌟綠茶餅 $28性價比之王,$28有四大塊😆 呢個綠茶餅非常好食,新鮮炸起熱辣辣,面頭有白芝麻增加香氣,裏面有香甜芋泥,口感非常好👍必食推介🫶🏻呢一間性價比真係唔錯,每人$200左右已經食到好飽,係香港想食浙江菜又有多個選擇啦🎉

🌟板栗燒鴨 $118

🌟狀元芋頭煲 $88

🌟西湖藕韻 $58

🌟黑松露牛肉炒飯 $88

🌟綠茶餅 $28

2024-12-19
  • 黑松露牛肉炒飯
2024-12-23 495 浏览
朋友介紹有間江南菜,銅鑼灣同大圍都有分店,我地今日就黎銅鑼灣試吓,佢地裝修得好靚,好有多植物佈置,好靚。龍井烤雞原隻上枱,店會即場幫手剪開,方便客人食,下面仲有龍井茶葉煙燻住成隻雞,雞肉皮脆肉嫩,d雞肉好滑,食落好香茶葉香味,唔錯。蝦湯泡飯個湯金黃色,好搶眼,飲落勁香蝦味,好濃郁,d飯粒脆卜卜,好好味,好香口,d飯吸收晒d蝦湯味,勁正,呢個湯飯仲有原隻蝦喺入面,都幾足料。狀元芋頭煲上枱熱辣辣,勁香,d芋頭每片都切得好薄,入晒味,d芋頭煮得都好淋,送飯一流。江南綠茶餅呢個甜品好正,外皮勁香綠茶同芝麻香味,脆脆地,而入面有甜甜地嘅芋頭蓉,好正。紅寶石琉璃個賣相好靚,有隻用冰做嘅熊仔,好靚,入面仲有大量紅寶石石榴,都幾甜,飲落酸酸甜甜,好解渴。朋友講大圍果間有一隻真船,可以喺上面食野,逢星期五六日原來有古筝表演,都幾好feel。下次再去大圍試吓。

龍井烤雞

蝦湯泡飯

狀元芋頭煲

江南綠茶餅

紅寶石琉璃

2024-12-22 426 浏览
今晚去銅鑼灣,朋友帶我去響內地有好多分店的綠茶餐廳 ,餐廳充滿中國風,食西湖杭州菜。粉絲裹蝦$108鍋入面放了生蝦,粉絲同調味,職員即時席上幫手煮,好香,食落D蝦新鮮爽口,d粉絲好入味,蒜香惹味。砂鍋西施豆腐d豆腐,夠哂滑,砂鍋夠熱,除咗主角,配菜有豬油渣、蝦肉粒、青豆,賣相吸引,味道唔錯,好啱送飯。龍蝦湯泡飯$88個龍蝦湯湯香氣撲鼻,泡飯裏面有啲蝦粒,菜心片,食嘅時候落啲脆米,簡簡單單,享受湯底既精髓,清淡健康之選。高湯蝦乾煮時蔬$58本身想點熗伴龍須菜,不過冇哂,轉點另一個菜,d清湯好清甜,蝦米超多,好鮮味,白菜好嫩,食落好入味好爽口。綠茶餅$28甜品係綠茶餅,表面好多芝麻,勁香,內面有d芋蓉,外脆內軟。我地食到好飽好滿足,下次有機會再同老公食。

粉絲裹蝦$108

砂鍋西施豆腐

龍蝦湯泡飯$88

高湯蝦乾煮時蔬$58

綠茶餅$28
甜品係綠茶餅,表面好多芝麻,勁香,內面有d芋蓉,外脆內軟。

我地食到好飽好滿足,下次有機會再同老公食。

2024-12-21 538 浏览
希慎商場綠茶餐廳-粉絲裹蝦, 上菜嘅時候他上面看了蒜蓉下面鋪咗粉絲,即場計時煲仔煮熟,夠曬新鮮! 蝦夠曬脆口, 粉絲入味!-砂鍋西施豆腐, 豆腐肉碎夠滑,砂鍋上又夠曬熱!-金沙雞翼即係鹹蛋黃雞翼,咬落脆卜卜油Juicy-杭式片兒川 ,好精緻既麵,口感夠彈,有脆口鮮竹筍,味道有D似 炸醬麵!-宋嫂魚羹, 由粉絲,豆腐,魚片萵筍絲,木耳,雜姑煮成,好好味,新鮮又健康!-江南綠茶餅,芝麻脆卜卜內裏有香芋蓉加上綠茶味,食落又脆又軟綿綿,食飽做甜點一流!
希慎商場綠茶餐廳

-砂鍋西施豆腐, 豆腐肉碎夠滑,砂鍋上又夠曬熱!

