一行同幾個男人去食飯傾計啤酒汽水配小菜就係最好選擇之前朋友有去過越華會,今次費事諗之下再黎多次最驚喜係個椒鹽脆豆腐同豉油王炒麵😋好希望越華會轉左隻辣椒醬,唯一係個辣椒醬唔得,鹹辣兼備,係唔香😌😌
沙拉骨
黑松露手撕雞
脆豆腐
  • 脆皮炸豆腐
2017-02-25 1712 浏览
今晚同兩位工作上非常照顧我晚大大盡訴心中情,呢間係其中一位既飯堂,平靚正真係當之無愧。今餐飯既重點係傾計,無論我地傾得幾投入,當每道菜上菜既時候都忍唔住比d香氣吸引左停一停食一食先👍🏻❤️蒜茸炒雜菜❤️蒜茸味香到爆,蓮藕荷蘭豆西芹爽脆清甜❤️蒜茸粉絲蒸大聖子❤️成支筷子咁長,蒜茸粉絲比例啱啱好,聖子新鮮好味❤️魚湯浸大蜆❤️非常香濃既胡椒粉味,吸引到流曬口水,飲完要即刻飲返啤酒,爽曬❤️脆皮炸豆腐❤️每枱必點,外皮酥脆豆腐軟滑,仲有椒鹽咸香,送酒必備❤️芝士斑塊❤️其貌不揚但芝味濃郁,第一次食到咁濃芝士味既中菜❤️咕嚕蝦油條❤️油條上既蝦膠彈牙,菠蘿夠多、食得過癮每道餸既特色都做到恰到好處,會再幫襯試埋其他菜。

