2019-04-12 52 浏览
而家市面好多專賣凍肉既小店,除左價錢通常較大型超市吸引,而家質素仲會較高今日去到呢間凍肉店,完全俾佢既標語吸引左-賣肉求榮 個名好搞笑好深刻入到去,店員細心介紹佢地既食材,除左有牛扒豬扒外,仲有海鮮類,好似龍蝦尾,甲羅燒,帆立貝等等仲會有啲調味料,例如岩鹽因為唔係成日煮野食,店員都有講解下我買既野可以點煮,過返兩招心得俾我西班牙黑毛豬扒其實只要食材靚,真係唔識煮野食都無問題 煎兩煎,落啲岩鹽吊下味,其實已經出得廳堂 黑毛豬扒肉質嫩滑,好少可豬扒係少少靭既感覺都無,超好食帆立貝其實呢隻帆立貝係可以當刺身食,不過今日唔想食生冷野,所以就落鑊輕煎,半熟既感覺正 而且本身超大粒,就算煎熟左都無話縮得好勁,好鮮甜

今日去到呢間凍肉店,完全俾佢既標語吸引左-賣肉求榮
個名好搞笑好深刻

仲會有啲調味料,例如岩鹽

西班牙黑毛豬扒
其實只要食材靚,真係唔識煮野食都無問題
煎兩煎,落啲岩鹽吊下味,其實已經出得廳堂
黑毛豬扒肉質嫩滑,好少可豬扒係少少靭既感覺都無,超好食

帆立貝
而且本身超大粒,就算煎熟左都無話縮得好勁,好鮮甜

2019-04-11 64 浏览
今日嚟到觀塘呢間食材公司,幫自己嘅雪櫃入返啲存貨,鍾意呢度嘅肉類都係高級優質嘅,而且我覺得價錢都好公道,最重要係店員有心機講解,令到我知道邊啲食物啱我,唔會買錯。呢度嘅牛扒M五同M9嘅級別,仲有坊間比較小見嘅牛柳,斧頭扒,黑木豬豬扒,牛肋條等,另外我仲買咗刺身級嘅帆立貝,龍蝦尾。除咗食物之外,仲會有一啲精選紅酒,清酒,其有一個特選嘅澳洲甜酒,蘋果薑味,店員介紹呢款酒,可以佐暖嚟飲,特別適合女士牛肋條👍🏻👍🏻佢哋嘅牛肋條好多肉,今次我就煮咗一個韓式炆牛肋條,炒香洋蔥再加牛肋條同埋韓式醃肉張先炆一陣,然後再加其他配菜紅蘿蔔,白蘿蔔,薯仔,甜甜地,牛肋條肉質軟腍,肉味濃,屋企人食到一件大留牛扒🥩🥩因為鍾意肉未夠濃,店員推薦買呢一個M五嘅牛扒,由於都係優質嘅牛扒,所以是不需要任何醃制的,只要放落鑊煎到你心儀嘅生熟程度,上枱時可以加少少岩鹽,咁就已經好好味啦,我地呢啲非專業厨師都搞得掂😍😍

牛肋條👍🏻👍🏻

牛扒🥩🥩
2019-04-09 39 浏览
我成日都出去食牛扒,但未試過自己煮,所以經朋友介紹黎以間賣肉求榮買急凍食材,以家好小門市做高質素既急凍食材,如果有,但好貴,所以朋友介紹以間真係冇介紹錯賣肉求榮位於興業街,官塘站B2出口,都好易搵到。店鋪不算大,有兩個急凍櫃,但已容納好多急凍食材,有牛扒、雞串、和牛粒、特大刺身帆立貝柱、甲羅燒,銀鱈魚扒,虎蝦等等掃左幾樣急凍食材返去煮,我全部煮既方法都係煎熊本霜降一口牛可以用黎打邊爐,但我唔鐘意,所以今次煎了全熟,雖然全熟,但好軟腍,一點都不柴口,只加了黑椒和小許鹽調味,一口一粒。銀鱈魚扒加了香草和小許鹽調味,銀鱈魚扒肉質雪白結實,油脂含量豐富,口感一流。M5肉眼今次煎了8-9成熟,因小朋友都可以食到,竟然好軟腍,脂肪平均,好多肉汁,只撒試了小許鹽,更能帶出肉味靚女老闆亦好有耐心介紹每一款食材,點樣煮先好食,分享好多意見。
賣肉求榮位於興業街,官塘站B2出口,都好易搵到。

