蘇山雞飯今日要介紹喺長沙灣一間星馬菜餐廳叫「蘇山雞飯」,呢間星馬菜餐廳喺2023年拎咗「我最喜愛食肆」獎項,佢哋下午茶價錢好親民,我哋就叫咗兩個下午茶餐再加小食!呢間餐廳門口係有一級,輪椅人士如果要入去食嘅話,要自備斜板,入面都算闊落,有好多張枱都適合輪椅人士用,大約等15分鐘就入得餐廳!1.娘惹咖哩炸雞配椰漿飯$58+凍蜂蜜桔仔水$3(9/10)呢個咖哩炸雞真係勁大隻,椰漿飯就轉咗白飯,炸雞入面有少少咸,仲有炸花生同炸魚仔,炸魚仔都有少少咸,下午茶套餐加$3就有一杯凍蜂蜜桔仔水,佢哋唔係用糖漿,係用真正蜂蜜,飲落好飲好多!2.星洲叻沙摻摻(豆卜、魚片、魚蛋、蝦、青口、芽菜、通菜)$58+凍生椰拿鐵$3(9.5/10)呢碗星洲叻沙摻摻份量都幾多,配料好豐富,有2舊豆卜、2片魚片、2粒好彈牙魚蛋、2隻青口、2隻蝦同半粒蛋,米粉佔較多,油麵只有少少,下午茶套餐加$3就有一杯凍生椰拿鐵,甜度甜咗少少!3.夜市沙嗲串(半打)$108(8/10)呢個沙嗲串牛雞各3串,牛肉串唔乾柴,牛肉嫩滑有肉汁,反而雞肉串有少少咸!4.泰式魚餅(四件)$38(8.5/10)呢個泰式魚餅外面微脆,咬落太多汁,我自
蘇山雞飯

3.夜市沙嗲串(半打)$108(8/10)

4.泰式魚餅(四件)$38(8.5/10)
呢個泰式魚餅外面微脆,咬落太多汁,我自己反而覺得乾身少少好食d,食落有少少辣辣地,唔錯!

5.凍蜂蜜桔仔水$25(10/10)
呢杯凍蜂蜜桔仔水真係好好飲,最後仲要叫多一杯嚟飲,大家如果諗唔到飲咩,不妨叫呢杯飲品試下啦!

2人總共價錢$293

個人口味總評分:9/10

@susan_chicken_rice

地址:元州街411號義華大廈地舖

#蘇山雞飯 #馬來西亞菜 #星加坡菜 #長沙灣好去處 #長沙灣 #長沙灣美食 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
  • 凍蜂蜜桔仔水
  • 夜市沙嗲串
  • 星洲叻沙摻摻
2024-09-12 4350 浏览
今日來到這間人氣星馬菜餐廳!餐廳裝修企理。環境舒服,有格調,而且座位算闊落。餐廳使用電子下單方式,侍應態度有禮親切,而且上菜及收碟速度快!醬油三寶+油飯(餐)雜冬瓜湯 $93醬油雞醃得很入味,可以不會點任何醬汁來吃,雞肉十分嫩滑。豬手都很嫩滑,滷水蛋都很好吃!配以清甜冬瓜湯!湯入面有雞雜,雞雜沒有異味、爽口。巴東牛肉配江魚椰漿飯 $85椰漿飯配上軟腍的巴東牛肉,當中有一大片的蝦片、魚乾、花生及滷水蛋。巴東牛肉好腍身及入味,分量不少。椰漿飯椰香味濃郁,配埋鹹香的魚乾及花生,口感豐富。參巴辣醬通菜 $42 (套餐加購$21)分量算多,馬來西亞的參巴醬與蝦醬一齊炒通菜,少少辣,鹹香惹味。Susan雞翼(三隻) $44 (套餐加購$22)原來是三大隻雞全翼!醃得入味!炸到香脆可口,雞翼保持到肉汁!咖吔油條配薄荷朱古力雪糕 $38是創意十足的甜品!外熱內凍,外脆內軟,配上薄荷雪糕吃,一冷一熱好特別,而薄荷雪糕與咖央醬好滋味!開心果椰子奶昔 $32奶昔以開心果和椰子做主角,口感滑順,開心果濃郁,與椰絲及椰子味配合!整體很有層次。
今日來到這間人氣星馬菜餐廳!
餐廳裝修企理。環境舒服,有格調,而且座位算闊落。
醬油三寶+油飯(餐)雜冬瓜湯 $93
配以清甜冬瓜湯!湯入面有雞雜,雞雜沒有異味、爽口。
醬油三寶+油飯(餐)雜冬瓜湯
巴東牛肉配江魚椰漿飯 $85
巴東牛肉配江魚椰漿飯

