餐厅: 翡翠拉麵小籠包
资讯:

餐厅: 翡翠拉麵小籠包
资讯:

2019-10-04 327 浏览
周末喺將軍澳食飯,周圍都係人,我哋一行四人沒有訂位,等咗大約半個鐘,終於有位, 而且係卡位, 好濶落.叫了(估計)最快可以送來的鍋貼, (估計)會慢一點才送來的小籠包, 嫩雞煨麵, 菜肉雲吞湯, 乾煸四季豆.原來最先送來嘅係嫩雞煨麵 - 雞肉夠嫩, 麵無話浸到林晒, 仍有彈口感菜肉雲吞湯 - 雲吞啖啖肉, 湯底夠清乾煸四季豆 – 偏油偏咸鍋貼 - 比較乾, 偏油小籠包 - 一般最離奇係我哋冇叫上海炒年糕, 但佢哋可以拎咗4次嚟, 我哋每次都拒收。如果有客追,都唔會錯咁多次?!
菜肉雲吞湯 - 雲吞啖啖肉, 湯底夠清
乾煸四季豆 – 偏油偏咸
鍋貼 - 比較乾, 偏油
小籠包 - 一般
2019-09-22 234 浏览
#中秋 #團年飯 #上海菜🏮中秋團年飯有個小tips就係可以download 某個app拎位.松子魚🐟🐟好鐘意食呢個😋, 但都幾貴. 魚肉無骨炸得剛剛好, 再淋上甜酸醬, 好開胃四季豆 - 👍🏻鹹鹹地幾好餸飯.醉雞🐤 - 好入味, 老豆話整醉雞既雞通常都係用新鮮雞🤔 我食唔出呀水煮牛肉🌶🌶 - 都幾辣既, 我個人就覺得佢得個辣唔夠香.❗️Popcorn呢個商場食飯好多餐廳都唔計落泊車優惠. 建議泊去隔離popwalk(有室內同室外兩邊), popwalk有超市可以求其買d野拎埋泊車======================
#中秋 #團年飯 #上海菜
🏮中秋團年飯
有個小tips就係可以download 某個app拎位.

松子魚🐟🐟
好鐘意食呢個😋, 但都幾貴.
魚肉無骨炸得剛剛好, 再淋上甜酸醬, 好開胃

四季豆 - 👍🏻鹹鹹地幾好餸飯.

水煮牛肉🌶🌶 - 都幾辣既, 我個人就覺得佢得個辣唔夠香.

======================
2019-09-15
庆祝纪念
团年饭
  • 松子魚
  • 干扁四季豆
  • 醉雞
2019-08-18 313 浏览
將軍澳上海菜唔多,成日食上海婆婆就黎試下呢間翡翠拉麵小籠包。呢個上海擔擔麵賣相同色澤都好吸引,但一上檯就知香氣唔夠,重點既花生醬都唔夠所以食落就變左普通拉麵咁,但麵質彈牙點知原來呢個一d都唔油既香蔥手抓餅先係重點!用筷子一撕就開,可見係幾鬆化,而且食落乾脆加香蔥味四散,一個字正!要再叫既小食!小籠包好ok呀!皮薄但唔易爛,多湯汁而肉香,可以回頭的!呢個金銀蛋菜兩人食岩岩好,不過個蛋黃可以再多d就會再香d喇我地兩個人食,叫左菜5分鐘就有,好快手!
上海擔擔麵

