2010-06-06 21 浏览
與舊同事聚餐, 講起去元朗食日本餐... 得知原來金田長壽司喺tst都有分店.. 嘩, 正!! 方便d....服務員態度良好, 好有一機介紹食品.. 佢介紹咗嘅salmon belly sashimi真係好正!! 好肥美, 好新鮮 刺身船 - salmon, ama ebi, uni, tako, hamachi, akagai, tuna, hotate... 全都好新鮮, 又大件... 好滿足 食完已經有d飽... 哈哈鰻魚炒飯 - 足料, 多魚, 夠味.. good焗蠔 - 蠔呢家嘢, 一唔新鮮就好難食.... 呢個焗蠔絕對穩陣!!仲有soft shell crab hand cone, crab meat salad, bbq squid... 全都好有水準!! 下次一定會再去, 實在有太多嘢未試到!!!!

食完已經有d飽... 哈哈

鰻魚炒飯 - 足料, 多魚, 夠味.. good

鰻魚炒飯
2010-06-06
鰻魚炒飯
2010-06-04 19 浏览
這天晚上與友人準備看五月天演唱會前來到尖沙咀 找到這間壽司店外面一直在下雨,我一進店,服務員也很有禮貌地叫我把傘放入筒每張臺有2個鐘既時間食野,餐牌上仲有教點食長壽司八吋三文魚長壽司---味道非常鮮味 油份好夠八吋牛油魚長壽司---這種魚類未食過 口感特別“新”火山卷-- -嘩!!真係好大份啊!!我和友人都目定口呆咁望住尼個”巨型壽司”O左咀 一層厚厚既蟹子沙律响三文魚卷上,飽滿地包住 而因為太巨大都唔知點樣開始食,,, 如果個口大可以啲,,,一嗌放入口一定係最高享受!七味雞翼(5隻)--- 七香味,食落去有小小脆,配飯正芝士雞肉豆腐飯---小芝士重豆腐味,味道淡左小小,個飯要加七味粉調味吃到一半,竟然有服務員主動介紹當天特色甜品.可惜當我們考慮想要時,當天的限量甜品,快速地售罄了很久都沒有找到這麼有水平的日本餐廳!!價錢又平 好味 下次一定要再黎!!
這天晚上與友人準備看五月天演唱會前
來到尖沙咀 找到這間壽司
外面一直在下雨,我一進店,服務員也很有禮貌地叫我把傘放入筒
每張臺有2個鐘既時間食野,餐牌上仲有教點食長壽司

八吋三文魚長壽司---味道非常鮮味 油份好夠
八吋牛油魚長壽司---這種魚類未食過 口感特別
一層厚厚既蟹子沙律响三文魚卷上,飽滿地包住
而因為太巨大都唔知點樣開始食,,,
如果個口大可以啲,,,一嗌放入口一定係最高享受!
七味雞翼(5隻)--- 七香味,食落去有小小脆,配飯正

吃到一半,竟然有服務員主動介紹當天特色甜品.
可惜當我們考慮想要時,當天的限量甜品,快速地售罄了

很久都沒有找到這麼有水平的日本餐廳!!
價錢又平 好味 下次一定要再黎!!
火山卷
七味雞翼
日本和風圖
  • 八吋三文魚長壽司
2010-05-31 11 浏览
同事說這家餐廳不錯.. 決定今天就在這裡進行午餐!環境一般.. 沒有什麼特別.. 服務員的服務不熟練.. 像是新人般.. 什麼也不懂!食物款式質量算是可以.. 至少有招牌菜.. 有些特色..刺身新鮮.. 但不夠甜美..特大壽司上的魚生份量足夠.. 肥大而新鮮.. 很爽口..長壽司有特式.. 味道一般..招牌壽司尤如拳頭般的大.. 反而炸物不是太好.. 麵粉太多.. 亦不像剛剛炸起似的..甜品雪糕賣相不錯.. 有心思!整體來說算是可以.. 嚐一嚐也沒壞!
同事說這家餐廳不錯.. 決定今天就在這裡進行午餐!

環境一般.. 沒有什麼特別..
服務員的服務不熟練.. 像是新人般.. 什麼也不懂!