參巴辣醬通菜 $42 (套餐加購$21)
參巴辣醬通菜
Susan雞翼(三隻) $44 (套餐加購$22)
Susan雞翼(三隻)
咖吔油條配薄荷朱古力雪糕 $38
咖吔油條配薄荷朱古力雪糕
開心果椰子奶昔 $32
開心果椰子奶昔
醬油三寶+油飯(餐)雜冬瓜湯
參巴辣醬通菜
Susan雞翼(三隻)
咖吔油條配薄荷朱古力雪糕
開心果椰子奶昔
之前去長沙灣食嘢已經經過呢間好想試,於是的起心肝約去食,唔約真係唔會去呢頭。雪糕班蘭奶茶雪糕係椰子味,不咗一嚿嚟食幾好食,不過班蘭奶茶就飲唔出斑蘭味,一杯淡啲嘅奶茶咁。咖央多士嚟到見到個牛油勁厚,好震驚!不過咬落原來剩係得半塊近切面嗰邊嘅牛油,但食到尾其實個量都夠,太多就太油膩太滯,但係斑蘭味就比較弱,主要都係食到鮮油多味。新鮮熱食都係好味嘅!辣醬玻璃魷魚通菜估唔到幾好食,少少辣味道豐富,而且跟餐加錢嗌都唔孤寒,好大碗。海南雞喇沙喇沙湯底唔錯,湯夠熱,油麵米粉各一半,又有豆卜又有魚蛋幾豐富!不過真係要趁快食,啲湯比麵吸收得好快。但海南雞就弱啲,以雞嚟講唔差,但就食唔出海南風味,有啲似白切雞,個海南雞辣醬都普通。椰子雞煲湯好清甜超好飲,忍唔住飲咗好多碗,椰肉亦爽滑。不過雞就真係冇乜味,完全要靠豉油去帶出味道,不過個豉油加咗辣椒青檸沙薑點出黎個味都唔錯,只係本身期望會有多啲椰味唔需要靠晒醬汁。跟雞煲個油飯都唔錯,其實都唔清楚呢種算唔算油飯,因為佢感覺完全唔油,同細個食啲飯嘅味道都唔同,比較乾身同埋重香料味,但係好食嘅。

