剛好這天午饍的時候在西貢,心中忽然閃過蘇珊娜,這就做了決定。滿滿的舊日情懷,置身餐廳內,有點時光倒流40年的感覺。其實以前也來過兩次,但都不是平日午膳時候,沒有試過他們平日的平民價午餐。餐牌上約有10餘款 set  lunch 可供選擇。問了薯菜是薯仔薯蓉還是什麼的,給的回覆是炸薯條 😍,主菜呢,我的心水是煎豬扒配薯菜,再加上蘇珊娜出名好飲的紅湯( 羅宋湯)。送上的紅湯非常對板,酸甜得宜,飲完胃口大開。牛油多士非常的鮮香薄脆,主菜上枱有點驚喜,有很多小棠菜 😆😆😆,果然是中西合璧的豉油西餐,還照顧了現代人的身心健康 😁。豬扒沒有討厭的梳打粉味兒,味道不錯,但只溫熱。小棠菜很新鮮,但只是溫暖,而薯條就炸得非常的香口,新鮮熱辣。餐飲要了一杯咖啡,咖啡的那個coffee cream, 就跟從前的豉油餐廳一樣,雖然不冰,但也不熱。吃罷,也差不多到了3點鐘餐廳落場的時間。 要懷緬往日情懷,這裡確是一個不錯的選擇。
剛好這天午饍的時候在西貢,
心中忽然閃過蘇珊娜,
這就做了決定。
滿滿的舊日情懷,
置身餐廳內,
有點時光倒流40年的感覺。

其實以前也來過兩次,
但都不是平日午膳時候,
沒有試過他們平日的平民價午餐。

餐牌上約有10餘款 set  lunch 可供選擇。
問了薯菜是薯仔薯蓉還是什麼的,
給的回覆是炸薯條 😍,
主菜呢,
我的心水是煎豬扒配薯菜,
再加上蘇珊娜出名好飲的紅湯( 羅宋湯)。

送上的紅湯非常對板,
酸甜得宜,
飲完胃口大開。
牛油多士非常的鮮香薄脆,
主菜上枱有點驚喜,
有很多小棠菜 😆😆😆,
果然是中西合璧的豉油西餐,
還照顧了現代人的身心健康 😁。
豬扒沒有討厭的梳打粉味兒,
味道不錯,
但只溫熱。
小棠菜很新鮮,
但只是溫暖,
而薯條就炸得非常的香口,
新鮮熱辣。

餐飲要了一杯咖啡,
咖啡的那個coffee cream,
就跟從前的豉油餐廳一樣,
雖然不冰,
但也不熱。

吃罷,
也差不多到了3點鐘餐廳落場的時間。
要懷緬往日情懷,
這裡確是一個不錯的選擇。
2019-05-14
  • 羅宋湯
2019-04-25 797 浏览
西貢的牛排老店,自己已經回訪了四五次有吧,每逢休假日的用餐時段門口的排了長長的人龍,負責接待的女老闆挺親切的,是很「港式牛扒」的一間店,尤其大推羅宋湯!1、西冷牛扒 Sirloin Steak🥩港式牛扒我自己會吃七分熟,肉質雖不似高級餐廳牛排那樣入口即化連血水都是甜的,但仍舊軟嫩好吃,只是最近吃到兩三次都普遍越來越小塊了(小聲)但配上旁邊的炒飯還是飽到不行啦😂 炒飯部分口味清淡,配上重味的牛排吃上一點味道後反而適中喔!*真誠推薦選黑椒汁,配炒飯!*意粉真的不太妙,應該不會再點😂 醬料過少且麵條冷硬,也無法吸附湯汁⋯*配薯條跟菜的話一般,薯條也不是脆薯而是傳統牛排店會吃到的那種濕氣過重的波浪馬鈴薯薯條🍟 2、牛油多士🍞&羅宋湯👍真的每次都覺得一人兩小塊不夠吃啊!烤得很香,奶油有點微甜的口味,趁熱的酥香最美味,冷了也好吃😋這個羅宋湯真的超!好!喝!要說我每次回訪會出現的念頭是「好想喝羅宋湯」所以才吃牛排都不為過😂 每碗湯都非常真材實料,湯煮得恰到好處,濃厚又不膩口,還吃得到兩小塊左右的牛肉,好像整顆番茄的鮮甜都含在裡頭🍅 沾上烤得熱熱的吐司吃也是一絕喔!3、熱港式奶茶☕️在店內飲用的話才

