2017-09-19 503 浏览
十年難得一遇閒日有dayoff 梗係要約fd出街全力食全力買為左有力氣全日作戰 lunch呢餐一定要食好d呢間OP既笑臉好多 本住呢個心態我地決定一戰餐廳以白色為主色調 感覺好乾淨企理而且長播西式流行曲 根本一D都吾大排檔Lunch menu 選擇都吾小 我深深俾個紐西蘭羊鞍($158)吸引住 朋友仔就試西班牙黑毛豬($138)身為黑洞又點忍到手 一於追加粟米田園沙律($25)同海鮮拼盤($55)無耐就上餐包 係熱辣辣既蒜蓉多士兩個字: 好脆餐湯係蕃茄湯 值得一讚佢係用新鮮蕃茄煲成飲落有啖啖蕃茄肉 入口微微茄酸好開胃沙律個醬甜甜地幾惹味整體就不過不失 可能本身我對火腿興趣不大 主菜個side dish 好吸晴 係一球紫薯蓉食落有紫薯絲 夠晒真材實料羊鞍同黑毛豬同樣揀左7成熟相對羊肉會紅d 黑毛豬望落較熟兩者肉質都好嫩滑 羊肉蘇味吾重至黑毛豬豬肉咬落有好豐既肉汁 正食完主菜口痕痕 都係要追加多個甜品係莓味奶凍蛋糕 餅底好香牛油味至於糕身好重莓味 酸酸甜甜幾fresh呢餐lunch食既野同份量同平時dinner有得揮下次閒日放假一定再戰
十年難得一遇閒日有dayoff
梗係要約fd出街全力食全力買

為左有力氣全日作戰 lunch呢餐一定要食好d

呢間OP既笑臉好多 本住呢個心態我地決定一戰
餐廳以白色為主色調 感覺好乾淨企理

而且長播西式流行曲 根本一D都吾大排檔

朋友仔就試西班牙黑毛豬($138)
身為黑洞又點忍到手
一於追加粟米田園沙律($25)
同海鮮拼盤($55)

無耐就上餐包 係熱辣辣既蒜蓉多士

係莓味奶凍蛋糕 餅底好香牛油味

至於糕身好重莓味 酸酸甜甜幾fresh

呢餐lunch食既野同份量同平時dinner有得揮
下次閒日放假一定再戰

未試淨聞名已經覺得好特別😋,又西餐又大檔到底是甚麼一回事,後來做了少少research先知原來係chef stage 同系列eddy chu 的出品🤔~即係有番咁上下質素保證啦~呢度裝修幾得意,有懷舊風情老上海feel 但又其實食緊西餐😈,而且仲播緊經典英文歌~店員服務態度非常熱情,而且會不斷幫得地換碟,好講究🤵🏾~ ---------------------基本上全晚的菜式都很特別😻~味道也不錯~特別推介3樣🤤:首先係呢個乳酪蝦仔蛋沙律🥗~成個配搭好有創意,除左有酸酸甜甜的乳酪同黑醋汁,仲有荔枝味爆珠,食落味道十分清新💦,蛋粒增加左同蝦仔一齊食既滑感,而且非常新鮮好有蝦味👍🏻~ 第二樣要推介的一定係呢個冬陰公蝦多士🦐,蝦多士食得多冬陰公味的真係未食過~炸得好金黃香脆😍,大大隻蝦仲有蝦羔喺入面,點埋特別調製的冬陰公醬超級惹味,超好味的說~👅~ 最最重點的推介就係呢個燒西班牙黑毛豬肉眼蓋啦🐷!唔好以為只係普通黑毛豬度度食到,呢份黑毛豬極其大件之餘仲要超滑嫩🙆🏻,一啲都唔靭,好香豬味仲要做到七成熟,完全唔滯更唔會咬到牙骹軟,食晒成份都無平時的飽膩感,perfect池😳😳😳!配埋冰凍菠蘿同

