2014-03-10 1537 浏览
或許大家會覺得筆者經常出入酒店和高級食府,查實真正認識 / 有留意我文章的朋友,不難知道我是茶餐廳迷,尤其是要獨自搵食既時侯,茶記總會成我的首選。心水清的朋友可能會記得,曾幾何時,FHY的Facebook Page就是以香港地的三杯奶茶,作為我們的Profile Pic。事隔約一年,阿拔快要做老豆,甜魔媽媽Yan快將過濶太的生活,而我則仍然在職場上載浮載沉。不變的是,我們依然喜歡周圍的去吃。是晚,我又同甜魔媽媽一起去搵食了。見這裡在推至尊三寶,其實是兩款食物,加一款飲品。雲吞麵竟然是推介? 即管試試。送上來時看看,賣相是傳統的,銀絲麵爽身,沒鹼水味,雲吞味道爽口不錯。在茶記吃到有水準的細蓉,難得!再講火山燒,大塊薄牛肉蓋著各式什菜,賣相果真如火山一樣,以爐火去滾住,在氣溫突降,又穿不夠衣服的筆者而言,無比受用。牛肉大塊而薄片,不用滾大久,一會兒便可以吃了。肉質依然鬆化,想不到肉味都幾濃,很合心。墊底的菜蔬吸收了醬汁的精華,將之煮耐一點,腍身入味,十分好吃。把烏冬加下去再滾,飽肚又美味。喝的,肯定是奶茶了吧!醇厚的質感,蠻不錯。

喝的,肯定是奶茶了吧!醇厚的質感,蠻不錯。
2013-12-15 563 浏览
一位短頭髮阿姐好惡,要杯茶好似有罪咁,黑哂面唔應,以為聽唔到,於是再講,就用好差嘅語氣回應你!最後要茶就俾水, 茶水不分!  未食已經無哂mood, 連基本服務都做唔到,好想即場投訴佢!唔會再去! 叫咗乳豬飯,反叮嘅,皮唔係脆嘅,紅米飯有栗米同蛋白,飯炒得乾身,算健康。海味什菜煲:味道分量過得去,但蝦乾好硬,好難消化最後出去埋單俾錢時,個收銀至通知話單點食物足$100,又用渣打卡俾錢,送奶茶或油菜,叫我地可以外賣攞走,好心就早d落單時講俾人知,咁遲至講,好似博人用唔到個優惠咁攞,總之經驗好差!

海味什菜煲:味道分量過得去,但蝦乾好硬,好難消化

2013-12-15
2013-08-28 443 浏览
和朋友去奧海城行街,行左半日有D累;就來了休息休息。我和朋友也點了下午茶,他點了奶油多配檸水($22),而我就點了茄蛋治烘底配奶茶($26+1烘底)其實奶油多配檸水沒有什麼可能出現問題,因為如果不是檸檬好酸的話;什麼地方也是一樣。而美心也能把這機本做好,所以也是可以。而我的茄蛋治烘底配奶茶,茄蛋治是不錯的用料新鮮而蛋也炒得嫩滑加上烘底;是好吃的。不過要加錢才能烘底,我覺得太過分了!其實放入多士爐果幾十秒要什麼功夫呢?這點令我好懷念荼餐廳什麼也做到的服務…反而應該最有信心的奶茶令我十分失望 其實我是因為想飲杯奶茶才來的。奶茶是用黑白奶;所以滑方面沒有問題,而是茶方面。因為入口十分之苦及(行)。平常其他地方的美心我覺得沒有這感覺的。所以真的意想不到。希望只是一時失手的問題吧,要不又小了一個休閒的地方了。
和朋友去奧海城行街,行左半日有D累;就來了休息休息。
奶油多配檸水
檸水
茄蛋治烘底配奶茶
奶茶
反而應該最有信心的奶茶令我十分失望
茄蛋治烘底配奶茶
星期五去奧海城3期食Lunch, 原本想食越南野但無位,到最後去左美心香港地試一試。。。好一間外表好好的茶記,有人為你提供服務,帶位,擺位,俾茶同落單,但D服務就真係。。。唉!門口帶位果姐姐好似新人咁,知道裏面有位都唔識幫D客安排果位,搞到門口企左成排人,做到好似超好生意咁,唉。。。!搞左成十分鐘先有位,立即叫左果有"星星"推薦的海南雞飯。先講D雞,肉都OK滑不過有雪味,整體一般。再講D油飯,雞油味還可以,不過冇用椰汁,所以冇椰香。最後講果三色醬,水準都係不過不失,有等於冇咁。最後果價錢就同食物質素成反比,二字記之曰:唔值!食完唔會覺得有咩特別好,只記得個唔多OK果位果姐姐,唉唉。。。!美心又一失敗之作,想升Level 但係變左降Level,祝佢好運!結論: E間舖可以一試,然後不用再試

