2016-06-20 2584 浏览
肚餓起上黎無咩耐性睇MENU,所以同朋友一坐低見到個避風塘蝦仁炒飯,好似幾正就Order左,$39,唔太貴之後驚喜發現仲送一碗豬骨粉葛湯,自己酙,一睇已經見好足料。避風塘蝦仁炒飯嚟啦,一嚟已香氣撲鼻蝦仁都幾新鮮彈牙,飯又炒得香份量都好大碗,如果細食嘅女仔可以叫一個兩個人SHARE都得
好似幾正就Order左,$39,唔太貴
之後驚喜發現仲送一碗豬骨粉葛湯,自己酙,一睇已經見好足料。
避風塘蝦仁炒飯嚟啦,一嚟已香氣撲鼻
蝦仁都幾新鮮彈牙,飯又炒得香

份量都好大碗,如果細食嘅女仔可以叫一個兩個人SHARE都得

2016-06-12
2016-05-12 2976 浏览
上星期在公司信箱收到這張宣傳單張看落几吸引, 又近公司, 今晚約了几個同事一齊去試食。見到環境不錯, 當然要食招牌避風塘炒蟹(單張註明今次食一隻下次可以送一隻), , 頭抽煎蝦碌, 同事們強給讚, 我便最愛食這個砵酒蠔, 一打開錫紙香氣己撲過來, 蠔熟度剛剛好雞煲都要讚, 不是普通冰鮮雞貨色, 是好有口感第一次食上湯冰菜, 好得意.

頭抽煎蝦碌, 同事們強給讚

雞煲都要讚, 不是普通冰鮮雞貨色, 是好有口感

第一次食上湯冰菜, 好得意.

2016-05-06
  • 砵酒蠔
  • 上湯冰菜
2016-05-09 2345 浏览
今晚只得我們2人食晚飯,老公又想出街食,即打去辣蟹舫訂位,老闆娘話全塲爆滿,問我們介唔介意坐門囗位,我們當然唔介意啦。 老闆娘還好識做加了屏風,坐得又舒服自在。今晚試了推介的啫啫通菜煲,話梅涼瓜,炒蜆,拆肉瀬尿蝦配白粥,簡簡單單好滿足的一餐。
2016-05-01
  • 啫啫通菜煲
2016-05-04 1755 浏览
母親節到了,要就細佬工作,今年要提早慶祝母親節。一行十人訂了位,來到己坐滿晒人。為了令母親大人食得滿意..早已做好功課,預先訂了好幾款餸菜,再加埋每檯必叫的小食,可以預期,這必會是一席決不會讓人失望的盛宴...滿滿的一大煲閩南龍皇會,湯水一點都沒有肥膩的感覺,海鮮味鮮甜無比,細佬及他女朋友飲足3碗。小食三寶必食👍👍這只雞連阿媽都讚不絕口。一人一只剛剛好,每邊勁多膏又有甘香口感,只不過阿爸同阿媽唔食得。清蒸海斑炒蜆必食(大大啖肉)小炒皇,好香口蒜蓉炒蒜蓉炒介蘭,夠晒火喉鮑魚雞粒炒飯,好足料

小食三寶必食👍👍
白切龍崗走地雞
這只雞連阿媽都讚不絕口。
清蒸海斑
炒蜆必食(大大啖肉)
小炒皇,好香口蒜蓉炒
蒜蓉炒介蘭,夠晒火喉
鮑魚雞粒炒飯,好足料
2016-05-02
  • 白切走地雞
2016-04-22 1076 浏览
老闆話今年上季的業積比預期好很多! 所以他决定請我們吃海鮮私房菜。一行八人星期五放了工便直去食晚飯。。老闆先每人一個黃金流沙蝦球, 每件都份量十足, 蝦肉新鮮配沙律一齊食別有風味。避風塘炒蟹非常新鮮,金黃色嘅蒜粒非常香濃,配搭鮮紅色嘅辣椒一齊炒,真係好食到難以置信!仲有椒鹽鮑魚,肉質鮮甜彈牙,口感十足!老闆話這度的雞不像冰鮮雞,好有口感,個雞煲真係色香味俱全。豉味妙聖子, 超大隻很鮮甜, 來到掛住食(忘記了影相)。大家都唔想食飯, 叫了招版蟹油炒面及海蟹鮮雞粥, 面炒得好乾身, 配招牌辣椒醬一齊食, 忍唔住要叫多一碟, 粥煲得很綿滑, 加上蟹及雞材料十足, 鮮甜無得頂啊, 大大滿足。多謝老闆推介!

