2020-01-06 77 浏览
成日蒲荃灣嘅我,知道荃灣廣場開咗翠華一排,今日終於嚟幫襯啦。我係下午茶時間嚟嘅,有窗口嘅卡位坐,有啲日光好舒服。下午茶時間有唔少下午茶選擇,有常餐啦、亦有啲幾吸引嘅三文治。我自己就嗌咗個常餐。因為好想食炒蛋同多士。冇失望,個炒蛋份量都幾多同埋好滑,多士烘得幾好,唔會有太乾或者太濕嘅情況出現。個雞絲蕃茄米粉亦都幾好食,而家轉左隻新嘅米粉,同街嗰啲唔同幾得意。鍾意嚟翠華,另一個原因係佢成日有特飲,今日我試咗個蛋白杏仁露,好啱冬天飲。

2020-01-05 51 浏览
經過荃灣廣場,得知這裏開了一間新餐廳,叫翠華冰廳。餐廳門口放了一個麵包櫃,裏面有各款麵包,很吸引。餐廳環境不錯,座位之間有空間感,不會令人覺得逼。到座位上,餐枱上已放好餐牌及有一張有印有QR Code的紙,這張紙是給食客自助下單點菜的。我們點了一個沙嗲牛牛包,一個蔥油翠脆雞扒飯,一個秘製豬軟骨QQ米粉和兩杯飲品。沙嗲包一上桌已聞到香味,熱熱的又脆,好吃。雞扒煎得脆脆的,雞肉嫩滑,配上蔥油很不錯。豬軟骨很嫩和入味,QQ米粉面質QQ的,好吃。蔥油
蔥油
唔係講笑雖然這間餐廳有好多間分店,但真係第一次幫襯🤭 餐廳設計明潔,環境舒適坐落唔會太過迫夾👍以比較生動有趣嘅名演繹餐牌上食物既名😆 有素食、適合過敏人士食物嘅選擇, 夠曬特別,多元化喎☺極濃芝士厚cut 豬扒煎蛋焗飯登!登!登!豬扒厚切唔在講,豬扒仲要差不多有成個碟咁長咁大塊,以為咁就完🤭錯~ 仲有一小塊豬扒孖住佢一齊嚟,每塊豬扒表面都有蛋皮,豬扒肉質有纖維,有咬口👍 炒飯底,還有蘑菇、紅蘿蔔、西芹粒、拉絲芝士、太陽蛋等,真好重量級,夠邪惡😈雪雪濃滑絲襪奶茶凍茶味幾濃,奶凍👌 但個人覺得唔夠絲滑,有啲失色,$28.00就貴咗少少啦😆👩‍⚖ 豬扒飯雖然唔算平($68.00), 但係夠曬重量級,啱曬餓底嘅朋友, 對得起個價錢, 而且用餐環境幾好, 可以輕鬆舒適地用餐😊

極濃芝士厚cut 豬扒煎蛋焗飯

雪雪濃滑絲襪奶茶凍

2020-01-02
  • 極濃芝士厚CUT豬扒煎蛋焗飯
2020-01-02 56 浏览
翠華冰廳荃灣廣場新開的翠華冰廳,餐廳門口有賣即造麵包蛋撻,當然亦可以堂食啦。餐廳樓底高,十分舒適。翠華有一個特別之處,就是會特別關注蠶豆症及對個別食物敏感人士。餐牌上會有特別標明,照顧不同客人的需要。蔥油翠脆雞扒飯雞扒很厚身,鮮嫩有肉汁,蔥油是100分,伴飯食十分適合,很香口滋味。因為還有大量蔥油,蔥香味濃。淋上豉油食,更加有港式的味道爆翠奶油豬翠華名物奶油豬一定要試啦焗得外層酥脆,入面鬆軟!依舊鬆脆可口,口感很好加埋奶油既香甜,有水準呢!
翠華冰廳