1、西冷牛扒 Sirloin Steak🥩
西冷牛扒 Sirloin Steak(黑椒汁)
西冷牛扒 Sirloin Steak(蘑菇汁)
*真誠推薦選黑椒汁,配炒飯!

2、牛油多士🍞&羅宋湯👍
牛油多士+羅宋湯

3、熱港式奶茶☕️
熱奶茶
在店內飲用的話才會有這個讓你加煉奶的Set,口味一般,茶略苦了一些些~~
午餐
西冷牛扒 Sirloin Steak(黑椒汁)
西冷牛扒 Sirloin Steak(蘑菇汁)
牛油多士+羅宋湯
  • 羅宋湯
幾年冇去,以前牛扒 ok , 講唔上好食,但要起碼清靜,staff 唔會講野。情人節過後 3 日去,牛扒好麻麻 ,唔似牛肉,似駝鳥肉,好失望,係拌碟薯條超多,頗咸,想加水食藥,有個侍應行過來,果個女staff 意思,就上冰飲仲加咩水,仲要俾客人聽到,好反感!最反感係由入席到走,個帶眼鏡直hair 女staff , 唔知佢係老闆定邊個,成晚同客人吹噓情人節爆滿,2 round full 晒,自己安排得點好⋯⋯ 把聲好拆,好難聽,成晚全場得佢把聲,想安安靜靜二人世界過生日都唔得,好掃興,頂唔順,早走! 早知唔揀去果度celebrate ! 😡食物水準下降超多,又嘈,唔會再幫襯,已不是以前的 Suanna ,不知是否賣盤了!

2019-02-18
庆祝纪念
生日
2019-03-10 393 浏览
A hallmark of any good restaurant is that it is busy. I always find it hard to get a table during lunch time.They have a good set lunch menu - soup (borsch or cream of sweetcorn/chicken) with toast, pan fried pork cutlet / chicken steak / beef steak with fried rice / rice / spaghetti / chips and tea/coffee. All that for HKD 65-80. Extremely good value and delicious

2019-01-30 533 浏览
這天到西貢遠足,運動後當然想要吃大餐,西貢有很多好吃的東西。 剛好經過這家《蘇珊娜餐廳》,感覺就是間港式西餐廳,可能我們運動後很想吃肉,所以衝進去試試。在1974年開的這家西餐廳,感覺很有歷史。喝一口他們家的羅宋湯,十分真材實料。不但有有濃香的蕃茄味,還有很重的的牛肉味。配湯的麵包是牛油方包,而不是傳統的豬仔包。西冷扒餐因為薯菜不會加錢,所以我們都點了配薯菜。他們用上的是波浪薯條,香脆的薯條配上自家製的洋蔥汁。西冷扒入口有彈性,而且牛肉味濃。羊鞍餐 有三大片的羊架,十分豐富。羊鞍粉紅鮮嫩,多汁軟稔,吃下去不會太韌。羊羶味不會太過,剛剛好。最後還有甜點 芒果冰淇淋,質素普通,但有甜點吃還是覺得幸福。港式牛扒來說算是不錯,下次會再光臨喔。

