2017-08-17
如果唔係朋友帶路,真係唔知呢個地方有間日本餐廳,佢話鐘意呢間野唔洗等位,食物質素OK,我就當然姑且一試作為一間居酒屋,梗係有番唔少酒提供,吧檯已經有幾支經典野做裝飾,仲可以睇到當日時令刺身今晚主要都係想同朋友傾下計,黎居酒屋就岩晒,有酒同大量佐酒小食,輕鬆的一個晚上巨蜂梳打 ($40)、朝日生啤 ($36)ASAHI用上專用啤酒杯,杯本身已經預先雪凍,店員倒出啤酒跟泡的完美比例凍蕃茄 ($38)夏天總係鐘意食D凍野,凍蕃茄一咬醬汁係口中爆破,十分JUICY,沾上少少鹽黎食,更能夠突出蕃茄味什錦刺身拼盤 ($200)刺身質素都幾高,有石班類的魚太、魷魚、帶子、三文魚腩,全部都好新鮮,食到呢度我已經同友人講「你果然無介紹錯呢間餐廳」雞肝 ($28)、白鰻串燒 ($60)串燒用黎送飲品就最岩,兩款表面都有少少燒焦,帶出獨特的香氣,外脆內軟炸軟殼蟹 ($78)好鐘意食軟殼蟹,可能係因為可以好輕易唔洗去殼就已經食到,懶人恩物 (至少係我 XD),軟殼蟹用炸呢個方式係最襯,簡單得來最食到原汁原味豚肉朝鮮炒泡菜 ($78)雖然呢間係日本餐廳,但竟然出現韓國食品,炒得好惹味又完全唔辣呢間餐廳絕對係傾計
今晚主要都係想同朋友傾下計,黎居酒屋就岩晒,有酒同大量佐酒小食,輕鬆的一個晚上 巨蜂梳打 ($40)、朝日生啤 ($36)
ASAHI用上專用啤酒杯,杯本身已經預先雪凍,店員倒出啤酒跟泡的完美比例 凍蕃茄 ($38)
夏天總係鐘意食D凍野,凍蕃茄一咬醬汁係口中爆破,十分JUICY,沾上少少鹽黎食,更能夠突出蕃茄味 什錦 刺身拼盤 ($200)
刺身質素都幾高,有石班類的魚太、魷魚、帶子、三文魚腩,全部都好新鮮,食到呢度我已經同友人講「你果然無介紹錯呢間餐廳」 雞肝 ($28)、白鰻串燒 ($60)
串燒用黎送飲品就最岩,兩款表面都有少少燒焦,帶出獨特的香氣,外脆內軟 炸軟殼蟹 ($78)
好鐘意食軟殼蟹,可能係因為可以好輕易唔洗去殼就已經食到,懶人恩物 (至少係我 XD),軟殼蟹用炸呢個方式係最襯,簡單得來最食到原汁原味 豚肉朝鮮炒泡菜 ($78)
呢間餐廳絕對係傾計好去處,輕鬆環境,又唔會因為多人等位而有壓力要快食快走