蔥油翠脆雞扒飯

爆翠奶油豬
2019-12-29 67 浏览
朋友住愉景新城,所以係附近搵野食,荃灣廣場三樓就係,地下仲有指示圖案指我地過去好方便。一入去見格局都唔錯,裝修幾靚開揚光猛,叫左兩種包試下水準,波蘿包即刻就到,厚切餐蛋三文治比較有驚喜,好厚嘅滑蛋同餐肉滲出肉汁牛油剛剛好,意外地啱我口味。大力推介佢嘅咖哩牛腩飯!!!牛腩牛筋薯仔一應俱全,滿滿嘅份量,食得意外嘅滿足,朋友係牛腩腔食到大快朵頤,咖哩味濃郁香洌,甜而不膩,真心推薦!芝士豬扒飯有厚厚嘅芝士,港式嘅風味配合紅豆冰一流。
2019-12-29 73 浏览
去開荃灣返工又約左朋友係荃灣廣場交收,於是就地搵間餐廳食野,今次試下呢間翠華冰廳味道如何先,一入去首先地方好大而且open kitchen,沙發舒服。菠蘿包好大個都只係8蚊,外脆內軟,平時經過下午茶都好啱買返個食,紅豆冰少冰多奶正!紅豆份量夠,中意佢硬硬地有咬口,少冰正既位係唔會溝淡曬就算擺得耐,超級大力推介咖啡牛腩飯,咖哩汁香辣味平衡,撈飯一流,牛筋夠曬稔,入口即融好滑,令人想一食再食,牛腩份量都多而且肉質唔嚡,好稔易咬,厚切餐肉滑蛋治都好creamy,仲有芝士焗豬排飯超大塊豬排,大家黎開荃灣都可以試下!
2019-12-26 54 浏览
今朝一起身好掛住翠華嗰杯熱奶茶 去食翻個brunch先🧚‍♂️翠華常餐為$50至$60 比茶餐廳貴啲架 但熱奶茶完勝 同有蕃茄湯底無咁hea🧜‍♂️濃厚鮮茄生滾牛肉通粉 拼火腿炒蛋牛油多士 食蕃茄湯梗係要通粉啦🧞‍♂️ 不過可惜今日可能晏左 賣哂了 唯有要公仔麵🧙‍♂️用細煲仔上 外形已經夠特別 生滾牛肉就幾嫩滑 份量都幾多🧞‍♂️ 仲要滿到瀉既鮮茄濃湯 仲有好多蕃茄蓉同洋蔥🧚‍♂️ 聞到聞到好香好鮮茄 清甜新鮮 唔會係食到蕃茄醬嘅味道 好足料🧝‍♂️火腿炒蛋就正常普通料 多士就有驚喜 鬆化皮脆但唔會感覺好熱氣 加埋牛油好香🧚‍♂️另外發現 原來QQ米粉係咁得意🧚‍♂️ 望落好淋 但夾起又有啲煙un 有啲似韓國啲面咁樣 幾有趣🧜‍♂️奶茶☕️用咗典型翠華杯 每次見到佢都覺得好colorful 茶底香濃幼滑 茶香不澀口 飲完真係有回魂嘅感覺🧞‍♂️

2019-12-21
  • 熱奶茶
2019-12-17 76 浏览
呢到既份量叫做一個人食太多,兩個人食太少咁⋯唔湯唔水,呢個午餐岩岩好食左$100,建議食早餐,價格會平d鮮茄牛肉通粉配多士滑蛋火腿 $56牛肉意外地嫩滑,無鬆粉味,滿意,好過上次食雞粒通粉,茄湯夠濃 略咸,多士烘得好脆好食,火腿煎下佢會好D,滑蛋有蛋汁整得好滑菠蘿包$8 雞尾包$8 奶皇包$9 叉燒包$12蛋撻$7以為佢會熱辣辣咁上,點知室溫既😂麵包係好食既,用上日本麵粉我覺得呢個價格都值既,不過蛋撻個人鐘意餅皮多d

鮮茄牛肉通粉配多士滑蛋火腿 $56

菠蘿包$8 雞尾包$8 奶皇包$9 叉燒包$12蛋撻$7
2019-12-17
2019-12-17 77 浏览
荃灣西近年多咗好多食店,剛剛去一田掃零食,發現荃灣廣場開咗呢間翠華冰廳就試吓下午茶,因為價錢算實惠而且特別。-1⃣ 淚光麻辣鹹牛深海爆蛋號配翠脆薯條(跟餐飲: 配香滑奶茶或即磨咖啡)💰40 (👅: 7.8/10)下午茶份量都非常足料,麻辣度應該大部份人食到嘅程度,因為食緊個時旁邊有位小姐見到我呢個爆蛋號,都好奇想點一客😅不過佢都擔心太辣。爆蛋號嘅蛋都真係多到一咬就爆出黎餡料十足,同麻辣鹹牛肉配合得好好,而且都吾係死辣個種口感。-2⃣ 宇宙秘製豬軟骨漢堡配翠脆薯條配(跟餐飲: 香滑奶茶或即磨咖啡)💰62(👅: 7.8/10)豬軟骨配飯、麵就經常見到,係翠華冰廳呢個豬軟骨配漢堡包🍔又真係幾咁出位,冰廳餐牌話係宇宙秘制同宇宙最強嘅升級套餐😂咁都真係要試試佢⋯漢堡包豬軟骨份量多,而且質感食落軟腍又入味⋯好食,加埋生菜同厚切鮮蕃茄片🍅,再加上沙律醬,係一個外表西式嘅漢堡裡搵到港式情懷呀☺。-