結論: E間舖可以一試,然後不用再試
2013-02-15
2012-10-17 344 浏览
The best thing about this place is that there are plenty of seats (though it might be just that seating capacity is great or there's a lack of customers)Had two dishes which are not worthy of mention, the rice itself wasn't great, and measly portions of chicken. Ordered a hot lemon tea, which came in this cloudy, small cup, which half threw me off, and the lemon tea, the colour of which strikingly resembled sewage water, threw me off completely. Definitely not worth the $8. Being rather unsatisf

Being rather unsatisfied and still hungry, we decided to try a peanut butter with condensed milk toast, something which can't go too wrong, other than the bread being too thin, or there being too little spread of peanut butter or condensed milk. In fact the toast came out great - crunchy, thick, generous spread of crunchy peanut butter and a fair portion of condensed milk. Definitely neutralised the bad feeling from the earlier two dishes and lemon tea.

No 10% service charge, and no waiting time are the good things.
2012-10-12
2012-06-08 251 浏览
去完朋友住所游完水.理應同埋佢食飯既.奈何人地有電話三缺一.梗係唔阻人,自己獨自去食食食....又唔想煮.行到嚟呢間...咁熟..元朗嗰次真係勉強可以.今次.....我自己一位.好快就有位啦無咩心水之下.叫左個小菜套餐加艇皇灼菜跟白飯.先嚟湯:蓮藕發菜湯3分:好大碗湯,不過好似同美心MX都係差唁多!小炒皇3分:份量肉少菜多.唯一可取就炒得幾惹味 送飯幾好!艇皇灼菜3.5分:食得出用湯底灼.得!餐飲叫2.5分:水左少少.接近成$100唔係幾特出!上次我提元朗要仍需努力.今次奧海城呢間..管理層要留意一下出品啦!OK之面,避不過!
去完朋友住所游完水.理應同埋佢食飯既.
奈何人地有電話三缺一.梗係唔阻人,
自己獨自去食食食....

又唔想煮.行到嚟呢間...
咁熟..元朗嗰次真係勉強可以.
今次.....
我自己一位.好快就有位啦
無咩心水之下.
叫左個小菜套餐加艇皇灼菜跟白飯.
先嚟湯:蓮藕發菜湯
3分:好大碗湯,不過好似同美心MX都係差唁多!
小炒皇
3分:份量肉少菜多.唯一可取就炒得幾惹味
送飯幾好!
艇皇灼菜
3.5分:食得出用湯底灼.得!
餐飲叫
即磨咖啡
2.5分:水左少少.
接近成$100
唔係幾特出!
上次我提元朗要仍需努力.
今次奧海城呢間..
管理層要留意一下出品啦!
OK之面,避不過!
题外话/补充资料: 攞位既時候發生一段小插曲. 可能排隊既人太多. 引致門口接待既姐姐同一位管理層有口角. 晌客人面前就唔係咁好!
2012-05-20
即磨咖啡
2012-04-02 212 浏览
茶餐廳入得大商場,裝潢又帶少少懷舊。是日下午茶餐。價錢黎講都算可以接受。揀左公治同雞脾!公治配凍奶茶公治烘底,好大份,好滿足,用料都十分多。真心正!!炸雞脾+蘋果沙律+凍檸茶雞脾都算炸得OK,初時以為佢炸到勁燶。食落先知係加左味粉,我唔SURE落左咩粉,BUT都可以接受。我嫌佢沙律係罐頭水果...除左嘈D,基本上都可以接受。服務都可以,未算十分貼心,也未至於要鬧爆。下次行開都可以再食呀!!
茶餐廳入得大商場,裝潢又帶少少懷舊。
是日下午茶餐。價錢黎講都算可以接受。

揀左公治同雞脾!
公治配凍奶茶

公治烘底,好大份,好滿足,用料都十分多。真心正!!
炸雞脾+蘋果沙律+凍檸茶

我嫌佢沙律係罐頭水果...