在1974年開的這家西餐廳,感覺很有歷史。

配湯的麵包是牛油方包,而不是傳統的豬仔包。

西冷扒餐

因為薯菜不會加錢,所以我們都點了配薯菜。他們
用上的是波浪薯條,香脆的薯條配上自家製的洋蔥汁。

西冷扒入口有彈性,而且牛肉味濃。

羊鞍餐
有三大片的羊架,十分豐富。

港式牛扒來說算是不錯,下次會再光臨喔。
2018-11-04 616 浏览
這幾天有事要來西貢工作,但不知道午餐去哪裏吃,於是上網搜尋一下附近餐廳,留意到這間餐廳午餐可以鋸扒,所以就來一試究竟。去到發現環境不錯,座位都算幾多,有兩層,坐下後看見有午市套餐,就叫了五成熟牛柳。先來的是忌廉湯,湯一點也不稀,吃下來熱辣辣,很重忌廉味,配合餐包完全是一絕。然後牛柳送到,觀察下份量也不少,切下來剛好是五成熟,咬下來很重肉味,入口即融。此外,配料的炒飯也不簡單,每一啖都不止有飯,還有火腿絲、青豆、粟米等,口感十分豐富。很難得有餐廳會以炒飯作配菜,良心小店推介

很難得有餐廳會以炒飯作配菜,良心小店推介
2018-11-01
2018-11-04 544 浏览
適逢入咗西貢專登去試下呢間susanna Steak and Seafood 午餐除咗有扒食仲可以揀咖喱~我點左牛柳配蒜蓉牛油汁, 可能撞正午餐時間, 店舖坐滿人,所以上菜時間都比較耐…牛油多士兩面都搽滿牛油, 充滿自家製嘅味道羅宋湯材料足, 夠熱唔會有好多油最後上嘅牛柳, 蒜蓉牛油汁就係有一pat蒜蓉喺牛柳上面, 冇乜牛油味 叫蒜蓉汁就似啲, 覺得有啲畀佢呃咗…… 而且配菜全部都係小唐菜…對於唔鍾意食小棠菜嘅我,有啲唔開心……… 薯條夠熱夠脆係好食嘅牛柳,我叫咗六成熟都仲係好生好多血水…… 而且牛柳煮得唔夠淋, 有啲難切,食落有啲靱…失望

午餐除咗有扒食仲可以揀咖喱~

牛油多士兩面都搽滿牛油, 充滿自家製嘅味道

羅宋湯材料足, 夠熱唔會有好多油

薯條夠熱夠脆係好食嘅

2018-10-03 1006 浏览
放假來到西貢走走,早已打定主意今天要試試這老字號蘇珊娜西餐廳!weekend lunch時間一如預期全層滿座,好在還有樓上一層不用等就有位子。簡單的兩頁紙lunch menu:- 選了煎雞扒配意粉 $68fillet steak配薯菜 $75 準備開餐羅宋湯餐湯有紅白兩款,早已聽聞這間的羅宋湯很高質,不用想我們兩個都選了羅宋湯。味道濃郁材料豐富,大大舊綿身甘甜紅蘿蔔滋味無窮,冇揀錯!值得一試。牛油多士邪惡多士,蜜糖牛油脆口多士,一咬下第一口就停不下,明知每一口的卡路里爆錶,但美食當前怎能糟蹋食物?😂 devil but yum yum! 煎雞扒意粉雞扒算嫩,意粉份量算多,這價錢有這質素算是不錯!fillet steak 點了碟五成熟的牛,肉質嫩口真的是五成熟,不錯!配上薯條西蘭花,只要$78,抵食!咖啡 餐廳環境不錯,懷舊中食傳統的西餐,頗特別。性價比高,值得一來!

簡單的兩頁紙lunch menu:-

牛油多士
西多士

煎雞扒意粉
煎雞扒意粉

雞扒算嫩,意粉份量算多,這價錢有這質素算是不錯!