1⃣ 淚光麻辣鹹牛深海爆蛋號配翠脆薯條

2019-12-15 81 浏览
今日去荃灣行街!去左食個翠華冰室我見好多人啦!等左5分鐘左右我們入坐了裝修好簡單闊落!我點了一個芝士蛋焗豬扒飯味道不錯,芝士好多好香,豬扒厚厚但好鬆軟!上面的煎蛋剛好中間的蛋黃是留心!😝🤤🤤🤤炒飯底好香,蕃茄醬好香上面還有蘑菇!熱鴛鴦香港茶餐廳鴛鴦是一絕!香濃幼滑👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻爆脆奶油豬脆脆的豬包加上練奶,好正總結 味道不錯!服務客人有點多!不太照顧得上!價錢合理😏😝😝
今日去荃灣行街!
去左食個翠華冰室
我見好多人啦!
等左5分鐘左右
我們入坐了
裝修好簡單闊落!

我點了
一個芝士蛋焗豬扒飯
炒飯底好香,蕃茄醬好香上面還有蘑菇!

熱鴛鴦
香港茶餐廳鴛鴦是一絕!
香濃幼滑👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

爆脆奶油豬
脆脆的豬包加上練奶,好正

總結
味道不錯!
服務客人有點多!不太照顧得上!
價錢合理😏😝😝
2019-12-15 68 浏览
今次再訪翠華冰廳食早餐~ 正所謂一日之計在於晨,一朝食個早餐醒醒神好重要😝1️⃣ 濃厚鮮茄生滾牛肉通粉 拼炒滑蛋牛油多士整體份量都幾大,個生滾牛肉幾嫩滑,通粉唔會煮得過淋。 牛油多士比想像中厚切,有微微烘過表面,唔錯。2️⃣ 字典厚蛋三文治啲蛋真係幾厚,而且炒得夠滑,正😋3️⃣ 漏油菠蘿油比入餐廳之前嘅麵包corner吸引左,再叫多左個好耐無食嘅菠蘿油🤤 好邪惡😝😝 個皮都算幾脆。4️⃣ 香滑奶茶跟餐要左熱奶茶,始終覺得奶茶同呢類型茶餐廳常餐係最夾嘅~ 幾香幾滑,keep到翠華standard。

1️⃣ 濃厚鮮茄生滾牛肉通粉 拼炒滑蛋牛油多士

2️⃣ 字典厚蛋三文治
啲蛋真係幾厚,而且炒得夠滑,正😋

3️⃣ 漏油菠蘿油

4️⃣ 香滑奶茶
2019-12-13 105 浏览
平時食午餐,又會擔心啲嘢唔好食,又擔心無位,今日發現呢一間翠華冰室入面好多位,食物品質亦不錯👍🏻👍🏻食物種類都算多,重有下午茶👍🏻👍🏻我叫左一個極濃芝士厚Cut豬排煎蛋焗飯 同埋 西多士😍因為兩樣食物都製作需時,所以我耐心等左一陣,玩下手機,好快就有野食。先到既係西多士,佢哋嘅西多士唔係特別厚,但係非常新鮮,因為係製,而且入邊嘅餡料都非常足料👍🏻👍🏻睇住牛油放響熱辣辣嘅西多士上面,慢慢溶化,感覺非常治癒。入邊有好多嘅花生醬餡加埋蜜糖,非常之好味。好快手就將個櫃嗰時先瞓咗,我豬扒飯就上菜啦。個豬扒飯都好大碟,表面鋪滿芝士,啱晒鍾意食芝士既我。切開厚厚既豬排,一啖豬扒一啖飯,非常滿足。而每一啖飯都有芝士既香味,真係令人食指大動。食咗咁多年,飽到上心口,而價錢只係一百左右,真係好抵食,大家都快啲去試下啦👍🏻👍🏻

