2016-06-29 1547 浏览
給友人看了Chef Stage晚餐的照片,看得她口水直流,嚷著要一起去。換個地方,來到西餐大排檔,門面大同小異,餐牌也八九成相似。店面的形狀較四正,座位放得多也不覺侷促,坐得較舒適。門面是大排檔,內裡卻是西餐。靜靜的環境,照著昏暗的燈光,加上桌上的燭光,其實都幾浪漫。精選二人晚餐有友人想吃的海鮮拼盤,又有得獎的黑松露年糕。雖然想散叫,可以一試著名的艾迪BB鴿,但就隨她所好吧,唯一條件是主菜要我選。套餐有兩杯餐酒。紅酒不錯,輕輕的丹寧,易入口又夠重,果味幾香。白酒普通,欠果香,酸度亦欠奉。海鮮拼盤 (生蠔、鮑魚、日本刺身帶子、鮮蝦、紐西蘭聖子刺身)美國的生蠔比蘇格蘭的肥美,入口滑溜,味道鮮甜。醃過的鮑魚,帶點味噌味,帶有日式風味,彈牙而帶點硬,很喜歡它的恰到好處的嚼勁。帶子刺身嫩滑,味鮮卻不甜。蝦肉爽口,帶微弱的鮮甜,沾點香草辣醬就一流。聖子刺身十分爽牙,咬下去嚓嚓聲,鮮味十足。配有三個醬汁,分別是wasabi、辣得刺激又十分清新的香草辣醬和順滑、清而香的味噌醬。黑松露蘑菇湯顏色很深的蘑菇湯,菌味很濃,啖啖打碎但不失滑溜的蘑菇。蘑菇湯沒有忌廉。即使沒有忌廉湯的濃稠,清香的菌味已叫人滿足。

熱脆豬仔包配㰖油甜醋及牛油
Chef Stage吃過的豬扒包直至此刻仍瀝瀝在目,猜我這輩子也不會忘記。不過,這個胃納奇少的友人沒可能再吃半份豬扒包,於是另外點了豬仔包送湯。烘得暖暖的豬仔包,外層極脆,脆而不硬,中間軟熟,配厚稠的黑醋,酸酸甜甜的,都幾開胃。雖然伴湯不錯,但沒有了超軟腍的豬扒和蜜糖芥末醬,實心的麵包顯得單調和偏乾。
燒牛脷配蜜糖芥辣
不吃牛的話可以轉另一菜式,但既然是招牌菜,就儘管一試。牛脷表面燒至乾身,乾得微脆。切開十分軟嫩,肉和筋一層隔著一層,吃起來更軟更嫩。牛脷香而不太鹹。沾點蜜糖wasabi沙律醬,又甜又嗆,十分惹味,更有清新之效。
黑松露年糕
第二次吃黑松露年糕,賣相跟Chef Stage卻略有不同。忌廉汁裡沒有大量一點點的松露,顏色很清,換上不少新鮮的蘑菇。松露味香而沒那麼重,味道較清又夠濃,喜愛哪一款便見仁見智。滑溜的年糕,柔軟而煙韌,十分入味。
紐西蘭羊T骨
五成熟的羊T骨表面煎上誘人的坑紋,滿佈油光的光澤,切開呈完美的深粉紅,肉汁豐盈。外層有煎過的香,又有黑椒稍作調味。邊咬著軟嫩的肉,邊享受著溢出的肉汁,清清的羊肉香裡毫無羶味。T骨的外骨連著適量的脂肪,添上油脂香。

伴碟有淋上黑醋的沙律、烤得皮硬,咬開爆汁的車厘茄和一球清甜的無添加紫薯蓉。
西班牙橡果級黑毛豬肉眼蓋
黑毛豬表面有微鹹但吊出鮮味的調味,呈淺粉紅的肉,肉香十足。不過,肉質稍乾。咬著咬著,以為又乾又嚡?它就偏是不嚡不韌,就在嚡與不嚡的臨界點。
朱古力蛋糕
是日甜品是brownie。乾中帶濕,朱古力味極濃而不太甜。口感實實的,咀嚼幾下後,把嘴巴黏住的口感尤其豐盈。最後吃粒藍莓,加四分一粒士多啤梨,畫上清新的句號。
一如以往,Eddy Chu的餐廳從未令我失望。即使胃納奇細的友人在喝完湯後已開始飽,吃完年糕更是再吃不下,我一人獨撐之後的主菜,她只各試了幾小口,最後弄得太飽,其實套餐的份量控制剛好。制服如茶餐廳的店員,提供高級西餐的服務,值得一讚。
2016-06-28
  • 紐西蘭羊T骨
  • 燒牛脷配蜜糖芥辣
2016-06-29 885 浏览
同好友來到銅鑼灣西餐大排檔食飯,門面亦中亦西~好fusion!! 感覺環境舒適叫左set dinner for 2,都好抵食!又有餐酒,豐富冷盤,湯,主菜,甜品!真係超級豐富見到有海鮮冷盤,我就簡左杯智利既sauvigon blanc黎嘆世界陣陣檸檬,青蘋果既香味,入口清新!配海鮮的確一流更加期待之後既海鮮盤生蠔2隻係美國,size好巨形!真係夠哂大隻!味道入口creamy爽脆!而2隻係澳洲生蠔,入口重海水味!相對size比較細~但蠔味好濃郁鮑魚本身無帶味道,有餐廳自家製既醬汁蜜糖芥末可以配襯!更提算鮮味聖子刺身非常爽脆~好新鮮!鮮蝦肉質非常Q彈~清爽黑松露磨菇湯!味道好濃郁~粒粒碎磨菇溶入湯中!飲落有咬口~感受到湯中有粒粒磨菇既texture!! 成碗好快飲哂燒牛脷~真係超讚!我食過最好味既牛脷!!肉質不鬆散~超淋!入口細緻綿密!真係勁想食多一塊主菜叫左美國慢燒牛肉眼~塊扒夠哂大件"輕輕用刀拉据~已經容易切開!邊位帶點點肥膏!口感更佳!塊扒一點十中唔乾身!肉質樕滑~旁邊既燒汁我都無用過食其牛味已覺得超正最後甜品有brownie~~唔太甜!濃濃朱古力味!what a happy en

