2019-02-04 97 浏览
今日同阿媽去左尖沙咀shopping,雖然堅係超多人,但好彩好快就買完野。呢個時候梗係要搵野食!阿媽麻麻地西餐,所以就搵中式野。望見呢間鋪有小籠包,又有台灣野食,應該岩阿媽食。雞絲粉皮,青瓜仲好新鮮,粉皮都好幼滑,而麻醬又唔會太多,味道又香又唔算濃。元盅雞湯,飲落清得黎好重雞味,亦都唔喊,飲唔出有味精。醉雞,全部都只係得肉無骨,酒味甚濃,冰涼得黎又帶有酒香。台灣甜不辣,其實係炸魚片,新鮮炸出黎面仲脆脆地,啲醬酸酸甜甜的。台式擔擔撈麵,麻醬好香, 無太多既湯,撈完後有啲似麻醬撈麵, 香而不溜,只係稍為辣左少少。蝦肉蒸餃,入面包左蝦同豬肉做餡,有肉味就唔會剩係得蝦味咁寡,而且會更有口感。爆汁牛肉餡餅,入面有飽滿既牛肉餡,同埋仲有好多肉汁喺到,所以食嗰時要小心~酥炸黃花魚,薄薄既一層脆皮食落有如炸魚皮一樣,魚肉一樣照舊鮮甜滑溜。皮唔算薄,但就可以夾上黎唔會串,可以飲返哂入面啲湯,蟹黃味唔太濃烈,味道恰到好處。

望見呢間鋪有小籠包,又有台灣野食,應該岩阿媽食。

雞絲粉皮

元盅雞湯,飲落清得黎好重雞味,亦都唔喊,飲唔出有味精。
元盅雞湯

醉雞,全部都只係得肉無骨,酒味甚濃,冰涼得黎又帶有酒香。

台灣甜不辣

爆汁牛肉餡餅
蟹黃小籠包
  • 蟹黃小龍包
2019-02-04 29 浏览
小籠包一直都係我最愛🥰 同朋友係isquare揀緊有咩食既時候,見到金牌小龍就決定好今晚既晚餐😆即刻整翻2籠小籠包食下先。叫咗金牌小籠包 ($38)同蟹黃小籠包 ($48) 金牌小籠包個肉味好鮮甜,個湯好濃,皮薄餡靚。朋友就鍾意食原味,而我自己就鍾意蟹黃小籠包多啲🤤 蟹黃味道好濃,但係亦都唔會蓋過小籠包原來既鮮味。菜肉餛飩湯 ($42) 呢個湯入邊係有蛋花榨菜等等嘅材料,飲落去味道都偏濃,但係雲吞食落去就唔係好吸收到湯既味,餡料都新鮮。蟹黃瑤柱扒西蘭花 ($88) 呢碟西蘭花擺得超靚~ 蟹黃味道都食得出,揀呢碟做今晚既蔬菜係冇揀錯👍🏻糖醋排骨 ($72) 其實味道同外觀都係咕嚕肉,只不過係有骨既版本。酸酸甜甜,外脆內軟,食落好好味😆蝦仁肉絲蛋炒飯 ($62) 蝦仁好爽口彈牙,但係炒飯略嫌小小唔夠火喉同味道,個人都係鍾意鼎泰豐既蛋炒飯。呢度炒飯用既飯粒都係煙韌既不過~整體來講呢度既野食算都幾好🤤

