2020-07-10 408 浏览
Lunch time同同事黎食,12:30 已經大排長龍,好彩有2層都幾多位,等10分鐘左右已經有位,叫左兩餸河粉,湯底好正好香,飲左都唔會口渴,食左一半仲可以叫加粉,一定食得飽
2020-07-09 370 浏览
用得蔡瀾個名做招牌,一定會對佢嘅食物有更高嘅expectations. 尤其是蔡瀾經常講起點樣先可以有碗上等嘅越南粉。一坐低見到支正宗嘅是拉差辣椒醬,起碼醬料係用對的。越南牛河的肉揀咗生牛肉同牛腩。一上枱最impress 嘅係喺熱湯內浸住半生熟嘅生牛肉,喺香港嘅越南餐廳基本上唔會見到。因為大部份餐廳啲湯都唔夠熱。牛河個湯頭偏甜,應該係因為放咗好多豬骨同雞骨。 對我來講,加咗青檸後個味道比較好。河粉係喺舖頭即做,係全碗牛河最欣賞嘅地方。河粉煙靱 亦能吸收湯的鮮味。牛腩係切片,咬落有油香,應該係上等貨色。另外叫咗兩款小食:牛油蒜蓉雞翼同越式米卷。兩款都不錯。

一坐低見到支正宗嘅是拉差辣椒醬,起碼醬料係用對的。

另外叫咗兩款小食:牛油蒜蓉雞翼同越式米卷。兩款都不錯。
2020-07-06
2020-06-15 725 浏览
下午和同事去了蔡瀾吃河粉,想不到疫情期間,排隊的人真的不多,以前總是排滿人。我哋每人點了一碗湯河,$68可以選兩兩款食物,我選了牛丸和生牛肉,同事則選了牛筋肉和生牛肉。落單冇耐湯河就送上,份量看似也不少。這店的湯是招牌,標榜熬煮了十多個小時。然而我卻覺得偏甜了一點,並不是人人喜歡這麼甜的。河粉是幼身的,質感也不錯!湯河也配搭了各種香菜,帶點越南風味。不過整體來說,這個湯河還是一般般。生牛肉很碎,份而且也不多。牛丸也是普通貨色。同事的牛筋只有三兩塊,少得可憐。反而是這裏的雪糕10分不錯,點了個椰子雪糕有很重的椰子味,吃到粒粒椰絲!同事想吃幫他們打了個包,打包的包裝很貼心,用紙盒固定,不會打翻。紙袋也有蔡的logo,而且外賣也沒有要加錢!這是比較抵讚的。但整體而言這裏吃過一次就算了,因為比他好的還有很多!

但整體而言這裏吃過一次就算了,因為比他好的還有很多!
2020-06-03
午餐
這間越南粉餐廳,要是中午時間來,必定大排長龍。我們決定夜少許來吃個晚餐,人流較少第一樣必點之選是蒜蓉牛油雞中翅。雞翼煎到金黃色,蒜蓉混合了牛油,香到不得了。一咬落去發出清脆聲音肉汁即時溢出。這雞翼一點都不厚粉,卻煎得這麼薄脆,高質!那碗是香茅烤豬頸肉春卷撈檬,配上特製的醬汁,少少已經很夠味道,酸酸甜甜,十分開胃。非常滿意餐面的豬頸肉,一點也不硬,肉嫩嫩的。份量也十足,想不到裏面還有炸春卷,小巧易入口,因為小春卷是剛炸好的,皮脆有口感,我建議不要沾到醬汁一起攪拌不然皮會軟。喝一口熱熱的牛肉湯底, 甜絲絲又香牛味。我點了牛丸及牛腩,雙拼是$68,還有可以免費添一次河粉,好抵食!牛丸雖細細粒,但很彈牙,薄切牛腩片配上是拉差,很野味!總括然而,味道屬高質且十分抵食,CP值爆高。
這間越南粉餐廳,要是中午時間來,必定大排長龍。
我們決定夜少許來吃個晚餐,人流較少

牛丸雖細細粒,但很彈牙,薄切牛腩片配上是拉差,
很野味!總括然而,味道屬高質且十分抵食,CP值爆高。
  • 越南牛肉粉
  • 香茅烤豬頸肉春卷撈檬
  • 牛油蒜蓉雞中翅
2020-06-07 397 浏览
Pho is average but overpriced, wings are good. Staff was unfriendly and hassle us to order, sat around us to force us to leave. If you are closing soon then please let your customers know how much time we have to sit. We pay 10% service though! Would not recommend.
2020-05-31 455 浏览
經過中環唔知食咩野好呢?唔想食咁熱氣或者西餐咁,呢一日我就試下蔡瀾pho!呢一次我試生牛肉,味道唔錯,但坦白講又唔算好特別,味道未算好突出,不過係中環呢個價錢再加如果食厭左西餐,可以一試!