食物款式質量算是可以.. 至少有招牌菜.. 有些特色..
刺身新鮮.. 但不夠甜美..
特大壽司上的魚生份量足夠.. 肥大而新鮮.. 很爽口..
壽司有特式.. 味道一般..
招牌壽司尤如拳頭般的大..
反而炸物不是太好.. 麵粉太多.. 亦不像剛剛炸起似的..
甜品雪糕賣相不錯.. 有心思!
整體來說算是可以.. 嚐一嚐也沒壞!
2010-05-31 7 浏览
中午有時間就走遠小小來到這裡我都幾喜歡這裡餐廳地方雖然不是大檯和椅子也放置得有小小密但沒有逼的感覺,坐落都幾舒服這裡的燈光不是很光反而有點暗暗地同街道外很不同很有悠閒的氣氛,有點旁晚的味道叫了一個''炭燒豬軟骨定食''以前有試過了,令我很難忘食物有 '炭燒豬軟骨' '三文魚刺身' '劍魚刺身"...豬軟骨真是試過就記得味道好之餘食落去咬豬軟骨的時候很爽燒得不硬,沒有燶之餘顏色有很美麗三文魚刺身同劍魚刺身都很多魚油肥美,新鮮,都很好味日本菜當然還有涼拌同米飯啦都唔錯,很享受這餐日本菜
中午有時間就走遠小小來到這裡
我都幾喜歡這裡
餐廳地方雖然不是大
檯和椅子也放置得有小小密
但沒有逼的感覺,坐落都幾舒服
這裡的燈光不是很光
反而有點暗暗地同街道外很不同
很有悠閒的氣氛,有點旁晚的味道
叫了一個''炭燒豬軟骨定食''
以前有試過了,令我很難忘
食物有 '炭燒豬軟骨' '三文魚刺身' '劍魚刺身"...
豬軟骨真是試過就記得
味道好之餘食落去咬豬軟骨的時候很爽
燒得不硬,沒有燶之餘顏色有很美麗
三文魚刺身同劍魚刺身都很多魚油
肥美,新鮮,都很好味
日本菜當然還有涼拌同米飯啦
都唔錯,很享受這餐日本菜
2010-05-28
2010-05-28 5 浏览
友人生日, 一行七人一齊去食金田. 同我上一次黎一樣, 水準都唔錯. 因為今次多人o既關係, 試o既食物亦都多o左除o左長壽司, 火山卷之外, 我地亦都點好多其他野食刺身, 雞翼, 燒牛舌, 燒豬頸肉, 魷魚筒, 餃子, 炸芝士年糕等等值得一提o既係, 當個火山卷一上場全枱人都好興奮之但係, 因為係真係超巨型所以比較難以入手, 最後仲整到散哂成枱都係最後每人夾埋壽星果份, 加埋個$50切餅費, 都只係$220, 抵!
因為今次多人o既關係, 試o既食物亦都多o左
除o左長壽司, 火山卷之外, 我地亦都點好多其他野食
值得一提o既係, 當個火山卷一上場
全枱人都好興奮
之但係, 因為係真係超巨型
所以比較難以入手, 最後仲整到散哂成枱都係

2010-05-15
庆祝纪念
生日
牛舌出奇地好吃!!(必食) 其他都不錯^^剛好當日有表演完了表演之後一大班人一起去金田長吃晚飯因為我不吃生的東西只好看看有什麼熟食(一般日式料理店主打都是刺生等,本不太抱希望)最後我點了 牛舌、雞翼和天婦羅拉麵~因為我沒有帶相機~都是朋友在拍照所以我手中沒有相= =先說天婦羅拉麵拉麵不過不失天婦羅十分不錯,雖然我不吃生東西,但也不喜歡一般食店把天婦羅炸到全熟甚至過火,令蝦的甜味大大減低! 這天婦羅不會不熟 (如果不是我不會吃XD”) ,但火候剛剛好不會令蝦太熟,算是不錯~牛舌和雞翼十分推介牛舌一分入味,一口咬下去濃濃的汁佈滿整個口腔,但又沒有太咸的感覺。但吃多了要飲水就是了XD”雞翼很好吃,但詳細有點忘了XD” (只記得不錯XD”)朋友還吃了甜品和雪糕,但我對甜品沒太大興趣沒有吃。但看朋友來到的甜品,都很大份@@ 而且賣相不錯XD另外賣單平均只需一百多一個人,算是非常抵食!下次自己再去試別的!(下次我會帶相機影給大家看的了XD)P.S唯一不好的是如果沒有訂位,晚上要等一下才有位@@(常常要排隊@@)大家去吃盡量打電話訂位吧~
牛舌出奇地好吃!!(必食) 其他都不錯^^

