2021-08-20 37 浏览
難得今日星期五媽媽又無煮飯捉埋佢一齊出去食餐好嘅~呢間餐廳都算係新開張所以晚飯時間都等左一陣先入座呢度最出名係蕃茄濃湯咁我同媽媽就叫左一款黎share再加左羊架~🥰🥰蕃茄螺絲粉我地想試下個蕃茄芝士湯配厚餐肉同貢丸嘩個厚餐肉真係誇張的厚媽話係佢成世食過最厚嘅午餐肉😂😂差不多有半罐午餐肉咁厚午餐肉微微煎過都好味芝士配蕃茄真係一絕好香芝士味寶雲酥羊架有三件生熟度剛好配芥末醬好正配菜焗薯又好好味有調過味,仲好淋身!伴碟仲有沙律都幾健康跟餐叫左杯奶蓋四季春佢個奶蓋好輕身無叫少甜但茶飲都唔會過甜抵讚!今晚媽媽都好滿意!夾埋唔駛300蚊不過仲未可以用消費券㗎
難得今日星期五媽媽又無煮飯
捉埋佢一齊出去食餐好嘅~
呢間餐廳都算係新開張

有三件
生熟度剛好
配芥末醬好正
配菜焗薯又好好味
有調過味,仲好淋身!
伴碟仲有沙律
都幾健康

跟餐叫左杯奶蓋四季春
佢個奶蓋好輕身
無叫少甜但茶飲都唔會過甜
抵讚!

今晚媽媽都好滿意!
夾埋唔駛300蚊
不過仲未可以用消費券㗎
2021-08-11
2021-08-19 33 浏览
🐾 蕃滿門 (將軍澳) 🐾-脆皮鹹豬手配螺絲粉(💰84+20):我哋今次揀咗惹味香辣配響鈴🥰辣度揀咗中辣😍對於鍾意食辣嘅我哋啱啱好!鹹豬手焗到脆扑扑😍同埋都有成三大舊🤣湯底超級濃郁,好似每一啖都食緊一個蕃茄咁,啖啖都有蕃茄茸🥰我地加咗$20升級做套餐🥰套餐可以揀瑞士雞翼、薯角、薯條、花枝丸😙我哋揀咗薯角🥰一上枱熱辣辣😍又唔會好油正👍🏻-日式芥末蟹子吞拿魚潛艇(💰46):一上枱好震撼😂😂勁大個熱狗😍完全無從入口😂😂同佢入邊有好多材料😍雖然佢寫芥末,本身仲驚會好辣,但係唔會👍🏻有芥末釣一釣個味好好食🥰甜甜地咁,仲有想讚嘅係個面包好鬆軟!🥰-日式七味香炸花枝丸(💰22):又係上枱好熱😍感覺就係即叫即炸咁😍炸左嘅花枝丸外層脆脆地加埋七味粉辣辣地😍-蕃滿門辣雞翼(💰47@5隻):佢上邊有醬,醬係番茄醬嚟嘅🥰辣就唔算好辣🥰啱晒鍾意食BB辣嘅朋友😍
🐾 蕃滿門 (將軍澳) 🐾
脆皮鹹豬手配螺絲粉(💰84+20):

日式芥末蟹子吞拿魚潛艇(💰46):

日式七味香炸花枝丸(💰22):

蕃滿門辣雞翼(💰47@5隻):
2021-08-19 21 浏览
蕃滿門主打港式輕食,從店名明顯得知這餐廳以蕃茄作主打,以多種蕃茄,秘製熬製的蕃茄濃湯粉麵。蕃茄濃湯嚴選多款蕃茄,包括意大利長茄,車喱茄,大紅茄等等,精心餚制八小時,湯底落足料,每一口都是啖啖茄茸。這次嘗試他們的自選蕃茄湯底螺絲粉,分量超級十足,一碗份量足以二人分享,蕃茄湯底非常濃郁。每一口也有濃濃的蕃茄味道。配上香滑炒蛋,和其他自選配菜,很滿足。 這裏除了有原味番茄湯,還有推出另外兩款口味,包括雙重芝士蕃茄濃湯 及 惹味香辣蕃茄濃湯。小食方面,花枝丸味道十足,很有台灣風味。飲品方面推介他們的台式手沖特飲,特別是黑糖珍珠奶茶,濃滑奶香,黑糖茶味濃郁甘香,飲落口感順滑,配上煙韌珍珠。另外有檸檬桔茶,一杯茶中有多粒桔仔,是市面很少見的飲品。味道酸酸甜甜 ,十分清新怡人,還有薄荷葉,是很好的配搭。整體而言,餐廳食物水準不錯,我們平日晚上來到也不需要等位,員工服務態度也很好。是值得推介的好餐廳。

