2009-06-27 42 浏览
http://hk.myblog.yahoo.com/goodboy_philip/article?mid=35189突然口痕想食炸豬扒, 銅鑼灣有兩間出名吉列豬扒: Tonkichi 同豚組, 前者好味人人知, 日日都要排隊, 一於過去黃金廣場既豚組試試? 至於好唔好食?又睇落去? 地址: 銅鑼灣軒尼斯道502號黃金廣場7樓早 Book 位免去排隊時間, 環境雖然大, 不過都滿座! 同 Tonkichi 一樣芝麻自磨, 自己磨又磨得幾香 woh! 磨完加醬汁等食! ha...二人前 order 左兩樣野: 侍應話呢個特大吉列豬扒二人都夠食, 暗示我叫埋吉列大蝦拼蠔食唔哂...wakaka..特大薄紙之脆豚: gimmick 主打, 上枱真係幾大塊! 大過 ebi chan 塊面呀!實物可以同上面塊檸檬同牙簽比一比?塊豬扒如其名超薄, 令我諗起...唔會飛既翼...wakaka...炸得金黃, 金光閃閃, 外層好脆, 麵包糠薄碎, 豬扒要摺埋食先有點咬口!味道同厚厚豬扒相比完全唔同, 純粹享受食吉列脆脆口感會喜歡; 要食落有肉有咬口就不要 order, 因為豬扒紙咁薄! 如果去食, 除

地址: 銅鑼灣軒尼斯道502號黃金廣場7樓

早 Book 位免去排隊時間, 環境雖然大, 不過都滿座!

實物可以同上面塊檸檬同牙簽比一比?

味道同厚厚豬扒相比完全唔同, 純粹享受食吉列脆脆口感會喜歡; 要食落有肉有咬口就不要 order, 因為豬扒紙咁薄! 如果去食, 除非幾個人食, 咁大塊豬扒每人試少少, 再 order 其他更化算! 我 cut 開左八塊, , 我既食法係食一塊點一芝麻醬, 食一件蠔; 食一塊又點一種沙津醬, 扒一啖飯; 食一塊點芝麻醬, 食一件沙津醬蝦; 食一塊又點一種芝麻醬, 扒一啖飯; 第五塊真係膩膩地...

吉列大蝦拼蠔: 未講蝦同蠔前, 講下個味噌湯 (超咸...好難飲...), 蘿蔔漬, 椰菜絲正常, 白飯頗實好似"透唔到氣" 咁...先食炸蠔, 如果同 Tonkichi 相比, 炸麵包糠略嫌薄, 不過超脆, 有"卡察" 聲發出架! 蠔就不夠肥美..

咁個吉列蝦呢? 原隻蝦肉很結實, 跟 Tonkichi 好相似, 分別都係在於吉列外層脆味同內層麵包糠質感! 其實"豚組" 算唔錯, 比其他吉列食店 "近又", "十勝豚丼" 好好多, 不過吉列王者 Tonkichi 更加好味!

到最後食二人埋單四百有找。整體價錢比 Tonkichi 平 d d。

環境: 3.5 (有 bar 枱, 有 order 枱, 有極有私人空間既四人卡位, 地方寬敞, 燈光柔和, 環境舒服!)
衛生: 3 (ok!)
服務: 3.5 (幾位侍應招呼好主動, 主動講解食法, 加茶速度快)
設計: 2.5 (MENU 圖片清楚, 不過卡紙 MENU 係時候換了)
味道: 3 (吉列質素唔錯, 炸得很脆, 不過個人喜歡咬下比較實在既麵包糠多一點, 肉既質素亦可以改善。)
價錢: 2.5 (本想 order 一個雜錦 set, 不過定價 $328 而選擇不多; 普通 set 平均 $120-160 不等)

最終評分: 3.5 喜歡吉列, 但試無妨! 有機會再去試下豚組既鵝肝漢堡, 因為兩樣都係好孩子 favorite food! keke...

