2017-08-12 2959 浏览
為同事離港工作farewell、嚟到介乎油麻地同佐敦嘅金山海鮮酒家!一行十人,當然可以啦好多道菜啦!豉椒蟶子係必叫,好大隻好肥美呀!海鮮界之中,小妹另一道至愛係粉絲元貝,好大粒鮮味!其他菜色都係水準之上,愛海鮮之迷必去呀!
豉椒蟶子係必叫,好大隻好肥美呀!
海鮮界之中,小妹另一道至愛係粉絲元貝,好大粒鮮味!
其他菜色都係水準之上,愛海鮮之迷必去呀!
2017-07-29 2246 浏览
今次一行12人來到金山慶祝生日~這裡的服務員很非常,好有禮物。雖然環境唔係話十分舒適,但食物好食又夠大碟,啱哂一班人聚埋一起。我地等齊人收工,來到都9點幾了。有好幾款想叫既餸菜都售罄🙁推介:雞,聖子,花甲,魚卜,炒麵雞好滑滑,炒麵一定要食炒得好香,聖子肥美,花甲個汁好味,魚卜粉腸煲好香,多d魚卜就好喇!非常抵食,埋單每人都唔洗$200~ 食到飽飽!下次黎一定要預早留起想食既野😝

我地等齊人收工,來到都9點幾了。有好幾款想叫既餸菜都售罄🙁

推介:雞,聖子,花甲,魚卜,炒麵

非常抵食,埋單每人都唔洗$200~ 食到飽飽!

下次黎一定要預早留起想食既野😝

• 豉椒炒蟶子
  • 雲英雞
  • 炸大腸
  • 豉油王炒麵
2017-07-07 2036 浏览
友人生日想食海鮮, 我第一時間就諗起: 食海鮮, 梗係金山啦金山果陣傳統既感覺實在令人著迷而且海鮮係新鮮美味, 價錢合理黃金墨魚餅墨魚餅好香口, 而且食得出真係用左唔少墨魚, 而且唔多粉, D個係金山既必叫菜辣酒煮東風螺辣酒煮東風螺酒味好香, 辣度適中, 而且有唔少東風螺, 好開胃椒鹽鮮魷鐘意食香口野既我當然唔會放過椒鹽鮮魷啦, 但份量好似少左少少喎馬拉盞炒通菜成晚D個最唔好食, 馬拉盞味唔夠蟶子皇蟶子皇係全晚重點啦, 又鮮又甜, 即刻叫多個飯黎送先總結金山海鮮真係無令我失望, 友人都好滿意, 話下年生日可以再黎過喎!

金山果陣傳統既感覺實在令人著迷

而且海鮮係新鮮美味, 價錢合理

辣酒煮東風螺

椒鹽鮮魷

馬拉盞炒通菜
成晚D個最唔好食, 馬拉盞味唔夠

蟶子皇
蟶子皇係全晚重點啦, 又鮮又甜, 即刻叫多個飯黎送先

2017-07-04
2017-06-29 1282 浏览
不久前已想試嘗這家菜式了,於是趁19/6 慶祝姑媽生日,一家到這裡試菜了。先上桌的是銀山砵酒焗桶蠔,大大隻桶蠔,配合那種煮法,味道一流!接著是窩貼鮮蝦小棠菜,熱呼呼的上桌,雖是炸的,但感覺一點也不油膩。蝦的比例比菜更多,用料十足。再來是椒鹽九肚魚,以不喜歡吃魚的我,也不得不讚賞這道菜,炸粉不太厚,九肚魚沒有腥味。再有粉絲蝦米雜菜煲,南乳吊燒雞,油鹽水浸大蜆,雜菜煲和蜆的湯底超正,用來送飯吃十分美味,飯也多吃一碗;吊燒雞又不會乾,只是有少少不夠入味。接下來有京都骨拼大腸,椒絲腐乳炒通菜,福建炒飯。京都骨中規中舉,通菜超大碟,炒飯也用料十足。最後更敬送紅綠豆沙,為這頓晚餐劃上完美句號。另外最值得讚賞的是職員的服務態度,有專人負責每一桌,還有中途換碟服務,所以我們都對這頓晚餐非常滿意!
最後更敬送紅綠豆沙,為這頓晚餐劃上完美句號。

