好少食日本菜,食到咁有驚喜,佢每一道菜我都好鍾意食,壽司都好正,要介紹吓令我最難忘的菜式而家兩人同行,仲有一支清酒送添😀😀南瓜凍,土佐漬南瓜凍好有特色,師傅用咗南瓜磨成茸之後整咗個啫喱,味道一流 。土佐漬蝦,漬物青瓜,同埋海藻,感覺好Fresh鱈魚白子入面有酸汁蘿蔔蓉,七味粉,用鹽水灼過,再加埋啲蔥花,認真開胃。味道好鮮甜!深海池魚煎香咗皮嗰面,滲出油脂,上面加咗木魚碎,又可以夾埋Wasabi食 。更加帶出魚嘅香味。青柑做出嚟嘅啫喱,清一清喉嚨,平衡一下味蕾池魚碎將池魚剁碎,加上菊花瓣,西蘭花苗,醋加麵豉醬汁。味道好吸引,有夠特別。亦都能夠帶出魚嘅鮮味。岩手縣生蠔用咗醋整個慕絲,放咗喺生蠔上面食,可以劈走海水同埋腥味,真係一個好聰明嘅做法。生蠔口感一流,肉質夠晒creamy粒貝加咗豉油,同埋黑松露,師傅仲要超好刀功咁將粒貝片上一小小嘅片黑龍用咗洋蔥碎,加上香蔥碎,襯托出黑龍魚嘅鮮味。鮟鱇魚肝上面加咗士多啤梨碎,芽蔥碎,淡雪鹽,又唔係將同埋鹽製成,加埋個撻食,好正磯煮鮑魚係呢間餐廳嘅招牌菜之一,用咗鮑魚乾整成個醬汁,點埋個鮑魚食,好鮮味金鯛立品燒加咗紫蘇葉花,南瓜湯球,另一個分子料理。金

而家兩人同行,仲有一支清酒送添😀😀

南瓜凍,土佐漬

鱈魚白子

深海池魚

池魚碎

岩手縣生蠔

粒貝

黑龍
用咗洋蔥碎,加上香蔥碎,襯托出黑龍魚嘅鮮味。

鮟鱇魚肝

金鯛立品燒
加咗紫蘇葉花,南瓜湯球,另一個分子料理。金雕立品燒,將魚鱗燒到好香脆,同埋將魚油逼出嚟!
2024-01-24 6 浏览
自從和女朋友到日本慶祝生日後,已經有一段時間沒有食日本菜了!今晚就帶她來試吓呢間口碑不俗的日本餐廳試吓!進入餐廳就見到一間日式小木屋,份外親切!滿心期待今晚㕑司發辦帶來什麼驚喜前菜是日本菠菜,冲繩水雲菠菜清甜,水雲帶酸跟住就到各款時令刺身:白子-紫蘇花季節之選,辣中帶香野生油甘魚(冰見寒鰤)-冬天當造,已經加入醬油,鮮味可口,再啖以酸梅清新口腔味蕾岩手縣生蠔柚子啫喱, 魚子-入囗爽脆清新池魚細切,配以牙蔥同食,最後以龍珠果清新口腔味蕾銀鱈魚BB薄切,配以自家製麵豉醬,甜中帶酸,一絕!跟住係慢煑鮟康魚肝,配最中餅,上加以士多啤梨,少許牙蔥構成一棵聖誕樹特色磯煑南非鮑魚次序係淨食原味,再點伴鮑魚肝醬,最後吃濃味蘿蔔!淨食清甜,點醬後更鮮甜更突出金鯛連鱗燒連南瓜湯球-連鱗燒令魚鱗脆口,再加上半個鐘份子料理湯球(南瓜湯),配合搭醒目聰明緊接是各款手握壽司,次序係鮮甜開始慢慢往後味道濃郁!食之前先來點壽司前漬物-柚子蘿蔔、牛蒡先赤貝-爽囗脆身 (黃色)蝦壽司-配蝦膏(濃味)甜濃郁-囗感黏糯黑騼壽司-火炙香囗,上面配黑松露乃點晴之選北海道馬糞海膽壽司-冇得輸雙色拖羅火炙配天婦羅海苔餅最後是濃郁嘅魚

前菜是日本菠菜,冲繩水雲
菠菜清甜,水雲帶酸

跟住就到各款時令刺身
白子-紫蘇花
季節之選,辣中帶香

岩手縣生蠔
柚子啫喱, 魚子-入囗爽脆清新

池魚細切,配以牙蔥同食,最後以龍珠果清新口腔味蕾

銀鱈魚BB薄切,配以自家製麵豉醬,甜中帶酸,一絕!

