2009-11-18
18-11-2009 凍到甩鼻的一天, lunch 腦裡只有 5 個字 --「我要食蛇羹」! 無分大中細的蛇羹 ($35) 份量唔少, 比已經幾大碗的銅記「蛇王二」(http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1875928) 更大 湯底極級濃甜, 配料就有新鮮蛇肉幾「粗壯」, 木耳絲, 薑絲及冬菇, 勁多「湯渣」夠晒有咬口, 啱晒我 仲有分開上的檸檬葉及薄脆, 檸檬葉令蛇羹清香唔少, 薄脆就真的又薄又脆 , 帶點麵粉香及「炸雲吞」feel, 浸落蛇羹一齊食, 滿足 環境簡陋又懷舊, 坐喺一個二個貼滿「毒蛇」label 的「百子櫃」旁食嘢, 都咪話唔驚, 哈哈 店員全屬上了年紀的老伯, 好友善好有禮貌, 離開時身心都覺得暖笠笠 $35 一碗, 值得一試.
$35 一碗, 值得一試.