雪糕班蘭奶茶

咖央多士

辣醬玻璃魷魚通菜

海南雞喇沙

椰子雞煲
2024-08-28
2024-07-20 4213 浏览
咖央油條你食過未⁉️而家出左夏日Summer系列菠蘿冰、開心果椰子沙冰同埋咖央油條🔅叫咗兩份下午茶餐再加其他嘢食~#冰爽砂拉越菠蘿冰 🍍🍍🍍❣️用原個菠蘿整既沙冰🍧超級新鮮‼️清爽‼️濃濃菠蘿味,冰感唔重😉好滑~仲有啲菠蘿肉🍍好Freshhhhhhhh 🤩HKD48#雞翼 🐥唔好睇佢以為得三隻雞翼好似好少,其實係三隻雞全翼😚醃得入味~HKD42 下午茶#蜂蜜桔仔水 🍋‍🟩Free 跟餐#海南雞飯配雞雜冬瓜湯 🐤🍚海南雞去咗骨,雞髀位好滑,雞胸位啖啖肉唔柴😌油飯香,飯粒分明唔會太淋☺️HKD62 下午茶#檸檬薏米水 🍋Free 跟餐#海南豬扒咖喱配烤餅 🥘🫓海南咖喱帶少少椰香😗配酥脆嘅薄餅一流🤪略嫌啲咖喱汁唔夠多🤣HKD88#脆炸鳳尾蝦春卷 🫔香脆夠熱~叫主食可以半價加小食😉HKD20 (半價後)#咖央油條配薄荷朱古力雪糕 🍨咖央多士就食過🙈咖央油條真係第一次🤪油條微熱外脆,咖央醬搽咗喺中間,唔會太甜😌仲有啲朱古力醬同薄荷雪糕,整體幾特別唔會奇怪😀HKD38免加一服務費蘇山雞飯#fafafoodie_長沙灣

#冰爽砂拉越菠蘿冰 🍍🍍🍍❣️

HKD88
海南豬扒咖喱配烤餅

#脆炸鳳尾蝦春卷 🫔
香脆夠熱~叫主食可以半價加小食😉
HKD20 (半價後)
脆炸鳳尾蝦春卷

#咖央油條配薄荷朱古力雪糕 🍨
HKD38
咖央油條配薄荷朱古力雪糕

免加一服務費
#fafafoodie_長沙灣

冰爽砂拉越菠蘿冰
姨姨帶我地去蘇山雞飯食番個下午茶,環境以及裝修都有種東南亞風格,尤其是外牆玻璃和店內得藤椅等,瞬間有種旅行的感覺。聽姨姨講尼度最抵食系下午茶時段,今次嗌左兩款茶餐,仲嗌左好多小食。🤤🤤 🍜星洲叻沙摻掺 🍲白胡椒排骨茶配油條飯 主食除了佢地最出名的大大碟海南雞飯外,叻沙同肉骨茶都系姨姨推介之一。味道香濃撲鼻,天氣凍黎食仲暖笠笠。   🐓醬油雞腳🍢沙嗲串🥪鮮油咖央多士三款小食,我同姨姨都喜歡鮮油咖央多士,厚厚的牛油,香甜的咖央,搭配起來是邪惡的味道😬😬。醬油雞腳份量都多,沙嗲串有兩款肉,分別點上沙嗲,味道更提升一層。 🥥馬六甲椰子雪糕🍹恐龍美祿🧉椰青椰青、恐龍美祿基本上都系必點。但要一提就系佢地的馬六甲椰子雪糕,每啖椰香味重,仲要夾入不少椰絲,令到口感更加濃郁。

🍜星洲叻沙摻掺

🍹恐龍美祿
🧉椰青

2024-12-24
6天前 0 浏览
今天品嚐咗多道新加坡風味菜餚❤️**主菜:*** **獅城芽菜走地雞油飯:** 雞肉好鮮嫩多汁芽菜幾爽脆油飯粒粒分明,整體鹹香適中,幾惹味🔥* **輕怡肉骨茶:** 肉骨菜湯味清澈藥材味濃郁但唔會搶味肉質軟爛入味* **招牌海南雞:** 發揮正常雞肉鮮嫩多汁,雞皮滑嫩,醬汁濃郁🩷* **迷你星洲叻沙:** 椰奶味香醇,麵條彈牙食完滿足哂🔥* **小食拼盤 (雞翼、泰式魚餅、脆炸鳳尾蝦春卷、豬肉串):** 雞翼香脆多汁泰式魚餅鮮嫩彈牙春卷酥脆可口豬肉串香氣撲鼻* **參巴辣醬通菜:** 通菜爽脆,參巴辣醬香辣夠味夠哂開胃💕蘇山雞飯元州街411號義華大廈地舖#蘇山雞飯 #海南雞 #醬油雞 #海南鸡饭 #海南鸡饭香港 #喇沙 #肉骨茶 #咖央多士 #串燒 #東南亞美食 #香港美食 #香港旅遊 #香港探店 #香港生活 #香港餐厅推介 #長沙灣美食 #太子美食
今天品嚐咗多道新加坡風味菜餚❤️

