2019-11-02 341 浏览
想食扒餐,但又未必撞岩有朋友仔/同事仔岩食,話晒食晏,好多人都唔想食咁heavy。行到黎,見到餐牌有牛脷,就被吸左入去。之前有同同事黎過,今次一支公,但就遇上左其中一個至愛-牛🐮Set lunch 包餐湯(羅宋湯、洋蔥湯 同 粟米忌廉湯)跟蒜蓉包一片。湯料好足,夠晒味,絕對唔係加水翻煲再翻煲,片包邊係脆,但中間就冧,唔係全片都脆,另外蒜蓉醬可以再多D就正。主餐一上,嘩,好彩叫少意粉,因為牛脷既份量真係好多,大半條都有。醬汁夠,牛脷又冧,真係好好好食。意粉沒被𣺉上醬汁,感覺無咁heavy,不過意粉好快就凍左,口感自然就變得嘛嘛。Set lunch包熱飲,凍飲加$2。午餐$55起,又湯又餐茶,仲要好食,真係好抵架!餐廳仔,午餐都做三款餐湯,水準都幾好,真係好少見。但亦都係咁,不時有客仔攪錯,誤會洋蔥粟米湯係一款湯,今日就聽到有三枱客係咁。另一次黎食飯,最誇張一枱4人,全部都誤會晒,果次係羅宋湯、洋蔥湯和忌廉龍蝦湯,一人誤會洋蔥忌廉為一款,龍蝦湯為另一款;另一人就誤會洋蔥、忌廉、龍蝦分別為三款湯;最好笑係有一個落單時以為係湯料有得㨂咁,竟要求「湯要洋蔥加龍蝦」(佢真係咁講),落單既要逐個客解

之前有同同事黎過,今次一支公,但就遇上左其中一個至愛-牛🐮

餐廳仔,午餐都做三款餐湯,水準都幾好,真係好少見。但亦都係咁,不時有客仔攪錯,誤會洋蔥粟米湯係一款湯,今日就聽到有三枱客係咁。另一次黎食飯,最誇張一枱4人,全部都誤會晒,果次係羅宋湯、洋蔥湯和忌廉龍蝦湯,一人誤會洋蔥忌廉為一款,龍蝦湯為另一款;另一人就誤會洋蔥、忌廉、龍蝦分別為三款湯;最好笑係有一個落單時以為係湯料有得㨂咁,竟要求「湯要洋蔥加龍蝦」(佢真係咁講),落單既要逐個客解釋,我就聽到差D笑左出黎。
2019-10-22
2019-10-17 239 浏览
搭車經過尼間,見個個裝修幾特別,一直好想試下,終於有機會係朋友聚個時候揀左尼間,平日時間,都幾多人來,都係一家大小來多,都幾溫馨,店內裝修都係藍色白為主,有種海洋風,整體環境感覺都係舒服溫馨。來到尼度,肯定要試下佢主打既扒餐,點左個西冷牛扒,果然好看既外表,都係麻麻地,份量係大,但佢個牛扒溫度,一上來就唔係好熱,食冇幾口,就已經凍到難食,又又老,個薯仔配菜又半生不熟,真係覺得麻麻地,對唔住個價錢,好失望只有個擺盤精緻~

來到尼度,肯定要試下佢主打既扒餐,
2019-09-03 395 浏览
成日幫襯得當然食物水準不在話下啦! 上次食完我哋比多左錢,今日再食時,認得我哋,甘就扣反我哋一個餐價錢;仲有一次,食完落起大雨嚟,仲主動問我哋要唔要借遮,甘有誠意的一間餐廳係邊度找到呀!
