2016-06-25 527 浏览
朋友介紹,話呢度既豬大豬好臭屎味,特來一試$12一串,唔算貴,價錢合理,呢度既大腸係即來即切,所以每舊都好有水份,唔乾身,皮唔算好脆,唔會好咸,亦唔會好淡,味道還好,厚厚的豬大腸,每一啖都令個咀塞爆,熱辣辣,差d嘴都辣爆,加上介辣可令臭味得以中和,加上甜醬其實味道更為理想,不錯得豬豬腸
朋友介紹,話呢度既豬大豬好臭屎味,特來一試
$12一串,唔算貴,價錢合理,
唔會好咸,亦唔會好淡,味道還好,
厚厚的豬大腸,每一啖都令個咀塞爆,熱辣辣,差d嘴都辣爆,
加上介辣可令臭味得以中和,
加上甜醬其實味道更為理想,
不錯得豬豬腸
2016-06-12 297 浏览
去開金魚街有檔寧舍熱鬧的舊式小食檔,門口圍滿人,食臭豆腐和豬大腸呢!!!太多人好難舉機影,大油鑊炸着多條長長圓圓的橙色物體就是豬大腸,原條生炸,能夠造到皮脆內嫩之效果!樣子非常美味吧!一串5舊仔$12食落邊皮很脆內裏的嫩滑和腸的甘香,一試難忘,比起魚旦和燒賣更有一重魅力
樣子非常美味吧!一串5舊仔$12
2016-04-22 344 浏览
港式街頭小食《炸大腸》表皮炸到外脆,但表面又唔會炸到黑蚊蚊,入面又好juicy,唔會炸到干哂............我就最中意加上甜醬+芥辣,簡直係絕佩啊!!!
港式街頭小食《炸大腸》
炸大腸

我就最中意加上甜醬+芥辣,簡直係絕佩啊!!!
2016-04-17 328 浏览
每次出太子活動,都不期然被這間食店吸引著。不是它私招牌菜臭豆腐,而是炸大腸---非常邪惡的食物,正是我的最愛,望見橙紅色的"蛇餅"已經流口水。只見姐姐手起刀落,豪不吝嗇給我一切來厚厚的一串,看相片的側拍可見有成2CM厚,OMG,熱辣辣香噴噴,在口中咀嚼很有很勁,肉汁在齒中流轉,200%滿足!
每次出太子活動,都不期然被這間食店吸引著。

不是它私招牌菜臭豆腐,而是炸大腸---非常邪惡的食物
,正是我的最愛,望見橙紅色的"蛇餅"已經流口水。

2016-04-09
  • 炸大腸
2016-04-13 322 浏览
行開金魚街,見到呢度都唔少人,就行過去八掛下…睇到有唔少明人幫親過,加上大大個字貼住古法制,好好奇,何為古法?一串啞,唔該,好快手就到手,拎起刀切左5刀,搞掂!皮脆,熱辣辣,仲散發住陣陣豬屎臭味,莫非呢d就叫做古法?其實我真係唔清楚,唔了解!老實講,無論味道,賣相都同其他地方有所不同,但係咪好食,呢個就見人見智,個人認為太鹹,屎味太重,唔太接受!
行開金魚街,見到呢度都唔少人,
就行過去八掛下…
一串啞,唔該,好快手就到手,
拎起刀切左5刀,搞掂!
個人認為太鹹,屎味太重,唔太接受!
2016-04-12 258 浏览
路過太子水渠道,看到一家圍着人群的食店,篤癮大發,看看甚麼能引起小弟最大興趣,最大的食物圖片是臭豆腐,但鼻子告訴小弟它不怎麼臭!不怎麼臭的臭豆腐在小弟的食典中解作不夠正宗,不點!檔口旁邊貼有不少雜誌介紹及明星合照,原來這裏是蔡瀾先生常去食肆150間其中之一。再細看一下有何吸引,看到這裏的炸大腸乃原條油炸後,才切片奉客,不似時下的『欺詐大腸』,切片後輕輕一炸便給拿給食客,所以點了一串。炸大腸 HK$12看賣相,真的是久遺了的正宗,腸是層層叠塞得滿滿的,原條炸熟切片奉客。浸了豉油,塗了我的最愛三色,甜、辣(豆瓣醬) 及黃芥辣吃。一口咬下,皮只算微脆,咀嚼數下,相當韌,嚼了最少三十下,真的不能嚼碎,吐掉!第二塊,同樣韌,再吐!看到檔內員工切我的一串是從兩條大腸切出的,對最尾兩片有點期望,第三及四塊終能嚼碎下嚥,但都頗韌。總結:做法是正宗的,但火候的掌握實在差勁,大腸炸不脆,炆不焾,希望只是食店偶一失手,而不是一直浪得虛名。