**主菜:**

* **獅城芽菜走地雞油飯:**
雞肉好鮮嫩多汁
芽菜幾爽脆
油飯粒粒分明,整體鹹香適中,幾惹味🔥

* **輕怡肉骨茶:**
肉骨菜湯味清澈
藥材味濃郁但唔會搶味
肉質軟爛入味

* **招牌海南雞:**
發揮正常
雞肉鮮嫩多汁,
雞皮滑嫩,醬汁濃郁🩷

* **迷你星洲叻沙:**
椰奶味香醇,麵條彈牙
食完滿足哂🔥

* **小食拼盤
泰式魚餅鮮嫩彈牙
春卷酥脆可口
豬肉串香氣撲鼻

* **參巴辣醬通菜:**
通菜爽脆,參巴辣醬香辣夠味
夠哂開胃💕

元州街411號義華大廈地舖

2024-12-17 0 浏览
這是一家我非常喜歡的新加坡餐廳,見天氣稍涼,立即去吃一煲椰子雞。火焰醬香椰子雞煲依然讓人賞心悅目。先以一鍋上桌,然後店員在面上淋上一小杯茅台,再點火,此舉已經充滿視覺效果。然後也很有儀式感,店員會放低一個沙漏,等一會方能起動。一揭開煲蓋,濃烈的椰香撲鼻。先喝一啖原味湯汁,然後放入辣椒粒、砂礓以及唧一唧桔仔汁,味道更清甜更香。至於雞肉,都算嫩滑,配湯送油飯一流。到另一主食,則是招牌海南雞,有空又有比可以說是足料。有飯粒粒分明有油香而令一驚喜之處在於湯,湯底清甜內裏有雞胗,特別鮮味。小食方面,醬油小食拼盤,吃得出炆煮時間足夠,豬肉腍滑。喜歡香口的可是拼盤,有炸雞翼和魚餅,喜歡!

2024-12-14 265 浏览
今日同3個同事係長沙灣收工 之前已經食過蘇山雞飯覺得好好食 今次一於同佢地一齊去♡海南椰子雞鍋(半隻)+油飯 $168呢一個係好似打邊爐咁 同出面個d椰子雞煲一樣 佢上左枱之後會有個沙漏計時同點火 煮到夠時間之後店員會幫手開蓋 同提我地飲左湯先好食雞 個湯好清甜雞又夠滑 入面仲有椰子肉♡牛車水醬油雞+油飯配冬瓜雞雜湯 $85D雞真係超級嫩滑豉油味好香得黎又唔會太濃 又d酸薑開下胃♡獅城芽菜走地雞+油飯配輕怡肉骨茶 $105芽菜非常爽口 雞一如以往咁滑 仲有3款醬汁跟肉骨茶唔同出面咁多藥材味 佢係比較白胡椒味多d 飲落冇咁濃 清新d♡叉燒飯配魚丸湯 $85佢既叉燒係做到又淋又甜 真係好想知佢點樣可以整得咁好♡小食拼盤(雞翼、泰式魚餅、脆炸鳳尾蝦春卷、豬肉串) $49 (餐加配)拼盤咁多野食 價錢都唔算貴 我地4個人share真係岩岩好♡練奶炸饅頭 $36 (餐加配)饅頭外面炸到好脆 入面又夠軟 最緊要就係要加勁多練奶♡沙嗲串(四枝) $39 (餐加配)佢係兩串牛兩串雞 仲有個沙嗲醬可以自己點 個沙嗲醬辣辣地好惹味♡鮮油咖央多 $15 (餐加配)簡直就係邪惡首選 大大塊牛油再加埋咖央 味道

