2017-12-06 156 浏览
約了愛好刺身的朋友仔晚飯,選了在灣仔跟銅鑼灣中間的豊洲水產,因為知道這間店子的丼飯種類有超級多,所以慕名而來!店內放了幾個電視,放映著不同丼飯和食物,更有師傅切魚生的示範!有卡位也有吧枱位!打開menu,丼飯的種類比想像中還要多!最後我們選了蒲燒鰻魚·自家製明太子蛋卷丼和豊洲水產海鮮丼500g!豊洲水產海鮮丼有兩個size的,分別是500g和800g!因為我們想再點別的小食,所以500g都足夠!很豐盛的刺身丼飯!另外有味噌湯,裡面有昆布、豆腐,還有很多三文魚肉!每碗丼飯都附有紫菜!裡面有13種刺身,有黑鮪中拖羅、黑鮪赤身、黑鮪魚腩蓉、三文魚、三文魚籽、帆立貝、牡丹蝦、北海道響螺、油甘魚、松葉蟹、熊本縣產醋鯖魚、飛魚子和三文魚玉子蛋卷!根本就是應有盡有,如果你本身有選擇困難症,我極建議選這個!因為是日本直送的關係,刺身全部都好新鮮!黑鮪的質素很高,朋友特別喜歡!牡丹蝦非常爽口彈牙!三文魚又肥美!一邊吃一邊覺得好像有很多海鮮在口中游來游去!蒲燒鰻魚·自家製明太子蛋卷丼也很吸引!明太子玉子燒富蛋香,蛋很juicy軟綿綿,加上鹹鹹地明太子好夾!燒鰻魚燒得好香,魚肉肥美,燒汁惹味!小食點了軟殻蟹

有卡位也有吧枱位!
打開menu,丼飯的種類比想像中還要多!

每碗丼飯都附有紫菜!
根本就是應有盡有,如果你本身有選擇困難症,我極建議選這個!
牡丹蝦非常爽口彈牙!三文魚又肥美!

一邊吃一邊覺得好像有很多海鮮在口中游來游去!
蒲燒鰻魚·自家製明太子蛋卷丼也很吸引!

燒鰻魚燒得好香,魚肉肥美,燒汁惹味!
小食點了軟殻蟹天婦羅和香炸蟹餅配自家製他他醬,很脆的炸漿,軟殻蟹還有膏的,讚!
蟹餅裡面有薯蓉,好creamy!

我點了士多啤梨石榴乳酸特飲,酸酸甜甜,幾開胃,石榴味會偏重!

其實不用飛日本都吃到高質素丼飯!
2017-12-01
2017-12-04 486 浏览
兩個月前到日本旅行,家人對於日本的美食依然念念不忘,尤其懷念日本對於食材的執著,使他們能吃到最新鮮的食物。今天與他們來這裡共進晚餐,希望能滿足他們對日本美食的渴求吧!看到介紹得知豊洲水產是於築地市場以批發為主,而這間海鮮丼專門店是它家第一間料理店,故所有食材都是日本築地空運來港,保證是絕對新鮮呢,可謂是刺身迷的福音!餐牌中有不少刺身丼可選擇,更可按個人喜好自選刺身製成獨家丼,這點確實貼心;另也有一些限定款式如鮪魚,和時令款式如秋刀魚等。最後我們點了三個丼和幾款小食試一試。先來的是甜蝦海鮮丼($148),每個丼都附有一碗湯。其實自己預計丼飯的份量不會太大,只是小小一碗,可是份量亦出奇地比想像中大,可能是沒有期望,反有驚喜吧! 三文魚刺身有5-6塊,切的厚度剛剛好,不會過厚,亦未至於太薄身,魚肉與油脂分佈均稱;而甜蝦兩大隻,還有一些蟹肉在旁,單是賣相實在沒有什麼可挑剔的,完全看到是新鮮貨色! 媽媽一邊吃著一邊不停地說好吃,我也深深感受到它的滋味,連我也忍不住咬了一口甜蝦,確是相當彈牙鮮甜,起碼我不會感到抗拒,而蟹肉味道甜美! 飯用上珍珠米,黏性較重,亦較為軟腍,正合家人口味。平時媽媽在家吃

甜蝦海鮮丼
先來的是甜蝦海鮮丼($148),每個丼都附有一碗湯。其實自己預計丼飯的份量不會太大,只是小小一碗,可是份量亦出奇地比想像中大,可能是沒有期望,反有驚喜吧! 三文魚刺身有5-6塊,切的厚度剛剛好,不會過厚,亦未至於太薄身,魚肉與油脂分佈均稱;而甜蝦兩大隻,還有一些蟹肉在旁,單是賣相實在沒有什麼可挑剔的,完全看到是新鮮貨色! 媽媽一邊吃著一邊不停地說好吃,我也深深感受到它的滋味,連我也忍不住咬了一口甜蝦,確是相當彈牙鮮甜,起碼我不會感到抗拒,而蟹肉味道甜美! 飯用上珍珠米,黏性較重,亦較為軟腍,正合家人口味。平時媽媽在家吃很少飯,今天卻一整碗都清光了呢!

宮城縣直送海產--秋刀魚丼
再來是宮城縣直送海產--秋刀魚丼($148)! 秋天怎有不吃秋刀魚之理? 過了時節便無法吃了,店員亦向我們表示相信快便沒有秋刀魚供應了。故今天爸爸捨棄他至愛的鳗魚而選了吃秋刀魚。秋刀魚份量確實來得驚人,佈滿了整碗飯! 刀功似乎更顯細膩,每片都切得薄薄的。雖然我愛吃魚,但刺身真的不是我杯茶,但難得遇到時令魚也嚐了一口。魚味確實頗重,我卻不太懂得欣賞和接受這陣魚膻味,而我老爸卻喜愛這魚味的鮮,故吃得津津有味呢!