磯煑南非鮑魚
次序係淨食原味,再點伴鮑魚肝醬,最後吃濃味蘿蔔!
淨食清甜,點醬後更鮮甜更突出

赤貝-爽囗脆身 (黃色)

壽司-配蝦膏(濃味)甜濃郁-囗感黏糯

黑騼壽司-火炙香囗,上面配黑松露乃點晴之選

北海道馬糞海膽壽司-冇得輸

雙色拖羅火炙配天婦羅海苔餅

最後是濃郁嘅魚濃湯
甜品-玄餅配蝶豆茶!蝶豆花茶加入檸檬汁後變成紫色,女仕之選!打卡恩物!

前排經朋友介紹,試咗喺銅鑼灣較隱蔽嘅一間omakase,我同男友喺食前幾日book咗位諗住去happy Friday下😌 而家二人同行去食omakase,仲送清酒一樽添! 《霞 KASUMI》 $1580/pax✨ 先付先付有水雲同日本南瓜,水雲係沖繩嘅名物,其實係海藻嘅一種,食落滑捋捋,面頭仲有啲蟹肉,另外仲配咗日本南瓜,寫非常軟腍。✨ 鱈魚白子白子好大嚿,面頭配上蘿蔔蓉、日本蔥、紫蘇花以及日本辣粉,而另外亦配咗佢哋自家調製嘅醋,食落酸酸哋,又帶有少少紫蘇味,幾有驚喜👍🏻✨ 冰見寒鰤嚟自富山灣冰見港嘅野生鰤魚,喺冬天達到一定嘅油脂分布,先至可以稱得上冰見寒鰤,食到真係好幸運🤤 隔離配上山桃漬,食完刺身用嚟清清口腔。✨ 粒貝粒貝即係香港人所稱嘅海螺,係高級嘅貝類海產,食落爽脆甜美,口感有啲似極爽口嘅象拔蚌刺身。✨ 池魚師傅將池魚切成條狀,再加入炸蒜同豉油撈埋一齊,食落有少少油香,肉質亦都較爽口,食完後仲有粒龍珠果清一清口腔。✨ 銀鱈魚BB 聽店員講銀鱈魚係來自養殖場,確保咗肉質唔會被感染😮 師傅加咗黃麵豉醬,食落較普遍鱈魚爽口,因為加咗醬汁,味道甜甜酸酸咁,幾開胃!✨ 香箱蟹香箱蟹
《霞 KASUMI》 $1580/pax
✨ 先付

