2011-04-20 34 浏览
現時旺角街頭開了很多小食店,他們有些也有賣臭豆腐,雖然大家賣的也是廣東式的油炸臭豆腐,但不知道為甚麼,我還是覺得金魚街這間的臭豆腐較好味。店子門外有好多人在等候,其實這裏也有很多的經典小食,除臭豆腐外還有卥水雞什、魷魚等,臭豆腐和卥水串都是六元一串,又不是太貴。可是始終懷念那些担挑臭豆腐和木頭車卥水什錦,其實這些街頭小食吸引之處不是因為食物的美味而是那種街頭風味,很多人找尋的是那一種失落的街頭文化,那是一種人與人之間的感覺。這間小食店的魷魚和臭豆腐都算好食,魷魚冧身,加上甜醬和黃芥辣很好,臭豆腐熱辣辣,今次沒有加甜醬反而有一種臭豆腐的原味,始於覺得不夠臭,豆腐的質感很好,外皮也脆口,可還是比不上十數年前的臭豆腐,現時在香港要找回那些美味的臭豆腐,好像也找不到了!http://icuteee.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=2986539

2011-02-07 11 浏览
來到金魚街近水渠道口,停下腳步來一記臭豆腐."臭",永遠不受歡迎,不論是臭屁,臭脾氣,甚至乎臭四,但是,豆腐例外,還要越臭越好.不臭不收貨,小時候最懷念的,就是拿著擔挑賣臭豆腐的小販,隨著陣味,飄到去小販面前,那種味道,真是懷念.好可惜,現今的臭豆腐,有如太監一樣,最重要的一樣被閹割,吃下去完全不是那回事.能夠堅持下去的,是外江佬的出品,如寧波同鄉,或杭州飯店.上兩年在同一地點,吃同一樣東西,感覺同當時一樣,一早入定袋,快手快腳,幸好,是剛炸起的,拿上手是熱辣辣,但臭味不見了,吃落也是一樣,內裏的豆腐質感平滑,沒有發酵過的粗糙感覺.當臭豆腐不臭,是升格,是墮落?像AV女優金盤洗手,從良進軍藝能界一樣?我真的不知怎說.難道此是飲食之大趨勢,昔日的街頭味道一蟹不如一蟹,也是理所當然?幸好,跌落地也拿番乍沙,炸大腸夠臭,夠爽.很好吃.見到身邊吃著臭豆腐的眾八,九十後,吃得津津有味,假若那件臭豆腐,是我二十多年前吃過的味道,他們的面部表情,未必會如此地享受了.
來到金魚街近水渠道口,停下腳步來一記臭豆腐.

幸好,跌落地也拿番乍沙,炸大腸夠臭,夠爽.很好吃.
外卖自取
2010-12-15 13 浏览
每次經過金魚街 自然就會行來呢度...因為係附近睇緊金魚時已經被飄過來既香味吸引...行到店面...好多人排隊..買豬大腸又有,魚蛋又有.臭豆腐當然唔少得...可能老細知道多人關係見佢預先有成堆臭豆腐入好袋係度..但買番來食落口...仲係超級的熱...而且非常的臭發酵得幾好~.~ 當然都唔少得要落甜醬..冇左佢真係失色不少...唉經過今次..睇怕以後都要來食先頂到個下臭豆腐癮...
要來食先頂到個下臭豆腐癮...
真係臭既臭豆腐!
2010-12-14
外卖自取
$6 (其他)
真係臭既臭豆腐!
2010-06-04 32 浏览
經過時有一陣子好臭,因為啱啱炸起好吸引便買了一舊,入手後又發覺冇乜臭(怪),不過6蚊好抵~臭豆腐:臭味一般啦(可能俾人告得太多啦,冇以前咁臭),味道還好好皮脆香濃,加上車仔檔差唔多絕跡,好食的臭豆腐很少,所以此處好值得一試~
臭豆腐
臭豆腐
2010-01-25 13 浏览
次次去花園街,都會食返件臭豆腐。$6件,唔太臭喎~~炸得唔過火,外皮幾脆。加D辣醬甜醬,一流呀。因為佢炸好晒一舊舊揾個袋仔放係度,又唔係繁忙時間,所以熱度不足。希望下次可以食到新鮮熱騰騰的臭豆腐啦。
次次去花園街,都會食返件臭豆腐。

希望下次可以食到新鮮熱騰騰的臭豆腐啦。

2010-01-25
2010-01-12 3 浏览
行到攰停到此店,就你啦!是日下午茶:- 炸豬大腸>> 其實就貴左d既,成10蚊得果4粒仔.算啦一次半次.太多人喇....味道接受啦,又唔係太特別,好味都係因為加0左醬者~如果下次經過先再算啦!
行到攰停到此店,就你啦!