2021-08-10
2021-08-19 718 浏览
原來蕃滿門來了寶琳開分店,所以這天就特地過來新都城中心一期這邊吃晚餐😋 餐廳環境開揚,我們平日晚上去,不用等位就可以入座,還有窗邊的卡位坐呢~🔸鎮店蕃茄濃湯粉🍅來蕃滿門當然要試試這裏的蕃茄濃湯,餐牌上的特色系列都很吸引,我們就選了鎮店推介的鎮店蕃茄濃湯粉,一碗超多餡料,分別有冬菇、日式油揚、炒蛋、牛腩、煙鴨胸片、西蘭花、貢丸和蟹柳,很豐富呢。湯底和粉麵都可以自選口味,我們這次選了經典原味配米線,這裡的袐製蕃茄湯底用了多款蕃茄如意大利長茄、車厘茄和大紅茄熬製而成,真材實料,入口濃郁香甜還有啖啖茄茸,夏天來吃感覺開胃清新~下次可以試少少辣🌶一定更惹味🔹經典牛肉五重芝士漢堡🍔沒想到這裏除了蕃茄之外,還有漢堡吃!我們選了經典牛肉五重芝士漢堡,除了流心芝士的牛肉漢堡外🤤裡面餡料還有洋蔥、野菌、特濃芝士醬、芝士片、生菜和蕃茄。漢堡包搽上了香草牛油蒜蓉再焗,令口感更酥脆,非常惹味的漢堡,有驚喜👍🏼 漢堡套餐還有沙律菜和一選小食,我們選了日式五味香炸花枝丸,裡面還有花枝粒,彈牙好吃😋🔸飲品🍹飲品方面點了一杯熱柚子蜜,另外菜單上也有不少台式飲品,我就點了這杯用3.6牛乳製成的四季春奶蓋,奶味香滑濃郁,值

🔸鎮店蕃茄濃湯粉🍅

經典牛肉五重芝士漢堡

🔹經典牛肉五重芝士漢堡🍔

四季春奶蓋

🔸飲品🍹
飲品方面點了一杯熱柚子蜜,另外菜單上也有不少台式飲品,我就點了這杯用3.6牛乳製成的四季春奶蓋,奶味香滑濃郁,值得推薦

這裡上菜速度快,我們一小時左右就吃完,每人平均都是百多元,價錢不錯而且食物有水準,以後有寶琳吃飯又多一個選擇了👍🏼

經典牛肉五重芝士漢堡
四季春奶蓋
今晚又同朋友黎到將軍澳新都城一期搵錢,因為在寶琳站附近,交通好方便。今晚我哋就揀左”蕃滿門”食個晚餐由於未夠晚上6點,所以不用等位可以直接入座職員仲好好安排我哋二人坐卡位可以望到外面風景。其實餐廳門外見到好精美嘅甜品擺放在櫃內,真係好吸引晚餐於5:30就開始供應。仲有漢堡、飲品同甜品 menu ,而飲品一共有30款咁多,樣樣都好吸引。1. 西班牙伊比利亞黑毛豬芝士漢堡($155) 包飲品。麵包面上勁多芝麻,包面外脆內軟。漢堡內材料非常豐富,有黑豚肉漢堡、洋蔥、生菜、蕃茄、野菌、香濃芝士醬等。黑豚漢堡十分juicy ,配上香濃芝士及新鮮蔬菜,一啖咬落去真係幾重享受另外瑞士雞翼甜甜地,煮得非常入味。而沙律菜亦好新鮮,食後令人有清新的感覺2. 日式油揚粟米雞肉湯螺絲粉(經典原味)($68)連迷你春卷拼七味粉花枝丸及飲品。螺絲粉湯底選了經典原味(即配嫩滑炒蛋),底湯十分足料,有好多蕃茄肉同茄茸,入口好香濃同甜甜地嘅鮮蕃茄味,另外配上滑蛋同雞肉,真係無得輸,蕃茄濃湯屬必食食品之一晚餐仲有滋味小食可以3選1,真係抵食之選今次揀左迷你春卷拼七味粉花枝丸。小食上枱熱辣辣,食落口時真係要小心辣親。高質蕃

