2020-03-23 73 浏览
元朗薄荷葉兩年前有來過食,印像中味道都唔錯,今次又來試一試,餐廳環境冇咩點變,都係半露天座位,比較通風舒服。泰式燒豬髀仔 $148豬脾燒得好香,加左小茴香,同埋酸酸甜甜既醬汁,好惹味。燒得岩岩好做到骨肉分離,容易咬開,而且仲keep到少少肉汁。 中間有好多伴菜可以解膩。招牌火焰燒春雞 $168有火焰環節,店員會先淋上玫瑰露酒,再點火,燒左10秒左右就自己熄左,最後會切件上枱。雖然係春雞但都好大隻,雞皮帶點焦香,雞髀肉質還好,但雞胸位置略嫌有點乾。廚師特色蝦醬炒飯 $138果然係招牌菜,賣相好特別,外型整到成個菠蘿咁。 上面睇三隻蝦串,中間嗰層係魔鬼魚乾, 下面嗰層係煎得好靚嘅蛋網炒飯。店員姐姐話整到好碎好碎,埋啲炒飯,青瓜絲,豬肉碎,辣椒,一齊先好食。 個飯唔會炒得太鹹,魔鬼魚乾味道似炸煙肉, 鹹鹹香香,且而好脆。口感和味道都好特別,值得一試。泰式菠蘿特飲 $32有少少果肉絲係低下,酸酸甜甜開胃解渴。椰青 $45冰涼清甜, 岩晒食辣野既時候飲。

泰式燒豬髀仔 $148

招牌火焰燒春雞 $168

廚師特色蝦醬炒飯 $138

泰式菠蘿特飲 $32
有少少果肉絲係低下,酸酸甜甜開胃解渴。

椰青 $45
冰涼清甜, 岩晒食辣野既時候飲。

2020-03-20 71 浏览
There is an unprecedented crisis of Covid-19 in HK. Ppl would rather stay at home and dine. We choose this becoz the decoration is attractive.🌟The environment is comfortable and it will not be so crowded, lowering infectious chance.First comes with the 柚子蝦🦐Salad ~ 開胃之選,very delicious 😋 We ordered 串燒 including 🍗 chicken. Pork and Beef with 沙嗲sauce, must give it a try, sully yummyFish: 明爐魚,慢火煮,有汁,湯, vegetables filled on the top 紙米卷,salmon inside, good try Overall, I give this restaurant a thumbs u

紙米卷,salmon inside, good try

Overall, I give this restaurant a thumbs up 👍🏻

2020-03-20 39 浏览
呢間餐廳真係令我幾深刻,因為啲菜係老闆自己種既,好有心機,同埋服務員態度都好好。餐廳既門面喺夜晚睇有啲似bar,但除左有酒飲,仲有泰菜食😛叫左個椰汁雞湯($108),細既份量都夠3-4人一人一碗,佢有別於我地平時飲中式既椰汁雞湯,反而有好濃既冬陰功味,同時加左椰汁味,好足料,有好多雞肉,洋蔥,蕃茄... 服務員仲主動offer幫我地裝湯之後叫左個茄子($88),個茄子都係餐廳老闆自己種架,好入味,食落唔會有太油既感覺,不過要趁熱食!仲叫左個咖哩青口配薄餅($138+$50), 個薄餅點咖哩汁好好味,係平民美食! 呢個青口除左咖哩味,仲有白酒味可以揀。之後就到豬頸肉($108), 佢啲豬頸肉比較偏瘦,如果肥番少少會有口感啲,而佢既配菜都係自己種架,真係幾fresh,好有心機,冇因為佢只係配菜而忽略左佢。最後仲有蝦餅($88), 脆卜卜幾好味😋俾個餐牌大家參考下😛🙈