掃左幾樣急凍食材返去煮,我全部煮既方法都係煎

銀鱈魚扒

M5肉眼

2019-04-03 45 浏览
平日朋友聚會很多時的話題都會圍繞烹飪,煮甚麼菜式,哪裡買食材等等。最近朋友介紹了我一間工廠大廈買凍肉,於是我走上去看看,地方不算很大,但環境簡結。凍肉的種類、款式也很多,而且價格比超級市場優惠,經職員的介紹,我買了一盒北海道帶子、一包和牛粒、西班牙黑毛豬扒,用冰袋載著回家。回家解凍後,慢火去炒和牛粒,撒上少許鹽便可,份量都很足,肉質很嫩且牛味濃郁。同樣,北海道帶子亦需解凍,可以當刺身吃或者喜歡的煮法,我將它一味慢煎,另一味炒西蘭花,帶子仍然很厚身,沒有縮小,新鮮嫩甜。還有西班牙黑毛豬扒,煎香撒少少鹽,肉質很嫩滑,且脂肪和肉的比例平均,簡單調味已經足夠。這間凍肉店的品種款式選擇多,而且格價合理,確實是優質凍肉之選。

2019-04-02 139 浏览
正所謂「病是吃出來的」,為求健康當然要認真選購食物。最近買肉查看食物來源,看到觀塘工廠大廈新開了凍肉店,凍肉店主打健康食材,除了標籤來源外,還主推鮮有人知的肉類。澳洲草飼牛澳洲有堪稱全球最好的自然環境和先進的管理,是國際公認的優質牛肉出口國。草飼牛肉質瘦肉比例很高,含有豐富的蛋白質、B族維生素、鋅和鐵質,煮起來肉味十足,煙韌有嚼頭。Premium Pork(300g)以優惠價28元換購一包兩塊的西班牙黑毛豬扒,加小許鹽跟黑椒煎一下,肉質柔軟鬆化,性價比王。梅頭豬肉片 (HKD 48)美國1寸肉眼扒 268店內有1寸及2寸選擇,脂肪分佈平均如雪花,我們買了1寸的,煎起來牛肉香味濃厚,質感細滑,肉汁豐富。白鱈魚扒 (HKD 68)高級的白鱈魚扒肉質厚實,油脂充分,吃起來滑溜油潤。龍蝦尾店內有不同大細的龍蝦尾,分別為6oz及5oz等。店家詳細介紹每款食材出處、烹煮方式等。最後埋單還送了一包牛油及一包頭尾牛肉。牛油切一部分落鑊爆香,用來炒菜炒飯一流。詢問下原來店家會把牛肉頭尾不夠美觀部分及牛肉脂肪部位切開,當自己私伙食用或贈送朋友,務求只把最優質的賣給顧客。附贈的保溫包很好用,即使坐長途巴士亦

澳洲草飼牛

Premium Pork(300g)

梅頭豬肉片 (HKD 48)

美國1寸肉眼扒 268

白鱈魚扒 (HKD 68)
高級的白鱈魚扒肉質厚實,油脂充分,吃起來滑溜油潤。

龍蝦尾
店內有不同大細的龍蝦尾,分別為6oz及5oz等。

附贈的保溫包很好用,即使坐長途巴士亦能保持溫度,相當貼心。
2019-03-25 34 浏览
經過朋友介紹,得知觀塘工廈區開了一間專門賣凍肉的地方,凍肉儲放時間較長,可以買多一點以備不時之需,只視乎你的冰箱有沒有位置。進材食品店舖面積不大,但是店內簡潔俐落,乾淨!雖然面積不大,但店內設有很多款式供客人慢慢選擇,當日美女老闆娘詳細介紹不同產品的分別,你亦都可以詢問她煮法。有牛扒區、海鮮區、紅酒區,還有魚子醬售賣,牛扒有不同產地、品種的扒類選擇,例如美國、澳洲、日本、韓國等等,牛的部位亦可選擇海鮮本來想買甲羅燒,但家中沒有焗爐,所以今次沒有購買了帆立貝大粒跟特大微波爐鰻魚,可以用蒸的龍蝦尾我到這裡購買海鮮較多,買了帆立貝大粒裝、12串雞肉串、微波爐鰻魚。凡購物均可獲贈正方形保溫袋!

經過朋友介紹,得知觀塘工廈區開了一間專門賣凍肉的地方,

進材食品店舖面積不大,但是店內簡潔俐落,乾淨!

