2015-01-29 1581 浏览
香港是個美食之都,輕易就能品嚐各國佳餚,但最熟識都是從小吃到大的廣東菜,煎、炒、煮、炸多種烹調手法令廣東菜變化極多,還有最希望就是吃到一些"夠鑊氣"的菜式!看到食評中這個沙津黃金流沙蝦球,在訂位時已經決定要試!果然無介紹錯,外皮是沾滿了香脆的炸蒜粒,非常蘇脆,加上好香既咸蛋黃味,拳頭般大小的蝦球只是25蚊一隻,太值了!這道話梅涼瓜,可算是水準之作,有著酸瓜的味道,甜酸味被苦味中和了~吞下後有微微回甘,不吃涼瓜的我也全清了。辣酒煮海螺,酒味與辣椒把腥味都除去了,螺肉入味彈牙,湯底下藏著芽菜把精華味道全吸,辣度算中等,酒醉迷香!豉味炒聖子,聖子起肉炒香,非常夠鑊氣,肉質鮮嫩,口感有點像魷魚,味道更加可口,豉椒味道很香,豉汁濃郁適中。辣蟹舫炒蟹 是店家既招牌菜,剛端出來時引起一番哄動, 那巨大的蟹被藏在蒜粒山中,就像尋寶一樣掘出已被斬件的蟹肉,雖然口味重,但丫沒有遮蓋到蟹肉的鮮甜,肉偏多,蟹膏少,但光是品嚐這味道已經夠本!最後來道清菜-臘味炒田園蔬菜,是店家推薦的,想不到加了臘味的菜如此鮮甜,加上蒜片和其他調味變得有多重層次,菜炒得剛剛好,選用最嬌嫩的部份,就連臘肉都還是留有肉汁。
香港是個美食之都,輕易就能品嚐各國佳餚,

但最熟識都是從小吃到大的廣東菜,

煎、炒、煮、炸多種烹調手法令廣東菜變化極多,

還有最希望就是吃到一些"夠鑊氣"的菜式!
沙津黃金流沙蝦球
看到食評中這個沙津黃金流沙蝦球,在訂位時已經決定要試!

果然無介紹錯,外皮是沾滿了香脆的炸蒜粒,非常蘇脆,

話梅涼瓜
這道話梅涼瓜,可算是水準之作,

有著酸瓜的味道,甜酸味被苦味中和了~

吞下後有微微回甘,不吃涼瓜的我也全清了。
辣酒煮海螺
辣酒煮海螺,酒味與辣椒把腥味都除去了,

螺肉入味彈牙,湯底下藏著芽菜把精華味道全吸,

辣度算中等,酒醉迷香!
豉味炒聖子
豉味炒聖子,聖子起肉炒香,非常夠鑊氣,

肉質鮮嫩,口感有點像魷魚,味道更加可口,

豉椒味道很香,豉汁濃郁適中。
辣蟹舫炒蟹
辣蟹舫炒蟹 是店家既招牌菜,

剛端出來時引起一番哄動, 那巨大的蟹被藏在蒜粒山中,

就像尋寶一樣掘出已被斬件的蟹肉,

雖然口味重,但丫沒有遮蓋到蟹肉的鮮甜,

肉偏多,蟹膏少,但光是品嚐這味道已經夠本!
臘味炒田園蔬菜
最後來道清菜-臘味炒田園蔬菜,是店家推薦的,

菜炒得剛剛好,選用最嬌嫩的部份,就連臘肉都還是留有肉汁。

2015-01-05
話梅涼瓜
辣酒煮海螺
豉味炒聖子
臘味炒田園蔬菜
今日一早打左黎訂位, 呢到類似私房菜型式咁, 可以自己話每人300 400位都得今晚同朋友都係食左大約2百幾蚊左右, 唔講咁多住去相!!!今晚食既餸菜單, 價錢合理, 最緊要好食!!沙津黃金流沙蝦球,碟蝦球黎到之後我呆了一呆, 唔係掛 $25/隻 咁大隻?wtf  拎左餐單望一望原來真係25蚊隻, 我仲以為自己攪錯左, 起外面好多連鎖中式酒樓 同上海菜餐廳都有類近黃金蝦球既菜式,但個價錢可能差左一大距離。外層有少少炸蒜粒炸,咬落口表層夠鬆法,咬落口感爽口又彈牙隻蝦夠新鮮無雪藏味,因為自己本身比較鐘意食蝦,試過食其他酒樓既蝦有雪藏味又食過咬落去似老蝦又試過。頭抽煎大花竹蝦,一咬落口有頭抽+美極豉油感覺味道,岩晒我。因為我係可以豉油撈飯個種人黎。個豉油汁調教得岩岩好,隻蝦有大半隻手掌咁大,新鮮!!抵食 必吃重頭戲主角-辣蟹舫炒蟹即係出面既避風塘炒蟹,2隻咁大既蟹只係780?唔敢講到跳樓價但絕對係平民價。因為起尖咀食過同一款既蟹份量可能重少d價錢係呢到兩倍有多。極多蒜容粒蟹肉夠鮮味,其中一隻蟹鉗比我食左,又多肉多夠鮮味,唔知係咪蟹哥運動得多所以D蟹肉咁鮮甜。臘味炒田園蔬,出自有機田園,我本身