上戶彩,蛯原友里,婚嫁,日劇,豚組,TONKICHI,吉列豬扒,炸豬扒,銅鑼灣,好孩子,日本
2009-06-23 5 浏览
一家人出外吃飯,當作是弟弟的生日飯,弟弟喜歡吃日式,而媽又不好生吃,吃吉列似乎是不錯的選擇,今天就由我挑了豚組,因為我只吃過吉列專門店,未曾吃過豚組,所以來一起試試,看看又如何。點菜的責任最終也是落在我身上,本人是樂意當這差事,五個人,人數夠,一於每樣一款,不用點價位較高的雜錦,也可試到五款炸物,另外再加一塊大蝦忌廉吉樂餅,應該夠吃了吧,點過菜後,大家先來一些手功勞作,生磨芝麻粒,芝麻是炒過的,所以一邊磨,一邊嗅到強勁的芝麻香,然後再伴上豬扒汁,豬扒汁未吃已是嗅到強大的酸味,所以先沾一點點來試,真的是酸了一點,但又沒有吉列專門店的那麼香。不久以後,套餐也陸續送上,套餐除了主角的炸物外,也附味噌湯、漬蘿蔔、椰菜絲及白珍珠米飯,先喝一口味噌湯,完全沒有麵豉味,只有很鹹的味道,而且除了有例牌的海帶及豆腐外,也發現有豬肉碎,真的是莫名其妙,最奇的是湯內沒有豬肉味,得個鹹字我先服;而另外的漬蘿蔔是不錯的,爽口而清新,用來下飯不錯。大蝦忌廉吉樂餅,蝦只有細細隻,而內部的應該是以忌廉及薯仔粉溝在一起而成,配搭是沒有問題的,而且炸功也算不錯,表面的炸麵包糠既鬆軟又脆口,可是咬下一口也不是太好吃,問題在

大蝦忌廉吉樂餅,蝦只有細細隻,而內部的應該是以忌廉及薯仔粉溝在一起而成,配搭是沒有問題的,而且炸功也算不錯,表面的炸麵包糠既鬆軟又脆口,可是咬下一口也不是太好吃,問題在於薯仔粉太粗糙,吃下很多微粒,而且那蝦好像是發育不健全的一樣,這三十二元換來的吉樂餅,絕對未能換來快樂。

吉列蝦,一百四十八元,有四隻不大不小的炸蝦,蝦太細隻了,若只計算那蝦身(不連炸漿),其粗幼比我的手指幼很多呢,而且也不是太爽口,只可以說是不梅腍腍,但怎說也好,炸功也算不錯,麵包糠及炸漿同樣是下得夠薄,咬下也不會一口油,沾上一點沙律醬來吃,更醒胃,伴起日本珍珠米飯來吃,已是很不錯的了,但當然是沒有吉列專門店的咁脆呢。

吉列蠔,一百四十八元,有五隻不大不小的炸蠔,蠔可以說是海鮮類來說最好的了,蠔肉也可說是厚身,咬下也沒有火水味及腥臭,而還能感受一丁點的蠔香,炸功也不用再多說,所以這蠔是我海鮮類的首選。

吉列帶子,一百五十八元,只有四隻細細的帶子,真的不明白為何其價錢還要比蝦及蠔的貴,點了沙律醬,咬下一口,帶子完全沒有既彈而韌的咬口,而且炸漿也不是掛得太好,未能與帶子的表面緊扣。

吉列豬柳,一百二十八元,也有三件不細少的豬柳,絕對是抵吃的,豬柳表面的炸醬及麵包糠夠薄炸得香也不用再多說,而且豬柳肉質鮮嫩而不嚡口,點上開胃而香香的芝麻豬扒汁,也是很不錯。

吉列豬扒,一百一十八元,也有一塊挺大的豬扒,分成六七塊也不少,也絕對超值,似乎來這裡也是吃豬好了,而好吃也如上者一樣,肉質鮮嫩而不嚡口,咬口會比豬柳好一點,但沒有豬柳的那麼鬆軟,也是不難好吃的,但絕對是比較之下的作品。

而椰菜絲當然是伴着柚子汁及wasabi汁來吃,柚子汁偏酸,而柚子香也不足,但配起椰菜絲來吃,也不會太差,至少酸酸的很開胃,也平衡了吃吉列的油膩感,而wasabi汁是新奇而着實不錯的嘗試,下了一點來伴着椰菜絲來吃,已經是挺攻鼻的了,但喜歡刺激的我當然是認為不錯,可是個人認為椰菜絲切得未夠幼,而且也不是太清甜,似乎用回日本貨會好一點。