2017-06-19
2017-06-13 1082 浏览
其實三五知己食個飯總唔需要理由既,食黎食去咪又係果幾個人🤣,不過今次話係食生日飯囉,但hea到連枱都冇訂。好彩都有位唔駛等,老牌海鮮酒家地方就簡陋啲冇咩裝修,但記得幾年前都食過係好味既,唔知水準有冇keep到呢!粉葛赤小豆瘦肉湯,果然係老火湯,冇味精夠火喉,呢啲天氣飲岩晒消暑又去骨火。招牌雲英雞比一般既雞略為細隻,但夠嫩滑不愧為招牌菜👍🏻 黃金墨魚餅,粉唔多有咬口,當中撈有墨魚粒夠爽口彈牙蝦醬炒通菜,味道適中,平時食開好多地方都會太過濃味的最後就係呢個購自(東海堂)既個生日蛋糕🎂😂,細細個的的式式咁,cream唔多有海棉蛋糕加多層啫喱,呢個飯後甜品確係唔錯。
招牌雲英雞比一般既雞略為細隻,但夠嫩滑不愧為招牌菜👍🏻
 黃金墨魚餅,粉唔多有咬口,當中撈有墨魚粒夠爽口彈牙
蝦醬炒通菜,味道適中,平時食開好多地方都會太過濃味的
2017-06-07
  • 雲英雞
  • 黃金墨魚餅
服務態度很差 ! 呼呼喝喝!好似同佢嗌交甘!走入廚房大聲鬧客人。痴線 當人聾咖 食物都超普通 周圍都可以食到呢度d餸菜!以前就話有招牌雞!而家連個師傅都走埋~呢間野吾做再去 吾會再去
服務態度很差 ! 呼呼喝喝!好似同佢嗌交甘!
走入廚房大聲鬧客人。痴線 當人聾咖
食物都超普通 周圍都可以食到呢度d餸菜!
以前就話有招牌雞!
而家連個師傅都走埋~
呢間野吾做再去 吾會再去