---------------------
基本上全晚的菜式都很特別😻~味道也不錯~特別推介3樣🤤:
最最重點的推介就係呢個燒西班牙黑毛豬肉眼蓋啦🐷!唔好以為只係普通黑毛豬度度食到,呢份黑毛豬極其大件之餘仲要超滑嫩🙆🏻,一啲都唔靭,好香豬味仲要做到七成熟,完全唔滯更唔會咬到牙骹軟,食晒成份都無平時的飽膩感,perfect池😳😳😳!配埋冰凍菠蘿同蕃薯,已經超飽了~
講完野食,想講呢度嘅飲品同甜品都好有特色🤗~
懷舊紅豆冰又加啲fusion 元素有好立克同爆珠味~一試先知原來好立克版的好豆冰比奶沖出黎嘅更加突顯到紅豆嘅香味🍹~
呢個原隻菠蘿雪葩亦令人同樣驚訝🍍,雖然黎到攤左差不多半粒鐘先食到(因為實在太凍),但咁樣食菠蘿冰真係幾過癮🌝🌝~!
-------------
好味指數😋:8.5/10
翻啅指數🙆🏻:8/10
人均消費💰:201-400
服務態度👨🏼‍🍳:7.5/10
乾淨指數🌝:7.5/10
2017-09-04
2017-09-15 87 浏览
This was an occasional lunch with a frd. I always want to visit this restaurant and thus suggested this to a friend who i owe a lot. No booking is required in advance for a Saturday afternoon. I forget what I ordered exactly as it was 2months ago. You may refer to the photo. Anyway, it was a enjoyable lunch. The seafood was fair enough as it only costs $50. When the bill came, to be honest, I was surprised that this was quite expensive haha. May try their dinner in the near future.

2017-09-14 136 浏览
對上一次黎西餐大排檔食晚飯,覺得個黑毛豬好好味。今晚再黎呢度食晚飯,當然要再叫黑毛豬啦。食主菜之前,我地叫左少少頭盤:左上:松露著日本年糕($99)Fusion煮法,將年糕以松露汁煮成,煙靭得黎又夠creamy!好有新意!右下:乳酪蝦仔蛋沙律($99)一般沙律有嘅蛋、蔬菜同蝦,再配以非一般嘅乳酪dressing,效果又幾夾喎!艾迪乳鴿($99)見到隔離檯叫而又跟風叫了,乳鴿新鮮炸起,皮脆肉嫩,醃得幾入味。蝦肉醬蘑菇意粉($99)意粉好al dente,蝦肉醬酸酸地夠開胃。燒西班牙黑毛豬肉眼蓋($229)我念念不忘呢度嘅黑毛豬肉眼,肉汁豐盈,煮得唔會太鞋/熟,配上蕃薯泥,中和一下太多肉嘅罪惡感。原隻菠蘿雪芭($79)有一整個份量嘅菠蘿雪芭,果味濃,冰涼爽甜品!黎得大排檔,點可以唔叫懷舊飲品呢?大排檔懷舊特飲左:鹹檸檬七喜($38)右:阿華田紅豆冰($48)兩杯飲品裡面,阿華田紅豆冰好有童年嘅感覺!
對上一次黎西餐大排檔食晚飯,覺得個黑毛豬好好味。

今晚再黎呢度食晚飯,當然要再叫黑毛豬啦。

食主菜之前,我地叫左少少頭盤:

左上:松露著日本年糕($99)

右下:乳酪蝦仔蛋沙律($99)

艾迪乳鴿($99)

蝦肉醬蘑菇意粉($99)

意粉好al dente,蝦肉醬酸酸地夠開胃。

燒西班牙黑毛豬肉眼蓋($229)

原隻菠蘿雪芭($79)

有一整個份量嘅菠蘿雪芭,果味濃,冰涼爽甜品

黎得大排檔,點可以唔叫懷舊飲品呢?

大排檔懷舊特飲

左:鹹檸檬七喜($38)

右:阿華田紅豆冰($48)

兩杯飲品裡面,阿華田紅豆冰好有童年嘅感覺!