2019-08-21 330 浏览
1.<性價比高 lunch set >😃呢間藍屋係炮台山地鐵站附近既小店 藍白色既裝飾 簡約舒服風格 lunch set平均50 幾至70 幾包埋餐湯 餐包 合理價 而我甘啱好彩點左個唔錯既西冷扒 (朋友個龍脷柳一般😂)2. 餐包餐湯 🍲蒜蓉包個蒜蓉味 ok 🍞 但包有 d淋 一般 餐湯 個羅宋湯落足料 好多菜蘿蔔絲 洋葱 味道濃度適中 唔錯👍🏻3. 西冷扒 lunch set 62 蚊🐂個西冷扒大大塊 上面淋滿左黑椒汁 意粉好多 賣相十分好 . 塊扒似係近牛柳位 林彈程度中上 肉味一般 但勝左撈左黑椒汁 意粉似一般茶記既正常貨 不過不失🍝 整體 above average . 價錢抵食 唔錯!為食花太郎 Fafafoodblog #fafafoodblog西餐#fafafoodblog北角1.<性價比高 lunch set >😃呢間藍屋係炮台山地鐵站附近既小店 藍白色既裝飾 簡約舒服風格 lunch set平均50 幾至70 幾包埋餐湯 餐包 合理價 而我甘啱好彩點左個唔錯既西冷扒 (朋友個龍脷柳一般😂)2. 餐包餐湯 🍲蒜蓉包個蒜蓉味 ok 🍞 但
1.<性價比高 lunch set >😃

2. 餐包餐湯 🍲

3. 西冷扒 lunch set 62 蚊🐂
#fafafoodblog北角
1.<性價比高 lunch set >😃

2. 餐包餐湯 🍲

3. 西冷扒 lunch set 62 蚊🐂
#西冷扒 #牛扒 #意粉 #黑椒汁 #羅宋湯 #餐包 #蒜蓉包
Score 平均分 <7/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#藍屋
北角英皇道89 號桂洪集團中心地下 a鋪
~~~~~~~~~~~~
2019-08-20
2019-08-04 272 浏览
第一次食,但我諗未必會返轉頭個日去食下午茶,一入去就見到地下好污糟,可能剛剛做完午市,但餐枱上啲調味料樽都唔太乾淨,仲有啲調味料係枱面,侍應都冇抹到,食欲已經一般後來,見到個menu有常餐,係蕃茄湯底嘅通粉,仲有奄列同奶油豬,個配撘好吸引,好似好抵食,所以就叫咗,以為可以味道撘救,但......首先,個奄列太燶同太乾,賣相一般,唯有個奶油豬係接受到。到個通粉,我一見到碗野真係呆咗。個湯底似係羅宋湯多過蕃茄湯,一啲蕃茄味都冇而且啲通粉又唔入味,好似就咁淋啲湯上去咁成碗野黑黑沉沉咁嘅色,真係大打折扣
第一次食,但我諗未必會返轉頭

首先,個奄列太燶同太乾,賣相一般,唯有個奶油豬係接受到。
而且啲通粉又唔入味,好似就咁淋啲湯上去咁
成碗野黑黑沉沉咁嘅色,真係大打折扣
火腿奄列
蕃茄鮮牛肉通心粉
下午茶
2019-07-06 336 浏览
今天同事生日,到公司附近的一間西餐廳慶祝。這家西餐廳非常iconic,是馬路旁的一間藍白色的小屋。我們到的時候出邊已經大排長龍,等了10多分鐘就可以進去了。小店的裝修是希臘小屋的設計,裡面洋溢着渡假的氣息。可惜中午時分人太多,未免有點擠迫。中午是有中午套餐的,一個湯,一個意粉或扒,和一杯餐飲。價錢非常合理。淨係湯的選擇已經有三款,除了一般有的羅宋湯和忌廉湯愛,它還有洋蔥湯選擇。餐湯配以蒜蓉包,湯味道濃郁,不像是開粉的,材料也足夠。蒜蓉包略嫌不夠脆口,但蒜蓉味香。