2023-05-27
📌 蠔灣 (金巴利道) - 尖沙咀金巴利道73號新業廣商業大廈地下A舖🗓(18/5) 星期四 ⏰ 晚上7點左右 💈特式:我好鐘意食蠔,尤其是生蠔,因為新鮮生蠔比起焗蠔/炸蠔更鮮甜好食,但香港真係食蠔出色嘅餐廳唔多,上網搵到呢間蠔灣,佢有尖沙咀同天后兩間分店,我今日就去左試佢尖沙咀嘅分店。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:店員介紹左幾款生蠔係今日推介,所以我都係散叫左一個拼盤,另外仲叫左一個活蜆湯同一個龍蝦意粉,而家等我同大家講下🦪味道先。海鮮拼盤 total$520 - 我散叫左3款生蠔各2隻,法國藍蝦2隻,車厘蜆2隻,北海道帶子1粒。Cocollos size No.2 ($43/隻)Tia Maraa ($44/隻)Gillardeau size No.1 ($58/隻)店員有好細心講解食嘅次序,由淡至濃,每隻都好新鮮,不過講真佢地嘅口感/味道分別就唔大,但當中要揀一款最好食的話,就係Gillardeau,除左佢係最大隻之外,亦都係海水味最強,而且少少咸嘅海水味中亦出到鮮甜嘅味道。法國藍蝦 ($48/隻)法國藍蝦食落個口感唔似一般日式甜蝦或者牡丹蝦,肉質好實淨同爽
🗓(18/5) 星期四 ⏰ 晚上7點左右
🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱
Cocollos size No.2 ($43/隻)
Tia Maraa ($44/隻)
Gillardeau size No.1 ($58/隻)
法國藍蝦 ($48/隻)
法國藍蝦食落個口感唔似一般日式甜蝦或者牡丹蝦,肉質好實淨同爽脆,味道就無牡丹蝦咁重蝦味。
車厘蜆 ($48/隻)
車厘蜆就非常新鮮,又無沙。
北海道帶子 ($38/粒)
帶子size好大粒,應該係3XL級數以上,味道鮮甜爽口,一粒開半都仲有成粒擦膠咁大粒。
清酒蒜蓉煮活蜆湯 $238 - 呢個活蜆湯我上網見好多人都叫,所以都叫嚟試下,湯入面有大約15~6隻蜆,隻隻都有成兩個5蚊銀咁大,同埋隻隻都極之甜,個湯入面就有d芹粒/蒜粒/黑椒,好香,我一滴不留咁飲晒。
龍蝦忌廉意粉 $198 - 個意粉上枱好靚,同埋係用我鐘意嘅扁意粉,掛滿杰身嘅醬汁,味道好香濃,龍蝦肉亦好爽口彈牙。
☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 : 始終都係主力食海鮮嘅餐廳,紅白酒種類一d都唔少,另外仲有汽酒/Cocktail/啤酒等等,非酒精飲品就比較普通。
🍽環境:餐廳佔地就唔算好大,牆身就用水泥風格裝飾 ,坐位就一邊係長卡位,另一邊就有幾張4人枱,佢地d櫈都幾好坐,枱面又闊落,整體感覺都好舒服。如果你有order生蠔/海鮮盆嘅話,枱面會放個架用嚟托起盆海鮮,唔知有咩用,不過就一定會影相靚d🤣。
🤵🏻🤵🏻♀️🤵🏻♂️服務:餐廳職員態度非常好,因為佢地生蠔嘅選擇十分多,所以店員會詳細講解唔同產地來源會有咩唔同口感/味道之類,當中都學到唔少同蠔有關嘅智識。
💰💸價錢:今日主力食生蠔同新鮮海鮮,所以都預左要返咁上下價錢,埋單就係$1,000左右,係尖沙咀食一餐咁嘅海鮮,呢個價錢都屬正常檔位。
🐲💬總結:我覺得佢地d生蠔真係好新鮮,店員有提過佢地對生蠔嘅品質控制好嚴格,只會選取最時令最優質嘅蠔,以免影響餐廳聲譽。我覺得呢點我都好欣賞,期待下次唔同季節會再嚟食佢地其他唔同品種嘅生蠔啦。
推薦指數:❤️❤️❤️❤️🤍