❤️蒜茸炒雜菜❤️
蒜茸味香到爆,蓮藕荷蘭豆西芹爽脆清甜
❤️蒜茸粉絲蒸大聖子❤️
成支筷子咁長,蒜茸粉絲比例啱啱好,聖子新鮮好味
❤️魚湯浸大蜆❤️
❤️脆皮炸豆腐❤️
每枱必點,外皮酥脆豆腐軟滑,仲有椒鹽咸香,送酒必備
❤️芝士斑塊❤️
其貌不揚但芝味濃郁,第一次食到咁濃芝士味既中菜
❤️咕嚕蝦油條❤️
油條上既蝦膠彈牙,菠蘿夠多、食得過癮
每道餸既特色都做到恰到好處,會再幫襯試埋其他菜。
唔知點解,總係覺得「越華會」這個名字有點似雀會,加上位於商廈樓上,更使人與雀局聯想起來。幫襯之前已經知道「越華會」格局有點似樓上大排檔,地方逼夾、環境喧嘩,但主打海鮮菜式,價錢比較一般海鮮酒家便宜一點點。餐廳內的幾個小魚缸就養了大量龍蝦及鱈場蟹(到底是產自北海道抑或阿拉斯加?),當然還有其他游水海魚、海蝦、賴尿蝦等等生猛海鮮,只不過因為較為普通,沒有放在顯眼處罷。小小的魚缸內臨時居住了大量龍蝦及鱈場蟹,一隻疊一隻,睇落也有點不忍心,會否被愛護動物協會票控?餐牌也很有新派大排檔的感覺,將大量菜式照片印刷在一張 A3 尺寸的餐牌上面,方便客人(尤其是外藉人士)清楚明白菜式的賣相。除此之外,牆壁上也貼了很多雜誌報章專欄介紹的放大影印本。餐廳很不小心地沒有遮蔽價錢,但這些專訪 / 特約廣告最少是10多年前的事情了,今時今日的價錢最少是兩倍或以上,實在很容易構成誤導。二大一小的中式晚飯,一如往常叫兩個小菜會唔夠食,又要叫三個 ⋯⋯ 雖然會吃剩一點。果皮蒸泥鯭($98)一碟四條,用果皮葱絲豉油清蒸,採用的是普通近岸淺水泥鯭,魚皮呈淺灰黑色,並非大大條的深水泥鯭。以淺水泥鯭來說,這四條已經算相當大條
二大一小的中式晚飯,一如往常叫兩個小菜會唔夠食,又要叫三個 ⋯⋯ 雖然會吃剩一點。果皮蒸泥鯭($98)一碟四條,用果皮葱絲豉油清蒸,採用的是普通近岸淺水泥鯭,魚皮呈淺灰黑色,並非大大條的深水泥鯭。以淺水泥鯭來說,這四條已經算相當大條了。
果皮蒸泥鯭
記得細個時候,阿爸最鍾意用「蜑家婆屎塔」來形容泥鯭,因為這些近岸淺水泥鯭,最鍾意靠近漁船搵食,漁民在船上生活的有機廢物就會通通成為泥鯭的魚糧。雖然好似有啲污糟,但無可否認,泥鯭價錢便宜、又有海魚的鮮甜,所以才會衍生了泥鯭粥。掀開魚皮、叉開魚肉,確實鮮甜,但肉質太實、又缺乏魚汁;還是用來煲粥,只取其味會更加合適。
金蛋黃煎海中蝦(一份,約半斤至10兩)($198)非常邪惡、但又非常好味,每隻中蝦表面都舖滿了用鹹蛋黃炒成糊狀的芡汁。
金蛋黃煎海中蝦(一份,約半斤至10兩)
即刻夾係一隻,如果唔係因為蝦頭、蝦尾有大細分別,單單看外表已經冇法區分,因為整隻中蝦真的是完完全全被鹹蛋黃蓉包封著。啜著蝦殻表面的鹹蛋黃蓉,有起沙的質感,味道鹹香均衡,完全品嚐得出溜油鹹蛋黃的滋味。只可惜再咬落去,就覺得蝦肉不夠爽口,蝦頭又有點與蝦身半分離,似乎並不是真真正正的游水海中蝦,總之唔會係太生猛嗰種,好彩唔算係好貴。
葱油走地雞(半隻)($128)送上來的時候,第一個反應就是「嘩」一聲,完全看不見雞的外型,半隻雞徹徹底底被切成粗粒的葱花完全覆蓋!又正如菜式名字,只有蔥花、沒有薑蓉。由於實在太多葱花,再不需要好似傳統的白切雞,另外附上薑葱蓉作為蘸雞的醬料。
葱油走地雞(半隻)
撥開蔥花,夾起一件雞髀。雞皮薄、沒有太多肥膏,肉眼也睇得出肉質嫰滑。放入口中之前,第一件事當然要將大量蔥花鋪在雞皮表面。蔥油充滿青蔥的香味,但也相當油膩;味道非常濃郁,其實也可以說有點偏鹹,很大程度上掩蓋了雞肉本身的味道,但實在忍不住口,每一件雞都必定要連同大量蔥油一同進食。雖然很不健康,但蔥油實在是這半隻雞的賣點之一。
話明係大排檔風味,主食無可避免要揀最具大排檔風味嘅豉油王炒麵($58)。採用極幼身的大麵餅,混合了大量芽菜、葱段及洋蔥絲同炒,上碟之前表面又灑滿了芝麻,還附上一小碟港式辣椒醬,非常典型嘅港式大排檔風味。
豉油王炒麵
麵條豉油着色均勻,炒得夠香口乾身、又唔太油膩(話完全沒有落油就是騙人的),鹹甜適中、夠爽彈,兼沒有鹼水味,真的是很傳統的鐵皮大牌檔豉油王炒麵。如果能夠配合避風塘風味,加上炸香的蟹油辣味蒜蓉,就更加完美。
每一個菜式都充滿大排檔風味,夠鑊氣、新鮮熱辣,由廚房出菜至上菜的間距非常短。論整體質素,的確與另外一間同類型嘅港式小菜館有一些距離(見筆者另一篇食評《有朋自遠方來,緬懷港式小炒》),但價錢又便宜一截,比較下來,算是中上水準了。
2016-10-09
豉油王炒麵
葱油走地雞(半隻)
2016-11-09 3231 浏览
今晚同Sisi 去銅鑼灣修靚指甲八點左右大家突然想到食辣蟹但又想食得舒服揀咗上樓呢間越華會去度坐底向一位四眼姓叫陳鵬x的伙記查問今日蟹係咩價錢(因為餐牌上係時價)陳伙記:$627 左右一隻約一斤三両我話:諗下先唔要住當我同Sisi. 商量食咩好之際(唔夠十分鍾)陳伙記拎著一隻蟹到我哋檯嚟陳伙記:你睇下幾靚我: Um望一望隻蟹⋯⋯再望一望Sisi 心諗咁大間又大大個獎座放正我對面咁就爽快先叫炒蟹之後再加埋兩個小菜隻蟹上檯只見外殻同一對鉗仔一打開蟹鉗D 肉痴實曬個殼無法子拆出一隻完整蟹鉗食落D味道又喊肉身又乾最可憐係蟹身被碎開一小件一小件上檯隻碟又崩咗三角(正規係唔可以用)炒蟹真係呢間嘢既招牌菜?OMG WTH我份人算好厚道就算食一啖亦俾足錢但呢間嘢做生意手法同廚藝令人難以置信咁差 無下次
今晚同Sisi 去銅鑼灣修靚指甲八點左右
大家突然想到食辣蟹
但又想食得舒服揀咗上樓呢間越華會
去度坐底向一位四眼姓叫陳鵬x的伙記
查問今日蟹係咩價錢(因為餐牌上係時價)
陳伙記:$627 左右一隻約一斤三両
我話:諗下先唔要住
當我同Sisi. 商量食咩好之際(唔夠十分鍾)
陳伙記拎著一隻蟹到我哋檯嚟
一打開蟹鉗D 肉痴實曬個殼
無法子拆出一隻完整蟹鉗