我點了個蒜蓉雞扒,肉嫩多汁,雞扒煮得很好,不會老。熱騰騰的黑椒汁,淋上這塊厚肉的豬扒,外脆內軟,非常美味。這個餐配以薯菜和蔬菜,份量多。我的同事點了牛扒。在小店裏,不要奢望他會問你牛扒煮到幾成熟。但是這塊牛扒,煎得不會老,也不會太生,我覺得火候控制得很好。有同事點了羊架。他們對這大讚,說煮得很林很入味,羊味很濃,很蘇。我很怕吃羊很蘇很生,但我的同事說他們的火候控制得很好才令羊不會老。最後是這個意粉。朋友說這個意粉沒有什麼驚喜,下次點還是叫扒比較化算。這家餐廳食物質素好,性價比高,只是服務質素略嫌有點差。其中一名夥計態度差,像趕客

羅宋湯
蒜蓉包

蒜蓉雞扒

黑椒西冷扒

紐西蘭羊架

忌廉汁吞拿魚蜆肉焗意粉

這家餐廳食物質素好,性價比高,只是服務質素略嫌有點差。其中一名夥計態度差,像趕客一樣。如果想到一間舒服的西餐廳,可能這就不是合適的選擇了。但如果是中午時分想吃一個快的午餐,這也是性價比高的餐廳,值得推介。
蒜蓉雞扒
黑椒西冷扒
紐西蘭羊架
前幾天和朋友路過,見到餐廳名字特別,於是入去一試。我們被安排了坐在4+2的6人檯,我們坐下來之後想稍微移動一下自己的檯(因為和旁邊的4人檯相連,而且當時有其他顧客),哪裡知道立刻被服務員制止,說那樣會令另外一邊的座位很窄。然而事實上距離旁邊的檯還有一個人走路的空間!就這樣,我們被迫跟旁邊的4人檯搭檯了。到了點餐的時候,我告訴服務員我要H餐配羅宋湯,服務員馬上顯得不耐煩的說「我還沒有問你要什麼湯,先告訴我你的牛排要幾成熟?」吃到一半的時候,旁邊來了一對老夫婦,服務員說餐牌都寫在牆上的黑板上,叫他們自己看。老婦人說自己近視,看不見牆上黑板的字。服務員說「那麼你用相機拍張照片,然後放大來看」說完就繼續跟另外一檯的顧客聊天。這樣差的服務態度我還真的是第一次見!儘管食物的味道ok,但這絕對一間不可一,不可再的餐廳,除非大家是要去挑戰一下自己的容忍程度。

2019-03-12 394 浏览
今晚叫左個爐燒吉列安格斯牛,牛肉外脆內嫩,肉汁豐富,咬落仲好有口感,唔痴牙。配合埋個爐燒既效果,成餐飯都聞到好香既牛肉香味,好好食!仲有$188呢個價錢算係幾抵食!個Set仲有配埋個餐湯(我揀左洋蔥湯),而家好似好少地方有得飲(通常都係得忌廉/羅宋),洋蔥味濃郁而清甜,整得都幾好味! 意粉整到al dente, 少少牛油香,唔錯唔錯 ...而且老闆娘好好人, 同我地有傾有笑...一定會再幫襯!😍😍😍😍

仲有$188呢個價錢算係幾抵食!
  • 吉列安格斯牛
同事話想食藍屋好耐,我心諗:灣仔間藍屋? 錯曬,純粹係間餐廳叫藍屋,話平時好難有位,特登12點半未到就去食。午餐只有黑板上嘅幾個選擇,有同事因為食素想食沙律,係無嘅,總之你自己搞掂佢啦。因為我唔想食太重口味,所以得一個選擇:蟹籽忌廉南瓜汁龍脷柳薯菜。蟹籽忌廉汁龍脷柳薯菜 $56我要咗個羅宋湯,不過顏色真係好唔吸引囉,好似梅菜咁,又多油,裡面得三兩條椰菜,真係hea 到一個點。😔龍脷柳一樣唔掂,外層林到一個點,但因爲炸過,所以有陣油炸味,肉又粉又硬,個汁粉多過材料,真係唔知自己食緊乜🙄連唯一可以寄託嘅薯菜都出事,菜生得黎油,好大陣草青味,薯角又係林到一個點,似係一早炸好一大碟熱住嘅感覺。可能肉類會唔同,但我真係唔會再試,好難食呀。
同事話想食藍屋好耐,我心諗:灣仔間藍屋?