今晚我哋就揀左”蕃滿門”食個晚餐

由於未夠晚上6點,所以不用等位可以直接入座
職員仲好好安排我哋二人坐卡位
可以望到外面風景。

其實餐廳門外見到好精美嘅甜品擺放在櫃內,真係好吸引

晚餐於5:30就開始供應。

西班牙伊比利亞黑毛豬芝士漢堡

日式油揚粟米雞肉濃湯螺絲粉

迷你春卷拼七味炸花枝丸

晚餐仲有滋味小食可以3選1,真係抵食之選
高質蕃茄湯螺絲粉,仲連小食及飲品都係收$68,確係抵食。

鳳梨四季春波波(右)

3. 鳳梨四季春波波($8跟餐價),菠蘿特飲好得意,D波波爆開入邊有果汁,飲落確係雙重享受

4. 藍莓芝士餅($18 跟餐價)今天甜在心系列有四款,包括藍莓芝士,牛奶焦糖,石板街,士多啤梨。
香濃芝士配上藍莓醬,食落真係讚不絕口
,美味程度令晚餐劃上完美句號。

整體來講,職員細心有禮,餐廳環境舒適,而食物水準高上,特別是蕃茄濃湯系列同漢堡套餐都係必叫食物,性價比極高的餐廳可以一試再試。

2021-08-12
西班牙伊比利亞黑毛豬芝士漢堡
日式油揚粟米雞肉濃湯螺絲粉
迷你春卷拼七味炸花枝丸
鳳梨四季春波波(右)
2021-08-17 35 浏览
今次要介紹嘅餐廳係位於將軍澳嘅蕃滿門,主打番茄為主嘅粉麵。我哋朝早嘅胃口一向都唔算好,而蕃滿門嘅番茄湯底正好係一個唔錯嘅選擇。早餐時段好快就安排到座位,而且所有選項都只係$50 樓下。值得一讚嘅係上菜速度好快,半個鐘內就可以享用完。如果想要一個快、醒神、開胃嘅早餐,蕃滿門可以滿足曬依三點。Tomato Club is located in Tseung Kwan O, which specializes in noodles in tomato soup. The tomato soup of Tomato Club is exactly what we need for an appetizing breakfast. It is appreciated that the serving speed is so fast, and we can finish our breakfast within half an hour. If you want a fast and appetizing breakfast, Tomato club is a perfect option.◾厚

厚切餐肉烏冬 $40

番茄湯底有番茄肉,味道鮮甜,極為開胃。餐肉厚切,有大約一寸嘅厚度,好有滿足感。一旁仲配有炒滑蛋同牛油蒜香多士,而用多士沾少量番茄湯一同進食亦不失一個好食法。
The tomato soup includes sliced tomato, which tastes sweet and extremely appetizing. The luncheon meat is thickly sliced with about an inch of thickness, which is so satisfying. The breakfast is served with scrambled eggs and butter garlic toast. It is a nice option to have the toast dipped in a small amount of tomato soup.

蕃滿門
Tomato Club
📍將軍澳貿業路8號新都城中心1期2樓256-258號舖
📍Shop 256-258, 2/F, Metro City One, 8 Mau Yip Road, Tseung Kwan O
#fooodninja_hk_tko
#photoninjasis
2021-08-02 25 浏览
•蕃茄肥牛螺絲粉• 大家唔好睇少佢既份量!係相當足夠仲有得加底$13 omg😂黎到以為要玩10分鐘食曬啲嘢😂😂😂😂好似日本個啲大胃王嘅比賽返返黎先!!!好多蕃茄!係好濃嘅蕃茄味(●’◡’●)ノ碗野仲要有好多料!有菇類、炒蛋🥚、蕃菇粒🍅但其實個蕃茄湯底仲可以揀微辣呀個啲(微辣都好辣😂)螺絲粉唔會好硬!我鐘意食hehehe🤣🤣🤣另外叫嘅凍檸茶 唔係平時茶餐廳個啲偏酸嘅 無檸檬嘅 佢地叫做泡沫檸茶咁呢杯野飲 我就麻麻了~Ps (●’◡’●)ノ呢間野 如果我想食蕃茄湯 我會再去的