總計來說,埋單要八百元,不算是很貴的吉列,所以也不是最好吃的吉列,要吃好一點的,也要回吉列專門店,吃過後,回家吃西瓜下下火最好。
室內環境也是不錯
餐牌也是易看的
芝麻是炒過的,所以一邊磨一邊嗅到強勁的香味
套餐附上味噌湯、漬蘿蔔、椰菜絲及白珍珠米飯
吉列蠔及吉列帶子
餐牌也是易看的
芝麻是炒過的,所以一邊磨一邊嗅到強勁的香味
吉列豬柳很不錯
吉列豬扒很不錯
  • 吉列豬扒,吉列豬柳
假期前的一天忙了整個上午,一班同事都處理好所有工作,準備下午外出見客同待端午節好好休息,差不多午飯時間時有一同事建議不如一齊午餐,幾星期前去試過豚組的吉列豬柳同海鮮唔錯又唔貴,當我聽到時本想不去的,事關好耐之前吃過難忘的一餐(某間專門店),但又唔想掃興,結果就跟隨大隊去一次試試.我們一行六人約一點左右到了豚組,當時都幾full,本來被安排坐Bar檯的,如坐其他位置就雖然等,心想唔係又要等成個鐘...幸好只等了15分鐘就安排到座位.坐低一睇餐牌,嘩!!除咗吉列,有一張午市推介全是非吉列有6個選擇,而且仲好似好抵食...但唔知好唔好食,本來大家都想食吉列的,一見咁平就不如試吓.剛好我地6個人就點6個不同既黎試.鰻魚飯....不過不失冇咩特別魚生飯....好多魚生幾新鮮,同事話第二間食多數係比甜蝦,這裡就用牡丹蝦,正好多炒拉麵....好素食一點肉都冇,味道雖然唔差但男士食一定唔夠飽湯烏冬....一樣都好素,但材料就比較多,而且個烏冬超爽滑,口感一流 "正"雞肉蛋飯....雞肉都幾多,蛋雖然老咗少少,但就幾滑牛肉飯....肉同汁d味道好濃,最合我口味餐後有咖啡或甜品選擇,我地全選了西瓜,幾甜,

幸好只等了15分鐘就安排到座位.
坐低一睇餐牌,嘩!!

鰻魚飯....不過不失冇咩特別

雞肉蛋飯....雞肉都幾多,蛋雖然老咗少少,但就幾滑

牛肉飯....肉同汁d味道好濃,最合我口味

餐後有咖啡或甜品選擇,我地全選了西瓜,幾甜,如果甜品有多點選擇就好了(例如雪糕)

整體來說都不錯,而且價錢都ok合理,非吉列的食物做得唔錯,心想吉列的都應該唔差吧?下次有時間一定會再來一試吉列的
鰻魚飯
超正牛肉飯
  • 牛肉飯
  • 湯烏冬
2009-06-01
比起某出名炸豬扒店, 此間可給你驚喜!不用等位價錢比某店平食物質素,味道很好, 同某店不相伯仲最吸引係柚子汁, 撈菜個隻! 正宗日本味道, 味濃, 某店實在太淡招呼遜色, 店員不主動問添飯及菜兒童歺居然無兒童食具
比起某出名炸豬扒店, 此間可給你驚喜!
不用等位
價錢比某店平
食物質素,味道很好, 同某店不相伯仲
招呼遜色, 店員不主動問添飯及菜