• 日本原隻菠蘿雪葩
  • 正宗西班牙黑毛豬
2017-09-09 152 浏览
身邊的 foodies 朋友們 , 都異口同聲的對一間餐廳讚不絕口 , 我和太座決定去一嚐究竟 ....就是這一家 , 位於 CWB 渣甸中心 的 西餐大排檔 Tai Pai Tong Hong Kong ~Menu ~坐下來 , 先點杯 mocktail, Tropical Punch 熱情繽紛 $ 68/杯 : 此特飲品用 橙汁、菠蘿汁、梳打 調製而成 , 味道香甜清新 , 喝一喝 , 十分整醒神 ~爽翠田園雜菜沙律配意大利汁 $ 79 : 看似平平無奇的一道雜菜沙律 , 加入了白汁蛋和爆珠之後 , 味道有新意 ~艾迪乳鴿 $ 99 : 所謂一艾迪乳鴿就是烤乳鴿 , 味道不算有什麼特別 , 但這乳鴿就是烤得皮脆肉嫩滑又入味 , 滿有鴿肉香 , 好吃 ~冬蔭功蝦多士 $ 99 : 蝦多士在這個年頭已不甚常見 , 用大蝦炸出來的蝦多士就更罕有 , 蝦多士炸得金黃鬆脆 , 蝦肉爽口彈牙 , 大蝦和多士互相輝映 , 再配上廚師特製的冬陰功汁 , 美味 ~燒牛脷 $ 129 : 長條型的厚切烤牛脷 , 完全選用牛舌芯的位置 , 烤的火候恰到好處 , 牛脷質地軟綿細緻 , 牛脷吃落是充滿油香
Menu ~
燒牛脷 $ 129 : 長條型的厚切烤牛脷 , 完全選用牛舌芯的位置 , 烤的火候恰到好處 , 牛脷質地軟綿細緻 , 牛脷吃落是充滿油香 , 味道好得不得了 ~
最後 , 以甜品 原隻菠蘿雪葩 $ 79 作終結 ~

本篇完 ~
2017-09-08 145 浏览
有一排都冇去銅鑼灣,今次難得過到去,就去食好嘢。呢間絕非大排檔嘅「西餐大排檔」食物同服務質素都非常唔錯。蝦多士$99賣相非常有趣,原隻大蝦鋪在多士上再拎去炸,呢個食法真係第一次,切開一人一半啱啱好,重點一定要點上旁邊嘅醬汁,會令整個蝦多士味道層次更豐富,醬汁帶少許辣味。黑毛豬熱脆包$89黑毛豬係餐廳嘅招牌之一,麵包薄而脆口,包着黑毛豬和醬汁,今次嘅醬汁都係令整個脆包更juicy,旁邊放上菠蘿,可以俾我哋清一下口中嘅膩感。燒牛脷$129呢個菜式可以比到客人唔同嘅口感,上面兩件牛脷爽口彈牙,適合鍾意有咬口嘅客人,我個人就鍾意都在下面的牛脷,有充分嘅油脂,配上旁邊的蜜糖芥茉醬,完全係入口即化。蝦肉醬蘑菇意粉$99蝦肉好爽口彈牙,意粉偏硬身,將其混合肉醬,完全塞晒醬汁嘅味道,帶少許酸甜,味道剛好唔會太濃。菠蘿雪葩$79上網見到呢個菠蘿非常有趣,所以特登點出黎食,整個小菠蘿生菜,非常呃like,食得出係將菠蘿汁打碎,味道好新鮮,酸酸甜甜,識唔識混入糖漿,呢個甜品好健康。

蝦多士$99

黑毛豬熱脆包$89

燒牛脷$129

蝦肉醬蘑菇意粉$99

菠蘿雪葩$79
3K
2017-09-07 154 浏览
為友人慶生,嚴選了一間有口碑有水準的西餐㕔。咪被大排檔的三個字嚇襯,點解西餐又會大排檔呢?其實我諗係有大排檔的親民風格,上得大埸面的水準。慶生當然要舉杯,白酒少不了。味道偏甜容易入口,適合女生。嫰滑嘅BB鴿、肉質細膩,連骨都好軟熟,調味恰到好處。友人讚不絕口!Pork Bun又一驚喜,賣相有點似漢堡飽。上下兩層的薄脆非常酥化可口,夾著嫰滑的乳豬肉出奇地合拍。始終是肉類一定有點膩喉,所以伴以菠蘿粒減低飽滯感。陣陣香氣樸鼻飄來,原來是燒牛脷。好香好惹味,軟熟的質感,正!蜜糖芥末提升味道,功不可沒。原個菠蘿雪葩,冰涼透心,酸酸咪咪,勁開胃。友人非常滿足今晚為她慶祝的晚餐,太好了。

