翠林辣蟹舫

Greenland Spicy Crab
滿街滿行都在賣大閘蟹的日子裏,都一連吃了好幾篇,是時候給肉蟹、膏蟹出個場,擔當一下主角吧!即下約了蟹友,到翠林辣蟹,涮番一餐 😂😂😂店内環境乾淨企理,大、小圓枱、卡位兼而有之,入座隨即送上花生🥜小碟,花生鹹香鬆化,吃得不亦樂乎!是夜晚餐,小菜幾道加上招牌的炒蟹,豐富得很,幸福感滿瀉!😄😄 全場最耀眼的莫過於巨型避風塘炒蟹,望見都令人興奮。話梅涼瓜 $68 👍👍,味道跟日式的醋漬蕃茄很相似,只是蕃茄換上涼瓜,醃制過的涼瓜苦澀味大減,口感爽脆,吃過不停。菜甫滑蛋龍躉 $188,看似普通的菜式,其實要炒得好,一點不容易!炒蛋軟滑,龍躉片肥大肉厚,鮮嫩不散開,菜甫有吊味作用、使整個炒蛋的味道更有層次,吃起來更滋味!避風塘炒蟹 $688 有9折,巨型提藍,盛載著原隻的巨型大蟹,氣勢迫人 👍😍😍蒜蓉炒得乾身香口,帶點輕辣,配海鮮是一流的。切開的蟹身,雪白的蟹肉,鮮甜嫩滑,加上點點的奢侈感,好正!😍😍😍單是一隻蟹鉗,已是一隻餐碟的長度,不愧是超巨型肉蟹!😍😍😍😍😍,蟹鉗肉質鮮甜,加上啖啖肉,一試難忘!臘味糯米飯 $138,熱哄哄,糯米飯口感黏糯,臘味香、好食糯米飯!下次可約大圍一起,多吃幾款菜式!

蒜蓉炒得乾身香口,帶點輕辣,配海鮮是一流的。

下次可約大圍一起,多吃幾款菜式!
2022-11-05 98 浏览
身為辣蟹愛好者既我一直都好想試呢間,今日終於黎左試~我地一坐低就叫左必叫既避風塘炒蟹😋😋 避風塘炒蟹🦀一黎到已經覺得好正,好大隻,蟹鉗已經剪開左,好易打開,一打開勁大隻啖啖肉,食到蟹既鮮味,食蟹身仲正,炒到好入味~😋😋😋前菜我朋友簡左好特別既涼拌苦瓜,食落好爽脆好清新,唔苦幾好食,小菜簡左滑蛋龍躉🐟,幾有蛋同好多魚肉,最後叫左臘味糯米飯,呢啲天氣食呢個正同埋夠飽肚,糯米飯乾濕度適中夠味👍👍👍下次一大班人食叫小菜幾好,海鮮都夠新鮮同好多款簡😛

2022-11-04 180 浏览
唔講唔知,原來尖沙咀亞士厘道有間專食蟹嘅中菜館如果唔係屋企人帶我哋上去,我真係唔會識得嚟😝食物一聽個名《翠林辣蟹坊》就知,呢間係食蟹嘅中餐廳🍴餐廳提供好多款蟹嘅菜式,包括:避風塘炒蟹、新加坡辣椒蟹等等🦀但其實除咗蟹之外,重有其他海鮮,例如:龍蝦🦞同酸菜魚🤤唔鍾意食海鮮嘅朋友,都可以揀其他小菜。呢d小菜同樣都整得好出色話梅涼瓜 $68當日為食貓晏就食咗個河粉,到夜晚重係好滯🥲但點知食咗呢個開胃前菜,就即時胃口大開,好神奇🤣個涼瓜又苦又酸酸甜甜,個味道好得意,鍾意食涼瓜嘅朋友一定要試‼️(唔知自己喺屋企整唔整到呢😆)生煎菜甫黑豚肉 $128呢碟小菜有菜甫、薯仔、紅椒、青椒同埋黑豚肉,個味道甜甜地,又炒得夠晒鑊氣,送飯一流🍚香辣宗谷瑤柱炒龍蝦 $688 個龍蝦係今餐晚飯嘅主角❤️餐廳係採用澳洲龍蝦煮。我哋食得出個龍蝦的確好新鮮,d肉都幾彈牙,好容易就可以拆到出嚟食,而且一啲都唔會乾身最特別嘅係呢個龍蝦係加埋瑤柱一齊炒嘅🥰一般出面酒樓只會得避風塘風味,或者芝士上湯伊麵味,所以呢碟🦞菜式非常特別食神炒飯 $188究竟點解叫食神炒飯呢?🙈唔通因為佢好似食神炒嘅飯?😆似唔似我就唔知啦,不過呢個炒飯認真好
唔講唔知,原來尖沙咀亞士厘道有間專食蟹嘅中菜館
如果唔係屋企人帶我哋上去,我真係唔會識得嚟😝