食落D味道又喊肉身又乾
最可憐係蟹身被碎開一小件一小件
上檯隻碟又崩咗三角(正規係唔可以用)
炒蟹真係呢間嘢既招牌菜?OMG
WTH
我份人算好厚道就算食一啖
亦俾足錢
但呢間嘢做生意手法同廚藝令人難以置信咁差
無下次
2016-11-08
2016-10-25 2139 浏览
星期六晚飯一定會訂枱, 訂6:30pm但7:45pm交枱絕無問題, 7:15 口裡咬住件雞, 碟上還有餸菜, 侍應生已問要盒嗎? 我回應未食完, 佢話要交枱, 我話訂枱時講係7:45交枱喎, 佢行開但到7:30 就比單我地…, 幾好食係明星開都冇用啦, 又係只做熟客生意, 冇生客何來有熟客呢! 我點敢再來光顧, 貼錢買難受!
2016-09-17 4538 浏览
一班人如果想喺銅鑼灣搵個地方食飯要坐得舒服少少又價錢食物都ok的話,可以考慮下呢間地方雖唔大,但環境、服務尚可,最好預先訂台,晚飯時段好多時都冇位! 今晚一行8人叫咗9餸1湯剛剛好先嚟個脆皮炸豆腐, 熱度剛好, 皮脆內滑,唔點個汁都夠味!要特別推介個「蔥油走地雞」見個賣相已經流囗水,加埋D蔥香撲鼻先試一啖雞胸連一堆蔥啪入口,蔥香加少少油口感更佳,個雞胸竟唔鞋有雞味,實屬難得!成碟雞都切得好齊好靚!薑蔥蠔都唔錯夠香夠濃!蠔夠份量,鎖到水份唔乾身唔黐牙! 魚湯浸辣蜆,蜆都鮮,湯鮮甜帶少辣,都ok!其他整體都唔錯只係冬瓜盎略太濃味! 我地由8點食到11點幾,全程服務都唔錯,今晚食得好開心有機會會再光顧

先嚟個脆皮炸豆腐, 熱度剛好, 皮脆內滑,唔點個汁都夠味!
脆皮炸豆腐
要特別推介個「蔥油走地雞」
見個賣相已經流囗水,加埋D蔥香撲鼻
有雞味,實屬難得!成碟雞都切得好齊好靚!
薑蔥蠔都唔錯
夠香夠濃!蠔夠份量,鎖到水份唔乾身唔黐牙!
薑蔥美國生蠔
魚湯浸辣蜆,蜆都鮮,湯鮮甜帶少辣,都ok!
其他整體都唔錯

