2009-03-11 12 浏览
臭豆腐之前係油麻地家樂商場附近都有食過,但係細細舊,又唔係脆,所以都無意欲再幫襯。同朋友行行下街黎到呢頭,老遠已經見到好多人幫襯,企晒側邊係度食。我也即時叫了一個來試。有 d 錯鄂係佢已經包好晒,可能生意真係太好啦。比較想要再新鮮炸出來的。不過唔緊要,我個包都幾熱辣辣的。臭豆腐,無想象中好臭既味道,不個 size 都幾夠,好實,同埋外層都好脆,可以慢慢 dep 真佢既味道。好高興又食到 d 咁正既臭豆腐啦。經過會再來的。

我也即時叫了一個來試。

有 d 錯鄂係佢已經包好晒,可能生意真係太好啦。

比較想要再新鮮炸出來的。

不過唔緊要,我個包都幾熱辣辣的。

好高興又食到 d 咁正既臭豆腐啦。

經過會再來的。
2009-03-01 7 浏览
細細個成日食呢間既臭豆腐真係好臭 , 但好好味 , 每次都要食2件 前幾年好似比附近民居投訴 , 話臭豆腐太臭了結果搞到食環署跟進了 , 仲上晒報紙 都好幾年冇食過 , 上星期又再次幫襯 , 好似 $6 舊佢已經整好左1份份擺係度 .... 其實我想食即炸架 配甜醬 / 豆板醬 , 我選了豆板醬臭豆腐只是暖 , 冇熱辣辣既口感 嗅一嗅...已經冇咩臭味了 , 真是可惜幸好 , 水準還算可以 , 外面好脆
細細個成日食呢間既臭豆腐
真係好臭 , 但好好味 , 每次都要食2件

前幾年好似比附近民居投訴 , 話臭豆腐太臭了
結果搞到食環署跟進了 , 仲上晒報紙

都好幾年冇食過 , 上星期又再次幫襯 , 好似 $6 舊
佢已經整好左1份份擺係度 .... 其實我想食即炸架

配甜醬 / 豆板醬 , 我選了豆板醬
臭豆腐只是暖 , 冇熱辣辣既口感

嗅一嗅...已經冇咩臭味了 , 真是可惜
幸好 , 水準還算可以 , 外面好脆

2009-02-15 9 浏览
很久之前曾說過這間在水渠道的小食店,臭豆腐不再臭.今次再來,有點點"死唔信邪".去到叫一件臭豆腐,即刻連袋拿上來奉客,心知不妙.做臭豆腐做到Ready-to made,食味大打折扣,你估我們在火車上,吃整定的冰凍三文治麼?加些甜醬之後放入口,臭豆腐聞下去不臭,本身尚存微溫,外層仍香脆,吃下去沒有那朕"香"味.當炸豆腐試之,還可.事後索一索手指,才聞到陣味.名正言順"指甲留香".但沒有用.在月前佳記小食的食評當中,曾經慨嘆香港的臭豆腐已經不臭,色香味俱存的,那裏找?直到日前路過臨拆的牛頭角下村,發現在連接九龍灣港鐵站的天橋下,有檔小販賣臭豆腐,離完廿呎也聞到陣香..莫非夕陽永遠是無限好?

莫非夕陽永遠是無限好?
2009-02-13 6 浏览
買完椰汁大王,又點會不買小食。離不遠就有小食店,這個時侯見到"串爆BBQ" 真的幾吸引呢。行街真的要吃東西補充力量,要吃就要吃飽一點的!!無骨雞翼,呢個真係岩懶人,不用麻煩又有燒雞翼食。佢地點去骨? 其實也很簡單。他們用雞中翼再切一半,就拎到中間的骨了。如果你都是懶人,不妨一試。味道呢,同自己bbq 差不多,不會過火的,加了它們的汁是不錯的。 一串要九元,不算平的。不吃雞翼,可以試試司華力腸,又大又肥美,加上燒得好香,不用自己燒又想飽肚,都是給九元吧。沒有吃魚肉碗仔翅,因為給你一個碗,要你拎著吃,很不方便吧。不過真的幾多人吃呢!! 不知何時有心情企在街上吃流質的東西。食完BBQ ,見到炸得香口的炸大腸,又要了一串,阿姐手法純熟,一切一串,再切再串,很快就有得吃了,味道還可以的。肥膏處處,不太健康,真是少食多滋味。上一篇十分有八點五分~今篇十分有七分的~~!!都還有笑臉的~
買完椰汁大王,又點會不買小食。離不遠就有小食店,這個時侯
就要吃飽一點的!!