2020-05-24 532 浏览
以前總見排長龍,今個晚上未見這情況。內有兩層,下層仍未滿客,座位設計未覺舒適,屬於食完傾兩句便要離開,不容有飯後閒聊一二。開放式廚房負責湯河粉之類,其餘在內廚。叫了生牛肉湯河、順化牛肉粉,小吃芽車快及麻醬手撕雞米紙卷。順化牛肉粉是一碗有豬手、豬耳扎肉、金錢腱、牛丸及生牛肉粉,有些辣味,看落似一碗雜丸加隻豬手粉,賣相不太吸引。生牛肉湯河,要趕快將牛肉放在湯匙上,免浸得太久致肉質太靭,有幾片並不浸得太耐已經如是,加上牛肉並不是如期的幼滑,惟獨河粉質地軟口適中,而湯底尚清甜,未有加料精華。以為有驚喜,就是如此。之前試過好幾間越南河,皆勝於此。芽車快是雞絲沙律,算是清爽醒胃,比河粉主角優勝。而手撕雞米紙卷內藏紅蘿蔔青瓜及雞絲條,但紙卷太靭了,很厚身難𡁻。招呼服務方面,極似茶餐廳,但埋單卻要加一服務費。打著蔡瀾品牌,預期是水準之作,但超出預期的不是。

2020-05-23
2020-05-01 658 浏览
蔡瀾pho座落在中環威靈頓街。開業的時候門庭若市排起長龍,不願湊這個熱鬧,也有身邊人抱怨人太多質素不如預期,也就一直沒有去嘗試。疫情期間很多市肆門可羅雀,走過路過就不要錯過了。根據官網介紹,是蔡瀾老師從墨爾本勇記引進,說法是戰後和平的越南,由於本地人不重視,吃不到最好的河粉,反倒是在國外的越南人,保留珍惜了下來)了!我的澳洲老闆一早就向我灌輸最好的越南粉(pho) 是在澳洲。每次從悉尼回來都會pack 一袋袋新鮮河粉會來解饞。菜單非常簡單。只提供幾款招牌。點了順化牛肉河粉 還有 豬頸肉春捲撈濛,牛肉河粉的湯十分濃厚卻清甜不膩,自家做的扎肉和手打牛丸也是落足了料。新鮮河粉在湯裡過一過,滑順入口,不消一刻連湯都不剩了。提供的水都有甘味,問了一下,原來是放了羅漢果,真是細節決定成敗啊。好吧,真的沒有砸了蔡瀾的這個金字招牌。兩人不到200塊,在寸土寸金的香港中環,也算是實惠。
根據官網介紹,是蔡瀾老師從墨爾本勇記引進
呢晚去中環接個朋友放工、食個飯,點知一下漏招無打去原本想去間餐廳問下有無開,就摸門釘了😭。朋友即時提議話不如食越南粉,試下蔡瀾嗰間,都好丫,反正我未試過。佢話餐廳啱啱開嗰陣,中午食飯時間排隊排到傻,呢晚去到就唔係嗰回事啦😏。去到第一個感受就係服務勁不知所謂🤢,呢個時期要量體溫、消毒先入得係正常,但我哋唔知,直接行咗入去就俾人趕返出嚟...。但其實門口企咗一班阿姐自己圍威唯吹水,完全無理過啲客,基本上可以講佢哋唔知有客入嚟,所以無幫我哋做餐廳要求嘅嘢,唔關我哋事囉!唔通我要走埋去問「唔好意思呀,我係咪要俾你量咗體溫先入得呀?」👎🏻,加上呢個唔係單一事件,我哋食嘅期間有好幾位客人都有同一經歷。好喇,終於入到去,又要等一輪先等到有餐牌...。噢原來係點餐紙嚟,自己畫,老實講張紙都幾唔清晰下。以一碗Pho嚟講,價錢偏貴,最平都$68一碗,仲要收加一服務費。我想問呢到邊忽有服務?服務員多唔代表有服務!唔嬲都偷笑啦😡。我本身想叫特別湯牛肉河粉,但要成$128又唔捨得食🙈,所以同朋友叫咗一人一碗普通嘅越南牛肉粉$68,揀兩款餸算。另外,再加多樣小食。🐂我嗰碗叫咗生牛肉+牛肉丸,餸嘅份量還好,牛丸有六