♡海南椰子雞鍋(半隻)+油飯 $168

♡牛車水醬油雞+油飯配冬瓜雞雜湯 $85
D雞真係超級嫩滑豉油味好香得黎又唔會太濃 又d酸薑開下胃

♡獅城芽菜走地雞+油飯配輕怡肉骨茶 $105
芽菜非常爽口 雞一如以往咁滑 仲有3款醬汁跟

♡叉燒飯配魚丸湯 $85
佢既叉燒係做到又淋又甜 真係好想知佢點樣可以整得咁好

拼盤咁多野食 價錢都唔算貴 我地4個人share真係岩岩好

♡練奶炸饅頭 $36 (餐加配)
饅頭外面炸到好脆 入面又夠軟 最緊要就係要加勁多練奶

♡沙嗲串(四枝) $39 (餐加配)

♡鮮油咖央多 $15 (餐加配)
簡直就係邪惡首選 大大塊牛油再加埋咖央 味道方面就超級夾 呢件野食完真係罪疚感爆燈

♡參巴辣醬通菜 $21 (餐加配)
通菜份量幾多 參巴辣醬好香口 炒出黎又有鑊氣
之前食過呢間已經好鐘意🥰身為gym L成日都會周圍搵唔同嘅雞飯🐔見到呢間出左新野,即刻拉埋BF同埋家姐佢地黎食🫢🥢火焰醬香椰子雞窩🔥🐔配油飯 $168一上菜就好有氣勢🤣之後店員會淋D茅台落去再加火🔥再焗一焗😌個湯加左椰子🥥同埋就更加鮮甜,雞肉鮮嫩而且份量都多,有半只雞🐓🥢獅城芽菜走地雞飯🐔 $95配輕怡新加坡百胡椒肉骨茶🥣 +$10雞肉嫩滑,鋪左好多芽菜系底😍肉骨茶有兩大舊排骨,啖啖肉,湯夠濃中藥同埋胡椒味😋🥢牛車水醬油雞飯🐓$85配雞雜冬瓜湯🥣醬油雞啖啖肉,雞皮爽滑🤤冬瓜湯清而料足,有齊雞腎同雞膶系入面😛🥢叉燒飯🐔 $85配魚丸湯🥣叉燒系半肥瘦,啖啖肉再加油香味🤤唔會好膩~湯入面嘅魚丸彈牙😌湯清甜加配小食🥡🥢沙嗲串 4串 +$39有雞肉🐔2串同埋牛肉🐮2串,個沙嗲醬系精隨!🥢鮮油咖央多士🧈🍞 +$15多士好香脆,啖啖都食到咖央同埋鮮牛油🧈🥢練奶炸饅頭🥛 +$36饅頭外脆內軟,每一啖都要加練奶食🤤🥢小食拼盤🍽️ +$49炸雞翼|泰式魚餅🐟|脆炸鳳尾蝦春捲🦐|豬肉串🐖呢個有唔同款小食,性價比高🥰🥢參巴醬通菜🥬$21通菜份量充足,醬料辣辣地,越食越上癮😝🥤恐龍美祿 +$12飲品夠濃,表面鋪滿

🥢火焰醬香椰子雞窩🔥🐔配油飯 $168

🥢獅城芽菜走地雞飯🐔 $95
配輕怡新加坡百胡椒肉骨茶🥣 +$10
雞肉嫩滑,鋪左好多芽菜系底😍
肉骨茶有兩大舊排骨,啖啖肉,湯夠濃中藥同埋胡椒味😋

🥢牛車水醬油雞飯🐓$85
配雞雜冬瓜湯🥣
醬油雞啖啖肉,雞皮爽滑🤤
冬瓜湯清而料足,有齊雞腎同雞膶系入面😛

🥢叉燒飯🐔 $85
配魚丸湯🥣
叉燒系半肥瘦,啖啖肉再加油香味🤤唔會好膩~
湯入面嘅魚丸彈牙😌湯清甜

加配小食🥡

🥢沙嗲串 4串 +$39
有雞肉🐔2串同埋牛肉🐮2串,個沙嗲醬系精隨!