✨ 鱈魚白子

✨ 冰見寒鰤

✨ 粒貝

✨ 池魚

✨ 銀鱈魚BB

✨ 香箱蟹

香箱蟹最出名係佢嘅膏同蟹籽,所以師傅混合咗兩者,再加上蟹肉同三文魚籽,面頭有銀箔點綴,成件事勁打卡able,而食落口感亦好豐富,幾鍾意😍

✨ 鮟鱇魚肝

呢個鮟鱇魚肝以最中餅上,入面加咗福岡士多啤梨粒,面頭亦加上少許淡雪鹽,平時食鮟鱇魚肝最怕腥味,但呢個食落完全唔腥,冇諗過同士多啤梨咁夾😆
✨ 磯煮鮑魚

呢個鮑魚慢煮咗幾個鐘,食落非常軟腍😋 而個鮑魚肝醬,亦超級濃郁!店家話冇加入牛油去煮,但食落已經非常creamy幼滑,十分推薦😍

✨ 燒吞拿魚下巴

第一次食魚下巴😮 原來燒完十分重油香,食落外脆內軟,可以點上淮鹽輕輕調味,或加檸檬汁及蘿蔔蓉同食。

。間八及鯖魚

兩者同為白身魚,魚身較嫩滑,食落鮮甜,而鯖魚有簡單調味,食落更美味。

。甜蝦壽司配蝦頭膏

呢個係店內signature嘅壽司,甜蝦鮮甜可口,面頭以好濃郁嘅蝦頭膏作點綴,食落味道更有層次!
✨ 手卷

。馬糞海膽

嚟自北海道嘅馬糞海膽,大大嚿,用紫菜包住食,食落先甜後甘,非常滿足😌

。雙色拖羅

呢個真係好有驚喜!以天婦羅海苔包住兩塊拖羅腩,其中一塊係輕輕灼過,係拖羅大腹嚟,食落超肥美🤤 裏面仲夾咗紫蘇葉同柚子胡椒,味蕾上有昇華嘅感覺😆

✨ 魚湯

由好多唔同魚熬製而成,飲落鮮甜,完全唔腥,冬天飲就啱哂,好暖胃😚

甜品

最後,以岩燒咖啡千層蛋糕作結,咖啡味夠哂rich,中間夾住浸濕咗嘅咖啡味海綿蛋糕,食落好有層次,果然係signature甜品

2024-01-20 17 浏览
放假去食好嘢今晚去左食Omakase 位於銅鑼灣嘅重房味道吾錯🫶🏻沖繩水雲、蟹肉胡麻菠菜鮮甜蟹肉配上酸酸甜甜的沖繩水雲,味道好開胃;胡麻菠菜感覺清新爽口。北海道根室海膽係最高質海膽,入口即化的口感,味道甘香又濃郁,令人回味。金鯛立鱗燒金鯛立鱗燒魚鱗燒得焦脆可口有點像薯片,魚肉鮮嫩,旁邊黃色波波球是以分子料理方式製作出的南瓜球,一口爆汁,十分有特色👍🏻磯煮鮑魚磯煮鮑魚肉質彈,味道鮮甜,配上香濃鮑魚肝醬,味道更提升。岩手縣愛琴灣真蠔size幾大,本身已經好肥美,口感幾creamy,加上醋mousse同海苔加重蠔的鮮味,好食香箱蟹是雌性的松葉蟹,有豐富的蟹膏和蟹籽,簡單配上醋芶汁、三文魚籽,已經鮮味十足,十分滋味。
放假去食好嘢
今晚去左食Omakase
位於銅鑼灣嘅重房
味道吾錯🫶🏻

沖繩水雲、蟹肉
胡麻菠菜

北海道根室海膽
係最高質海膽,入口即化的口感,味道甘香又濃郁,令人回味。

金鯛立鱗燒

磯煮鮑魚
磯煮鮑魚肉質彈,味道鮮甜,配上香濃鮑魚肝醬,味道更提升。

岩手縣愛琴灣真蠔

2024-01-19 10 浏览
有朋友食過呢間餐廳,極力推介,今次終於到我嚟試吓。一入大門口,有一個燈籠打卡牆,感覺上置身於日本。呢度嘅裝修好精緻,空間感好大,好舒適。店員好細心咁同我哋介紹不同嘅菜單,最後我哋揀咗$1580menu,而家二人同行,仲有得送清酒,好抵呀!清酒嘅外型好吸睛,飲落去有點兒花香味,容易入口,好適合女士飲,不知不覺好快飲晒成支!前菜係胡麻菠菜同日本溫泉玉子,入口好輕盈及清新。冬天時令必食嘅白子,配上一味粉,再加上紫蘇花嘅點綴,印象難忘。鰤魚經過煙燻,油香豐富,再加上黃芥辣,別有一番滋味。北海道粒貝爽脆彈牙,配上昆布鹽,酸酸甜甜👍👍地金目鯛、東北蠔、磯煮鮑魚、立燐燒等菜式同樣出色,廚師用心嘅配搭,令人難忘。自家製慢煮鮟鱇魚乾,配上福岡士多啤梨同埋威化餅,外型好似聖誕樹,必須要相機食先。壽司分別有 煙燻深海池魚、赤貝、北海道喜之次、池魚卷、北海道馬糞海膽等等,食材非常新鮮!甜品都係自家製的,水信玄餅配上蝶豆花,清新解膩👍
有朋友食過呢間餐廳,極力推介,今次終於到我嚟試吓。
前菜係胡麻菠菜同日本溫泉玉子,入口好輕盈及清新。
鰤魚經過煙燻,油香豐富,再加上黃芥辣,別有一番滋味。
北海道粒貝爽脆彈牙,配上昆布鹽,酸酸甜甜👍👍

壽司分別有 煙燻深海池魚、赤貝、北海道喜之次
、池魚卷、北海道馬糞海膽等等,食材非常新鮮!

甜品都係自家製的,水信玄餅配上蝶豆花,清新解膩👍
2024-01-19 223 浏览
朋友約食飯,地點在「重房」,仲以為食韓國菜或北方菜,原來係 Omakase,走新派路線。大名鼎鼎的重房其實是一日本廚刀頂級品牌,真失覺!現在晚上只供應一款 Omakase, 原價每位 $1880,現優惠價 $1580。流程有其特色,食材上乘,手藝不俗!前菜-蟹肉水雲.南瓜以水雲作前菜現在很普遍,酸香醒胃非常適合;「重房」加配蟹肉添鮮味,我覺得更上一層樓!七彩盒子內有乾坤?令人期待,原來是一棵幻彩南瓜,看似平常,入口超甜!剝皮魚.魚肝無敵的配搭,簡單的以少許蔥及豉油調味已經足夠。入口先嚐到鹹,回甘是甜,盡是魚肝的油香及魚肉的滑溜口感。富山冰見寒鰤有富山灣「冬季之王」美稱的冰見寒鰤,口感細膩、風味鮮甜。灑上黃芥辣及五穀物,辣味意料之外搶鏡,別有風味!碎池魚配上菊花之花瓣、西蘭花苗、花椒葉,最後加上醋麵豉醬,攪勻吃,酸酸的是酸梅的味道;之後再吃棗紅色的一粒梅子,清洗味蕾。粒貝.梳打水創意地以鼓油、青檸汁、柚子皮及梳打水作湯汁。亮點在梳打水,微微碳酸的化學作用令立貝更爽口。這個做法在日本本土也很普遍,但一般配以日本象拔蚌。香箱蟹時令矜貴的佳餚,這雌性的松葉蟹每年只在11月至二月供應,為食其儲存