-金沙雞翼
即係鹹蛋黃雞翼,咬落脆卜卜油Juicy

• 粉絲裹蝦
2024-12-20 383 浏览
這個餐廳裏面很有江南的氣氛, 服務員穿著江南特色的披肩和衣服. 配合江南龍井茶. 我們三個朋友一齊來吃, 在銅鑼灣行街之後經過就選擇這間江南特色. 龍井烤雞 , 東坡肉, 哈利絲瓜, 蝦乾青菜. 龍井烤烤雞超好食, 應該是燒烤的時候已在用龍井烤, 上菜的時候下面還有少少龍井茶葉. 是屬於細隻的雞, 所以肉質好先買和很入味道. 東坡肉就是經典的東坡肉, 做得味道剛剛好. 不會太鹹也不會太油, 在東坡肉下面有少少白飯, 可以吸取的更加好味. 必須再叫幾碗白飯相配.兩款青菜就很有蝦乾的鮮味和哈利的鮮味.服務員主動為我們拍照和服務態度很好, 一舉手服務員就馬上過來. 下次還可以來品嚐江南甜品
兩款青菜就很有蝦乾的鮮味和哈利的鮮味.

下次還可以來品嚐江南甜品
2024-12-20
  • 龍井烤雞
  • 東坡仔排
  • 蛤蜊絲瓜
2024-12-16 588 浏览
專門食新派杭州菜嘅綠茶餐廳係希慎廣場開咗喇!佢嘅裝修主題係西湖盛宴,的確入去個感覺已經好杭州嘅感覺。侍應都着住傳統中國服,門口仲放咗個古箏喺度㖭。叫咗佢哋最出名嘅龍井烤雞。每一隻都原隻即叫即烤。上菜時候個底盤仲有龍井茶幫佢煙燻緊。由於用咗三黃雞,所以可以做到皮脆肉嫩。切開嘅時候仲有汁水滴出嚟。另外花雕大蝦亦都值得一試。醉酒汁偏甜,大蝦就做得筆直挺身,好似食緊日本菜咁樣。另外佢哋嘅蝦湯泡飯亦都唔可以錯過。食完正餐仲有甜品添,綠茶餅同埋江南定勝糕都幾好食。定勝仲有四隻唔同口味,有芝麻、棗泥、奶黃、綠茶。如果綠茶餅個餡就係芋泥。相當之唔錯。

2024-12-13 678 浏览
呢間餐廳唔單止啲菜色驚喜,連環境設計都唔錯。成間餐廳充滿咗中式元素,但同時加入咗現代設計嘅概念,感覺簡約而高雅,打卡一流,食物都性價比幾高,可能就係因為咁好多人排隊!狀元芋頭煲($88)呢道菜一上枱嗰陣,芋頭香味已經撲鼻而來,真係好吸引!芋頭煲入面嘅芋頭煮到粉糯得嚟唔會散開,每一舊都保持住完美嘅形狀,入口即溶,仲帶有陣陣芋香。底下嘅醬汁濃郁但唔會過鹹,帶少少鮮甜味,呢道菜食落感覺好暖胃,食到停唔到落嚟!三色燒椒杭茄(冷) ($58)呢道菜係冷盤,但味道一啲都唔冷淡!燒椒同茄子切得啱啱好,撈埋一齊食,仲用咗少量秘製醬汁調味,少少辣,清新又開胃,非常適合做前菜。杭椒毛豆炒牛肉($118)杭椒微辣但唔會過火,帶出咗牛肉嘅鮮味,同埋毛豆啲軟糯口感形成咗好好嘅對比。牛肉炒得嫩滑而且唔會過老👍龍井烤雞($138)呢道菜好有創意,用龍井茶葉嚟烤雞,單係聽名字已經好吸引!雞皮燒到金黃香脆,雞肉保持嫩滑多汁,肉入面仲透住陣陣嘅茶香味,呢個係用茶葉烤出嚟先有嘅獨特風味,完全唔會過火,茶香同雞香平衡得非常好😋

狀元芋頭煲($88)

三色燒椒杭茄(冷) ($58)

杭椒毛豆炒牛肉($118)