今晚同朋友都係食左大約2百幾蚊左右, 唔講咁多住去相!!!
今晚食既餸菜單, 價錢合理, 最緊要好食!!
 拎左餐單望一望
頭抽煎大花竹蝦
重頭戲主角-辣蟹舫炒蟹
即係出面既避風塘炒蟹,2隻咁大既蟹只係780?
臘味炒田園蔬
臘味炒田園蔬,出自有機田園,我本身係比較少吃菜既人,但見岩岩食完炒蟹都幾熱氣所以食番幾條菜幫補下,唔食由自可一食
點解咁甜D菜後尾個部長先話番我地知係自家種既有機菜,真係堅好食好甜

唔吃菜既我直接幫佢清袋。
避風塘海鮮炒飯

遇到我呢個飯筒當然唔少得整個炒飯食,因為我晚餐唔食飯會肚餓到時就要食宵夜。
個炒飯用左蟹酒辣椒醬炒好入味感覺到少少辣既香味食落口又唔辣,加上味精唔重。忍唔住一次食左三大腕。
生果拼盤
果盤唔解釋
木瓜雪梨雪耳糖水
是日糖水-木瓜雪梨雪耳糖水

食到飽一飽,整腕雪耳糖水岩岩好夠晒下火,今次同朋友食下次一定會帶屋企人黎試下平民式辣蟹,正!
2015-01-19
頭抽煎大花竹蝦
臘味炒田園蔬
  • 避風塘炒蟹
2014-12-16 1020 浏览
甜酸苦辣,當中的辣在冬天品嚐就最好不過,而我覺得食蟹是一個嚐辣的不錯途徑。得知長沙灣最近開了辣蟹舫,而又近自己返工地點,所以約埋一班愛蟹之友去食辣蟹。場內以木傢俱為主,比你有種感覺在舫上。乎合餐廳名-辣蟹舫麵食落口一點都唔油膩,相反,散發住一種蟹香,值得一試。一放到上台,勁重的蒜香味已經夠俘虜你心,香料既味道入哂蟹肉入邊,食到既已經唔係材料咁簡單,而係一份技術,同心思。GOOD!爽口,彈牙,全係呢個蝦球既重點,加上流沙,口感超豐富,不得了鮮味辣味互相平衡,不過不失。屈機之作-酒香辣味隨住煲螺,層次愈來愈上升,配合埋啤酒,一個字,爽!雞煲食就食得多,加埋蟹真係第一次試,就算無左隻蟹係入面,我覺得呢個煲都已經夠吸引,因為隻雞夠哂滑,不特止,當你以為D雞會愈煲愈老之濟,隻雞食到最尾都仍然係彈牙,爽滑。呢點真係好吸引,好值得推薦大家黎試,因為唔洗怕D雞會煲到老。加埋有隻大蟹係入面喎,個種鮮味去到一個點樣既層次,你搵日黎試啦!黎番碗糖水結尾,今晚,大家都大滿足啦。
場內以木傢俱為主,比你有種感覺在舫上。乎合餐廳名-辣蟹舫
蟹油銀芽炒麵
麵食落口一點都唔油膩,相反,散發住一種蟹香,值得一試。
避風塘炒蟹(一斤四
避風塘魚頭
鮮味辣味互相平衡,不過不失。
糖水
黎番碗糖水結尾,今晚,大家都大滿足啦。
题外话/补充资料: 交通:離長沙灣站,行走大約10分鐘左右,相當方便。附設停車場,供食客免費泊車。 值得再來!
2014-12-12
蟹油銀芽炒麵
避風塘炒蟹(一斤四
糖水
2014-12-11 923 浏览
是咁的,黎到食蟹既季節唔食下蟹真係對唔住自己。 早排公司附近有間食避風塘炒蟹既鋪頭開張,老老實實,個門口位唔起眼到真係唔小心行過左都唔知。要食避風塘炒蟹都唔一定要過海既,更加唔一定要食_記既。本來以為只係間鋪頭仔,上網search下,有自己website,又都幾pro喎 「辣蟹舫」是前銅鑼灣辣蟹莊創辦人陳光師傅的又一個香港辣蟹海鮮品牌。對於辣蟹有研究的飲食界師傅和名人明星食客,大多都認識陳光師傅。 放左工成班人膽粗粗上去試下新野,可能新開既關係,無咩人,位都唔駛等,仲可以揀位坐。不過人少少仲好,唔怕嘈到傾唔到偈。---------講重點先!真係好鬼大煲,又雞又蟹又蜆,仲未計啲配菜最有驚喜係啲雞肉好好味!好嫩滑!由開始食到成餐飯就黎食完,啲雞肉keep住煲都無老過!呢度除左食蟹,我覺得雞係一定一定要食! ---------如果你以為魚頭無啖好食,就錯晒,魚肉、軟骨、夾雜住少少脂肪,喂,可以食完一塊又一塊就算你本身唔食魚頭,呢個點要試一啖啦---------一間專食避風塘炒蟹既舖頭,點會無避風塘炒蟹,但係我覺得點都唔可以只係得一樣野係出色,其他菜式都好食同畀到驚喜人既先叫好。 所以之前兩個
是咁的,黎到食蟹既季節唔食下蟹真係對唔住自己。