蟹籽忌廉汁龍脷柳薯菜 $56

蟹籽忌廉汁龍脷柳薯菜

蟹籽忌廉汁龍脷柳薯菜
2018-11-04 945 浏览
話說老公知我鍾情希臘,好耐之前同我提過有一間藍白色調裝潢的餐廳,一直想來食,奈何我地住九龍好少過海,今日難得過海,就心想一定要過來試下。7點左右到,安排坐窗邊沙發位置,坐得好舒服。食物方面叫左2個餐,一個BBQ Ribs 配薯角,一個豬鞍配意粉,跟餐湯,蒜蓉包,餐飲。份量同味道都唔錯,2大人1小朋友都食得好飽。有一位短髮姐姐好貼心為小朋友提供小湯匙,另外仲裝左半碗忌廉湯俾佢飲,真係超級細心,呢種人情味現今已經越來越少有,十分難得。餐後姐姐仲請小朋友食一粒糖,氹到佢好開心。總括,餐廳有好貼心的服務,食物質素和分量都唔錯,下次會再來。
7點左右到,安排坐窗邊沙發位置,坐得好舒服。
豬鞍

份量同味道都唔錯,2大人1小朋友都食得好飽。
BBQ  RIBS

餐後姐姐仲請小朋友食一粒糖,氹到佢好開心。

2018-11-04
豬鞍
BBQ  RIBS
2018-06-21 1067 浏览
餐廳裝修簡潔, 以藍白色調為主, 略帶點希臘風情.  餐廳店內空間不大, 每張枱之間大概只有一個身位但可能因為採用白色牆身, 加上隔間開陽, 光視充足, 所以沒有太大侷促感. 這裡既午餐尚算抵食, 西冷扒餐都只不過$58 連餐湯, 蒜蓉多士同餐飲.  西冷扒不過不失, 呢個價錢當然唔會要求有高質牛扒, 但至少肉質不會太靭.  值得讚既係, 呢度餐湯都有3款: 羅宋湯, 忌廉湯同洋蔥湯, 可以多選擇. 個人較喜好羅宋湯, 茄味較濃, 不辣不嗆口!
餐廳裝修簡潔, 以藍白色調為主, 略帶點希臘風情.

餐廳店內空間不大, 每張枱之間大概只有一個身位
個人較喜好羅宋湯, 茄味較濃, 不辣不嗆口!
2018-06-18
2018-05-21 855 浏览
炮台山附近覓食,見到門面白雪雪嘅西餐廳,好奇下入去試下.點咗兩份Set Dinner,都有餐湯,蒜蓉包及野飲跟,我選擇咗菜湯,味道中規中矩。蒜蓉包就鬆脆。到主菜喇~BBQ醬燒豬仔骨 配意粉份量好充足 意粉量多,又有兩舊肋骨,肋骨尚算入味,再配合BBQ醬 感覺幾好,始終不是專門燒肋骨的餐廳,有這個水準 都尚算合格.香草羊髀扒 配薯菜份量都係ok羊最怕佢有一陣羶味呢個羊髀因為香草再加醬汁關係,食落唔係太羶, 肉質都比較軟腍,所以都係合格嘅!最後餐廳是免收加一服務費,不過坐位就比較窄喇
炮台山附近覓食,
見到門面白雪雪嘅西餐廳,
好奇下入去試下.

點咗兩份Set Dinner,
都有餐湯,蒜蓉包及野飲跟,

我選擇咗菜湯,味道中規中矩。
蒜蓉包就鬆脆。

到主菜喇~
BBQ醬燒豬仔骨 配意粉

份量好充足 意粉量多,
又有兩舊肋骨,
肋骨尚算入味,
再配合BBQ醬 感覺幾好,
始終不是專門燒肋骨的餐廳,
有這個水準 都尚算合格.

香草羊髀扒 配薯菜

份量都係ok
羊最怕佢有一陣羶味
呢個羊髀因為香草再加醬汁關係,
食落唔係太羶,
肉質都比較軟腍,
所以都係合格嘅!