fillet steak
Fillet  beef  薯菜  黑椒汁

咖啡
Coffee

Fillet  beef  薯菜  黑椒汁
2018-09-30 438 浏览
星期日, 無無聊聊冇嘢做,於是揸車去西貢行下 路過見到呢一間懷舊扒房 ,外面有人排緊隊 ,咁啱我哋都想鋸扒 , 就決定入去試下 入到去唔多位 而且都滿座 可能係十二點幾食晏時間特別多人我哋都等咗10至15分鐘 先至有位 可能呢段時段太多人 而侍應得嗰三個 坐低咗都未有人嚟執嘢收嘢, 但係侍應態度一流,笑容可掬咁同我哋講叫我哋等陣, 佢哋真係好忙又要落單 又要執枱 又要送餐 所以大部分食客都好理解因為係午餐時段 佢個餐牌上面都唔係好多選擇 大約得十個 於是我就揀咗個牛柳 配薯菜 飲凍檸 茶 男友就食呢個煎雞扒配意粉飲凍檸茶 我揀嘅 牛柳要五成熟 嚟嘅時候真係啱啱好 入口仲有溶化嘅感覺 好有驚喜雞扒都好鬆軟好好食 因為配咗蒜蓉牛油所以好香好正 我哋叫嘅凍檸茶係要少甜少冰都完全達標而且價錢非常平民化 希望佢哋keep住水準下次一定會幫襯
星期日, 無無聊聊冇嘢做,於是揸車去西貢行下
入到去唔多位 而且都滿座 可能係十二點幾食晏時間特別多人

我哋叫嘅凍檸茶係要少甜少冰都完全達標
而且價錢非常平民化 希望佢哋keep住水準下次一定會幫襯
  • 牛柳
2018-04-22 1067 浏览
可以說是在西貢長大的我,可以說是有好多西貢既餐廳我都食過。實際上,未食過的餐廳其實比食過的更多,當中更有一些老字號,直頭是入都未入過。細細個已經知道大名的,曾在區內有兩家分店的《蘇珊娜餐廳》,就是一間我入都未入過的餐廳。今日因為一些事,中午衝了回西貢一轉,我的一個人午餐,就選擇了這一個對我黎講是傳說中的西貢豉油扒。 於1974年成立的餐廳,絕對是大過我。好似經歷過至少兩代人同分家 (以前的所謂分店,好似是因為兄弟分家而成。) 更可以說,這《Susanna's Steak & Seafood》見證了西貢墟的成長。 來時的前個幾月,曾經關店裝修過。裝修後才來的的,發現餐廳依然有她的古早味。在香港食這一種 Hong Kong Style 的豉油西餐,若是餐廳夠舊,帶有60、70、80年代的感覺,更是有味道,而《蘇珊娜餐廳》的舊,就是這一種的味道。 食香港的西餐,識飲一定飲羅宋湯。《蘇珊娜餐廳》的羅宋湯,是真材實料的羅宋湯。有濃香的蕃茄味,有濃香的牛肉味。飲到底,更覺得是真材實料,因為有許多的牛肉,有許多的雜菜,濃濃香香的足料羅宋湯,是可以飽肚的。 配湯的麵包就簡單了一點,只是一片牛油方

配湯的麵包就簡單了一點,只是一片牛油方包。但有溶掉了牛油在麵包的表面,再配合羅宋湯一起進食,其實是不錯。當場,提供的若是傳統的豬仔包,一定會食得更開心。

我的午餐是西冷扒配薯菜。除非我當日極肚餓,一般我都會叫薯菜。有薯條配扒,比起飯或意粉,會是更開心的,再者,用的是小時候最喜愛的波浪薯條,香脆得黎又有粉口及香口的薯仔味。牛扒,是西冷是肉眼其實不太重要,入口腍同埋有一個增強味道的燒汁才是港式牛扒的最完美之處。而《蘇珊娜餐廳》的牛扒餐,集合了我上述的重點,所以,我覺得夠好味。

在西餐廳,我比較喜歡飲咖啡,同埋,自從上次美國之旅後,我已經可以飲任何品種的齋啡。縱使這是咖啡粉開出來的普通咖啡,我都可以就咁飲。加上,這幾天太疲倦了,有純正的咖啡因,更好。