慶生當然要舉杯,白酒少不了。味道偏甜容易入口,適合女生。

House  Wine

Baby  Pigeon

Pork  Bun

Grilled  OX  Tongue

原個菠蘿雪葩,冰涼透心,酸酸咪咪,勁開胃。

Pineapple  Sorbet

友人非常滿足今晚為她慶祝的晚餐,太好了。
2017-09-06
Baby  Pigeon
Pork  Bun
Grilled  OX  Tongue
Pineapple  Sorbet
2017-09-06 1136 浏览
餐廳雖然叫做「大排檔」,但環境真係好舒適,帶少少懷舊Feel,遠遠高於大排檔級數。西餐當然有,性價比就遠超「大排檔」。午餐最貴都係百幾蚊,包湯、多士、主菜同餐飲。餐牌背面有下午茶餐,睇中左個「大排檔勁秋雜扒」,可惜兩點半先供應,下次再黎食。最終叫左兩個午餐,餐湯 - 黑毛豬甘筍湯,唔鍾意食甘筍既朋友都大口大口咁飲,證明堅係掂!入面有粒粒黑毛豬肉。蒜蓉包 - 夠熱夠香脆。香燒原條鮮多寶魚$138 - 條魚好大,第一次食燒多寶魚,又幾好食喎。底、面都有魚肉,無細魚骨,啖啖白肉,感覺健康。魚肉無腥味,雪白夠彈牙。馳名西班牙橡果級別黑毛豬$138,因為黑毛豬日常主要糧食係橡果,而級別係根據豬隻吃橡果的時段來規定,分為三個等級,當中最高級就係橡果級別。據講肉質因而滲有陣陣的橡果香氣,橡果香氣我就食唔出,但肉質真係特別柔軟嫩滑,味道亦特別豐富有層次。要一讚既係︰配菜係烤蕃茄同紅豆蕃薯泥,蕃薯泥粗纖維,加入紅豆,豆味幾香,做得好有心思。餐飲 - 即磨咖啡好香濃。要一提既係午餐選配夠彈性,沙律、甜品、紅白餐酒 、海鮮拼盤任君選擇。沙律加$25 - 咖喱菠蘿雞肉沙律 ,叫左一份Share。菠蘿係新鮮菠蘿

午餐最貴都係百幾蚊,包湯、多士、主菜同餐飲。

入面有粒粒黑毛豬肉。

蒜蓉包 - 夠熱夠香脆。

魚肉無腥味,雪白夠彈牙。

餐飲 - 即磨咖啡好香濃。

沙律加$25 - 咖喱菠蘿雞肉沙律 ,叫左一份Share。菠蘿係新鮮菠蘿,好甜,仲加左荔枝味爆珠,另外之前都未食過咖哩雞肉加入沙律,幾特別。

紅白餐酒 每杯加$28,今日唔想飲酒就冇加到。

海鮮拼盤 加$55,加左兩份,生蠔、鮑魚、日本帶子、鮮蝦、聖子刺身,自己買都唔止呢個價,新鮮抵食。

磯煮鮑魚口感彈牙,份外鮮甜。

蜜糖麵豉汁配搭日本帶子刺身,層次更豐富,比單單帶子刺身好食好多。

聖子非常爽口。

是日甜品 加$18,焦糖燉蛋,又加左一客兩個人share,都好大份量!
食落香滑,蛋味濃,面層焦糖好脆,係即叫即燒。

質地非常幼滑。

銅鑼灣區,午餐做到咁抵食,選配又夠彈性,正呀!
2017-09-01 123 浏览
Early dinner on a rainy day.Decided to splurge on a bottle of sparkling wine, tom yum prawn toast, curry crab meat with toast, and iberico pork for mains.Hubby enjoyed the iberico pork tremendously. It was juicy and well-marinated. I preferred the prawn toast.The other items and desserts were also pretty okay. Service was quick, attentive and friendly
Early dinner on a rainy day.
2017-09-01
  • 正宗西班牙黑毛豬
  • 懷舊勁秋大蝦多士
2017-08-31 1231 浏览
今晚同朋友去左"大排檔"食"西餐"無錯,之前已經book mark 左呢間餐廳!今日終於約埋好朋友去食裝修簡單整潔,六點鐘左右上到去唔算太多人,食到中段就差唔多滿座我地想試多一兩款小食,所以我地決定唔嗌set dinner,散點多幾款野黎食我地叫左一個沙律、兩款前菜、一個主菜同一款意粉share黎食“乳酪蝦仔蛋沙律”HKd$99+10%材料新鮮,調味得宜,沙律控表示滿意“松露煮日本年糕”HKd$99+10%上櫈時熱辣辣,松露香氣撲鼻,估唔到松露忌廉汁會同煙煙韌韌既年糕咁合拍“黑毛豬熱脆包”HKd$89+10%呢個包係朋友話一定要點黎試下,果然無叫錯!個包脆而不乾,加上爽嫩既黑毛豬片同帶有芥末味既醬汁,真係好唔錯我地上網見到呢度既黑毛豬好多人嗌,而且評價都幾高,所以我地都點左“燒西班牙黑毛豬肉眼蓋”HKd$229+10%黎做我地既主菜大大塊厚切既黑毛豬,燒至約7-8成熟,色澤粉嫩,肉質軟腍有肉香,的確不錯朋友仲點左個“蝦肉醬蘑菇意粉”HKd$99+10%添扁意粉爽彈,而肉醬由蝦取代牛肉,所以食落無咁漏,食完都唔會好濟之後店員問我地需唔需要點甜品,唔問尤自可,一問個甜瘾就出晒黎最終我地揀左
今晚同朋友去左"大排檔"食"西餐"