是日下午茶:-
味道接受啦,又唔係太特別,好味都係因為加0左醬者~

如果下次經過先再算啦!
今日到沙田參加朋友的洗禮,結束後飲餐味道與口感都欠奉的茶,腦袋瓜與五臟廟都在抗議,立即決定與大力女王來到旺角,要以街頭小食作戰攻略五臟廟與腦袋的喜悅神經。國父革命都要第11次才成功,哪有人可以餐餐都吃到美食的?首先來到了「金華冰廳」,第二站來到了金魚街上「美味果汁店」,每次經過都看到很多人端著「碗仔翅」站在路邊吃,大力女王早就想要來試試。堂食一碗10元,小公雞碗上裝著一盅金黃色的碗仔翅,碗裡漂著幾條魚翅,湯夠濃稠、味道也尚可,最重要勝在便宜,不過讓我選擇,我應該不會再吃一次吧,因為味道不夠濃厚。一邊吃著碗仔翅,隔壁傳來淡淡的臭豆腐味,大力女王立刻端著碗仔翅走過去「美味食店」再加了一個「臭豆腐」。這個臭豆腐就不錯,外層夠脆,內層夠熱夠軟,是我在旺角吃過最好吃的臭豆腐。至於臭豆腐要有多臭才好吃這就見仁見智,不過現在要找到很臭的臭豆腐真的極難!

國父革命都要第11次才成功,哪有人可以餐餐都吃到美食的?

外皮酥脆。
熱辣辣的內餡。
2009-12-25
外皮酥脆。
熱辣辣的內餡。
2009-12-16 8 浏览
行金魚街,行到尾見到d人食碗仔翅好似好正咁,牙妹即刻買反碗黎食先係魚肉既碗下面,仲多一隻碗方便人地拎住食,幾細心$10/碗,價錢都幾合理但係d肉似魚滑多過綾魚肉,份量唔算多入面既菜有d係黑黑地既,而且味精好重,所以有少少上癮

係魚肉既碗下面,仲多一隻碗方便人地拎住食,幾細心

$10/碗,價錢都幾合理

但係d肉似魚滑多過綾魚肉,份量唔算多

入面既菜有d係黑黑地既,而且味精好重,所以有少少上癮
2009-12-13
2009-11-30 4 浏览
義工過後,通常都好肚餓。喺come buy度買咗野飲,就行黎食牛什。要了$10蘿蔔牛什。份量ok, 有兩舊大蘿蔔,牛肺x3,牛膀x3、腸x3同牛肚。牛肚比較碎,皮層分離。牛膀好淋又好粉,good~不過味道淡d。牛肺爽口無異味,不過唔入味。腸有少少肥膏,肥度可接受。不過有點韌。蘿蔔淋但又係無咩味。
義工過後,通常都好肚餓。
喺come buy度買咗野飲,就行黎食牛什。
要了$10蘿蔔牛什。
牛肚比較碎,皮層分離。
牛膀好淋又好粉,good~不過味道淡d。
牛肺爽口無異味,不過唔入味。
腸有少少肥膏,肥度可接受。不過有點韌。
蘿蔔淋但又係無咩味。
2009-09-27 15 浏览
八月初七‧炎熱跟專兄來了這邊吃臭豆腐,其實之前吃過這裡的,凍凍的又不臭,已不滿意,不過是晚吃到的又好一點。在門外是嗅到一點「香」味的,至少還有一點吃臭豆腐的感覺。即炸即吃,熱度足夠,吃起來是脆口的。「臭」度也足夠。不過豆腐的內裡是正常豆腐的質地,如專兄所言,「臭」的效果明顯是後期加工而非發酵的效果,不過今時今日的臭豆腐,似乎也是此而已。只有甜醬而沒有辣醬,卻變成了豆瓣醬,味道當然差一點。我們兩個也是由細「掃」街「掃」大的人,站在街邊吃熱辣辣的臭豆腐,雖然是西裝一度,還是入型入格。六蚊一件,謝專兄請客。
八月初七‧炎熱

六蚊一件,謝專兄請客。
慳水慳力的新式臭豆腐
2009-08-02 5 浏览
食臭豆腐我只會食呢間喜歡它的外脆內軟,又不會太油,再蘸上大量甜辣醬只有兩個字形容:惹味!!!
食臭豆腐我只會食呢間
喜歡它的外脆內軟,又不會太油,再蘸上大量甜辣醬
只有兩個字形容:惹味!!!