食物

話梅涼瓜 $68

生煎菜甫黑豚肉 $128
生煎菜甫黑豚肉

香辣宗谷瑤柱炒龍蝦 $688
香辣宗谷瑤柱炒龍蝦

個龍蝦係今餐晚飯嘅主角❤️餐廳係採用澳洲龍蝦煮。

食神炒飯 $188
食神炒飯

究竟點解叫食神炒飯呢?🙈唔通因為佢好似食神炒嘅飯?😆
似唔似我就唔知啦,不過呢個炒飯認真好食🤤雖然D飯細細粒,但每一粒都炒到金黃色,而且軟硬適中,加埋d蟹籽、蛋、豆角一齊食,每一啖都變得好有層次,好入味同夠晒鑊氣💕呢個飯都算係為食貓食過咁多炒飯之中,最好食嘅

真係估唔到呢間中菜館d嘢食整得咁出色😽下次大家如果要同d親戚朋友出去食飯嘅話,不妨可以試吓book《翠林辣蟹坊》😜我絕對相信大家一定唔會失望,而且一定會好食過出面一般嘅酒樓

生煎菜甫黑豚肉
香辣宗谷瑤柱炒龍蝦
食神炒飯
2022-10-28 139 浏览
朋友生日,我地兩個都好中意食蟹,就揀左呢間翠林辣蟹舫,一試個鎮店招牌蟹😎餐廳連係weekdays都好熱鬧,蟹同小菜都有9/8折優惠,見到有好多張枱都慶祝生日,店員都好熱情🥰話梅涼瓜 $68 (8折後$54)叫左呢個好特別既小菜,涼瓜一d都唔苦,食落酸酸甜甜,好開胃☺️黑白胡椒蟹🦀️$688 (9折後$619)蟹一共有6種整法,避風塘炒蟹、新加坡辣椒蟹、黃金流沙蟹、黑白胡椒蟹、椒麻香辣蟹、香辣蟹醬焗蟹🦀️好多款都想試,最後揀左黑白胡椒蟹,無揀錯好好食~🤤🤤一上枱就好吸引,用個紅木架襯托,氣勢十足☺️食落蟹肉鮮美,又嫩滑,配上黑白胡椒醬,增添一絲惹味,但唔會搶左個蟹本身既鮮甜🥰沙爆魚肚浸勝瓜 $138 (8折後$110)呢個好足料,有魚肚、勝瓜、西芹、黑木耳、同辣椒絲。魚肚有d似豬皮,但口感都爽口彈牙,索曬d湯汁😋勝瓜口感清爽,味道清甜😍麻辣羊腩煲 $288 (8折後$230)天氣終於有少少涼返,要食羊腩煲啦😝食落無腥味,好濃肉香,肉質嫩滑,我覺得係小辣至中辣,配菜有生菜等等,幾惹味🤪翠林辣蟹舫📍尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈1樓A號舖

話梅涼瓜 $68 (8折後$54)

黑白胡椒蟹🦀️$688 (9折後$619)

沙爆魚肚浸勝瓜 $138 (8折後$110)

麻辣羊腩煲 $288 (8折後$230)