下次行開都可以再食呀!!
2012-01-14
2012-03-24 158 浏览
新年時間同家人來到奧海城行街兼食飯 , 沒有訂位又沒有預早打算 , 到了晚飯時間周圍的食肆都排晒長龍 , 結果揀來揀去就來左呢間喇 ~原本我好抗拒新年飯要係快餐店食 , 但呢度唔駛等馬上有位 , 睇餐牌都有好多小菜選擇 , 仲有一些新年菜式 , 我地就揀左幾款小菜 ~餸菜來到喇 , 我地雖然好肚餓 , 但都細意食出食物的質素屬於不錯 : 香橙焗肉排 - 甜甜地 , 啖啖肉 , 又唔肥 , 大家都一致話好味 最高肉絲炒麵 - 一入店內就發現呢個牌 , 覺得好特別 , 於是叫來試下 , 當然實物同真實好有距離 , 矮左好多 , 不過麵餅做得夠脆 , 汁茨味道 ok , 好快就俾我地食晒喇 ~ 旭日初昇 - 改左個咁靚既名 , 但個餸既賣相真的不錯 , 一個蛋黃在高高的肉餅上 , 真係幾似太陽呀 香港地炒飯 - 其實就係瑤柱蛋白炒飯 , 再加入蝦和帶子 , 唔太油 , 唔太咸 , 又係好快清晒 ~ 發財一品煲 和 滿掌金錢 , 兩樣都係新年菜式 , 本來食得幾開心 , 鵝掌炆得好稔好入味 , 但一食到冬菇就發覺酸宿左 , 因

但一食到冬菇就發覺酸宿左 , 因為已食左唔少野 , 加上新年期間 , 廢時引起唔開心 , 我地就冇投訴喇

整體食物 + 環境 + 服務都有 80 分既 , 而且價錢就好似茶餐廳咁抵 , 一大班人來食就最抵 , 兩個人撐枱腳都係唔錯既選擇 ~
香橙焗肉排
旭日初昇
香港地炒飯
雙星報喜
  • 最高肉絲炒麵
平安夜當日,相約兩位朋友到睇奧海城 <福爾摩斯>, 趁尚未開場有些時間,我們便開始物色食晚餐的餐廳! 包括:我建議的 <風月堂>、朋友建議的 <UCC> 、<Simplelife> 及<美心香港地>。找找位置之餘又順便看看餐牌!大家睇戲之後,已經肚餓!最終,走到<美心香港地> @奧海城三期! 大部份餐廳都要等位,難得這裡不用等位!原來這是由美心飲食集團開設的新型茶記,可為食客帶來新鮮感! 其食品也經改良,簡單形容,就是 upgrade 版的茶餐廳。所以,相對上價錢較快餐貴!這舖位很深! 地方寬敞, 空間感十足!以現代簡約線條的茶餐廳格局,然而門外位置感覺優雅! 開放式廚房,可見衛生企理! 見到每桌放齊食具、調味料之外,還有設計新穎的紙巾盒!其實,內有乾坤, 底部還可放牙簽!夾住餐牌的架寫上:「支持環保,珍惜用水,如需清水,即時奉上!」 大家請留意呀!餐牌上有不少選擇,令人花多眼亂! 我們選了有特色的美食! 還有其他家常小菜可供選擇!價值與茶餐廳相若!最高肉絲炒麵 $40單看賣相已經夠吸引!真
平安夜當日,相約兩位朋友到睇奧海城 <福爾摩斯>,
趁尚未開場有些時間,我們便開始物色食晚餐的餐廳!