2009-04-04 10 浏览
我一路都有聽過呢間野,一次睇電視蔡生又介紹,我自己住附近,覺得呢間野其貌不揚,本身冇乜興趣試。但尋日真係行過時,見好多人食,個樣又幾骨"子"喎,就走過去買一件!6蚊雞一點都唔貴,都幾大大件,我見第二度有些賣奇形怪狀的細細件都係咁既價錢或者仲貴。睇外表我就好滿意,加左甜醬辣醬食。佢係一包包預先入好,你一買佢就即刻拿俾你!我本身擔心唔知會唔會唔熱唔新鮮,一咬,呢個擔心完全消除晒!超熱!佢基本上貨去得快,包左都唔夠幾分鐘就有人買的了!所以唔駛再驚唔新鮮,兼多餘油份揩左0係袋面,其實食得比即撈上黎既臭豆腐健康!外層超脆!入面好軟好滑!真係好一流!最初懷疑蔡生乜都話好食,今次試過唔可以唔服喇!
2009-04-03
2009-03-21 3 浏览
曾幾何時呢間野賣臭豆腐賣到俾樓上0的住客投訴,那年我也記得路經此地必然臭味滿潮,不合口胃的朋友一定掩鼻奔走﹗今日路過,如不是行到呢間野門口都聞不到臭氣,是因被投訴了有改善嗎?臭豆腐已炸好放哂入紙袋,拿在手上仍然微暖,吃臭豆腐最緊要蘸上大量甜辣醬,令其更形惹味﹗食落外脆內軟很不錯,臭還是臭,但卻吃不到那年的味道。是時代文明了令臭豆腐也演變了嗎?不知了.....

食落外脆內軟很不錯,臭還是臭,但卻吃不到那年的味道。

是時代文明了令臭豆腐也演變了嗎?不知了.....
$6 (其他)
以前成日覺得臭豆腐好臭唔敢食自從男友帶左我黎呢間食臭豆腐後, 我就愛上臭豆腐啦!!細細地一間小食店, 有好多舊既報紙同雜誌介紹佢既臭豆腐連蔡瀾都有食過, 仲同老闆合照個個買完臭豆腐都企係門口度食, 條路經常好迫人連垃圾堆都經常滿晒!!!新鮮岩岩炸起既臭豆腐, 6蚊都幾大件, 1人買1件黎食落好多豆瓣醬同甜醬會好好好味!!個皮好脆, 一咬入去係勁熱!!好多煙噴出黎個種 雖然辣口但又忍唔住要繼續食趁熱食最好味一路咬又夠熱又香, 食係唔臭既臭豆腐, 正
以前成日覺得臭豆腐好臭唔敢食
自從男友帶左我黎呢間食臭豆腐後, 我就愛上臭豆腐啦!!

細細地一間小食店, 有好多舊既報紙同雜誌介紹佢既臭豆腐
連蔡瀾都有食過, 仲同老闆合照

個個買完臭豆腐都企係門口度食, 條路經常好迫人
連垃圾堆都經常滿晒!!!

新鮮岩岩炸起既臭豆腐, 6蚊都幾大件, 1人買1件黎食
落好多豆瓣醬同甜醬會好好好味!!

個皮好脆, 一咬入去係勁熱!!
好多煙噴出黎個種

雖然辣口但又忍唔住要繼續食
趁熱食最好味

一路咬又夠熱又香, 食係唔臭既臭豆腐, 正
2009-03-20
$6 (宵夜)
2009-03-17 8 浏览
見到很多食友也大嘆在店子裡找不到好的臭豆腐。其實也是對的,不能做得臭,又如何做到好的臭豆腐? 都是一部份小販做得合格很多,應該是沒有太多顧慮吧。好吃的臭豆腐可能一年只吃到一至兩次,所以特別珍貴。最喜歡的是觀塘的無名伯伯,新年吃過一次,之後可能又要等下一年的新年了,不過日子很快過,一年我等得起,想過一下癮,還是會找間店子吃一吃。最近在店子吃過兩間,其中一間近年很低調,之前都分享過吃其他東西,今次就要了它的不臭臭豆腐吧。一要即有的臭豆腐,上手就不算熱了,心中就已經減了分數。豆腐炸金黃色,只看不聞不吃,還是一件不錯的炸豆腐,可惜的是我們想要的,他都不能給。下了甜醬,輕嘗一口微臭的炸豆腐,真的不難吃,但吃不到臭豆腐的精髓,草草率率吃過就算了。5.5分

5.5分
太多醬,留心看還見到它炸得金黃