2019-03-06 62 浏览
「莆田」- 有米芝蓮既美譽,當然要試試啦!店鋪主打!➡️➡️海蠣而且養足300日!絕對又足秤又新鮮。叫左二人套餐,有6選2既海蠣兩食!叫左「九層塔香燘海蠣」九層塔味道好濃郁,口感唔會醬住醬住個口,粒粒分明。同埋「頭水紫菜海蠣煎蛋」原來紫菜一年只收成七次,所謂頭水就係第一次收割喇☺️「酥炒芋芯」可以做到外脆內軟,而且甜甜口感好開胃,熱辣辣食就最正👍🏻「黃花魚」相當入味而不咸米粉,幼到同髮菜好似架,入口綿綿, 好鬆軟🤤
「莆田」- 有米芝蓮既美譽,當然要試試啦!
店鋪主打!➡️➡️海蠣
而且養足300日!絕對又足秤又新鮮。
叫左二人套餐,
有6選2既海蠣兩食!
叫左「九層塔香燘海蠣」
九層塔味道好濃郁,
口感唔會醬住醬住個口,
粒粒分明。
同埋「頭水紫菜海蠣煎蛋」
原來紫菜一年只收成七次,
所謂頭水就係第一次收割喇☺️

「酥炒芋芯」
可以做到外脆內軟,
而且甜甜口感好開胃,
熱辣辣食就最正👍🏻

「黃花魚」
相當入味而不咸
米粉,幼到同髮菜好似架,
入口綿綿, 好鬆軟🤤

2019-03-05 44 浏览
今日去開美麗華行街,經過莆田見佢攪緊海蠣節,就走入去試下。開茶係菊花杞子茶,好清香,好養生。我地一行四人叫左$188兩味海蠣餐,再加幾個小菜。🍴江口家鄉海蠣湯個湯用蕃茄,蠔仔,蛋花煲,海鮮味中帶少許甜甜酸酸,有薑所以你腥味。🍴 福建特色海蠣煎蠔仔好新鮮,洗得乾淨,無沙,加上福建特色蕃薯粉黎煎蛋。🍴 九轉小腸小腸好好味,吾肥膩。🍴 酥炒芋芯芋頭好粉,煎得好乾身,甜甜地,正。😋🍴 興化米粉米粉好幼細,配上紫菜,花生,再沾上秘製辣媽醬,好惹味!莆田既菜式精緻又有水準,不錯。👍
今日去開美麗華行街,經過莆田見佢攪緊海蠣節,就走入去試下。

開茶係菊花杞子茶,好清香,好養生。

我地一行四人叫左$188兩味海蠣餐,再加幾個小菜。

🍴江口家鄉海蠣湯

🍴 福建特色海蠣煎

蠔仔好新鮮,洗得乾淨,無沙,加上福建特色蕃薯粉黎煎蛋。

🍴 九轉小腸

小腸好好味,吾肥膩。

🍴 酥炒芋芯

芋頭好粉,煎得好乾身,甜甜地,正。😋

🍴 興化米粉

米粉好幼細,配上紫菜,花生,再沾上秘製辣媽醬,好惹味!

莆田既菜式精緻又有水準,不錯。👍
  • 九轉小腸
2019-03-04 38 浏览
星期天與親友聚餐,地點選擇在大家都方便就腳的尖沙咀美麗華。哩個商場食市不少,因自家祖家係福建,所以選擇了「莆田」。最近「莆田」推廣緊海蠣,即係蠔仔或台灣的蚵仔。一於試下。叫左個「家鄉海蠣湯」,湯味鮮甜,湯中有蕃茄,甜中带酸,惹味開胃!福建特色煎蠔餅就當然要點啦。蠔餅係用蕃薯粉做的!這正是我家鄉的特色!炒芋芯,外頭炒香脆,有糖浆,甜甜的。内裡芋頭很鬆,很粉。炒米粉十足料。米粉幼細,配上佢地嘅「辣媽」醬。好正!「百秒黄花魚」,原先唔知係乜,經推介先知只用💯秒來煮魚,唔怪得咁滑,我俾💯分!「九轉小腸」很爽口彈牙,送酒一流!「椒鹽豬手」炸得皮脆肉嫩,另一個送酒佳肴。整餐飯食得很滿意。餐廳裡裝修很雅緻。我們被安排坐在圓型沙發,十分舒適。服務員亦用心推介食物,不時加茶,招呼幾細心。門口有免費薑茶,外面下雨濕濕的,喝一杯驅寒驅濕,唔錯!見到餐牌中仲有酥炸海蠣,七層塔海蠣等菜色,有機會可以再試一試!