龍井烤雞($138)
2K
2024-12-06 1083 浏览
綠茶餐廳係深圳食過,今日朋友都話想試試❤️內地開超過420間店、主打新派浙菜的綠茶餐廳,近日進軍香港大展拳腳,首店位於銅鑼灣希慎廣場😻 ,集團特地邀請杭州米芝蓮星級名廚俞斌擔任首席顧問,設計限定或升級菜式,包括香港獨家的東坡小牛肉、西湖蓴菜斬魚圓等,並加入在內地下架前深受港人歡迎的狀元芋頭煲🍲😍 大師更爲香港專屬定制「壹手煙火•壹手藝術」的江南盛宴🍴⋄⋄====—====—====—====—✦ 綠茶經典 ✦🦐🦐粉絲裹蝦($108)開背蝦|粉絲以新鮮的開背蝦,搭配細腻的粉絲,輕輕裹住,口感滑嫩。蝦肉鮮甜,粉絲吸收了蝦的鮮味,淋上特調醬汁,香味撲鼻,豐富美味😙—🍲砂鍋西施豆腐($88)嫩豆腐|青豆|蝦仁|韭黃砂鍋菜以嫩豆腐為主,搭配新鮮青豆、蝦仁和韭黃,入口滑順,豆腐的細膩與其他配料的鮮美相得益彰,下飯一流😝 ⋄✦ 香港限定 ✦🐸紫蘇香乾牛蛙煲($128)牛蛙|香乾選用新鮮的牛蛙以香乾方式炒製,獨特的紫蘇香氣讓牛蛙的鮮味更為突出😛煲內的食材經過慢火煮煉,醬汁濃郁,美味可口🤩⋄✦ 壹餐壹飯 ✦🦐蝦湯泡飯($88)米飯|蝦仁|菜心以清湯煮成的蝦湯配上香滑的米飯和鮮嫩的蝦仁,最後再加入清脆的菜心

====—====—====—====—
✦ 綠茶經典 ✦
🦐🦐粉絲裹蝦($108)
開背蝦|粉絲

🍲砂鍋西施豆腐($88)
嫩豆腐|青豆|蝦仁|韭黃

✦ 香港限定 ✦
🐸紫蘇香乾牛蛙煲($128)
牛蛙|香乾

✦ 壹餐壹飯 ✦
🦐蝦湯泡飯($88)
米飯|蝦仁|菜心

以清湯煮成的蝦湯配上香滑的米飯和鮮嫩的蝦仁,最後再加入清脆的菜心☘️吃前再淋上脆脆米粒,整體味道清新,既能滿足味蕾,又不會過於油膩🤓

✦ 自然品甜 ✦
🍵江南綠茶餅($28)

綠茶餅內餡以芋泥為主料,外層包裹著滿滿芝麻,口感柔軟,清新的綠茶香氣與芋泥的甜味相互交融,絕對是餐後完美輕甜選擇🤤

✦ 潤飲江南 ✦
💎紅寶石琉璃($22)
石榴汁|馬蹄爆珠

馬蹄爆珠再配上石榴汁,色澤鮮艷,入口酸甜可口,清爽解渴🍹
====—====—====—====—
📌店名:綠茶餐廳 (希慎廣場) (銅鑼灣)’
📍地址:銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場12樓1202號舖
2024-11-19
  • 粉絲裹蝦
2024-12-05 1051 浏览
杭州菜綠茶餐廳🍵已經進駐銅鑼灣🏙️主打新派菜🍜菜式創新✨由杭州米芝蓮大廚👨‍🍳設計限定升級菜式🍽️大圍新分店都非常吸引!以「西湖盛宴」為主題,逢星期五、六、日仲有古箏表演,好有文化氣息 🎶一路享受美食,一邊欣賞傳統音樂!今日一於去試下🎉🍗🍵招牌龍井烤雞龍井茶葉來腌制同烤制三皇雞肉,味道鮮美,淡淡茶香,外皮酥脆,肉質嫩滑🍤粉絲裹蝦 蝦仁裹上粉絲後炸至金黃,外脆內嫩,搭配醬汁食用,味道鮮美🌯🥢面餅醬香五香肉醬香五香肉,配上薄餅同豆腐皮,口感豐富,味道醇厚🥩🌶️杭椒毛豆炒牛肉 牛肉搭配杭椒同毛豆,炒至鮮香可口,茭白增添清脆口感🍮🍵茶香奶凍奶凍中加入茶香,味道清新,口感滑嫩綠茶餐廳 (希慎廣場)📍軒尼詩道500號希慎廣場12樓1202號舖

