2013-12-11
上次同太太去西貢行,先係朝早飲完咖啡,係附近睇下野影下相,話咁快就到Lunch,但係西貢係一個幾怪既地方,海鮮之外都有多選擇,但要搵就真係出多d腳骨力,近翠塘都有好多特色野食,不過我地果陣係市中心,又唔想行入中間露天食野,於是就搵d可以坐下又食得夠飽既地方,見到蘇珊娜個外觀,好有以前扒房既味道,於是就黎個鋸扒午餐。入到去發覺都幾滿下,但係出面等左一兩分鐘,個待應就叫我地入去,剛好遇到有一檯四個人要走,坐低後睇下有乜野食,發覺牛之外仲有豬雞同龍利,最後兩公婆一個叫西冷,一個叫牛柳。入面裝潢就比較暗,主打係用木搭建既感覺,睇落就似舊美式扒房果種元素。等左5分鐘左右就上左個湯,羅素湯入面有菜有肉,飲落發覺唔覺有太多茄膏,算得上合格,不過都係要加多少胡椒粉吊吊味,加強入口個口感。而之後送上既多士就好熱好好味,第一口真係比佢果種熱力嚇親,比起出面坊間求其畀個凍餐包比你食,呢個多士真係有少少驚喜。之後就係個戲肉首先...咁多菜既...然後一切...都幾生下...我叫六成咋喎...點解變左rare-med架?算啦...食左落口,真係稍為快左少少上碟...比盡得五成熟,好在平時都食到呢個程度。今次呢塊
等左5分鐘左右就上左個湯,羅素湯入面有菜有肉,飲落發覺唔覺有太多茄膏,算得上合格,不過都係要加多少胡椒粉吊吊味,加強入口個口感。 而之後送上既多士就好熱好好味,第一口真係比佢果種熱力嚇親,比起出面坊間求其畀個凍餐包比你食,呢個多士真係有少少驚喜。 之後就係個戲肉 首先...咁多菜既...然後一切...都幾生下...我叫六成咋喎...點解變左rare-med架?
算啦...食左落口,真係稍為快左少少上碟...比盡得五成熟,好在平時都食到呢個程度。今次呢塊牛柳都叫做ok,同埋d蒜蓉帶起左香味,混埋一齊食令到d肉加強左層次,但係要彈下d菜太多,食食下發覺d菜出水浸到去扒果邊,真係有d破壞左食牛扒既氣氛。
最後食完飲埋杯檸茶,休息多陣就埋單走人,呢一餐幾好,好在唔係真係味道特別好,而係至少坐係度,可以將自己同西貢隔番開,休息下享受下另一個環境,西貢就係太多人太嘈,如果次次食飯都係坐出街享受下陽光同人流,我估唔係個個都鍾意。反而覺得呢個餐廳正正比到遊客另一個體驗,比佢地係西貢戶外感覺之外,另一種寧靜。
何況以呢個價錢,換到呢個味道同環境已經係絕對合理,更加賺到可以安坐食一餐既地方係呢區真係唔多。