食物種類都算多,重有下午茶👍🏻👍🏻
我叫左一個極濃芝士厚Cut豬排煎蛋焗飯 同埋 西多士😍

好快手就將個櫃嗰時先瞓咗,我豬扒飯就上菜啦。

2019-12-08
午餐
2019-12-10 1431 浏览
好耐冇食翠華,今晚一個人食飯,去咗荃灣廣場的翠華冰廳,自己陶醉冰室感覺,一個人食都可以好enjoy。點咗一個極濃芝士厚cut豬扒煎蛋焗飯$68,加$10配熱檸茶,正常餐廳焗飯價,最重要坐得舒服,而且呢度環境幾靚,落地玻璃望出面環境,自我陶醉都唔錯。先說說熱檸茶,茶味夠香,而且有五片檸檬咁多,真係比起其他茶餐廳足料,很享受篤檸檬的感覺,喝一口,青澀與清新並存,很陶醉吧!焗飯到,煎蛋放在豬扒上,熟度剛好,蛋黃流心,蛋白香滑,滑嘟嘟的口感,要先消滅掉!厚切豬扒,先用蛋漿煎過再焗,食落增加脆口感覺;豬扒肉新鮮,厚厚的很juicy, 啱曬我呢啲食肉獸,見到都開心!焗飯有炒底,焗的時候配上芝士,吃焗飯時有拉絲口感,飯又夠乾身,又香又煙韌,配埋雜菜蕃茄汁,吃得很開胃呢!最後來一份經典奶醬多當甜品,多士厚切,塗上香濃的花生醬和煉奶,兒時回憶返曬嚟!香甜的醬,和外脆內軟的多士,也只是12元一份,抵食!食到咁飽埋單$90,一人晚餐吃得很豐富呢!誰說無人陪食飯就是孤獨精?識揾間好餐廳享受才是王道!

2019-12-09
2019-12-10 75 浏览
對翠華嘅印象依然停留喺魚片河同照妖鏡上,估唔到今日竟然喺荃灣廣場見到佢嘅蹤影,個名亦都轉左做冰廳,感覺好似升級左難得選擇多左就叫D其他茶記無嘅野 - 風味香草雞扒板上燒 $95跟餐先黎個羅宋湯+餐包,本身仲納悶緊點解無上牛油,結果食落先知原來係提子包,唔洗搽牛油已經夠香,咬落好鬆軟無幾耐就上鐵板,非常貼心地圍左邊,倒汁時唔怕彈到成件衫都係雞扒大大塊,外皮似乎用左半煎炸形式去處理,香脆得黎一D都唔油膩,雞肉厚身,口感嫩滑;外皮本身用左香草去調味,唔洗加汁已經夠香,但佢個黑椒汁都非常惹味,令成件事昇華左配菜方面都唔馬虎,唔係港式扒房嗰D急凍3色蔬菜 (粟米、甘荀、綠豆),而係有牛油炒香過嘅西蘭花、蕃茄仔同磨菇好老實,$98喺茶記嘅消費可能偏貴,但呢個價錢食到個高質嘅鐵板燒,而且服務仲要快手得黎專業,搣甩曬一般茶記嗰種滾水淥腳嘅感覺最後黎杯即磨咖啡(跟餐)為成件事劃上一個完美句號❤

無幾耐就上鐵板,非常貼心地圍左邊,倒汁時唔怕彈到成件衫都係

最後黎杯即磨咖啡(跟餐)為成件事劃上一個完美句號❤
2019-12-08 74 浏览
仲記得香港絲襪奶茶同埋脆卜卜嘅奶油豬嗎?佢哋喺翠華嘅標誌,喺荃灣廣場開咗間佢哋旗下新品牌嘅新派餐廳,能夠保留以往茶記嘅風味帶有新潮嘅感覺。我哋叫咗魚蛋片頭QQ米粉,呢款米粉暫時唔可以轉其他面,佢嘅質感有啲似米粉加公仔麵,有啲Q彈感覺白白淨淨,帶點兒胡椒湯底,加埋魚片頭同埋魚蛋分量剛剛好。另外我比Menu上嘅XO醬乾炒Juicy豬扒即食麵圖畫吸引住,引頸以待,佢終於到達。嚟到嘅時候炸炸聲,底部係用打好左嘅蛋整成薄薄一片,上面有炒好咗嘅即食麵,熱力令到即食麵變得很脆身,加埋大大塊嘅豬扒,確實非常之濃味。

2019-12-08