律一齊食別有風味。
黃金流心蝦球
避風塘炒蟹
仲有椒鹽鮑魚,肉質鮮甜彈牙,口感十足!
椒鹽鮑魚
老闆話這度的雞不像冰鮮雞,好有口感,個雞煲真係色香味俱全。
豉味妙聖子, 超大隻很鮮甜, 來

面炒得好

乾身,

2016-04-15
黃金流心蝦球
椒鹽鮑魚
  • 雞煲
2016-04-20 959 浏览
地點比較隱敝,順寧道尾近明愛唔留意真係揾唔到招牌避風塘炒蟹,勁多膏,肉質鮮嫩,小辣啱啱好比唔太食得辣嘅我地,值得一提,佢地張D蟹放喺餐廳當眼地方嘅魚虹入面,即叫即捉,新鮮绝對pass.流沙黄金蝦,又大又彈牙,賣相一流,就連墊底嘅炸粉仔一D都唔求其,熱辣辣,一齊食無得輸呀!避風塘瀨尿蝦,師傅用無殼瀨尿蝦肉,夠火喉,啖啖肉識依食一定係咁食,我地即時要再加單豉椒炒蜆,風味十足,個汁夠濃味但唔會好鹹,重點係唔似其他餐廳殼多個肉,呢到蜆每隻殼都有肉,超水了準之作除海鮮另外有多款小菜選擇,簡簡單單一個炒肉排,用上番薯做伴菜、,絕對係亮點同大廚傾開兩句,原來頗有私房菜 feel, 有乜想食而餐牌又無嘅,可以叫師傅預定
地點比較隱敝,順寧道尾近明愛唔留意真係揾唔到

避風塘瀨尿蝦,師傅用無殼瀨尿蝦肉,夠火喉,啖啖肉
識依食一定係咁食,我地即時要再加單

• 沙津黃金流沙蝦球
2016-04-19 753 浏览
星期六約了朋友們吃飯,朋友訂了這間,話貪這裡坐得舒服和方便傾計, 不會好像旺角尖沙咀店好多人, 食完又唔好意思座太耐。環境舒適, 四週放了好多廚神的相片, 小食冰海涼瓜几得意, 醒胃又唔苦。避風塘折肉瀨尿蝦好新鮮好方便(最好係唔使食到對手油淋淋), 柱侯牛腩夠香夠淋, 咕嚕雞球皮脆肉滑酸酸甜甜地好開胃。椒蓉蒸娃娃菜, 簡單又香甜。置雖然不太方便, 但環境及食物搭夠, 地方不太大, 老闆話有很多人會包場食飯, 或有指定菜式都可以提早通知, 如好私房菜格調, 以後飯局又多一個選擇。 YEAH!
拆肉瀨尿蝦
柱侯牛腩夠香夠淋,
柱侯牛腩煲
咕嚕雞球皮脆肉滑酸酸甜甜地好開胃。
咕嚕雞球
椒蓉蒸娃娃菜, 簡單又香甜。
椒蓉蒸娃娃菜