早排公司附近有間食避風塘炒蟹既鋪頭開張,

老老實實,個門口位唔起眼到真係唔小心行過左都唔知。
要食避風塘炒蟹都唔一定要過海既,更加唔一定要食_記既。

放左工成班人膽粗粗上去試下新野,

可能新開既關係,無咩人,位都唔駛等,仲可以揀位坐。
不過人少少仲好,唔怕嘈到傾唔到偈。

講重點先!
招牌蟹煲雞 HK$488
真係好鬼大煲,又雞又蟹又蜆,仲未計啲配菜
最有驚喜係啲雞肉好好味!好嫩滑!

由開始食到成餐飯就黎食完,啲雞肉keep住煲都無老過!

呢度除左食蟹,我覺得雞係一定一定要食!
避風塘魚頭 HK$118
如果你以為魚頭無啖好食,就錯晒,

魚肉、軟骨、夾雜住少少脂肪,喂,可以食完一塊又一塊

就算你本身唔食魚頭,呢個點要試一啖啦

---------

一間專食避風塘炒蟹既舖頭,點會無避風塘炒蟹,

但係我覺得點都唔可以只係得一樣野係出色,

其他菜式都好食同畀到驚喜人既先叫好。

所以之前兩個菜式先令我印象最深印。

避風塘炒蟹 HK$388
好惹味,本人其實唔太好蒜,但係避風塘炒蟹一定要配埋蒜食,

所以話配料真係好重要,

有個人甚至話可以就咁送飯食,都得既,如果你唔驚個口成陣味既話。

有分大中小辣,我地叫左小辣,本身我食得辣,覺得小辣唔太辣。

豉椒炒蜆 HK$78
實物靚過menu入面張相好多!個menu啲相真係要執執佢

又有人話呢啲貝殼類產品係專過濾水入面既污糟野,唔會食。

其實都食左咁多年啦,都係間唔中食下姐。

黃金流沙蝦球 HK$148
實物又係靚過menu張相好多

睇個餐牌話呢個係必食既,網上面有人又話好好食。

啖啖蝦肉,新鮮,紮實。鹹蛋黃炸到金黃色,起晒沙,唔油。

(仲有沙津balance返)

蟹油銀芽炒麵 HK$68
上網搵過下蟹油點整,步驟都幾煩下,呢啲真係出去食算

「蟹油的製作是先把蟹黃、蟹肉剔出,然後在鍋裡放入與蟹肉、

蟹黃等量的素油(或熟豬脂),把薑塊、蔥結放入油中炸香後揀出,

接著將蟹肉、蟹黃、精鹽和少許黃酒放入油中,拌和均勻,用旺火熬製。」
麵一定要趁熱食,唔係好快凍

--------
辣酒海螺 HK$108
一樣有分大中小辣,我覺得呢個小辣唔辣

海螺本身比較大粒,所以唔會嚼兩下就無晒。

--------

七個人,七道菜,二百幾蚊位,都幾抵食

整體黎講比預期好食,都值得再去食多幾次。

希望可以keep住高水準啦!
题外话/补充资料: 有得免費泊車2個鐘
2014-12-01
  • 招牌蟹煲雞
  • 避風塘魚頭
  • 避風塘炒蟹
2014-12-03 1043 浏览
大家平日想食避風塘炒蟹的話,會想起那一間呢?銅鑼灣?灣仔?  的確,那一帶都有很多選擇。但價錢卻令人卻步以下介紹的一間是相對便宜但來貨一樣的避風塘炒蟹 大家喜歡吃炒蟹不彷到埸試試
题外话/补充资料: 路程距離港鐵站比較遠,行走大約10~15分鐘
2014-11-26
避風塘炒蟹(一斤四)
避風塘魚頭
避風塘炒蟹
黃金流沙蝦球
  • 避風塘炒蟹,避風塘魚咀,辣酒海螺,招牌蟹雞煲