前菜-蟹肉水雲.南瓜
蟹肉水雲
南瓜
剝皮魚.魚肝
無敵的配搭,簡單的以少許蔥及豉油調味已經足夠。
剝皮魚.魚肝
入口先嚐到鹹,回甘是甜,盡是魚肝的油香及魚肉的滑溜口感。
富山冰見寒鰤
有富山灣「冬季之王」美稱的冰見寒鰤,口感細膩、風味鮮甜。
富山冰見寒鰤
灑上黃芥辣及五穀物,辣味意料之外搶鏡,別有風味!
碎池魚
之後再吃棗紅色的一粒梅子,清洗味蕾。
粒貝.梳打水
創意地以鼓油、青檸汁、柚子皮及梳打水作湯汁。
香箱蟹
時令矜貴的佳餚,這雌性的松葉蟹每年只在11月至二月供應,為食其儲存豐富的蟹膏蟹籽。
香箱蟹
配上醋汁及三文魚子,酸酸甜甜幾好味!
鮟鱇魚肝最中餅
以淡雪鹽、士多啤梨、牙蔥調味,吃到香醇柔嫩的油脂香及棉滑的質感之外,鹽的鹹香亦特出。
磯煮鮑魚.鮑魚肝醬
「重房」名物之一,我超喜歡鮑魚肝醬,早已寵壞了舌尖,若非如此配搭已經不能接受,極品!
金目鯛笠鱗燒.南瓜湯球
笠鱗燒是現在很普遍的菜式,做得唔錯,魚鱗脆卜。
金目鯛笠鱗燒.南瓜湯球
吃完燒物,如果可以飲一口湯中和是完美的配搭,但若然把笠鱗燒浸在湯內會失口感,所以這一道最特別之處在那南瓜湯球,非常聰明的做法,味道甜美。
金目鯛笠鱗燒.南瓜湯球
接下來是五款壽司,以爽鮮開始,愈食愈魚味濃郁:

赤貝.柚子皮橘子汁-爽口
赤貝.柚子皮.橘子汁
北海道馬糞海膽-非常甘甜
北海道馬糞海膽

豐腴之最。
濃魚湯
奶白濃郁,回甘少少辣,估計是胡椒之功。
水信玄餅.蝶豆花茶
加檸檬汁在蝶豆花茶上,看着它由藍色變粉紅色很有趣。
水信玄餅.蝶豆花茶
「重房」的佈置如一般鮨店,寬敞舒適。
入門附近的有私人房間有特色,如一間日式小木屋。
蟹肉水雲
南瓜
赤貝.柚子皮.橘子汁
北海道馬糞海膽
2024-01-19 5 浏览
「重房」原來係日本頂級🔪名,店主就拿此名作店名,真的又長知識!Dinner set 只有一個(原本是$1880 宜家優惠價-$1580 就可以食到)☄️沖繩水雲+🦀️肉、南瓜 -酸酸甜甜水雲與鮮甜蟹肉,而南瓜超甜☄️剝皮魚、魚肝 + 葱花 + 豉油 - 食前撈勻即可,鮮甜回甘味☄️鰤魚上面係黃芥辣 + 五穀物 - 辣辣地得嚟又好惹味☄️碎池魚、菊花辨 - 池魚味道較濃,最後再以山桃漬清一清口腔☄️粒貝、梳打水 -原來梳打水令口感會更加爽口☄️香箱蟹、有醋汁 - 蟹拆了肉,可以啖啖肉,真是太好了!☺️☺️☄️鮟鱇魚肝、士多啤梨碎、最中餅 - 好creamy 嘅魚肝☄️磯煮鮑魚、鮑魚肝醬 - 是Signature dish之一,果然不錯😋😋☄️金目鯛笠鱗燒、南瓜湯球 - 魚鱗脆卜卜,一口南瓜湯球好甜壽司🍣赤貝、柚子皮、橘子汁🍣喜之次🍣黑睦、松露🍣北海道馬糞海膽🍣炙燒大拖羅、中拖羅、炸紫蘇葉 - 油脂味香濃🥣魚湯 - 足料熬製,味道鮮甜🍰千層餅 - 最後的甜品總結今晚美味的Omakase!