🍗🍵招牌龍井烤雞
龍井茶葉來腌制同烤制三皇雞肉,味道鮮美,淡淡茶香,外皮

酥脆,肉質嫩滑

🍤粉絲裹蝦
蝦仁裹上粉絲後炸至金黃,外脆內嫩,搭配醬汁食用,味道鮮美

🌯🥢面餅醬香五香肉
醬香五香肉,配上薄餅同豆腐皮,口感豐富,味道醇厚

🥩🌶️杭椒毛豆炒牛肉
牛肉搭配杭椒同毛豆,炒至鮮香可口,茭白增添清脆口感

🍮🍵茶香奶凍
奶凍中加入茶香,味道清新,口感滑嫩

綠茶餐廳 (希慎廣場)
📍軒尼詩道500號希慎廣場12樓1202號舖
2024-12-03 943 浏览
希慎開了一間很有特色中菜館,整間綠色,有樹木,整個感覺很清新,職員也穿傳統的中式褀袍,很有去了古代的feel 😚原來圍方開了分店,入面有一隻真船,可以坐上面用餐,很想試試 😋😋逢星期五六日有古箏表演,真想見識一次!💠東坡仔排 $148以豬肉為主,搭配不同調味,味道鮮美,帶有些微甜味,有東坡肉的味道😍排骨肉質柔嫩,肥瘦相間,入帶有濃郁的肉香。💠粉絲裹蝦 $108蝦肉新鮮,很彈牙,粉絲吸收了蝦的鮮味,包著蝦食,味道有如食粉絲蒸扇貝的味道.💠麵包誘惑 $68麵包必成一粒粒,配試非一球雪糕,雪糕為煉奶雪糕,味道也挺特別,麵包外酥內軟,用來配雪糕食,味道很好食 😋💠江南綠茶餅 $28餅身柔軟,口感清新不膩,外層有綠茶的香味,咬落入面包著芋泥,超好食 🤤

💠東坡仔排 $148

💠粉絲裹蝦 $108

💠麵包誘惑 $68

💠江南綠茶餅 $28

Lunch 唔洗等入到去,茶無得選擇($12位),QR code 落單,叫咗1. 江南定勝糕 $28 (四小舊)2. 宋嫂魚羹 $48 (只能用漿糊形容,搵條魚絲都無,得幾條冬菇絲,幾條粉絲)3. 高湯蝦乾煮時蔬 $58 (正常,但應該係蝦米仔幾粒)4. 紅酒糟圓子 $38 (又係另一漿糊,無酒味)坐低食到埋單只用咗30分鐘,因為樓面會光速收嘢,最後收埋你個碗,你話仲唔走咩?明嘅就明。好一條過江龍…
1. 江南定勝糕 $28 (四小舊)
3. 高湯蝦乾煮時蔬 $58 (正常,但應該係蝦米仔幾粒)
4. 紅酒糟圓子 $38 (又係另一漿糊,無酒味)
好一條過江龍…
2024-11-25 1368 浏览
好耐無食過中菜,但依間餐廳喺門口聞到香味,就忍唔住要入去啦😂首先是東坡仔排🍖,這道菜的肉質鮮嫩,醬汁濃郁,完美地融合了五香和甜味。每一口都能感受到豬肉的鮮美,彷彿在口中融化,讓人欲罷不能。接下來是板栗燒鴨🦆,這道菜的鴨肉外酥內嫩,搭配香甜的板栗,味道相得益彰。鴨肉的油脂與板栗的甜味交織,令人回味無窮。最後是老紹興蔥油腰花🌿,這道菜色澤誘人,腰花滑嫩,搭配香濃的蔥油,口感清新。每一口都充滿了獨特的香氣,讓人感受到傳統的魅力。