剛好當日有表演
完了表演之後一大班人一起去金田長吃晚飯
因為我不吃生的東西
只好看看有什麼熟食
(一般日式料理店主打都是刺生等,本不太抱希望)
最後我點了 牛舌、雞翼和天婦羅拉麵~

因為我沒有帶相機~
都是朋友在拍照
所以我手中沒有相= =

先說天婦羅拉麵
拉麵不過不失

牛舌和雞翼十分推介
雞翼很好吃,但詳細有點忘了XD” (只記得不錯XD”)

另外賣單平均只需一百多一個人,算是非常抵食!
下次自己再去試別的!
(下次我會帶相機影給大家看的了XD)

P.S
唯一不好的是如果沒有訂位,晚上要等一下才有位@@
(常常要排隊@@)
大家去吃盡量打電話訂位吧~
2010-05-15
庆祝纪念
纪念日
  • 牛舌,雞翼,天婦羅拉麵
2010-05-27 7 浏览
同成班朋友完event去食竟然係度搵到我的刺身新寵!極大隻帶子實在太正七味雞翼好食~呢度d service唔錯~一坐低就有人講下有乜新野同推介~~雖然唔係專業食家,但係成班日開開心心~又見到d刺身大大件咁抵食呢間真係值得一試再試
同成班朋友完event去食

竟然係度搵到我的刺身新寵!
極大隻帶子實在太正

七味雞翼好食~
雖然唔係專業食家,
但係成班日開開心心~又見到d刺身大大件咁抵食
呢間真係值得一試再試
三文魚怪的我終於搵到新寵
七味雞翼一個字:正!
見到朋友不停encore~一試之下讚!
咁多人黎到一定要挑戰XD
三文魚怪的我終於搵到新寵
七味雞翼一個字:正!
見到朋友不停encore~一試之下讚!
咁多人黎到一定要挑戰XD
2010-05-27 1 浏览
考完最後一日exam,終於可以舒一口氣,安安靜靜等成績.同班同學約返出來了解各自考成點,又安排下跟住點,就擇個中間位,佐敦,睇過有線廣告見到有間壽司好抵食的,正!!!!!!係我地學生哥學生妹之選,不過位置上就有點不方便,不太容易找,唔通食好野,真係要千辛萬苦???終於來到,選左window位,一行6人,邊食邊傾,考試壓力全部沒有了,最開心就是這個時候,而且環境舒適,坐得都舒服,this is my life,呵呵~~~~講返野食,同有線講既一樣,真係好大件,好多料,我見住對個女同學睇到個樣r,,正阿,靜係li個表情,都直回票價,我地叫左最出名既:『好似個頭甘大既火山卷,』li個好好食,三文魚,蟹子,沙律,蟹柳等,加起來很match~~~~另叫了8吋長壽司,蟹子沙律,7味燒雞亦.個雞亦燒到好正,外層燒得剛剛好,!!!!!!!!!!!!!!!!!!外表吸引的7味粉+雞亦的油份+鐘意食雞亦的我=絕配全部都係抵食之選,個8吋壽司,由於得8件,所以我地就猜,睇下邊到可以擇先,我第2,當然選了鰻魚my favourite .最後賣單就人,好期待下次有同樣晚餐^^

外表吸引的7味粉+雞亦的油份+鐘意食雞亦的我=絕配
最後賣單就人,好期待下次有同樣晚餐^^
2010-05-25
2010-05-25 4 浏览
班friend有人生日,順道聚會,同好耐冇見的朋友見面,所以搞過生日會大家都同意夾份來金田食日本壽司,因為人多,大約等左半個鐘度先可以入去今餐都算豪了,金田不是平咖,D野,係咁叫野食不過都好,D野是都幾好味都算沒來錯,我們都幾嘈下,希望沒有嘈到夾離枱都叫左幾多野,最好吃的是火山卷^^b火山卷,很大,有一個拳頭大,很多料,好吃炸蝦天婦羅,脆,香帶子壽司,新鮮,好味。三文魚,鮮甜秋刀魚,沒咩味道日本魷魚,好雪白三文魚腩,食落好肥美七味雞翼,味道太正^0^ 肉質鮮嫩,同出面的比起來,實在有過之而冇不及服務都幾好^^