炸大腸 HK$12
炸大腸

浸了豉油,塗了我的最愛三色,甜、辣(豆瓣醬) 及黃芥辣吃。

2016-04-12
等候时间
2 分钟 (外卖自取)
2016-04-08 303 浏览
每次經過呢度都會聞到好香臭豆腐然後就會見到好多人企係度食臭豆腐!其實本身自己都好中意食但係已經好少可以搵到好食嘅臭豆腐之餘最重要嘅係經常食真係太熱氣所以今次經過就嗌一件黎食啦臭豆腐 $10真係香氣十足嘅臭豆腐!新鮮炸起 仲係熱辣辣添架加埋啲豆瓣醬就真係絕配!臭豆腐啲皮都炸得好脆 但係唔油膩入面豆腐都好足水份 唔會乾身而且會越食越香添 真心正
每次經過呢度都會聞到好香臭豆腐
然後就會見到好多人企係度食臭豆腐!
其實本身自己都好中意食
但係已經好少可以搵到好食嘅臭豆腐之餘
最重要嘅係經常食真係太熱氣
所以今次經過就嗌一件黎食啦
臭豆腐 $10
真係香氣十足嘅臭豆腐!
新鮮炸起 仲係熱辣辣添架
加埋啲豆瓣醬就真係絕配!
臭豆腐啲皮都炸得好脆 但係唔油膩
入面豆腐都好足水份 唔會乾身
而且會越食越香添 真心正
2016-04-07
2016-04-03 174 浏览
榴槤和臭豆腐的『香味』唔是人人都識欣賞但是我和儍爸兩樣都咁鍾意食有時逛花園街順路去隔離街食件臭豆腐有時去食臭豆腐順路逛花園街臭豆腐的『臭』味已經無以前咁濃烈 .... 因為氣味影響到附近的街坊,店方都做了好多改善方法不過,味道不變 ... 依然是咁好味食之前要加甜醬、芥辣和豆瓣醬 ... 咁至好食的四四方方的豆腐外脆內軟 ... 外皮炸到脆卜卜,一點都不油膩裡面的豆腐又嫩滑只要放膽嚐一口,你可能會愛上它的 ...** 以上分享是以我的口味、喜好和情況作出分享和感受,一試 / 合用與否請自行決定
榴槤和臭豆腐的『香味』唔是人人都識欣賞

但是我和儍爸兩樣都咁鍾意食

有時逛花園街順路去隔離街食件臭豆腐

有時去食臭豆腐順路逛花園街
臭豆腐的『臭』味已經無以前咁濃烈

.... 因為氣味影響到附近的街坊,店方都做了好多改善方法

不過,味道不變 ... 依然是咁好味
食之前要加甜醬、芥辣和豆瓣醬 ... 咁至好食的

只要放膽嚐一口,你可能會愛上它的 ...

2016-03-28
用餐时段
下午茶
  • 臭豆腐
2016-02-28 482 浏览
之前每次去金魚街,都是從火車站直接跑下來,很少機會從花園街兩邊進入。今次一轉入內街,便已經嗅到一陣臭豆腐的味道,相信是早幾年大熱的小食店。老實說,自己對臭豆腐興趣不大,炸豬大腸又太熱氣,剛調理好的身體,還是不要太冒險。生菜魚肉湯沒有一間是純魚肉,都是混和了麵粉,倒是軟熟,下了少許胡椒粉還嫌未夠味,加了店方的辣菜甫,辣度可不是說笑的,即時眼水鼻水直流,已經吃不出其他味道了。或者下次都係食臭豆腐有保證。
生菜魚肉湯
或者下次都係食臭豆腐有保證。
2015-11-07 604 浏览
那天星期日,同肥膏要到太子整文件,所以途經金魚街。隔好遠已經聞到大大陣臭豆腐味,原來是這間出晒名食臭豆腐的食店!臭豆腐的味道,真係半條街都聞到!好誇張!但是,我並沒有食臭豆腐,而是吃了炸大腸。炸大腸 HKD 12.00記得以前小學時期,每到六時放學時間(下午班)都會經過一個地方。而那個地方,都會準時有幾檔車仔檔擺街邊,當時食環署並沒有執行得那麼不近人情。猶記起有一檔專賣炸大腸的,好好味!炸得酥脆香口!齒頰留香!今次,見到有人食炸大腸,立即雙眼發光!想也不想就點了一串炸大腸了。但是,一口吃下,原來同那上年的味道完全不同。大腸表皮好像只是炸了一會兒,而內裡的大腸是嫩滑的。這不是我個人喜好的口感…因為沒有了「炸」的精髓。是炸得不夠火候的一串炸大腸,說真的,有點失望。

炸大腸 HKD 12.00

今次,見到有人食炸大腸,立即雙眼發光!