以香港式牛扒來說,這算是不錯的。而且不錯之中,其中有一樣東西是我要大力嘉許的,要嘉許的就是,羅宋湯。
2017-12-03 1251 浏览
心血來潮突然想去西貢食野朋友就問一係西餐一係海鮮!打左幾日邊爐的我 第一時間就梗係西餐啦!最後決定黎呢間 位置都算多一行四人好快執完枱就有位睇盞燈就知道有啲feel la!店內都係暗暗的扒房🙂睇完餐牌發覺都幾抵西冷鐵板上🍴價錢都係182 加一但有多士 湯 飲品 雪糕*雖然係跟餐但每一樣野都有質素!多士🍞冇相⋯邊脆內軟牛油味啱啱好湯🥣 用料充足 味道適中 唔太酸又唔太辣飲品 🥂店員主動介紹檸檬乳酸 係最新出既soda配搭清新啊!又唔洗加錢!雪糕🍨菠蘿芒果兩種任君選擇!最後揀咗菠蘿雪糕味道清新!口感軟綿綿唔會太硬!仲有少少果肉咬下⭐️當然最重要要介紹個西冷扒!開頭叫左5成熟~店員主動提出問我會唔會覺得太生,其實食六成七成會比較好!其實我覺得上到黎7成都仲係好生原來!配搭蒜蓉牛油好好味!同埋都好大份*其實我好鍾意食意粉但要加$20就冇叫囉不過大家都可以試吓!另外我哋仲叫咗洋蔥圈!呢個洋蔥圈真係值得一試!唔會太油膩洋蔥好清甜!份量都好足夠👍🏻❤️我會因為個洋蔥圈再嚟食過👏🏻👏🏻🌻報告完畢(另外!友人報告羊西冷也很不錯)
心血來潮突然想去西貢食野
朋友就問一係西餐一係海鮮!
打左幾日邊爐的我 第一時間就梗係西餐啦!

最後決定黎呢間 位置都算多
一行四人好快執完枱就有位

睇盞燈就知道有啲feel la!
店內都係暗暗的扒房🙂
睇完餐牌發覺都幾抵
西冷鐵板上🍴價錢都係182 加一
但有多士 湯 飲品 雪糕
*雖然係跟餐但每一樣野都有質素!
多士🍞冇相⋯邊脆內軟牛油味啱啱好
湯🥣 用料充足 味道適中 唔太酸又唔太辣

⭐️當然最重要要介紹個西冷扒!
其實我覺得上到黎7成都仲係好生原來!
配搭蒜蓉牛油好好味!同埋都好大份
*其實我好鍾意食意粉但要加$20就冇叫囉
不過大家都可以試吓!

另外我哋仲叫咗洋蔥圈!
呢個洋蔥圈真係值得一試!

唔會太油膩洋蔥好清甜!份量都好足夠👍🏻❤️
我會因為個洋蔥圈再嚟食過👏🏻👏🏻🌻
報告完畢
(另外!友人報告羊西冷也很不錯)
2017-12-03
2017-12-01 1007 浏览
同friend入咗西貢周圍行下,行到夜晚。周圍都好多人食飯。朋友話想食西餐。一於去喺西貢有返咁上下歷史的蘇珊娜鋸扒。唔錯多人,唔駛等位就入得裝潢真係好有扒房feel,最鍾意佢盞燈。一人一份鐵板餐。先上牛油多士。塊多士烘到脆卜卜,搽滿牛油,仲有少蒜香味。開咗個胃就預備鋸扒🍽 西冷鐵板六成熟,切開唔會太血淋淋。肉質好柔軟,食落唔會有雪藏味。熱辣辣的西冷肉汁加埋薯條 好味鐵板黑椒牛柳肉質鮮嫩,滿滿的肉汁,味道不錯。黑椒汁好惹味,分量夠曬大份。鋸完扒仲有雪糕做甜品🍨🍨
同friend入咗西貢周圍行下,行到夜晚。
周圍都好多人食飯。
朋友話想食西餐。
一於去喺西貢有返咁上下歷史的蘇珊娜鋸扒。
唔錯多人,唔駛等位就入得
裝潢真係好有扒房feel,最鍾意佢盞燈。
一人一份鐵板餐。
先上牛油多士。
塊多士烘到脆卜卜,搽滿牛油,仲有少蒜香味。