最近「莆田」推廣緊海蠣,即係蠔仔或台灣的蚵仔。一於試下。

炒芋芯,外頭炒香脆,有糖浆,甜甜的。内裡芋頭很鬆,很粉。

炒米粉十足料。米粉幼細,配上佢地嘅「辣媽」醬。好正!

「九轉小腸」很爽口彈牙,送酒一流!

「椒鹽豬手」炸得皮脆肉嫩,另一個送酒佳肴。

門口有免費薑茶,外面下雨濕濕的,喝一杯驅寒驅濕,唔錯!

• 百秒黃花魚
  • 福建特色海蠣煎
  • 興化炒米粉
  • 江口家鄉海蠣湯
  • 九轉小腸
2019-03-04 41 浏览
年三十下午同媽媽冇地方去,就諗起之前有黎過呢度食午飯,覺得質素都不錯👍🏻於是就帶媽媽黎食!由於正值新年時份,本身既傳統套餐都變為賀年套餐,就點左一個黎試下!套餐其中一個菜式——椒鹽豬手食落都幾入味,炸得幾香口外表就偏硬,如果淋少少更好食!黃金撈起!職員一邊講恭賀說話,一邊叫我同媽媽撈起,好搞笑🤣🤣我地都覺得職員態度好好撈起食落就甜甜蜜蜜,最緊要係個意頭好最後食返個荷葉包同麵,飽到上心口呀!
於是就帶媽媽黎食!

套餐其中一個菜式——椒鹽豬手
食落都幾入味,炸得幾香口
外表就偏硬,如果淋少少更好食!

黃金撈起!
撈起食落就甜甜蜜蜜,最緊要係個意頭好

最後食返個荷葉包同麵,飽到上心口呀!
2019-03-03 48 浏览
莆田係香港有好多間分店,今日就同朋友一齊試下美麗華呢間啦, 而家莆田做緊莆田海蠣節,其實都幾抵$188可以係佢個海蠣餐牌入面六選二,咁我地凈係揀左一個福建特色海蠣煎, 另外我地仲叫左酥炒芋芯, 興化炒米粉,自製豆腐,砂鍋魚湯同黃金荷葉包。福建特色海蠣煎其實同我地食開既蠔餅係好似,但佢就無咁多油,唔係鬆化,而係好似煎蛋咁比較乾身,我就鍾意呢一款多啲,因為無咁油,唔會咁膩。酥炒芋芯真係好好食,外層酥脆,有少少甜味,而入面既芋頭係好粉,但又唔會乾,一唔小心就會係咁食,興化炒米粉係我每次去都會食既,因為佢好多料,而且米粉係好幼身,食落口係好綿,但又唔會太乾,又唔會一餅野咁,真係好好食,如果米粉再多啲就好啦,自製豆腐就普普通通既豆腐,醬好香,豆腐都滑,砂鍋魚湯係奶白色既湯而且仲有煎過既魚係入面,湯都鮮甜,四個人每人都最少飲到兩碗,黃金荷葉包就係用好似炸饅頭既包夾肉絲炒洋蔥,由於係最後先黎,我地又食到好飽,大家都食凈左啲,但總括黎講個黃金包都好食既。
自製豆腐就普普通通既豆腐,醬好香,豆腐都滑,
2019-03-03 55 浏览
黎到尖沙咀食飯,雖然周圍都有好嘢食,但係我哋就揀咗我哋嘅飯堂莆田黎慶祝情人節喇,情人節食飯唔一定要食西餐既,中餐都唔錯呢 依舊都係上一碟開胃既餐前小食先... 因為都係新年前後,推廣緊嘅都係新年菜式,我哋又選擇咗撈起 材料豐富,五顏六色,色彩繽紛,十分吸引 最鍾意就係淋上面嘅薄薄脆,超好味,成點畀我食曬 另外就係必食嘅黃金荷葉包,外脆內軟嘅麵包皮真係冇得頂,好脆好脆!!夾埋洋蔥牛肉絲食,真係冇得輸 再整返隻椒鹽豬手先,上枱熱辣辣,外皮整得好鬆脆又香口!豬手亦有好多肉雖然有小小熱氣,但好食就得啦媽祖麵線 材料十分多樣化,有海鮮啦,紫菜等等..大大碟,好抵食 酥炒芋心 呢個餸係每次都必點嘅,芋芯真係好嫩呀!!食落口好粉,加上外皮甜甜脆脆,食落一啲都唔膩