陣陣檸檬,青蘋果既香味,入口清新!配海鮮的確一流
更加期待之後既海鮮盤
聖子刺身非常爽脆~好新鮮!鮮蝦肉質非常Q彈~清爽
食其牛味已覺得超正
最後甜品有brownie~~唔太甜!濃濃朱古力味!what a happy ending

2016-06-26 954 浏览
最近都一直跟媽媽去覓食, 我知道很老土, 但趁爸媽健在的時候多抽點時間陪陪他們吧, 相信他們都會很開心的; 回正題, 媽媽不太習慣很正宗很外國的西餐, 所以就選了她比較可以接受的西餐大排檔試試餐廳位於銅鑼灣渣甸街, 超方便的門口的招牌搶眼又有氣勢 (不過有點太亮就是了), 旁邊更放滿了大廚 Eddy Chu 的照片裡面裝潢港式得來也挺舒服的媽媽知道我愛吃, 點餐的任務通常都讓我來做, 但這次很懶惰, 就直接點了二人精選晚餐 ($888), 前菜都甜品甚麼都可以試一點; 順帶一提其實這個二人晚餐加價加超快的, 網上的食評不久前還只是 $799 的啊頭盤是海鮮拼盤配餐酒兩杯, 不想喝酒的話可以改作凍檸茶等港式飲品; 海鮮拼盤有生蠔、鮑魚、帶子刺身、鮮蝦和蟶子刺身, 陣容超強大的生蠔大隻又鮮甜, 配有點泰式風味的酸辣醬汁更開胃; 鮑魚入味, 有咬口又不會太難嚼; 帶子、鮮蝦和蟶子也不錯, 但沒生蠔跟鮑魚那麼突出三款醬汁分別是酸辣醬汁、蜜糖芥末和日本豉油; 很喜歡酸辣和蜜糖芥末醬汁, 跟海鮮一起吃很搭黑松露蘑菇湯跟平時的蘑菇忌廉湯不一樣, 是清湯底加蘑菇粒和黑松露醬, 很欣賞有咬口的蘑菇粒,
餐廳位於銅鑼灣渣甸街, 超方便的

裡面裝潢港式得來也挺舒服的

黑松露蘑菇湯跟平時的蘑菇忌廉湯不一樣, 是清湯底加蘑菇粒和黑松露醬, 很欣賞有咬口的蘑菇粒, 其實不用加黑松露醬味道簡簡單單的已經很不錯
燒牛脷配蜜糖芥辣跟平時吃的不一樣, 牛脷長長一條, 表面煎成金黃色, 切下去十分軟稔, 有點像慢煮的感覺, 媽媽不是太欣賞, 我則覺得蠻有新意的
松露煮日本年糕賣相平平無奇, 但想不到白汁跟年糕一點都沒有違和感, 蘑菇洋蔥為醬汁増添了甜味, 年糕切得薄薄的煙韌軟糯, 其實有新意又好吃, 但黑松露跟前面的湯重覆了, 不然效果應該更好
原本很期待黑毛豬肉眼蓋, 但肉質跟一般的豬肉一樣之餘又肉味也不夠濃, 調味不夠醬汁亦很淡, 薯蓉不夠牛油香, 有點失望
美國慢燒牛肉眼肉汁豐富, 肉質軟稔但稍欠肉香, 沒有想像中出色, 醬汁跟黑毛豬肉眼蓋的一樣很淡, 主菜整體較失色
是日甜品芝士蛋糕反而好一點, 芝士濃稠厚身, 更有柚子粒中和甜味, 小小一塊份量剛好
吃完整個二人餐下來飽到不行, 建議刪減一兩道前菜和海鮮; 另外定價亦過於進取, 以每人五百元的主菜應該要處理得更好, 現在是大部份成本用了在海鮮拼盤而忽略了主菜的感覺, 希望店家留意
2016-06-20
  • 松露煮日本年糕
2016-06-24 438 浏览
這晚男友說要帶我到大排檔晚餐,我一聽到便嚇到冒汗兼眼突,現在是三十度炎夏喎...明知我怕熱啦...你開玩笑嗎? 原來這個大排檔只是餐廳名字而已,實質是一間位於銅鑼灣渣甸中心的西餐廳,由於男友之前見客時到過這裡晚飯,說磨菇湯跟牛脷屬於甲級好味,所以想我一試。 未入門口已被門外的大型霓虹燈吸引,在昏暗的環境下有著如此鮮明的燈光映照,感覺有點迷幻又不真實。入到餐廳侍應便問我倆有否訂座,我說沒有 (然後我用0.01秒偷看到他的訂座冊上有很多booking,我想這間餐廳應該很受歡迎吧)。一坐下我還未定過神來,男友已嚷著說一定要點二人餐,因為食物種類豐富,如果單點的話反而不划算的說。我看過除了主食外又真的有海鮮拼盤、餐湯、連前菜也有兩款,所以便舉手投贊成票! 對於吃海鮮長大的我來說,見到滿滿一盤的海鮮盛宴便覺高興 ,此拼盤有生蠔 x 4、海蝦 x 4、磯煮鮑魚 x 2、還有帶子及蟶子刺身。先說生蠔,看到它們的體型漲卜卜便知道十分肥美又新鮮,一口吃進去便感受到濃厚的鮮甜味在刺激我的味蕾,滿口都是滋味。帶子刺生比我在日本黑門市場吃到的還要幼滑細膩,而蟶子刺身我也是第一次吃到,原來是這麼爽口清甜,
海鮮拼盤
對於吃海鮮長大的我來說,見到滿滿一盤的海鮮盛宴便覺高興
帶子刺生比我在日本黑門市場吃到的還要幼滑細膩,而蟶子刺身我也是第一次吃到,原來是這麼爽口清甜,口感有一點點似象拔蚌刺身
餐湯 - 黑松露蘑菇湯