•蕃茄肥牛螺絲粉•
大家唔好睇少佢既份量!
係相當足夠
仲有得加底$13 omg😂
黎到以為要玩10分鐘食曬啲嘢😂😂😂😂
好似日本個啲大胃王嘅比賽
返返黎先!!!
好多蕃茄!係好濃嘅蕃茄味(●’◡’●)ノ
碗野仲要有好多料!
有菇類、炒蛋🥚、蕃菇粒🍅
但其實個蕃茄湯底仲可以揀微辣呀個啲(微辣都好辣😂)
螺絲粉唔會好硬!我鐘意食hehehe🤣🤣🤣
另外叫嘅凍檸茶 唔係平時茶餐廳個啲
偏酸嘅 無檸檬嘅 佢地叫做泡沫檸茶咁
呢杯野飲 我就麻麻了~

Ps (●’◡’●)ノ呢間野 如果我想食蕃茄湯 我會再去的
今日去體育館打針經過寶琳新都城咁就梗係搵吓嘢食啦經過見到平時起food court見到既蕃滿門竟然開咗鋪頭咁入去試吓啦哇估唔到咁高質又平又好食服務仲好好添!餐廳位於商場二樓裝修都幾舒適入面座位都好多架所以變相食完都可以坐一陣唔使趕住走選擇非常之多!!價錢真係好抵全部都$100落樓咋母親大人叫咗個脆皮鹹豬手配原味蕃茄湯螺絲粉($84)套餐+$20評分:9/10一上菜嘩咁大份嘅三大舊鹹豬手係超級超級脆!外脆內軟超好食再加埋佢配嘅醬汁酸酸甜甜中和返豬手嘅漏你點估到$84一個餐Present出嚟成件事係咁正咁有誠意炒蛋好滑!番茄湯🍅都好濃厚加埋大大碗螺絲粉真係好飽我哋升級要咗套餐仲有兩隻瑞士雞翼都好好食好淋好入味真係想下次再返母親大人叫咗個脆皮鹹豬手配原味蕃茄湯螺絲粉($84)套餐+$20評分:9/10一上菜嘩咁大份嘅三大舊鹹豬手係超級超級脆!外脆內軟超好食再加埋佢配嘅醬汁酸酸甜甜中和返豬手嘅漏你點估到$84一個餐Present出嚟成件事係咁正咁有誠意炒蛋好滑!番茄湯🍅都好濃厚加埋大大碗螺絲粉真係好飽我哋升級要咗套餐仲有兩隻瑞士雞翼都好好食好淋好入味真係想下次再返嚟食呢個脆皮鹹豬手呀!推薦而我
今日去體育館打針經過寶琳新都城

裝修都幾舒適
入面座位都好多架

所以變相食完都可以坐一陣
唔使趕住走

選擇非常之多!!
價錢真係好抵

全部都$100落樓咋母親大人叫咗個
脆皮鹹豬手配原味蕃茄湯螺絲粉($84)
套餐+$20
評分:9/10

一上菜
嘩咁大份嘅

三大舊鹹豬手係超級超級脆!

外脆內軟

好淋好入味

真係想下次再返
脆皮鹹豬手蕃茄湯螺絲粉

母親大人叫咗個
脆皮鹹豬手配原味蕃茄湯螺絲粉($84)
套餐+$20
評分:9/10

一上菜
嘩咁大份嘅

三大舊鹹豬手係超級超級脆!

