2020-02-21 73 浏览
新界人難得出來九龍工作,晚餐來個順便都正常吧!不過真的因疫情緊張?晚上的尖沙咀感覺都不太多人,太恐怖了吧。見到這間是買飛坐下等吃的快捷扒房,一個人食西餐實在太方便了吧!由於我在門口看了餐牌很久仍然未能決定(因為看不懂牛扒的種類實在太多),所以職員都主動走出來給我介紹,我想吃牛肉味重的牛扒,所以職員推介我吃牛肋間隔膜(名字好像很複雜,但事實超好吃,又軟又重牛味)。坐著等時看見牆上有介紹如何吃法,反正就是不要急,來到後有張大紙巾遮住塊牛扒,等20~30秒,應該是避免油彈到身,之後就吃一口切一口,感覺挺新鮮,都沒有問我要幾成熟,原來是要自己調較,不過本人喜歡吃熟一點,所以真的不用著急。加點自磨岩鹽加胡椒已經帶出肉味,熱燙的岩石上煎著美味的牛扒,真的非常美味啊!我叫了300g另加套餐,有超好吃薯蓉(加碼吃了多2次)。
2020-02-17
2020-02-21 60 浏览
日日宅在家,悶得發慌。收到朋友電話~尖沙咀下午6時下班,不如吃一餐吧!尖沙咀厚福街最多食肆可以選擇,我們2人來回走了一轉,決定要試試這家日式扒房。門口有自動販賣機,吃什麼款式,什麼重量,都在此機先選擇再付款,之後拿著單再入座,可能時間尚早,加上疫情關係,真的少了人出外用餐。我們2人坐了一張4人枱,之後等吃。旁邊調味料任意使用,我眼睛看見蒜蓉已發光,還有岩鹽、胡椒、燒肉汁等等。我叫了翼板(買的時候,職員走出來介紹我吃),肉厚而且夠林,肉汁被熱熱的石頭慢慢燒熟而鎖住,真的非常美味啊!而我和朋友都叫了套餐,有麵豉湯,麻醬椰菜和薯蓉,加一罐汽水。認真的~女士來說200g的肉肉,這樣吃已經夠飽了。
翼板
翼板
2020-02-20 47 浏览
呢間餐廳舊年嚟過一次,不過無食,因人太多…疫市下好多中價餐廳都唔使等位,今日lunch望入去,原來餐廳只有4張枱,有位,入去前喺門囗自助點餐先,雖說自助但其實有職員喺旁邊協助,點牛柳,面價128蚊100g, 不過click入去係78蚊,仲包飲品,湯同沙律,另可選飯,薯菜or意粉,都幾豐富,payment 可用Visa, alipay 同八達通,幾方便。雖然係即叫即整,但好快有得食,可能係因為牛關係,唔太熟放喺熱石上幾分鐘都變九成熟,上咗枱其實都仍然係煮緊,用紙巾鋪住煮緊嘅牛以免整污糟客人嘅衫,幾細心,牛無乜調味,不過都幾好食,而且熱辣辣感覺良好,沙律係椰菜加少少麻醬。雖然舖位細,坐得麻麻舒服,出面又係後巷景觀麻麻,但食物質素嚟講性價比算高
呢間餐廳舊年嚟過一次,不過無食,因人太多…
2020-02-20
2020-02-11 77 浏览
今日同朋友黎燒一燒因為佢平時聽我講得多話好味道朋友要左西冷我就揀左牛板腱,想食重牛味嘅再試埋牛舌芯🥰牛板腱好Juicy!燒到5成食,勁滋味!偷食埋個西冷,就食得出個分別牛板腱更入味,更濃朋友個西冷會帶點肥膏位但就係加埋一齊食先更香牛舌芯會原條上黎我地自己燒店員提醒我地牛舌芯要全熟先好食見我地忙住食,店員好好咁幫我地處理左牛舌芯先牛舌芯好靚~🥰切到靚靚~點知今日巧遇老闆!直頭提出可以請師傅幫我地將牛舌芯用扒爐煮熟,會比用火山石板更高溫,令牛舌纖維更易熔化!嘩!用扒爐煮過嘅牛舌芯感覺更焦脆🥰超有口感,爽滑Juicy超正!超驚喜!
今日同朋友黎燒一燒
因為佢平時聽我講得多話好味道