野菌燒汁牛柳條
  • 薑油走地雞
1K
2016-09-02 3967 浏览
銅鑼灣確是個購物, 行街和飲食的天堂.  物品包羅萬有, 食店國際化種類多.  今天突然想吃香口的中菜, 所以選了  越華會, 中午已去电訂位, 排至八點.   銅鑼灣駱克道共有兩間分店, 我們比較喜歡 中威商業大廈有樓上的那間. 我們 7:55 已到, 樓下的接待處, 很多人在等位,  結果也等了 40 分鐘, 真有点不高興..店員帶上二樓, 裝修光猛, 地方整潔, 我們被安排入座窗口卡位,  座得很舒服, 忘記等候時的怒氣.店員 開了茶及送來小点:  腰果. 又送來餐單, 包含多張彩頁,   我們点了幾款招牌菜,   上菜速度真快魚湯浸辣蜆奶白色魚湯夠熱, 好鮮味,  蜆肉份量多, 大隻肉厚, 微辣, 惹味!窩貼蝦多士蝦多士很大塊, 共 8件, 我們 4人剛好每人兩件.炸得金黃色, 很香脆, 蝦肉放在麵包面上, 飽滿豐富, 入口彈牙, 加点沙律醬, 更醒胃.避風塘炒蟹, 蟹大約 斤半, 肉質鮮甜, 炒得很香, 紅卜卜, 賣相吸引.  香料有蒜頭, 豆豉, 辣椒及香茅,  蟹肉肥美,  蒜头炸至金黄色, 蒜香味飘出且很酥脆, 好味, 帶微辣, 惹味!正宗避風塘炒蟹的厨師已很少.

店員 開了茶及送來小点:  腰果.
又送來餐單, 包含多張彩頁,
我們点了幾款招牌菜,   上菜速度真快

窩貼蝦多士

蝦多士很大塊, 共 8件, 我們 4人剛好每人兩件.

避風塘炒蟹

正宗避風塘炒蟹的厨師已很少.   值得再來吃.
蔥油走地雞

招牌菜, 翠綠色的香蔥鋪滿雞面, 賣相吸睛,  此食法有点不同, 不用分開加点薑蔥蓉, 而濃厚的香蔥油味夾着嫰滑的雞肉一起吃, 口感更佳. 雞的肉質不錯, 少骨.
蜜餞蒜香骨

排骨肉質不肥不瘦, 少骨很滑, 外層有薄薄的炸漿炸至微脆,  夾調味好的蜜糖, 蒜蓉和沙律醬,
此店除了須預先电話訂座之外, 還是要麻煩等位,

至於食物有鑊氣, 調味不錯, 其实是間好食店.
  • 窩貼蝦多士;
  • 避風塘炒蟹
2016-08-31 1153 浏览
食完一肚氣,book左檯7點鐘約05分人齊落order,6個人叫左8個菜唔使2個字全部來哂,OK fine上菜快本來係好事,奈何我地亦都好快清哂D食物一件不剩,睇下時間都只係7點半到,呢個時候侍應竟然好主動埋來問我地D餸來齊未,跟手見我地答來哂就好直接同我地講叫我地埋單因為出面仲有人等緊張7人檯,出來食飯第一次比食肆催客走,但入座前又無講明呢度食飯係有時限!以食物質素而言,公道D講係唔錯,之但係6人份量一碟9隻蛋黃蝦都要$198,沙拉骨比盡約9件左右,抵唔抵食見仁見智,但味道係可以既,環境夠光猛但就比較嘈,食過後結論係:如果純粹食飯醫肚呢度係可以考慮,但一班人食完談天說地想坐多陣就免問,放題一般起碼都有2小時任食,呢度只要再無ORDER落佢就會趕人,咁會令食客好不愉快,所以一致決定幫襯左呢次就算,各食客們請自行斟酌。