有牛扒區、海鮮區、紅酒區,還有魚子醬售賣,

牛扒

海鮮
本來想買甲羅燒,但家中沒有焗爐,所以今次沒有購買了

帆立貝大粒跟特大
微波爐鰻魚,可以用蒸的

龍蝦尾

凡購物均可獲贈正方形保溫袋!
早幾日同老友聚舊食飯,食西餐鋸牛排,其中一老友話呢餐D牛排雖然唔錯,不過如果自己煮,2/3價錢已可以食到而且牛排質素更可以高一級。昨天放假,就跟老友去佢買開的食材店見識一下,順便買定D食材今天同女友和家人食餐好,約左老友起觀塘港鐵站等,老友起附近返工非常熟路,不用10分鐘己行到,但其實好方便,我行一次已識路。上到進材食品,有幾個冷藏櫃亦有一個架放酒及食材。店內放著不同食材,冷凍的有牛豬羊和海鮮,種類不少。一心想買牛排,先問店員有乜好介紹,而店員亦好nice好詳細介紹每種牛排,原來呢度有澳洲和牛,油花多些,較淋滑,美國穀飼牛西冷肉眼肉味較濃,更有牛柳及斧頭扒。最後都係買了美國prime 厚切西冷,之後店員介紹了美國龍蝦尾,及北海道刺身帶子,很少見到咁大隻刺身帶子,忍不住又買了一盒,計一計,的確比出街食平好多,而且店員更熱心分享烹煮經驗。非常好。今天先將北海道刺身帶子解凍,牛排就加牛油香草慢煮,之後再煎香二面,帶子刺身非常鮮甜,就如置身日本漁市場食差不多。厚切西冷牛排肉嫩多汁,肉味非常香濃,女友和家人個個食過都讚不絕口!非常正~!仲問我幾時再去買~!
今天先將北海道刺身帶子解凍,
牛排就加牛油香草慢煮,之後再煎香二面,
帶子刺身非常鮮甜,就如置身日本漁市場食差不多。

2019-03-15
2019-03-21 47 浏览
剛搬新屋,當然要試下D 爐具得唔得😂😂,其實只是一個藉口,係因為我好鐘意煮野食,搬左新屋想食好D,所以今日經朋友介紹去官塘既工廠大廈買凍肉。店鋪細細,有兩個凍櫃,有好多不同種類既急凍食品,有M9,M6和牛西冷、和牛肉眼、急凍龍蝦尾、一口和牛、甲羅燒、三文魚扒等等今日我買左越南海虎蝦、M9和牛肉眼扒、12串裝雞肉串越南海虎蝦-先將蝦開邊,剪鬚,之後用蒜頭蓉加芝士拎去焗,焗幾個字就可以食啦,海虎蝦蝦肉爽口彈牙,超大隻,仲有好多膏M9和牛肉眼扒-不用落油煎,因我地食開5成熟,所以每邊煎3-4分鐘就可以了,煎得剛剛好,仲保留到肉汁,牛味濃,肉質非常嫩滑,好Juicy 12串裝雞肉串-炭燒雞肉串,將雞肉串放落微波爐叮4-5分鐘就可以了,非常多汁,汁既味道夠濃,最緊要雞肉嫩滑