🐂我嗰碗叫咗生牛肉+牛肉丸,餸嘅份量還好,牛丸有六個半粒加幾片生牛肉,個湯夠熱,所以牛肉好快就熟,肉質亦無變老,但牛肉比較薄身同唔夠大片。牛丸係好普通嗰啲,唔係特別爽口,又唔夠味。因此,我認為兩款配料都係普通過普通🤔,同香港大部份Pho店差唔多,毫無優勝之處。
越南牛肉粉

不過抵讚嘅係個湯底的確幾好飲🤤,應該無落味精,清清地,又唔油。落青檸汁加少少辣椒吊一吊個味,好正,但估唔到隻辣椒仔個辣咁勁,只係小小一片,成碗已經有辣味🌶!
越南牛肉粉

🐮朋友嗰碗叫咗牛筋肉+牛栢葉,佢嗰碗就唔合格了,我第一眼睇以為餐廳唔記得放餸,只係上咗齋粉😂。點知係啲牛栢葉漂到雪白色,仲要勁細嚿,一嚿嘅Size係平日食開嘅1/3,甚至係1/4,加上成碗得三四嚿...。口感係好彈牙、好爽,但攝牙罅都唔夠啦😑。
牛栢葉

但沒有最誇張,只有更誇張嘅係啲「牛筋肉」,首先我哋expect牛筋肉點都有少少肉掛,而唔係得嚿筋,而家應該係叫「牛筋」吧。算,當我哋唔識嘢!但過份嘅係「牛筋」 比起牛栢葉更細嚿,有老花近線嘅未必睇到,又透明又碎,成碗仲要得一定兩嚿(無講大話)。我哋忍唔住問店員,點知佢指住下圖嗰嚿話就係咁㗎喇😰。
牛筋肉

本身碗粉嘅量確係偏少,不過餐牌寫明係可以追加的,都算係咁,起碼應該食得飽?但得咁少餸唔通真係加嚟食淨粉咩?再者,餐廳吹噓啲粉係自家制定點,但食落我唔覺有咩咁特別,只係發現粗幼不一😅。

每碗粉都會畀一杯仔芽菜同香花菜,但生芽菜啲草青味真係好勁,不了🙅🏻‍♀️。
香茅烤豬頸肉

🐷香茅烤豬頸肉($58),呢個又係令人失望,味道唔難食,但亦同好食扯唔上關係。份量好少,似出面餐廳午餐加配嘅小食Size,而且豬頸肉燒得唔脆、唔香,就已經唔需要再討論落去,我不如食豬扒好過。
總括嚟講,什麼蔡瀾牛肉粉亦係不外如是。如果係專登去中環食就會好失望;但當普通勉強入去食一餐就還可。不過留意返性價比其低,得個湯底稱得上好啲。除此之外,就無任何其他賣點,啲餸仲要勁鬼孤寒囉。環境方面,舖面擺枱格局非常麻麻,枱櫈款式不一;餐廳好似有上層,唔知係點呢。衞生情況亦好一般,因為我哋坐嗰張枱一入座已經勁濕...。最後,服務就不要再説了,收銀阿姐無比張單落我手,而由佢跌,唉😔。整體係一個差嘅用餐體驗,完。
2020-03-26
2020-03-19 527 浏览
突然發覺食咗咁多次蔡瀾牛肉粉竟然未同大家推介過呢間鋪頭其實每隔一段時間,我就會突然好掛住佢嘅蒜蓉牛油雞翼!呢個絕對係必食之選!因為首先佢隻雞翼皮炸得非常香脆!但係肉質保持鮮嫩多汁,真係唔係講笑😂唔係買廣告😂醃得好入味!然後放喺面嘅蒜蓉牛油呢,係金銀蒜,即係有炸蒜亦都有普通嘅蒜蓉。嘩 不得了❤️哈哈掛住講個雞翼,其實牛肉粉先好似係呢間鋪頭嘅賣點😆這先又要分嘅價錢非常之公道加上湯粉係無限添加嘅真係可以俾你食到飽!但其實佢嘅河粉同湯底一啲都唔馬虎👍🏻我就係最鍾意叫生牛肉同牛腩,佢嘅生牛肉真係好鮮甜❤️整體來講呢間蔡瀾牛肉粉係我成日會去中環食嘅飯堂之一👍🏻價錢公道,又好味,環境又好!不錯不錯丫!仲有差啲唔記得講連俾你飲嘅水都係羅漢果水嚟㗎細心到一個點!
突然發覺食咗咁多次蔡瀾牛肉粉竟然未同大家推介過呢間鋪頭

其實每隔一段時間,我就會突然好掛住佢嘅蒜蓉牛油雞翼!

