2023-05-09 2370 浏览
一行13人共食了$4000懷舊菜式美食推介(用心做的功夫菜式)熱點推介: 杏汁豬肺湯,蜜汁鱔球,荔芋鴨1. 杏汁豬肺湯 (大)店員打開湯蓋,傳來陣陣熱杏霜的味道,入口那種杏汁味勁濃滑(似奶白色的魚湯味),飲完覺得好舒服.2. 蜜汁鱔球甜甜的蜜汁配上炸到香脆的鱔球,厚厚的魚肉(已起骨), 超好味,吃完一件又再想食多幾件,最終食了三件,超滿足3. 荔芋鴨好耐以前在其它餐廳食過一次, 但是今次呢個餐廳明顯優勝, 完全不會太鬆散. 上層脆脆+中層夾的芋泥厚厚+底層的鴨肉 ~ 美味鴨香4. 花雕蛋白蒸海蝦 普普通通但花雕味濃郁, 但是配海蝦不太夾5. 錦鹵雲吞不過不失, 找回小時候在酒樓吃過的味道6. 剁椒魚頭大大的魚頭配上粉絲在底,主角變了粉絲吧😅7. 金華玉雞剛上此菜時,用了一個"嘩"字, 擺碟真的很漂亮做一幅畫, 感受到師父的心機&耐性8. 八寶鴨懷舊菜式之一, 八寶鴨內的配料味道勁似鹹肉粽,鴨肉明顯已經溶化了. 味道篇濃, 感覺上似食緊糯米鴨9. 甜品~馬拉糕及饅頭(不過必須要預訂)
一行13人共食了$4000

懷舊菜式美食推介(用心做的功夫菜式)
熱點推介: 杏汁豬肺湯,蜜汁鱔球,荔芋鴨

1. 杏汁豬肺湯 (大)

2. 蜜汁鱔球

3. 荔芋鴨

4. 花雕蛋白蒸海蝦
普普通通但花雕味濃郁, 但是配海蝦不太夾

5. 錦鹵雲吞
不過不失, 找回小時候在酒樓吃過的味道

6. 剁椒魚頭
大大的魚頭配上粉絲在底,主角變了粉絲吧😅

7. 金華玉雞

8. 八寶鴨

9. 甜品~馬拉糕及饅頭(不過必須要預訂)
2023-05-05
  • 蜜汁燒鱔球
2023-04-22 6767 浏览
在九龍彩虹的屋邨𥚃可以找到這一家歷史悠久,差不多有60年的港式酒樓。𥚃頭基本上沒有什麼裝修和新的修建。很多菜都適合一團、一大堆朋友聚在一塊吃。每一碟頭都是很大的-我們是訂了一圍「懷舊夜」餐,什麼都是大堆頭的上。味道部分是可以的。例如豬肺湯、蜜汁大鱔、生菜包等。環境:很吵雜-桌與桌之間都是很近-沒有太多空間。。就特色的酒樓吧。服務:沒有太多,有什麼需要叫一下就可以了。在價錢方面,也不是太過便宜喔,喝啤酒加食物我們每一頭都$520。A longstanding local restaurant that’s very noisy and packed with people that loves the local dishes & flavor. It’s a restaurant you may like to go with a big group of people to have food tasting. Dishes and flavour were alright but not refined to catch up with the current standard.