豊洲水產海鮮丼
豊洲水產海鮮丼($248)的食材是最豐富的! 三文魚,油甘魚,牡丹蝦,帆立貝,飛魚子,松葉蟹肉等,可說是新鮮刺身大盛宴! 雖然價錢比前兩者高,但一次過能吃到不同的鮮甜刺身,相信懂吃之人無法抗拒吧! 蟹肉也幾乎被我掃清光了!xp

自家製芝士松葉蟹肉蛋卷

再來介紹一下小食,先有自家製芝士松葉蟹肉蛋卷($48)。日式卷蛋一向深深吸引我,這裡的確實做得不錯! 蛋夠香滑,熱度十足,芝士夾在中間溶化流出濃郁的鹹香,加上鮮甜的松葉蟹肉,平衡味道,很滋味! 這個很推介!

軟殼蟹天婦
軟殼蟹天婦羅($48)是弟弟想試的,剛剛炸起的天婦羅已香氣十足! 外皮炸得很香脆,內裡亦不乾身,有軟殼蟹肉,也不錯! 最後是火炙帆立貝刺身($38),是為鍾情帆立貝的媽媽點的,但媽媽吃得太快,忘記了拍照。稍嫌帆立貝較薄身,她似乎不太夠喉,她亦認為刺身似乎來得鮮甜。

栗米豆漿

最後被較為少見的豆漿款式所吸引,便叫來一杯栗米豆漿($20)試試,很有驚喜! 豆味十分濃郁豐盈,粒粒栗粒清甜,豐富口感,與豆漿很匹配,熱度十足,養生又健康,真的可以一試!

這頓晚飯家人似乎都很滿意! 雖然定價不低,但單是新鮮食材也值回票價;當然,如份量可再增加一點便更滿足了!
栗米豆漿
2017-12-03 95 浏览
男友就最鐘意釣魚。不過,外國人食黎食去咪魚柳飽、香煎三文魚、炸魚薯條,根本無乜點食魚生。我問佢有無食過,佢大大聲話有,連鎖壽司鋪買番黎壽司上面嗰啲咪係,真係笑死我,所以今日帶佢去食真正嘅魚生同埋生蠔!宮城產生蠔$136喺愛爾蘭黎嘅佢,竟然同我講話佢冇食個生蠔,真係unbelievable!決定叫兩隻!呢個日本黎既生蠔好巨型,每隻都有成隻手板咁大,所以特別滿足架!蠔邊爽,蠔身味道清甜帶海水味,可配佢個柚子醋汁!由於jumbo size咁,所以食落特別有口感,每個部分既味道都好出!男友都好鐘意食,話番愛爾蘭都會再試,外國食細個d好平,$10隻到!意大利風火灸帆立貝刺身$38帆立貝厚肉爽甜,每一隻上面都擺咗一啲柚子同埋蔥,食落感覺好似沙律咁!軟殼蟹天婦羅$48成隻軟殼蟹一開二後都好大件,超抵食。個漿特別薄,用既係正宗日本天婦羅粉,所以好脆!蟹肉有而且帶蟹膏味道,好味道呀!唐揚炸鮭魚$38普普通通,不過不失,味唔多夠,要點豉油哈哈!二間鋪頭其實主打係海鮮丼,當然一人一碗啦要!所有丼都跟個麵豉湯。個湯都好做足功課架,入面有海帶、三文魚碎、豆腐同蔥,唔係味精開出黎個d,正!牡丹蝦海鮮丼$198有三

宮城產生蠔$136

意大利風火灸帆立貝刺身$38

軟殼蟹天婦羅$48

唐揚炸鮭魚$38
普普通通,不過不失,味唔多夠,要點豉油哈哈!

牡丹蝦海鮮丼$198
有三文魚、三文魚子、帶子、一隻牡丹蝦同埋松業蟹肉,蟹肉撈飯令成碗鮮甜無比!

鮪魚、三文魚、油甘魚、三文魚子,山芋茸丼$148

鮪魚不帶油脂,入口微酸細膩,係男友之選!
山芋係一種好健康既食物,佢既黏質係富氨基酸又低膽固醇!
三文魚肥美厚肉!
今晚食咗好多好新鮮嘅魚生切片,又有一啲精心炮製既海鮮炸物,真係好高興!
2017-12-02
2017-12-02 82 浏览
今日同朋友相約於銅鑼灣見面,兩個人不約而同逛了很久, 我倆好像心有靈犀般, 到了肚餓的時候大聲叫出日本嘢, 這三個字, 令我們到處找尋日本餐廳。本身想食另一間可惜人太多, 排隊守候的時間可能超過一小時, 只好先啦等候,靜候佳音, 我兩向前走,行多兩步, 發現了另一間日本餐廳, 於是進來, 期待一頓美滿的日本餐。 叫咗一客 軟殼蟹天婦羅,作小食,細味人生, 估唔到都幾出色, 充滿港式風味, 軟殼蟹大大隻,價錢又算係幾抵食,只需要48蚊。 呢隻軟殼蟹已經為港增光。 本身都有諗過叫埋其他嘢食,好彩冇叫,因為另一間已經到我哋仲好窩心咁打電話提醒我哋,到我們了。下次有緣再嚟食過。