餐廳既門面喺夜晚睇有啲似bar,但除左有酒飲,仲有泰菜食😛

最後仲有蝦餅($88), 脆卜卜幾好味😋

俾個餐牌大家參考下😛🙈

• 薄餅
2020-03-19 43 浏览
今日返左去元朗食飯,約咗個老友去呢間位於元朗劇院同公共圖書館附近嘅泰國菜,個feel有少少似restaurant&bar,餐廳入面有個小型酒吧位。以前住喺元朗,周不時經過呢到,見到鋪頭都幾多人,一直都想去試下佢,今日終於有機會去試。呢間餐廳主打自家農田,種咗好多有機瓜菜,一碟餐前小食,食完好開胃。我地叫咗4個菜,第一碟馬拉盞炒通菜,相當經典嘅泰國菜,幾乎每次食泰國菜都會叫。呢個季節通菜未係話好靚好當造,因此無可避免要扣少少分,但係今日呢碟已經係整得相當唔錯,師傅調味功夫救返成個菜式,整體好惹味好吸引。泰式炸蝦餅,泰式小食之首選。蝦味夠,炸粉同蝦肉比例掌握得幾好,食落口啖啖肉,絕不兒戲。泰式炒飯,呢碟更加係今晚驚喜,原本無乜大期望,只係想食少少飯填飽個肚。食幾啖已驚嘆水準之高,炒飯最難係調較乾濕程度,今晚呢碟拿捏得好準確。配料亦好夾,味道一流。泰式燒牛仔骨,牛味夠,燒得唔會過火,水準以上。呢杯Kirin嘅Frozen Beer,我第一次試,感覺更加冰涼,一路食泰國菜一路啤啤佢,配埋蝦餅/牛仔骨/通菜等送酒菜式,認真過癮。友人無飲酒,嗌咗杯菠蘿冰,佢評價清甜好飲。整體用餐感覺良好,店員招呼

泰式燒牛仔骨,牛味夠,燒得唔會過火,水準以上。

友人無飲酒,嗌咗杯菠蘿冰,佢評價清甜好飲。

整體用餐感覺良好,店員招呼亦有禮貌,希望有機會入元朗再encore!
2020-03-18 35 浏览
元朗圖書館開番,去咗還書之後搵地方食嘢,醫吓個五藏廟,點知道忽然之間落雨,拿拿聲就跑入圖書館對面呢間泰菜餐廳食嘢。呢間餐廳唔係好大,但勝在對住圖書館出面一大塊空地,空間感十足。睇完menu之後叫咗一個酸甜魚🐟($188)+一隻蘇梅鴨($218),再加埋新鮮椰青($45)。蘇梅鴨原隻熱辣辣上檯,仲有好多花花草草伴碟,侍應將成隻鴨係你面前幫你切開埋一件一件咁,令我諗起北京田鴨,不過北京田鴨剩係幫你起鴨皮,呢度係成隻鴨原隻喺度切開,都幾考手力,anyway ,隻鴨烤得唔錯,味道幾好,夠晒嘢味。酸甜魚🐟上檯時都係熱辣辣,又係有好多花花草草裝飾伴碟,仲又有好多酸甜汁,而酸甜汁裡面又撈埋一齊啲菠蘿,同樣夠哂野味!

2020-03-16 39 浏览
薄荷葉係一個老字號既泰國菜,10幾年歷史,係一間食泰國菜既酒吧,環境氣氛都好好feel,音樂又好聽,我有些朋友夜晚亦會去薄荷葉飲下酒聚下舊睇下波。難得朋友入黎元朗聚下,我就帶佢去呢間薄荷葉食飯,我地叫左一個細既冬陰公,一份肉碎生菜包,一個黃咖喱雞肉加薄餅,另外叫左個主菜炸豬手冬陰公材料豐富,而家夠酸辣,非常開胃,細冬陰公都可以每人兩碗,超抵食。肉碎生菜包好多汁,包生菜超fresh。黃咖喱雞配薄餅,好欣賞個黃咖喱,夠濃夠稠,配個薄餅一齊食剛剛好,不會感到流。炸豬手係我最愛既菜式,旁邊的珍珠菜超好味,好甜!炸到脆卜卜,另外啲沙律菜係老闆佢地自家種植,夠新鮮!炸豬手外脆內軟,肉汁豐富鮮嫩,兩個人我地都可以成舊食哂。