☄️鰤魚上面係黃芥辣 + 五穀物 - 辣辣地得嚟又好惹味

☄️粒貝、梳打水 -原來梳打水令口感會更加爽口

壽司
🍣赤貝、柚子皮、橘子汁

🍣喜之次

🍣黑睦、松露

🍣北海道馬糞海膽

🍣炙燒大拖羅、中拖羅、炸紫蘇葉 - 油脂味香濃

🥣魚湯 - 足料熬製,味道鮮甜

🍰千層餅 - 最後的甜品總結今晚美味的Omakase!
2024-01-11
2024-01-18 8 浏览
銅鑼灣新開Omakase 重房,裝修帶點日本庭院風。一張可以坐滿十多人嘅長吧枱,空間感都幾夠。依家暫時只有一個dinner set $1580, 價錢唔算貴,因為品項好多好滿足。二人同行仲可以送300ml 嘅清酒。前菜:水雲、蟹肉、冷菠菜、三文魚子,醬汁味道酸酸地夠晒開胃冰見寒鰤:刺身好鮮甜,撒左啲五色芝麻碎&黃色芥辣味道更豐富。深海池魚:師傅用網燒過下表面加左木魚花,食落幾香又鮮嫩。赤崎真蠔:生蠔大大隻好鮮美爽口,海水味濃郁。池魚碎切:食左上面粒黑豆再食下面啲魚生粒。醬汁係用左西蘭花苗、薑花、花椒葉同埋用醋做嘅麵豉汁,食落酸咪咪幾好味北海道bb銀鱈魚:肉質細膩又鮮味香箱蟹:即雌性松葉蟹,將蟹膏蟹肉蟹子放晒喺蟹蓋上,再加埋三文魚子,十分鮮味,好鍾意呢道菜☺️醬燒帆立貝:帆立貝肥美,醬油味唔算濃,啱啱好唔會蓋過鮮味鮟鱇魚肝:呢個有驚喜,加左酸甜草莓碎、香蔥碎同埋淡雪鹽味道層次豐富。磯煮鮑魚:肉質彈牙,配上鮑魚肝醬提升鮮味金鯛立鱗燒配南瓜湯球:魚皮好酥脆,肉質鮮嫩。南瓜湯球係以分子料理整成,一入口就會爆開,食嘅時候要一啖擺落口。赤貝:口感爽脆,加左柚子皮同橘子汁完全無腥味。甜蝦:表面搽上蝦膏

前菜:水雲、蟹肉、冷菠菜、三文魚子,醬汁味道酸酸地夠晒開胃

深海池魚:師傅用網燒過下表面加左木魚花,食落幾香又鮮嫩。

赤崎真蠔:生蠔大大隻好鮮美爽口,海水味濃郁。

北海道bb銀鱈魚:肉質細膩又鮮味

醬燒帆立貝:帆立貝肥美,醬油味唔算濃,啱啱好唔會蓋過鮮味
磯煮鮑魚:肉質彈牙,配上鮑魚肝醬提升鮮味

赤貝:口感爽脆,加左柚子皮同橘子汁完全無腥味。
甜蝦:表面搽上蝦膏蝦頭熬煮嘅汁相當鮮甜美味。
黑鯥魚:用火炙燒過,油香味更濃。

根室海膽:味道鮮甜濃郁,帶少少甘味。
生死戀:個名非常特別,因為係有一片生同一片熟嘅刺身而取名。新鮮炸嘅紫菜加紫蘇葉夾埋兩片拖羅,外脆肉軟,口感豐富,滿滿魚油味👍🏻

魚湯:味道濃郁鮮甜,入面仲有豆腐粒&雜菌添

水信玄餅:水信玄餅好少食,餐廳自家製左個蝶豆花糖水,加檸檬汁攪拌可以變夢幻粉紅色,味道好清新
2024-01-17 4 浏览
與愛人新一年一於豪一次去光顧這間在同區屬於高檔而又有風格的日式廚師發板。門面實而不華,更能予人清新的感覺。這日的Menu竟包一支清酒仲有多款精緻酒杯選擇。時令刺身包括wasabi鰤魚、鳕魚白子、碎切深海池魚及炸木魚伴鯛魚,全都很新鮮美味,至於手握寿司就有爽口赤貝、大甜蝦、海胆、珍蠔和極花功夫的拖羅、赤身夾炸紫菜伴食,厨師手功簡直發揮得淋漓盡致,另外自家製的磯煮鮑魚伴鮑魚肝醬,爽口彈牙,簡直一絕,再來金目鯛立鱗燒,又是另一口感,之後的安康魚肝醬配士多啤梨撻,好正,甜品Tiramisu千層蛋糕,為這頓晚餐劃上完美句號,愛人已嚷著要約更多友人下次來捧場啦。