這個餐湯顛覆了我對蘑菇湯的想像,因為平常見到的蘑菇湯由於加入大量忌廉的關係都是呈白色的,但這個卻只是面頭輕輕加了少量忌廉,這使得蘑菇味道被200%放大,而且菇菌沒有切得太碎,反而讓人每一口都咬到蘑菇粒粒。
燒牛脷配蜜糖芥末
前菜 - 燒牛脷配蜜糖芥末

我一向都不喜歡吃牛脷,不是不喜歡它的味道,而是對這個食材有一點抗拒,不過這件燒牛脷卻是例外。牛脷用了少許黑椒作調味,但你不會覺得它過於單調。
一切開便知道它的肉質淋滑,一點筋都沒有,入口有肉汁從四方滲出,再配上蜜糖芥末醬為它帶來少許刺激,連一向不愛牛舌的我也希望它能成為我的主菜!!
前菜 - 黑松露年糕

一上枱便聞到陣陣松露香氣,其實我也是第一次嚐到以忌廉煮的年糕,沒想到加入洋蔥等配料亦是異常匹配。
西班牙橡果級黑毛豬肉眼蓋

黑毛豬面頭有少許焦,以至每一口除了芳香的豬油味道外還感受到一份黃金焦香,肉質爽而不膩,作為配菜的露荀及薯蓉亦十分出色,不會因為是配角便製作求其。
美國慢燒牛肉眼

侍應說這是3-4成熟,肉面呈現鮮嫩粉紅色,而且從照片亦可看到內裡有豐富肉汁,外表少許焦香而肉質依然鮮嫩,是廚師控制火候至爐火純青境界的最佳證明。
是日甜品 - 香芒芝士蛋糕

擺盤動用了不同的顏色作陪襯十分吸晴,芝士蛋糕屬於軟身類別,特別適合剛享用了一大頓豐盛美食的我倆,輕盈不膩。
是晚這個精選二人晚餐的菜式十分豐富,連前菜也有兩道,而且令我嚐到了很多我未有試過的食材及烹調方法。

2016-06-22
燒牛脷配蜜糖芥末
2016-06-23 1306 浏览
今日老公想帶我去慶祝求婚紀念日,所以特地揀選左我最喜愛嘅西餐同我慶祝,店名叫西餐大排檔(好特別),西餐同大排檔本身係兩樣好唔同既野,到底廚師點樣將兩者二合為一呢?原來店內主要食西餐,但卻希望帶給客人大排檔的自由氣氛。這裏的裝修亦很特別,有西式餐廳的昏暗燈光,但牆上亦有中國風書法及油畫,門口有個中國式的戲棚花牌。餐廳另有橫版隔着一個小corner,而我們有幸坐在這間小房子內,私隱度很高吃得很放鬆,可以靜靜地談心,還可以欣賞窗外的風景。Meun都是西餐類的食物,老公話呢度比較出名的是二人精選晚餐,看看餐內的食物亦很豐富,還有酒飲,所以我們豪不猶豫就揀選了這個餐。二人精選晚餐 $799海鮮拼盤配餐酒第一道菜,珍珠生蠔是我吃過最肥美的生蠔,體積巨大而且好爽口,還附有香草汁可以點生蠔。鮑魚都係好大隻,而且本身鮑魚內已經調左味,所以不用沾醬已很好吃,吃入口又不會韌日本刺身帶子入口好鮮甜。鮮蝦是採用基圍蝦,新鮮之外肉質亦很結實彈牙。聖子刺身亦很新鮮,整個海鮮拼盤的質素我都很滿意。智利白酒揀左智利白酒配海鮮,易入口,味道清新,唔會影響海鮮既味道,一面飲住白酒一面吃海鮮真係人生一大享受。黑松露蘑菇湯粒粒
二人精選晚餐 $799
海鮮拼盤配餐酒

日本刺身帶子入口好鮮甜。
鮮蝦是採用基圍蝦,新鮮之外肉質亦很結實彈牙。
聖子刺身亦很新鮮,整個海鮮拼盤的質素我都很滿意。
智利白酒
智利白酒

黑松露蘑菇湯

粒粒既蘑菇從湯既表面已經清晰可見,上枱已經可以聞到濃濃的蘑菇及黑松露味,蘑菇湯既濃度恰到好處,湯入口仲會有粒粒蘑菇。
燒牛脷配蜜糖芥辣

喜歡佢既擺碟,好似一隻得意既公仔。除左睇得,食落同樣出色。牛脷燒得夠腍,入口有牛味,配埋青bb既蜜糖芥辣,十分開胃。
松露煮日本年糕

呢個配搭好少見到,初時擔心松露同年糕唔夾,原來入口兩者沒有排斥,奶白色的年糕細得嚟夠煙韌,加上松露既味道,好有新鮮感。
正宗西班牙黑毛豬

店員推介店內的黑毛豬亦很出名,所以其中一下主食揀了這款,原來是肋條肉,入口腍身而且油脂較重,而且帶有嚼勁,果然不錯。
香燒牛肉眼

血紅既外表唔代表佢唔好食,廚師將肉眼扒煮成4成熟,牛肉腍身一切就開,入口好嫩口,肉汁豐盈,可以食得出呢塊扒有質素。
芒果芝士餅

芝士餅腍身,入口軟滑帶微微芝士味,切開可見一條條芒果絲散佈在芝士餅之間,而餅底由消化餅製成,令到芝士餅有點咬口。
黑牛 & 金牛
這是懷舊西餐廳特有的黑牛,亦即是朱古力雪糕加上可樂,絕對係童年回憶。
另一杯係忌廉加雲呢拿雪糕,喝着汽水吃着雪糕實在勝過一杯咖啡。