外脆內軟

加埋大大碗螺絲粉真係好飽

我哋升級要咗套餐
仲有兩隻瑞士雞翼都好好食
好淋好入味

真係想下次再返嚟食呢個脆皮鹹豬手呀!
推薦

招牌滋味熱狗配沙律
而我呢就叫咗
招牌滋味熱狗配沙律🥗($46)
升級套餐加$20

我跟個餐仲要配埋個炸薯角
熱辣辣架

招牌沙嗲牛肉芝士潛艇配沙律
男朋友就叫咗個
招牌沙嗲牛肉芝士潛艇配沙律🥗($46)
評分:8/10

見唔見到個沙嗲牛肉多到滿瀉 哈哈

呢個都好正!
啱晒沙嗲牛肉發燒友

沙嗲牛肉好有口感!
不過可惜沙嗲唔夠香濃~
少少扣分啦

整體來講
食物性價比超強

咁平嘅價錢食到有誠意又好食既出品
簡直顛覆咗我對蕃滿門嘅印象

我一定會再嚟食!!
寶琳嘅居民好幸福啊

脆皮鹹豬手蕃茄湯螺絲粉
招牌滋味熱狗配沙律
招牌沙嗲牛肉芝士潛艇配沙律
2021-07-17 35 浏览
今晚在寶琳食晚飯,餐廳面積很大,座位幾靈活。餐廳選擇夠多元化,除了蕃茄濃湯,還有焗飯、熱狗、漢堡包、潛艇等。⭐️鎮店蕃茄濃湯粉$84麵底可以自由選擇,我選擇米線。有不同的湯底,例如經典原味、雙重芝士、惹味香辣、牛乳雞湯。我最後選擇經典原味。配料好豐富,有冬菇、日式油揚、炒蛋、牛腩、煙鴨胸肉、西蘭花、貢丸、蟹柳。一碗很大碗,比手掌還要大。湯底有新鮮番茄,番茄味道很濃郁,不錯。⭐️鴛鴦雞扒$65選了雙重芝士湯底螺螄。配上香煎雞扒和香酥雞扒。不同口感的雞排,份量很足夠,入口很脆。雙重芝士湯底有不少芝士,吃起來有拉絲效果,湯底的芝士味道也很濃郁。⭐️脆炸軟殼蟹$65脆炸軟殼蟹配蕃茄沙律菜,我只叫了一隻,但由於廚師覺得一隻太細,所以送多一隻軟殼蟹,實在太好了!原隻軟殼蟹比較少見,入口香脆,味道不錯呢!成餐都係$235,上菜快1小時內食完。
今晚在寶琳食晚飯,餐廳面積很大,座位幾靈活。

⭐️鎮店蕃茄濃湯粉$84
鎮店蕃茄濃湯粉

麵底可以自由選擇,我選擇米線。

⭐️鴛鴦雞扒$65

選了雙重芝士湯底螺螄。配上香煎雞扒和香酥雞扒。

不同口感的雞排,份量很足夠,入口很脆。

⭐️脆炸軟殼蟹$65
脆炸軟殼蟹
脆炸軟殼蟹

原隻軟殼蟹比較少見,入口香脆,味道不錯呢!

成餐都係$235,上菜快1小時內食完。
2021-07-17 262 浏览
咁啱行過見到開咗新餐廳,睇落唔錯就入左去試~餐牌超級多選擇,兩個人忍唔住叫咗兩個主菜同埋幾個小食🤣火焰芝士肉醬熱狗配沙律 • HKD$46熱狗超級大隻,仲大過隻手掌🤯上面嘅芝士用火燒過,所以聞落好香而且肉醬多得黎又好食~個人幾鍾意佢會加返啲生菜同蕃茄喺熱狗度,而且伴碟亦有配上沙律,感覺多啲蔬菜健康啲👍🏽韓式泡菜金菇豚肉濃湯螺絲粉 • HKD$68呢一個係晚市套餐之一,價錢已經包左一份小食同埋飲品~果然蕃茄濃湯係佢哋嘅招牌,充滿新鮮蕃茄嘅味道,食落酸酸地好開胃😋而且成兜螺絲粉嘅份量都好多,建議細食嘅人記得要叫少麵呀~沙拉汁雞翼 • 跟餐雞翼皮味味地脆,而且包裹住甜甜的沙拉汁,好味😋脆皮鹹豬手 • HKD$60超級驚喜!個皮焗到超脆,但啲肉仲係好嫩🤤同埋佢啲肥膏部分勁香,真係值得推薦👍🏽👍🏽芝士忌廉汁野菌焗西蘭花 • HKD$43呢個係為咗健康啲而點嘅~新鮮嘅西蘭花上面鋪上滿滿嘅芝士忌廉汁☺️本身以為得幾嚿,點知嚟到一大碟,最後食唔晒要打包🤣熱珍珠奶茶 • 跟餐+HKD$10有驚喜,佢個茶底係伯爵茶,所以飲落好香🥰珍珠偏軟,但都有啲咬口嘅~呢間整體都推薦,好食夾大件得黎,價錢又親民👍🏽唯一要
咁啱行過見到開咗新餐廳,睇落唔錯就入左去試~