“乳酪蝦仔蛋沙律”HKd$99+10%
材料新鮮,調味得宜,沙律控表示滿意

“松露煮日本年糕”HKd$99+10%

“黑毛豬熱脆包”HKd$89+10%
呢個包係朋友話一定要點黎試下,果然無叫錯!

朋友仲點左個“蝦肉醬蘑菇意粉”HKd$99+10%添

最終我地揀左個無咁膩既甜品“原隻菠蘿雪葩”HKd$79+10%

菠蘿雪葩原個上,賣相精巧,味道清甜質感細滑!菠蘿仲可以有助消化,做飯後甜品真係好適合

嘻嘻,咁就同朋友“嘆”左一晚“大排檔”啦
2017-08-30
2017-08-30 887 浏览
老實講岩岩聽到呢間餐廳名既時候其實真係覺得應該無咩特別,但食完後卻出乎預料地好食!湯味道十分濃烈一睇就知係落足料!份量唔會過多,岩岩好, 咁樣先有肚食下一樣野!Mocktail 味道上比較特別, 不過通常試Mocktail就係想試下D新既味道因為唔同餐廳調出黎既味都大有不同, 呢隻Mocktail偏甜,帶小小奶味似的.喜歡甜品既人應該會中意!黑毛豬全店我覺得最好食既食物, 去到必點!佢D黑毛豬味道好濃,帶小小甜, 濃得黎又唔會好似個D 54個月個D濃味有D人接受唔到.呢到既濃係D肉汁好濃, 好好食, 我同我朋友都係搶住黎食!炒年糕, 好少見炒年糕會用呢隻汁, 黑松露帶出有香味, 食落去比較特色, 因為少見黑松露配年糕出, 味道比較似菇味個隻.意粉係普通既圓頭意, 如果係偏意粉信相會更吸引人,因為偏意口感比較出色, 同爽口, 一般客人都中意偏意粉多過普通個隻sorbet係類似水果既沙冰雪糕,未必個個人都識係咩黎, 對比起雪糕會比較健康, 通常高級餐廳先會有提供!近年越黎越興呢d!味道就係返個水果既味, 健康得黎又好食! 一般我都會推薦朋友試!整體黎講入面食物,味道都十分出色,尤其係黑毛豬
老實講岩岩聽到呢間餐廳名既時候其實真係覺得應該無咩特別,
但食完後卻出乎預料地好食!

湯味道十分濃烈一睇就知係落足料!
份量唔會過多,岩岩好, 咁樣先有肚食下一樣野!
喜歡甜品既人應該會中意!
黑毛豬全店我覺得最好食既食物, 去到必點!
呢到既濃係D肉汁好濃, 好好食, 我同我朋友都係搶住黎食!
因為少見黑松露配年糕出, 味道比較似菇味個隻.

意粉係普通既圓頭意, 如果係偏意粉信相會更吸引人,

sorbet係類似水果既沙冰雪糕,未必個個人都識係咩黎,
對比起雪糕會比較健康, 通常高級餐廳先會有提供!
近年越黎越興呢d!