2017-02-23 2615 浏览
一心諗住呢啲老牌飯店服務應該唔會太好,有晒心理準備之際又估唔到打倒我想法,服務幾殷勤,又有招呼,又有介紹海鮮,亦唔勉強,純粹推薦,感覺相當良好。三人行點了$10蚊兩既白灼蝦,新鮮彈牙;豉椒炒蟶子皇,味不太濃,總算ok;砵酒焗蠔,大大隻,都好入味;薑汁芥蘭屬正常貨色;琵琶豆腐超好食
  • 瑤柱琵琶豆腐
2017-02-21 2245 浏览
星期一晚請遠方的朋友食海鲜,就近近哋油麻地金山。去得早比咗張大台,伙計好好招呼。我哋點咗幾支细濑尿虾,伙計返轉頭話無,只有180蚊一支大虾,好了就來两支。又點咗半支鸡,生炒骨,菜,炒4支聖子。伙計一直係到講”食得好比D小费啦!”買單一睇900,比咗小费個伙計即刻帶入自己裤袋,突然就覺得one笨,有朋友係到算啦,點知出來門口幾盆不同size的濑尿虾,總係朋友話,有细支虾啊!好彩味道打救,總知無下次啦!所以奉劝以後去食d朋友,係出面看清楚有冇你想食的海鲜再入去點,同埋要睇單。
2016-10-21 6166 浏览
經過夜夜笙歌的廟街,來到吳松街的金山。相約舊同事的飯聚,選了大家有共同回憶的油麻地/佐敦區,畢竟這地頭正是大家共事和共患難的地方。雖然大家在這地頭打滾了好一會,原來大家都是第一次來這間金山,都是在手機開著地圖般摸到這裡來。不是我們失憶,這亦不是新店,只是因為這店在下午5時才營業,午間飯聚的選址才不至納入其中;自以為已吃盡附近食肆的我們,彷彿發現了平行時空裡的一個新地方。它其實一直都在,只是我們沒發覺。有同事差點摸上了金山的佐敦店,我一查之下方知有間開到食廈的分店,比對過餐牌,價目一樣。選上吳松街這總店純粹因為地點鄰近舊公司,其矮樓底是這老店的缺點;不乏人客之時,談話聲在短狹的樓底間成了旋渦,倍大後甚為吵耳。這邊的食物相當不錯,老職員的服務周到,要挑剔的只有環境;若然佐敦那邊的食物一樣具水準,無疑地那邊比這邊優勝。若你到過佳佳甜品的舊址、上過她閣樓的舖位,你會發現那趟上二樓的樓梯是一樣款式的,根本周遭的舊樓就是這麼樣的設計。這店已有三十年歷史,念在這店齡,裝修算是保養得不錯,目測的衛生還好。店有三層,包括地舖、一樓和二樓。一樓和二樓都是沒窗戶的,樓底一樣矮;一樓是昏暗的黃光,二樓是醒神的
若你到過佳佳甜品的舊址、上過她閣樓的舖位,你會發現那趟上二樓的樓梯是一樣款式的,根本周遭的舊樓就是這麼樣的設計。這店已有三十年歷史,念在這店齡,裝修算是保養得不錯,目測的衛生還好。店有三層,包括地舖、一樓和二樓。一樓和二樓都是沒窗戶的,樓底一樣矮;一樓是昏暗的黃光,二樓是醒神的白光,用餐的氛圍分別甚大。個人喜歡白光的二樓,看起來整潔一點,也能令我們看清楚自己在吃什麼和大家的樣子嘛。
若然不怕喊破喉嚨般跟大枱的彼岸談話,這確是個兄弟飯聚的好地方。小菜便宜,份量足,香口的佐酒小食、海鮮類和家常小菜不乏選擇。座上有同事喜歡吃清淡和濃味的,這裡勝在選擇夠多,要皆大歡喜都不難點菜。
11人的飯聚,點上了9個菜式。是晚供應的海鮮只是欠蟶子,不過大家都不特別嗜海鮮,所以只是吃小菜為主。菜餚放滿案前,加上8個白飯,1支藍妹,連加一才是$1262,平均每人才一百左右,已令眾人酒足飯飽,划算得不知往哪找。最重要是食物有質素,味精和調味放得不重,沒有老店一貫的重手潠油,但美味依然。
砵酒銀山焗鱔球 $88
砵酒銀山焗鱔球
本打算點砵酒焗蠔,當刻見到有焗鱔球,相信較合大家口味,避開了膽固醇較高的蠔。奉桌時是一個密封的錫紙包,職員在我們面前徒手把錫紙撕開,香味撲鼻而至。這裡有名於雲英雞和焗魚腸,但這客焗鱔球是整餐中最難忘、最巧手的。砵酒是 port wine,有名於帶蜜甜的酒香。鱔球其實是鱔「條」,相信是先爆後焗,用油爆的高溫把鱔肉弄得爽脆,繼而用砵酒蜜汁裹著焗來令香甜的味道滲透其中。甜而不膩,又不失香口,最重要是帶著爽口的勁度,可媲美路邊鰻魚串燒。小骨細軟,不用吐,連鱔皮吃,盡是爽脆的惹味。
招牌雲英雞 (半隻) $108
招牌雲英雞 (半隻)
11人沒理由點半隻雞吧,根本不夠吃。餐牌上的雞以半隻為單位,這樣也好,可以合拼兩個口味的成了一隻雞。眾人忽然在談起成語來,皆因「雲英」接「未嫁」,不就是形容女子未嫁嘛,正正是道出這雞種的特別之處。雲英雞又稱「閹母雞」,未生過蛋,實屬幼齡的母雞,因此半隻的份量比一般雞隻小。製法上和鹽浸/白切雞沒太大分別,吃的是幼嫩滑溜的肉質,和乳鴿同出一轍。綴以切片的雞腎,相信是馳名雲英雞的招牌賣相。
南乳吊燒雞 (半隻) $80
南乳吊燒雞 (半隻)
另外半隻選了較香口的南乳吊燒雞。有別於炸子雞,吊燒雞是先烤熟後淋上熱油,表皮維持薄脆但內裡更富肉汁。即使吃到後期放涼了,表皮依然脆身,實屬不俗。特愛另上的南乳,職員見我們人多,給上兩大碟;香濃的南乳醬,帶濃郁的酒甜和脂香,在鹹香的燒雞上收畫龍點睛之效。