依舊都係上一碟開胃既餐前小食先...

因為都係新年前後,推廣緊嘅都係新年菜式,我哋又選擇咗撈起

材料豐富,五顏六色,色彩繽紛,十分吸引

最鍾意就係淋上面嘅薄薄脆,超好味,成點畀我食曬

雖然有小小熱氣,但好食就得啦

媽祖麵線
材料十分多樣化,有海鮮啦,紫菜等等..
大大碟,好抵食

酥炒芋心

• 黃金荷葉包
  • 椒鹽豬手
2019-03-02 63 浏览
此店新開之時,到來吃過午餐,午餐定食確是不錯,於是今晚朋友們說想吃中菜,但要交通便利,尖沙咀美麗華,確是一個好選擇。先來菊花杞子茶,另外兩碟小吃,茶芥有質素,尢其那咸菜花生,真的很咸脆。茶位$11/位,芥$20/兩碟。餐牌莆田十醉,看著已有心水項目,隔離鄰桌左右,大部分都點這個。門口已有大大個牌寫著莆田海蠣節,當季主打,相信是必點項目。滷水嫩豆腐$48~有色無味,未見突出。莆田扁肉湯$19~此乃鎮店之寶,餐牌標榜皮比餡還香,原因是扁肉的皮都是肉做出來的,建議餐前來一碗。味道是可以的,可恨的是,端上檯面時,因是䁔暖的,未夠熱度。閩香洋燒排$149~感覺像是先烚熟後再炆,肉質過腍,大家都覺得還有點鬆散。九層塔香燘海蠣$108~這道菜其實做得很惹味,九層塔味濃,海蠣又夠肥美,原本應該相當不錯,可惜又是當端上檯面時已涼了,感覺鑊氣謝了,相當失色。兩款海蠣菜色優惠$188~(包括九層塔香燘海蠣、江口家鄉海蠣湯)由於選擇兩款海蠣菜色優惠價為$188, 所以我們另外選擇另加這款江口家鄉海蠣湯,$188-$108, 即這款湯平均都只是$80, 相當化算,除了海蠣外,福花、番茄、蛋花及芫茜,清清哋,味道

茶位$11/位,芥$20/兩碟。

門口已有大大個牌寫著莆田海蠣節,當季主打,相信是必點項目。

滷水嫩豆腐$48~
有色無味,未見突出。

莆田扁肉湯$19~

味道是可以的,可恨的是,端上檯面時,因是䁔暖的,未夠熱度。

閩香洋燒排$149~
感覺像是先烚熟後再炆,肉質過腍,大家都覺得還有點鬆散。

九層塔香燘海蠣$108~
色。

兩款海蠣菜色優惠$188~
(包括九層塔香燘海蠣、江口家鄉海蠣湯)
由於選擇兩款海蠣菜色優惠價為$188, 所以我們另外選擇另加這款江口家鄉海蠣湯,$188-$108, 即這款湯平均都只是$80, 相當化算,除了海蠣外,福花、番茄、蛋花及芫茜,清清哋,味道唔錯。