餐牌超級多選擇,兩個人忍唔住叫咗兩個主菜同埋幾個小食🤣

火焰芝士肉醬熱狗配沙律 • HKD$46
熱狗超級大隻,仲大過隻手掌🤯
上面嘅芝士用火燒過,所以聞落好香
而且肉醬多得黎又好食~

韓式泡菜金菇豚肉濃湯螺絲粉 • HKD$68
呢一個係晚市套餐之一,價錢已經包左一份小食同埋飲品~
而且成兜螺絲粉嘅份量都好多,建議細食嘅人記得要叫少麵呀~

沙拉汁雞翼 • 跟餐
雞翼皮味味地脆,而且包裹住甜甜的沙拉汁,好味😋

脆皮鹹豬手 • HKD$60
超級驚喜!
個皮焗到超脆,但啲肉仲係好嫩🤤
同埋佢啲肥膏部分勁香,真係值得推薦👍🏽👍🏽

芝士忌廉汁野菌焗西蘭花 • HKD$43
呢個係為咗健康啲而點嘅~
新鮮嘅西蘭花上面鋪上滿滿嘅芝士忌廉汁☺️
本身以為得幾嚿,點知嚟到一大碟,最後食唔晒要打包🤣

熱珍珠奶茶 • 跟餐+HKD$10
有驚喜,佢個茶底係伯爵茶,所以飲落好香🥰
珍珠偏軟,但都有啲咬口嘅~

呢間整體都推薦,好食夾大件得黎,價錢又親民👍🏽
唯一要注意係食物嘅份量都比較多,所以要小心唔好眼闊肚窄~
2021-07-08
2021-07-17 21 浏览
今日老公遲咗收工,我哋等到差不多8點先食晚飯,附近開咗一間新嘅餐廳,老公想沙嗲牛肉潛艇堡,所以叫咗兩個飯一個潛艇堡。當日因為其實已經8點所以都不用排隊職員直接安排入座,而且沒有限制用餐時間。大兄弟沙嗲牛肉芝士潛艇堡($46)加$20配套餐日式七味香炸花枝丸 $8台式特飲 四季春奶蓋潛艇堡來到的時候,賣相已經很吸引。大大個潛艇堡,上面鋪滿滿滿嘅沙嗲牛肉。包是經過烘烤,外邊有少少脆入邊仲係軟林林。原來沙嗲牛肉配上香濃芝士汁味道都十分搭配,呢個包老公表示好滿足。花枝丸彈牙,入邊亦都有食粒粒的墨魚肉,配上七味粉更加美味。四季春奶蓋茶味香濃,芝士奶蓋濃厚,有水準。鴛鴦焗飯 ($64)半價加配凍冬瓜先檸檬呢度嘅焗飯好特別,佢嘅飯係用薑飯底。第一次出街食到飯係薑飯底。鴛鴦焗飯一次過滿足兩種口味,一邊係蕃茄豬扒,一邊係咖喱牛腩。豬扒軟身唔會話好難咬。咖喱大有濃香椰汁味,牛腩亦都好林。日式吉列豬扒蛋包飯($70)蛋包飯入邊係包住蕃茄飯,貫徹蕃滿門呢個名。好滑嘅蛋,包住粒粒分明嘅蕃茄飯。仲有香脆嘅吉列豬扒,口感層次分明。我哋今日食咗兩個飯一個潛艇堡加2杯嘢以及小食,一共都是$245。 餐廳坐得舒服價錢有適

花枝丸彈牙,入邊亦都有食粒粒的墨魚肉,配上七味粉更加美味。

四季春奶蓋茶味香濃,芝士奶蓋濃厚,有水準。

鴛鴦焗飯 ($64)半價加配凍冬瓜先檸檬
有濃香椰汁味,牛腩亦都好林。

日式吉列豬扒蛋包飯($70)