2024-01-13
2024-01-17 4 浏览
⭐️前菜菠菜雜菇、水雲菜,酸酸地好開胃⭐️鱈魚白子:有特製酸汁,食落又辣辣哋,一啲都唔腥,一向唔食白子嘅我都接受到⭐️富山市特產寒鰤:黃芥末,七彩芝麻碎撈埋食好特別⭐️池魚碎配野菜:野菜有紅豆、花瓣,食落甜甜地⭐️岩手縣生蠔:吱咗少少用醋做嘅Mousse係上面⭐️北海道bb銀鱈魚:輕輕燒過,上面有truffle,呢隻魚真係好滑😍食完魚仲有粒紅梅清一清個口⭐️鮟鱇魚肝加士多啤梨碎,撒上咗用米同海水做嘅鹽,好creamy ⭐️香箱蟹:係雌性松葉蟹,份量好足,仲有啲醋汁三文魚子⭐️磯煮鮑魚配鮑魚肝汁,甜甜地,好爽口⭐️燒吞拿魚下巴,魚皮炸得好脆,夾埋蘿蔔蓉食又可以解油膩⭐️柚子汁赤貝,好爽⭐️甜蝦,好少見咁大隻嘅甜蝦🤩豉油係用蝦膏蝦殼熬出嚟,好鮮甜⭐️小川海膽,唔腥⭐️鰈魚鯨魚邊,油脂豐富,入口即溶⭐️拖羅手卷,用炸過嘅紫蘇葉包住兩件拖羅,一個輕輕燒過,一個攞豉油醃過,口感非常豐富⭐️魚湯有豆腐菇野菜⭐️甜品:水信玄餅 蝶豆花汁 加檸檬啲汁會變粉紅色🩷師傅烹調認真,又好有耐心介紹每一道菜式,用餐體驗非常好;食材亦新鮮足料,係難得性價比高嘅Omakase👍🏻

⭐️前菜菠菜雜菇、水雲菜,酸酸地好開胃
⭐️富山市特產寒鰤:黃芥末,七彩芝麻碎撈埋食好特別
⭐️池魚碎配野菜:野菜有紅豆、花瓣,食落甜甜地
⭐️岩手縣生蠔:吱咗少少用醋做嘅Mousse係上面
⭐️香箱蟹:係雌性松葉蟹,份量好足,仲有啲醋汁三文魚子
⭐️磯煮鮑魚配鮑魚肝汁,甜甜地,好爽口

⭐️燒吞拿魚下巴,魚皮炸得好脆,夾埋蘿蔔蓉食又可以解油膩

⭐️柚子汁赤貝,好爽

⭐️小川海膽,唔腥

⭐️鰈魚鯨魚邊,油脂豐富,入口即溶

⭐️魚湯有豆腐菇野菜

⭐️甜品:水信玄餅 蝶豆花汁
加檸檬啲汁會變粉紅色🩷

2024-01-17 18 浏览
重房係銅鑼灣新開嘅日本餐廳,環境闊落除咗吧枱外,仲有包箱,真係好少見,晚市omakase有2個價錢,而且難得慶祝節日就開多枝sake。時令刺身:- 鱈魚白子:鱈魚白子嘅滑順口感同酸汁同一味粉嘅辣味搭得好岩,完全唔會腥- 日本冰見寒鰤刺身:冬天先有嘅寒鰤肥美,油脂香之餘好鮮味- 池魚碎切:池魚嘅鮮甜同西蘭花苗同醋麵豉搭得好好,口感豐富而且味道均衡- 岩手縣真蠔:新鮮嘅岩手縣真蠔散發住海嘅咸鮮甜- 北海道BB銀鱈魚:結合咗BB銀鱈魚同黑松露,豪華又美味,魚肉嘅鮮嫩同黑松露嘅香氣一齊食- 香箱蟹:作為主角嘅香箱蟹,肉質鮮美甜嫩,每一啖都係肉,淋上嘅醋果然係同蟹嘅絕配- 鮟鱇魚肝:以最中餅夾鮟鱇魚肝、士多啤梨、芽蔥同淡雪鹽,獨特嘅組合帶來豐富嘅口感同驚艷嘅味道食完刺身喺食壽司前有1,2道間場料理嘅和食:- 磯煮鮑魚:鮑魚嘅豐潤口感同鮑魚肝醬嘅濃郁味道為亮點,口感十分軟嫩,回味無窮- 甘鯛立鱗燒:甘鯛嘅鮮嫩燒烤同分子料理南瓜湯嘅創新搭配,幾有驚喜嘅味覺冒險壽司:- 赤貝:大隻夾彈且鮮美,同橘子汁同柚子皮嘅酸甜相融合,口感清新- 甜蝦:甜蝦軟糯鮮美, 特製豉油用上蝦膏熬製,蝦味濃郁- 黑鯥:微微炙

時令刺身
- 日本冰見寒鰤刺身:冬天先有嘅寒鰤肥美,油脂香之餘好鮮味
- 岩手縣真蠔:新鮮嘅岩手縣真蠔散發住海嘅咸鮮甜

食完刺身喺食壽司前有1,2道間場料理嘅和食:

壽司
- 甜蝦:甜蝦軟糯鮮美, 特製豉油用上蝦膏熬製,蝦味濃郁
- 黑鯥:微微炙燒過嘅黑鯥魚皮,酥脆焦香
- 根室海膽:鮮甜且入口即溶
- 招牌生死戀:由舊店帶到黎新店嘅脆炸紫菜夾呑拿魚腦天及醬油漬呑拿魚,多層次口感
2024-01-09
庆祝纪念
纪念日
2024-01-16 9 浏览
老公生日,預約了銅鑼灣一間廚師發板的日本餐廳。餐廳以木色為主調,很光猛舒適。用料上乘,令人印象深刻。前菜- 有2款,南瓜香甜,水雲爽滑開胃。刺身- 剝皮魚切條,配魚肝、蔥碎和豉油整成的醬,很爽滑。- 獅魚是季節限定的魚,配黃芥末和五色芝麻,少少辣,充滿芝麻香。- 池魚碎切,配菊花瓣、西蘭花幼苗等,用醋麵豉醬,爽得來很香。而楊梅可清味蕾。- 粒貝切片,配柚子皮和豉油,加了梳打水,令粒貝片再變得爽身。其他- 香雙蟹加了用醋整的汁,食到蟹膏和蟹籽,配銀箔片和三文魚子,充滿鮮味,口感十足。- 鮟鱇魚肝香濃幼滑,配淡雪鹽和蔥,底下用了最中餅,上面有草莓,令味道中和了。- 原隻磯煮鮑魚配白蘿蔔,是餐廳的招牌之一,配鮑魚肝醬,鮑魚很爽彈,口感一流。- 金鯛用了立燐燒,上脆下滑,而南瓜球,一口食下,有爆珠的感覺,很清甜。- 拖羅,一塊魚生配一塊火炙。中拖羅油脂分布均勻。大拖羅油脂分布豐富,炙燒完,更香口,用酥脆紫菜天婦羅夾住香口紫蘇葉,醬汁是柚子胡椒,配搭新穎。壽司- 赤貝壽司切花,相當厚身,口感清爽,配柚子皮和橘子汁,味道更清新。- 喜知次壽司,夾有萬能蔥,魚皮炙燒後很香,魚肉很滑。- 黑鯥魚壽司,
前菜
- 有2款,南瓜香甜,水雲爽滑開胃。
刺身
- 剝皮魚切條,配魚肝、蔥碎和豉油整成的醬,很爽滑。
其他
壽司
- 喜知次壽司,夾有萬能蔥,魚皮炙燒後很香,魚肉很滑。
- 黑鯥魚壽司,魚皮火炙完,增加香氣,魚味較重,上面有很香濃的松露醬。
- 海膽壽司杯,滿滿香濃幼滑的海膽,很滿足。
湯及甜品
- 豆腐菇菌魚湯,奶白色,很香濃。
- 甜品有提拉米蘇千層蛋糕,實在是大快朵頤的一餐。
2024-01-16 10 浏览
比個friend介紹完之後決定要黎試下佢地既Omakase dinner set。在前菜方面,他們的沖繩水雲加野菜比人新鮮開胃既感覺。這道菜用咗自家調配既醋,帶有清新的酸味。接下來的刺身菜式就係入正題。鱈雪魚湯輕灼白子口感鬆軟,搭配一味粉和蔥花,好鮮味。鰤魚腩同背既刺身配京都五色芝麻同芥辣,魚身食落爽口,而加入芥辣就更加特別。岩手縣蠔帶有爽身的口感,配上三文魚子和自家製醋柚子皮,好清新。池魚細切配沖繩炸蒜同京蔥,睇得出師傅的用心,最後再加上珠果,使口感更加豐富。壽司方面,有甜蝦壽司配蝦頭膏,赤貝壽司配岩鹽、柚子皮和青檸汁以及黑鯥壽司配麵鼓醬,每一款都係咁出色同鮮甜。北海道馬糞海膽壽司作為Omakase既必備項目當然就唔少得啦,份量十足而且都好香濃同鮮甜。特別值得一提的是他們的雙色拖羅三文治,使用炸紫菜做皮,夾住火炙拖羅和紫蘇葉,再加上柚子胡椒,味道好又特別。最後,甜品tiramisu千層蛋糕是完美的結束。個tiramisu蛋糕外表已經好靚好吸引,食落去口感綿密,仲有淡淡既咖啡味。

由福岡返黎香港都已經兩個月,都冇乜食過日本野,見 omakase 關注組咁多人講「重房」舊址在北角現在搬往銅鑼灣貴租地段Cubus , 店子以木系裝潢、不花巧、設包箱。我們訂位時講明要坐在廚師前,我覺得咁樣享用廚師發板,可說是雙重享受。前菜沖繩水雲醋、菠菜微酸的水雲醋開胃清新的前菜,激話味蕾。鱈魚白子將其煮成半熟,以自家製醬油和七味粉調味,顯微辣、帶咸香,紫蘇花除了襯托之餘,味道也相當突出,亦可去除白子的腥味。因為時令所以更肥美。鰤魚與 野生油甘魚同種,但身長超過50 cm 才能稱為鰤魚,冬季最肥美。採用了兩個不同部位,前腩後背;魚腩較細嫩;魚背更爽脆,以日本黃介辣取代wasabi 別有一番風味,最後吃粒京都梅子清除多餘的油腻感。日本東北岩手蠔岩手蠔夠大隻,爽身有口感,而柚子啫喱和魚籽不僅令色澤更濱紛,更能增加層次。池魚碎切池魚碎上,加入日本大蔥碎和芽蔥,醬油等,口感相當細滑,鮮度足,滿口也是魚的油脂;所以聰明地以酸甜味龍珠果作結,感覺冇咁膩。火炙銀鱈魚BB自調醋麵豉醬,以不同麵豉醬調教成味道不咸更略帶甜味的麵豉醬,銀鱈魚出名油多肉嫩,可想言之BB 魚更加不得了。全晚我最鍾意「鮟鱇魚
前菜
沖繩水雲醋、菠菜
微酸的水雲醋開胃清新的前菜,激話味蕾。