黃金墨魚餅 $143 (11件)
 /例牌$78
黃金墨魚餅
職員說給我們弄一人一件,所以收的是按比例倍大的價錢。平均即$13/件,例牌即是有6件。炸得金黃誘人,佐以甜酸醬來中和膩感。猶欣賞那彈牙十足的口感,加上中間混雜著、用舌頭分辨到的墨魚粒,水準甚高,毫無粉感。炸粉不厚、不過焦,爽身得不覺油膩,以炸物來說的質素甚高。當中的墨魚鮮味,是不帶味精的真確感。
雞蛋焗魚腸 $60
雞蛋焗魚腸
別小覷這砵的份量,我們11人都完成不了。這地道的順德菜,蛋香和內臟油潤感相乘出的惹味甘美,每人吃不了很多,一為重口味,二為膽固醇高,少吃多滋味。這份量恰到好處,而且絕對對得住$60 這價錢。食材便宜但腸臟的處理挺繁複,莫說在家弄不了,在外邊會弄這些傳統菜式的都不算多。表面的蛋漿焗得微微焦脆,綴以香蔥,平衡魚腸的臊味。其實臊味不強,但畢竟這食材就是散發著這原始的味道,就像吃羊不可能完全不羶一樣。
涼瓜片蛋煎白飯魚 $58
涼瓜片蛋煎白飯魚
很家常的一客白飯魚煎蛋,夾雜著爽脆帶甘的苦瓜絲,美味非常,鹹香中帶點解膩的甘苦。蛋看起來已經充滿焦香,但內層保持嫩滑,當中的白飯魚軟滑得融入其中,不望著勺中的食物是幾乎分辨不到白飯魚的存在。大家談起銀魚乾和白飯魚,後者雖然少了曬乾的鮮香,但勝在柔軟的質感,和熟度剛好的煎蛋配合得天衣無縫。
接著是其餘三款小菜相當不俗,但相對比較普及,在此不多費筆墨。兩款都有標上瑤柱的菜式,瑤柱的份量令人滿意,絕不是敷衍地灑上幾絲了事。
瑤柱琵琶豆腐 $78
瑤柱琵琶豆腐
瑤柱鮮菰扒芥膽 $88
瑤柱鮮菰扒芥膽
粉絲蝦米雜菜煲 $65
粉絲蝦米雜菜煲
這裡的職員服務周到,有空便過來看看有什麼要收拾,時給我們添水,時問我們夠吃和合不合口味。我們雖不是老主顧,但態度親切,沒有老店老職員那種咀臉。餐後主動為我們添來糖水,並不是趕客之舉,是見我們吃得七七八八、放下箸碟才奉上。煲得半化的綠豆沙,不過甜,散發著陳皮的醇香,免費糖水竟是如此佳作。
吃得津津有味的一頓晚餐,總數只是千二。細項的字看不清也罷,二話不說地拿出鈔票。這裡只接受現金,就算來這裡吃上幾千元的海鮮,記得先提款。
爬上一樓和二樓的梯間整潔光猛,沒有衛生問題,只是帶老人家來的話記緊要訂地舖,或是到佐敦的分店去。吃過好幾次附近的醉瓊樓、小杬館食坊,還好適逢這次的飯聚,讓一眾同事懷緬一下這舊區的風味小菜之餘,發現了這抵食的老菜館。相比起街頭的大排檔,這裡的環境已經乾爽得多。昔日衣著端莊的在大排檔吹著鐵扇、吃著碟頭飯的情境,一定比這裡高談闊論的飯聚,豪氣干雲得多了。
题外话/补充资料: 只接受現金
2016-10-20
雞蛋焗魚腸
砵酒銀山焗鱔球
招牌雲英雞 (半隻)
南乳吊燒雞 (半隻)
涼瓜片蛋煎白飯魚
瑤柱琵琶豆腐
2016-10-20 4114 浏览
之前有朋友介紹我嚟食,自從我食過一次之後,我就覺得!因為呢到d海鮮又好食又抵食,係香港真係好難得以後大家唔駛再去西頁、屯門三聖村呢d地方食海鮮了,費事俾人劏! 呢到的油鹽水浸蜆唔錯,仲有炸菜,個湯底夠入味但有少少過鹹; 而豉汁炒蟶子好,入味之餘,個口感好好 我同男友今次約咗兩個朋友食晚飯,但因為兩個朋友遲到,所以我的豬男友就叫定一碟炸豬大腸打定底先,但可惜,豬大腸沒有我地想像中好食,雖則個皮都脆脆地...雖然如此,但我的豬男友因為太飢餓,於是他就像埃塞俄比亞的飢民一樣,吃得狼吞虎噬,幾乎把整碟大腸也吃光了XDDDDD 然後我地再叫咗碟椒鹽九肚魚,這是豬男友的最愛,幸好這兒的九肚魚沒有令我們失望,夠熱又夠味!口感又好呀!這是我暫時食過最好食的椒鹽九肚魚 雖然我地今次沒有叫扇貝,但我之前食過,唔錯唔錯!下次一定要再食過我地還叫了一碟菜,但男友說這兒的菜一般,並不特別; 餐後還送了糖水給我們,每人一碗綠豆沙,但豬男友覺得呢到的綠豆沙唔好食....總括而言,呢間酒樓的海鮮不錯,但非海鮮類的小菜就一般,所以,識揀的話就應該只揀海鮮!
之前有朋友介紹我嚟食,自從我食過一次之後,我就覺得
!因為呢到d海鮮又好食又抵食,係香港真係好難得