是炸得不夠火候的一串炸大腸,說真的,有點失望。
2015-11-01
外卖自取
$12 (宵夜)
2015-11-01 439 浏览
想了自己都有一段時間沒有食過臭豆腐,就來到通菜街的「美味食店」買一些的嚐試。星期日來到人山人海,見有很多人買其他的食物例如魚蛋和豬大腸來食,但個人都是喜歡臭豆腐,價錢是$10一件,買完落一些的豆板醬,外皮十分之香脆,獨有的「香味」充滿在口內,濃濃的炸香味和醃了豆腐味道感覺一流,加上豆板醬的甜辣味十分配合,真是十分之吸引。這一些的港式街邊小食真是味道一流,希望這類港式美食能保留下去。

2015-11-01
外卖自取
$10 (其他)
2015-07-03 382 浏览
很久沒來, 上網看看食評都說不太多, 於是襯著到花園街逛時順道試下, 由於是放工時間, 眼見已有數人在等侯, 心諗沒想像中差甘遠!由於之前評語都是說臭豆腐, 那立即來一件臭豆腐, $12件!!,真是物價漲了很多, 不過眼看左右都是吉舖, 應該是因租金加了很多, 人工等, 茶餐廳食個飯都唔平!唉~還是立即試下先,如其他食客說的一樣臭豆腐是預先入好袋, 當接上手竟然是出乎意枓甘燙手的, 大熱天時我都不敢直接放入口, 那先到旁慢慢加醬, 加上我最喜愛的豆瓣醬, 吃第一口時, 外皮鬆脆, 內裡豆腐結實, 好好彩也是我之前吃的味道啊!~成本貴但老板仍堅持醬是任加的,正!~很滿足!!! 旁邊有個食客話係從美國番來,每次必來, 話來左三天, 每天吃三`四件, 真誇張!哈!食完, 再試下個炸豬大腸, 店員從熱油中夾起整條大腸, 再用竹韱串起即切五個(同出面切定的好不同), 手起切落, 再有整串浸在鼓油中, 感覺就是沒甘熱氣, 哈~也是$12. 加上酸梅醬, 甜醬,芥辣, 味道一絕!本想食多串, 但怕超標, 還是留待下次~這裡的魚旦,燒賣也不錯, 較有魚味, 跟出面粉粉的不同, 也較彈牙,嘿!
题外话/补充资料: 同老板傾左幾句, 老板透露快將二十周年, 臭豆腐會有優惠$10件!!!~回想自已都幫襯左十幾年, 會繼續支持小店!加油!^^
2015-07-02
等候时间
1 分钟 (堂食)
  • 臭豆腐
  • 炸大腸
  • 魚旦
2015-06-29 469 浏览
呢間食左十幾年嘅小店真係越食越失望今日去開金魚街,見好耐無幫襯過就走去買兩舊請埋俾個鬼妹朋友食點知收我$24, 真係what the喵, 心諗算!!呢間幫襯左咁多年,宜家香港咩都貴,租金又貴,當支持下小店唔知係我黑仔定大熱暈暈地,硬係覺得d豆板醬好似稀左好多,我一向都鍾意落大量甜醬同豆板醬,所以一睇就覺得豆板醬唔同左. 豆腐已經唔似以前咁熱辣辣又鬆化,豆腐外皮又厚又硬,真係好似上兩編食評個師兄所講,好似紙皮,又不夠熱,仲要唔夠臭,全因為佢地一早炸定晒放係度,唔係好似以前咁新鮮製造.真係極度失望決定以後唔幫襯
呢間食左十幾年嘅小店真係越食越失望
真係極度失望

決定以後唔幫襯

2015-06-28
2015-05-06 318 浏览
店名: 美味食店地址 : 太子水渠道30-32號A美星樓好味指數:8.5/10價錢:$12炸大腸離店遠遠已聞到大腸酥香,熱鍋內滾油炸着一條條粗厚的大腸,見到都興奮,好有小時候的味道。一串有5件,店員從熱鍋中取出大腸,再往砧板切片,串上竹簽。我急不及待塗上甜醬和酸醬。大腸外層夠脆,非常香口,入口帶爽,惹味無比。
店名: 美味食店
地址 : 太子水渠道30-32號A美星樓
好味指數:8.5/10
價錢:$12
炸大腸

大腸外層夠脆,非常香口,入口帶爽,惹味無比。
2015-04-25
2015-02-15 400 浏览
水渠街臭豆腐本來是碩果僅存的傳統臭豆腐,這天來吃,失望極了,價錢加到十二元一塊,質素則越來越差。豆腐外皮又厚又硬像紙皮,又不夠熱,完全不臭,豆腐肉少得可憐,惟有加很多很多甜醬,當吃醬算了,簡直是厚紙皮混醬⋯以前鬆化熱辣的臭豆腐往那裡去?

以前鬆化熱辣的臭豆腐往那裡去?