2011-03-21
上星期師傅終於不敵病魔, 打了場敗仗, 所以亦趁機休息左幾天; 但喺未休息前, 師傅還是需要食飯醫肚, 加上見病病地, 就諗住清清地食碗粥, 忽然間師傅腦海浮現出呢間食店, 每次經過都大排長龍, 好似好架勢咁, 就值著呢一次, 師傅決定會一會, 睇下係咁咁耍家先!大約十二時零五分去到食店, 店內已經高朋滿座, 師傅雖然一支公, 還得在門口等一等, 可幸等候時間唔長, 店員安排師傅坐底後, 望下餐牌就打算落單, 本來打算柯打一碗白粥, 但為免個口越食越淡, 所以最後還是揀左皮蛋瘦肉粥, 配上呢間食店馳名的炸兩; 落完單再望下其他食客, 見有甚多食客揀選炒麵, 師傅有見及此, 即刻補多張飛, 加多碟炒麵! 皮蛋瘦肉粥膽拖大熱炸兩同次熱炒麵, 一膽兩腳呢次都應該冇死; 話都冇咁快皮蛋瘦肉粥率先登場, 而炒麵亦都唔慢, 稍為等得耐的竟然係炸兩; 於是師傅即刻試下碗粥, 皮蛋瘦肉粥嘅粥底都算綿, 但未算好綿, 相比下師傅覺得七喜的粥底更加綿, 可幸味道清淡, 冇味精, 入口都十分舒服; 皮蛋水準屬於一般, 當然唔係糖心, 亦一如以往的皮蛋有重金屬味, 師傅覺得一普通; 瘦肉相對地令師傅十分驚喜,
皮蛋瘦肉粥膽拖大熱炸兩同次熱炒麵, 一膽兩腳呢次都應該冇死; 話都冇咁快皮蛋瘦肉粥率先登場, 而炒麵亦都唔慢, 稍為等得耐的竟然係炸兩; 於是師傅即刻試下碗粥, 皮蛋瘦肉粥嘅粥底都算綿, 但未算好綿, 相比下師傅覺得七喜的粥底更加綿, 可幸味道清淡, 冇味精, 入口都十分舒服; 皮蛋水準屬於一般, 當然唔係糖心, 亦一如以往的皮蛋有重金屬味, 師傅覺得一普通; 瘦肉相對地令師傅十分驚喜, 皆因瘦肉十分滑身, 唔乾唔老, 同一般嘅皮蛋瘦有好多分別, 所以都算唔錯!
至於炒麵就絕不做作, 除了銀芽外就冇其他配料, 簡簡單單, 加上炒得十分夠鑊氣, 麵身爽口, 味道亦洽到好處, 唔需要加甚麼醬料已經好好味, 加上銀芽爽身亦唔腥, 整體水準不俗, 唔怪得咁多食客都有柯打啦! 最後係大熱炸兩, 炸兩配上少少豉油已經十分吸引, 皆因腸粉夠滑, 而內裡嘅油炸鬼又夠脆, 外滑內脆, 非常出色, 絕對係必食之選!
總括黎講食物質素頗佳, 服務態度亦可, 環境就比較細小擠逼, 價錢亦算合理, 三款食物, 十九蚊一碗粥, 十一蚊炸兩, 八蚊碟炒麵, 埋單三十八蚊, 喺呢個環頭算得上合理, 不過不能叫抵食! 呢條一膽兩腳連贏果然大熱跑出, 好彩師傅補飛成功, 先至冇咩損失! 師傅深信如果不是病, 就一定唔會黎呢間食店, 皆因師傅冇咁好心機喺度等位, 但病倒了就得屈服, 正因如此才能一試呢間食店! 除非師傅又病啦, 否則再黎機會不大, 不過笑臉係值得一比!