下次有緣再嚟食過。
2017-12-02 111 浏览
鵝頸橋底嘅豐洲水產前身係間酒吧經常經過但都無機會試今日係公司做女工做到心灰意冷 好朋友突然話黎車我出去食好野幫我打打氣 我就諗都唔諗即答應去到先知佢帶我黎呢到黎一間我好想試既刺身專門店而門面及店內日風既裝飾令我感覺如置身日本般呢到主打食刺身飯除刺身飯外 亦有好多小食選擇明太子蛋卷蛋質好細滑平時食明太子都唔會覺得有爆炸珠既效果而呢到 每食一啖都有爆珠效果口感豐富👍🏻而呢到主釀係食鮪魚為主我再了解返原來鮪魚係Toro 其中一款但香港就小D有而每日呢到都會數量限定既食品提供今日我有機會試到柚子胡椒鮪魚黑玉刺身呢一個部位應該係魚鰓嚟嘅其實睇上去嘅賣相一啲都唔吸引但我發現食落口其實同一般魚嘅刺身差唔多肉質鮮味味道幾特別因為加左柚子所以食落去都會有陣陣抽子嘅香味好鐘意食Toro既我就叫左飛天黑鮪大滿貫丼裏面有細、中及大拖羅仲有埋拖羅蓉中拖羅油脂亦不算太高 食落口魚香味會重一點大拖羅一入口即溶 可惜帶有根 有d位食落去好難咬開拖羅蓉仲可配紫菜一齊食一個丼可帶幾種食法另外佢嘅set 都幾大份我建議2個人既話可以帶一個set. 再叫小食都足夠
鵝頸橋底嘅豐洲水產前身係間酒吧

味道幾特別
因為加左柚子所以食落去都會有陣陣抽子嘅香味

好鐘意食Toro既我
就叫左飛天黑鮪大滿貫丼
裏面有細、中及大拖羅仲有埋拖羅蓉
中拖羅油脂亦不算太高 食落口魚香味會重一點
大拖羅一入口即溶 可惜帶有根 有d位食落去好難咬開
拖羅蓉仲可配紫菜一齊食
一個丼可帶幾種食法

另外佢嘅set 都幾大份
我建議2個人既話可以帶一個set. 再叫小食都足夠
🇯🇵豊洲水産係喺築地市場以批發為主,老闆伊藤紘明跟隨父親經營水產生意,日本一直做海鮮批發🙌🏻 😍豊洲水産海鮮丼専門店材料都係日本築地空運來港,絕對一試難忘呢!😋😋😋 所以今日放咗工之後,就約埋朋友一齊來試下! 先點左幾款唔同嘅小食試吓先: 🐄燒日本和牛串🔥($58) 牛牛串燒得香香的,牛肉香嫩又好味,配埋檸檬一齊食又幾好味喎! 🐟三文魚西京燒($48) 三文魚燒出嚟嘅肉非常香滑,三文魚燒得剛剛好,配埋沙律醬一齊食係一個好唔錯嘅配搭! 🍗和味紫菜炸雞($28) 炸雞上面捲着紫菜,係一個幾唔錯嘅配搭! 🧀自家製芝士松葉蟹肉蛋卷🍳($48) 招牌嘅蛋卷有四款口味,當中芝士松葉蟹肉係我幾鍾意嘅一款,蛋卷配上芝士同新鮮嘅蟹肉,食之前再將蘿蔔蓉同豉油混合一齊食,味道好唔錯! 同朋友一人點左一個丼飯,每個丼飯都配有個三文魚麵豉湯,入面超足料,又好味,好鍾意個湯啊😍 🐚北海道響螺松葉蟹甜蝦丼🦐($208) 響螺、松葉蟹、甜蝦都非常新鮮,份量又夠多,真係超足料啊! 🔥蒲燒鰻魚🐟.自家製明太子蛋卷丼🍱($148) 鰻魚厚切,肉

所以今日放咗工之後,就約埋朋友一齊來試下!

先點左幾款唔同嘅小食試吓先:

🐄燒日本和牛串🔥($58)

🐟三文魚西京燒($48)

🍗和味紫菜炸雞($28)

炸雞上面捲着紫菜,係一個幾唔錯嘅配搭!

🧀自家製芝士松葉蟹肉蛋卷🍳($48)

🐚北海道響螺松葉蟹甜蝦丼🦐($208)

響螺、松葉蟹、甜蝦都非常新鮮,份量又夠多,真係超足料啊!

🔥蒲燒鰻魚🐟.自家製明太子蛋卷丼🍱($148)

🍓士多啤梨芒果乳酸特飲🍹($45/500ml)

乳酸特人一支有500秒咁多,可以同朋友share一齊揀!乳酸飲落酸酸甜甜,又幾開胃喎!

🍵抹茶蕨餅🍮($18)

最後甜品點左呢個抹茶甜品,蕨餅口感好似啫喱咁,冰涼易入口,外層蓋滿了厚厚嘅抹茶粉,是很好的飯後甜品呢!
2017-11-17
2017-11-30 413 浏览
同事有這家餐廳的coupon而且覺得幾好吃, 所以lunch hour我們便來吃吧! 而且當日用openrice book lunch時段還有9折優惠(後來知道原來coupon和9折只能2選1)餐廳環境幾好~ 有不少日本風的裝飾! 座位算闊落, 大家都坐得幾舒服的~有很多豐富的選擇~大部分不過200大元~不過我們大家最後選了午市平價之選! (忘了拍lunch menu)也有幾款熟食可選, 同事點了豐洲定食($88), 就是有炸雞和油甘魚和玉子~看起來很不錯呢! 同事也說蠻好吃的~炸雞定食 ($68) 也夠豐富~ 好抵食!!!!也有豪爽的同事點了刺身丼 ($148) ~ 裡面有火灸鰈魚邊、三文魚、吞拿魚、魷魚、明太子~ 偷了他一塊吞拿魚吃~沒有筋也不腥, 雖然未算入口即溶, 但油脂比例平均~質感不錯, 好吃!我點的是豐洲名物壽司, 烏冬定食 ($98)好大碗~ 烏冬質感Q彈~喜歡魚介味湯底!!麵鼓湯也夠足料吧? 味道濃郁~ 略嫌不夠熱~壽司~魚生新鮮、肥美!!! 不是劣質貨色, 特別是火灸鰈魚邊, 入口即溶~很好食!! $98有這個質素真是超值!可再encore!!