最後餐廳是免收加一服務費,
不過坐位就比較窄喇

2018-05-04
2018-03-16 852 浏览
最近有一位好朋友轉工轉到去北角,由於好耐冇見,今日就去左接佢收工然後一齊食餐飯傾下計,行過見到呢間個門面好似唔差,個餐牌平均都差唔多一百,諗住都應該唔差得去邊,點知呢個只係中伏既開始!一入到去,帶位時已經感覺到奇怪,店員似是而非咁叫我地坐低,但係又冇明確指示邊張,係咪隨便我坐邊張我真係唔知,因為佢全程用個側面或者面對住我。坐低左,先發覺個環境氣氛好差,店內播住TVB,陣電視聲硬係覺得好煩擾,因為有兩部電視同時播緊但係個聲音係有半秒DELAY,而且播住愛回家即刻DOWNGRADE到好似食緊茶記既感覺!我地各自叫左一份$128既晚餐,係128!但係野食送到上黎已經非常失望,用一堆烚菜做底,然後塊肉放上去,者係我都唔求有咩精美擺碟,但唔該可唔可以唔好咁劣質咁求其!我叫左份西班牙黑毛豬扒,真係衰過茶記雜扒飯,豬扒面頭油到好似油炸咁,但係內裡係烚熟咁既肉質,西班牙黑毛豬扒?去凍肉舖買塊最CHEAP既咋掛?朋友叫既羊架都好痴線,又係面頭好多油,入面熟到幾乎切都切唔開,朋友食左一半就冇再食,亦都破壞左今晚見面既興致。所以我勸各位,真係唔好試,不可一不可再,去其他地方個服務,個環境,個質素,個價錢都分

所以我勸各位,真係唔好試,不可一不可再,去其他地方個服務,個環境,個質素,個價錢都分分鐘好過呢度。
2018-03-14
2018-02-28 769 浏览
炮台山開左好多新餐廳,今次試這間藍屋。這次晚餐選了厚切鹽燒牛脷飯$78。這個餐有西湯,蒜蓉包,餐飲,主食。羅宋湯中的菜十分好味,可惜太細碗。蒜蓉包都算鬆脆,配搭餐湯很美味。餐飲我點了凍薴茶都比茶餐廳大杯。到主餐,佢話厚切鹽燒牛脷,牛脷都算厚身有兩大塊,肉質柔軟,黑椒味濃,味道合格。配菜都十分多,配合洋蔥汁都幾好味,稍稍勝過茶餐廳的質數。這間餐廳免收加一,所以我對佢服務態度唔會有任何要求,其實香港好多收加一服務費的餐廳服務真係強差人意,倒不如直接sell無服務,你照黑我面,服務差,但我比少d, 我又唔mind wor~餐廳環境colour tone主要藍白,幾有地中海feel, 但座位比較迫。整體都算ok~
炮台山開左好多新餐廳,今次試這間藍屋。
這次晚餐選了厚切鹽燒牛脷飯$78。

這個餐有西湯,蒜蓉包,餐飲,主食。
羅宋湯中的菜十分好味,可惜太細碗。
蒜蓉包都算鬆脆,配搭餐湯很美味。
餐飲我點了凍薴茶都比茶餐廳大杯。

第一次被趕客就在此留我第一個既評語奉勸大家,為左令大家唔好未食已受一肚氣,大家帶小朋友既食客,請不要光顧此餐廳了,此餐廳職員服務態度極度惡劣!未食都以為欠左佢錢!琴日兩大兩細去藍屋食lunch, 入到去個短髮女人都已經鄒晒眉啤住你,淨返3個門口隔離既位置,我就有禮貌地問會唔會有客差唔多食完走,佢就話無,當時我諗我小朋友要返學,快快趣趣食完都會走,迫迫地坐埋唔緊要,時間35分鐘內實會走,只係近門口位,小朋友入緊去已經有客開門,要坐好晒先可以開到門,由於地方比較狹窄,當時有客開門刪門,我地都未入到去坐得低晒,已經有兩枱4人枱既客走,剛好有客入就入左4人,我又好禮貌地問仲有個張4人枱,可否比我地坐,佢就話:「唔可以轉枱!」一副極度不滿既態度回應我,當時我地都未坐好,又未落單,跟先後次序都應該先比我地坐吧!我跟職員講:「我地都未坐好,已經有客走,頭先問你有無客差唔多食完會走,你又答我無?我地4人都會叫3個餐,咁都唔歡迎?」佢極度不滿既態度又回應我,頭先真係無人走!**難度3分鐘內客人可以整個餐食完埋埋單?**各位自行判斷此餐廳是否值得受一肚氣去試試!**原來下面都有客留言此餐廳服務極差!
**難度3分鐘內客人可以整個餐食完埋埋單?