今日我買左越南海虎蝦、M9和牛肉眼扒、12串裝雞肉串

2019-03-20 45 浏览
皇太后(媽咪)話想食牛排,咁啱男友上星期去完朋友新屋入伙gathering ,話朋友整左D牛排好得。就叫佢問吓起邊度入貨,琴日收早,就同男友落觀塘買材料先。間食材店叫賣肉求榮-進材食品,位於觀塘D工業大廈內,離港鐵站都唔遠,幾易揾。上到去,店子不算很大,但食材種類都不少,有多種牛排,如:澳牛、和牛、美國牛外,還有急凍海鮮,罐頭食品及酒類。店員好詳細介紹每種牛排的特色及分享煮法,幾細心,我一眼已經比成2寸厚的prime級西冷吸引,但男友想食肉眼,話淋D,咁就每種都要啦,之後男友又說想食帶子,店員就介紹左一隻北海道刺身級2XL帶子,真的好大隻!最後店員更介紹左隻澳洲甜餐酒,一於試一試。2寸咁厚的牛排,一般我之前都是用慢煮的,但店員話每邊煎2-3分鐘,再焗10分鐘,除了可保留肉汁外,肉質亦會比慢煮好,所以就試一試,prime級果然肉味十足,肉汁飽滿,唔洗慢煮都夠淋,一落鑊煎已成屋牛排香,皇太后食後非常欣賞!隻2XL帶子,我每邊煎一煎再配沙律菜食,帶子煎過非常香,外香內鮮甜,男友一路食一路讚~!
份量十足的厚切西冷
份量十足的厚切肉眼
香煎北海道2L帶子
份量十足的厚切西冷
份量十足的厚切肉眼
香煎北海道2L帶子
  • 厚切西冷、2L帶子
2019-03-19 35 浏览
約咗幾位朋友house warming,諗住整西餐,平時多數會在大埔名店入貨買材料食材。今日咁啱去apm睇戲,聽講話觀塘區好多工商廈都有賣靚食材的鋪頭,search 咗附近呢間進材,近近地就上去睇下。上到去唔知老闆定經理非常熱情招待,好細心介紹各款食材,也分享了自己的煮食心得,氣氛相當自然愉快,絕唔會黑面或迫人買嘢。傾咗一輪,我也揀好了,買咗兩件各兩寸厚的西冷和肉眼,大約$5百幾,一盒北海道刺身級特大帆立貝$428,一支甜品酒。煎焗西冷/肉眼,煎前兩個鐘在雪櫃取出解凍,至軟身最好接近室温,灑上岩鹽就可以煎喇,因為非常厚,每邊大約煎兩分鐘至脆面,再放焗爐焗十幾分鐘,就食得😋肉眼有少肥,肉質非常腍,輕輕用力就可以切開;肉味比平時買開的濃。西冷一向都係我最愛,這件肉味好濃,肉質結實唔會韌,有少咬口;除咗烹煮功夫,食材的質素也很重要呢!帆立貝雖然係刺身級數,但今日想食煎的。用少少牛油起鑊,張解凍後的帆立貝,灑少少鹽兩邊略煎香,半生熟就可以了。帆立貝肉很厚,北常鮮甜,用牛油煎都唔會搶過鮮味,肉質也非常彈牙。我諗下次都會買這個牌子的帆立貝了,質量真係非常好,我到現在還回味緊😋😋

2019-03-11 32 浏览
今次去買返d食材返屋企玩煮飯仔,去到店鋪有張牛既解構圖。環境裝修以工業風格,除左有肉類之外,仲有魚子醬罐頭同酒類。好多選擇,真係樣樣都想食,食材又大又吸引。最後揀左5款。甲羅燒($88/pack),共3隻蟹膏蓋,我加入左鵪鶉蛋攪拌再去焗,好濃郁蟹膏味,超香,簡直係蟹既精華所在。美國肉眼扒10安士($228/2塊),煮至7成熟,肉質好腍,牛肉味重,而且好大塊,平均每塊$114好抵食。熊本霜降一口牛($78),配左蕃茄意粉一齊炒,牛粒唔會過韌,岩岩好,一粒一口唔使切真係好方便。牛勒條($58),份量超多,薯仔紅羅白炆牛勒條,一樣炆得好腍,因為帶有少少筋位,食落口感有d似牛腩。龍蝦尾($88),生既時候望落肉質已好通透,將佢開邊加芝士拎去焗,賣相好靚,肉質爽口彈牙,而且厚肉。
今次去買返d食材返屋企玩煮飯仔,去到店鋪有張牛既解構圖。

環境裝修以工業風格,除左有肉類之外,仲有魚子醬罐頭同酒類。

好多選擇,真係樣樣都想食,食材又大又吸引。

最後揀左5款。

甲羅燒

美國肉眼扒10安士

牛勒條

甲羅燒
美國肉眼扒10安士
牛勒條
2019-03-11 16 浏览
Friend of mine suggest this small shop to me, he knew I’m a meat lover and only go for high quality meat.Ordered their signature IBP steak (both Rib-eye and Sirloin) and Japan 2L scallops via WhatsApp, special request 2 inches cut for the steak. Order delivery to my home after 2 days with cooler bag, cooked one rib-eye (black and blue) and one sirloin (medium rare). Quality was good and for that price; it really a good deal!! From my personal opinion, if you cook the steak right, the quality

From my personal opinion, if you cook the steak right, the quality is same as from high end supermarket or even steak house but in almost half price! No matter you are meat lover or not, I will strongly recommend you have a try.
2019-03-10 30 浏览
朋友同我講話上網搵到間質素非常唔錯,而性價比超高GE急凍食品公司,而且仲要係觀塘,叫我係每個月GE紀念日GE時候煮餐好GE俾男朋友食。諗左兩諗,表現係我賢良淑德GE一面確實係一個好提議XD。店雖然唔大,但感覺上食材都非常之高質。除左有急凍食品之外,仲有D免治牛、沙甸魚、魚籽醬、果酒等俾你選擇。由於姐本身都唔係太叻煮野食GE人,所以簡左D低級LV GE野去食,埋單都係$500內,確實幾抵!真炭烤燒雞腿肉串,一包12串,叮3-4分鐘就搞掂,輕鬆無難度,我諗除左可以征服小朋友之外,仲拎黎等係度怪叫話肚餓GE男朋友冷靜一下XD。肉串肉與意外地滑嫩,醬汁亦都非常夠味,男朋友見有野食即刻無哂聲乖乖係度等食。西班牙黑毛豬2大塊,先解凍左之後,再俾左少少鹽去調味,再落鑊煎,同平時食GE豬扒唔一樣,肉質軟身好多而又唔會好多肥肉,唔會實丁丁,再加埋牛酒同少少香草,簡單又好食。買左一口牛黎煮,先將薯仔炸過後,再加上蜜糖同一口牛放入焗爐焗幾分鐘,超正!蜜糖令到呢道菜生色不少,薯仔因為炸完所以卜卜脆再加埋蜜糖果種焦香輕甜,非常好食,一口牛非常有牛味而有口感,入口無肥膏,係蜜糖GE加持下,更加風味十足,下次如果再

