2016-05-04 651 浏览
同男朋友一人叫一個午餐,我要夫妻肺片+酸辣粉;男朋友食雞煲+白飯夫妻肺片叫左少辣,但一點都不辣,只得個咸同埋好多油 非常多莞茜,OK既我地倆都中意食莞茜。酸辣粉幾好,但男朋友覺得過酸,同埋都係咸。******************************好期待既雞煲終於到,雞係未熟曬,所以要等佢煮熟,火力唔夠,男友食住白飯等左好耐,終於食得!!..........好.......咸!!!!!!!!!!!  直呈覺得飲緊豉油.......極度失望。。。。。******************************成餐所有野都係好咸咸咸‥食完我地立即要去買水飲>.<"

夫妻肺片叫左少辣,但一點都不辣,只得個咸同埋好多油

非常多莞茜,OK既我地倆都中意食莞茜。
酸辣粉幾好,但男朋友覺得過酸,同埋都係咸。

好期待既雞煲終於到,雞係未熟曬,所以要等佢煮熟,
火力唔夠,男友食住白飯等左好耐,

直呈覺得飲緊豉油.......極度失望。。。。。

成餐所有野都係好咸咸咸‥食完我地立即要去買水飲>.<"
2016-04-16
2016-03-01 584 浏览
说实话,难得想吃辣,来到旺角找到了这家,以为可以满足下味蕾。没想到吃到第一个菜时,整个人都不镇定了。真的太咸了,点了烧烤好久都没来。想说取消不要,没想到店员说在烤了,结果又是活生生的等了快四十分钟。真的太失望了,没下次

2016-02-23 543 浏览
剛巧午餐時間來到砵蘭街有野買 就順道看看呢頭有咩好食啦~ 原來呢邊有一間食川菜的餐廳~ 店外的午餐MENU都幾多選擇, 價錢就40至50元左右, 就入去試試是否正宗啦! 入到去發現都幾多人食㗎, 店內位置都算寬敞, 地方整潔, 而且真的有點像大陸餐廳的感覺. 我點了口水雞套餐, 可選配白飯或酸辣粉, 我就當然試埋佢的酸辣粉質素如何啦~ 兩樣都係叫最小辣~ 口水雞先到, 我有點嚇呆了, 因為份量比我想像中多很多! 通常在其他餐廳食 都係比一小碟你 大約5,6件左右, 但這碟目測起碼有8,9件~!! 之後緊接而黎就係酸辣粉了~ 但份量反而就相對有點少了.. 望落好似覺得會食唔飽.. 先試試口水雞既醬汁, 好香, 好濃郁, 帶點麻辣香味, 令人胃口大開! 這個辣度對我黎講剛剛好! 這裡的口水雞醬汁的顏色是偏啡的, 不會像其他餐廳一味得個紅字, 食得出醬汁是有層次 用不少配料製成的. 雞件也蠻嫩滑的, 就算是雞胸位也不太覺得"鞋", 而且都幾入味的! 配料例如花生, 芝麻, 蔥粒也很多, 花生還是脆脆的~!而酸辣粉的湯底也與其他連鎖酸辣粉店有點不同, 味道很香 很有層次感, 不是一種"死辣"的

而酸辣粉的湯底也與其他連鎖酸辣粉店有點不同, 味道很香 很有層次感, 不是一種"死辣"的感覺, 少少辣之餘帶點麻帶點酸, 個人很喜歡這裡的酸辣粉湯底! 配料亦非常多, 莞茜, 蔥, 花生, 炸菜 整碗都是, 如果酸辣粉的份量可以多一點 應該會更配合. 而薯粉的質地也不俗, 煙煙韧韧, 不會太淋身.

今餐吃得頗滋味, 感覺這間餐廳都幾正宗的 (眼見不少客人都是講不太純正的廣東話或講國語), 下次應該會再來試試這裡的小炒, 因為看見很多人的午餐套餐都是點一碟小炒+一碗白飯, 賣相也好像不錯!