兒童歺居然無兒童食具

2009-05-31
  • 豬扒set
2009-06-01 4 浏览
作為一間吉列專門店,豚組的魚生飯可謂出乎意料的好。魚新鮮不在話下,還有那賣相和多種魚類,以位於銅鑼灣鬧市中心來說,$88的魚生飯定食實在超值!餐廳環境雅致,侍應細心盡責,雖然魚生飯要等二十分鐘才上枱,但經理主動過來交代,不用三催四請,服務態度用心。另不得不提炸豬扒飯也很有水準,值得一再光顧。
另不得不提炸豬扒飯也很有水準,值得一再光顧。
超值魚生飯
2009-05-31
超值魚生飯
大班人叫幾碟小食~~~ 少食多之味大塊扒薄得黎不失肉味魚生ok ~~ 食咗一兩塊唔夠侯 除咗主打ge 扒~~ 其他小食都值得一試食完好有滿足感
燈光光暗適中
豚腸唔同香港地道ge味道 ~~~ 甜食都得
分豬肉~好玩 ~~ 其實好香ga
2009-05-23 7 浏览
第二次到豚組又有新驚喜第一次就令我覺得 吉列係有好多花款 唔一定係蝦 蠔 豬 仲有其他可以一試今次有新小食 價錢合理又有水準尤其汁煮豬心 值得一試今次十人去搞生日 服務不錯16吋長 薄豬扒 有特色 薄薄地有幾好味上次覺得一般既炸蝦 今次比較好無太油既感覺刺身第一次食 都唔錯今次去有90分
第二次到豚組

生日
魚生 不錯
新小食 味道不錯
汁煮豬心 爽口之選
聽朋友介紹豚組出現一塊大大大豬扒話好抵食,幸好今天剛出糧就搵個朋友去一試,睇吓係唔係真係咁抵食晚上8點左右去到,o係門口睇咗個餐牌好似幾吸引...跟住就走咗入去,入到去之後見到一個一個房子的物體,好有趣....本來好想試下,但都坐滿人了之後被安排到另一邊坐,下次再來的話希望可以試下坐房子坐低之後看餐牌時,果然有一張推介大大大豬扒同一張吉樂餅的餐牌,我諗都冇諗就第一時間叫了一客再加兩件吉幾餅,但個服務員話叫三件比較抵食,會有一份飯湯跟,咁就叫咗三件,因價錢都唔算貴可一試...等咗大約15分鐘,嘩大大大豬扒出現在眼看,真係嚇咗一跳"好大"同埋都幾薄,睇落又驚又喜,心想我地兩個人又點可能食得晒,有點後悔叫多咗三件吉幾餅.....到食大大大豬扒時,意想不到咁好味,又脆又唔油膩點個豬扒汁食酸酸地又幾正,之後吉幾餅到了,一條好似吉列大香腸的棒棒,其實係咩咩芥末露筍,微微食到wasabi味幾特別,另外兩件係泡菜味的,因我好喜歡食泡菜所以點了兩件,不算太辣有點芝士同豬肉碎,比我想像中好味,但美中不足是泡菜不多大大大豬扒雖然好好味,想繼續食落下,但無奈地我兩已好飽了,只能吃到大半塊加兩件吉幾餅,最後只好
聽朋友介紹豚組出現一塊大大大豬扒

之後被安排到另一邊坐,下次再來的話希望可以試下坐房子

等咗大約15分鐘,嘩
到食大大大豬扒時,意想不到咁好味,又脆又唔油膩

大大大豬扒雖然好好味,想繼續食落下,但無奈地我兩已好飽了,只能吃到大半塊加兩件吉幾餅,最後只好打包回家

其實咁大塊豬扒兩個人(女)食真係有點難,下次來一定要帶多幾個朋友先得,因見到餐牌入面有好多野食都好吸引..仲有就係可以坐到房子更好
2009-05-06
庆祝纪念
生日
  • 大大大豬扒
(非会员)
I have never seen such a BIG BIG HUGH pork chop!!! Double of the size of my face Very delicious and crispy with few special sources providedQuite a good idea, 3 of us shared one big piece.And, we had tried some seafood as well, prawn, oyster, shells...etc... also very good taste.One more special promotion is thier "Koroge" (deep fry mashed potato with diff. taste)...OK OK, all ok.5 of us feeling happy with the whole meal!why not go againAn inexpansive and ok dinner, let's try try!!