其實也很簡單。他們用雞中翼再切一半,就拎到中間的骨了。如果
,加了它們的汁是不錯的。 一串要九元,不算平的。

己燒又想飽肚,都是給九元吧。

沒有吃魚肉碗仔翅,因為給你一個碗,要你拎著吃,很不方便吧。
一切一串,再切再串,很快就有得吃了,味道還可以的。
肥膏處處,不太健康,真是少食多滋味。

上一篇十分有八點五分~
今篇十分有七分的~~!!都還有笑臉的~
串爆?!
$13 (其他)
2009-01-31 25 浏览
據說, 這點的臭豆腐曾經臭得遭人投訴如果這傳說是真的, 那這一切已成了歷史。俱往矣。今天路過,太公沒病沒痛沒鼻塞,也不覺得這臭豆腐有很臭。不臭不要緊,好吃就好;可是,甫交出六元給老闆娘,老闆娘將一件預先入了紙袋的臭豆腐遞給太公,已心知不妙。果然,這臭豆腐已放涼,不夠熱;也因已放在袋裏好一陣,外皮也不夠脆。更可惡的是,吃下去也感覺不沒有臭豆腐應有的香味,也沒有豆味,幾乎完全沒味道;唯有多下豆辦醬和甜醬;可豆辦醬也不夠香辣,只有甜醬是對辦的。人怕出名豬怕肥 - 出名了,就不思進取,質素也每況愈下;再多的剪報名譽推在店面,又如何呢?聰明的消費者,懂得分辨的;週六下午也不見人龍,相信是警號。唉....好的臭豆腐,都跑那裏去了?難道只能往台灣找嗎?
據說, 這點的臭豆腐曾經臭得遭人投訴
如果這傳說是真的, 那這一切已成了歷史。俱往矣。
今天路過,太公沒病沒痛沒鼻塞,也不覺得這臭豆腐有很臭。

唉....好的臭豆腐,都跑那裏去了?難道只能往台灣找嗎?
失色的臭豆腐
店旁的小桌
2008-12-02 8 浏览
臭豆腐雖然冇早年咁臭~但味道依舊~今次係最少人的一次~亦因為咁~學識點食唔會整污糟~我係跟旁邊的西裝哥哥學的~先將紙袋撕開~係咁落甜醬~之後用竹籤cut做4件~一件一件慢慢放入口~~~~唔夠甜就再落甜醬~更可落辣醬~冬天~食啱啱炸好的臭豆腐~good呀~ps....佢d鹵味唔係好得~

臭豆腐雖然冇早年咁臭~但味道依舊~

今次係最少人的一次~
亦因為咁~學識點食唔會整污糟~

我係跟旁邊的西裝哥哥學的~

先將紙袋撕開~係咁落甜醬~

之後用竹籤cut做4件~

一件一件慢慢放入口~~~~

唔夠甜就再落甜醬~更可落辣醬~

冬天~食啱啱炸好的臭豆腐~good呀~

ps....佢d鹵味唔係好得~
2008-11-01 13 浏览
我記得曾經在這裡吃過熱辣辣真的是臭的臭豆腐,是日經過,又再次試試,可是已經沒有舊時臭豆腐的「香」味,6蚊雞一件臭豆腐,將甜醬拮入豆腐中間,有豆腐味,質地其實都幾好,但是臭豆腐不臭,吃起來也是全無意思了。回憶中最好的臭豆腐,是那些在街邊擔著擔挑和一桶熱油的街頭臭豆腐,雖然危險,但真的是美味,回憶總是美麗!香港已經很難找臭的臭豆腐,旺角有很多小食檔都有做臭豆腐,但大多是普通炸豆腐的味道,這裏比起其他小食檔口質素,臭豆腐的質素已經很好,正確的說是全香港都很難找到真正有傳統臭味的廣東油炸臭豆腐的了。http://icuteee.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=1414849