🥢鮮油咖央多士🧈🍞 +$15
多士好香脆,啖啖都食到咖央同埋鮮牛油🧈

🥢練奶炸饅頭🥛 +$36
饅頭外脆內軟,每一啖都要加練奶食🤤

🥢小食拼盤🍽️ +$49
炸雞翼|泰式魚餅🐟|脆炸鳳尾蝦春捲🦐|豬肉串🐖
呢個有唔同款小食,性價比高🥰

🥢參巴醬通菜🥬$21
通菜份量充足,醬料辣辣地,越食越上癮😝

🥤恐龍美祿 +$12
飲品夠濃,表面鋪滿美祿粉🤩

🥤冬蜂桔水 +$18
酸酸甜甜🤤開胃清新🌿

🥤開心果椰子奶昔 +$18
好濃開心果味🥹夾雜椰香😚仲有D椰子碎增加口感🫶🏻甜度適中唔會過甜!
我本人一向都好鐘意星馬菜既肉骨茶,海南雞飯,椰青等等。但估唔到喺長沙灣既鬧市中有間隱世小店有咁多咁吸引既星馬菜,包括本店既海南椰子雞鍋又岩打卡,又可以帶來客人同店員之間既一點互動。望住個漏斗倒數住咁等食心情都相當興奮!成個過程我既五種官感都令我突然充滿住活力:視覺:個鍋一到左我枱,加埋漏斗上既溫馨提示去enjoy 由開始到食既過程聽覺:噠著個火既聲係正式開始計時了嗅覺:鍋蓋上既花雕酒味一向係我最難抵受既香味觸覺:個漏斗就係我等食過程手上玩既玩具😆味覺:最後緊係有得食而講到味覺既stimulation,就係呢陣清香清甜既椰子雞湯,同老公睇晒成個過程後,佢都忍唔住試!呢度我唔只對呢個大滿足,睇埋我個社交平台就知我同我老公食左幾多野同幾大滿足仲有呢度我最免不了既係鮮油咖央多,因為我係烘多士控,仲要加埋包夠脆,牛油既擺入口即溶先係有食星馬菜既靈魂!
我本人一向都好鐘意星馬菜既肉骨茶,海南雞飯,椰青等等。
聽覺:噠著個火既聲係正式開始計時了
嗅覺:鍋蓋上既花雕酒味一向係我最難抵受既香味
觸覺:個漏斗就係我等食過程手上玩既玩具😆
  • 鮮油咖央多士
最近係長沙灣食左間蘇山雞飯,都幾多人食今次叫左兩樣野✨🐔獅城芽菜走地雞飯 $95我地跟油飯,仲送雞雜冬瓜湯啲雞好鮮嫩好滑,一啲都唔鞋,仲好入味油飯正常發揮😝🔥火焰椰子雞煲 $168上枱店員係會用火燒煲蓋,我地都嘩左一聲🤣🤣仲會有漏斗等一陣先會拎飯出黎,如果唔得會無咁好食!入面係用椰子肉,仲幾多雞肉😍個湯係幾清甜!唔會飲到口乾😎熱蜂蜜桔仔水凍鮮檸檬薏米兩杯飲品都幾足料🙈蘇山雞飯 (長沙灣)📍長沙灣元州街411號義華大廈地舖
最近係長沙灣食左間蘇山雞飯,都幾多人食
今次叫左兩樣野✨