點知原來呢個一d都唔油既香蔥手抓餅先係重點!
要再叫既小食!
蔥油餅

小籠包好ok呀!皮薄但唔易爛,多湯汁而肉香
,可以回頭的!
小籠包

呢個金銀蛋菜兩人食岩岩好,不過個蛋黃可以再多d就會再香d喇
金銀蛋時菜

我地兩個人食,叫左菜5分鐘就有,好快手!
蔥油餅
金銀蛋時菜
2019-07-25 917 浏览
五個老友記聚首一堂,慶祝老友生日,😁😁就去了將軍澳翡翠拉麵小籠包食下午,這裏地方很大,環境也很舒適,一啲都唔覺得嘈雜 ,坐落又夠舒服冷氣又夠,佈置唔錯好適合三五知己,特別我哋班太太飲茶傾計吹吹水,老友生日,我哋知佢鍾意食小籠包多過壽包😂就選擇來呢一間食佢嘅出名小籠包。今日壽星婆點菜話事😂😂雪菜蝦仁炒飯,上海排骨拉麵,四川擔擔拉麵,當然一定要點上海小籠包喇,再加上海生煎包,蘿蔔絲酥餅,雞絲粉皮等等,飲品就豆漿5杯,飲勝🍵🍵🍵🍵🍵😂😂雪菜蝦仁炒飯 雪菜爽口配埋蝦仁不覺肥膩感👍上海排骨拉麵 以前排骨係用豬扒㗎 呢間竟然係用骨排😋炸得香口👍好貴呀四川擔擔拉麵 味道比較鹹微辣上海小籠包 主角出場呀皮薄餡靚真係唔使講啦 肉汁滲出嚟好嫩滑上海生煎包起初以為會滲啲肉汁出嚟原來裏面是乾蒸蒸😂 蘿蔔絲酥皮 蘿蔔味濃熱辣辣雞絲粉皮 外貌吸引 食落一般

今日壽星婆點菜話事😂😂

生日
  • 上海小籠包
  • 蘿蔔絲酥餅
2019-05-15 696 浏览
同男朋友睇完Avengers End game八點幾差唔多九點去搵d野食~由於下午嗰餐未消化完,夜晚就食清dd啦~男朋友鍾意食麵,就去咗食翡翠拉麵小籠包~小籠包個皮都夠薄,但夾起身都唔會話好易爛!肉汁都多~如果肚餓黎食,一人兩隻唔夠喉!菜肉雲吞,個皮好薄,餡好大個,女仔淨係食呢個都飽!但個湯有少少鹹菜肉雲吞面,個面普通,幫手剪開咗易d夾仲叫咗個金銀蛋時蔬,嗰日係菠菜,菜莖比較多Overall 黎講,唔洗等都幾好!
同男朋友睇完Avengers End game
八點幾差唔多九點去搵d野食~
由於下午嗰餐未消化完,夜晚就食清dd啦~

男朋友鍾意食麵,就去咗食翡翠拉麵小籠包~

小籠包個皮都夠薄,但夾起身都唔會話好易爛!肉汁都多~
如果肚餓黎食,一人兩隻唔夠喉!

菜肉雲吞面,個面普通,幫手剪開咗易d夾

仲叫咗個金銀蛋時蔬,嗰日係菠菜,菜莖比較多

Overall 黎講,唔洗等都幾好!
  • 上海小籠包
  • 菜肉雲吞
2019-04-06 833 浏览
上海菜久唔久就會想食,所以又走黎翡翠食喇,諗住水準穩定同有品質保證~~~今次叫左鎮江肴肉、鮮肉鍋貼、小籠包同櫻花蝦炒飯,滿足左想食上海菜,但又滿足唔到個胃,叫做不過不失咋~~~鎮江肴肉:幾乎每次都叫~~開胃既前菜鮮肉鍋貼:脆卜卜既外表,包住濕潤既肉~~鎖住哂d肉汁,足足有一匙羹~~好味~~上海小籠包:反而呢個失色左,好似未熟哂就急住拎出黎咁⋯⋯而且又乾、冇乜肉汁櫻花蝦炒飯:好似係期間限定~~炒得好香,好乾身~~

鎮江肴肉:幾乎每次都叫~~開胃既前菜
鎮江肴肉

鮮肉鍋貼

上海小籠包

櫻花蝦炒飯:好似係期間限定~~炒得好香,好乾身~~
櫻花蝦炒飯
2019-03-30
午餐
鎮江肴肉
鮮肉鍋貼
2019-02-26 567 浏览
呢間餐廳好多地方都有,但每次見到都唔會諗住入去食,因為會以為入面得小籠包食。但經過朋友推薦之後,決定入去試一試。除咗必叫嘅小籠包之外,雞絲粉皮,口水雞撈面都好正。小籠包有別於平時茶樓叫嗰種,多湯唔再講,入面嘅菜肉唔會老,好嫩口。不過要提提大家,呢間餐廳最好多啲人一齊去食,咁樣先可以一次過叫多款野食,因為佢每一份菜都算多。