口水雞
酸辣粉
题外话/补充资料: 這裡的人手明顯不夠, 全程我只見到兩個阿姐在樓面, 負責晒所有落單, 埋單, 執枱, 接外賣電話...忙個不停, 所以要有心理準備 來這裡落單或者有什麼要求都可能要等一陣先有人回應, 但服務態度都算還可以的.
2016-02-23
口水雞
酸辣粉
2015-10-25 566 浏览
和小女二人晚飯,試試新地方。㸃了葱爆羊肉,三鮮窩巴,串燒就雞軟骨,金菇肥牛,花芝丸和西冷牛扒。小女嫌檯面污糟不碰它,碗筷都不大洗好。菜很快上。羊肉咸而韌。窩巴除油味不香卻翠口,跟來的三鮮不吃也罷!𥚃面放了腸,清瓜(?),木耳和魷魚鬚,二成料八成醬湯,淡而無味,是完全的浪費了金錢。雞軟骨燒好後只有手指尾頭大小。金菇肥牛D肥牛小得可憐。花芝丸粉團的軟,沒有咬口。西冷是最好味的。蜜糖燒,味與口感值得一讚。總之是失望。近三百元一餐(兩杯飲品),是不值了。其他怡叫的煮魚應該好吃吧。
2015-10-25
  • 串燒西冷牛扒
2015-09-11 689 浏览
其實自從香港多了自由行之後,已經甚小去旺角,今次因為要去波鞋街買波鞋緣固,始終都係波鞋街多選擇嘛,所以最後都係要去左旺角行一轉。忽然好想食川菜,返大陸又遠,所以上OPENRICE睇下其他食家有無好介紹,見有食評話呢間唔錯,行完波鞋街行過去又順路,見價錢又唔貴,所以就選呢到落腳,試下好唔好食先~~~首先,我一行兩人,大概7點鬆D到,唔洗等位就有位坐,間鋪都算細,比較迫,所以叫野食唔可以一次過叫,因為根本無地方放。唔講咁多,上圖先~~~先試下BBQ~~

唔講咁多,上圖先~~~

先試下BBQ~~
蒜蓉燒生蠔
燒元貝
燒羊肩&燒雞腎
水煮魚
干鍋肥腸
清炒萵荀
题外话/补充资料: 最後總結,廚師應該食得好咸,所有菜式都偏咸,如果唔係重口味嘅朋友,落單時記得叫小咸~~ 不過,價錢唔貴,埋單$408,呢個價錢都叫OK啦,可以再幫襯。
2015-09-09
水煮魚
2015-06-18 887 浏览
係香港,食辣嘅地方有好多, 但真係辣嘅有幾多間? either 太鹹 or 唔夠辣!!細路長期幫襯呢度嘅串燒, 今日多人食,可以試埋其他小菜。 頭盤有涼拌海帶+蒜泥白肉, 涼拌海帶冇乜特別,唔講。 但蒜泥白肉必須要講下, 首先,有別於其他餐廳, 蒜泥係用蒜蓉 20% + 辣椒 80% 混合而成, 白肉只有約十片, 下面有大量青瓜絲, 由於個蒜泥太正, 青瓜絲都俾我地全部 KO !! 再嚟一個鐵板黃鱔, 黃鱔夠鮮甜, 切得好大舊,食落有口感,正 ~ 跟住係燒茄子, 略嫌調味料唔夠, 但燒既時間足夠 ( 坊間有好多燒既時間唔夠)... 仲有野山椒炒牛肉, 牛肉炒得好淋,冇過火, 辣味夠, 第一次食到以中芹炒,中芹都好爽,正 ~ 叫左一碗酸辣粉, 與 傷X酸辣粉唔同, 呢度真係有酸味+辣味, 但薯粉煮得太淋。另外叫左大量串燒, 比較出色既有羊 肩肉丶 雞肶丶 羊扒丶 墨魚丸, 其他都係一般, 建議辣度何選大辣。
2015-04-20 117 浏览
我對四川菜有冇麻呢種元素好有要求,我中意食麻(即花椒的味道)而唔系要好辣(辣椒),第一次去就要試佢個酸菜魚,我不是名食評家,我只系試過認識的四川人做的酸菜魚,作為酸菜魚竟然可以一粒花椒都冇,唔通因為我叫小辣嘅關係就唔俾花椒?但係人家雲南x仔米線的麻辣中的小辣都食得出有花椒,點解作為川菜都可以一粒都唔落,失望。撇除呢一點,佢個湯底、魚和酸菜還算可以。定我要求太高?或者我一直以來對呢道菜的觀點系錯嘅?有高人請指教。
2015-04-20
用餐优惠
試食活動
2014-08-20 2056 浏览
釣完墨魚出返油麻地食宵夜, 第一次試依間, 剛剛我哋坐近門口張枱, 走廊比較窄, 所以有人出出入入都會撞到張櫈, 唔係咁好囉....食物方面...海蜇幾好味, 不過太少, 每人分啲都冇晒....另外就係辣子雞, 香脆麻辣, 好味!串燒方面, 係墨丸串燒最耐, 由一開始已經叫, 成日話燒緊, 不過似漏單多啲, 差不多走先俾我哋....其他串燒都唔錯~仲有燒茄子, 超多蒜蓉, 正!仲叫左酸菜魚, 好足料, 食落唔腥, 酸菜好正!有個餸唔記得叫咩, 有田雞的湯, 超麻辣!!
麻辣海蜇
另外就係辣子雞, 香脆麻辣, 好味!
辣子雞
其他串燒都唔錯~
仲有燒茄子, 超多蒜蓉, 正!
仲叫左酸菜魚, 好足料, 食落唔腥, 酸菜好正!
有個餸唔記得叫咩, 有田雞的湯, 超麻辣!!
用餐时段
宵夜
麻辣海蜇
辣子雞
2014-07-28 1507 浏览
途經旺角,見到一川菜水煮廣告,咁就引咗禾入去食咗餐晏。酸辣菲菜餃,非上海酸辣湯,而是川辣,講真個餃子應真麻麻, 個湯反而幾好! 因應禾唔太嗜魚,所以再來就係主角  水煮牛, 夠麻,夠辣,越食額頭越多汗,合乎水煮精神,正! 加多杯凍啡,都係麻啫! 全程82大洋一個人食,同食碗拉麵價差不多,本人都覺得OK抵咁PS:走時先見到餐牌有皮蛋,慘!唯有下次再試!