今餐都算豪了,金田不是平咖,D野,係咁叫野食

不過都好,D野是都幾好味

都算沒來錯,我們都幾嘈下,希望沒有嘈到夾離枱

都叫左幾多野,最好吃的是火山卷^^b

火山卷,很大,有一個拳頭大,很多料,好吃

炸蝦天婦羅,脆,香

帶子壽司,新鮮,好味。

三文魚,鮮甜

秋刀魚,沒咩味道

日本魷魚,好雪白

三文魚腩,食落好肥美

服務都幾好^^
2010-05-22
2010-05-25 3 浏览
之前和女朋友曾經到此店光顧一次,其實都覺得這裡的食物水準不錯,不過因為懶,所以沒有分享食評。今次相約朋友在這裡,由於我和我的客人都是好日本菜人仕,所以專誠到此品嚐日本正菜估唔到我的朋友比我更熟悉這間店舖的名物,所以交比他發版。三文魚刺身 - 一如所料,水準之作,由於非常大片,所以我這個大口男也要分兩次才戈月心心能食哂,感覺大件得黎,不失三文魚鮮味。珍寶帶子刺身 - 誇張都要比十個讚,可能基於自己超~喜愛食鮮帶子,加上唔洗講,又係好大件,同好鮮甜。牡丹蝦刺身 - 小弟見識小,真係唔知點解,竟然咁大個仔,未點o個呢味,所以冇得同其他日本店舖比較;個人感覺,十分鮮甜。七味雞翼 - 可能小弟十分好日本生野,對熟食冇咩特別要求,所以呢味可以講係不過不失。食到咁上下,朋友的靚女同事也加入,一齊品嚐日本正菜,呢一餐,在歡樂的氣氛下完成,所以我都忘記這裡的待應服務如何,anyway,近排在openrice看到很多關於日本菜的評論,都是借分享食物質素為名 (可能求其兩句唔好食,好難食~~),但實際卻勁插服務質素為實 ,所以在這裡都希望真誠分享對呢間店舖的真正感受,唔好成日小小野,就為插而插,忽略了欣賞店

估唔到我的朋友比我更熟悉這間店舖的名物,所以交比他發版。

食到咁上下,朋友的靚女同事也加入,一齊品嚐日本正菜,呢一餐,在歡樂的氣氛下完成,所以我都忘記這裡的待應服務如何,anyway,近排在openrice看到很多關於日本菜的評論,都是借分享食物質素為名 (可能求其兩句唔好食,好難食~~),但實際卻勁插服務質素為實 ,所以在這裡都希望真誠分享對呢間店舖的真正感受,唔好成日小小野,就為插而插,忽略了欣賞店舖的長處。
牡丹蝦刺身
三文魚 & 珍寶帶子刺身
2010-05-20
牡丹蝦刺身
三文魚 & 珍寶帶子刺身
  • 珍寶帶子刺身,牡丹蝦刺身
2010-05-23 6 浏览
天氣炎熱,下午2時多,係柯士甸道個邊,同女友唸住食個飯再去sq睇戲,甘就隨便擇間.剛剛收到傳單,就去這間金田.入到門口, 款待都ok,感覺幾熱情,入到去就可以見到整間餐廳,長方形,都算幾大,然後樓面和廚房都好樂意向你說日文歡迎光臨,而且叫到好大聲同幾好笑容,有小小溫馨感,係我地幾出乎意料之外.講返食品, 炸蝦天婦羅—個蝦食落脆卜卜,肉質鮮嫩,味道好香口,咬落去香口多汁,味道好有層次. 帶子壽司--甘香油膩,輕輕加點lemon已能帶出鮮味. 鰻魚壽司--燒得好靚,好香,而且好濃味,另外魚亦厚身,食落好有質感. 玉子壽司--都甜甜地, 好大件, 好厚身軟綿綿. 三文魚,吞拿魚,三文魚腩,li3樣好抵食,三文好肥魚. 七味雞翼-好野味, 好香口, 賣相非常吸引, 滴滴的肝油滲出, 真是不錯! 北寄貝,立魚-冇上次來食甘肥美,係咪去左跟阿gil去纖體?服務方面也唔錯,老娘好親切,賣單時了解我地覺得食物如何,當日不算太多人,都坐得幾舒服,常播日文歌曲,都幾好氣氛,另外有個waitress,好chef好好笑容,真是好cute so lovable.