我哋今日食咗兩個飯一個潛艇堡加2杯嘢以及小食,一共都是$245。 餐廳坐得舒服價錢有適中,食物質素唔錯。
2021-07-17 173 浏览
晚餐時份來到新都城,想來一個健康的晚餐,來主打蕃茄湯粉的「蕃滿門」就最適合不過呢!蕃滿門位於新都城一期,對比二期,晚上時間商場人流不算多,無需等位已可入座。招牌蕃茄濃湯螺絲粉   $79(泡菜餃子、肥牛、西蘭花、粟米粒)店員很貼心,提醒我最「抵食」的配搭,例如我點「三餸」,會建議我多加一餸,因加多一個餸變「四餸」只需多加$2 .紅噹噹的蕃茄濃湯,由多種蕃茄精心淆制八個小時而成,入口啖啖都是蕃茄蓉,蕃茄味道濃郁,是天然的酸甜,絕非坊間用茄汁,茄膏可比擬。隨餐附上的滑蛋炒得滑捋捋,好有蛋香,跟蕃茄湯底是絕配。肥牛質素不俗,入口軟腍卻不算肥膩,亦沒有雪味。西蘭花及粟米份量多,爽脆又健康。泡菜餃子是油炸的,有三隻. 外層香脆可口,內餡是泡菜豬肉,味道微辣惹味。香煎雞蛋牛肉漢堡扒配野菌汁拼薯條 ($118)漢堡扒牛肉味濃,有洋蔥香,口感鬆軟,淋上日式燒汁,味道鹹鹹甜甜的。漢堡扒中間有芝士夾心,切開漢堡扒時,芝士緩緩流出,跟煎蛋的蛋汁同吃,倍添滋味。薯條是扭紋薯條,比一般薯條更外脆內軟。迷你春卷拼七味炸花枝丸 (隨晚餐附送的小食)迷你春卷很脆,內餡有紅蘿蔔,木耳,椰菜,很爽口。炸花枝丸口感爽彈,撒

招牌蕃茄濃湯螺絲粉   $79
(泡菜餃子、肥牛、西蘭花、粟米粒)
隨餐附上的滑蛋炒得滑捋捋,好有蛋香,跟蕃茄湯底是絕配。

香煎雞蛋牛肉漢堡扒配野菌汁拼薯條 ($118)
薯條是扭紋薯條,比一般薯條更外脆內軟。
迷你春卷拼七味炸花枝丸 (隨晚餐附送的小食)
迷你春卷很脆,內餡有紅蘿蔔,木耳,椰菜,很爽口。炸花枝丸口感爽彈,撒上七味粉帶點微辣。
四季春奶蓋(3.6牛乳)(加$10)
奶蓋香滑,有奶香。四季春茶味香濃,夠甘香,兩者合二為一,味道剛好,不會過甜。
凍鮮橙四季春   (加$8)
橙汁味道酸甜,加上甘香的四季春,清爽解渴。
2021-07-08
  • 招牌蕃茄濃湯螺絲粉
2021-07-16 36 浏览
蕃滿門真係學生時期嘅回憶呀~原來而家寶琳都有分店🤩平日晚市去唔算多人,唔使排隊就入得,仲多左好多野食,但係我最懷念都係蕃茄湯同焗飯,所以都係嗌返佢地🤣🍅吉列魚柳拼薯蝦湯粉 $71湯底揀左芝士螺絲粉小辣,芝士融哂喺面真係好吸引🤤配濃郁嘅蕃茄湯底好夾!小辣都幾辣,但就好惹味👅個人認為螺絲粉最掛到湯,所以每次都揀佢😆魚柳幾脆,同茶餐廳差唔多,薯蝦係啲薯仔絲包住隻蝦,係幾好咬嘅小食鴛鴦焗飯 $64貪心想試哂兩隻味😆薑飯係冇薑味的,唔食薑都可以試吓🥰醬汁好濃郁夠熱辣辣,牛腩半肥瘦好淋,芝士豬扒上面啲芝士好拉絲~~蕃滿門辣雞翼 $47/5其實都係蕃茄蓉加溶咗嘅芝士,但係當年超級鍾意食,同雞翼好夾。但係今次略嫌有啲乾,醬汁唔係好夠四季春奶蓋 +$17牛奶味真係好濃,少甜咗唔會太甜西柚水果綠茶 +$20西柚味好真,應該係用新鮮水果,綠茶有茶香味,成杯都有其他生果,好清新😍成餐飯食咗一個鐘到,每人$120~食得好飽都幾抵食