炸雞定食 ($68) 也夠豐富~ 好抵食!!!!

我點的是豐洲名物壽司, 烏冬定食 ($98)
好大碗~ 烏冬質感Q彈~喜歡魚介味湯底!!
麵鼓湯也夠足料吧? 味道濃郁~ 略嫌不夠熱~

2017-11-29 304 浏览
I often mixed up this restaurant with the one in Wanchai, as they both emphasize their sources are from the famous fish market in Tokyo... Tsukiji Fish MarketOrigin of the ingredients are just so important for Japanese cuisine, as they won't put on added favour, but to let out the real taste of the food, especially seafood, and so, I become more and more picky on Japanese restaurant... this time, I was quite happy and satisfied... The shop is well located in Causeway Bay, and if you can come a b

The shop is well located in Causeway Bay, and if you can come a bit earlier, you can even park your car outside the shop... perfect for lazy driver like me...
Grilled Oyster
Ample choices ... from simple sushi rice, to sashimi, tempura, yakitori, etc... After a short discussion... we follow the manager's recommendation to start with their seasonal Japanese oyster ... very very nice... not too salty, but fresh... and the Japanese Grill style will not overcook the oyster, mainly half done, and so, we can still taste the "sea water" in the oyster... Nice
Scallop Carpaccio
Scallop Carpaccio ... quite a refreshing taste... and with the light touch of fire... tasty... carpaccio with scallop but not beef... interesting... I like it...

Bony Fish Ball from Kagoshima ... quite a new taste, not as chewy as I thought and the taste was mild... while the Deep Fried Chicken with seaweed, ... a little bit burned, but the chicken is still juicy... quite a value dish a as well.
Beef tongue Rice
Beef Tongue rice... a bit chewy, but the taste was rich, suitable for those who like to have additional favour that the mild taste of seafood rice bowl...
Mixed Seafood Sushi Rice Bowl
While I myself will often go for the mixed seafood bowl... as it is just like a treasure hunt ... and this time, I am not disappointed... especially the white fish, very tasty... and the squid with mentaiko, much richer in taste ... for HKD148, it won't go wrong...  very nice for those who can enjoy the sushi rice bowl in a nice evening... I slowly take it to enjoy every bit of the seafood taste...
Egg roll
Egg roll with crab meat and cheese... a very nice finishing for us... warm and creamy taste... the cheese is not too rich and didn't dominate so that we can still enjoy the crab meat taste...
Yakult Drink
And with the Guava Yakult/ Yogurt drink... a nice sweetener to add joy to the dinner...   a must order for two - three to share... HKD45...
2017-11-09
Grilled Oyster
Scallop Carpaccio
Mixed Seafood Sushi Rice Bowl
2017-11-27 467 浏览
早排有冇睇森美旅行團呀?吞拿魚全條食,唔好以為鮪魚只有拖羅或赤身先好食,中間的骨叫中落,近骨的肉超嫩,仲可以好斯文咁食,香港原來都有呀,去豊州水產碰碰運氣啦!$300/骨,運氣好先有得食,因為來貨不定時! 豊州水產開咗唔知有冇一年,初初人人貪新鮮排晒隊,現在正常好多,我多數星期六中午去,輕輕鬆鬆有位坐。 因為員工得閑咗,與我呢個好奇的客人可以多溝通,得知豊州是港日合資的生意、楝手食材由築地新鮮運到,對鮮度、食材及自家製十分堅持。 而今日鮮到、只得三份的鮪魚骨排隨即被我點選了,意猶未盡,我更特別挑選其他數量限定的貨,但求吃得嘴刁。 首先講一講鮪魚與吞拿魚的分別,其實是一樣的,因為豐州其中一位老闆是日本人,所以跟隨日本叫鮪魚,而且"鮪"的正式讀法並非"有"而是"繪",真是知識無盡學到老,今日又多學一個字! 鮪魚骨排   返回正題講過魚骨,真是意想不到,豬肉、牛肉骨排吃得多,原來巨型吞拿魚的骨排亦可以咁樣食! 巨型骨排送上,差不多有一個手提電腦咁大,賣相粗豪,此一刻,有些原始人吃魚的感覺,旁邊配上一些蒜蓉及紫菜。 千萬不要以貌取人,看似茹毛飲血,其實可以吃得很斯文,女服務員示範吃法, 用

鮪魚骨排

用小匙慢慢挖起魚肉刺身來吃,非常容易,然後用筷子夾起,完全是一片片無添加、新鮮香嫩的吞拿魚刺身,亦可以放在紫菜上面包著蒜蓉吃。

鮪魚骨排

慢工細嚼,滿嘴鮮甜,從來未試過一下子吃這麼多鮪魚刺身放題亦不會這樣吃,好玩有趣,盡情滿足!

才賣$300/排的巨骨,其實上面有非常多靚肉,足夠三至四人份量,如果碰上,切勿放過!

柚子胡椒鮪魚黑玉刺身

以特色柚子醬油醃漬過的刺身,顏色深褐,一客六片薄切,灑上青蒽及白芝麻,外表看來已經與別不同。

又來一個意外驚喜,鮪魚片之味道簡直驚為天人,香軟豐富,層次口感,卻又沒有蓋過刺身的鮮美,重複一次,運氣好遇到有貨,切勿錯過!