2016-04-09
拆肉瀨尿蝦
柱侯牛腩煲
咕嚕雞球
椒蓉蒸娃娃菜
2016-04-18 680 浏览
上個月同三五知己一齊第一次來辣蟹舫食飯, 當天大家都食得好開心好滿足,估唔到有驚喜(店舖做推廣,堂食一隻蟹下次再光顧便送一隻蟹), 噢!!!實在太吸引了, 我們己約定4月份要再來食。上星期五再約原幫人馬再來食(當然要記得帶送蟹的coupon啦), 今次由正門上一層樓梯,上到去其實已滿了8成, 好多都係朋友, 親友聚會, 十分熱鬧。大家己好心急叫了些小食再慢慢點菜, 伙計可能見我們5個姐妹, 便介紹了一個黃酒煮雞俾我們, 有淡淡的黃酒香加上雞煮得很滑, 大家都勁讚好補身。今次送的避風塘炒蟹分量唔少之餘, 味道依然保留上次的風味及好食, 蟹裹在呢D重口味炸蒜蓉蔥碎爆炒之後依然能食出鮮味。至於個黃金流心蝦球入口鬆化, 蝦肉咬落新鮮彈牙, 每隻只是$28超低(不過不可以貪心, 每人一隻便夠)。啫啫介蘭煲又係好正, 介蘭非常爽甜, 味道又不會太濃太油。蟹油銀芽炒麵炒得好乾身好有鑊氣, 再加上他們秘製的蟹油辣椒醬(這個配搭同出面的食店的炒麵有就有很大分別了)。總體各位姐妹對今晚這餐都好滿意, 我同另外2位姐妹還買了辣椒醬返屋企添。
2016-04-15
2016-04-17 612 浏览
去年同老公搬了來長沙灣,有一次去明愛醫院發現了這間食店。之後我們差不多一個月來幾次,他們的小炒好有鑊氣,味道啱啱好,個老闆娘打扮得好鬼潮,每次都見她好熱情招待客人,所以我們間唔中就來撐下枱腳。

冰梅涼瓜
𣲙梅脆皮骨
乾煸四季豆
2016-04-16
冰梅涼瓜
𣲙梅脆皮骨
乾煸四季豆
2016-04-13 733 浏览
朋友多次推薦,看到菜式及賣相都好吸引,於是約了家人去食晚飯。泊車好方便,架車可以直上二樓,店內装修好古色古香,座位坐得好舒服。見到店內有好多廚神相片及菜色已流晒口水,先來2個小食(冰挴涼瓜和泡椒雞腳),大家食完要再叫多一碟,因涼瓜完全無苦味,好爽好醒胃,雞腳有小小泡椒味。聽朋友推薦必食避風塘炒蟹,黃金流沙蝦,潮式酸菜魚,冰梅骨,拆肉瀬尿蝦,招牌龍崗雞,啫啫唐生菜,招牌炒麵配自創辣椒醬。6大1小,個個都食到䑛䑛脷,小菜好有鑊氣,好有私房菜feel。還可以買辣椒醬回家(喜歡食辣或唔食得辣的都啱,唔食得辣的姨婆都話好好味)
拆肉瀬尿蝦
  • 啫啫唐生菜
  • 潮式酸菜魚
  • 招牌炒麵
2015-09-14 1097 浏览
總算識合大伙兒的食堂~但地點不是很方便!早在大約10日前訂位, 店員亦都好貼心幫忙揀選餸菜; 朋友生日當然會吃好些, 揀左個套餐($2488)包羅萬有, 當中商議過改做燉湯及加大份量....(接電話的人表示到時候加什麼也可, 只要開聲就可以了!一定夠食!)到了該日, 7:30pm早到的朋友嗌了些小吃, 8:00pm其他朋友陸陸續續到又想嗌小吃.....但是....之前嗌的原來還未有上菜..... 如是者催催催催促之下...8:30pm有小吃食了包括之前嗌的後來加的...齊人上菜, 一來粟米湯???? 說好的川芎白芷魚頭湯呢???? 冇訂過????? 之前幾日還打來電話confirm!!??ok.....算.... 但這裡的侍應包括疑似主理人仲好似冇聽過我們訂湯的電話??!!! 重點...有位總廚的人物, 不停跟左右隔離的客人拍照飲酒寒喧....介紹餸菜送乜送物等等...侍應亦對其中幾枱客"特別照顧" , 我們嗌幾鑵汽水也要狂嗌3,4次.......尾聲....令大家釋懷了...亦大笑了(請看圖片的生果盆)...決定這間菜館是我們的第一次亦是最後一次了!!! 最後他們主動給我們打了10%
總算識合大伙兒的食堂~但地點不是很方便!
最後他們主動給我們打了10%折扣~~~~~有蝦有蟹有魚有肉有菜也只是3千蚊左右....算是這樣了!!