2024-11-20
2024-11-25 1046 浏览
今次我地過左黎銅鑼灣行街,去左希慎呢度睇下野,順便食飯,呢度都勁多選擇,經過呢間綠茶餐廳去睇下,原來係中菜黎,門口都幾多人等位,就入左去食😆餐廳坐位幾闊,坐得舒服,店員立即幫我地開左壺龍井綠茶,同一般茶樓飲既普洱壽眉唔同,另外仲有凍飲既龍井檸檬茶,紅寶石琉璃可以嗌🍵龍井烤雞($138)呢個龍井烤雞係採用三黃雞用龍井茶葉煙燻整出黎既,有一陣陣既茶香,上碟時先原隻送上比客人,之後店員再幫手將佢剪成細件,雞皮夠脆,雞肉又嫩滑多汁,個人覺得係必食之選🐥板栗燒鴨($118)呢個烤鴨門口排隊見到係新品上市,做得招牌菜相信都唔差,叫番碟試下,個鴨雖然有寫係辣既,但唔算好辣,唔食辣既都食到,個汁做得幾好,杰杰地好入味,餸飯一流🦆尖椒臭豆腐($68)佢同一般小食既臭豆腐有d唔同,配上尖椒同肉碎一齊煮,惹味得黎,仲有d汁撈下,又係一個餸飯之選😋蛤蜊絲瓜($78)食中菜就叫個菜類完整d,我地揀左蛤蜊絲瓜,係用上湯煮既菜式,絲瓜清甜,仲有大量蝦米同淡菜係裡面,清得黎帶點鮮🥒🦐綠茶餅($28)我地叫左份呢度既主打甜品綠茶餅,一共4塊,外層佈滿芝麻,用綠茶做個皮,裡面係芋泥做餡,外脆內軟既口感,好好食,果然係主打

龍井烤雞($138)

板栗燒鴨($118)

尖椒臭豆腐($68)

蛤蜊絲瓜($78)

綠茶餅($28)
我地叫左份呢度既主打甜品綠茶餅,一共4塊,外層佈滿芝麻,用綠茶做個皮,裡面係芋泥做餡,外脆內軟既口感,好好食,果然係主打之一,午市時段仲會每枱送一份🤩

呢間餐廳環境唔錯,個烤雞係我最欣賞既菜式,而且價錢唔貴,難怪都幾多人排隊食👍🏻
2024-11-12
  • 龍井烤雞
  • 蛤蜊絲瓜
2024-11-25 1163 浏览
見過幾個blogger分享呢間餐廳 個個都讚不絕口今晚就約左個friend去食😋😋好彩早到 唔洗等位 7點零鐘就開始坐滿人餐牌啲甜食比例超高 樣樣野都好吸引🤤🤤🥘狀元芋頭煲超有心機手工菜芋頭切到一片片 再夾住豬腩肉 一片一片咁砌滿一大煲芋頭入口溶化 超正😍😍超大煲 兩個人係食唔晒😂🍜杭式片兒川一人份量 好中式嘅麵條🍲蝦湯泡飯‼️‼️呢個必食‼️‼️個蝦湯超濃郁 仲有碗脆米溝住食 超高質🫶🏻🫶🏻🌰桂花糖水板栗超多桂花糖水 超好食🤤 只係有啲爆得唔夠開需要多少少時間去處理個殼🍪綠茶餅記得要即食 係外脆內糯架😍😍加埋外圍嘅芝麻 超香口 🍧西湖桂花藕粉好特別 好似一碗漿糊 帶有少少甜香港好少地方有得食值得一試餐廳出左啲新野飲 幾特別龍井檸檬茶▶️龍井茶葉 +香水檸檬紅寶石琉璃▶️石榴汁+馬蹄爆珠下次一定要空肚食 咁先唔會浪費食物😄
見過幾個blogger分享呢間餐廳 個個都讚不絕口

餐廳出左啲新野飲 幾特別
龍井檸檬茶▶️龍井茶葉 +香水檸檬
紅寶石琉璃▶️石榴汁+馬蹄爆珠
下次一定要空肚食 咁先唔會浪費食物😄
見到新餐廳又有咁多好評,就訂左九位,為家庭成員慶祝生日。訂位的時候已經知道用餐時間1.5小時,其實完全冇問題。最惡劣的是,由入餐廳到用餐時間只係過了一個小時,就有三個不同的侍應係咁同我哋講用餐時間1.5小時,大佬淨係食咗一個鐘,就逼我哋切蛋糕,枱上面嘅嘢都未食完,就話出邊有客,唔係一個半鐘嘅咩?!😡😡😡😡最後忍唔住同佢講,等我哋食完嘢先啦!搞到勁尷尬仲要嗰個見到隔籬枱個客人未食完嘢,就係咁逼佢埋單.其實食物質素一般般唔係問問題,咁嘅服務體驗,只可以算得上係茶餐廳。千祈唔好有特別日子嚟,當茶餐廳就算啦,懷疑佢哋要追quota🙂‍↕️

仲要嗰個見到隔籬枱個客人未食完嘢,就係咁逼佢埋單.