咸香黃花魚$78~
端上檯面時一看,和相片落差很大,也是同樣問題,唔熱

酥炒芋芯$89~
也上同樣問題,好像放了一些時間才端上檯面。

莆田滷麵$82~
這個福建家鄉麵,味道是可以的,由於筆者對於杰撻撻物體有些抗拒,所以這道家鄕麵食,為中肯起見,不作任何評論。

風味麥皮蝦$219~
蝦的質地未算特別出色,但麥皮味道帶少少甜度,和這個蝦很夾當,這道菜是筆者當晚最喜愛。

風味燜苦瓜$68~
朋友覺很苦,但筆者覺得,喜歡苦瓜的人,就是喜歡那份甘苦味道,醬汁煮得入味,很有家鄉感覺。

莆田印餅$36~
餐牌上的相片以為室溫吃,當上枱時才知是蒸熱籠仔上,樣子特別,味道一般,只是一件無味的糕點包著點點花生椰絲。

番薯餅$36~
味道好味,可惜那些油炸很深色,將此甜品大打折扣。

整體來說:

未知福建菜是否不會熱騰騰的,筆者只是覺得每一道菜一窩蜂來得很快,但碟碟都只是和䁔或微䁔,由於晚餐繁忙時段,餸菜唔熱,可能是人手不足的情況吧!

• 風味麥皮蝦
新年跟家人食飯,再坐得舒服又食得到有質素的,莆田的確是一個不錯的選擇。地點係美麗華商場,十分方便。不過當晚食客都好多,建議要預訂枱。點菜後,侍應先送上2碟小食。鴻運發財撈起撈起係新年必食的好意頭的食品,而莆田這個鴻運發財撈起由賣相到味道,都好吸引。鴻運發財撈起很大份,師傅很有心思地將多於10種的瓜菜切成幼絲,材料十分豐富。白蘿蔔﹑青紅蘿蔔﹑糖冬瓜﹑柚子等接近20種的瓜菜﹑莆田的炸紫菜,再加上海蜇絲和煙三文魚片,一共分3層。侍應會幫食客加入各種食材,然後一邊說好意頭的吉利說話,再幫我地一齊撈起。椒鹽豬手炸到外層乾脆,望落同食落都唔會覺得油膩。因為外層以椒鹽炸過,所以十分惹味,唔會太鹹。咬落外皮好香脆,而裡面的肉和筋都好軟稔。特別是筋的部份,做得一點都唔韌,唔會話好難先咬得開。食落啖啖骨膠原口感。媽祖麵線食過莆田的米粉之後,十分喜愛,這次點的是媽祖麵線。原來媽祖麵線亦叫做長壽麵,又是好意頭的食品。因為以傳統方式人手作,所以質地特別柔潤,而且麵條做到好幼細,令食的時間口感更佳。配料都好豐富,有蛋絲﹑炸紫菜﹑花生﹑蝦和肉片等,雖然望上去好像沒有什麼調味,顏色好淡似的,不過食落味道都好豐富。要記