鱈魚白子
將其煮成半熟,
因為時令所以更肥美。

鰤魚
採用了兩個不同部位,前腩後背;

日本東北岩手蠔

池魚碎切

火炙銀鱈魚BB

全晚我最鍾意「鮟鱇魚最中餅」
完全把我將鮟鱇魚的感覺顛覆了,師傅將鮟鱇魚壓成蓉,應該加左調味,變得完全冇腥味,加上福岡土多啤梨甜美多汁,最中餅如威化餅一樣薄脆可口,成件事超夾。

磯煮鮑魚
先煮後浸,再將以糖、味醂將鮑魚浸兩日,第一口先嚐鮑魚原味,接著點鮑魚肝醬,令鮮味慢慢遞升。但
鮑魚肝醬真心不得了,我同師傅講笑,個醬用來撈飯我一定可以啪兩碗飯。

𩶘鱗燒
細片的魚鱗炸至企起,香脆可口和𩶘魚的細嫩幼滑成強烈對比。
份子料理
南瓜波波一口爆汁,甜美的南瓜溶令口腔如經洗滌一樣,變得清新。

赤貝壽司
爽、脆鮮甜的赤貝,配岩鹽和柚子汁,味道柔和;醋飯味道也拿捏得不俗。

雙層甜蝦壽司

甜蝦份量足,鮮味也double up , 蝦膏完全是劃龍點睛,口感棉密。

黑睦壽司
貴價魚,以火炙輕燒魚皮,令其油脂溢出,魚味較為溫和,所以加上微辣麵豉醬令其味道提高一個層次。

師傅一手交到我手
手握海膽壽司
北海道海膽,全冇腥味只有鮮味,入口即化和脆口紫菜好Match 。

最後一件壽司,將味道推至高峰
雙色拖羅
以天婦羅紫菜夾著生熟拖羅、紫蘇葉,不能一口而盡,拖羅的油份和魚香滲進口腔內,紫蘇葉可以中和油膩感,加上香脆的天婦羅紫菜,口感確是十分豐富。

食左吾少生冷野,一碗熱辣辣的魚湯,喝下令胃暖起來,湯頭甜香濃郁,還加了香菇、豆腐襯托,喝下更飽肚。
水玄餅配碟豆花糖水
藍色碟豆花水加檸檬後即變成紫色,超夢幻,倒入點幻彩色的水玄餅上,靚系靚但基本上冇乜味。

食後感,初頭覺得師傅比較cool,後來傾開佢都幾健談,而且師傅真係好用心去鑽硏魚生的襯托和醬汁配搭,連碟都襯埋色,令每件出品也是可以先眼睛去欣賞。

$1580+ 10%
2024-01-10
2024-01-16 9 浏览
之前就有bookmark呢間omakase,因為見到種類多又特別,今日終於食到開頭嘅前菜有野菜同埋沖繩水雲,清新又開胃。雪魚湯白子加埋一味粉同蔥花,魚湯香濃,白子鮮嫩入口即化,好特別!之後就係岩手生蠔,配三文魚子同自家製醋同柚子,蠔鮮甜,同三文魚子嘅鹹香好搭,再加上自家製醋同柚子嘅酸爽,好好食。食完生蠔就到刺身我比較鐘意既有池魚細切,配沖繩炸蒜、京蔥同豬果,令味道更豐富。其中比較特別既係佢既一道聖誕菜色,用最中餅配安康魚肝,加上福岡士多啤梨同淡雪鹽,睇落就好有聖誕落雪既感覺仲有金鯛立麟燒同分子料理南瓜湯球,第一次食分子料理,一咬啲湯就係口入面爆開,聽師傅講呢道菜佢地都諗左幾個月另外雙色拖羅手捲都幾特別,每道菜都唔會令人失望,完全感受到師傳既心機最後,甜品有水玄蕨餅加碟豆花汁,會由藍色變成粉紅色,睇得又食得呢到每一款菜式都充滿大廚嘅用心同創意,野食又好食,好想再試下一個menu

食完生蠔就到刺身