🐔獅城芽菜走地雞飯 $95
我地跟油飯,仲送雞雜冬瓜湯
啲雞好鮮嫩好滑,一啲都唔鞋,仲好入味
油飯正常發揮😝

🔥火焰椰子雞煲 $168
上枱店員係會用火燒煲蓋,我地都嘩左一聲🤣🤣

兩杯飲品都幾足料🙈

蘇山雞飯 (長沙灣)
📍長沙灣元州街411號義華大廈地舖
估唔到長沙灣有一個星馬菜~ 真係又睇得又食得!入到去環境都好舒服~卡位都坐得好鬆動~ 侍應真心勁好招呼~我地叫左以下食物火焰醬香椰子雞窩(半隻) 跟油飯 套餐 HK$168及 獅城芽菜走地雞飯 (跟油飯,冬瓜雞雜湯) HK$95飲品我地揀了熱蜂蜜桔仔水 HK$9 及凍鮮檸檬薏米 HK$12先介紹一下火焰醬香椰子雞窩(半隻) 跟油飯 套餐這個超強大之又睇得又食得!!! 一上枱~ 侍應加了點醬香型的茅台酒在蓋子上~即場點火~ 真係火焰醬香!!! 真係勁香勁想快D食~ 但係侍應話要等到漏斗完了~ 滾起就食得~ 先飲湯再食雞~ 個湯底100%原汁原味椰青水~ 清甜到不得之了~ 而且侍應話一滴水都無加~ 真係好正~ 雞的精華全都在湯中~ 真係好好味~ 雞件都真係有足半隻~ 但個人覺得雞件有一點點鞋~ 就是有數件是這樣~ 但味道我覺得都是不錯~油飯就個人覺得有點乾身~ 飯粒會為微硬身的,我覺得是可接受的~ 獅城芽菜走地雞飯 (跟油飯,冬瓜雞雜湯) 獅城芽菜走地雞飯,呢個走地雞好滑身~ 但原來這個雞是沒有去骨的~所以食到有一點點的碎骨~ 味道我覺得有點咸左dd~ 個汁的問題應該是~冬瓜雞雜湯 呢個湯
估唔到長沙灣有一個星馬菜~ 真係又睇得又食得!
入到去環境都好舒服~卡位都坐得好鬆動~ 侍應真心勁好招呼~
我地叫左以下食物
火焰醬香椰子雞窩(半隻) 跟油飯 套餐 HK$168
及 獅城芽菜走地雞飯 (跟油飯,冬瓜雞雜湯) HK$95
先介紹一下火焰醬香椰子雞窩(半隻) 跟油飯 套餐
即場點火~ 真係火焰醬香!!! 真係勁香勁想快D食~
火焰醬香椰子雞窩(半隻)跟油飯
但係侍應話要等到漏斗完了~ 滾起就食得~ 先飲湯再食雞~
火焰醬香椰子雞窩(半隻)跟油飯
真係好正~ 雞的精華全都在湯中~ 真係好好味~
火焰醬香椰子雞窩(半隻)跟油飯
但味道我覺得都是不錯~
油飯
獅城芽菜走地雞飯
 獅城芽菜走地雞飯 (跟油飯,冬瓜雞雜湯)
雞雜冬瓜湯
冬瓜雞雜湯 呢個湯好好飲,例湯黎講~ 呢個算唔錯~

熱蜂蜜桔仔水 及 凍鮮檸檬薏米
熱蜂蜜桔仔水
極推介!熱蜂蜜桔仔水! 青檸仔加埋話梅~真係勁好飲囉痴線~
凍鮮檸檬薏米
凍鮮檸檬薏米 又係推介~ 呢間店的飲品的確出色~
下次想試下其他的主打菜~ 勁有興趣想食佢海南雞飯~ 同埋咖央多士呢~
2024-11-26
油飯
雞雜冬瓜湯
凍鮮檸檬薏米
  • 火焰醬香椰子雞窩(半隻)
2024-11-30 321 浏览
今天到長沙灣看完電影後,正值下午茶時間,我們選擇了「蘇山雞飯」作為用餐地點,位置寬敞、人流不多。這次我們點了兩款餐點:海南雞飯和海鮮喇沙😋👍🏻海南雞飯表現出色,雞肉嫩滑多汁,份量充足,配搭三種醬料——辣椒醬、薑蓉和甜醬油,每一種都別具風味,提升整體層次感。然而,略感遺憾的是飯不太熱,稍稍影響了口感 🙈另一款餐點——海鮮喇沙,同樣表現不俗。湯底濃郁,椰香與辛辣平衡得宜,不會過於刺激。海鮮配料方面,包括魚蛋、魚片、大蝦和青口,分量適中。喇沙的麵條轉了老鼠粉,吸收了湯底 🍜♨️此外,餐廳提供的熱檸檬薏米水作為免費附加飲品,既暖胃又清新🍋。我們還特意加了$12點了牛油果椰子奶昔,口感香滑,椰香濃郁且帶一絲牛油果的細膩,作為甜品飲品非常滿足 🍵總結來說,「蘇山雞飯」的出品值得一試,尤其是南洋菜式,以人均$60 - 70,非常抵食 🤭🤭