整體來講呢度既野食算都幾好🤤
2019-02-03 52 浏览
今天原本想去美麗華的鼎泰豐,怎知年尾周關門不做生意,冇辦法,走去了尖沙咀iSquare看看有什麼可吃,見到金牌小籠包,未試過,看看價錢,的確是平宜,以為遇到價廉物美的食店,於是點了小籠包,醉雞,牛筋麵等。嘩!啲味道跟鼎泰豐差幾條街,最好食只是鍋貼,其他的真係好普通,食食吓重有小强走上枱面,當堂冇哂胃口。講真啲質素真係麻麻,食到滯咗,急急食完俾錢走人,真係唔會有下次!這樣好的位置,但是食物唔配合,真係唔知可以做幾耐。
2019-02-02 45 浏览
今天想吃小笼包,之前就收藏了这家,一直都没有去,今天就去试试吧,到了店点了小龙,还可以吧,48元五个,然后黄金虾,说实话有点淡,但是还可以,烤麸一般般啦,太硬了,还有个狮子头,没有咸蛋黄和图片不一样,有点失望
2019-02-02 186 浏览
好多朋友知道我轉咗工喺尖沙咀,返工最大嘅幸福就係多國菜色雲集,雖然價錢未必度度都好平,但喺當中總會有啲好抵食高CP。. 呢間❇️金牌小龍就係我轉咗新工之後,食得最多嘅一間飯堂。午餐晚餐夾埋已經嚟超過六次,今次再嚟,有部分菜式係重複再食,有部分菜式係一啲新嘅嚐試,係依然驚喜,保持水準,價錢繼續親民貼地。. 👉🏻原盅雞湯 原盅茶樹菇排骨湯熱到出煙嘅燉湯,味道清甜,雖然落咗排骨同埋雞肉,但係一啲都唔會油,冬天飲暖笠笠。. 👉🏻翡翠瑤柱小籠包早幾次都係叫原味嘅,今次試下特別啲;肉汁依然濃郁,中心發出淡淡嘅瑤柱香味,兩個人食一份,五隻絕對滿足!. 👉🏻齊菜餛飩湯雲吞皮薄餡靚,湯底清甜,齊菜口感爽口,係一樣幾好嘅小食。. 👉🏻台式麻醬撈麵上次食午餐都推介咗朋友嚟食,真係好鍾意食呢個撈麵,麵質彈牙,麵粉味唔會好重,芝麻醬份量適中,絕對足夠,但係又唔會過份地多,可以配啱啱一碗嘅麵量。. 餐廳地方大,冇驅趕壓力,食完自己攞張單出去,結帳都幾方便,上菜速度超級快快,約唔使十分鐘,所有嘅菜式已經上齊,而且仲熱辣辣👍
呢間❇️金牌小龍就係我轉咗新工之後,食得最多嘅一間飯堂。

👉🏻原盅雞湯 原盅茶樹菇排骨湯

👉🏻翡翠瑤柱小籠包
👉🏻齊菜餛飩湯

雲吞皮薄餡靚,湯底清甜,齊菜口感爽口,係一樣幾好嘅小食。
👉🏻台式麻醬撈麵
2019-01-23
2019-02-02 26 浏览
一要我諗食咩我個腦次次都會想食中菜,中菜真係好好味。我搵左哩間喺isquare 既食小籠包、上海野,幾好味呀樣樣菜色都,而且坐得舒服。門面係咁既,喺3樓。入到餐廳都好大間,空間感十足,每張台擺得唔密。打開第一版見到小籠包已經好興奮,好中意食呀。有多款粉麵同飯揀,好多選擇。原盅雞湯 $52屋企少飲湯所以出街都中意叫湯飲,見到雞湯好似幾正咁,飲到好濃雞味,足料靚湯,唔多油,但可以淡少少。金牌小籠包 $38/5隻$38有5隻好抵,食過都係尖沙咀其他店$38得3隻。小籠包包住好多湯,仲要係皮簿唔易穿,夾起打個卡都冇難度。瑤柱菜粒蛋炒飯 $68哩個炒飯又係好足料,落左好多瑤柱,好咸香,飯粒炒得好乾身而且唔油,好好味。豆沙鍋餅 $45酥皮好鬆脆,夾有好多紅豆含,襯熱食口感更佳!
入到餐廳都好大間,空間感十足,每張台擺得唔密。
打開第一版見到小籠包已經好興奮,好中意食呀。
有多款粉麵同飯揀,好多選擇。
原盅雞湯 $52
金牌小籠包 $38/5隻
瑤柱菜粒蛋炒飯 $68
豆沙鍋餅 $45
酥皮好鬆脆,夾有好多紅豆含,襯熱食口感更佳!
  • 金牌小籠包
  • 瑤柱菜粒蛋炒飯
2019-02-01 26 浏览
入到去睇menu 好耐都落唔到單 原因係太多菜式 揀唔落手 最後就揀左蟹黃小籠包 水煮牛肉 豬肉白菜餃 鹽蘇雞同埋牛肉面。 小籠包 個汁唔夠多同香 皮都厚左小小 水煮牛肉就不過不失 如果切得大塊啲會更好鹽蘇雞 新鮮炸 幾有誠意 不過落漏左鹽 牛肉面都係普通水準 全晚最欣賞就係豬肉白菜餃 好香 好好食。服務態度幾好 坐得都幾舒服 不過食物有進步空間。
入到去睇menu 好耐都落唔到單 原因係太多菜式 揀唔落手
2019-02-01 25 浏览
朋友介紹尖沙咀I Square 開咗一間精緻的上海菜餐廳,而且好抵食,今晚就訂座來食晚餐。餐廳位置方便易搵,環境寬落舒適,好在一早訂咗位,一來到就可以入座。食上海菜必點的小籠包,金牌小籠包,$38/份,即整熱辣辣,皮薄餡多,一咬開流出满满的湯汁,味道清甜嫩滑,煙韌可口。黃金大蝦,$98,蝦好大隻,外殼沾满香濃的流沙蛋黃去炸,味道惹味,炸得蝦殼香脆,蝦肉嫩滑鮮甜。黃魚麵,$62, 麵汁偏爽滑,食得出係手工拉麵,精心之作,黃魚魚肉嫩滑鮮甜,魚皮煎得香脆入味,湯係鮮甜的魚湯味,鮮甜美味。鮮蝦餛飩湯,$48,份量多,皮薄而爽滑,蝦肉彈牙爽口。尖椒皮蛋,$32,皮蛋切開一尖角,賣相吸引,辣醬味道濃郁,味道偏辣,皮蛋中間流心香甜,入口爽滑。