途經旺角,見到一川菜水煮廣告,咁就引咗禾入去食咗餐晏。

酸辣菲菜餃,非上海酸辣湯,而是川辣,講真個餃子應真麻麻,
個湯反而幾好!

因應禾唔太嗜魚,
所以再來就係主角

水煮牛,

夠麻,夠辣,越食額頭越多汗,合乎水煮精神,正!

加多杯凍啡,都係麻啫!

PS:走時先見到餐牌有皮蛋,慘!唯有下次再試!
2014-07-26
2014-03-18 1913 浏览
上星期係對面小甜甜食飯先察覺對面馬路依間川菜尋日一行3人夜晚試左.. 我地好鐘意食辣野同川式串燒所以入左去..叫左1碗酸辣紅薯粉 加 冬菇餃  個冬菇餃好好味.. 之後個口d辣味都未散就到水煮田雞.. 不過比預期中少.. 3個人每人得3舊度.. 個底d芽菜多得有d誇張.. 涼拌窩'順'絲 送 藍妹一流 係油左d不過川菜野算係咁 接受到最唔開心係d 串燒等左好耐都未到 由坐底到上檯等左差唔多45 mins.. 所有野食食哂都未到點左雞翼, 韮菜,蠔,茄子,腸仔係好有大陸風味.. 但成間舖得一個呀姐燒真係次次都等成個鐘坐到飽哂先食就無引
上星期係對面小甜甜食飯先察覺對面馬路依間川菜

叫左1碗酸辣紅薯粉 加 冬菇餃
 個冬菇餃好好味..

點左雞翼, 韮菜,蠔,茄子,腸仔

係好有大陸風味..
但成間舖得一個呀姐燒真係次次都等成個鐘坐到飽哂先食就無引
2014-03-16
2013-10-15 1503 浏览
本人自問對川菜很有要求,期待來到品嚐一下老川皇的川菜,招待不算差,到我們的主菜酸辣粉,味道偏鹹,粉質一般,口水雞骨多肉少,麻婆豆腐尚算可以。總結附近有太多川菜,實在難以競爭
總結附近有太多川菜,實在難以競爭
2013-09-13 1559 浏览
第一次來到老川皇,覺得餐廳環境幾好,同朋友試左幾道菜,亦覺得啲食物味道都唔錯! 一來到首先試左個酸菜魚,入面材料十足,應該真係成條魚放左落去 啲魚好滑亦唔腥,好味道! 入面仲有好多酸菜,味道都唔錯啊!另外,亦試左個鐵板水晶粉...一上菜就嗅到好香了 分量亦足夠,同朋友share來食就啱哂 啲水晶粉好有口感,雖然有啲辣,但味道很配合,恰到好處,正! 雖然唔係試左好多道菜,但對呢間餐廳整體印象良好...食物,環境衛生同服務都ok

