2023-07-02
响中環返工,午飯選擇非常多,間唔中有新鋪開都冇留意。今日放工同事帶我去試一間响石板街開咗冇耐嘅小店:辨面館一入舖頭睇到牆上嘅裝飾,就知點解間舖頭叫辨面館,因為掛咗好多京劇嘅變臉面譜蒜蓉小青瓜清甜爽口,蒜香味濃,好適合夏天食口水雞絲沙律,將啲手撕雞混合口水雞醬汁,底部加上菜絲同花生,撈埋一齊食,口感豐富辣到適中蒜泥白肉卷,五花腩切薄片,輕輕灼熟後,再用青瓜片一齊卷,混合辣油及蒜泥,惹味慢煮溫泉雞湯麵,雞胸用慢煮嘅方法,完全唔鞋口,湯底用雞骨及豬骨熬製,味道都香濃,配合木耳絲青瓜絲,仲有溫泉蛋,更加嫰滑川牛麵,牛肉用上安格斯牛小排,牛味濃,湯底小麻香辣好惹味,同樣加咗溫泉蛋,中和咗辣到,但都食得好過癮豆沙窩餅,店中名物,紅豆蓉甜度適中,表皮煎得香脆,作為飯後甜品非常合適
蒜蓉小青瓜清甜爽口,蒜香味濃,好適合夏天食