如果下次有朋友問我想推介邊間餐廳比情侶拍拖,我諗我會答: 西餐大排檔。
2016-06-21 1128 浏览
是日約咗岩岩係日本玩完返香港既朋友仔出街街~ 臨近夜晚時分突然落超級大雨,同友人身處銅鑼灣SOGO既我醒起好友L之前推介過一間叫"西餐大排檔"餐廳應就係附近,於是上開飯網度望咗望地址,咦。。堅近喔,即刻沖過去開飯先!!首先去到餐廳俾我既第一感覺係。。。咦?!冇大排檔FEEL喔!!成間餐廳裝修行簡潔及有情調既路線,令人有一種放鬆既感覺,好岩我地呢啲鐘意同朋友仔邊享受美食又可以靜靜地談吓心。。。嘻嘻///我同朋友雖然冇預先訂台,但由於我地都叫做好早去到食晚飯,先得個6點,待應哥哥好好人咁安排咗張2人台俾我地(當然唔係窗邊個張啦,俾人一早BOOK咗啦),話說其實是日晚上啲台已俾人訂晒,所以我同朋友仔係要係8點前交台的,所以下次都係要打來BOOK咗台先竹得(後話也)!好啦,講吓食物方面先。。。打開個餐牌見到有呢個set dinner好似唔錯咁,費事左揀右揀既我地就點咗呢個$799大洋既二人精選晚餐,貪佢咩都有D又夠哂豐盛!!!餐前白酒 - 本身唔係好識評酒, 個人覺得幾light同幾easy drink, 都幾岩女仔口吱  海鮮拼盤 - 包含左生蠔、鮑魚、日本刺身帶子、鮮蝦,同埋象拔蚌我同朋友
餐前白酒
海鮮拼盤
我同朋友仔最鐘意個鮑魚同帶子,個鮑魚好大隻,而且鮮甜爽口彈牙...好有滿足感; 另外個帶子真係好好味, 除咗夠新鮮而且仲好creamy同豐滿, 再加埋啲醬汁, 口感好有層次。
其實成個海鮮拼盤都好有質數,所有海鮮都好新鮮,個種新鮮唔係係雪櫃度攞出來就做到,呢樣嘢係要間餐廳好有心去揀料先得,真心覺得好好味。
黑松露磨菇湯
呢個湯都係我最愛之一, 又一絕對值得推介之作...一上台, 我已流晒口水, 好香既松露磨菇味, 飲落就知佢地落足料, 幽香既磨菇味夾雜住松露濃郁香味, 湯入味之餘亦豐富了湯的層次感。只能講多次...好好飲, 其實希望佢地下次可以再俾多少少湯, 因為我覺得唔係好夠飲, 幾啖冇晒~
燒牛利
我本身唔食牛利, 於是朋友仔好開心咁有多條牛利食, 雖然我冇食到, 但我聞到好香既午餐肉味, 真係好香, 如果唔係知道呢條係牛利, 我諗我會去試食, 當然朋友仔就緊係食得晒2條, 佢既食評係實在太滿足,入口即溶配以香濃肉汁, 棉棉豐有層次的口感。其實我諗都諗都好食, 因為聞到都想食.  朋友仔話鐘意食牛利既朋友真係一定要一試~
黑松露煮日本年糕
有陣陣的松露香味配以年糕既煙韌質感,又一好好味之選
檸檬焗深海鱸魚柳
呢個係我既主菜, 又要再次讚吓店家用心挑選食材, 塊鱸魚柳非常新鮮, 口感軟滑鮮甜,肉質有層次同有嚼勁, 因為以檸檬焗制,所以一啲魚腥味都冇反而有淡淡既清香配以濃濃的魚油香味, 呢道都係我最愛之一, 真係有水準~

美國牛肉眼
朋友仔就要咗呢個, 食落可以感覺到肉汁豐富而且富層次,肉質也十分嫩滑。配上佢地特制醬汁, 十分可口, 話說我仲特登問佢地要多少少醬汁。甜品 - Cheese Cake - 芝士質感香滑, 味道濃郁
咖啡 - Irish Coffee / Spanish Coffee - 只能講, 好好飲, 唔會太甜, 但有少少酒味,
一個字"掂" 配CAKE一流
又要再讚, 好少一個SET DINNER既甜品都咁好味, 真心雖然食咗咁多嘢, 但佢個甜品cheese cake, 係令到我同朋友仔食到想再要一個, 所以仲專登叫咗2杯咖啡黎配佢, 因為好味既甜品係要咖啡配襯的!!