火炙鮪魚筋

好奇嘗試,這一款沒有剛才的兩道精彩,但亦有其特色。

火炙鮪魚筋

鮪魚筋燒至剛熟的狀態,火炙之熱力逼出魚油,口感豐腴兼富一些着嚼勁,面頭配上大量蘿蔔蓉、青蔥及醬汁,我估計目的在減膩及增香辛,但我覺得他們太霸氣,蓋過了鮪魚筋之本味!

今日亦正好遇上宮城縣的直送海產,宮城三陸刺身中挑選了秋刀魚。

宮城產秋刀魚刺身

宮城產秋刀魚刺身 (小份)

時令新鮮秋刀,只有秋天的月份才能吃到,我就是愛牠魚味濃,肥美香嫩,入口齒頰留香,魚味回甘悠久!

今天的秋刀,並非吃過中最肥美的,但亦不錯。

宮城產秋刀魚刺身

若然不喜魚味太重的,可以蘸少許蘿蔔蓉青蔥豉油添辛香。

沙甸魚刺身

壽司長又話今日沙甸魚靚,上乘的沙甸魚刺身,可以相比秋刀更肥美,心想,不妨來個比拼。

沙甸魚刺身

沙甸魚要求的刀工技術更高,因為本身多幼骨,師傅需要非常細心起骨,全條沙甸便被切成幼而長的薄片,拼成圓形,甚好看,算一算,可能有五、六十片。

特別配上一些白芝麻,客人需要動手自磨,增加了一些互動性亦好。

沙甸魚刺身

見到皮下脂肪豐富,魚肉肥美嫩滑,細緻香甜,美味可口,與秋刀不相伯仲,今天分不出勝負!

抹茶蕨餅

飯後一點甜,見有我最喜歡的蕨餅,水準不錯,但因為吃個更好的,覺得未夠煙韌。

豊州水產店內裝潢簡約,並非仿魚市埸般掛上彩色帆布及木牌那麼熱鬧,反見舒適自在,有吧位、卡位;服務方面值得一讚,遇到一位年長的女侍應,非常殷勤及落力介紹菜式,有此員工,店主之福!
2017-11-19
柚子胡椒鮪魚黑玉刺身
宮城產秋刀魚刺身 (小份)
2K
🇯🇵豊洲水産係喺築地市場以批發為主,老闆伊藤紘明跟隨父親經營水產生意,日本一直做海鮮批發🙌🏻😍豊洲水産海鮮丼専門店材料都係日本築地空運來港,絕對一試難忘呢!😋😋😋所以今日放咗工之後,就約埋朋友一齊來試下!先點左幾款唔同嘅小食試吓先:🐄燒日本和牛串🔥($58)牛牛串燒得香香的,牛肉香嫩又好味,配埋檸檬一齊食又幾好味喎!🐟三文魚西京燒($48)三文魚燒出嚟嘅肉非常香滑,三文魚燒得剛剛好,配埋沙律醬一齊食係一個好唔錯嘅配搭!🍗和味紫菜炸雞($28)炸雞上面捲着紫菜,係一個幾唔錯嘅配搭!🧀自家製芝士松葉蟹肉蛋卷🍳($48)招牌嘅蛋卷有四款口味,當中芝士松葉蟹肉係我幾鍾意嘅一款,蛋卷配上芝士同新鮮嘅蟹肉,食之前再將蘿蔔蓉同豉油混合一齊食,味道好唔錯!同朋友一人點左一個丼飯,每個丼飯都配有個三文魚麵豉湯,入面超足料,又好味,好鍾意個湯啊😍🐚北海道響螺松葉蟹甜蝦丼🦐($208)響螺、松葉蟹、甜蝦都非常新鮮,份量又夠多,真係超足料啊!🔥蒲燒鰻魚🐟.自家製明太子蛋卷丼🍱($148)鰻魚厚切,肉質鮮嫩,烤得非常香,仲有四大件明太子蛋卷,鹹鹹香香幾好味!🍓士多啤梨芒果乳酸特飲🍹($45/500ml)乳酸特人

所以今日放咗工之後,就約埋朋友一齊來試下!

先點左幾款唔同嘅小食試吓先:

🐄燒日本和牛串🔥($58)

🐟三文魚西京燒($48)

🍗和味紫菜炸雞($28)

炸雞上面捲着紫菜,係一個幾唔錯嘅配搭!

🧀自家製芝士松葉蟹肉蛋卷🍳($48)

🐚北海道響螺松葉蟹甜蝦丼🦐($208)

響螺、松葉蟹、甜蝦都非常新鮮,份量又夠多,真係超足料啊!

🔥蒲燒鰻魚🐟.自家製明太子蛋卷丼🍱($148)

🍓士多啤梨芒果乳酸特飲🍹($45/500ml)

🍵抹茶蕨餅🍮($18)

📌店名:豊洲水産海鮮丼専門店
📍地址:灣仔謝斐道415-421號積福大廈地下B舖
1K
2017-11-26 192 浏览
早個禮拜天氣涼涼地,幾乎餐餐都打火鍋,我地都頂唔順喇,於是襯週末放假食下日本菜平衡。今日黎到近鵝頸橋嘅豊州水產,為何會對呢間餐廳有啲興趣呢,因為月初去過一間日本料理食過廚師發板,當時睇過啲資料,話該餐廳係屬於豊州水產品牌,上網睇過呢度嘅餐牌,發現價錢都合理,於是決定一試餐廳位置都幾多,空間感足,既有吧枱,亦有梳化位,燈光明亮,乾淨企理。入座時間尚早,只有幾枱客人,後來愈黎愈多人,建議週末不妨預訂位置。店員好快安排左我地坐卡位、送上熱茶,十分舒適餐牌選擇豐富,供應唔同部位嘅拖羅,因為要遇到新鮮嘅魚獲先會供應,數量限定,唔係想食就有架,例如有鮪魚鮫、鮪魚筋、鮪魚面頰刺身等,因為過去週六生意十分好,店員話冇貨嚕,好有興趣試鮪魚面頰呢,好罕有嘅部位,只好留待下次。此外仲有多款海鮮丼,定價$148-398,仲有一款特大盛,重量約500g呢,大可以兩個人分享。除左有固定款式,亦可自選魚生組成丼。另有刺身、沙律、小食、一品料理,同埋幾款熟食丼,定價$118-168,價錢相宜。湯應該係魚湯,幾大碗,熱辣辣,店員都幾貼心,提我地要盡快飲,否則會腥。不過魚味唔夠好夠濃,有魚肉嘅,我都係當普通味噌湯咁飲豊洲