大部份餐廳都要等位,難得這裡不用等位!
<美心香港地> @奧海城三期
原來這是由美心飲食集團開設的新型茶記,可為食客帶來新鮮感!

這舖位很深!
開放式廚房,可見衛生企理!
以現代簡約線條的茶餐廳格局
門外位置感覺優雅!
開放式廚房~可見衛生企理!
底部還可放牙簽!
大家請留意呀!

餐牌上有不少選擇,令人花多眼亂!
我們選了有特色的美食!

還有其他家常小菜可供選擇!價值與茶餐廳相若!
其他家常小菜可供選擇!價值與茶餐廳相若!
最高肉絲炒麵 $40
單看賣相已經夠吸引!真有噱頭!睇得又食得!
以不秀鋼 "罩哩" 把麵條炸至脆卜卜成倒杯形!前所未見!
高聳的炸麵條,可避免芡汁浸腍!這方法真可取!
芡汁調味不錯!且不太肥膩!,可惜,肉絲是淡而無味!
份量剛剛足夠一人,我們三人分只是淺嚐!
真有噱頭!
最高肉絲炒麵
石鍋雞肉飯 $45
看來配料甚為豐富!
翠玉瓜、雞肉、冬菇、紅蘿蔔、大豆芽、泡菜等。香氣四溢!
當中雞肉及冬菇,配上芝麻,增添香味又夠滑;泡菜令整體帶一點辣味!既惹味又夠醒胃!
飯是軟硬適中而且粒粒分明!鍋底結了一些焦飯!滋味非常! 略嫌醬汁弄得濕腍一點呢!
石鍋雞肉飯
冬日特飲 $20 ( 單叫食品 + $13 / 跟餐 + $5 )

圓肉紅棗茶 - 原價 $20 ( 跟餐 + $5 )
我們以匙羹各嚐了對方的飲品!紅棗味道濃郁!配上圓肉即是龍眼肉,多了一份甜美感!女性最適合飲用!
圓肉紅棗茶
紅棗生薑蜜 - 原價 $20 ( 單叫食品 + $13 )
這是暖胃之選!
不要看少那一些薄薄的生薑片,足以令整杯飲品辣度十足!
完全掩蓋那陣濃烈的紅棗味!
紅棗生薑蜜
蛋白鮮奶杏仁露 $20
加入半生熟蛋白,令口感更滑溜!
帶有奶香之餘!杏仁露可添滋潤!
很健康又養顏!
蛋白鮮奶杏仁露
這裡比較快餐的好處,就是可享茶餐廳應有的服務
:有店員帶位、落單及送上食物!期間,朋友不小心倒潟水,那位女店員見狀,立即拿了一疊抺手紙給我們,我即時讚她服務真好!又夠勤快!
相信快餐部未必有這樣的服務啊!

以現今物價來說,價錢都 OK 呀! 我們都覺得好抵食!!!
能在平安夜品嚐到既平且水準頗高的美食!真令人滿意!
我同朋友都覺得好抵食!!!
2011-12-24
<美心香港地> @奧海城三期
開放式廚房~可見衛生企理!
圓肉紅棗茶
紅棗生薑蜜
蛋白鮮奶杏仁露
最高肉絲炒麵
石鍋雞肉飯
以現代簡約線條的茶餐廳格局
門外位置感覺優雅!
真有噱頭!
其他家常小菜可供選擇!價值與茶餐廳相若!
我同朋友都覺得好抵食!!!
2011-08-21 33 浏览
極少去奧海城,因為真係好少.....食店選擇。可能真係太耐冇去既關係,連三期開左我地而家先知,起碼多返D 選擇啦 !被我地發現左間美心,好似大鄉里出城咁。依間有「香港地」既美心,好鬼正,好有為你提供服務,有人帶位、比茶及擺位等,仲有人幫你茖埋單TIM,不過比 $ 都要自己出櫃位比。今次叫左個晚餐,菠蘿咕嚕肉,配白飯,熱茶($53),另外叫左個肉絲炒麵( $38),同埋一杯凍奶茶 ($10),合共 $101,抵啦 !味道方面,菠蘿咕嚕肉:個汁 吾會太酸,OK,咕嚕肉個粉漿吾會太厚,合格,其他配菜又吾會切得大大舊,得 肉絲炒麵:可能我地遲左食,肉絲凍左D,但個炒麵OK,炸得好乾身,吾會油淋淋。奶茶方面夠茶味,不過濃左少少。但整體都滿意。