點菜後,侍應先送上2碟小食。

椒鹽豬手

炸到外層乾脆,望落同食落都唔會覺得油膩。
因為外層以椒鹽炸過,所以十分惹味,唔會太鹹。

媽祖麵線

食過莆田的米粉之後,十分喜愛,這次點的是媽祖麵線。

要記得問侍應攞莆田的辣醬,自家製的,有點似泰式辣醬,味道跟麵線好夾。

金湯時蔬
皮蛋鹹蛋湯底配上豆苗,簡單的家常菜已經好好食。最重要的是豆苗夠鮮嫩。

2019-03-02 58 浏览
係尖沙咀想食中菜,有時侯都會選擇去莆田。因為哩度價錢又唔算貴,但食物質素一定有保證。這日新年過後,到莆田晚餐的人好多。等了一陣終於可入座。雖然食客好多,但侍應由頭到尾都好好禮貌,而且好細心,令我印象很好。前菜特別喜歡哩個粟子,煮到好香好淋。鴻運發財撈起新年時侯當然要食好意頭的食品,於是必點這個鴻運發財撈起。份量也不少,而且裡面的食料種類,意想不到咁多款。有不同的瓜菜絲﹑如白蘿蔔﹑紅薑﹑糖冬瓜青蘿蔔﹑柚子等﹑而且仲加上海絲和煙三文魚片,及莆田自家的炒紫菜及不同的調品材料,而且每類都切得好幼好細,所以食落口感﹑味道和層次都好豐富。侍應一邊幫我們加入食材,亦會一邊說一些好意頭的說話,真的很想讚賞他們的服務態度(其實整餐晚飯過程中,侍應都好細心和友善,很值得一讚)。黃金荷葉包扁扁地的荷葉包,炸到外層完全金黃色,望落唔覺得油但食落係有少少油的感覺。不過包上面加上大量的芝麻,乾身的芝麻中和返一點包的油膩感,食落好香芝麻味。將荷葉包中間切開,夾入煮到好濃蔥香的豬肉絲,因為用上醬汁調味,帶點濕潤令整個荷葉包口感更佳。酥炒芋芯切成粒狀的芋芯,炒過之後外層變了金黃色,而且帶點焦糖香味。食落口感跟一般芋頭很

前菜特別喜歡哩個粟子,煮到好香好淋。

鴻運發財撈起

新年時侯當然要食好意頭的食品,於是必點這個鴻運發財撈起。

黃金荷葉包

酥炒芋芯

切成粒狀的芋芯,炒過之後外層變了金黃色,而且帶點焦糖香味。

食落口感跟一般芋頭很不同,炒芋芯的口感比較粉綿,而且好濃芋香味。

金湯時蔬
即以咸黃味的湯底煮成的豆苗,份量好多。豆苗好嫩,加上咸黃湯的調味,簡單一道菜已經好好食。
2019-02-28 56 浏览
爸爸喜歡中菜同海鮮,搵到呢間米芝連餐廳,應該吾會太差既,趁佢生日帶佢黎食下。閑日都坐無虛席,仲要等位。$188 六選二,原本想叫漁民鹽漬海蠣,試下海蠣既鹹鮮原味,落單姐姐同我地講呢個系凍食同埋比較鹹,冷門啲,安全起見都系叫其他,吾想中伏。【酥炸椒鹽海蠣】炸粉吾厚幾酥脆,海蠣份量都好多,肉質都幾飽滿,炸完吾系縮水到吾知食緊乜,食落有少少海水味,但系椒鹽味吾明顯。【福建特色海蠣煎】食落似台灣蚵仔煎,海蠣加入木薯粉同蛋漿去煎,口感綿密Q軟,漿份調配得宜,整出黎乾酥且內裡吾會濕濕稠稠。【酥炒芋芯】薄薄一層冰糖包住香軟既芋頭,甜度恰好,內裡熱辣辣有啲燙口。【百秒黃花魚】黃花魚切開左一半,魚肉幾嫩滑,湯汁鮮甜吾口渴。【興化米粉】蝦、蜆、瑤柱、冬菇、蛋材料豐富,用幼身既新竹米粉炒,食落乾爽,不過吾夠鍋氣。菊花茶,浸泡太耐,有啲過甘,食甘多煎炸野,可以清熱解毒。