總括黎講, 我非常滿意呢間餐廳, 由食咗個頭盤開始已經大概知道佢地啲嘢食好有質數,其實冇諗過呢間叫大排檔既餐廳會有呢個質數,真係有D喜出望外,因為無論係用料以至到味道都十分到位,而且呢個價錢可以食到呢個質數真係可算幾值得推介俾朋友試下,可以感受到成個餐既每道菜,大廚都好有心機去制作, 作為食客既我亦因為食得好開心, 呢間絕對值得食完再食
题外话/补充资料: 如果大家要食Dinner, 最好都係book咗台先, 因為都真係幾full 吓~
2016-05-28
  • 海鮮拼盤 ;
  • 黑松露磨菇湯;
  • Irish Coffee
  • Spanish Coffee
  • Cheese Cake
2016-06-21 748 浏览
同友人到銅鑼灣行街,就想揾一間休閒,又坐得舒服既餐廳傾下計,所以就上在呢間樓上舖試試。見到有set lunch 就二話不說咁入去。因為唔使諗叫咩點食等等。set lunch 價錢大約$138-$168 加一。包既野食有餐包、餐湯, 小沙律,餐飲,主食配飯或意粉,仲有甜品。其實就咁睇已經覺得好飽。但我地仍想加$48要海鮮刺身試一試。有帶子,鮑魚,唔係唔加呀. 首先,上菜的是雜菜沙律,不過不失,小小的份量作為餐前小吃都足夠。之後來的就是海鮮刺身,上台就覺得好得體。每人有帶子,聖子刺身,鮑魚,海蝦,生蠔各一。值得稱讚的是聖子刺身同鮑魚,好鮮好甜好爽。鮑魚係不需沾任何醬料已入味,真的不錯。但帶子就太諗身,不太爽甜。之後來的就是餐湯,有小小海鮮粒的中湯,帶有些少藥材味,有d出奇。因為以為唔係白湯就紅湯,不過睇番個餐廳名叫西餐大排檔,就覺得個湯確是帶有香港風味。侍應好好服務,見你就來食完,就會吩咐定下碟菜上台。主菜來了,我叫的是美國牛肉眼配飯,牛要7成熟,因為我不喜歡血淋淋的,以為咁熟會硬,但竟然夠諗,易切,味道很好,絕對對得住個價錢。友人叫的是燒正宗原隻春雞,一來到就知道一個女生實吃不完。味道不
頭盤沙津,份量小,作為餐前小吃也足夠
午市套餐加$48有刺身拼盤,呢個係2人份量。鮑魚同聖子刺身好鮮,好甜,鮑魚不需沾任何醬料已入味。聖子刺身則爽甜,配有2個醬汁,沾完好惹味。但帶子刺身就太諗,不夠爽。
餐湯,幾濃味,有d藥材味,唔錯
推介美國牛肉眼配意粉 set price $168
燒正宗法國原隻春雞
侍應好好服務,見你就來食完,就會吩咐定下碟菜上台。主菜來了,我叫的是美國牛肉眼配飯,牛要7成熟,因為我不喜歡血淋淋的,以為咁熟會硬,但竟然夠諗,易切,味道很好,絕對對得住個價錢。友人叫的是燒正宗原隻春雞,一來到就知道一個女生實吃不完。味道不錯,雞外皮夠薄夠脆,但略嚴有點乾身。所以沾醬汁吃就比夠好。
是日甜品,布丁,好creamy
最後上的甜品是芒果布丁,好濃郁的芒果味,好滑好creamy, 但有d甜了,淡番小小就很好了。埋單兩個人盛惠$402,價錢都ok,畢竟食左咁多野,同坐得耐,作為一個與朋友聚一聚的下午,這裏是不錯的選擇。
最後埋單
2016-06-16
餐湯,幾濃味,有d藥材味,唔錯
推介美國牛肉眼配意粉 set price $168
燒正宗法國原隻春雞
是日甜品,布丁,好creamy
  • 牛肉眼
2016-06-21 400 浏览
Tai Pai Tong - with no doubt is an important part of HK local culture. Who hasn't been to a non-AC, loud, friendly food stalls with super delicious food at a very low price? I still love to visit Tai Pai Tong with big crowds, nothing can beat the ambience.But what if I tell you that there is a Tai Pai Tong (TPT) at CWB that is air-conditioned which also serves good western food at reasonable price? I was lucky enough to have my friend bringing me here - Tai Pai Tong Hong Kong @ Jardine's Bazaar.

This place is nothing like ordinary street style TPT, it is nothing uncomfortably upscale-like, but it is a cosy and quiet restaurant that is perfect for couples and small group gatherings.
They have a set dinner for two for $799, which included a seafood platter, 3 starters, 2 main courses, 2 dessert of the day, plus 2 glasses of wine. This is such a sweet deal so we ordered ourself one.
Seafood Platter
The seafood platter was of good size and had a splendid variety of fresh seafood.The oysters were meaty with fresh flavor of sea minerals. The abalones were seasoned and cooked to perfection. The
cooked prawns, japanese scallops and razor clam sashimi were very fresh and had a tint of sweetness.
Black Truffle Soup
The mushroom & black truffle soup - blending fresh chunks of mushrooms with a light dash of cream and drizzled with truffle oil. The chunky soup was very hearty and I liked it not too creamy.
Ox Tongue. Wasabi and honey sauce
Ox tongue - my first impression, So Thick! I never like thick-cut ox tongue, so to me this dish was a bit like SPAM - very meaty. It was just my personal preference, because my friend loved this dish.
Japanese Rice Cake in creamy truffle sauce
Japanese Rice Cake in Black Truffle Cream Sauce - the chewy rice cakes fully absorbed the fragranted truffle sauce.

(to be honest at this point I'm 2/3 full already
Seabass incense lemon
As for main, I had the Seabass Incense of lemon. It was a sensational combination of flavors. The richness of panfried seabass combined with refreshing lemon sauce made the dish felt quite light (especially
after a massive load of yummy appetizers lol). This was served with butter corn on cob and a small side green. The flavors of the whole dish went nicely together.
Blueberry cheesecake
Finally for dessert, we had blueberry cheesecake. Light creamcheese with swirls of fresh blueberry sauce, the cake wasn't heavy at all hence served as a very nice ending for the dinner.

It was a very fulfilling dinner with great value, just how a Tai Pai Tong should be.