朋友要左西冷
我就揀左牛板腱,想食重牛味嘅
再試埋牛舌芯🥰

牛板腱好Juicy!
燒到5成食,勁滋味!
偷食埋個西冷,就食得出個分別
牛板腱更入味,更濃

朋友個西冷會帶點肥膏位
但就係加埋一齊食先更香

牛舌芯會原條上黎我地自己燒
店員提醒我地牛舌芯要全熟先好食
見我地忙住食,店員好好咁幫我地處理左牛舌芯先

牛舌芯好靚~🥰
切到靚靚~
點知今日巧遇老闆!

嘩!
用扒爐煮過嘅牛舌芯
感覺更焦脆🥰
超有口感,爽滑Juicy
超正!超驚喜!
2020-02-01
下午茶
2020-02-03 84 浏览
嚟到尖沙咀嘅一條巷仔發現咗一間可以食石版燒嘅烤肉店 佢係比較自助形式嘅 喺門外有放到一部自助點餐機 但只係收八達通信用卡等等 所以如果食嘅話就要預備 係唔收現金呀 入到去間鋪頭好細所以都坐得比較迫 而我就叫咗200 g嘅肉眼扒 加多$30轉套餐 有埋沙律飯同埋湯仲有汽水可以任添嘅🥳佢張枱旁邊有教到你點樣去食呢一個餐 佢教嘅係食一口燒一口嘅方法 但係我哋發現呢係唔work嘅因為你一路切一路燒嘅時候 其實剩低未切嘅嗰部份呢都一路被煮熟緊 所以你根本就係冇可能可以做到你想要嘅效果😐所以下次要食之前我就會拎個碗將個塊生嘅扒放咗落個碗先 然後要食先切黎燒 咁就可以避免全熟啦 另外佢仲有三款唔同嘅醬汁俾你選擇但係我覺得最好食嘅都係就係加黑胡椒就夠啦 整體來講呢間舖都算抵食嘅 尤其是午市 不過下次我諗應該就唔會轉套餐啦因為我就唔太鍾意佢啲沙律啦 (純粹係椰菜絲加芝麻醬)🙈
2020-01-10 173 浏览
初初聽朋友介紹野郎Stone, 聽得唔夠細仔, 以為只係一塊石板代替平時鋸扒嘅鐵板, 到牛扒上枱時, 先知道原來需要自己控制成熟度, 唔係好似西餐咁, 燒好哂就放上鐵板上菜, 咁嘅玩法夠哂創意!只要有創意, 我愛蔡一智.所以.... 我落單時店員無問我要幾成熟, 已經有D奇怪....其實.... 餐廳四圍都有介紹食法嘅通知, 方法係鋸切出一細件之后, 將細細件牛肉係塊熱辣辣石板上碌幾野, 當顏色轉變成你喜歡嘅顏色就完成.平時鋸扒, 都唔清楚重量, 野郎點餐好特別, 每一款材料都有三款重量俾你選, 因應自己想食嬤多就落幾多.我幾欣賞哩個 Idea, 盡力減少廚餘, 好事吖....我點嘅係牛板腱, sorry, 唔好問我係牛邊個新部位, 因為.... 我都唔清楚.... 㨂牛板腱全因無食過哩個部位.睇住D牛肉由生生地煎至到熟,頗有滿足感.我中意食牛比較熟,6~7成啱我口味,牛板脾肉口感肉結實,脂肪比較少,當然牛肉味比較重.另外一提要介紹吓炸蒜片,極惹味,怪不得我見其他客食完之后又話要加蒜啦

只要有創意, 我愛蔡一智.

我幾欣賞哩個 Idea, 盡力減少廚餘, 好事吖....

睇住D牛肉由生生地煎至到熟,頗有滿足感.