呢到的油鹽水浸蜆唔錯,仲有炸菜,個湯底夠入味
但有少少過鹹; 而豉汁炒蟶子好
,入味之餘,個口感好好

呀!
這是我暫時食過最好食的椒鹽九肚魚

题外话/补充资料: 呢間野一定要早d 訂枱,因為生意好好,如果walk in的話,就要預咗有排等
  • 油鹽水浸蜆
  • 豉汁蟶子
  • 椒鹽九肚魚
  • 蒜香蒸扇貝
2016-01-20 9420 浏览
金山海鮮酒家向來都係我地三五知己聚腳好地方,除左有好味既餸菜,亦有一份親切感。一早訂檯,所以唔使等位就入得,7點半到步都已經要上三樓。今次都係點返D招牌菜,窩貼小棠菜,炒蟶子,焗桶蠔,炸大腸,魚肉魚湯皇帝菜~窩貼小棠菜,向來比其他餐廳做得出色,不油膩又脆口,每件亦炸至金黃色的外層包著啖啖蝦膠,釀上小棠菜,鬆脆得來,又帶著海蝦的惹味,小棠菜又可以讓本身極濃的口味帶來一點點清淡,中和點拿捏得手到拿來!炸大腸仍然是炸得脆脆的外皮,保留了帶點煙韌的大腸質感,而大陪份脂肪已在油炸的過程中流失,所一點也不會有膩口感覺,精妙!至於炒蟶子,金山海鮮向來羅到靚貨,所以絕對不會失手,豉椒味到惹味而不辛辣,適合所有人士,而炒的過程時間掌握得剛剛好,讓蟶子熟而保持彈牙的感覺,真是少一點功夫也不行!到焗桶蠔,汁調較的味道不俗,可適火喉不夠,亦帶點腥臊,和之前吃的,有點點兒失準。比較讓人不愉快的是魚湯浸皇帝菜,我們催了三次單,到最後所有餸都吃完了,還未上檯,我再催單時,竟然同我講廚房整緊,漏單好正常,但對客人催單只係求其搵個藉口敷衍了事,全完唔去跟進,真係讓人好嬲,要我地發難先識收聲去跟,真係食咩都無味了。。。。