翠林辣蟹舫
📍尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈1樓A號舖
2022-10-26 2307 浏览
翠林辣蟹舫,大家都知佢係網紅蟹店,因為勁多artists都去過食!今次我都唔執輸帶埋媽咪去試吓佢啲靚蟹~~ 呢度嘅招牌菜當然係蟹啦,佢哋有五款不同口味可以選擇,有辣有唔辣,分別係避風塘炒蟹、黃金流沙蟹、黑白胡椒蟹、椒麻香辣蟹和蟹油醬香辣蟹。我哋唔想食辣就叫咗個黃金流沙蟹。流沙蟹鋪滿咗金黃色嘅鹹蛋黃,就如流沙般將蟹包裹住,鹹蛋黃嘅香味濃郁,入口甘香,而蟹本身仲用鹹蛋黃炸香,令其香味更加突出。蟹份量都好大隻,厚肉飽滿,蟹殼炸過所以較脆卜卜,好易就可以用工具剝開蟹肉鮮甜味美,同鹹蛋黃嘅味道好夾。食完隻靚蟹就梗係要再叫埋啲小食啦, 餐廳每個月都會更新優惠菜式我地叫左三款黎試試酥脆蠔仔餅:蠔餅即叫即整,所以上檯熱辣辣脆卜卜,食落酥脆可口,而且蠔餅嘅蠔仔粒粒夠飽滿又新鮮,粉同蠔仔嘅比例拿捏得宜,令口感特別好。彩椒菜甫牛仔粒:牛仔粒份量都幾多,肉味濃郁,有滿滿嘅肉汁,加埋色彩斑斕嘅彩椒同埋咸香嘅菜甫一齊炒,無諗過菜甫嘅味道會同牛肉咁夾,可以更突出牛肉本身嘅肉味。金勾煮葫蘆瓜:食咗咁多較油膩嘅嘢,當然要有返個清淡啲嘅菜,入面用料好豐富,有金勾嘅蝦米、有銀絲嘅粉絲,肉碎同埋葫蘆瓜,口感豐富,可以清減其他

蟹肉鮮甜味美,同鹹蛋黃嘅味道好夾。

我地叫左三款黎試試

金勾煮葫蘆瓜:食咗咁多較油膩嘅嘢,當然要有返個清淡啲嘅菜,入面用料好豐富,有金勾嘅蝦米、有銀絲嘅粉絲,肉碎同埋葫蘆瓜,口感豐富,可以清減其他餸所帶嘅油膩感。
  • 黃金流沙蟹
2022-10-23 1627 浏览
尖沙咀的翠林辣蟹舫的辣蟹都很多款式,我較愛食蟹,今日來到尖沙咀,就專程到來食。餐廳裝修雅致,柔和的燈光,令忙碌緊張一天的我,尤如回到家般,很舒適。坐下後,餐廳送上一碟花生小食,粒粒都咸香脆口,可以一邊食一邊慢慢點菜。話梅涼瓜見這個話梅涼瓜很特別,堪少餐廳有,於是就試嚇。話梅涼瓜入口先感覺到的是酸甜,慢慢食落就有帶少少微苦帶涼瓜特有的甘甘的味道,令酸甜甘的味道刺激味蕾,很清爽及多重味道。黃金流沙蝦球黃金流沙蝦球外表炸得非常香脆,裡面的蝦肉爽口彈牙,滿滿的鮮彈牙的口感及味道,而且還頗大隻,感覺啖啖肉。廚師還巧妙地配上蔬果沙律,而不是配上沙律醬,清爽的蔬果沙律恰恰解去食炸物的油膩感。新加坡辣椒蟹平時食蟹,多數會選擇傳統的煮法, 橋底辣蟹或是薑蔥蟹等,見這裡有多款煮法,所以想試嚇新加坡辣椒蟹。新加坡辣椒蟹上枱見到非常大碟,面上一片茄紅色,驟看有點似印度菜。新加坡辣椒蟹味道帶甜及少辣,湯汁很多,而且湯汁裡面有蛋花。濃湯葫蘆鱔球濃湯葫蘆鱔球切得不厚,剛剛食完味道較濃的新加坡辣椒蟹,感覺味道淡少少,但都頗新鮮。裡面配菜葫蘆切成條形,夠腍很嫩滑。

