2018-09-17
好耐冇食正宗馬來西亞嘅福建麵同 喇沙。聽呢邊做嘢嘅舊同事講鰂魚涌海光街嗰邊 ,有间食正宗 檳城喇沙同福建麵。 今日放工經過嗰邊就一於去試一試。 店內面積唔算大, 只有十數個位。 今日又可以試下小店出品。餐廳座位唔算多, 廚房打後就有幾張好細嘅枱,簡單裝修。蝦麵店有三款鎮店湯底。辣味蝦湯, 咖哩喇沙湯底, 豬骨雞湯底。 全都是源自1942年檳城福建 祖傳秘方。 店員竟然說今晚嘅咖哩辣汁湯底已經售罄, 好失望呀。 好在我對蝦味湯底亦非常熱愛。辣味蝦湯底海鮮麵 $78材料本身好豐富,但我仍加了肉骨, 雞蛋。蝦湯確實鮮甜味濃, 呷一啖就感覺到各種蝦嘅精華, 愈飲愈上癮。 蝦湯帶微微嘅辣, 飲落冇咁膩。 我揀摻摻做麵底, 即係油麵加米粉, 口感特別。 材料都切得細細件, 好索湯。 魷魚翼都係細細塊,夠腍好入味。濃味食物配上可樂, 特別醒神。另外叫了青檸梳打, 味道較淡但都夠汽。加了的肉骨, 煲到好腍, 但冇咩肉味。蝦湯麵本身原來都有好多通菜喺底。 也叫了一碟油菜(腐乳通菜), 都幾大碟,腐乳醬带少少甜, 味道唔錯。 另一款牛展豬骨雞湯$88, 清甜無比, 有豬骨嘅香和雞嘅鮮甜。 兩者融
好耐冇食正宗馬來西亞嘅福建麵同 喇沙。
店內面積唔算大, 只有十數個位。 今日又可以試下小店出品。
餐廳座位唔算多, 廚房打後就有幾張好細嘅枱,簡單裝修。
蝦麵店有三款鎮店湯底。
好在我對蝦味湯底亦非常熱愛。
辣味蝦湯底海鮮麵 $78
材料本身好豐富,但我仍加了肉骨, 雞蛋。
濃味食物配上可樂, 特別醒神。
另外叫了青檸梳打, 味道較淡但都夠汽。
加了的肉骨, 煲到好腍, 但冇咩肉味。
蝦湯麵本身原來都有好多通菜喺底。
另一款牛展豬骨雞湯$88, 清甜無比, 有豬骨嘅香和雞嘅鮮甜。 兩者融為一體 。油麵嘅分量好足。 選了牛展作主要材料, 大大塊夠厚肉。茹絲也放大量, 又腍又入味。