2020-01-02 180 浏览
點了兩份,分別是肩胛肉眼,牛肋隔膜。+$30 無限白飯,沙拉,湯,一罐汽水厚厚的肉扒,味道很好,不過刀不夠鋒利,有筋的部分比較難切開。沙拉也很好吃,而且一來就很大碗。醬汁不算很多,座位比較小,環境比較狹窄。不過價錢跟味道來說很值得~有驚喜的感覺~
點了兩份,分別是肩胛肉眼,牛肋隔膜。
+$30 無限白飯,沙拉,湯,一罐汽水
沙拉也很好吃,而且一來就很大碗。
醬汁不算很多,座位比較小,環境比較狹窄。
不過價錢跟味道來說很值得~
有驚喜的感覺~
2020-01-01 131 浏览
聽過呢間野郎Stone長期排隊,一於閒日晏就去試下。2點左右到已經要排10個,門口有售票機,可以比支付寶,無都可以入餐廳比現金,好方便。點左個肩胛肉200G,上枱已經半生熟,同埋湯同飯要令外加錢,有啲唔抵食。抽風系統唔太好,食完出店有好大陣油煙味,試一次就好了。
2019-12-26 94 浏览
A highly recommended restaurant at Tsim Sha Tsui! I would encore for sure! It has all the surprises you could find in beef! Very well picked beef in generous portion! When you try it on the pan, it is not hard to get the succulent texture! And of course, you could adjust the rareness yourself, so it’s definitely user-friendly! 板腱 $148/300 g牛肋間隔膜 $138/300 g 加$30轉套餐包意粉/飯無限添加沙律、湯

板腱 $148/300 g
牛肋間隔膜 $138/300 g

加$30轉套餐
包意粉/飯
無限添加沙律、湯
  • 肩胛肉眼
2019-12-26 58 浏览
If you are a steak lover, you have got to try this restaurant at Tsim Sha Tsui! It has brought steak to a whole new level!Few seats were provided to eat in, and as usual, this shop was full house! It came in very generous portion! Given its value, the value for money was really high! Really impressed about the quality delivered!Would definitely come back for more!

• 板腱
2019-12-25 82 浏览
香港今年嘅冬天終於冬起來了,凍冰冰當然想食啲暖笠笠嘅野,今日同個食肉獸friend子係尖沙咀睇完戲就帶佢食呢間板燒肉。入去前先係個自動販賣機揀好想食嘅嘢,自助式,有日本feel,唔錯!另一值得讚嘅位係佢有200-400g份量,價錢由88-228,可因應自己胃嘅大細去選擇,唔會浪費金錢同食物,好貼心。共有八個牛嘅部位揀,加少少錢就可以有湯、薯蓉或飯,加沙律。我揀左牛板腱肉,上菜時有紙蓋住以防客人比油彈到,又一貼心位。塊牛好嫩好淋有牛味😋,自己可以加少少燒汁調味,更加惹味🥰

共有八個牛嘅部位揀,加少少錢就可以有湯、薯蓉或飯,加沙律。

2019-12-25 75 浏览
呢間野郎stone上次已經試過喺旺角間分店,嗰次係第一次,性價比真係唔錯,今次係尖沙咀呢頭行完街,想食排,就黎尖咀呢度食。同旺角唔同,呢度好似日本食店咁有個自動販賣機,自助式,又得意又方便。今次食200g牛柳,加$30套餐,有麵豉湯、飯同沙律任追加,忍唔住又要講一次真係好抵。👍🏼👍🏼有鐵板keep住個熱度,食得慢嘅我其實食到最後都仲夠熱,牛柳啱啱熟夠juicy同嫩,二百幾蚊真係性價比高。其實仲有唔同牛嘅部位,諗住要試晒去!💪🏼🤗