肉碎生菜包好多汁,包生菜超fresh。

2020-03-12
2020-03-16 58 浏览
平時見到呢間餐廳都幾多人食,所以今日book左同男朋友去試試佢~不過因為佢成間餐廳都係開放式,所以會有蚊,怕既朋友要留意。但除左呢樣野之外,環境都佈置得幾靚~坐低無耐,店員就會比一少碟青瓜做前菜,清清地,唔重味。呢到都幾多野食揀,有平時成日食到既咖哩,檸檬魚等等,都有啲比較少見既野,例如魔鬼魚呢啲~因為唔想諗食咩,所以我地又叫左二人餐哈哈。先黎甜柚鮮蝦沙律,雖然當日既柚唔算好甜,不過都新鮮有水份。蝦肉普通,但係沙律好新鮮。佢地用既醬汁都比較清,同平時食既泰國野唔太同。沙律入面有椰菜,芽菜,蘿蔔,車厘茄等等,好清新。泰式燒豬脾仔燒得幾香,豬肉上面既醬汁有少少甜甜辣辣,幾惹味。加上伴碟同可食用既自家種植既小茴香,就更加香口啦!值得一提既係,豬脾仔下面都有啲青菜,可能係豬脾仔既汁流左落去,所以其實都幾好食,而且同樣好新鮮。炒通菜又係十分清,通菜新鮮~最後係主角椒鹽魔鬼魚,雖然唔大隻,但佢炸到十分香脆,變左成隻魚都可以食落肚。估唔到魔鬼魚肉既口感唔差,仲唔會有怪味添。點魔鬼魚既醬汁有兩款,呢個醬應該算係今餐入面最濃味既東西了。不過加埋魔鬼魚同上面既甜椒一齊食,balance得好好!我地叫左黑啤

坐低無耐,店員就會比一少碟青瓜做前菜,清清地,唔重味。

炒通菜又係十分清,通菜新鮮~

我地叫左黑啤同水蜜桃味啤酒,水蜜桃啤酒幾特別,唔會到到都飲到。我發現呢到好多酒類既飲品都幾特別,下次仲想試下加左乳酸個隻!
2020-03-13
  • 椒鹽魔鬼魚
  • 泰式燒豬脾仔
2020-03-13 1400 浏览
weekend 行完元荃古道,到達元朗都已經就7點,已經好肚餓,所以就拿拿臨搵野食,醫下肚仔啦😀 因為唔想幫襯連鎖餐廳同大型商場,咁就四圍行下睇下,搵下有冇d新奇有趣嘅餐廳😜行到元朗劇院附近,發現呢間Mint 🌱,充滿泰國🇹🇭風味,諗落食酸酸辣辣嘅野都唔錯,就入左去坐啦🌶🌶呢到都幾好坐,裝修幾特別,除左泰國大象之外 仲有大大個projector 播住歌,黎飲杯野都幾chill架!行到身水身汗,又攰攰地,最好梗係叫個涼浸浸嘅椰青啜下啦!🥥🥥好清甜,正丫!酸辣鳳爪沙律🥗食親泰國嘢都必點既!份量都唔少,都有超過10塊,味道好fresh,都唔會太酸或者太辣👍廚師特色蝦醬炒飯🍍🍍見係廚師推介,所以試下!上菜個陣嘩左出聲!個樣好似菠蘿🍍😋😋店員介紹上面係新鮮蝦,食落有鮮甜既蝦味,中間係魔鬼魚乾,煎得好靚既蛋網,食個陣就先整碎魔鬼魚乾,撈埋青芒果絲同青瓜絲一齊食😋😋好好味呀!魔鬼魚乾鹹鹹香香,仲好脆,第一次食,感覺好特別👍店員仲話上面插着嘅係有機香草,可以撈埋一齊食架!唔知係咪因為餐廳喺元朗,Mint都幾多有機野,連前菜都係有機嘅🥒🥕自家製炸蝦餅🍤一份有四大件,分開一半方便食,比起平時喺其他泰國餐廳

酸辣鳳爪沙律🥗

廚師特色蝦醬炒飯🍍🍍

自家製炸蝦餅🍤

一份有四大件,分開一半方便食,比起平時喺其他泰國餐廳食到嘅炸蝦餅真係有少少唔同,除咗彈牙之外,仲食到蝦嘅鮮甜味,值得一試!