Double of the size of my face

why not go again

$150 (宵夜)
2009-04-27 3 浏览
豚組同TONKICHI好相似,不過係形似神不似。先講餐牌:"爛溶溶",只係用膠紙黐住,吓吓都好似就甩就甩。點了豬扒、豬柳、炸蠔同炸蝦。手磨芝麻還OK,烘得剛好。食物熱辣辣,豬扒欠金黃,豬柳OK唔算嚡,炸蠔略細唔夠肥,炸蝦油淋淋。白飯並非日本米,真係有D小家子氣,唔應該慳。耶菜切得夠幼,不過唔夠甜,失敗。個耶菜汁都麻麻,材料唔夠碎... ...
豚組同TONKICHI好相似,不過係形似神不似。
先講餐牌:"爛溶溶",只係用膠紙黐住,吓吓都好似就甩就甩。

2009-04-23
2009-04-24 3 浏览
我見餐牌上比tonkichi多小小選擇, 例如明太子豬扒等等...不過我地都簡左D 基本野去試, 炸蝦,蠔,豬扒,豬柳.同其他人講一樣,D菜同飯都有差別! 菜明顯冇光澤,食落較硬!豬扒,豬柳就差唔多, 蝦就好唔扣掂!! 每一口都係油!!唯一好處唔洗排隊!!
不過我地都簡左D 基本野去試, 炸蝦,蠔,豬扒,豬柳.
豬扒,豬柳就差唔多, 蝦就好唔扣掂!! 每一口都係油!!
唯一好處唔洗排隊!!
2009-04-23
2009-04-21 2 浏览
第一次“試”豚組是因爲Tonkichi(銅鑼灣店)實在太太太多人,每次都要等上個多小時。我和老公都是極愛吃,但又不喜歡等很久的人。豚組給我們的感覺是,座位好坐,食物一定不比Tonkichi差,最重要是,價錢還要比Tonkichi便宜。 這次,老公點了 - 炸蠔+炸豬扒定食,我當然是搶先試吃,哇,炸蠔很肥美,一口咬下去已經覺得很香,很好吃。 至於炸豬扒,由於他們很細心用“小鐡架”墊起,所以每一塊都保持得很完美!我自己的定食則是 炸蝦 + 炸豬柳,其實我個人還是比較喜歡炸豬扒,感覺上比較健康(因爲比較少面積是炸過),不過不得不承認的是這家的豬柳也炸得非常出色。兩個定食4款食物,我自己最最喜歡炸蝦,很大很甜!! 白飯和耶菜都是任添的,老公說,最適合像他一樣大食的男士。到現在爲止,每次我們想吃炸野,都一定來這間。哈哈

白飯和耶菜都是任添的,老公說,最適合像他一樣大食的男士。

到現在爲止,每次我們想吃炸野,都一定來這間。哈哈

炸蠔+豬扒定食
炸蝦+豬柳定食
炸蠔+豬扒定食
炸蝦+豬柳定食
  • 炸蝦
星期日跟亞B本來想去世貿Tonkichi食炸豬扒,以為六點前去排隊一定有位,誰知人龍多到巳打晒蛇餅.真誇張!間餐館還未開門yet.太肚餓了,忽然想起這一間"豚組",所以便來試菜了.來到時看見只有兩台客,我們以為因太早(六時多),但七時半走時也都只是三,四台客.我叫了一客炸豬扒,亞B叫了一客炸豬柳跟炸大蝦. 炸物大致上都不錯,但白飯跟椰菜絲好像差一些.如果你吃過Tonkichi的白飯便知道有分別.因為日本米也有分等級的,有些可能是日本種但在其他國家種植,味道已不一樣.食完之後我們以為會有西瓜或其他水果吃,但原來他們的套餐是沒有的.可是餐單也不見有其他甜品水果可點.須知他們收取的價錢是跟Tonkichi差不多, 作為一間copycat, 為什麼不跟足來做或者做得好一些? 所以我會明白為何會有人甘心在Tonkichi排長龍.Anyway,這間食店可以一試...如果你沒有時間在Tonkichi排隊的話...

所以我會明白為何會有人甘心在Tonkichi排長龍.

2009-04-05
  • 炸豬扒
  • 炸豬柳
  • 炸大蝦
2009-03-12 4 浏览
book 左19:15, 去到之後冇乜人, 俾左個夠大獨立o既位. 坐得好舒服, 加上唔係好嘈 ~~~之後order 左一個炸豬柳定食, 因為想食魚生o既關係, 所以都order 左一個魚生船 個service 幾好, order 果時會問埋上左乜野先, 黎左d 調味品都有講應該點整, 不錯~!首先黎左個刺生船, d 魚生都幾好, 食落係爽口o既感覺, 同埋夠凍, 所以有80 分啦 ~~ 加上d wasabi 係生磨果d, 又夠勁, 係咁食 ~~之後上炸豬柳飯, 見到已經有少少似炸黃金蝦球咁, 好似好正 ~~食落之後, 發覺d 炸法好正, 肉身都keep 到唔會好"鞋". 另外有叫一杯士多啤梨果酸, 好飲, 清清地, 唔似台式果d 勁甜, 飲完要用水洗口.