2019-02-21 573 浏览
太太今晚突然想吃中餐,看見這兒有很多人排隊便去試一試。如果3-4人的話,都要等大約20-30分鐘才可以入座,非常人氣。由於客人太多的關係,服務員多數是很匆忙來來往往,不敢打擾他們太多。上食物的速度很快,皮蛋瘦肉粥非常足料,有差不多近一隻皮蛋在裡面。而且,粥煮得非常綿,我們很快便吃完。酥炸銀絲卷外層非常脆口,但內裡很鬆散,口感不及炸饅頭好吃。酥炸排骨麵吃過金祥排骨麵之後,感覺其他的都遠不及金祥。湯底有點過咸,排骨麻麻。小籠包最值得一讚是包內的湯底很多,皮簿得來不易穿,剛剛好。擂沙湯圓一般。黃豆粉有點多,餡料偏少。雪糕紫糯米這個本身很容易整,雪糕加暖暖的紫糯米都好特別。

皮蛋瘦肉粥

酥炸銀絲卷
外層非常脆口,但內裡很鬆散,口感不及炸饅頭好吃。

酥炸排骨麵

小籠包
最值得一讚是包內的湯底很多,皮簿得來不易穿,剛剛好。

擂沙湯圓
一般。黃豆粉有點多,餡料偏少。

雪糕紫糯米
這個本身很容易整,雪糕加暖暖的紫糯米都好特別。
2019-02-19
2019-01-02 833 浏览
今日同朋友去開將軍澳,咁岩我想食上海菜,而翡翠拉麵小籠包又少有地冇人排隊,於是我地就入左去食。講開我都應該有一年冇食過翡翠拉麵小籠包,咁當然要叫佢個小籠包啦,而我印象中炸醬拉麵幾好食,而我又手頭緊下就叫左(麵類最平),而我朋友就因為天氣凍想食辣的情況下叫左個水煮牛肉拉麵。結果係我地兩個都唔係好滿意,覺得水準差左。首先,炸醬拉麵太濕身,而且冇乜味,一開始我以為只係拉麵索唔到啲醬,但當我只係食醬的時候都食唔到咩味就知道係真係冇咩味,拉麵麵質對我泥講亦太淋。至於水煮牛肉拉麵就完全唔夠辣,但佢話牛肉係唔差的。我地兩個對小籠包係滿意的,覺得keep到水準,個皮薄,湯汁濃,仍然係我食過最好食的速鎖店小籠包。
2018-12-29
Friends met up in TKO tonight, we were sick of eating western food these days, so we decided to eat Chinese food, which is unusual to us haha. .+.+.+.+.+.+.👉🏻Xiao Long Bao Dumpling This was the first dish we ordered and we couldn’t wait to eat this! We put the whole Xiao Long Bao Dumpling into our month at once, as it wasn’t so hot so we could do that. The wrapper is quite thin and the inner meat is fully packed! Yum! .+.+.+.+.+.+👉🏻 Spinach with salted and preserved egg The portion of the spinac
.+.+.+.+.+.+.

👉🏻Xiao Long Bao Dumpling

Xiao Long Bao  Dumpling

.+.+.+.+.+.+
The portion of the spinach is quite a lot. The presentation is attractive.
Veggie dish is always popular among us. Recommended!
Spinach  with  salted  and  preserved  eggs

👉🏻 Chicken dumpling soup $218
We are thinking to order the smaller one for one person size or this one for 6 ppl. But we all want to eat too much so turn out we three people can finish this 6 ppl portion! 😂
It’s huge, with half chicken inside the bowl. Chicken meat is soft and delicious! The dumpling 🥟 tastes ok! We love this dish!