I'd definitely come back again to check out A La Carte menu!
Seafood Platter
Black Truffle Soup
Seabass incense lemon
有日男友帶我來到位於銅鑼灣~西餐大排檔食晚飯撐枱腳.店裝潢簡單具西餐特式,加上燈光營造浪漫氣氛。* * *男友拍板選擇了二人精選晚餐 $799*前先來了 【海鮮拼盤配餐酒】Seafood Platter with Glass of Wine海鮮拼盤非常豐富, 有肥美鮮甜生蠔、爽口鮑魚、鮮甜日本刺身帶子、彈牙的鮮蝦、爽口彈牙的聖子刺身, 全新鮮滿瀉,另可沾點三款醬汁,而餐酒選了紅酒及白酒。* 【黑松露蘑菇湯】Mushroom & Black Truffle Soup有粒粒口感的湯,並有濃濃蘑菇味,配了黑松露更好飲呢!* 【燒牛脷配蜜糖芥辣】OX-Tongue, Wasabi & Honey Sauce燒牛脷燒得剛剛好, 好軟稔稔, 口感有D似牛肉午餐肉,沾點秘製汁蜜糖芥辣更好味呢!*  【松露煮日本年糕】Japanese Rice Cake in Black Truggle Cream Sauce年糕帶有煙煙韌韌口感,掛滿了香濃黑松露忌廉汁,味道不錯。* *主菜【燒澳洲羊T骨】 Australia Lamb T-Bone Steak點了八成熟羊T骨, 可惜外面有點燒焦, 好彩內裡仲好ju
有日男友帶我來到位於銅鑼灣~西餐大排檔食晚飯撐枱腳.
店裝潢簡單具西餐特式,加上燈光營造浪漫氣氛。

* * *
男友拍板選擇了二人精選晚餐 $799
前先來了

【海鮮拼盤配餐酒】

海鮮拼盤非常豐富,

有肥美鮮甜生蠔、爽口鮑魚、

鮮甜日本刺身帶子、彈牙的鮮蝦、

爽口彈牙的聖子刺身,

全新鮮滿瀉,另可沾點三款醬汁,

而餐酒選了紅酒及白酒。

【黑松露蘑菇湯】

Mushroom & Black Truffle Soup
有粒粒口感的湯,並有濃濃蘑菇味,

配了黑松露更好飲呢!

【燒牛脷配蜜糖芥辣】

燒牛脷燒得剛剛好, 好軟稔稔, 口感有D似牛肉午餐肉,

沾點秘製汁蜜糖芥辣更好味呢!

【松露煮日本年糕】

年糕帶有煙煙韌韌口感,

掛滿了香濃黑松露忌廉汁,

味道不錯。

* *
主菜

【燒澳洲羊T骨】

Australia Lamb T-Bone Steak
點了八成熟羊T骨, 可惜外面有點燒焦,

好彩內裡仲好juice多汁,

有少少羊騷味,旁邊配上香甜紫薯蓉。
【香燒牛肉眼】

Beef Rib Eye Steak
男友order 5成熟,大大份的肉眼,切開嫣紅嫩滑厚實多汁,

每啖有濃濃牛肉香味, 另可沾點燒汁, 淨食已經不錯;

同上的紫薯蓉好香甜兼滿有薯香,兩口子都吃個不停。
是日精選甜品

【芝士蛋糕】
這芝士蛋糕有濃濃芝士香,不太甜,

口感不錯,為飽足既晚餐劃上句。

2016-06-05
2016-06-21 276 浏览
網上見了多篇讚好食評,相信質素有保證,早幾日路經絧鑼湾,趁機一試這間標榜用平民價錢食高級fusion菜的西餐大排擋,點知原來中伏。地方真的是大排當格局,擠迫嘈雜,食高級西餐沒有情調氣氛就要食物質素搭够,可惜一一欠奉。當晚侍應推介BB鴿,肉質嫩滑,但味道一般,除了够迷你外,談不上任何特式。主菜是橡樹果級別黑毛豬肋條肉,吃不出黑毛豬的肉香,肋條肉明顯过肥,而且筋多,未加調味處理只放入鍋裏炸過便奉客,配的醬汁也格格不入,吃得滿嘴是油,吃了一半已不想再吃。伴碟的菠蘿已放了一段日子,雖然不至變壞但已沒有水果的鲜味。另一主菜是香蒜辣味蝦肉意粉。唯一合格的要算是意粉的質素,及做到al dente口感,可惜味道卻十分差勁,連幾隻蝦肉也隨意煮熟混在意粉中便算了,是近年吃過最差的蝦肉扁意粉。以這裏的餐價,很多餐廳的水準都比他好多了,實在不用迫在大排擋的環境裏。希望餐廳日後有所改善,不要只攪綽頭宣傳,用心做好每一度菜。

艾迪BB鴿
黑毛豬肋條肉
香蒜辣味蝦肉意粉
2016-06-20 184 浏览
近期工作太大壓力,經常想食好嘢“慰勞自己”,😂其實係揾籍口放棄減肥😅,所以去番上次食過既“西餐大牌檔”去Enjoy美食一出就見到呢個好靚既招牌,仲會變色的我地揀左個二人餐,頭盤好豐富呀!有生蠔,鮑魚,日本帶子刺身,聖子刺身仲有好新鮮既蝦,生蠔海水味適中,又夠大隻,鮑魚煮得入味,又唔會好韌,我最鐘意聖子刺身,很爽口,彈牙,滿口鮮甜味,加埋其中一款泰式酸辣醬一齊食仲正!個餐仲包兩杯白酒或紅酒,令到氣氛即時變得浪漫黑松露磨菇湯,好香黑松露味,每啖都有好多切成好細粒既磨菇粒,用心之作燒牛脷,好厚身,好大件,但醃得夠入味,熟度啱啱好,夠冧又香口黑松露煮日本年糕,原來黑松露可以同日本年糕咁夾,日本年糕好煙韌呀!香燒牛肉眼,店員推介三至四成熟,最初以為會太生,但入口又唔覺喎,仲好有口感,好鮮嫩燒澳洲羊T骨,一啲都唔覺得羶,半熟啱啱好,保留肉汁,入口juicy最後仲有我鐘意既cheese cake 送㖭!老公話呢個價錢淨係個頭盤都值回票價喎好想下次再食呀!
一出就見到呢個好靚既招牌,仲會變色的
,很爽口,彈牙,滿口鮮甜味
,加埋其中一款泰式酸辣醬一齊食仲正!
個餐仲包兩杯白酒或紅酒,令到氣氛即時變得浪漫
最後仲有我鐘意既cheese cake 送㖭!
老公話呢個價錢淨係個頭盤都值回票價喎
好想下次再食呀!
  • 松露煮日本年糕
2016-06-19 275 浏览
是日同放工朋友慶祝下,因為前一晚剛完成了一個演出, 心情大好, 今日就諗住食好D。之前見Facebook 朋友黎過, 於是就試下.此餐廳位於銅鑼灣渣甸街的商業大廈樓上, 非常方便, 門口招牌會不斷轉顏色, 非常吸引我的目光。想起原來與我之前去過的chef stage by eddy chu 的佈置一樣, 與店員查詢才知是屬同一老版。門口有擺夜特色佈置,也貼有不同的報導。雖然店舖名稱是大排檔,但絕對不是街邊大排檔的格局,裝修雅致,環境高級得來又不會很拘謹。餐牌的食物選擇都幾多, 除左set  外, 也有散叫。我地2個人選了個2人晚餐, 都幾豐富:頭盤:海鮮拼盤配餐酒 海鮮拼盤有鮑魚、生蠔、聖子刺身、鮮蝦和日本剌身帶子!日本剌身帶子用一個杯仔裝住, 保持鮮味!生蠔非常肥美, 屬高級新鮮品種!點了綠色的醬汁, 瞬間令海鮮的味道更鮮味~又有鮑魚, 升格成為頂級之海鮮拼盤!黑松露磨菇湯~湯底夠濃, 亦好夠黑松露味~燒牛利配蜜糖芥辣朋友平時唔食牛利, 但係呢個牛利佢試左都話OK, 唔"蘇", 口感唔會太"梅" , 恰到好處, 點埋芥辣超香口.松露煮日本年糕松露味好香口, 煮出來的汁唔好'漏', 年
門口有擺夜特色佈置,也貼有不同的報導。
餐牌的食物選擇都幾多, 除左set  外, 也有散叫。
我地2個人選了個2人晚餐, 都幾豐富:

頭盤:海鮮拼盤配餐酒
海鮮拼盤有鮑魚、生蠔、聖子刺身、鮮蝦和日本剌身帶子!
日本剌身帶子用一個杯仔裝住, 保持鮮味!
生蠔非常肥美, 屬高級新鮮品種!

點了綠色的醬汁, 瞬間令海鮮的味道更鮮味~
又有鮑魚, 升格成為頂級之海鮮拼盤!
黑松露磨菇湯~
湯底夠濃, 亦好夠黑松露味~
燒牛利配蜜糖芥辣
松露煮日本年糕
松露味好香口, 煮出來的汁唔好'漏', 年糕煙煙韌韌好有口感.
香燒牛肉眼-
非常稔, 肉夠嫩, 又非常薄切, 我最鍾意5, 6成, 生生地最好食.
燒澳洲羊T骨
我朋友鍾意食羊所以點呢個, 呢個羊一D都唔"蘇",肉夠稔~ 仲有醬汁點, 更帶出肉的鮮味~
最後是日甜品- Cheese Cake
入口柔軟, 芝士味濃郁, 非常軟綿綿, 底層餅底都好好食, 好鬆脆~
题外话/补充资料: 適合生日飯, 朋友慶祝, 情侶
2016-05-09
  • 燒牛利配蜜糖芥辣
星期五,朋友約了我吃飯他預先就BOOKING了餐廳跟我吃飯一出LIFT就看到招牌不過正因為星期五,又正是吃飯時間縱使是BOOKING了,還是要等一會還好沒有等多久等候無聊時,看到這個,挺有趣的擺設選擇困難的我,還是很方便的選了2人餐好了反正食物也合胃口擺設精緻,也有中式餐廳的感覺先來了海鮮拼盤看到極之開心,太豐富了雖然是拼盤,不過蠔一點也不小的一隻也有半支叉的SIZE很鮮甜帶子有一個肥肥厚!我最愛帶子的了!這個餐包了餐酒,一點白酒配著蠔吃,的確是天生一對再來黑松露蘑菇湯香濃的黑松露再加上蘑菇在味蕾上跳動這牛脷跟我之前在尖沙咀一間餐廳吃的一樣!是分店嗎?真的是宇宙最強!超好吃的入口即化,嫩口得口,再沾上日本芥末..真的太好吃這個我就覺得還好,松露味也濃的朋友選了正宗西班牙黑毛豬外脆內嫩,肉汁鎖得很好這是令我意外覺得好吃的!我選了這個香燒牛肉眼不過的確被黑毛豬比下去了,變得沒什麼特別的感覺餐跟了這個甜點少少酸甜,解了剛剛肉的膩感~
星期五,朋友約了我吃飯
他預先就BOOKING了餐廳跟我吃飯
一出LIFT就看到招牌
不過正因為星期五,又正是吃飯時間
縱使是BOOKING了,還是要等一會
還好沒有等多久
等候無聊時,看到這個,挺有趣的擺設
選擇困難的我,還是很方便的選了2人餐好了
反正食物也合胃口
擺設精緻,也有中式餐廳的感覺
先來了海鮮拼盤
看到極之開心,太豐富了
雖然是拼盤,不過蠔一點也不小的一隻
也有半支叉的SIZE
很鮮甜
帶子有一個肥肥厚!我最愛帶子的了!
這個餐包了餐酒,一點白酒配著蠔吃,
的確是天生一對
再來黑松露蘑菇湯
香濃的黑松露再加上蘑菇
在味蕾上跳動
這牛脷跟我之前在尖沙咀一間餐廳吃的一樣!
是分店嗎?
真的是宇宙最強!超好吃的
入口即化,嫩口得口,再沾上日本芥末..真的太好吃
這個我就覺得還好,松露味也濃的
朋友選了正宗西班牙黑毛豬
外脆內嫩,肉汁鎖得很好
這是令我意外覺得好吃的!
我選了這個香燒牛肉眼
不過的確被黑毛豬比下去了,變得沒什麼特別的感覺
餐跟了這個甜點
少少酸甜,解了剛剛肉的膩感~
题外话/补充资料: 這裡適合朋友聚會,我還見到他們有房的位置
2016-06-18 450 浏览
今日又係難得同男朋友撐枱腳既時候啦,男朋友帶左我重臨舊地!呢度感覺好高級,但實際好平民既西餐地方。姐係環境平民,唔驚要著曬老西上去咁,但係食既野係一流好水準既西餐!諗落,佢個名都改得唔錯!我地兩個都懶得諗食乜,所以就叫左個二人精選晚市套餐。海鮮拼盤配餐酒裡面包含左生蠔、鮑魚、日本刺身帶子、鮮蝦,同埋聖子刺身。我覺得呢個拼盤係最好既開場,因為每款海鮮都好開胃。尤其係帶子,帶子連個醬汁一口氣吸入,咸甜鮮既味道不斷係口腔度徘徊,亦且入口難忘,依家諗返都流口水!聖子刺身係市面上都好少食到,好爽身好特別!生蠔新鮮肥美,都唔錯。佢既餐酒係白酒黎,係每樣海鮮之間飲一小口,可以清一清上一款海鮮留係口腔既味道,亦都可作提升下一款海鮮既層次感!黑松露蘑菇湯一向都鍾意飲呢種蘑菇湯,以前係溫哥華成日係d超市買黎飲。但係香港一定要到西餐廳先可以飲到,所以特別珍惜,你話如果香港d supermaket都可以買到即日煮既黎飲就好啦。黑松露加係蘑菇湯,有畫龍點睛之用,但係有少許太油既感覺,不過整體都正既!\燒牛脷配蜜糖芥辣哇!呢個一食就有種好幸福既感覺又口入面湧出黎啦!點解我咁講呢,係因為一黎勁厚身,二黎佢外頭燒到少
今日又係難得同男朋友撐枱腳既時候啦,男朋友帶左我重臨舊地!
呢度感覺好高級,但實際好平民既西餐地方。
諗落,佢個名都改得唔錯!