梅子苦瓜
椒鹽豆腐
流沙蝦球
海上鮮
環球果盆
梅子苦瓜
環球果盆
2015-06-21 1432 浏览
孖寶公公生日,通常會揀中菜小炒餐館,老人家嘛,對中餐情有獨鍾。今次揀咗長沙灣的辣蟹舫。先來兩碟冷盤: 話梅涼瓜和燻魚。不過不失啦,話梅涼瓜不及另一家同在長沙灣的餐館做得好;介紹埋都係普普通通的菜式先:嚟到辣蟹舫,梗係食辣蟹啦。孖寶婆婆喜歡胡椒辣蟹,所以我們沒有點這裡的招牌菜式 - 避風塘炒蟹。結果是中伏啦,人家鄰桌的避風塘炒蟹賣相幾吸引咁喎;反之我們的胡椒辣蟹就有點失色了,唔夠故椒香味,和星加坡的胡椒辣蟹冇得比。雞煲都ok嘅,但啲雞有少少唔夠滑囉:素翅炒蛋叫給小朋友的,是一道好好送飯的菜色:啫啫芥蘭煲略嫌不夠穫氣:椒鹽九肚魚夠惹味:砵酒桶蠔出事啦,上桌時一pat嘢咁,完全冇蠔味,更冇砵酒煮的香味:最出色的是黃金流沙蝦球,蝦夠大隻又爽口,咬落去每一啖均有鹹蛋的鹹香,整晚唯獨此菜式值得俾笑臉good comment:生果盤和甜品是送的,雖然免費啫,點解唔用一隻細啲嘅碟?搞到幾嚿生果零零星星、疏疏落落咁散佈在隻大碟上,送都要送得靚啲,講究吓presentation嘛:是晚生日飯,亮點並唔係餐飯,而係這座大廈的停車場是用汽車升降機的,連人帶車一齊搭𨋢,搞到兩隻小鬼wee嘩鬼叫,極度興奮,真係估

今次揀咗長沙灣的辣蟹舫。

先來兩碟冷盤: 話梅涼瓜和燻魚。

雞煲都ok嘅,但啲雞有少少唔夠滑囉:
素翅炒蛋叫給小朋友的,是一道好好送飯的菜色:
啫啫芥蘭煲略嫌不夠穫氣:
椒鹽九肚魚夠惹味:
是晚生日飯,亮點並唔係餐飯,而係這座大廈的停車場是用汽車升降機的,連人帶車一齊搭𨋢,搞到兩隻小鬼wee嘩鬼叫,極度興奮,真係估佢唔到!

2015-04-16
庆祝纪念
生日
  • 黃金流沙蝦球
2015-05-17 1244 浏览
自從去年到訪大中華之後,很少來長沙灣一帶的餐廳。是晚是為朋友生日而來。服務一流,充滿誠意,泊車也非常方便,旁邊直通停車場,還有專用電梯直達,而且收費便宜,是適合駕車人士用餐的地方。食物方面,則不過不失,油煎菜式比較遜色,反而一些餐前小菜卻有驚喜。梅子涼瓜新鮮涼瓜的苦味,配合話梅的甜酸,非常開胃,有驚喜!醬油鴨醬油鴨的醬油是主角,鮮甜之餘有股醬油香,鴨肉也很「淋」,是當晚最出色的一道菜。蟹雞粥蟹的鮮味被雞的膻味完全破壞,加上薑的份量實在太多,令整個粥變得四不像。實在想不出為何可以有這個組合的粥!懷舊咕嚕肉肉做得鬆化,酸甜度合適,不錯。
梅子涼瓜
新鮮涼瓜的苦味,配合話梅的甜酸,非常開胃,有驚喜!
懷舊咕嚕肉
肉做得鬆化,酸甜度合適,不錯。
懷舊咕嚕肉
2015-05-08
庆祝纪念
生日
2015-02-09 1841 浏览
長沙灣地鐡站出口走10分鐘,隱身在毫不起眼車房堆中,門口只有一個招牌燈箱!沿窄窄長長樓梯拾級而上,地方不太,感覺熱鬧。到達時,朋友已差不多吃完小食及小炒皇(因在下遲到)。再者,當晚我對前菜興趣不大。豉油皇煎蝦碌豉油夠香,蝦夠大隻,新鮮,煎得恰到好處。反而招牌菜黃金蝦球有點失色;可能炸的關係,掩蓋了蝦本身的鮮味。豉椒炒蟶子,夠大隻,炒得夠鑊氣。另一個在下覺得比較失色的是砵酒焗生蠔。蠔新鮮但酒香不夠及粉漿比較多。重頭戲避風塘炒蟹足料,之前經理已拿過蟹給我們過目,但也估不到肉那麼多!蒜茸及薑蔥也下得足夠,美味!飽得牛仔骨也只能淺嚐試味,但不代表不好吃,只是在下太飽。