鮮蝦餛飩湯,$48,份量多,皮薄而爽滑,蝦肉彈牙爽口。

2019-02-01 39 浏览
剛與朋友們在isquare看電影,於是便到了這間中式精品餐廳-金牌小龍🐉,去品嚐是否「真龍」?冷盤叫了台式皮蛋肉鬆豆腐,豆腐滑嫩,皮蛋香口,十分好吃。之後叫了菜粒瑤柱炒飯,味道不錯,但份量只夠一人食用。朋友愛好點心,於是叫了小籠包、煎餃子和生煎包,味道不過不失,欠缺特色。朋友看見餐廳推薦粉蒸排骨,但一上枱,賣相很差,味道欠佳,完全不知道自己在吃排骨還是肉餅!☹️朋友吃了一口已經不想再吃了,失望。最後叫了一個甜糕點,希望能為這餐增添一點色彩,赤豆鬆糕賞相確實繽紛,但味道就很一般,不試可也。整體來說,「金牌」小龍真的名過其實,有很大進步空間。

冷盤叫了台式皮蛋肉鬆豆腐,豆腐滑嫩,皮蛋香口,十分好吃。

之後叫了菜粒瑤柱炒飯,味道不錯,但份量只夠一人食用。

粉蒸排骨

赤豆鬆糕

整體來說,「金牌」小龍真的名過其實,有很大進步空間。

2019-02-01 33 浏览
可能你會覺得來得尖沙咀iSquare食飯, 預左唔會平, 但呢種觀念需要改變,講緊既係呢間上海餐館「金牌小龍」,價錢相宜。餐廳位於商場既3樓,裡面其實都算幾大,座位多,裝修都唔錯,有特色。當晚入座時大約有八成坐滿,留意到其實都有不少遊客光顧。餐廳選擇其實都算多,一看店名就知主打小籠包,當然係必點。選擇比較多款,我地就叫左金牌小籠包。一籠五個,唔需要四十蚊就有一籠, 抵食!小籠包皮薄餡靚,裏面好多湯汁,配合薑絲和黑醋,味道一流,不比外面有名的差。我地叫左個元盅雞湯。湯最重要當然夠熱,上檯時已經感受到那種熱度。湯既味道清甜唔油膩,飲落覺得好滋養。而雞肉唔算滑,可能煲得太久了。紅燒牛肉麵既湯底非常濃郁,份量也不少,足足四大片,食落有牛味而且有口感。而麵質唔算好彈牙煙韌,屬於正常水平,若彈牙些會更吸引。乾拌薺菜餛飩既皮薄,饀料也算豐富,配上豉油醬汁再拌一拌,不過略嫌味道有點淡。醉雞花雕既酒味比我想像中濃,再加上人參既清香,味道出乎意料地好,而雞肉也入晒酒味。月頭去台灣品嘗了永康既粉蒸排骨,返到香港見到自然想找回那種感覺。我覺得排骨和薯仔味道還好,不過排骨似乎有點粉,有待改善。餐廳新品推介,當然