Chicken  dumpling  soup

👉🏻 Stir-fried noodles
This noodles tastes good, with quite a lot of veggie in it! Not too salty and oily which we enjoy it!
Stir  fried  noodles

.+.+.+.+.+.+.
We all enjoyed our dinner tn, we will come back again when we crave for chinese dish!
Xiao Long Bao  Dumpling
Chicken  dumpling  soup
Stir  fried  noodles
香港既小籠包餐廳各有特色,而且亦具創意。翡翠拉麵小籠包算是香港其中一間有一定開業歷史既中式餐廳,當中小籠包及雲吞雞鍋味道依然保持水準,怪不得仍然有很多客人排隊😊1. 招牌小籠包小籠包皮夠薄,而且豬肉餡料不算好多,讓肉餡有足夠空間蒸出肉汁於皮內,確保肉汁豐富。而且一夾起小籠包底部亦夠厚身,不會一夾即穿,蘸著醋入口微酸,肉香汁多,十卜2. 菜膽雲吞雞雲吞雞係翡翠拉麵另一招牌,將原隻老雞放入大湯煲滾出鮮雞湯,再配上將粒自製雲吞。雞肉雖然有點老但勝在湯汁夠濃3. 豆沙鍋餅一般上海麵店總會有高力豆沙,可惜翡翠拉麵並無呢款經典上海甜品 唯有揀了另一特色紅豆甜品- 豆沙鍋餅鍋餅不算特別厚身,但豆沙餡卻非常飽滿。鍋餅表皮煎香微焦,咬開豆沙立即流出,熱辣辣,確實令我食慾大增。

1. 招牌小籠包

2. 菜膽雲吞雞

3. 豆沙鍋餅
唯有揀了另一特色紅豆甜品- 豆沙鍋餅

2018-11-30 309 浏览
食物質素差了,獅子頭的肉丸裡面都是粉紅色色,溫度不太熱,朋友吃了當晚肚子痛,炒鱔糊也煮的太胡了,水煮牛肉面太咸了,豆沙窩餅的皮又乾又硬;服務也差了,等候食物時間太長,也不會自動加茶水,叫喚一次服務生,只叫我們等一等、卻又沒再來跟進;吃豆沙窩餅時,見我們都沒有歺具,都已經收了歺具,也不會拿來,結果我們用牙簽吃了,這種視而不見,不叫不做的態度,好像個個員工也不想幹了的樣子。埋單叫了又等,不知等什麼,結果要再次叫另一人埋單。價格太貴,即使有九折,有coupon, 也可以不再光顧罷了⋯⋯

2018-06-17 1803 浏览
平日晚上七點,雖然已經有幾檯客人在等位,但等候時間不到十五分鐘便能進去用餐。雖然店面空間很大,不過每檯客人都坐的比較近,很容易聽到隔壁桌的對話,私隱度不是很高。前菜我們選擇了雞絲粉皮,味道相當出色,青瓜和雞絲切成幼細狀,粉皮厚身但滑溜,配上濃烈花生醬汁,簡直一口接一口停不了,個人十分推薦。前菜我們還點了涼拌青瓜,新鮮清爽,不過這道菜也沒什麼技術含量,很難會失手吧。吃完開胃前菜,就來試試小籠包,小籠包價格算便宜,餡料味道沒有做得非常出色,但皮薄,而筷子夾起來不會穿,輕輕咬開包皮,吸一下湯汁,一口一顆剛剛好。炒飯粒粒分明,而且做法相當豪爽,加入大量櫻花蝦,但櫻花蝦不是實身而只有蝦殼,其實沒有蝦味,只能吃到蝦乾的口感,炒飯吃到最後會有乾的感覺。雖然如此但整體味道不錯。(照片看起來份量很小,但實物大概夠三個人吃。)拉麵有嚼勁,不過由於湯和麵餅分開呈上,而麵餅本身非常乾身,就算上菜時已經剪開麵餅,要夾散麵餅也是有一定難度。主角清燉雞湯裡面有三塊雞肉,雞肉肉質嫩滑,輕輕夾開便能把骨肉分離,配上的雞湯有雞味(對,沒錯就是有雞味),不太味精,所以忍不住多喝了幾口。這裡的上海菜水準不錯,可惜定價偏貴,另