啲魚好滑亦唔腥,好味道!
入面仲有好多酸菜,味道都唔錯啊!
酸菜魚
另外,亦試左個鐵板水晶粉...一上菜就嗅到好香了
分量亦足夠,同朋友share來食就啱哂
啲水晶粉好有口感,雖然有啲辣,但味道很配合,恰到好處,正!
2013-09-07
用餐时段
酸菜魚
2013-09-12 1012 浏览
今日去左旺角間老川皇食lunch,食左個夫妻肺片套餐同埋鐵板水晶粉。夫妻肺片好好味,辣得黎又好香囗,好開胃。鐵板水晶粉有少少辣,不過囗感唔錯,唔會太淋,值得一試!
夫妻肺片套餐
2013-08-30
等候时间
5 分钟 (堂食)
夫妻肺片套餐
2012-07-09 791 浏览
已經不是第一次來到老川皇,之前吃酸辣粉,今次來吃點不同的店舖標明不能拍照,為免掃興,我也沒有拍到什麼了這次叫了一個水煮雞片,涼拌土豆絲和數串串燒(豬頸肉,牛肉,雞軟骨,鴨舌和墨魚嘴)水煮雞片($88)叫了小辣,樣子很嚇人,但事實是很喜歡辣的我覺得不夠辣,同行友人說剛好雞片不算多(以八十八元的價錢來說的話)除了雞,有半盤都是大豆芽菜,有點失落涼拌土豆絲($20)這個好吃,和我在北京吃到的相近土豆絲很爽,碟底有很多蒜泥豬頸肉,小辣我覺得不夠辣,正常的豬頸肉牛肉牛肉很厚但很韌 /_\可以不用試這個雞軟骨很正常,所以也沒特別鴨舌很入味,很不錯 墨魚嘴以往吃的燒墨魚嘴應該是爽的吧(!?)這次吃的咬下去很稔是我的問題還是墨魚嘴的問題呢?
已經不是第一次來到老川皇,之前吃酸辣粉,今次來吃點不同的

店舖標明不能拍照,為免掃興,我也沒有拍到什麼了

水煮雞片($88)
雞片不算多(以八十八元的價錢來說的話)
除了雞,有半盤都是大豆芽菜,有點失落

涼拌土豆絲($20)
這個好吃,和我在北京吃到的相近
土豆絲很爽,碟底有很多蒜泥

豬頸肉,小辣

我覺得不夠辣,正常的豬頸肉

牛肉

牛肉很厚但很韌 /_\
可以不用試這個

雞軟骨
很正常,所以也沒特別

鴨舌
很入味,很不錯

墨魚嘴
以往吃的燒墨魚嘴應該是爽的吧(!?)
這次吃的咬下去很稔
是我的問題還是墨魚嘴的問題呢?
2012-07-07
2012-06-12 724 浏览
晚上和朋友到尖沙咀飲完野後, 大約零辰一點幾, 便落去旺角睇下有乜宵夜食. 看見這間食四川菜人山人海, 雖然天氣酷熱,讓人身心煩躁, 但還是想試一試辣的味道. 辣椒跟花椒堆滿了整個鐵盤, 夠哂風味. 至於香料之外的食材就是黑白栢葉, 豬肚, 牛黄喉, 黄鱔, 鴨血, 鱔魚, 和大量津白. 看到這盤很油膩, 以為一定好辣, 但已經叫了微辣,吃起來不但不膩,辣也不同於別間一般麻辣讓人口麻不舒服又拉肚子的死辣. 愛食辣的人一定喜歡.雞肉, 猪頸肉, 雞腎, 牛舌. 已經被辣椒粉遮蓋不知是什麼了. 即叫即燒, 叫了微辣, 可惜太辣了.牛腩和雞翼, 晒上重慶辣味粉, 雞翼這個不錯好香. 但牛腩就一般, 好淋而沒有牛味.燒菠蘿這個非常難食, 又簿, 又不爽甜, 亦没有菠蘿味道.不錯的茶.簡體字的收據, 真是很地道, 招呼大陸人多.
毛血旺
串燒
燒菠蘿這個非常難食, 又簿, 又不爽甜, 亦没有菠蘿味道.
凍OT
不錯的茶.
簡體字的收據, 真是很地道, 招呼大陸人多.
2012-06-08
毛血旺