一早訂檯,所以唔使等位就入得,7點半到步都已經要上三樓。

比較讓人不愉快的是魚湯浸皇帝菜,我們催了三次單,到最後所有餸都吃完了,還未上檯,我再催單時,竟然同我講廚房整緊,漏單好正常,但對客人催單只係求其搵個藉口敷衍了事,全完唔去跟進,真係讓人好嬲,要我地發難先識收聲去跟,真係食咩都無味了。。。。。。。
2016-01-11
2015-12-17 8010 浏览
一貫舊式酒家的環境,如果要骨致請客的,請另選別家。這兒價格合理,質素比大排檔好。游水海鮮,都不是甚麼貴價貨。若著重鑊氣小菜、平實海鮮的包君滿意。每次都先來一個煲暖胃,總有溫吞的感覺。,(1) 魚卜粉腸薑蔥煲。本人少吃豬雜,但吃進口,粉腸皮軟像剛劏開的,乾淨沒異味。一口魚卜已經滿口膠質。(2) 炸大腸拼京都骨 。京都骨肉質不過不失,半肥瘦。醬味太濃且杰身,吃幾條已經夠。炸大腸上桌還有油泡,炸的乾身,最欣賞他配甜酸醬。(3) 窩貼鮮蝦小棠菜。店名菜,蝦膠配小棠菜打得彈牙,沾漿炸的外皮脆。至於是否特別出色,也並不見得,總之比別家做得好。(4)牛油白飯魚。椒鹽白飯魚吃得多,牛油炸的比較油膩,白飯魚的味道較單一、不及椒鹽出眾。(5)清蒸海班。一直覺得,魚,還是鑊氣酒家做得好。魚蒸出來不熟透,是對的。中間的骨頭還黐著肉,今次我算幸運,時間剛好,吃得津津有味。看起來很普通的家常菜,煮炒賣相實而不華,放入口直接品嚐得到原味才是王道,海鮮明買明賣,這是我欣賞金山的地方。
一貫舊式酒家的環境,如果要骨致請客的,請另選別家。

魚卜粉腸薑蔥煲
炸大腸拼京都骨
窩貼鮮蝦小棠菜
牛油白飯魚
清蒸海班
2015-10-21 6349 浏览
一句先,好味道,但舒適環境就麻麻,個人感覺到很嘈,朋友說話都聽不清楚,餸菜懷舊好味道, 蝦多士,蝦肉新鮮亦起膠,新鮮炸起,喜歡香口朋友,絕對不失望。魚泡粉腸薑蔥煲,份量少了點,但入味,熱辣辣, 九肚魚,保持水準,皮脆,內裡魚肉滑溜 豉油王蝦碌,好食,但不是絕頂囉, 香煎鍋貼鮮蝦小棠菜,變為我每次都柯打餸,不是很多地方賣, 沙拉骨,推薦。。 例湯,還有幾味菜,都很好。