2016-08-30
  • 椒鹽炸豆腐/鮮魷
平時幫襯開筲箕灣越華會,冇左之後第一次去銅鑼灣分店食,一踏入餐廳既感覺,覺得好乾淨,晚上6:40到達,服務員話冇訂位,需要在8點前交枱,因為我主要同媽媽去食晚飯,所以我答應冇問題,食完即走了,反正我都要返屋企睇電視。睇到個餐牌,覺得樣樣野都好好食,於是乎叫了4個餸。叫餸後,唔洗10分鐘就即刻上菜,效率好驚人,係越華會食飯,相信一定唔洗催單,又唔會漏單,一碟接住一碟好快上菜,我都明白老闆既心態,快啲上菜,快啲食完,再做下一枱客,理所當然的,你上菜上得快,我又配合你食飯食得快,唔阻你做生意。【蔥油走地雞】真係好多蔥呀!我平時唔多食蔥,但呢碟係佢既招牌菜,所以我都照食啦!雖然明知係冰鮮雞,但啲雞整得幾好食,鹹香味,加埋啲蔥食,好香既蔥油味。【脆皮炸豆腐】外脆內軟既豆腐,一直係我在越華會食到既味道,好鍾意食,可惜自己有辦法煮到,所以要幫襯人地。【窩貼蝦多士】從未見過咁大塊蝦多士,仲大過隻碗 其實麵包係好平,所以越華會比到咁大塊多士顧客食,佢都明白顧客既心理,我地消費者都會覺得好抵食,所以呢方面越華會好聰明,炸得好香口,唔覺油膩,蝦肉夠多,而且彈牙,附上沙律醬,喜歡的可以點來食,唔錯呀!多人食既

蔥油走地雞(半隻)
【蔥油走地雞】
【脆皮炸豆腐】
【窩貼蝦多士】
從未見過咁大塊蝦多士,仲大過隻碗
其實麵包係好平,所以越華會比到咁大塊多士顧客食,佢都明白顧客既心理,我地消費者都會覺得好抵食,所以呢方面越華會好聰明,炸得好香口,唔覺油膩,蝦肉夠多,而且彈牙,附上沙律醬,喜歡的可以點來食,唔錯呀!多人食既話,每人可以分一塊,食左好滿足了!
咸蛋黃炒涼瓜
【咸蛋黃炒涼瓜】
係我人生中第一次食呢個餸係在東來順餐館食到,佢地切涼瓜既size,我認為岩岩好,大約4x5cm般大,唔大唔細,而咸蛋黃既份量係薄薄地一層包住涼瓜,唔會太厚,唔覺太膩,我食完一件接一件,味道好食到令我唔會忘記佢既呢碟餸。至於越華會……我覺得呢碟餸比較失水準了!首先涼瓜切得太細條太幼身了,然後咸蛋黃太多粉漿太厚,好似咸蛋粉漿奪去主角涼瓜既味道,再者,粉漿好多油在裡面,食完2條已經覺膩,之後食唔晒,我地都拆開粉漿,只食涼瓜條,唔好浪費嘛!比我感覺……涼瓜切得咁細條,感覺比我好小家,唔得大方,涼瓜唔係貴,可以既話,切大塊一些啲比人食,咸蛋黃唔洗太厚,其實食咸蛋黃本身已經唔太健康了,但又想食,所以最好就係薄薄地一層包住就最好了!
最後,想讚一讚越華會,有餸菜食唔晒,我需要打包,取盒仔,詢問幾多錢一個?因為唔同餐館都有唔同外賣盒價錢,服務員居然答我……唔洗收錢,我當唐好驚訝!殺那間……我覺得越華會老闆好似天使,而且在發泡膠盒裡舖上一層錫紙,太窩心了!
當然我唔會濫用外賣盒,我都知要環保,所以我只攞一個盒盛有汁既餸,我自己有保鮮袋,用來盛放乾身的食物,因為我都係環保使者,原先應該要自備外賣盒,但我冇諗過呢一餐會食唔晒啲食物,所以冇自備囉!曾經去過一些餐館,外賣盒需要$3一個,我眼都突埋,後來向服務員了解後,才明白餐館既出發點,都係唔想食客濫用外賣盒,一小件都話要用個盒來盛,知道$3個咁貴,就現場食埋果一件兩件囉!
2016-08-12
蔥油走地雞(半隻)
2016-08-08 1521 浏览
自從筲箕灣無左之後就要黎銅鑼灣食不過新地方有幾層,食飯無咁逼同家姐加老公三個人book定枱唔洗等上樓比店員安排左坐窗邊卡位幾好幾好由於食左好幾年,次次食d野都一樣上菜速度都快好快就開飯喇食左蟶子皇先今日個味道都keep到水準好香,肉質都剛剛好不過叫左三隻有一隻有d沙 但還可以接受不過今晚d粉絲唔夠淋。。。我中意淋d易咬中意食葱嘅人真係會好高興勁多葱但我家姐唔食葱都接受到全因隻雞夠滑夠香 無雪味👍🏻👍🏻👍🏻沙拉骨都係呢到嘅名物我食過有d餐廳嘅沙拉骨好無誠意京都骨加d凍冰冰嘅沙律醬呢到唔會😍😍😍d沙律醬唔會好傑 令到舊舊都有而且唔會好凍我們很喜歡😁😁😁炒通菜夏天先有有就會點😁😁😁好有鑊氣👍🏻😋😋😋而且係細通菜唔係大通,滑好多食完番屋企睇大寶😁😁😁好似大寶有份開呢到。。唔知係真唔係
自從筲箕灣無左之後就要黎銅鑼灣食
不過新地方有幾層,食飯無咁逼
同家姐加老公三個人book定枱唔洗等
上樓比店員安排左坐窗邊卡位
幾好幾好