極少去奧海城,
因為真係好少.....食店選擇。
可能真係太耐冇去既關係,
連三期開左我地而家先知,
起碼多返D 選擇啦 !
被我地發現左間美心,
好似大鄉里出城咁。
依間有「香港地」既美心,
好鬼正,好有為你提供服務,
有人帶位、比茶及擺位等,
仲有人幫你茖埋單TIM,
不過比 $ 都要自己出櫃位比。
晚餐-菠蘿咕嚕肉及肉絲炒麵
今次叫左個晚餐,
菠蘿咕嚕肉,
配白飯,熱茶($53),
另外叫左個肉絲炒麵( $38),
同埋一杯凍奶茶 ($10),
合共 $101,抵啦 !

味道方面,
菠蘿咕嚕肉:

肉絲炒麵:
奶茶方面夠茶味,不過濃左少少。

但整體都滿意。
2011-08-20
晚餐-菠蘿咕嚕肉及肉絲炒麵
  • 菠蘿咕嚕肉
2011-08-18 24 浏览
這間「美心香港地」的晚餐之前我從未試過,不過早餐就食過一次,印象不是太好,覺得價錢偏貴但物非所值。但不知是否附近的人貪新鮮,加上美心集團始終有一定的名氣,所以晚飯時段,經常都十分好生意,特別是星期六、日,門口往往大排長龍。因為不曾在這裡吃過晚飯,這天又不想去得那麼遠,於是近近地在此開餐。雖然只是平日,來此吃飯的食客也有不少,我們來到的時候,只得最靠近店子入口的地方仍有空檯,不過都無所謂啦。叫來兩個中菜套餐,每個盛惠 $53,連白飯和例湯。例湯先行奉上,是「青紅蘿蔔瘦肉湯」,湯味淡,只得些許的甜味,擺明是溝淡了的貨色,最大的優點是應該沒加味精。兩道菜式分別是「粟米斑塊」和「西芹腰果肉丁」。「粟米斑塊」尚可,但「西芹腰果肉丁」的腰果完全不脆,肉丁也淡而無味,只得西芹還算正正常常,不過不失。個人覺得,這家「美心香港地」始終只是美心MX快餐店的中菜館版而已,與其他同是美心集團但走中高檔路線的真正中菜館根本是兩個不同檔次的出品,加上價錢又不是特別便宜,要是家常便飯的話也許還是可以偶一為之幫襯的,但如果想吃得好些,或是歡宴親朋的話,那便不用考慮以免失望了。

叫來兩個中菜套餐,每個盛惠 $53,連白飯和例湯。

,最大的優點是應該沒加味精
平淡乏味的例湯
,肉丁也淡而無味
,只得西芹還算正正常常,不過不失。
不過不失的粟米石斑
水準偏低的西芹腰果肉丁
2011-06-13 11 浏览
奧海城要選擇o既野食已經唔係好多...除左1期同2期都有,期待已久o既3期都開幕了!見到3期好似選擇都唔係好多,除左呢間都無咩選擇~~~今日無啦啦行過 3 期見到呢間好似都 ok ...所以咪走左入去lo!原因係見到都好多人食同d裝潢好靚!入到去坐低左就諗左一陣間就叫啦!點知...叫個樣無個樣,真係火都黎鴨腿湯飯 (無)焗肉醬意粉 (無)d服務員態度其差,又無咩禮貌...之後叫左六寶飯食(我覺得凍左d同無咩汁可以送飯),之後見到有下午茶,就再叫啦!下午茶先岩岩開始,就已經叫炸雞脾沙律: 無炸雞脾!之後d 野食到左!問d服務員囉d 用下...d服務員的態度好似唔係好想囉!仲要叫好多聲先應你!我諗再無下一次!
奧海城要選擇o既野食已經唔係好多...
除左1期同2期都有,期待已久o既3期都開幕了!