整體黎講入面食物,味道都十分出色,尤其係黑毛豬,
店員服務十分之好, 真係名不可以貌相!
2017-08-30
2017-08-30 148 浏览
今次同女朋友又黎<<西餐大排檔>>食飯。 餐巾係我最欣地方之一 先來的是<<艾迪乳鴿>>一碟一隻,分四件。乳鴿好香好入味,都唔需要再用調味料,而且肉嫩,好快就比我地食哂。 <<松露煮日本年榚>> 年糕切成一片片,一絲絲的松露味,加上日本年糕口感煙韌,令胃口大增。 湯點的是<<海鮮肉骨茶>>,湯好夠味之餘,仲配上鮮蝦、豬肉及鮑魚。我最愛就係鮑魚,因為夠鮮夠稔,整體上這是一個富級的肉骨茶。 主菜點了<<蝦肉醬蘑菇意粉配煎鮮蝦>>。睇落簡單的一道菜,入口調味剛好,意粉夠爽,加上蝦肉醬,十分開胃。 女點的是<<燒橡果級黑毛豬肉眼>>。切開見到紅肉,約八成熟吧。入口滋味,比起牛肉更飽肚,加上以菠蘿粒伴菜,口感變得有點清新。 <<原隻菠蘿雪葩>>。賣相非常吸引,以車厘子點綴,原隻菠蘿內裝有雪葩。雪葩很有菠蘿味,入口十分清新,一解吃完肉的油膩感。 點了<
今次同女朋友又黎<<西餐大排檔>>食飯。
餐巾係我最欣地方之一
點了<<爆珠紅豆冰>>,紅豆冰加上台式爆珠,口感比平時的紅豆冰更有層次。
2017-08-24
2017-08-29 715 浏览
今晚乘叮叮到銅鑼灣百德新街站附近的渣甸中心覓食,聽個名“西餐大排檔”,即時聯想到普通無特色的西餐廳,一百幾十蚊鋸個扒或者美而廉的類型。後來我發現真是不能以名取店,完全係兩回事。我們先點了兩個cocktail。Mai Tai混合了Dark Rum, Orange and Pineapple Juice,初時橙汁味比較濃,但後期酒味越飲越勁,有點那喉。Tequila Sunrise混合了Tequila, Orange Juice, Grenadine,酒味較溫和,橙汁味突出,比較甜。燒吞拿魚沙律配千島汁沙律菜新鮮爽脆,還有爆珠在面,吞拿魚份量十足, 帶著香濃的黑椒味,味道鮮甜但肉質有點鞋。黑松露年糕因為年糕本身無味,全是吃醬汁的味道,而黑松露醬味道香濃,年糕煙韌,整體非常配合。老虎蝦多士虎蝦外層紗炸得香脆,多士鬆化,點上冬陰功醬汁,多了一陣冬陰功的香辣味。蝦肉醬意粉扁意粉軟硬度適中,蝦肉較細隻但爽口新鮮,配上蕃茄肉醬,帶點蕃茄的酸味,非常開胃。燒西班牙黑毛豬肉眼蓋黑毛豬豬肉味濃郁,因為是肉柳部份,油份不多,肉質軟腍,還配有新鮮菠蘿,中和豬肉的油膩感,配菜的蕃薯茸味道香甜。菠蘿雪葩雪葩外觀精

我們先點了兩個cocktail。

Mai Tai
Mai Tai

菠蘿雪葩
雪葩外觀精緻,原個菠蘿內釀入菠蘿雪葩,菠蘿味濃,雪葩軟滑,為這一餐畫上完美的句號。

菠蘿雪葩

整體而言,食物質素中上,有美感,除了味覺還有視覺的享受,款式很多,價錢中上。另外服務質素不錯,每吃完一道菜店員都會主動換碟,值得一贊。
2017-08-28
2017-08-23 987 浏览
早前已經聽聞西餐大排檔這個名稱, 概念就是擁有西餐質素, 大排檔的價位, 這當然不會是三四十蚊貨色, 現在香港真的做不來走進7樓, 門口的裝潢設計跟同尖沙咀的Chef Stage de Eddy Chu一樣, 彩色霓虹燈歡迎客人進店一定是同集團飲品先點一杯Tropical Punch, 鮮橙紅色感覺很懷舊, 橙汁菠蘿汁加梳打, 不會太酸或太甜黑松露年糕, 年糕切成薄片, 煮成煙煙靭靭, 口感十足, 汁醬近似忌廉磨菇湯加黑松露, 兩者配搭得宜, 令我將每一片年糕沾上厚厚的醬汁才放進口裡黑毛豬熱脆包, 用上薄身的豬仔脆包, 夠薄夠脆, 黑毛豬切成條, 容易入口, 配上特製Wasabi汁醬, 跟友人都讚不絕口, 味道夾之餘仲好Fusion, 旁邊配上凍冰冰有香葉碎菠蘿粒, 作用是減低黑毛豬的油膩感,記住要襯熱食先夠脆 冬陰公蝦多士, 原隻開邊大蝦放在法包上一起炸, 外層炸得鬆脆, 中間切開, 法包唔會太厚, 口感平均, 蝦多士一定要沾上旁邊特製的冬陰公醬, 味道立刻昇華10倍沙律菜上加上數粒爆珠, 夠特別味道又match得到西餐經常點牛扒, 所以主菜點了燒黑毛豬肉眼蓋, 外貌跟牛扒相似肉質