閑日都坐無虛席,仲要等位。

【酥炸椒鹽海蠣】

【福建特色海蠣煎】

【酥炒芋芯】
薄薄一層冰糖包住香軟既芋頭,甜度恰好,內裡熱辣辣有啲燙口。

【百秒黃花魚】
黃花魚切開左一半,魚肉幾嫩滑,湯汁鮮甜吾口渴。

【興化米粉】

菊花茶,浸泡太耐,有啲過甘,食甘多煎炸野,可以清熱解毒。

2019-02-28 6220 浏览
莆田 本人想食好耐,但係一直搵唔到機會去食今日拎完西裝,旁邊就係 無借口唔食啦 即刻call埋友人一齊試下!唔好以為無乜人,過咗7點之後坐無虛席店員話宜家做緊海蠣節(蠔仔),咁當然要試下啦酥炸芋芯小弟就唔太鍾意食芋頭既,除咗反沙芋呢一個又令我對芋頭改觀 佢係輕輕炸到金黃就收手 外脆內軟幾好食百秒黃花魚一個字 掂! 鮮嫩滑 講哂啦已經小弟一個人就清哂成條 (溫馨提示:幾多骨同要趁熱食)頭水紫菜海蠣煎蛋Level同火腿煎蛋🍳差不多 咁多蠔仔完全唔腥!又無沙試過咁多間 莆田呢個係最好食江口家鄉海蠣湯足料鮮甜 再加咗蕃茄令層次更豐富興化米粉上網寫話 (白如雪、細如絲。由十多種配料、配以上等濃湯燜炒,米粉鬆韌,味濃鮮美,乃必食之選。) 佢大致已經寫哂我想講既野啦 推薦總結,無令我失望 全部既菜式都一流仲想一提既係服務態度非常周到 少有連鎖餐廳咁有禮貌同親切!
莆田 本人想食好耐,但係一直搵唔到機會去食

唔好以為無乜人,過咗7點之後坐無虛席

店員話宜家做緊海蠣節(蠔仔),咁當然要試下啦

酥炸芋芯

小弟就唔太鍾意食芋頭既,除咗反沙芋

一個字 掂! 鮮嫩滑 講哂啦已經
小弟一個人就清哂成條 (溫馨提示:幾多骨同要趁熱食)

頭水紫菜海蠣煎蛋

Level同火腿煎蛋🍳差不多 咁多蠔仔完全唔腥!又無沙
試過咁多間 莆田呢個係最好食

足料鮮甜 再加咗蕃茄令層次更豐富

興化米粉

總結,無令我失望 全部既菜式都一流
仲想一提既係服務態度非常周到 少有連鎖餐廳咁有禮貌同親切!
2019-02-27
  • 百秒黃花魚
  • 興化炒米粉
  • 頭水紫菜海蠣煎蛋
2019-02-28 76 浏览
擁有多間分店嘅福建菜「莆田」,食物質素一直都keep到水準,最近留意到佢地新推出左莆田海蠣節,海蠣即係蠔仔。餐廳一次過推出左六種吃法嘅海蠣菜式,任君選擇,總有一款啱吃頭水紫菜海蠣煎蛋蠔仔同頭水紫菜被蛋汁層層包住,好鮮嫩又鮮甜,食起來好juicy!口感同層次都好豐富江口家鄉海蠣湯福建家鄉菜之一,湯內嘅材料分別有蠔仔、蕃茄、椰菜花、蛋絲等等。放湯嘅蠔仔好嫩滑一啲都唔鞋,加咗白醋同胡椒粉吊味,令到個湯酸酸辣辣的,好開胃百秒黃花魚加入高湯同薑粒,以明火現燜100秒後即可上桌,充分體現黃花魚鮮美!黃花魚肉軟嫩鮮甜,骨少肉多,香氣四溢,好鮮味!酥炒芋芯切成長條狀的芋芯炸香後加入麥芽糖炒香,外酥脆微甜內裡係粉粉的芋頭口感,好好味!芋頭控必定要試的哦!建議同多位朋友share食,因為都幾飽肚興化炒米粉莆田另一熱門菜,興化米粉比台灣的新竹米粉更幼身,加入左瑤柱、蜆肉、海蝦、小棠菜、炸蒜、肉碎等等豐富材料後炒香,超幼身的米粉炒得乾身唔油膩好香口

頭水紫菜海蠣煎蛋

百秒黃花魚

黃花魚肉軟嫩鮮甜,骨少肉多,香氣四溢,好鮮味!