服務:沒有太多,有什麼需要叫一下就可以了。

Food: 3/5
Environment/ambience: 2/5. A super noisy place.
Value for money: HKD520 per head, it’s definitely in the low side of 2/5.
梅子炆鴨
2023-04-21
2023-04-14 2322 浏览
上次同一大班十幾個朋友訂咗菜食得好滋味😋咁啱復活節假約朋友食飯但係得5條友👬👭👫都試吓打去睇吓有冇位☎️竟然又俾我撞倒🥢想訂荔茸香酥鴨🦆但係老闆娘話要十幾人先至食倒😹記得上次食過好正😊仲有八寶鴨超like🦆今次都係食唔倒😹所以先訂咗魚腸蒸蛋錦鹵雲吞豬肺湯蜜汁燒鱔咁多先啦🐟🥚🥟🐷🥣🍯到步坐低再加咗小炒王椒絲腐乳唐生菜鴨下巴涼瓜牛肉📝小炒王好得腰果香脆西芹嫩爽仲有大條魷魚鬚同大大隻蝦乾係highlight🦐鴨下巴裏面仲有鴨翼鴨翼尖真係食唔曬🦆魚腸蒸蛋好大兜啲腸好多廚房好細心切細啲唔會一匙羹筆落去一大條腸好難食又太多食唔晒會too rich🥘朋友激讚個錦鹵話好多料個雲吞又唔油好脆🥟老闆娘話幾年冇加過價了🧾朋友已經約咗一圍枱再去可惜我唔得閒😋再約🤝
豬肺湯
  • 蜜汁燒鱔球
  • 梅菜炒菜心
  • 順德鯇魚腸蒸蛋
2023-02-18 1921 浏览
金碧酒家一間54年嘅屋邨酒樓, 小時候嘅感覺, 懷舊嘅裝修同菜式, 現在買小見小, 一班好用心想食客開心嘅伙計,很另人回味。我想不只是好味道吧🤔, 果份好街坊嘅人情, 好簡單希望想煮佢地理想嘅最好端上檯, 期待食客嘅笑容, 點樣忙都同客人有講有笑, 連影張相都搬枱啲枱櫈怕客人影得唔靚果份細心, 好有愛很溫暖嘅小店, 只此一家, 就係彩虹邨, 我幾十年只會忙番工, 忙回的嫲嫲家經過嘅一個地方, 今天我停下來走入去, 在我裡面留下了一段珍惜嘅回憶。😊
  • 蠔豉生菜包
  • 炸蝦丸
2022-12-28 5140 浏览
一路都想食次金碧晚市同蛇宴, 湊巧朋友就係金碧包咗一圍蛇宴, 當晚全個酒樓12圍都係食蛇, 相當有氣氛油雞 - 唔知係咪燒味部早收工, 第一樣上枱竟然係油雞, 豉油偏甜不過我OK白灼蝦 - 新鮮中蝦, 非常標準七彩炒蛇絲 - 配料包括西芹、紅蘿蔔、韮黃、燈籠椒、洋蔥、陳皮、冬菇, 上枱滿滿一碟, 蛇絲唔會因為配料多而偷工減料炸蛇丸 - 蛇肉伴入大量蝦膠, 顯得蛇肉味薄弱, 感覺似炸蝦丸多D, 不過勝在夠爽彃蛇羹 - 每人可以食到兩大碗, 食完即刻暖笠笠古法荷葉蒸水魚 - 加荷葉去泥味幾好, 水魚肉口感似田雞肉, 第一次食但感覺幾特別會再食豉汁蒸盤龍鱔 - 白鱔夠肥, 調味剛好, 懷舊菜係果然係舊式酒家做得最好枝竹羊腩煲 - 羊腩煲內配料只得枝竹同薑, 配菜反而有驚喜, 除咗唐生菜仲有大葉茼蒿生炒臘味糯米飯 - 臘味砌到非常細粒, 味道接近普通糯米飯, 欠缺臘味味大會有三蛇膽酒可以畀在座人士任斟, 小編試過就好了, 另外酒友們帶上好多靚酒, 精彩嘅懷舊蛇宴

油雞
白灼蝦
白灼蝦 - 新鮮中蝦, 非常標準
七彩炒蛇絲

炸蛇丸
蛇羹
蛇羹 - 每人可以食到兩大碗, 食完即刻暖笠笠

古法荷葉蒸水魚

蛇羹
古法荷葉蒸水魚
豉汁蒸盤龍鱔
2022-11-27 2955 浏览
9月中嘅星期六,同食友到金碧酒樓食晚飯,我哋預約咗7:30。去到酒樓已經差唔多全滿,剩返一兩枱2-4人枱。大夥人嚟食,記得預約。我哋本身已經睇咗菜單決定食乜嘢菜色。先來嘅係叉燒,7分瘦三分肥,唔係太甜,建康,亦啱我口味😚。杏汁豬肺湯,好足料,除咗豬肺亦有豬肉,杏汁味配湯可以接受,平時我唔鍾意杏汁味,也接受到。炸蝦球,魚腸焗蛋,蛋蒸蝦,就係酒樓水平,比較特別係八寶鴨,釀鯪魚肉同理豉汁蒸盤鱔,係手工菜式,好少酒數再做啦。蒸盤鱔好好食,蒸得啱啱好,魚肥又滑。鯪魚肉好香,應該落足配料。食完之後仲有一碗糖水送,好好。呢度啲員工已經上了年紀,大家有興趣試就快去。
2022-11-15 2606 浏览
今晚終於訂到枱嚟呢度食飯,呢度好多拿手菜式都係要預先訂,位置仲要好難book,入邊環境比較嘈吵同埋逼夾,食物質素良好,經濟優惠。我哋分別叫咗三個要訂嘅餸菜: 杏汁豬肺湯 - 必飲 !好好味芋頭炆扣肉 啲肉同芋頭超級琳,好入味,啲扣肉亦都唔算太肥,係上面面嗰浸有博博一層脂肪。 蛋白蒸海蝦: 份量超級大,雖然價錢亦都不便宜,蛋白同酒混合蒸出嚟幾好味,又滑又香,不過啲海蝦要自己剝殼就有啲麻煩梅菜炒菜心 菜心又香又甜又好味椒鹽鮮魷 : 味道尚可 盡量略嫌少 細粒嘅魷魚好似剩係得浸粉 沒什麼肉 楊州炒飯 : 炒得好香好食。期待下次會再返嚟食其他出名嘅小菜!