一定是同集團

Tropical Punch

松露煮日本年糕

黑毛豬熱脆包, 用上薄身的豬仔脆包, 夠薄夠脆

黑毛豬熱脆包

沙律菜上加上數粒爆珠, 夠特別味道又match得到
冬陰公蝦多士

肉質比想像中易入口, 同樣做到juicy效果, 其實黑毛豬不一定是十成熟, 黑毛豬肉眼只加上少許鹽及黑椒作修飾, 原汁原味, 面層亦帶一點焦香, 煮得很出色, 同樣最欣賞這家餐廳的是配菜跟上菠蘿粒, 減低油膩感

燒黑毛豬肉眼蓋

蝦肉醬蘑菇意粉, 用上蝦肉代替了肉醬, 同樣配上番茄醬及蘑菇粒, 意粉選取了扁幼麵, 雖然蝦肉醬沒有完全覆蓋意粉上, 但醬汁味道夠濃郁搭夠, 攪拌後味道適中
蝦肉醬磨菇意粉

最後點了一份原隻菠蘿雪葩, 雪葩滿滿的, 味道清新, 冰凍的口感, 啖啖菠蘿果香, 令人一啖又一啖吃清光

2017-08-21
Tropical Punch
蝦肉醬磨菇意粉
2017-08-22 826 浏览
之前去過Chef Stage de Eddy Chu食過好美味,知道佢仲有間西餐大排檔,就約朋友去食。位置十分便利,而且大厦都係新裝比較有格調的。甚有香港特色的門面,喜歡老香港的舊照片和木椅子。簡潔的裝修,可以focus返個食物身上。個人好鍾意熱水,水仲有檸檬的味道,所以覺得好窩心。蟹肉蕃茄木瓜湯熱碟上,Daily soup都有crab meat,真係高成本製作,食到蕃茄蓉,唔喺罐頭湯,帶淡淡的木瓜味,非常消暑。Garlic bread脆卜卜熱la la,十分美味。Soup & bread主菜賣相精美,由顏色、材料到烹調,絕對係酒店級水準。和牛肉漢堡扒配鮮魚柳、聖子及磨菇汁($128),Beef burger 很juicy,最怕佢乾。蕃薯球天然甜,混合粒粒蕃薯,口感好有texture,唔會全部都係蓉。聖子新鲜,配Mushroom sauce味道較濃味一點。Side vegetable有蕃茄、青豆,都有分別調味。成個dish有均衡的營養,非常健康。淡蟹肉咖哩配鮮帶子海鮮大會($148),淡黃色Curry味道東南亞色彩,像泰式白咖哩,微辣,加左蛋混入蟹肉碎和蝦,curry味道不會很重,沒有

甚有香港特色的門面,喜歡老香港的舊照片和木椅子。

簡潔的裝修,可以focus返個食物身上。

Garlic bread脆卜卜熱la la,十分美味。

Soup & bread

主菜賣相精美,由顏色、材料到烹調,絕對係酒店級水準。

淡蟹肉咖哩配鮮帶子海鮮大會($148),淡黃色Curry味道東南亞色彩,像泰式白咖哩,微辣,加左蛋混入蟹肉碎和蝦,curry味道不會很重,沒有蓋過海鮮味。帶子煎得剛好,很有彈性,不會太un或 over cook。Fish fillet的魚皮煎得酥肉質嫩滑,嚐起來鮮味十足。

消暑之選Iced coffee & Iced lemon tea。

• 淡蟹肉咖哩配鮮帶子海鮮大會
  • 和牛肉漢堡扒配鮮魚柳、聖子及磨菇汁