金牌小籠包

紅燒牛肉麵

乾拌薺菜餛飩

粉蒸排骨

餐廳新品推介,當然要試一試。脆皮松板豬外層煎得乾身,但入面依然充滿肉汁。香口脆邊,肉質爽口。

脆皮松板豬

味道與價錢,值得一試!
金牌小籠包
紅燒牛肉麵
脆皮松板豬
其實 我還蠻喜歡吃中菜尤其上海菜女生們聚餐很少挑中式 通常食西餐也許 是因為有種既定的老土印象吧意外地在Isquare見到間靚靚上海菜相約好友來聚舊 小清新木頭系裝修配上大草牆大梳化 簡直像靚靚cafe明顯與我們兩位文青好合襯(大誤)-🥟金牌小籠包 $38/5隻招牌要試試 湯汁使包下墜可見皮薄豬肉內餡不大但多汁 夠味可惜略咸-🍄手撕杏鮑菇 $38 看起來不像手撕似刀切 但沒有深究吃起來帶點台灣味 開胃的醋酸與辣🐖上海風味肉 $52 其實就是肴肉 肉比例很少而肉凍多較失色的一道 不平衡而且不溶於口-🐟水煮魚 $88魚塊沒骨頭很方便食用 份量也很多魚下方是薯粉 香辣煙韌之餘很飽肚超吸味所以勁辣 本大貓有點吃不消-🥦蟹黃瑤柱扒西蘭花 $88女生總愛叫蔬菜 選了這款較特別的茨汁濃郁瑤柱絲很多 味道恰到好處健康之餘又好味 成為我們今晚最愛-🐓元盅雞湯 $52不似港式濃郁 是台灣清燉雞湯味道足料 雞件很多而且燉到骨頭也化開-🥂House white wine @ $40 正常吃中菜配茶 這裡卻有不少酒類我們兩個怪人 不 不 文人 選擇配酒文人在文青店 吃著小籠包摸酒杯底有種異樣的反差萌 聊到店家
其實 我還蠻喜歡吃中菜尤其上海菜
女生們聚餐很少挑中式 通常食西餐
也許 是因為有種既定的老土印象吧
意外地在Isquare見到間靚靚上海菜
相約好友來聚舊 小清新木頭系裝修
配上大草牆大梳化 簡直像靚靚cafe
明顯與我們兩位文青好合襯(大誤)

🥟金牌小籠包 $38/5隻

有種異樣的反差萌 聊到店家也關門
說真的夜晚喝茶我會失眠 這樣很好
喜歡寧靜清新的店 喜歡微醺的我們
2019-01-27
間唔中lunch 都會黎食既,不過近排發覺除左食物質素 下降,服務質素都大大下降,甩單嚴重。同同事黎呢間食,試過叫一個set 等左廿分鐘都未黎就問 侍應話睇下結果話整緊架啦, 過左5分鐘再問另外一個之後話整緊,而且都答得唔好老脾咁算啦。。。不過等多5分鐘未有再問另一個高級,兼我地開始不滿 佢先認真睇,原來甩左單,所以服務真係好差好垃圾。黎過唔少次不過甩單唔止一次架啦,追都追到火。食物方面,呢個炸雞脾還可以的,口感還可以,不過配菜少d同飯份量比較少。食過lunch set, 海鮮麵,不過海鮮得幾粒,魷魚得兩粒,近乎無咁濟,質量非常差了。總結服務質素非常差,食物就睇下你叫左咩食啦。

黎過唔少次不過甩單唔止一次架啦,追都追到火。

總結

服務質素非常差,食物就睇下你叫左咩食啦。

午餐
2019-01-28 18 浏览
呢日同屋企人嚟到尖沙咀 iSQUARE 3/F 嘅金牌小龍食飯。餐廳裝修感覺清新,座位闊落坐得舒服。金牌小籠包 ($38) - 皮薄得嚟帶點煙韌,入邊包住鮮嫩嘅豬肉餡及肉湯,一啖一隻,滋味好食。牛肉小籠包 ($42) - 自己第一次食牛肉做嘅小籠包,牛肉腍滑;肉湯鮮甜,原來以牛肉做小籠包餡都好好食。梅菜鍋貼 ($38) - 以甜梅菜及豬肉做餡料,鍋貼皮十分薄,底部煎得香脆,有創意又好食。鹵大腸 ($45) - 炆得夠腍仍然保持到大腸嘅鮮味,鹵得入味十分唔錯。尖椒皮蛋 ($32) - 浸喺紅油汁入面嘅皮蛋上面鋪滿青紅椒、生蒜粒及花生,各種味道鮮明得嚟又十分夾,口感都豐富,好食。菜肉紅油抄手 ($38) - 抄手嘅餡料味道鮮甜,配上香辣嘅紅油醬汁,夠晒惹味。台灣紅燒牛肉麵 ($52) - 厚切牛腱炆得十分腍,湯底牛味香濃中帶點辣,麵條口感滑溜,在索滿鮮味湯底後就更加好食!酸湯肥牛麵 ($38) - 湯底顏色清澈,味道辣中帶酸嘅湯底令肥牛更加鮮甜,麵條口感滑溜,十分唔錯。香糟豬尾 ($32) - 香糟汁帶少少鹹味及酒香味,豬尾肉質爽口,索滿香糟味後就更滋味。手撕杏鮑菇 ($32) - 香辣爽