2008-09-30 12 浏览
这家有几样小吃,颇为有名。不过它的臭豆腐言过其实了。香港的臭豆腐比江浙一带,平均要差两个档次。这家的问题也一样,块太大,炸得不够透,蘸酱也一般。不过它的碗仔翅却是名不虚传,又鲜美又滑爽,太好吃了。街边小店,环境当然就那样了,不过端一碗碗仔翅立在路边,头上冒着汗慢慢喝,也有点怀旧的意思。
  • 碗仔翅
2008-07-16 18 浏览
一連吃了兩間都不太好的食店..這間位於金魚街的食店其實係一檔街邊檔,門口有很多人買野食,不過似乎人潮都集中於買牛什多一點!想吃一件臭豆腐,不過豆腐不夠熱,而且味道都係比較淡,豆腐鞋,最大獲係,臭豆腐沒有臭味的,失望而回了!
當吃到一件不臭的臭豆腐,還可以騙自己在吃炸豆腐,但當這件炸豆腐同時也不熱的時侯,就真的不知道在吃什麼。我記得在這裡吃過像樣子的臭豆腐的,是日經過,又行過這裡買件來吃。是一個寒風細雨夜,來的時候聞不到臭豆腐的「香」味,已心知不妙。掏出6蚊,接過不熱的臭豆腐,心餘下的半截也涼掉了。將甜醬及辣醬「隊」在豆腐中間,吃起來也是食味全無,內裡的豆腐也是鞋口的,為何會變了這樣子,還是現在的人不喜歡臭的臭豆腐?回憶中最好的臭豆腐,是外江佬擔著擔挑在街邊賣的,我等小輩在周街吃立雜食物,多美好!6蚊,不值。如果好食,16蚊也不貴。似乎似樣子的臭豆腐,也要在館子裡找了﹝不要說灣仔巴路士街那檔,咸豐年前吃過已經是不臭的了﹞。

2007-12-30 7 浏览
買了$10佢話ge秘製牛什。沒什麼秘製不秘製,跟普通掃街店ge牛什一樣,無甚特別。D牛什仲要係有染色,染到橙橙地!牛腸好韌,仲有牛羶,搞到我吐都吐唔切。牛肺算淋但唔入味。牛膀未夠淋,有d硬,又唔夠入味。牛肚都係一般。整體黎計:唔得,唔洗試,留番個quota食其他野好過!
買了$10佢話ge秘製牛什。

整體黎計:唔得,唔洗試,留番個quota食其他野好過!
2007-09-19 8 浏览
食完麵,照例唔夠喉。轉過街口,買件久未品嘗嘅臭豆腐....呢間以前曾因其臭豆腐太臭而被食環署票控嘅小店,聽聞已今非昔比。今日一試,果知此言非虛已...一件件炸定放响保温箱,見到已想掉頭走...不甘心,照買...臭? 一D都唔覺....凍冰冰嘅....六大洋一件,有冇攪錯...叫佢俾番我就差唔多...仲敢叫"美味食店"...shame...
食完麵,照例唔夠喉。轉過街口,買件久未品嘗嘅臭豆腐....

一件件炸定放响保温箱,見到已想掉頭走...

不甘心,照買...

臭? 一D都唔覺....

凍冰冰嘅....

六大洋一件,有冇攪錯...

叫佢俾番我就差唔多...

仲敢叫"美味食店"...shame...
2007-08-29 10 浏览
炸臭豆腐火喉控制得宜,香口但不會乾噌噌。吃時不忘沾些老板娘天天親自秘制之醬汁,並分三層次品嚐: 第一口清吃原味,第二口沾豆板醬,第三口沾甜醬,貪得無厭。除臭豆腐外,我亦叫了一碗魚肉碗仔翅,魚肉浸泡在豬骨熬製的湯底中,加些特製菜甫,軟中有爽,熱騰騰,口感一流。賣相雖然平凡,但吃得出木耳及冬菇新鮮非次貨,配以雞蛋,肉絲等六七種配料,細切而有咬口,吃後沒有茶餐廳例湯的口渴感。
2007-04-08 6 浏览
覺得沒有以前那麼臭了又已經炸好兼放入袋,都唔夠新鮮熱辣豆腐本身都幾好味,但豆辦醬超鹹本人寧願落芥末好過
覺得沒有以前那麼臭了
又已經炸好兼放入袋,都唔夠新鮮熱辣
豆腐本身都幾好味,但豆辦醬超鹹
本人寧願落芥末好過
2007-02-05 4 浏览
呢間小食店成日都有d新出品早一排經過見到加入左炸大腸賣但真係唔食好過食喇炸大腸無錯係炸得幾香口外面脆入面軟口感唔錯但味道就鹹到苦食左一啖已經要不停飲水仲要串好俾你時會自動幫你點豉油唔鹹死就怪衛生亦只係一般對正街口都無野擋好容易肚痛價錢亦唔係平唔係朋友仔要食我一定唔會買
呢間小食店成日都有d新出品
早一排經過見到加入左炸大腸賣