魚泡粉腸薑蔥煲,份量少了點,但入味,熱辣辣,

九肚魚,保持水準,皮脆,內裡魚肉滑溜

豉油王蝦碌,好食,但不是絕頂囉,

香煎鍋貼鮮蝦小棠菜,變為我每次都柯打餸,不是很多地方賣,

沙拉骨,推薦。。

例湯,還有幾味菜,都很好。

2015-10-15
  • 窩貼鮮蝦小棠菜
  • 沙拉骨
2015-10-17 4161 浏览
生日飯豈止一餐,感謝好友們的邀請,這夜到了佐敦金山海鮮酒家吃生日飯。這兒出名海鮮又平又正之餘,晚飯小炒老菜燉湯亦極出色﹔海鮮種類選擇多,海鮮新鮮即叫即劏即煮,門外設有大魚缸,員工們就在街邊將海鮮捉出來斬斬斬切切切,真係睇得出的新鮮,吸引大批食客駐足觀賞。豉椒蟶子汁不濃,吃得出的鮮甜﹔元貝連殼Size仲大過手板,啖啖肉﹔這兒的雲英雞做得出色,皮香肉滑,不用蘸醬更能嚐出鮮味﹔手打墨魚餅極彈牙,中間是滿滿的墨魚粒,正﹔仲有老菜砵仔焗魚腸,送白飯一流﹔特別的還有少見的窩貼小棠菜,炸得酥脆,菜肉比例平衡,夠哂香口,好吃。價錢不貴,8人吃加多十幾枝藍妹每人約$250左右,美酒佳餚,歡渡這夜晚,感謝大家﹗
燉湯
豆腐
這兒出名海鮮又平又正之餘,晚飯小炒老菜燉湯亦極出色﹔
魚頭
蟶子
豉椒蟶子汁不濃,吃得出的鮮甜﹔
元貝
元貝連殼Size仲大過手板,啖啖肉﹔
雲英雞
這兒的雲英雞做得出色,皮香肉滑,不用蘸醬更能嚐出鮮味﹔
手打墨魚餅
手打墨魚餅極彈牙,中間是滿滿的墨魚粒,正﹔
魚腸
仲有老菜砵仔焗魚腸,送白飯一流﹔
粗齋
窩貼小棠菜
粗齋
  • 窩貼鮮蝦小棠菜
2015-09-19 3255 浏览
朋友生日飯每次我地都會去唔同食店試今次就揀哩間豉椒炒蜆冇乜沙, 都算多肉, 唔會一大碟殼多過肉豉椒好惹味上湯荳苗荳苗係我最鍾意食o既菜唔老好好食上湯好夠味, 忍唔住飲左2啖椒鹽瀨尿蝦椒鹽味好夠瀨尿蝦都算大隻, 肉質彈牙, 正蒜蓉粉絲蒸扇貝好香蒜蓉味扇貝都索晒d蒜蓉味豉椒炒蟶子同炒蜆一樣味蟶子好肥味, 啖啖肉, 肉質夠彈牙黃金蝦睇下碟底d黃金就知夠晒味忍唔住係咁lam d殼, 停唔倒口蝦肉都新鮮, 肉質夠實咸魚炒芥蘭芥蘭唔苦加左咸魚, 多左一種咸香, 好好味琵琶豆腐豆腐外皮有d煙韌, 入面都幾滑, 唔錯清蒸鮑魚仔鮑魚肉質彈牙簡單清蒸淋d豉油上面已經唔錯埋單見倒張單出奇地貴但因為係手寫單, d字好撩研究左好耐, 勉強睇倒少少字同佢講, 原來計多左$500好彩睇下張單, 建議大家真係睇清楚唔係話黑店, 哩間係老字號, 我都相信係侍應寫錯
朋友生日飯
每次我地都會去唔同食店試
今次就揀哩間

豉椒炒蜆
冇乜沙, 都算多肉, 唔會一大碟殼多過肉
豉椒好惹味
上湯荳苗
荳苗係我最鍾意食o既菜
唔老好好食
上湯好夠味, 忍唔住飲左2啖
椒鹽瀨尿蝦
椒鹽味好夠
瀨尿蝦都算大隻, 肉質彈牙, 正
蒜蓉粉絲蒸扇貝
好香蒜蓉味
扇貝都索晒d蒜蓉味
豉椒炒蟶子
同炒蜆一樣味
蟶子好肥味, 啖啖肉, 肉質夠彈牙
黃金蝦
睇下碟底d黃金
就知夠晒味
忍唔住係咁lam d殼, 停唔倒口

蝦肉都新鮮, 肉質夠實
咸魚炒芥蘭
芥蘭唔苦
加左咸魚, 多左一種咸香, 好好味
琵琶豆腐
豆腐外皮有d煙韌, 入面都幾滑, 唔錯
清蒸鮑魚仔
鮑魚肉質彈牙
簡單清蒸淋d豉油上面已經唔錯
埋單見倒張單出奇地貴
但因為係手寫單, d字好撩
研究左好耐, 勉強睇倒少少字
同佢講, 原來計多左$500

好彩睇下張單, 建議大家真係睇清楚
唔係話黑店, 哩間係老字號, 我都相信係侍應寫錯
2011-03-26