豊洲水產海鮮丼 $248
一份海鮮丼約500g,有多款魚生,包括黑鮪中拖羅、黑鮪赤身、黑鮪魚腩蓉、三文魚、三文魚籽、帆立貝、牡丹蝦、北海道響螺、油甘魚、松葉蟹、熊本縣產醋鯖魚、飛魚子、三文魚玉子蛋卷,呢個價錢都相當抵食啊,又可以一次過食到多款魚生,啱哂貪心想乜都試嘅人,而且兩個人分享再點其他食物都得。丼中仲有兩片紫菜,鐘意自製手卷都可以,唔會單調

豊洲水產海鮮丼

魚生飯份量多,刺身整體都好新鮮。中拖羅唔算話好肥好多魚油,但入口嫩滑,魚味很重;魚腩蓉入口細滑冇筋;三文魚雖然唔係厚切,但食落都好肥美;醋鯖魚帶少少醋酸味,除去腥味,都幾好食;三文魚籽魚油豐富,一放入口就兩邊溢出。米飯黏黏地柔軟,唔會太酸。呢個價錢性價比都幾高

薄燒日本和牛丼 $148
一上枱聞到好香,和牛薄切,大約七片,其實都幾有牛味,但當然啦,始終價動唔貴,就唔會話入口好腍好嫩,不過都唔會乾唔會鞋口。
裡面仲加入左啲京蔥、什菌去炒,食落香口,而且暖粒粒,特別滋味

薄燒日本和牛丼

薄燒日本和牛丼

三文魚西京燒 $48
西京燒價錢唔貴,不過少少失望。醬汁好香,唔會太鹹,調味方面唔錯。
但略嫌三文魚可能燒得有點耐,變相魚肉食落唔夠滑,同埋唔夠juicy

三文魚西京燒

自家製松葉蟹蛋卷 $48
松葉蟹蛋卷好味啊,雖然只有三件,上枱時係微溫,但因為蟹肉、蟹柳味道出眾,而且加有芝士,芝士味香,配埋滑溜嘅蛋卷,滋味唔膩

自家製松葉蟹蛋卷

宮崎縣產燒腸 $38
雞肉腸嘅味道,男朋友好鐘意食,唔會好多肥膏,幾好食。
宮崎縣產燒腸

餐牌:

2017-11-25
自家製松葉蟹蛋卷
2017-11-21 83 浏览
今個星期真係忙到痴線 不過又有借口俾我食餐好餐廳整體格局都好有日式風情BETWEEN成個場好似圖書館咁靜大家傾計個時記得降低聲浪呢餐主打梗係海]鮮丼 作為吞拿魚既愛好者我強烈推介食飛天黑郁大滿貫自海鮮丼有齊黑郁大拖羅,中拖羅,赤身同魚腩蓉每片魚生都好大塊 絕對材實料入口半溶口感真係無得輸 同時散啖啖魚油香配合微暖既壽司飯 飯粒酸度剛好我特別中意魚腩蓉棉棉既口感 係其他魚生代吾同既如果海鮮丼揀吾岩既仲可以DIY自選朋友配搭三文魚+海膽+甜蝦海膽有墨西哥同日本兩款 前者$88後者$118我地今次揀左墨西哥個款質素都係無得輸 十分好鮮甜加埋甜蝦呢類鮮味款 成個飯正到爆小食方面試左個松葉蟹蛋卷 值得一讚蛋卷熟度岩岩好咬落仲微微有D蛋汁流出 同松葉蟹肉兩者好夾最後仲叫多份宮城劍魚刺身 對我黎講劍魚既魚香與眾不同淡味得黎又好香 中意食劍魚既你自然會明呢到既WASABI全部用真山葵整成 個種WASABI香同人工個d好大分別香得黎吾會好chur好攻既辣 配合魚生點好正豊州既食物質素永遠無令我失望抵佢長期係我私心推介日本餐廳名單既頭幾位
今個星期真係忙到痴線 不過又有借口俾我食餐好
餐廳整體格局都好有日式風情