由於食左好幾年,次次食d野都一樣
上菜速度都快
好快就開飯喇
食左蟶子皇先
今日個味道都keep到水準
好香,肉質都剛剛好
不過叫左三隻有一隻有d沙 但還可以接受
不過今晚d粉絲唔夠淋。。。
我中意淋d易咬
我們很喜歡😁😁😁
炒通菜夏天先有
有就會點😁😁😁
好有鑊氣👍🏻😋😋😋
而且係細通菜唔係大通,滑好多

食完番屋企睇大寶😁😁😁
好似大寶有份開呢到。。唔知係真唔係
2016-07-27
  • 沙拉骨
  • 葱油雞
2016-07-24 964 浏览
親戚遠道來港,訂了檯晚上730,7個人,等到9點都未有位。職員係咁話就到,好快有好快有,但其他人就係咁入,唔使等,咁樣即係咩玩法先?早成個禮拜book ga wor 張檯
2016-07-13 1486 浏览
去過好多次食晚飯或宵夜,由舊舖到新舖,水準一直保持,值得我讚吓佢班廚房功臣.每一次都一定會叫豉油王炒麵,仲要係2碟,次次都冇令我地失望,次次都一樣咁好味另外越華海鮮湯都值得推介,但今次太夜去,賣哂.今次叫炸豆腐,鮮魷,荷葉飯,魚湯九肚魚,蒜香骨.豆腐同鮮魷有保證,好味. 九肚魚都係炸椒鹽香口點.荷葉飯同蒜香骨都OK.

另外越華海鮮湯都值得推介,但今次太夜去,賣哂.
豉油皇炒麵,荷葉飯
  • 豉油王炒麵
  • 越華海鮮湯
  • 魚湯浸蜆
2016-06-23 2069 浏览
越華會有兩間, 同事極力推薦唻呢間, 話呢間好食過另一間好多, 又話係某某明星開的, 不妨來一試。三個人點了5樣餸, 有簡單小炒, 亦有蒸海鮮蒸蝦及蒸元貝, 海鮮味道鮮甜, 蒸得剛好, 但唔會覺特別特出, 達到一貫的要求 椒絲炒通菜, 唔明點解一碟簡單的通菜可以炒得咁好食, 喺屋企永遠都整唔到咁好味蔥油走地雞, 雞上滿佈香蔥, 雞是嫰滑的, 而香蔥不像薑蓉般鹹, 只是帶點微微的鹹, 及淡淡的香蔥味, 只是這些蔥, 便可以食兩碗白飯蜜餞蒜香骨, 以為只是平平無奇的一碟生炒骨, 但咬落外層是微脆, 內裡的排骨肉嫰有汁, 這是我從未食過這麼好味的, 亦是我重點推介的一味餸朋友跟我說, 只要爐具的火力夠猛, 再加上師傅的功力, 便能造出這麼好味的小炒, 那麼我家爐具的先天條件已不足, 睇唻我要再唻了