話梅涼瓜
見這個話梅涼瓜很特別,堪少餐廳有,於是就試嚇。

黃金流沙蝦球

新加坡辣椒蟹
新加坡辣椒蟹味道帶甜及少辣,湯汁很多,而且湯汁裡面有蛋花。

濃湯葫蘆鱔球
裡面配菜葫蘆切成條形,夠腍很嫩滑。

2022-10-21 96 浏览
今日陪老公去尖沙咀做body check,做完係附近搵食,鍾意食蟹的我提議去翠林辣蟹舫食蟹。避風塘炒蟹$688一上枱靚爆鏡,餐廳用咗個紅木架襯托,賣相十萬吸引,同時也聞到陣陣嘅蒜香味,蟹肉結實鮮甜,微帶香辣,味道濃郁,不愧為招牌菜。菜甫滑蛋龍躉$188這個配搭第一次食,估唔到有驚喜,菜甫嘅喊香加上龍躉肉嘅鮮味真係絕配,一個字「正」。臘味糯米飯$138糯米飯非常煙靭,配上特製嘅臘味,齒頰留香,食唔停口,一下子清晒。

避風塘炒蟹$688

菜甫滑蛋龍躉$188

臘味糯米飯$138

• 避風塘炒蟹
2022-10-20 112 浏览
尖沙咀嘅「翠林辣蟹舫」可算係一間人氣蟹店,曾見不少網紅KOL/藝人到訪,評價甚好,自己都食過一次。由於友人極喜愛食蟹,當然翠林辣蟹舫亦我係九龍區嘅首選。鎮店招牌蟹 - 避風塘口味 ($688/現有九折優惠): 有多款口味,包括新加坡辣椒蟹、黃金流沙蟹、黑白胡椒蟹、麻辣香辣蟹、香辣蟹醬焗蟹, 以及避風塘炒蟹,相信一般人第一次都會選擇後者,即避風塘口味。眼見,基本上每一枱都會叫最少一隻蟹,三幾人食隻細肉蟹,多人少少嘅可選擇大肉蟹。雖然$688嘅價錢係細蟹,但其實都幾大隻,我地二人另外叫左兩個餸,都食唔到一半。首先,避風塘口味嘅蒜粒係即點即炸,香脆濃郁,非常惹味,蒜粒夠乾身,連盤底都係無油,所以香而不膩,齋食蒜都唔夠覺得油,呢下抵讚。肉蟹新鮮,爽實鮮甜,而且肥美厚肉,食起上黎啖啖肉,避風塘口味嘅濃郁蒜香及微辣與蟹十分搭配,但又唔會搶去肉嘅鮮味。結果,友人用左大部分時間食左三分二隻蟹,都無咩食過其他食物,因為,真係幾好食臘味糯米飯 ($138): 臘味切成粒狀,炒得幾香幾惹味,飯粒亦算乾身,但始終糯米都有黏性,唔會好似炒飯一粒粒咁,調味等亦唔錯,幾好食,唯一係豉油上色唔夠均勻,但frankly

臘味糯米飯 ($138): 臘味切成粒狀,炒得幾香幾惹味,飯粒亦算乾身,但始終糯米都有黏性,唔會好似炒飯一粒粒咁,調味等亦唔錯,幾好食,唯一係豉油上色唔夠均勻,但frankly又無特別影響味道。由於太飽,我食左一小碗後打包返屋企,隔一日蒸返黎食都係咁好食,亦無痴埋一舊舊。

菜莆滑蛋龍躉 ($188): 蛋炒至半熟,仍流著蛋汁,幾香口,龍躉鮮甜之餘,肉質又夠爽滑,搭配聽落有啲怪,但食落又okay無咩問題。

2022-10-17
2022-10-20 99 浏览
去完朋友喺尖沙咀嘅舖頭剪頭髮,見喺附近有呢間網紅蟹店🦀順便食埋個晚飯先返屋企😁佢哋今期食蟹有9折,除咗蟹仲有其它小菜,每個月仲會更新唔同嘅優惠菜式✨話梅涼瓜 $68蟹未嚟之前叫咗個前菜先,涼瓜酸酸甜甜毫無苦澀味,口感清脆🦀避風塘炒蟹 $688 炸蒜嘅香味滲透晒成隻蟹肉,蟹肉香辣,味道濃郁,好香口,令人越食越開胃💥菜甫滑蛋龍躉 $188龍躉肉質緊實,非常彈牙,配以爽脆嘅菜甫同滑蛋,口感豐富💥臘味糯米飯 $138糯米粒粒分明,油亮透明,爽口又煙韌,搭配風味十足嘅臘味,一口接一口,好惹味!

