2017-10-22 921 浏览
行過見到好盞鬼嘅蝦麵店, 外面裝了一個八達通機,有人很自覺在落單,落雨時會收在店內。豬骨雞湯底的魚蛋米確與別不同, 外賣自取湯與米粉是分開, 湯底香滑, 清新而不油膩, 果然有質素,一分錢一分貨。
外卖自取
2017-10-17 729 浏览
晨早流流行完山 ,於是就去呢間喺灣仔開咗好多年,近排喺鰂魚涌開分店嘅呢間食東南亞麵食嘅店鋪試下啦。其實之前已經試過一次,不過是外賣。外賣已經很有心機, 把湯和麵分開, 以免影響面的質感。這次是堂食。他們有很特別的 ,落單機制 他們沒有收銀員,但就在店外設置了一部自動售賣機 ,用觸控式屏幕落單。落完單後用八達通或信用卡付費,然後到店裏坐, 等待食物就可。不用五分鐘,新鮮的面就馬上送到。 我點的是蝦面,朋友點的是喇沙湯底。兩碗的分量都很足 ,如果以女生的份量,一碗兩個人吃足夠有餘。 我們望望隔離枱的食客他們,剩下一大堆面。面的質感 沒有太大特別 ,配菜亦沒有太大特別 。 但是湯底就真的是一絕。 我不懂怎形容, 但只要我告訴你我們兩個都把湯完全飲得一滴也不留,應是最好的證明吧。價錢 100蚊以下, 七八十元一碗麵, 但能嚐到這麼美味的湯底絕對物超所值。

2017-10-07
午餐
2017-10-09 574 浏览
海鮮辣味蝦湯摻摻- 湯屬薄身,蝦味濃郁,混入辣椒、炸shallot、炸蒜、芽菜、通菜,甘香惹味爽脆共冶一爐- 腐角薄薄一片,表層的腐皮嫰滑不油膩,包裹着鮮味彈牙的魚滑,有驚喜- 大蝦新鮮彈牙但略為過熟,魷魚翼沒什麼味道,現成蟹柳很難好吃,假甜軟爛散開,混進粉麵中難以挑出,破壞了整碗湯麵- 摻摻即米粉溝油麵,能一口嘗盡爽脆吸湯的米粉與軟中帶彈牙兼滑捊捊的油麵,有趣- 所有點餐與付費,均由客自行到店外的自助機操作,方便快捷
海鮮辣味蝦湯摻摻
- 所有點餐與付費,均由客自行到店外的自助機操作,方便快捷
以前食過灣仔間虾麵店,一直覺得麻麻地,但老婆係灣仔虾麵店勇躉,唯有嚟鰂魚涌呢間試下。一嚟開門侍應姐姐就話係門口出面部機買飛落order, 做乜搞到好似麥當勞咁,好多人咩?好彩無落雨,咁樣落order一定濕晒。雖然侍應都會係旁邊教下點落order,但唔明點解唔係入面坐低人手落order算?!結果都係order 咗兩個蝦麵摻摻,加D配料 同青檸梳打。。。入到去都係得十幾個位,坐低等咗5分鐘就有得食,但一嚟到個碗大到好似個洗面盤咁,一試個湯,無乜蝦味,試埋D蝦,幾啖摻摻,淡哞哞,D麵多到可以食兩餐,茶餐廳咁,食兩啖已經想走。我老婆話灣仔個間好好多,我就覺得一樣唔好食。最後去咗太古城food court食多餐!
最後去咗太古城food court食多餐!
2017-10-05
午餐
2017-09-25 347 浏览
不錯的檳城蝦麵店 - 在太古坊6至7 月開的新店,總店在灣仔, 鰂魚涌是第一分店,門口自助點餐機點餐後再入店內坐,好快就有得食主要有3種湯底,辣味蝦🦐湯底,可揀小辣,喇沙湯底同豬骨湯底,餸嘅選擇隻隻湯底都一樣,而麵有油麵,米粉,河粉,檬粉同摻摻(油麵+米粉)選擇。第一次7月初時試咗蝦肉魚片摻摻 $62 ,湯底都飲得出有用鮮蝦去煲,唔算好濃嘅湯底,不過都不錯,蝦肉係去晒殻半邊的,睇落似買現成,不過估唔到食落又幾鮮蝦味,🐟魚片就幾爽口彈牙,整體都幾好!今次試左海鮮小辣湯底摻摻 $75,有新鮮蝦一隻, 魷魚,腐角同蟹柳,除左隻蝦係有殼既鮮蝦外,其實都唔係太值,小辣相對係無咁濃味蝦肉肉骨辣味湯底摻摻$78,肉骨就有2-3條, 係胡椒味既肉骨,唔係藥材味,都好似0係星加坡食到既味

2017-08-28
  • 蝦肉魚片麵
2017-09-06 382 浏览
灣仔著名的蝦麵館🦐,係鰂魚涌開咗分店,不過分店能夠保持水準與否,就食過先知?▫️ 店舖地方比較狹窄,只可以坐20個人。而且午飯時間唔可以食太耐,一定要速食,因為好多人等位。另外,佢地無現金找續,所有消費都要用八達通俾錢。▫️今次叫咗辣蝦湯海鮮麵(油麵)🍜。麵質尚算可以,有點彈性;海鮮配料亦很多,特別是蟹柳,佔配料比例四公一;最鐘意個魷魚🦑、通菜🌱,爽口;不過蝦湯味唔太濃,有點淡,失望!下次都係去灣仔總店食。
▫️
▫️