BETWEEN成個場好似圖書館咁靜
大家傾計個時記得降低聲浪

呢餐主打梗係海]鮮丼 作為吞拿魚既愛好者
我強烈推介食飛天黑郁大滿貫自海鮮丼
有齊黑郁大拖羅,中拖羅,赤身同魚腩蓉

每片魚生都好大塊 絕對材實料

香得黎吾會好chur好攻既辣 配合魚生點好正
豊州既食物質素永遠無令我失望

抵佢長期係我私心推介日本餐廳名單既頭幾位

2017-11-19 305 浏览
我和肥哥都很喜歡遊日本, 主因是大家都超級愛吃日本菜。自十幾歲一家人去過日本旅行之後, 我和肥哥都再沒有一齊遊過日本…肥哥咁忙, 不要說一起旅行, 連相約吃頓飯也不容易, 但今次好好彩, 一約就有期, 只是等三星期…好過話 “度下先”, 哈! 難得相約成功, 當然要吃我倆都喜歡的日本菜。緊記! 每次約肥哥吃飯必須在他工作地點附近, 否則要呆等, 今晚我直程在灣仔找了一間日本店。餐店門面設計別樹一幟, 搭建成一間傳統的日式建築物, 瓦片屋頂上鑲了一大塊木板招牌, 門前掛上一排紅色布簾, 還展示了各款丼的相片, 裝潢富心思, 在這條街巷中顯得特別出眾, 特別搶眼。按門而入, 環境光猛, 裝潢富時尚感得來, 又亦不失日本的傳統色彩。中央懸掛着一塊 “大漁”的巨大日式旗幟, 色彩鮮艷, 搶眼奪目。內裏設有一張壽司吧枱和數張四人枱, 空間不算多, 大家要坐得親密啲, 但亦有着在日本築地巿場那份熱鬧氣氛。  翻開餐牌, 嘩嘩嘩!! 好驚喜呀!! 不知大家有沒有睇近期熱播的「森美遊行團」? 我就晚晚追, 第九集(09/11/2017播放)介紹了森美如何吃拖羅吃到「更上一層樓」, 把全條吞拿魚上檯,
翻開餐牌, 嘩嘩嘩!! 好驚喜呀!! 不知大家有沒有睇近期熱播的「森美遊行團」? 我就晚晚追, 第九集(09/11/2017播放)介紹了森美如何吃拖羅吃到「更上一層樓」, 把全條吞拿魚上檯, 叫吞拿魚中落, 是日本人十幾年前的開始吃法, 當時睇到都有點驚, 但又想試下, 估不到今晚竟在這店遇上……諗下諗下, 雖只是鮪魚骨排, 但其實我同高海寧講法一樣「我真係唔得全條捉上來就咁咬」, 哈!
餐店主打海鮮丼, 除了有多款預設海鮮丼自選丼外, 還有多款一品料理和飲品, 最吸引我是一系列的鮪魚菜式, 部份還要是數量限定, 不知今晚有沒有呢?
雲丹三文魚籽中拖羅極品丼
店子是海鮮丼專門店, 當然不能不吃, 先點一客雲丹三文魚籽中拖羅極品丼 Premium Uni, Salmon Roe & Flying Medium Fatty Maguro Bowl ($348), 見到滿滿的海膽、三文魚籽 和五大件中拖羅 已雙眼發光,令人興奮。
雲丹三文魚籽中拖羅極品丼
海膽 雖來自墨西哥(加$60可選北海道),但質素也絕不遜色,色澤鮮橙亮麗,味道非常甘香鮮美,完全沒有腥味,油潤豐膄,黏滿口腔,拌着粒粒圓潤飽滿的米飯 同吃就最岩, 每啖都教人回味….而大大粒的三文魚籽 也同樣出色,粒粒晶瑩剔透,咬一口便爆出,鮮味,吃起來更加鮮香。最喜歡還是將海膽 三文魚籽 完完全全跟米飯 拌勻,融為一體,大大咬放進口裏,滿足極了!
雲丹三文魚籽中拖羅極品丼
輪到品嚐粉紅色的中拖羅,大小厚度適中,油脂份量不算多,只屬中等,吃起來不會太漏滯,而肉質亦相當柔軟,並沒有任何筋膜,啖啖鮮味,只需蘸上少許山葵醬油 提味已很美味。
魚鮮味噌湯
另配上一大碗魚鮮味噌湯,店員端上枱時提示要趁熱喝,真細心。那就先馬上品嚐它,果然熱辣辣,散發着陣陣鮮香。湯身呈奶白色,舀幾舀,有不少魚肉、昆布、豆腐 蔥絲,用料豐富。呷一口,味道不會太鹹,亦帶有魚鮮,鹹鮮有致,順喉美味。
鹽燒鮪魚鮫定食
另外還點了一客鹽燒鮪魚鮫定食Grilled Maguro Set ($168), 配有一碗白飯、沙律 鮮魚味噌湯,全部熱辣辣上枱,相當豐富吸引。嘩!想不到咁大件鮪魚鮫,真是令我倆目定口呆。看件魚鮫 的大小便可知這條魚很有份量,厲害! 熱辣辣上枱,散出陣陣燒香,底面同樣燒的金黃,色澤平均,特別是金黃的魚皮,吃起來既香脆可口,亦挺油潤,正!
鹽燒鮪魚鮫定食
把其挾開,魚香四溢,雪白的魚肉 口感扎實,但絕不嚡口;魚油不算多,但魚鮮味十足,且弄得入味,鹹鮮有致,單吃已很美味。也試試蘸上所配備的蘿白蓉醋汁 和唧些鮮檸檬汁,有助中和其油膩感。
鹽燒鮪魚鮫定食
還配有一碗清爽的沙律菜,淋上醋汁,酸咪咪的味道同樣可中和魚脂的油膩感,配搭更合宜。
奇異鮪魚尾陶板燒
奇異鮪魚尾陶板燒 Grilled Maguro Tail Served with Special Kiwi on Hot Plate ($58)以一個陶板盛載上枱, 的確熱度十足, 因為我不慎一觸便燙到, 大家小心呀! 但一直保持熱辣辣, 又真是很滋味。
奇異鮪魚尾陶板燒
又圓又大的魚尾 外表煎得金黃, 魚肉也算嫩滑, 而魚皮則非常香脆可口, 最討我喜歡。加入奇異果、芽菜、娃娃菜、紅椒絲 花生 炮製, 很特別! 整件魚尾 都沾滿醬汁, 非常入味, 酸酸甜甜, 相當開胃, 很好味。
抹茶蕨餅
抹茶蕨餅 Matcha Bracken-Starch Dumpling ($18)一客三件,柔軟而不散爛,軟滑中帶點濕潤,口感不俗, 雖每件均沾滿抹茶粉, 但對於我這個抹茶控來說, 抹茶味不夠濃郁,味道一般。
店子點止是海鮮丼專門店, 簡直也是鮪魚專門店。由鮪魚的頭至尾, 每一部位也能吃到, 連骨排都有得吃, 真是好驚喜, 不過就要看看好不好彩, 因為是數量限定。今晚運氣一般, 只嚐到中拖羅、鮪魚餃和魚尾, 雖也算是一頓鮪魚宴, 但還有大拖羅、鮪魚筋、鮪魚眼、鮪魚腦等等都好吸引, 希望下次有幸來一頓鮪魚全宴, 全部點齊, 但不知有沒有勇氣吃骨排呢?
2017-11-18
$325.6 (晚餐)
2017-11-16 316 浏览
香港不泛日本丼飯嘅鋪頭,前排去完一間新開嘅店今次就試下日本豊洲直送嘅海外專門店!因為係直送嘅關係,海鮮有保證,一定夠新鮮店內裝修充滿日式風情,有卡位,亦有bar枱餐牌選擇非常多,價錢由百幾到三百幾都有豐儉由人,揀唔落手嘅仲可以揀自選丼!另外小食選擇都唔小,價錢適中岩哂叫幾款一齊share!豊洲水產海鮮丼咩都想試下嘅我叫咗招牌之一嘅豊洲水產海鮮丼呢個丼非常豐富,重量成500g!丼裏面有13種材料包括黑鮪赤身,黑鮪中拖羅,黑鮪魚腩蓉,牡丹蝦,帆立貝,三文魚,油甘魚,三文魚子,松葉蟹 ,北海道響螺,醋鯖魚,飛魚子同甜玉子。超級豐富嘅材料!岩哂揀唔到又咩都想試嘅人!中拖羅非常肥美,入口有濃濃嘅魚油香赤身則魚味較濃,回甘持久。牡丹蝦同樣鮮甜,而且有蝦膏,食得出好新鮮三文魚子,松葉蟹同響螺可以撈均啲飯一齊飯,口感會好豐富。另外個飯本身都有啲甜姜同青瓜粒可以伴飯。火灸海鮮丼朋友叫咗個火灸丼,有三文魚,蝶魚邊,帆立貝,黑鮪同三文魚子。輕輕燒過海鮮嘅表面,又會另一種風味可以逼出魚油,令入口時更加香口最中意蝶魚邊,入口即溶,而且魚嘅油脂香最重每個丼仲配咗好大碗嘅湯呢個湯好好飲,好濃郁嘅魚味,夠哂鮮甜飲得出
香港不泛日本丼飯嘅鋪頭,前排去完一間新開嘅店
今次就試下日本豊洲直送嘅海外專門店!