帶子壽司--甘香油膩,輕輕加點lemon已能帶出鮮味.
玉子壽司--都甜甜地, 好大件, 好厚身軟綿綿.
三文魚,吞拿魚,三文魚腩,li3樣好抵食,三文好肥魚.
北寄貝,立魚-冇上次來食甘肥美,係咪去左跟阿gil去纖體?
2010-05-14
2010-05-23 1 浏览
很掛念這兒的巨型花之卷...前一排想來食的時候, 知道這兒沒有三文魚, 所以沒有來~今次來到, 三文魚比起以往咁多次食的更新鮮, 不過明顯來貨價貴, 切薄左...長鰻魚壽司呢... 除左第一次黎食既時候特別大&肥美, 之後再沒有出現過那般高質素的鰻魚了...劍魚都係冇咩鮮味, 唯獨牛油魚仍舊鮮甜~這次來到, 很好奇有新的火山卷, 仲可以淨係叫兩件~於是臨尾加左來試試... 其實都係冇咩特別~ 只係比以前多料少飯, 同埋有肉鬆~自己較喜歡舊版~ 因為我覺得壽司飯煲得好食的話唔洗多料~而且舊版佢會用粗切青瓜同原條蟹柳, 多左料反而用切絲? 結果咪就係食到好混亂囉... 成碟散哂仲要係粉碎果種......
很掛念這兒的巨型花之卷...

前一排想來食的時候, 知道這兒沒有三文魚, 所以沒有來~
劍魚都係冇咩鮮味, 唯獨牛油魚仍舊鮮甜~

這次來到, 很好奇有新的火山卷, 仲可以淨係叫兩件~
自己較喜歡舊版~ 因為我覺得壽司飯煲得好食的話唔洗多料~
而且舊版佢會用粗切青瓜同原條蟹柳, 多左料反而用切絲?

蟹子沙律~ 仍舊抵食夾大件
花之卷一樣巨型~ 不過比起之前黎已經細件左lu...
細件壽司是7pm前的特價品
新特級火山卷果然料多過飯~ 不過我鐘意以前果個多d...
2010-05-17
蟹子沙律~ 仍舊抵食夾大件
花之卷一樣巨型~ 不過比起之前黎已經細件左lu...
  • 花之卷
2010-05-19 11 浏览
師傅最近成日都好想食壽司, 但一個人又好似冇咩為, 所以遲遲都未實行; 終於早幾日師傅喺諗唔到食咩嘅情況底下, 決定去食壽司; 但去邊間好呢? 師傅唔係好想去搵<元華>或<元秋>, 最後醒起呢度有間壽司店, 於是決定黎會一會佢!由於師傅從來都未黎過, 所以都有幾期待, 去到門口仲猶疑左一陣應否入去之際, 喺門口見到好大個餐牌寫住 『主題推介』, 甚麼明太子對練海膽, 就係咁樣比佢吸引住, 於是毫不猶疑咁入去! 入到去大把位, 望一望時間, 原來已經係夜晚十點正!一坐底個伙計就對師傅話 『今晚我地收十一點, 廚房十點半last order!』師傅心諗我一條友啫, 唔會坐幾個鐘喎, 即刻諗起許志安嗰首孤家寡人, “侍應生真徹底, 問我先生幾位,懷疑我沒有伴侶怎麼獻世......”! 算把啦, 拿拿聲柯打左野食, 食飽好閃, 免得獻世! 於是就柯打左師傅嘅至愛蟹籽壽司, 本食店馳名嘅八吋長三文魚壽司, 八吋長鰻魚壽司, 蟹籽沙律腐皮船, 當然唔少得呢度主題推介嘅其中一款, 明太子石燒蠔同練海膽石燒蠔!值得一提係呢度嘅壽司係一碟一件, 所以師傅係得四件壽司; 等