去完朋友喺尖沙咀嘅舖頭剪頭髮,
見喺附近有呢間網紅蟹店🦀順便食埋個晚飯先返屋企😁
佢哋今期食蟹有9折,
除咗蟹仲有其它小菜,
每個月仲會更新唔同嘅優惠菜式

✨話梅涼瓜 $68
蟹未嚟之前叫咗個前菜先,涼瓜酸酸甜甜毫無苦澀味,口感清脆

🦀避風塘炒蟹 $688

💥菜甫滑蛋龍躉 $188
龍躉肉質緊實,非常彈牙,配以爽脆嘅菜甫同滑蛋,口感豐富

💥臘味糯米飯 $138
2022-10-18 68 浏览
收到政府消費券啲錢第一時間梗係出去食返餐好嘅,振興下經濟啦,呢3年疫情各行各業都辛苦啦~想食蟹必然會諗起翠林辣蟹舫,佢地整出黎嘅“蟹“確實色香味俱全😋,除左蟹🦀做得出色之外,其他菜式都好精彩,久不久就會轉換下啲新菜式,因應吾同季節有吾同選擇😊黃金流沙蟹,系我至愛菜式之一,炸得好乾身,入口完全吾覺油膩👍燒汁煎厚切牛脷,雖然系厚切,不過非常入味又軟"林"黃酒煮雞(半隻),秋風起系時候補補佢,啲湯入口清甜,好足料。拍薑炒介蘭,食左甘多肉,梗係要整返碟菜清下腸胃啦😆

燒汁煎厚切牛脷,雖然系厚切,不過非常入味又軟"林"

拍薑炒介蘭,食左甘多肉,梗係要整返碟菜清下腸胃啦😆

2022-10-12
  • 黃酒煮雞
  • 黃金流沙蟹
2022-10-15 85 浏览
好多時經過亞士厘道都會想起這間網紅🦀店,唔單止🦀出色其他小菜都一樣咁正👍😋,最好就係經常換啲新小菜又有唔同優惠唔怕食到悶,今次店員話秋風起涼涼地推薦我地食羊腩煲,不過唔係一般嘅支竹羊腩煲係我第一次食嘅麻辣羊腩煲黑白胡椒蟹~不單止🦀鮮甜連啲洋蔥都非常好味👍😋麻辣羊腩煲~羊腩好軟滑又有啲青瓜同薯仔真的冇介紹錯,食飽暖曬😅沙爆魚肚浸勝瓜~魚肚厚身好有質感好似食緊花膠咁👍😋話梅涼瓜~見叫咗啲刺激野餐前小食梗係要先降降火啦,我相信唔食涼瓜嘅人都會食,酸酸甜甜又爽脆真係非常好食👍😋
黑白胡椒蟹~不單止🦀鮮甜連啲洋蔥都非常好味👍😋
沙爆魚肚浸勝瓜~魚肚厚身好有質感好似食緊花膠咁👍😋
2022-10-11
  • 沙爆魚肚浸勝瓜
  • 話梅涼瓜
  • 黑白胡椒蟹
2022-10-15 85 浏览
好多名人到訪既明星食店😍食蟹就出哂名。今日特登黎試下其他菜式先![椒麻酸菜魚]呢度既酸菜魚係用龍躉整架😳😳口感好彈牙,又無乜骨。當中仲有好多配料,包括木耳、蓮藕片、節瓜(出面好少見)、芹菜等。椒麻味好出好惹味,但又唔會好辣。[森巴醬香辣雞]離遠望有一刻以為係酸辣湯(我係big fan🫢)。森巴醬甜甜辣辣幾開胃,當中有啲蛋花,雞件啖啖肉。有啲驚喜。[酥脆蠔仔餅]超大份😳炸到好酥脆,蠔仔大大隻,一啲都唔腥,份量仲好多添。[薑拍芥蘭]薑味好出,火喉好足。下次等多啲人再試其他蟹既菜式先!