🍅吉列魚柳拼薯蝦湯粉 $71

鴛鴦焗飯 $64

蕃滿門辣雞翼 $47/5

四季春奶蓋 +$17
牛奶味真係好濃,少甜咗唔會太甜

西柚水果綠茶 +$20

成餐飯食咗一個鐘到,每人$120~食得好飽都幾抵食
2021-07-16 17 浏览
蕃滿門行過見到唔洗點排隊,又未試過於是乎就入去試下。🔸 鴛鴦雞扒 配芝士番茄湯烏冬睇餐廳名就緊係要叫個番茄湯試下先啦,個番茄湯底未去到話好濃,但都有好多大大小小番茄係入面,雖然有芝士但又唔會比芝士搶左味個湯仲變得更好味🤤鍾意食辣嘅仲可以揀辣嘅tim。鴛鴦雞扒其實就係煎雞扒同炸雞扒,略嫌炸雞扒d炸粉多左少少,但整體2樣味道都ok嘅。🔸 招牌沙嗲牛肉芝士潛艇沙嗲汁好香牛肉好軟淋,個包有好多芝麻特別香脆,同埋入面有好多生菜絲同番茄碎,唔會話食落好油膩,幾好。🔸 芝士忌廉汁野菌焗西蘭花芝士焗西蘭花本身就無死,再加左d菇令成件事無咁單調。👍🏾👍🏾🔸 凍朱古力脆脆最近飲嘅朱古力都無乜味,呢杯唔算話好濃但係起碼有朱古力味,而且入面係有朱古力塊,可以有d野咬下🤤🔸 檸檬桔茶無試到,不過聽講酸得黎好正😆跟餐仲有小食,花枝丸同瑞士雞翼,花枝丸正正常常幾好食嘅,係估唔到佢個瑞士雞翼咁入味好食,原來呢到唔係淨係番茄湯好食嘅,呢到都坐得幾舒服又無趕人走,價錢一個人都係百令蚊左右,幾抵食,下次再試下其他野食先。另外有少少改善的地方係員工係食物到左嘅時候可以提供碗仔😂
蕃滿門

行過見到唔洗點排隊,又未試過於是乎就入去試下。

🔸 鴛鴦雞扒 配芝士番茄湯烏冬

🔸 招牌沙嗲牛肉芝士潛艇

🔸 芝士忌廉汁野菌焗西蘭花

🔸 凍朱古力脆脆

🔸 檸檬桔茶
無試到,不過聽講酸得黎好正😆

另外有少少改善的地方係員工係食物到左嘅時候可以提供碗仔😂
2021-07-16 51 浏览
今朝去完銀行就同媽咪去食早餐,經過一間用蕃茄做主題嘅新餐廳,餐廳已經坐滿人,諗住排隊等入去食,很幸運剛好有人埋單我等侍應執埋枱可以入座我最欣賞嘅就係佢啲餐具分左一份份,咁就唔使睇人哋攞嘅時候交叉感染,因為你唔知道上一手嘅人乾唔乾淨,值得一讚我選左香煎雞扒配餐肉&雞肉腸,追加蕃茄濃湯火腿螺絲粉,轉配熱既西柚凍頂烏龍,雞扒上面配左啲燒汁,雞肉都嫩滑,沙律配搭芝麻醬好清新,蕃茄濃湯上面有好多新鮮嘅蕃茄粒,而且蕃茄味好濃,火腿亦都係一大片不是用火腿絲,好鍾意佢個蕃茄湯,佢嘅西柚凍頂烏龍好好飲,估唔到熱嘅西柚配埋烏龍茶原來係咁夾,推薦!媽咪就選咗個蕃茄濃湯厚切餐肉烏冬配牛油蒜香多士及炒蛋,轉配熱嘅黑糖薑母紅菜頭,塊午餐肉真係超級厚,從來都未見過餐廳會切咁厚嘅餐肉,媽咪話個蕃茄湯好濃又唔會酸好好飲,好想飲晒個湯,媽咪最欣賞嘅就係杯黑糖薑母紅菜頭,佢話飲嘢最緊要水要夠熱,出邊餐廳啲水成日都唔夠熱,呢一杯嘢飲由頭飲到尾都係熱㗎,媽媽表示下次一定要再encore見到隔離枱食烘底三文治我又心思思好想食,於是就叫多一份烘底鹹牛肉炒蛋三文治,麵包剛剛烘完香脆,入面嘅鹹牛肉俾得超多一啲都唔手軟,我覺得鹹牛肉仲多

見到隔離枱食烘底三文治我又心思思好想食,於是就叫多一份烘底鹹牛肉炒蛋三文治,麵包剛剛烘完香脆,入面嘅鹹牛肉俾得超多一啲都唔手軟,我覺得鹹牛肉仲多過啲雞蛋添,好抵食

餐廳出餐好快,而且見到外面都仲有人排隊,我地食咗大約45分鐘就埋單走人,唔知係咪新開張嘅關係餐廳暫時只收現金
2021-07-10
$81 (早餐)