手撕杏鮑菇 ($32) - 香辣爽口,值得一試。

四喜烤麩 ($24) - 味道香甜,口感彈牙得嚟帶少少煙韌,既解辣又好食。

呢度食飯座位舒服、食物選擇多多、價錢實惠、味道亦唔錯,絕對係一個唔錯嘅選擇。
2019-01-28 38 浏览
在isquare 看電影前,最適合在商場即場搵食。Isquare 三樓大部都是食肆,食小籠包子興致勃勃,就選了金牌小龍。看到餐牌,每樣食品不是太貴,和男朋友瘋狂地叫了。元盅雞湯及茶樹菇排骨湯,前者濃郁雞湯鮮味,後者清甜滋潤,飲完之後都無口渴,無味精抵讚。金牌小籠包及蟹黃小籠包,我自己還是覺得原味的金牌小籠包最好,蟹黃的咸蛋王味出眾,蓋過了蟹皇的鮮味,但整體還是多湯美味。我們叫了多款小食,水晶蛋,醉雞,韭菜鍋貼。水晶蛋蛋黃還流著,醉雞有著花雕酒及甜甜地,鍋貼雖然賣相有點煎燶了,但還是鎖著肉汁,配上辣椒醬就更佳。酥炸黃花魚,不會因為炸過後破壞了魚肉的嫩滑,點千島沙律醬會減輕油膩感。台式擔擔撈麵,這個好辣而且有點麻,連食得辣的男朋友也頂不住。最後要拍一拍全枱野食的情景,是次消費450元兩個人。

元盅茶樹菇排骨湯

金牌小籠及蟹黃小籠

水晶蛋(2份)
韭黃鍋貼

台式擔擔撈麵

最後要拍一拍全枱野食的情景,是次消費450元兩個人。

2019-01-25
元盅茶樹菇排骨湯
金牌小籠及蟹黃小籠
水晶蛋(2份)
韭黃鍋貼
2019-01-28 23 浏览
放工來了尖沙咀晚飯,因為朋友說想食小籠包,所以我們來了金牌小籠,因為大家都未試過這間。 Isqure的這間店環境好大,夜晚仲唔使等位,幾好。我們以為這邊遊客多,價錢會係遊客價,但又唔係喎,這裏的價錢也很實惠。餐紙上的選擇也多。因為我們都餓,所以都點得不留手。先來的牛肉湯,看上去很清,但味道夠濃,大大塊牛肉在內,夠熱又夠味,好飲!! 水晶蛋雖然有流心的效果,但半熟的蛋黃想不到咁好食,加入的黑松露令其味道提升,絕對值得一試的小食。金錢肚帶點麻辣,但夠爽口;豬脷夠爽帶酒香,而且份量多。紅燒豬手大大隻,炆得好稔,入口啲骨肉自動分離,滿滿的膠質,我喜歡。 到了招牌的小籠包,熱辣辣的上枱,這裏的小籠包,皮比其他的厚一點,但亦做到汁的效果,食時要小心燙口,質素黎講都幾滿意。 蝦仁燒賣是我點的,口感較扎實,有別於失們平常食開的燒賣,造型肥肥地,但入面包著糯米,所以食完幾飽肚。朋友問我薺菜係咩黎,我只能說薺菜餃好食!!! 這裏的醉雞很特別,它是經過處理的雞肉,扎成一片片,免卻了吐骨的麻煩。啱啲懶人如我。甜品滿心期待食燉奶,可惜暫停供應,所以我們點了豆沙鍋餅。這個鍋餅做得酥香鬆化,熱辣辣之餘豆沙不會過甜,

甜品滿心期待食燉奶,可惜暫停供應,所以我們點了豆沙鍋餅。這個鍋餅做得酥香鬆化,熱辣辣之餘豆沙不會過甜,有點喜出望外。

整體來說,,這裏的性價比頗高,食物價錢不貴而且份量也多,味道也是討人歡喜的,想食得清淡健康一點的話,不妨來這裏食個便飯。

2019-01-17
  • 牛肉湯,