我地兩個都懶得諗食乜,所以就叫左個二人精選晚市套餐。

海鮮拼盤配餐酒
裡面包含左生蠔、鮑魚、日本刺身帶子、鮮蝦,同埋聖子刺身
我覺得呢個拼盤係最好既開場,因為每款海鮮都好開胃。

聖子刺身係市面上都好少食到,好爽身好特別!
生蠔新鮮肥美,都唔錯。

黑松露蘑菇湯
一向都鍾意飲呢種蘑菇湯,以前係溫哥華成日係d超市買黎飲。

燒牛脷配蜜糖芥辣
哇!呢個一食就有種好幸福既感覺又口入面湧出黎啦!
點解我咁講呢,係因為一黎勁厚身,二黎佢外頭燒到少少脆。
一咬落去,入面好軟熟,軟熟到有入口即溶既感覺,味道香濃加蜜糖芥辣小清新。
令人重新評估牛脷既食法,呢樣係成個套餐入面最出色既!

松露煮日本年糕
年糕煙煙韌韌,配松露白汁,個配搭唔錯。
男朋友就比較鍾意呢個,話係個汁醬好香濃,煮到個年糕好入味,成舊年糕都充滿住濃郁既松露白汁味喎。

可能前面太多驚喜,主菜相對上驚喜不大,係有水準

主菜:香燒牛肉眼
男朋友叫左5成熟,粉粉地色,但係切落去一d血水都無,反而係好林,好好味。
而我就叫左羊黎食,完全無羶味,羊肉有咬口,同個醬汁好夾,令到個羊肉既鮮味帶左出黎!
最後個Set dessert 就係chesse cake黎既,作為呢餐既perfect ending。
同一班姊妹來到銅鑼灣大型購物中心血拼潮聖,再到附近的渣甸街覓食,大家都非常熱衷吃西餐,姊妹推介之下來到西餐大排檔,無論在食物款式、質素及環境各方面都很有特色。一踏入餐廳,門口的霓虹燈光有幾種顏色及寫上西餐大排檔,餐廳好有特色,舞台感十足。 黑松露蘑菇湯 $78黑松露蘑菇湯熱乎乎出來,加入本菇、杏鮑菇、黑松露醬,配合忌廉及一點黑松露油,香氣四溢,口感滑溜,令人心曠神怡,滿載的味道清新,別有一番風味。 艾迪BB鴿 $98艾迪BB鴿是得獎作品,每日限量出售,當然來一個品嚐,BB鴿很香的油香味,口感嫰滑,紮實彈牙,滲透著瑞士醬汁,口感很好,齒頰留香,值得推介。 松露煮日本年糕 $98我都是第一次食好有驚喜,每塊日本年糕厚度相當,黏性剛好,煙靱有咬口,嫰滑彈性,充滿優雅不膩的滋味,讓人一試難忘。燒牛肉眼配茄汁意粉 $188燒牛肉眼熟度拿捏得很好,上台時巳經切開,啖啖肉咬下去鮮味撲出來,肉質很嫰滑,這裡同一般的很不同,幼身的意粉彈牙爽口,配上濕潤度剛好的茄汁,令口感昇華,特別美味,我們都很鐘意。 美國熱脆薄餅卷配雪糕 $88外型已好吸引,外脆內軟的薄餅卷,脆得來不會太甜,鬆化有咬口,包著鬆軟的奶油
黑松露蘑菇湯 $78

艾迪BB鴿 $98

松露煮日本年糕 $98

燒牛肉眼配茄汁意粉 $188

美國熱脆薄餅卷配雪糕 $88

外型已好吸引,外脆內軟的薄餅卷,脆得來不會太甜,鬆化有咬口,包著鬆軟的奶油,奶油甜起來依然保持新鮮,帶點中式甜品的影子,加入雪糕軟滑度相當,冷熱的口感,整體味道剛好,真心很好味。

西餐大排檔

地址:銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心7樓