值得一提係呢度嘅壽司係一碟一件, 所以師傅係得四件壽司; 等左一陣壽司即刻登場, 於是師傅嘅第一選擇係至愛嘅蟹籽壽司, 一放入口發覺紫菜唔脆, 不過蟹籽甚多, 加上都幾卜卜脆, 為紫菜唔脆挽回少少分數; 八吋長三文魚壽司師傅都係第一次食, 坦白講睇到張相都唔多想食, 再睇到實物真係覺得幾恐怖, 一眼望埋去已經覺得唔多新鮮, 於是師傅亦跟住個食法做左一次, 不過原來係包唔實, 皆因三文魚厚身, 而飯團又鬆身,夾都夾唔起, 免強點豉油, 結果成舊散晒, 再講三文魚唔算好新鮮, 味道不太討好, 失敗!

八吋長鰻魚壽司賣相又係一樣恐佈, 鰻魚十分厚身, 而且係非常實肉, 有碎骨同頗腥, 應該係師傅有生以來食過最差嘅鰻魚壽司; 蟹籽沙律腐皮船算係最冇難道, 所以反而最好, 沙律清爽, 腐皮鬆軟, 收貨; 明太子石燒蠔同練海膽石燒蠔每客有三隻, 先講下練海膽石燒蠔, 蠔身本身幾細隻冇咩肉食, 加上唔鮮仲要苦, 而且勁多蠔殼, 食到依牙鬆鋼, 絕對唔吸引, 至於練海膽真係鍊唔到有海膽, 係個味道比較得意, 有少少杧果味, 好一般; 至於明太子石燒蠔嘅蠔身,師傅都唔再多講, 而明太子就食到有d蟹子, 不過由於蠔身本身唔掂, 所以點整都係覺得差!

總括黎講食物水準麻麻地, 服務一般, 地方就舒適, 價錢就唔算化算, 壽司逐件計而且價錢唔平, 一條友埋單齊頭兩舊, 咁嘅水準仲要唔飽. 師傅覺得唔抵食! 正所謂千揀唔揀, 揀著個爛燈盞, 師傅好日都唔食壽司, 一食又出事, 早知搵阿<元彪>好過; 原來呢個世界唔係一吋長就一吋強, 八吋咁長亦係不外如是; 咁嘅價錢咁嘅水準, 喊臉比梗, 真係好難再有下次!
食法一
食法二
食法三
食法四
蟹籽壽司, 八吋長三文魚壽司, 八吋長鰻魚壽司, 蟹籽沙律腐皮船
練海膽石燒蠔
明太子石燒蠔
食法一
食法二
食法三
食法四
2010-05-14 14 浏览
夜晚因為老婆約左朋友去聚餐,冇得係屋企食飯,為有帶埋仔仔女女來呢度食,對仔女聽到有得出街食,聽到就好興奮!!來到金田就叫左個什雜剌身船$198 唔算貴 刺身又好多有呢個三文魚六片,甜蝦兩隻,劍魚南三片,立魚三片,吞拿魚三片,針魚兩片,赤貝及海膽剌身擺得好靚,越睇越開心,好多刺身的的味道都唔錯,三文魚味道非常鮮味 油份好夠劍魚好鮮甜,油份仲要比三文魚多,八爪魚都幾好,鮮味就夠 但都幾韌下,甜蝦就最好味因為得2隻,我食左隻 個女又食左隻,啊仔就冇得食^^" 本身有味道 鮮味足,樣都好靚唔係好夠飽,我另叫多個烏冬和菜,兩個味道都唔錯,價錢都過得去,唔係好貴
來到金田就叫左個什雜剌身船$198 唔算貴 刺身又好多

什雜剌身船
2010-05-13 9 浏览
公司的同事來過金田食話食物都唔錯所以就同女朋友來撐檯腳因為我同女朋友都好鐘意食三文魚所以就叫了 三文魚長壽司炸蝦天婦羅芒果炸蝦卷三文魚腩刺身帶子壽司覺得幾抵食長三文魚魚肉同脂肪形成的紋理很好食落去同呢個三文魚刺身差唔多鮮壽司由尾部食起感覺好正呢種食法好有趣炸蝦天婦羅炸出來算係金黃色 食落去好脆芒果炸蝦卷好好味三文魚腩刺身 色澤好靚 味道又正帶子唔錯 好大件
公司的同事來過金田食
話食物都唔錯