有少少可惜呢度係冇泰式甜品,如果有芒果糯米飯同椰汁糕就Perfect啦🥰
  • 椰青
  • 廚師特色蝦醬炒飯
  • 炸蝦餅
2020-03-11 36 浏览
早兩日見到世衛泰國官員講嘢咁威,就好想食下泰國菜。去開元朗,上網睇咗一睇,揾到依間薄荷葉,就去試一試。去到門口我打咗個答,以為係一間齋酒吧,問清楚之後原來真係泰國菜,咁我就坐低啦。呢間野裝修都幾得意,泰得來又有少少文青feel (我自己覺得),因為可能係有啲燈籠喺度釣釣下掛~咁去到一間酒吧裝潢嘅嘢點都望下有d乜嘢酒飲,我見佢有啲薄荷啤酒其實好想試,但係呢排唔飲得酒,所以唯有等下次。同個朋友分別就點左一個菠蘿特飲同埋椰青。唔知撞手神定係鋪頭嘅品質高,個椰青比喺出邊嘅飲到好飲好多。平時出邊啲椰青成日都勁淡,得浸青味冇乜甜味,啲肉又硬到抽筋刮極都刮唔到。不過呢間鋪頭嘅嘢青就10分掂!椰青水好飲,啲肉有易刮,仲要大大個,十分正!個菠蘿特飲隻杯好鬼高,有特色,個friend話幾特別,但係我就冇啜到,咁信佢係好野啦~咁今次就叫咗幾樣嘢食,分別係鹹魚炒椰菜苗,軟殼蟹咖喱配薄餅,同埋豬牛雞串燒。雖然嘢食品種唔多但係食完都好飽,分量足夠。講咗個炒椰苗先,原本以為個鹹魚配落去會怪怪地,但係廚師處理得十分之好,味道嘅平衡算係唔錯,之後我偷雞就咁食咗舊鹹魚,唔係得浸鹹味嗰啲,係有浸香味嘅,可能因為咁所以炒出嚟

雖然嘢食品種唔多但係食完都好飽,分量足夠。講咗個炒椰苗先,原本以為個鹹魚配落去會怪怪地,但係廚師處理得十分之好,味道嘅平衡算係唔錯,之後我偷雞就咁食咗舊鹹魚,唔係得浸鹹味嗰啲,係有浸香味嘅,可能因為咁所以炒出嚟特別好食掛。

之後到個軟殼蟹咖喱,俾咗相大家睇先。

個軟殼蟹即刻食係好脆既!但我自己衰,第二件放耐左少少浸耐左咖哩,所以淋咗啲,但係竟然比我發現到,佢索咗咖哩之後,外淋,但內脆,入口除咗仲有”shop”一聲之外,仲有香濃嘅咖喱味。呢一個感覺我都係第一次試。幾好。但如果你鍾意食勁趣嘅都係拎返出嚟會先可能會好d,但係keep住浸呢個食法,都值得試吓,有驚喜。上邊知茴香,阿姐過嚟提咗我好多次係有機的,建議我可以撈落去食~ 但我對茴香浸味一半半,所以無試(對唔住下姐)。

好有心打咗摺嘅薄餅。

最後都口痕想食多少少野嘅串燒。

依個我覺得有啲驚喜。因為平時出邊食嗰啲串消,全部 un 之之細細粒,燒完出嚟通常有un 又鞋,但呢間餐廳嘅串燒,竟然燒完出嚟無論雞豬牛都係唔in 唔鞋有少少肉汁係入面。唔知佢用乜嘢方法少希望廚師教下我。

埋單正常500幾,唔可以講好平,但同朋友坐喺度吹水吹左好耐,兩個零鐘,佢都冇吹我走,都叫正常價錢啦。
2020-03-04
2020-03-09 28 浏览
元朗有不少泰國餐廳,這次朋友帶我到這裡,這店環境比較舒適,位置在市中心,開放式餐廳~坐下看見螢幕播放泰國MV,餐廳布置也夠新~廚師特色蝦醬炒飯~外觀非常吸引!店員介紹要先炒亂一起吃,面有一塊炸魔鬼魚魚皮,非常香脆,但一定要加再飯一起吃,蝦醬味也夠濃~粉絲沙津酸酸甜甜,味道剛好幾開胃,蝦又幾大隻架喎!沙嗲~豬牛雞各兩串,燒到剛剛好,豬和牛不會太乾身,而雞肉也夠嫩囗,最怕串燒太乾~飲品我要的是黑加侖子梳打,朋友點了一杯青檸梳打~兩個女的坐著聽著泰文歌,吹吹水都幾舒服~下次沒有渣車的,決定晚上來食野飲下啤酒