加上d wasabi 係生磨果d, 又夠勁, 係咁食 ~~

士多啤梨果酸
刺身船
炸豬柳定食
1K
2009-03-09 11 浏览
上次來, 已是幾個月之前.看到網友都是有讚有彈, 今天自己上看看過究竟.7點幾來到, 都係1/3 滿坐倒.又係坐卡位, 坐到好低, 檯去到心口咁高...食得唔自然,希望可以改善.本想叫海老+芝士雞卷的,但此店沒有尖咀店咁多海鮮; 也冇超巨型海老;諗諗吓, 最後叫了芝士雞卷+豬柳.因唔知叫乜, 咁叫豬柳是好穩陣的選擇嘛.磨芝麻, 豬豬女友已熟了手, 兩分鐘搞掂起貨.幾分鐘有得食了.豬柳先上. 有3舊, 但份量好像細塊左....味仍很好, 炸得脆唔油, 內的肉d肉汁keep倒; 點d 芥辣, 都幾辣幾公鼻; 正呀...而點芝麻汁好像太濃味....另雞卷係有3卷切成6舊; 內的芝士仍是溶的;係片雞肉卷住幾條荀及芝士;芝士勁熱, 我咬一小角, d芝士已噴出來, 燙親了....芝士不是太濃味, 但出奇地, 送飯又幾好食麵豉湯一般, 幾多豆腐粒.漬物得一碟仔, 味略酸, 正常.珍珠飯好香, 夠晒飯味, 食豬柳送飯一流.菜又係任食, 我個人比較愛柚子汁, 多過wasabi汁.其實要落好多才食得出少少wasabi味...服務好主動, 不錯.走果陣約8點半, 餐廳已大半滿坐. 港人食飯時間唔通夜左?兩人
上次來, 已是幾個月之前.
看到網友都是有讚有彈, 今天自己上看看過究竟.
7點幾來到, 都係1/3 滿坐倒.
又係坐卡位, 坐到好低, 檯去到心口咁高...
食得唔自然,希望可以改善.

本想叫海老+芝士雞卷的,
但此店沒有尖咀店咁多海鮮; 也冇超巨型海老;
諗諗吓, 最後叫了芝士雞卷+豬柳.

因唔知叫乜, 咁叫豬柳是好穩陣的選擇嘛.

磨芝麻, 豬豬女友已熟了手, 兩分鐘搞掂起貨.
幾分鐘有得食了.
豬柳先上. 有3舊, 但份量好像細塊左....

味仍很好, 炸得脆唔油, 內的肉d肉汁keep倒;
點d 芥辣, 都幾辣幾公鼻; 正呀...
而點芝麻汁好像太濃味....

另雞卷係有3卷切成6舊; 內的芝士仍是溶的;
係片雞肉卷住幾條荀及芝士;
芝士勁熱, 我咬一小角, d芝士已噴出來, 燙親了....
芝士不是太濃味, 但出奇地, 送飯又幾好食

麵豉湯一般, 幾多豆腐粒.
漬物得一碟仔, 味略酸, 正常.
珍珠飯好香, 夠晒飯味, 食豬柳送飯一流.

菜又係任食, 我個人比較愛柚子汁, 多過wasabi汁.
其實要落好多才食得出少少wasabi味...

服務好主動, 不錯.

走果陣約8點半, 餐廳已大半滿坐. 港人食飯時間唔通夜左?
兩人食了二百六, 係食得過的.
豬柳細塊左定係我錯覺?
液態芝士, 勁熱,注意!
飯,漬物,湯ok
豬柳肉質正,唔韌唔肥
液態芝士, 勁熱,注意!
飯,漬物,湯ok
豬柳肉質正,唔韌唔肥