酥炒芋芯

切成長條狀的芋芯炸香後加入麥芽糖炒香,外酥脆微甜
內裡係粉粉的芋頭口感,好好味!

興化炒米粉

好香口
2019-02-27 34 浏览
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生 好味日記✿ ˚*•✰。莆田.海蠣夠厲害!。✰•*˚ ✿✿小資女的Dolce Vita✿✿ ❤餓底飯聚.食勻全世界❤ ❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤ ❤ 當時得令吃時令 福建食店中,我多選擇莆田 以其地利方便,裝修寬敞有特色 莆田最近推出「莆田海蠣節」 有六種不同風味的海蠣菜餚 既然今期流行海蠣,就先點2個海蠣菜式來試 酥炸椒鹽海蠣 別看他黑乎乎,其實極香口好吃 上台已撲鼻椒鹽香 入口脆脆,味道鮮鮮,很好吃 福建特色海蠣煎 傳統加經典,海蠣與蛋皮都很煙韌 與台灣的味道不同,較乾身,講究蛋香 如配以椒鹽或胡椒粉更佳 興化米粉 福建興化米粉正是我杯茶 細條式爽口帶勁,而且有大蝦與肉蜆,味道足 配上花生與紫菜,勁好食 酥炒芋心 蜜味外層,脆脆香口 粉粉內心,芋香迷人,絕對是次次來次次點的菜式 百秒黃花魚 香鮮嫩滑,百秒時間剛剛好,是夜吃魚的貓友很開心 小評: 味道:★★★★☆ 環境:★★★★☆ 服務:★★★★☆ 衛生:★★★★☆ 抵食:★★★★☆ ❤ 莆田 尖沙咀美麗華廣場 2期2樓269-270號舖

雜感女生 好味日記
˚*。莆田.海蠣夠厲害!。*˚
✿✿小資女的Dolce Vita✿✿
餓底飯聚.食勻全世界

當時得令吃時令
福建食店中,我多選擇莆田
以其地利方便,裝修寬敞有特色

莆田最近推出「莆田海蠣節」
有六種不同風味的海蠣菜餚
既然今期流行海蠣,就先點2個海蠣菜式來試

酥炸椒鹽海蠣
別看他黑乎乎,其實極香口好吃
上台已撲鼻椒鹽香
入口脆脆,味道鮮鮮,很好吃

福建特色海蠣煎
傳統加經典,海蠣與蛋皮都很煙韌
與台灣的味道不同,較乾身,講究蛋香
如配以椒鹽或胡椒粉更佳

福建興化米粉正是我杯茶
細條式爽口帶勁,而且有大蝦與肉蜆,味道足

配上花生與紫菜,勁好食

酥炒芋心
蜜味外層,脆脆香口
粉粉內心,芋香迷人,絕對是次次來次次點的菜式

百秒黃花魚
香鮮嫩滑,百秒時間剛剛好,是夜吃魚的貓友很開心

小評:
抵食:★★★★☆

莆田
尖沙咀美麗華廣場
2期2樓269-270號舖
續上期莆田紅菇節後,這次的主題就是人見人愛的海蠣節。 單單從宣傳上的句子「莆田海水蠣鮮,養足300天」就已經令人感受到蠔肉的鮮味。 餐廳以6種不同煮法,泡製出多款海蠣菜式,全都是HK$188/2款,非常抵食。 我點了當季主推的九層塔香燜海蠣以及江口家鄉海蠣湯。 九層塔香燜海蠣蠔仔的份量非常多,雖然細細隻,但每一隻都非常飽滿及肥美,入口時蠔汁會於咀內爆出來,而這個小菜炒得非常夠鑊氣,加上九層塔的本身的香味,很好吃。 江口家鄉海蠣湯這個湯有點像蔬菜湯,因為入裏除了有蠔仔外,還有椰菜花及蕃茄等蔬菜,湯底挺鮮味,帶有海鮮的清甜味,淋上蛋花後,令湯質更細滑,個人認為湯內加了胡椒粉,所以味道有了微辣,挺惹味。 酥炒芋芯這個酥炒芋芯是每次到莆田必點的菜式,芋芯外層有一層薄薄的糖衣,口感香脆,味道清甜,芋芯綿糯,推介。百秒黃花魚百秒黃花魚同樣是必點式,黃花魚味道又鮮又甜,魚肉滑溜溜,配上鮮魚湯汁,令魚香味更濃更突出。興化米粉米粉炒得挺爽身,米粉帶有米香,內裏加入了五花肉、小白菜、韮菜、花生及紫菜等等配料,吃時口感清爽得來,非常香口,雖然是炒米,但不會有重重的油膩感。
續上期莆田紅菇節後,這次的主題就是人見人愛的海蠣節。