2016-06-02
2016-04-03 3473 浏览
下屬升級謝師宴選了去越華會在銅鑼灣的新店慶祝,星期五晚上七點,飯館內差不多已滿座,幸好一早已訂位。我們一行三人,點了侍應推介的一份上湯澳洲龍蝦伊麵,蒜蓉粉絲蒸元貝、椒鹽豆腐及炒雜菜。我們自己帶了香檳及紅酒!所選的菜是佐酒好菜。椒鹽豆腐皮脆裡滑,非常香口,配以冰凍香檳,令人有愉快感覺!但侍應突然通知元貝只淨2只不夠三人吃怎算,於是照舊要那2只元具,但加多三只大蟶子。元貝上枱果然新鮮好味,再加埋粉絲吸收哂元貝鮮味及蒜蓉香味,味覺大滿足跟著就是上湯焗龍蝦伊麵,大大舊龍蝦肉,新鮮有咬口,伊麵吸收了上湯味,又是一道非常美味菜色,$880一碟亦值👍🏻。我們繼續飲酒吃龍蝦,飯館突然送上一碟話梅車厘茄免費給我們品嚐。冰涷的車厘茄全部已去皮,有甜酸適中的話梅汁及話梅醃漬,入口夾甜又略帶小小酸味,很有清新脫俗味道全晚美酒佳肴,再加熱情誠肯侍應招呼,下次必再來吃其他菜式。

椒鹽豆腐皮脆裡滑,非常香口,配以冰凍香檳,令人有愉快感覺!

全晚美酒佳肴,再加熱情誠肯侍應招呼,下次必再來吃其他菜式。
話梅車厘茄
2016-04-01
  • 話梅車厘茄
2016-02-13 2631 浏览
因为前两天很多店家休假,一直都忙碌于果腹,好不容易今天可以从容安排。约在时代广场碰头,然后一起走过去,只要几分钟。越华会餐厅虽然在二楼和三楼,有知客在楼底招呼,也很不错。 定了8点的位子,还是等了20多分钟才轮到上楼,在等的时候,我也好好研究了一下贴满走廊一角的明星相片。看了一会儿,我就跟Y说,欧阳震华不是老板就是股东,要不怎么什么相片里都有他呢。 餐厅颜色清爽,很干净明快,容易激起食欲,桌椅虽然简单,也很舒适,方便移动。菜单东西很多,但是两个人也不太容易点菜。叫了咸蛋黄炒凉瓜,椒盐海中虾,蒜蓉粉丝大蛏子和豉油王炒面,都是在其他地方吃过的,再来比较一下。咸蛋黄裹着凉瓜炸过,酥香可口,凉瓜的一点点苦味和咸蛋黄的咸香混合起来,口味非常丰富。在台北也吃过同样菜名的菜式,只是放在一起炒,虽然味道也不错,也似乎更健康一些,但是越华会的明显好味更胜一筹。椒盐海中虾带了浓浓的腥味,显然不够新鲜,但是也不至于是坏的,应该是今晚最差的一道。蒜蓉粉丝大蛏子是我一直很喜欢的一味,蛏子很新鲜,也很肥美,菜汁略少,不够拌饭,与新斗记相比稍稍逊色。豉油王炒面干湿

餐厅颜色清爽,很干净明快,容易激起食欲,桌椅虽然简单,也很舒适,方便移动。菜单东西很多,但是两个人也不太容易点菜。叫了咸蛋黄炒凉瓜,椒盐海中虾,蒜蓉粉丝大蛏子和豉油王炒面,都是在其他地方吃过的,再来比较一下。咸蛋黄裹着凉瓜炸过,酥香可口,凉瓜的一点点苦味和咸蛋黄的咸香混合起来,口味非常丰富。在台北也吃过同样菜名的菜式,只是放在一起炒,虽然味道也不错,也似乎更健康一些,但是越华会的明显好味更胜一筹。椒盐海中虾带了浓浓的腥味,显然不够新鲜,但是也不至于是坏的,应该是今晚最差的一道。蒜蓉粉丝大蛏子是我一直很喜欢的一味,蛏子很新鲜,也很肥美,菜汁略少,不够拌饭,与新斗记相比稍稍逊色。豉油王炒面干湿合宜,不过也没有什么惊喜,可能还是因为我的口味比较清淡了吧。
豉油王炒面
侍应和经理颜值明显高了很多,动作、言语也很得体,不知道是不是名人和艺人来的很多的缘故呢?楼下名人签名板上还有美国商务部部长的签名,字迹尤新,看来也是慕名而来的食客呢,想来也是吃的很满意吧。
2016-02-12
  • 咸蛋黄炒凉瓜