買左一口牛黎煮,先將薯仔炸過後,再加上蜜糖同一口牛放入焗爐焗幾分鐘,超正!蜜糖令到呢道菜生色不少,薯仔因為炸完所以卜卜脆再加埋蜜糖果種焦香輕甜,非常好食,一口牛非常有牛味而有口感,入口無肥膏,係蜜糖GE加持下,更加風味十足,下次如果再煮,可能會輕煎D牛粒,令到佢更加外脆內軟。

入到戲肉都莫過於男朋友最愛GE牛扒,仲要係prime ribeye,$2XX一塊嫁,呢塊肉雖然係急凍,但係佢GE好味唔講得笑,我地俾左少少調味就落鑊煎幾分鐘,呢塊牛扒牛味非常香濃,而且唔會好油,同埋好厚身,男朋友差D自私食,一舊都唔肯分俾我。
2019-03-08
2019-03-10 82 浏览
朋友推介『賣肉求榮-進材急凍食品』 ,知道該店舖專業銷售世界各地高級食材,全球直運,並以合理的價錢提供最優質的食品,讓所有食家以快捷方便的途徑訂購美食。今次我哋亦都唔執輸,為咗準備屋企搞party,我哋都選購左唔少牛扒等凍肉招呼朋友。原來賣肉求榮-進材急凍食品都有各式各款凍肉、海鮮等任君選擇,實在太多花款,每樣都想試吓!喺門口見到一條圍裙好得意。但係估唔到佢哋嘅西班牙黑毛豬扒咁平,都只係$58,好鬼抵食呀!返到屋企煮嚟食,估唔到豬扒一啲都唔鞋,反而肉質好爽口,又幾新鮮喎!然後我們揀選了顏色非常鮮紅的Precious 澳洲M6和牛肉眼扒,有我手掌咁大塊,驟眼睇牛的條紋非常平均,相信食落去一定好飽肚好滿足,可以當一餐食,出去餐廳食都冇咁平!除咗肉類之外,還有帆立貝及銀雪魚扒都好大件,好吸引呀!最後我哋掃貨掃左$1000左右,店舖非常體貼,附以冰袋裝住食物,還有冰塊可以把凍肉繼續保鮮,攞到返屋企依然可以保持溫度,夠晒貼心!

喺門口見到一條圍裙好得意。

除咗肉類之外,還有帆立貝及銀雪魚扒都好大件,好吸引呀!

平時都成日出街食,好少會係屋企下廚,心血來潮今晚想食牛扒,就去一啲上樓凍肉急凍食品鋪頭掃下貨先。進材急凍食品店舖位置方便,容易搵到,一出電梯已經見到鋪頭,行入去原來有好多林林總總嘅急凍食品售賣,擺放整齊企理。店員隨即向我們推介不同國家的牛肉,當中有美國、歐洲同埋日本等產地,最鍾意食肉眼部位嘅我隨即選購了日本A5肉眼牛扒,驟眼睇牛扒半肥瘦,條文非常平均!返到屋企煮嚟食,兩邊煎唔駛一分鐘就食得,牛油一邊煮一邊滲透出來。食落去牛肉肉質鮮嫩,點小小海鹽Pink Salt 一齊食🧂 ,已經好夠味!大愛!另外還選購了日本的熊本霜降一口牛、黑毛豬扒以及澳洲和牛等。還即場試了店員推介的罐頭牛肉,只需要放入微波爐叮就可以即刻食得,口感好軟熟,食到一條條牛肉絲,又幾滋味!相信嚟緊嘅日子我一定會再去幫襯!

另外還選購了日本的熊本霜降一口牛、黑毛豬扒以及澳洲和牛等。

相信嚟緊嘅日子我一定會再去幫襯!