因為係直送嘅關係,海鮮有保證,一定夠新鮮

店內裝修充滿日式風情,有卡位,亦有bar枱

餐牌選擇非常多,價錢由百幾到三百幾都有
豐儉由人,揀唔落手嘅仲可以揀自選丼!
另外小食選擇都唔小,價錢適中
岩哂叫幾款一齊share!

咩都想試下嘅我叫咗招牌之一嘅豊洲水產海鮮丼
呢個丼非常豐富,重量成500g!
丼裏面有13種材料

超級豐富嘅材料!岩哂揀唔到又咩都想試嘅人!

中拖羅非常肥美,入口有濃濃嘅魚油香

赤身則魚味較濃,回甘持久。
牡丹蝦同樣鮮甜,而且有蝦膏,食得出好新鮮

三文魚子,松葉蟹同響螺可以撈均啲飯一齊飯,口感會好豐富。
另外個飯本身都有啲甜姜同青瓜粒可以伴飯。

火灸海鮮丼

輕輕燒過海鮮嘅表面,又會另一種風味
可以逼出魚油,令入口時更加香口
最中意蝶魚邊,入口即溶,而且魚嘅油脂香最重

每個丼仲配咗好大碗嘅湯

呢個湯好好飲,好濃郁嘅魚味,夠哂鮮甜
飲得出係落足料煲嘅!
店員仲好貼心,叫我地先飲湯後食飯
怕個湯凍咗無咁好飲

另外仲叫咗兩個小食

自家製明太子蛋卷

我好中意食明太子
呢個蛋卷嘅明太子非常多

味道亦都好正宗,帶小小辣,好食!

軟殻蟹天婦羅

軟殻蟹炸得好香脆!鬆化香口,蟹味濃!
特別嘅係配上辣醬食,又係另一番風味!
2017-11-06
2017-11-16 112 浏览
其實呢一間在灣仔謝斐道的日本餐廳叫豊洲水產,我想去試想咗好耐,但係次次都要排隊,今日就一早去, 唔使排隊就可以食個午餐啦。明顯呢度食海鮮係非常新鮮但係沙律啲菜有啲黃, 叫咗個松葉蟹沙律都唔係太想食啲菜, 淨係食曬啲好少嘅松葉蟹肉。啲串燒佢嘅味道唔錯,尤其是係個牛脷連啲日本醬係有一種唔同嘅味道。 好香好惹味。至於烤魚鮫定食, 雖然燒得好香但係有點過熟,有點乾。 而我的海鮮飯定食佢加了柚子蓉,青瓜同埋淮山粒,味道清新,正。 但係個湯唔夠熱扣咗少少分。最有趣就係嗰個壽包和菓子真係好有賣相,味道都好好。如果食午餐可以再嚟食晚餐就未必啦, 如果要我排長龍食依啲就唔使啦。

最有趣就係嗰個壽包和菓子真係好有賣相,味道都好好。

壽包和菓子
松葉蟹沙律