[椒麻酸菜魚]

[森巴醬香辣雞]

[酥脆蠔仔餅]
超大份😳炸到好酥脆,蠔仔大大隻,一啲都唔腥,份量仲好多添。

[薑拍芥蘭]
薑味好出,火喉好足。

下次等多啲人再試其他蟹既菜式先!
2022-10-13
2022-10-13 65 浏览
又到左蟹蟹季節除左食大閘蟹仲會食炒蟹去翠林辣蟹坊 食返個黑白胡椒蟹秋意滿滿最啱暖下個胃話梅涼瓜前菜既涼瓜唔會太苦配話梅絕對係清新又開胃黑白胡椒蟹本餐重頭氣大大隻炒蟹多膏得黎啲肉都幾滿又多結實鮮甜cp值超高仲可以減辣所以大部分人都食到餐廳仲有手套提供咁就唔驚整污漕雙手啦~避風塘羊腩惹味之選羊肉唔騷味食落又juicy冇諗過2樣野加埋係咁夾沙爆魚肚浸勝瓜魚肚又多又大件非常扺食除左勝瓜仲有菇,西芹,木耳等雜菜
又到左蟹蟹季節

啲肉都幾滿又多結實鮮甜
cp值超高
仲可以減辣所以大部分人都食到
餐廳仲有手套提供
咁就唔驚整污漕雙手啦~

惹味之選
羊肉唔騷味食落又juicy
冇諗過2樣野加埋係咁夾

沙爆魚肚浸勝瓜
魚肚又多又大件
非常扺食
除左勝瓜仲有菇,西芹,木耳等雜菜
2022-10-10 67 浏览
又到左一年一度食蟹嘅季節🤤今次快快手帶左屋企人黎e間出名食蟹同小菜嘅餐廳😍餐廳好大有卡位又有大圓枱🤓🌸話梅涼瓜味道有少少似蕎頭味,酸酸甜甜又甘甘地咁😆幾開胃😌🌸招牌避風塘炒蟹,餐廳可以揀辣度,另外餐廳真係會搬蟹🦀比你去揀😆隻隻都大大隻,眼仔碌碌咁😎夠新鮮👍🏻炸蒜同香料將肉蟹炒香,味道唔算好辣,好野味🤤蟹仲好多肉🤭🌸菜甫滑蛋龍躉龍躉片沾上蛋漿然係煎香🤤龍躉片好厚肉,彈牙又鮮味,滑蛋入面仲有粒粒菜甫,口感同味道都好夠👍🏻🌸臘味糯米飯糯米飯炒得好乾身,都唔算太多油🤤糯米飯有香香嘅臘味油香味😋但感覺又唔膩🥰

🌸話梅涼瓜味道有少少似蕎頭味,酸酸甜甜又甘甘地咁😆幾開胃😌

🌸菜甫滑蛋龍躉

🌸臘味糯米飯

今次介紹呢間餐廳都已經幫襯左過好多次,通常一大班人食飯、飲酒、吹水,都會黎呢一間翠林辣蟹舫。除左辣蟹出名同埋有好多網紅打卡之外,最主要款款小菜都大份又好食,而且價錢相當合理,仲會每個月更新菜式,保證有驚喜!黃金豆腐 $68前菜一款大人細佬都鍾意既黃金炸豆腐,真真正正外脆內嫩一咬勁鬆化既口感,撒上椒鹽認真和味!椒麻酸菜魚 $288酸菜魚一直都受人歡迎既菜式,呢間餐廳既酸菜魚,酸、辣特別出色,會見到特別多既酸菜同埋辣椒放面,內裡仲有唔同種類既配菜,例如蓮藕、木耳等。避風塘羊腩 $188餐廳話係今個月既新菜式,個羊腩用避風塘蒜蓉烹調,完全蓋過羊鬚既味道,香濃又帶點辛辣既激情,咬口非常鬆軟,值得一試!金勾煮葫蘆瓜 $128金勾包括蝦米、肉碎、粉絲等煮葫蘆瓜,用熱煲烹調既蔬菜,有少少湯汁既精華有種鮮甜既感覺,算係比較創新既菜式。

黃金豆腐 $68

椒麻酸菜魚 $288