坐下看見螢幕播放泰國MV,餐廳布置也夠新~
廚師特色蝦醬炒飯~
粉絲沙津
酸酸甜甜,味道剛好幾開胃,蝦又幾大隻架喎!
沙嗲~
飲品我要的是黑加侖子梳打,朋友點了一杯青檸梳打~
2020-03-05 1034 浏览
疫情下被迫放假,就遠征入左元朗探下朋友~朋友推介呢間遠離人口密集既泰國餐廳,估唔到佢位置唔算中心都坐滿八成人,估應該幾好食。而且枱與枱之間都有 d 距離,可以安心食~越式紙米卷紙米卷通常係啲蔬菜,蝦肉或者豬肉捲埋,今次呢個有驚喜 入面包既係煙三文魚!變左西式越式 fusion 好清新好好味 ,我一個人食左半碟😂青咖哩新鮮雞咖哩汁個 texture 唔係平時咁杰,但味道都幾出~呢隻咖哩唔算好辣,岩哂我haha!餐廳擺盤好有心思 連薄餅都砌到成朵花咁睇落有厚度以為會硬會un 但食落好酥脆好香!新鮮熱辣辣食真係一流~冬蔭公湯呢度既冬陰公湯唔算好辣,好岩我口味真係~好香椰奶味,而且份量都幾多自家制蝦餅炸得好脆,肉厚,蝦肉好香~點埋甜酸辣椒醬非常開胃結果大家都搶住食,明明得4個人,最後我只食到一件😭見到隔離枱叫我地又叫既炸蠔,初初見價錢少貴有d猶疑,結果真係好驚喜!又大隻又爆漿,用塊生菜包住食,加埋個汁,真係好好食呀,絕對對得住個價錢!食咁多煎炸野 食返碟菜中和下~再加埋個椰青,呃~好多汁,清甜~食泰國野必飲!
疫情下被迫放假,就遠征入左元朗探下朋友~

越式紙米卷

青咖哩新鮮雞

餐廳擺盤好有心思 連薄餅都砌到成朵花咁

冬蔭公湯

自家制蝦餅
炸得好脆,肉厚,蝦肉好香~

點埋甜酸辣椒醬非常開胃
結果大家都搶住食,明明得4個人,最後我只食到一件😭

食咁多煎炸野 食返碟菜中和下~

再加埋個椰青,呃~好多汁,清甜~食泰國野必飲!
  • 泰式炸蠔
2020-03-05 26 浏览
Friday night 唔想困係屋企咁悶,又唔想出市區,唯有近近地約下元朗朋友出尼 chill 下~呢間隱敝泰國菜聽人推薦左一排,終於尼試下喇!職員見我地諗左好耐 好熱心同我地推介招牌菜 其中佢推薦既呢個炸蠔 真係好!好!食!同埋生菜包住食 唔酥唔油膩 隻蠔好大隻飽滿 一啖絕對食唔哂 仲會爆汁 下次一定會再番尼食佢!平時食泰國野一定食生蝦,不過由於疫情關係呢段時間暫定左 希望快 d 有番啦冬蔭公湯都係例牌會叫,湯既調味剛剛好,唔會太酸或太辣,好香椰奶味,飲完唔口渴,而且好足料,我地四個人叫一壺細既,都裝到6碗出尼~青咖哩我地叫左”新鮮雞”既 version  果然無令我地失望 好大件又嫩滑 重點雞有雞味XD  唔會比咖哩蓋過原有既鮮味個青咖哩汁雖然睇落唔係好杰 但其實都好夠味加埋薄餅點尼食 一啲都唔漏 個薄餅仲好脆!好食啊檸檬魚又係職員推介既 雖然好似好多野蓋住有啲奇貌不揚 但原來真係幾好食 成條魚都好夠味每一啖 將魚肉 連埋碟邊既有機菜 再點啲汁一齊食 非常新鮮開胃~連平時唔太鍾意 lun 骨既我都食到停唔到口餐廳環境好 chill 忍唔住要叫啤酒飲佢呢度既Kirin draft
呢間隱敝泰國菜聽人推薦左一排,終於尼試下喇!