• 開心果椰子奶昔
好多朋友分享這間長沙灣的星馬菜餐廳,今次去開長沙灣當然要試,呢間蘇山雞飯📍-我地叫左招牌海南雞油飯配雞雜冬瓜湯🍚海南雞去咗骨,雞肉嫩滑,配上三款醬。油飯飯香,飯粒分明✅仲有清甜的雞雜冬瓜湯,經典😁-再點左怡保扎肉手撕雞老鼠粉🥣湯底濃郁,老鼠粉吸哂湯底精華,出面少有! 扎肉和手撕雞都好入味😙-星馬菜當然要食鮮油咖央多🧈邪惡之選! 外層鬆脆,中間夾著又大塊又厚實的牛油,正😁-我再點左泰式魚餅,口感彈牙,呢個會少少偏辣⚠️-飲品方面,分別點左椰青同美祿恐龍🥥都係星馬之選! 一甜一清, 睇下個人口味😆😆-好抵食既星馬菜! 不過餐廳位置唔算方便⚠️都要預10分鐘左右的步行路程,大家記得預留時間‼️
好多朋友分享這間長沙灣的星馬菜餐廳,
今次去開長沙灣當然要試,呢間蘇山雞飯📍
我地叫左招牌海南雞油飯配雞雜冬瓜湯🍚
海南雞去咗骨,雞肉嫩滑,配上三款醬。
油飯飯香,飯粒分明✅
仲有清甜的雞雜冬瓜湯,經典😁
再點左怡保扎肉手撕雞老鼠粉🥣
湯底濃郁,老鼠粉吸哂湯底精華,出面少有!
扎肉和手撕雞都好入味😙
星馬菜當然要食鮮油咖央多🧈
邪惡之選! 外層鬆脆,
中間夾著又大塊又厚實的牛油,正😁
我再點左泰式魚餅,
口感彈牙,呢個會少少偏辣⚠️
飲品方面,分別點左椰青同美祿恐龍🥥
都係星馬之選!
一甜一清, 睇下個人口味😆😆
好抵食既星馬菜!
不過餐廳位置唔算方便⚠️
2024-11-13
鮮油咖央多
  • 招牌海南雞飯
2024-11-20 352 浏览
椰子雞湯椰子雞湯不僅味道絕佳,營養價值也極高。椰子中的豐富維生素和礦物質,與雞肉中的優質蛋白質完美結合,既滋補又美味。在寒冷的冬日裡,一碗熱騰騰的椰子雞湯定能為你帶來無盡的溫暖與滿足。咖哩牛腩飯好吃…!這個麵配上咖哩牛腩配料就不能難吃啊!很掛湯汁 每根麵的縫隙都能融入湯汁的那種!咖哩還是一如既往出色 他們家咖哩是比較濃稠的那種 醬醬的 和這個半肥瘦牛腩真的絕配…!串燒,招牌牛肉串原汁原味的牛肉濃香,肉質軟熟不干身,搭配孜然粉,風味十足
椰子雞湯

串燒,招牌牛肉串
原汁原味的牛肉濃香,肉質軟熟不干身,搭配孜然粉,風味十足