2024-01-24
好少食日本菜,食到咁有驚喜,佢每一道菜我都好鍾意食,壽司都好正,要介紹吓令我最難忘的菜式而家兩人同行,仲有一支清酒送添😀😀南瓜凍,土佐漬南瓜凍好有特色,師傅用咗南瓜磨成茸之後整咗個啫喱,味道一流 。土佐漬蝦,漬物青瓜,同埋海藻,感覺好Fresh鱈魚白子入面有酸汁蘿蔔蓉,七味粉,用鹽水灼過,再加埋啲蔥花,認真開胃。味道好鮮甜!深海池魚煎香咗皮嗰面,滲出油脂,上面加咗木魚碎,又可以夾埋Wasabi食 。更加帶出魚嘅香味。青柑做出嚟嘅啫喱,清一清喉嚨,平衡一下味蕾池魚碎將池魚剁碎,加上菊花瓣,西蘭花苗,醋加麵豉醬汁。味道好吸引,有夠特別。亦都能夠帶出魚嘅鮮味。岩手縣生蠔用咗醋整個慕絲,放咗喺生蠔上面食,可以劈走海水同埋腥味,真係一個好聰明嘅做法。生蠔口感一流,肉質夠晒creamy粒貝加咗豉油,同埋黑松露,師傅仲要超好刀功咁將粒貝片上一小小嘅片黑龍用咗洋蔥碎,加上香蔥碎,襯托出黑龍魚嘅鮮味。鮟鱇魚肝上面加咗士多啤梨碎,芽蔥碎,淡雪鹽,又唔係將同埋鹽製成,加埋個撻食,好正磯煮鮑魚係呢間餐廳嘅招牌菜之一,用咗鮑魚乾整成個醬汁,點埋個鮑魚食,好鮮味金鯛立品燒加咗紫蘇葉花,南瓜湯球,另一個分子料理。金
而家兩人同行,仲有一支清酒送添😀😀
南瓜凍,土佐漬
鱈魚白子
深海池魚
池魚碎
岩手縣生蠔
粒貝
黑龍
用咗洋蔥碎,加上香蔥碎,襯托出黑龍魚嘅鮮味。
鮟鱇魚肝
磯煮鮑魚
金鯛立品燒
加咗紫蘇葉花,南瓜湯球,另一個分子料理。金雕立品燒,將魚鱗燒到好香脆,同埋將魚油逼出嚟!