見到3期好似選擇都唔係好多,除左呢間都無咩選擇~~~

今日無啦啦行過 3 期見到呢間好似都 ok ...
所以咪走左入去lo!原因係見到都好多人食同d裝潢好靚!
入到去坐低左就諗左一陣間就叫啦!
點知...叫個樣無個樣,真係火都黎

鴨腿湯飯 (無)
焗肉醬意粉 (無)
服務員態度其差,又無咩禮貌...

就再叫啦!
下午茶先岩岩開始,
就已經叫炸雞脾沙律: 無炸雞脾!
之後d 野食到左!問d服務員囉d
用下...
服務員的態度好似唔係好想囉!
仲要叫好多聲先應你!

我諗再無下一次!
2011-06-13
2011-05-30 6 浏览
這一間餐廳開了不久, 感覺裝修很靚一直都很想嘗試剛好星期日起身有點肚餓, 但又不想吃太飽於是就和我愛妻一起去試試一入門口, 不用等位因為大把座位 環境裝修好靚和旬的陽光滲入室內, 令人感到心曠心怡望望餐牌, 發現選擇不算太多和愛妻相量後, 決定試一試常餐, 因餐牌上的相片實在太吸引等了很久 (真的頗久), 期待的常餐終於來了, 很滾動 先來的是飲品, 我叫的是奶茶濃郁的茶香配上黑白淡奶實在是粉不錯的接著來的是沙嗲牛通賣相十分吸引 (大家望我的相片已知)一試入口, 實在有想爆粗的衝動沙嗲味很淡, 配上硬掘掘的通粉, 再加上火山般高溫的灼熱湯底教我如何不爆粗 由於通粉溫度太熱, 無耐地只好等它冷卻但多士+火腿蛋又遲遲未來只好和愛妻玩下手指等了5分鍾左右, 多士+火腿蛋終於來了(真不明白為何煎隻蛋要5分鍾 )一上枱見到隻蛋真是Tamama的 !#@$! 大家從相片可以看到隻蛋真是兒童餐的份量好明顯可能是兩個餐的關係可惡的美心竟把一隻蛋分為兩隻太過份了!!!!!!!!!!!! 多士, 表面看也是很吸引的但, 現實是殘酷的不夠脆是它的致命傷 整體來說環境是好的相片上賣相也很好價錢是略貴的但,
這一間餐廳開了不久, 感覺裝修很靚
一直都很想嘗試

剛好星期日起身有點肚餓, 但又不想吃太飽
於是就和我愛妻一起去試試

一入門口, 不用等位
因為大把座位

環境裝修好靚
和旬的陽光滲入室內, 令人感到心曠心怡

望望餐牌, 發現選擇不算太多
和愛妻相量後, 決定試一試常餐, 因餐牌上的相片實在太吸引
唔好俾張相呃左 >_<
等了很久 (真的頗久), 期待的常餐終於來了, 很滾動

先來的是飲品, 我叫的是奶茶
濃郁的茶香配上黑白淡奶
實在是粉不錯的

接著來的是沙嗲牛通
賣相十分吸引 (大家望我的相片已知)
一試入口, 實在有想爆粗的衝動
教我如何不爆粗

由於通粉溫度太熱, 無耐地只好等它冷卻
但多士+火腿蛋又遲遲未來
只好和愛妻玩下手指

等了5分鍾左右, 多士+火腿蛋終於來了
(真不明白為何煎隻蛋要5分鍾
一上枱見到隻蛋
真是Tamama的 !#@$!

大家從相片可以看到
隻蛋真是兒童餐的份量
好明顯可能是兩個餐的關係
可惡的美心竟把一隻蛋分為兩隻
太過份了!!!!!!!!!!!!