沿窄窄長長樓梯拾級而上,地方不太,感覺熱鬧。
豉油皇煎蝦碌豉油夠香,蝦夠大隻,新鮮,煎得恰到好處。
豉椒炒蟶子,夠大隻,炒得夠鑊氣。
飽得牛仔骨也只能淺嚐試味,但不代表不好吃,只是在下太飽。

• 豉油皇煎蝦碌
2015-02-07 1869 浏览
屋企人興緻到,一行十人相約晚飯唔喺搞手嘅我,只喺睇地址現身!第一次去辣蟹舫,入口啲地下,要上一層!遲到嘅我已經無緣食到其他前菜,剛好有一碟燻魚上檯,當然唔客氣啦!燻魚入味得很同之前我去上海食嘅味一樣!燻魚乾身但內嫩!有甜甜的味道!不過燻魚本身魚骨偏多,食嘅時候真喺要好小心!睇嚟今日都喺海鮮宴先後上咗沙律黃金流沙蝦球同頭抽煎大花竹蝦!一陣風過後,只淨下我自己個隻!幾受歡迎!確實食落去,鹹蛋醬炸得薄身,但足以令每一啖都有鹹香香!無油益味,啖啖爽口蝦肉真滿足頭抽煎蝦真喺好難忘!連蝦殼都入哂味,蔥蒜令頭抽嘅豉油味更香,成隻蝦更惹味之後就到我最愛嘅豉味炒聖子!成碟聖子幾足料!一夾起就係幾隻聖子放入口!炒得一啲都唔老呀上咗兩個辣酒煮海螺,唔駛爭食,海螺size唔細,我一次過就整定幾粒就唔駛煩!加埋墊底嘅芽菜同其他配料,辣油充足唔惹少!因為會愈滾愈辣,愈食愈愈有火!主角嚟喇!辣蟹舫炒蟹見到噤多炸蒜墊底就知一出嚟就香味四溢啦!誇張到連隔離檯都嘩一聲呀!影唔到噤多,要食咗先!份量夠哂食!蟹好食就唔多講啦!蒜味同辣味加埋真係唔講得笑,我都忍唔住畢咗一匙嘅炸蒜食,好正呀!最後整咗個蟹油銀芽炒面!聽到蟹油就怕
屋企人興緻到,一行十人相約晚飯
燻魚
沙律黃金流沙蝦球
沙律黃金流沙蝦球
頭抽煎大花竹蝦
豉味炒聖子
辣酒煮海螺
主角嚟喇!辣蟹舫炒蟹
蟹油銀芽炒面
最後整咗個蟹油銀芽炒面!聽到蟹油就怕,其實炒得一啲都唔油,碟底一滴油都無,太勁喇!加埋啲辣醬,臨尾我都隊咗兩碗先停手呀!
試過幾次先發覺,原來有噤多好嘢都開晒喺呢區,睇嚟嚟緊要開拓更多先得!
2015-01-07
豉味炒聖子