其實仲有唔同牛嘅部位,諗住要試晒去!💪🏼🤗
2019-12-25 81 浏览
因聖誕節要交換禮物,同朋友出尖沙嘴挑選,最後自己都買咗好多禮物獎勵自己,行到肚仔餓,當然去覓食厚福街食肆林立,見到橫街在一間叫野郎stone很特別,專門吃日式板燒牛,價錢親民,不如試試玻璃門內里大約有四張枱,剛好有人走了,不用等位,太好了。侍應哥哥給了一張點餐紙,有牛柳,牛翼板,骨付牛小排,肩胛肉眼等等,分200g,300g,400g可選,由88元起,豐儉由人,另可叫套餐只需加30元我單點了一個200克的翼板和可樂,朋友叫了牛柳很快手上枱,用高溫石板盛上,很貼心用隔油紙遮著,侍應哥哥提點小心高溫切開肉質鮮嫩,內里還是粉紅色,吃起來鮮鮮嫩無比.原來高溫石可鎖住裏面的肉汁。我加了少少岩鹽己經好好味,原來200克已足夠我這名小女子吃。這里地方不大但感覺溫馨,如果單獨一人用餐也可以,而且性價比高,牛的質素也非常高,好像去了日本的感覺,而且油烟味不大,值得再來
玻璃門內里大約有四張枱,剛好有人走了,不用等位,太好了。
侍應哥哥給了一張點餐紙,
我單點了一個200克的翼板和可樂,朋友叫了牛柳
2019-12-20
2019-12-24 41 浏览
又一間可以俾我用黎緩解對日本思念既地方,野郎stone!淨係外面個裝修已經好似日本餐廳咁,先係出面部機禁完想要既食物,再將飛仔交俾店員。之後坐定定就可以食到頂級靚牛!有得食喇!!!今次就叫左個牛肋間隔膜,係店主推介既部位。肉身會比較厚,質感好豐富實在。所有牛都係輕輕燒過之後就放係熱辣辣既岩板上面,之後要幾熟就睇各人既口味喇。注意雖然有岩板熱住,去到後期都會有可能因為岩板唔夠熱對肉質有所影響,所以都係建議大家盡快食哂佢!!店內亦有介紹食用方法,一開始會有張紙蓋住食物,防止d 汁彈到食客,好貼心。等半分鐘之後就可以開始食用,要幾多成熟就大家,大約做法可以參考番圖片講解,有埋圖俾大家參考。醬料方面都幾多,左起係黑椒,蒜蓉,岩鹽,自家制味噌,檸檬醬,燒汁用左唔同醬汁配搭都可以做出新感覺,完全係味覺大激發岩鹽我鐘意整到medium-rare 到 medium 左右咁食日本鐵板燒店既感覺~~
又一間可以俾我用黎緩解對日本思念既地方,野郎stone!

有得食喇!!!

用左唔同醬汁配搭都可以做出新感覺,完全係味覺大激發
岩鹽

日本鐵板燒店既感覺~~
2019-12-17 210 浏览
不知道隨著天氣逐漸變涼,大家的食慾有否跟著增加呢?今天筆者帶大家去吃早前大熱的熱石牛扒,暖暖身!野郎Stone在香港共有3家分店,均是由客人DIY動手在燒熱的石板上親自煎肉,自行控制食物的生熟程度,絕對可以增加用餐樂趣!店鋪推用自助點餐機,這種快捷方便的點餐方式其實一早在日本盛行,不但提高了客人的用餐體驗,節省餐廳人力成本,更大大減少面對店員的尷尬,即使是一個人吃飯也不會感到不自在。要留心的是,點餐機只支援以八達通、信用卡及支付寶付款,但整個點餐系統都蠻順暢,不消兩分鐘已完成整個點餐程序。店面並不大,只夠容納3張4人檯及1張2人檯,但實木的設計帶點溫馨感。店內設有調味架,供客人為食物自行調味。五分鐘後,店員已送上食物。店員教我們先等20-30秒,而令食物變好吃的關鍵是每吃一塊肉才切一塊燒,這樣會比較美味。筆者這次點的是肩胛肉眼(200g),配薯蓉、味噌湯、沙律及可樂。驟眼看,份量感十足,名乎其實「啖啖肉」。由於肉厚,有點兒難切,但肉色紅潤,感覺新鮮。食下去肉味濃郁,很有質感,配上岩鹽,味道層次更昇華,這個價位來說算是不錯。至於薯蓉、味噌湯及沙律的味道乃是正常水準,但不得不讚嘆店員的觀察

肩胛肉眼

至於薯蓉、味噌湯及沙律的味道乃是正常水準,但不得不讚嘆店員的觀察力及工作效率,一看見你吃完配菜,便沖沖跑過來替你收拾。
薯蓉、味噌湯及沙律

總括而言,這食物質素跟價錢成正比,性價比高,應可滿足食肉獸對肉的追求!
2019-12-16
肩胛肉眼