多士, 表面看也是很吸引的
但, 現實是殘酷的

但, 味道就

我覺得我和愛妻都應該不會再幫襯了
2011-05-29
2011-05-29 5 浏览
黑椒雞柳炒烏冬過甜又水汪汪;焗葡國雞飯冇葡汁味,焗飯啲飯竟然是凍嘅,塊雞扒又唔係碎上,但又唔比把刀我,叫服務員嚟又要叫幾次,仲要擘大喉嚨先有人應,塊雞扒超重雪味,仲要'嚡'過塊焗過龍嘅豬扒,一句講講晒,冇下次!
2011-05-29
2011-05-28 12 浏览
奥海城三期的食肆陸續營業,這間美心快餐的貴價版,以「香港地」為名,標榜所賣的是主流港式茶餐廳名物,如港式奶茶、雲吞麵、乾炒牛河等。曾於週六、日的晚上前來,發覺竟然全場滿座,客人多得要店外排起馬長龍,可見新店的吸引力確是零舍不同。這店子既非什麼名店,自己當然不會趁此熱鬧,所以始終沒有幫襯。直到這一天,因為不用早早上班,才趁此難得的機會,到來嘆番個悠閒早餐,一試這貴價版美心茶餐廳水準如何。平日的早上來到,與周六、日的晚上確是截然不同,店中的最佳靠窗卡座,雖然已被早來的食客所佔據,但店內仍然不少空桌子,可供自己據為己有,一個人霸佔了整張四人桌子。因為這兒才剛開業不久,從裝修到餐具,這兒都十分新淨,給人的感覺是不錯的。特別是靠窗的卡座,陽光從室外透進來,假如不趕時間的話,坐在這兒吃過早餐,閱閱報章雜誌,應該不錯。看看桌上的早餐餐牌,竟給自己看到這裡有普通茶餐廳或快餐店難得會有的「韓式湯麵早餐」可吃,價錢雖比其它較普通的早餐為貴,但較為特別。而且「美心香港地」的早餐價錢起碼也要$22或以上,這「韓式湯麵早餐」也不過貴數元而已,便可以吃到平日較難吃到的早餐,也不用多計較了吧,於是便叫來這「早餐」作

。看看桌上的早餐餐牌,竟給自己看到這裡有普通茶餐廳或快餐店難得會有的「韓式湯麵早餐」可吃,價錢雖比其它較普通的早餐為貴,但較為特別。而且「美心香港地」的早餐價錢起碼也要$22或以上,這「韓式湯麵早餐」也不過貴數元而已,便可以吃到平日較難吃到的早餐,也不用多計較了吧,於是便叫來這「早餐」作早餐。
其實這「韓式湯麵早餐」是有兩款的,其一是「鮮牛肉韓式湯麵」,另一則是「餐肉煎蛋韓式湯麵」。以餐肉煎蛋作材料實在太港式了,興趣不大,於是揀了「鮮牛肉韓式湯麵」,再加多杯「凍奶茶」作餐飲。
這裡的「鮮牛肉韓式湯麵」可真令人失望
。一心以為會有點辣勁的湯底比在超市中韓國即食辛字麵還大有不如,味道只像是尋常的開水加上少量辣粉開稀了而成,刺激性全無,連我這個愛吃辣又不大吃得辣的老饕也覺平淡乏味,更遑論真正喜歡吃辣又能吃辣的人會如何評價這所謂的「韓式辣麵」湯底了
。牛肉方面,這麵的牛肉肉味一般,質素普通。麵條則偏於軟腍,韌度也未能令自己感到滿意
。以這麵的質素而論,$28的價錢實在是收得太貴了,不值
餐飲方面,其實自己之所以叫「凍奶茶」而非熱奶茶作餐飲,無非是怕韓式湯麵太辣而已,但這湯麵原來辣度微弱,毫不刺激,早知如此,就叫杯熱騰騰的熱奶茶喝好了
。這裡的「凍奶茶」雖無甚特別,總算正正常常,還算及格。
假如單以這頓早餐來評價,自己一定會給它一張哭臉,但這裡始終是以港式地道特色食物為賣點,而且就連店名也以「美心香港地」為名,標榜港式風味。自己這次捨港式早餐而取所謂的韓式早餐,也許是自己選擇錯誤也說不定,也不能完全怪它,加上這裡的環境和衛生方面畢竟還算不錯,所以也會給它一個ok的評價。要是下次有機會再試它的港式招牌食品後,仍是水準偏低,才再給它一個哭臉吧!
$31 (早餐)