重點雞有雞味XD  唔會比咖哩蓋過原有既鮮味
個青咖哩汁雖然睇落唔係好杰 但其實都好夠味
加埋薄餅點尼食 一啲都唔漏 個薄餅仲好脆!好食啊

連平時唔太鍾意 lun 骨既我都食到停唔到口

餐廳環境好 chill 忍唔住要叫啤酒飲
佢呢度既Kirin draft beer有成8隻味揀 仲有冬日限定多2款 我試左香梨蜜糖 好爽好舒服~

2020-02-29
🇹🇭元朗想食泰國野一search就見到呢間就去試下。環境好relax好似酒吧咁,仲有戶外座位好適合飲返杯,不過今日唔想飲酒。😂一坐低就叫野飲,分別係石榴冰同菠蘿冰,酸酸地好飲又解渴,仲有少少果肉係底。.🔹椒鹽魔鬼魚🐠一見menu就即刻叫黎試,分量都唔少,醃得入味又脆身,面頭仲有好多青椒碎,成碟好快被清。.🔸炸蝦餅🦐一碟有8舊又係好多,share食一流,面頭酥脆但入面彈牙,又係送酒一流。不過個面就炸得耐咗,有D硬同乾身.🔹冬陰公🦐叫左細size,2個人岩岩好,勁足料,啖啖都係香茅檸檬葉等等,好似去泰國食咁正宗,入面仲有2隻蝦,飲到唔捨得飲完。.🔸燒牛肉沙律🐮又係好大份量,超多牛肉,好似食牛扒咁,食到最底都仲有牛肉,蔬菜都食得出好新鮮。少有質素正宗泰葉,侍應姨姨介紹得非常詳細又會推介有咩好食。蔬菜咁新鮮原來係餐廳自己農場有機種植,食落更放心。💬餐廳裡面仲播住泰國舒情音樂,置身於泰國嘅感覺出晒黎😂而格調相對比較暗,好適合一大班朋友嘅地方

🔹椒鹽魔鬼魚🐠

💬餐廳裡面仲播住泰國舒情音樂,置身於泰國嘅感覺出晒黎😂
而格調相對比較暗,好適合一大班朋友嘅地方
2020-02-28
2020-02-27 36 浏览
元朗食泰菜嘅地方有好多,不過好似泰國咁寫意嘅地方就唔算好多,今次去咗安興街嘅薄荷葉泰國菜,算係係市中心又比到你置身於泰國感覺嘅地方。有戶外戶內位置,門口啱晒放狗或呼吸嘅人。呢到有好多款生啤泰國特色啤酒選擇,幾十蚊有交易!水蜜桃Frozen Beer,淡淡嘅水蜜桃香味,加埋沙冰,好易入口,完全唔覺飲緊啤酒!招牌火焰燒雞,上枱前點火燒一燒,好睇又好食,雞皮香脆肉嫩!粉絲沙律,辣得過癮,新鮮蝦夠彈牙,仲好香青檸味。馬拉盞炒椰菜苗, 椰菜苗鮮嫩爽脆,馬拉盞炒得好惹味!串燒可以豬牛雞一齊拼,份量十足,燒得香口,沙嗲醬亦非常香濃,很有泰國街邊風味!人均消費二百元,價錢合理,廚師仲會將食物精心佈置一番,店內仲有個大螢幕播着泰國最流行嘅音樂MTV,真係好似返咗泰國咁!

有戶外戶內位置,門口啱晒放狗或呼吸嘅人。
呢到有好多款生啤泰國特色啤酒選擇,幾十蚊有交易!

招牌火焰燒雞,上枱前點火燒一燒,好睇又好食,雞皮香脆肉嫩!

粉絲沙律,辣得過癮,新鮮蝦夠彈牙,仲好香青檸味。

馬拉盞炒椰菜苗, 椰菜苗鮮嫩爽脆,馬拉盞炒得好惹味!