蒜蓉牛油雞翼

哈哈掛住講個雞翼,其實牛肉粉先好似係呢間鋪頭嘅賣點😆
我就係最鍾意叫生牛肉同牛腩,佢嘅生牛肉真係好鮮甜❤️
整體來講呢間蔡瀾牛肉粉係我成日會去中環食嘅飯堂之一👍🏻

價錢公道,又好味,環境又好!不錯不錯

蒜蓉牛油雞翼
2020-03-10 500 浏览
今天中午倍太太去蔡瀾越南河粉店午餐。入到餐廳後,已經坐滿人。服務人員示意往內進去。在後面還有有一個大廳,可以坐三、四十人左右。一個女招待員倒咗2杯水給我們。我們看了餐紙便點了二碗牛肉河粉另外再加牛筋。另外再叫了一個法式三文治。在點餐紙後面加多一個小食,腐乳椒絲通菜。大約十分鐘左右兩碗牛肉河粉先來。我們一試湯是溫的,一點都唔熱。湯河內只有牛肉二、三片,牛筋三至四小片。法式三文治做到太差了。我們點的通菜連影都沒有。招呼又差。這種店也只能最多去一次就夠!蔡瀾名氣大,但餐廳管理九流!價錢也不便宜!希望大家注意!別上當。因為我們去過的越南餐廳太多了,這是我們第一次碰到的。亡
法式三文治做到太差了。
我們點的通菜連影都沒有。
招呼又差。這種店也只能最多去一次就夠!
蔡瀾名氣大,但餐廳管理九流!價錢也不便宜!
希望大家注意!別上當。
因為我們去過的越南餐廳太多了,這是我們第一次碰到的。亡
2020-03-10
午餐
2020-03-10 321 浏览
位於中環既《蔡瀾越南粉》熊小編認為個到既小食係比越南粉更出色✌🏻個份豬頸肉油脂分佈平均又惹味🤤而春卷同通菜都多人叫 而且望落都好好味~(但聽到有唔少人話通菜好辣)至於因為小編食過更鮮甜既湯底 所以就不在此特別推介河粉喇🤓
位於中環既《蔡瀾越南粉》
熊小編認為個到既小食係比越南粉更出色✌🏻
個份豬頸肉油脂分佈平均又惹味🤤
至於因為小編食過更鮮甜既湯底 所以就不在此特別推介河粉喇🤓
2020-03-02 276 浏览
最近想吃越南牛肉粉 正好到中环附近 发现蔡澜开的店在附近 因为蔡澜很有名 觉得他的店应该有质量保障 就过去试试 我是晚上去的 上座率大约70% 食客里年轻人居多 店有两层 环境不错 有桌 有高台 牛肉粉有好几种价格 最贵的 100多 我点了普通牛肉粉 68元一碗 可以选两种肉 我选了生牛肉和猪耳扎肉 猪耳扎肉第一次吃 还点了一杯柠檬草果冻 有免费的罗汉果水赠送 味道很好 甜甜的 牛肉粉的汤的味道挺好的 我都喝光了 整体来说值得推荐 可以用支付宝买单 有10%的服务费
2020-02-28
  • 越南牛肉粉
2020-01-22 395 浏览
我叫左個越南酸辣湯濛酸辣味好重一邊Menu都有豬皮豬肉,唔會鞋口仲好爽口通常食完河粉我都會好熱, 食完呢個我都唔會熱,同埋味道真係好似喺越南食嘅一樣,果然係蔡瀾食得多嘢
我叫左個越南酸辣湯濛酸辣味好重
一邊Menu都有豬皮豬肉,唔會鞋口仲好爽口
蔡san自已開嘅越南粉,成日都大排長龍。今日終於排除萬難試到佢!結論係,唔使排隊,你又好餓,趕住見客開會,就求其衝入去食啦。真係諗唔到點解大排長龍。。。Beef Pho ($68)。尼個我形容為好似食車仔麵嘅Pho。68蚊可以選擇2個餸,我揀咗生牛肉同豬耳扎肉。湯底唔油膩,帶有濃烈嘅牛肉味。扎肉爽口,而且食落有𡁻口,唔錯。牛肉就真係失望!都唔知話佢刀功好定小家,薄到紙咁得3塊。食落無肉味,仲要無乜油花,肉質比較粗。