我點了當季主推的九層塔香燜海蠣以及江口家鄉海蠣湯。

九層塔香燜海蠣

2019-02-24
2019-02-25 230 浏览
今日放假,同男人去左尖沙咀莆田食晚飯,記得N年前係某一間莆田食過,個時覺得佢地d食物麻麻地,一年後既今日再食番,發覺食物水準好左好多今晚都好多人,好彩我地之前訂左位食飯,因為聽到walk in已經冇位,大約要等到9點先有枱,十分旺場,所以小妹都建議大家訂枱穩陣d,不然好易冇位,因為地方不是很大,好快就滿坐~一坐低,待應就比左一碟前菜和開了一壼菊花茶比我地~d茶好香菊花味前菜: 蠶豆這個不過不失,味道粉粉咸咸的~莆田做緊海蠣推廣$188, 6選2海蠣原來就係蠔,我地都鐘意食蠔就揀左2樣1. 福建特色海蠣煎煎海蠣,面頭布滿蔥花同蠔仔,口感煙韌,味道不錯,不會太粉,好吃如果有醬點埋就完美嗱2. 江口家鄉海蠣湯這個有海蠣、蕃茄、腐竹和芫茜~碗湯都有好多蠔仔,而且蠔仔味道都好出,再加入蕃茄去煲,味道帶點微酸,好開胃興化米粉N年前係某間莆田食過,個時覺得味道好啖今次食番,覺得味道又ok wor,冇之前咁啖~佢地既米粉好幼身,其實都幾岩老人家同小朋友食🤗百秒黃花魚這個魚肉好滑,湯底清甜酥炒芋芯呢個一上枱個時覺得味道怪怪,因為聞落去酸酸地,但食落去又好好味,因為我好鐘意芋香味,芋芯外脆內軟,甜甜芋香味

今晚都好多人,好彩我地之前訂左位食飯,

一坐低,待應就比左一碟前菜和
開了一壼菊花茶比我地~
d茶好香菊花味

前菜: 蠶豆
這個不過不失,味道粉粉咸咸的~
蠶豆

莆田做緊海蠣推廣
$188, 6選2
海蠣原來就係蠔,我地都鐘意食蠔
就揀左2樣

1. 福建特色海蠣煎

煎海蠣,面頭布滿蔥花同蠔仔,
口感煙韌,味道不錯,不會太粉,好吃

如果有醬點埋就完美嗱

2. 江口家鄉海蠣湯

這個有海蠣、蕃茄、腐竹和芫茜~
碗湯都有好多蠔仔,而且蠔仔味道都好出,
再加入蕃茄去煲,味道帶點微酸,好開胃

興化米粉

N年前係某間莆田食過,個時覺得味道好啖
今次食番,覺得味道又ok wor,冇之前咁啖~
佢地既米粉好幼身,
其實都幾岩老人家同小朋友食🤗

百秒黃花魚
這個魚肉好滑,湯底清甜

酥炒芋芯

呢個一上枱個時覺得味道怪怪,因為聞落去酸酸地,但食落去又好好味,因為我好鐘意芋香味,芋芯外脆內軟,甜甜芋香味,

服務員態度有善,
食物味道不錯