開咗個胃就預備鋸扒🍽 西冷鐵板
六成熟,切開唔會太血淋淋。肉質好柔軟,食落唔會有雪藏味。
熱辣辣的西冷肉汁加埋薯條 好味
鐵板黑椒牛柳
鋸完扒仲有雪糕做甜品🍨🍨
2017-09-27 790 浏览
On a sunny day , traveling to Sai Kung for lunch today. We are in a group of 3, trying out Susanna's Seafood Restaurant established in 1974 for lunch. A very pleasant restaurant bringing lots of memories " an old school meals", we chose 3 set lunch served with delicious Russian Borsch Soup & buttered toast, main course 1) Deep fried Pork Chop with Garlic Butter sauce( juicy Pork chop ), 2) Pan fried Pork Chop with Onion sauce( different style , taste yummy ), 3) Fillet Steak with Black Pepper sauce( medium rare, impressive tender & juicy steak), including drinks. The service of this restaurant is excellent, friendly & polite staff, serving rate is excellent. Ambience is cosy and romantic. Highly recommend to try.
Russian  Borsch
Deep  Fried  Pork  Chop
Pan  Fried  Pork  Chop
Fillet  Steak
2017-09-05 799 浏览
呢間餐廳對我同外子黎講,有其特別意思,話說當年我地剛相識第一次單獨食飯就係黎呢間餐廳。之後,西貢成為我地經常覓食的地方,高峰期值頭一個星期晚晚入黎食飯!今日完成project 的一個milestone, 就黎西貢散散步,順道懷舊下(老餅必做的動作)餐廳以港式扒餐為主,本人必揀肉眼扒,外子要了只有港式先俾到你嘅什扒餐餐湯係濃稠嘅羅宋湯,酸咪咪的湯底,㚒雜住溶化左嘅疏菜如薯仔、蕃茄、西芹!好味!配上牛油西多,烘得鬆脆的外層加上勁多牛油,好五成熟的肉眼扒,呢度火喉掌握得好,基本上你講的佢都做到!配上海量corn! 肉眼脆邊而中間嫩滑,無令我失望!可惜粟子沾了太多醬汁,好咸,其實本人好鍾意食粟子,但都無辦法食曬!外子的什扒,似乎無肉眼扒咁正。點了fruit punch, 夏天唔飲fruit punch 真係唔知可以飲咩,不過呢杯fruit punch 比預期遜色。 套餐包雪糕,菠蘿雪糕同芒果雪糕,我食左兩啖,味道唔真實囉。總括,肉眼扒同羅宋湯味道一流,但其他配菜呀飲品呀,服務都一般般啦。

外子的什扒,似乎無肉眼扒咁正。
套餐包雪糕,菠蘿雪糕同芒果雪糕,我食左兩啖,味道唔真實囉。
今日中午時侯同朋友嚟到西貢聽聞呢間扒唔錯諗住試下點知中伏見到lunch set有牛柳價錢都ok當侍應落Order時侯問我地碟上定鐵板上揀左鐵板味道食落都唔錯食飽埋單時侯真係想講粗口有無搞錯個扒要成$188 /1 set落單過程侍應係無講過價錢分別如果鐵板同碟價錢有分別係需要同客人講清楚, 依家係食左要局比囉!因為太趕時間最終唔得閒同佢地理論!會保留追究權利, 會查詢商品說明條例同海關, 貴餐廳手法!唔知佢地點樣去用不良手法經營!提醒大家唔好幫襯«Black List]》
今日中午時侯同朋友嚟到西貢

有無搞錯

個扒要成$188 /1 set

落單過程侍應係無講過價錢分別
如果鐵板同碟價錢有分別係需要同
客人講清楚, 依家係食左要局比囉!
因為太趕時間最終唔得閒同佢地理論!
會保留追究權利, 會查詢商品說明條例同海關, 貴餐廳手法!
唔知佢地點樣去用不良手法經營!
提醒大家唔好幫襯«Black List]》
  • $188鐵板牛柳