涼拌溫室小青瓜

櫻花蝦炒飯

清燉雞湯拉麵

這裡的上海菜水準不錯,可惜定價偏貴,另外亦收茶錢每位$12。除此之外,店內看似人手充足,但每個店員總是很忙,要點菜或者結帳也需要等店員有空時才能處理,當晚鄰桌亦因為結帳等太久,最後選擇直接出去付錢,所以來這裡吃飯要有等候的心理準備,不過上菜速度我覺得倒在可以接受的範圍,店員也會主動不斷添加茶水,至於其他食評說的服務態度問題,當晚則沒有遇到,可能看運氣。
清燉雞湯拉麵
2018-05-27 951 浏览
2018-05-26無限等待的經歷🕗🕢🕘將軍澳哩間分店 假日晚上時段通上好多人,大圓枱唔多 8人以上成日要等好耐 有見及此 今次提早1日打電話去book位.時段分6點同8點兩輪 1.5hrs要交枱 餐廳強調5分鐘內有枱 叫我地要準時8點到. 8:00我地到餐廳 當時好多人即場拎飛等緊位 櫃台叫我等等 好快有 其間,櫃枱叫其他拎左7人枱以上嘅人 分開2-3張細枱拎飛 因為今日大枱full曬 . 8:20我地再問訂11左位既張枱有未? 佢話已經執緊枱. 8:45 櫃台依然話執緊 我地問佢執要25分鐘? 同埋有訂枱都要等45分鐘 咁訂枱用意係邊?當初點解要強調8:05分內會有枱? 佢比嘅理由完全九唔搭八 :今日訂枱既人好少,所以無咩大枱。(⁉️⁉️下⁉️⁉️) . 8:50 經理叫我地入去 比左張6-8人枱 問我地坐唔坐得落 (我地入到去 11位根本坐唔落)然後經理竟然話唔知我地有book位!?!?.最後 我地再等5分鐘左右 先有張12人枱... ... .訂左8點 最後8:55先有枱...真係等到嬲😡😡😡其實已經唔係第一次係咁 12/5 我地一班人由8:45等到9:30 其間佢
2018-05-26
無限等待的經歷🕗🕢🕘

8:20我地再問訂11左位既張枱有未? 佢話已經執緊枱
最後 我地再等5分鐘左右 先有張12人枱... ...
訂左8點 最後8:55先有枱...真係等到嬲😡😡😡其實已經唔係第一次係咁 12/5 我地一班人由8:45等到9:30 其間佢都係叫我地分2-3張枱

‼️‼️所以強烈建議8人以上 就算預先訂左枱 都要有心理準備等好耐 ‼️‼️

🍽🍽🍽🍽🍽🍽食物方面🍽🍽🍽🍽🍽🍽
通常都會食:

小籠包 (3.5/5)
鎮江肴肉 (4/5)
醉雞 (2.5/5)
醉豬手(3.5/5)
奶油津白 (4.5/5)👍🏻
雞絲粉皮 (3/5)
上海年糕 (3.5/5)
青菜煨面 (3.5/5)

今次新試🗯
🌶宮保雞丁 (4/5)
咸肉炒飯 (2/5)👎🏻

食物質素(3.5/5)

另外提提大家切餅費為:$60/cake
2018-05-26
  • 小籠包
係呢間翡翠拉麵小龍包剛開嘅時候(PopCorn分店)都有幫襯過,個時即使人多但上菜都好快 服務又好今日再去食 8點45入座 叫左野食 個上海排骨拉麵 等足40mins 係30mins 個陣催過一次 但服務員 就敷衍了事 要催足3次先有 最令我地嬲既係 佢仲要話炸緊 要d 時間 到忍無可忍再催 竟然馬上拎到出黎 而從排骨溫度上 絕對唔係即刻炸好 難怪平時咁少人去食 埋單仲嬲 叫左2次 個阿姐仲要好串咁話 : 埋單喎 等緊好耐呀 態度惡劣 不知所謂 而今日人流又認真唔算多 😡😡😡😡😡
2018-05-16