我哋分別叫咗三個要訂嘅餸菜:

杏汁豬肺湯 - 必飲 !好好味

芋頭炆扣肉

菜心又香又甜又好味

楊州炒飯 : 炒得好香好食。

期待下次會再返嚟食其他出名嘅小菜!
椒鹽鮮魷
芋頭扣肉
姐姐斑腩煲
蛋白蒸海蝦
芋頭扣肉
姐姐斑腩煲
  • 八寶鴨
2022-11-14 1832 浏览
【懷舊菜:八餸一湯】11人享用🔺杏汁豬肺湯 必叫之選呀!啲料夠哂多 個湯又好香濃 我都飲左3碗先收手🔻花雕蛋白蒸海蝦 🏆MVP我以為得幾隻蝦係面 點知成碟都係蝦蝦蝦蝦蛋白超級滑 花雕好香 唔會有苦澀味 啲蝦好新鮮 好鮮甜 隻隻都大大隻 比我包左底🤤🔻鯇魚腸蒸蛋薑蔥配料非常多 魚腸唔洗講 一樣多到爆仲為左佢啲豉油 仲叫左碗白飯送飯🔻梅子蒸鵝一大個盆搬出黎 梅子醬恰到好處 會唔太酸太甜底下好多芋頭墊底 唯一較差既係啲芋頭酸酸地 又硬 完全唔係會淋好粉個種 啲芋頭原封不動咁放哂係到🔻蜜汁燒鱔球魚怪既我都好期待「鱔球」 個樣粒粒橙色好似叉燒咁一入口 好大浸酒味 都幾濃烈下 不過 連續食幾舊 就會開始慣左 都唔錯新鮮就一定啦 舊舊都好厚肉 好彈牙因為佢係炸左兜汁 所以要襯熱食 凍左就會un un地🔻八寶鴨好珍貴 手工又繁複既八寶鴨出場啦個個都好期待 一打開啲料已經爆棚 啲肉好淋身 不過有少少鞋入面啲料多到 你數唔哂有幾多種配料比較淋 入口即溶 不過我比較鐘意有咬口多啲 有啲野咬下 口感會無咁核突🔻豉油皇炒麵 (飽到唔記得影相)麵底好好味 好幼細 炒得夠乾身係咸左啲 食左幾啖 真係好咸 食唔落🔻一

【懷舊菜:八餸一湯】11人享用

個個都好期待 一打開啲料已經爆棚 啲肉好淋身 不過有少少鞋
入面啲料多到 你數唔哂有幾多種
配料比較淋 入口即溶
不過我比較鐘意有咬口多啲 有啲野咬下 口感會無咁核突

🔻豉油皇炒麵 (飽到唔記得影相)
麵底好好味 好幼細 炒得夠乾身
係咸左啲 食左幾啖 真係好咸 食唔落

🔻一魚兩食
「金銀蒜茸蒸頭腩」
好有家的味道 正正常常 魚皮位好厚 勁多骨膠原

「 西芹炒球」
魚球好大舊 唔會慳住細細粒
啖啖魚 唔識食骨既朋友仔 見到佢都雙眼發光

2022-11-06 5347 浏览
懷舊不限於想當年,還可以吃出個舊菜來。今次一班朋友去彩虹村內一間歷史悠久的酒家嚐懷舊菜。吃懷舊菜需要提早訂座,選好菜式,提供人數,好讓酒家有所準備相應份量。是夜識途老馬帶路,穿插幾個路段後抵達酒家。門面真是有老舊的感覺,推門一看,酒家裝修簡樸,大檯圓櫈白光燈,檯與檯之間也排得較密,有的客人差不多要背貼背,不過大家也不太介意,只要有好吃的就是了。由於人未齊,叫了一份鮑汁雞腳鴨腳,邊吃邊等。雞腳鴨腳炆得嫩滑又入味,花生也好吃。人齊後菜式一一登場杏汁豬肺湯,湯底清甜,但我覺得杏汁味不濃,豬肺爽口,湯內放了果皮,散出淡淡果香。錦滷雲吞,錦滷汁酸甜入味、錦滷料有肉片、叉燒、鮮魷、蝦仁、豬肝、西椒、菠蘿,份量也適中,雲吞皮栽成三角型,炸得很脆,伴錦滷料同吃很開胃。蠔豉生菜包,蠔豉、馬蹄、冬菇切成粒,蠔豉的份量十足,每吃一口都是蠔豉味而又不覺得腥,生菜口感超爽脆。魚腸蒸蛋,蛋下的魚腸滿滿,蛋面滑,魚腸始終有股腥味,所以要灑點古月粉吃,即是糊椒粉。椒盬鮮魷,包著鮮魷的脆漿剛好,不會只吃到一團粉而鮮魷只有一小塊,鮮魷炸得均衡,有厚實口感但又易於咀嚼,不油膩。蜜汁燒鱔球,蜜汁入味,鱔球外層香脆,內層保持濕

人齊後菜式一一登場

蜜汁燒鱔球,蜜汁入味,鱔球外層香脆,內層保持濕潤。碟底的蜜汁黏連著鱔球做出了拔絲的效果。

荔茸香酥鴨,四四方方的擺盤,一件一件整齊排列的香酥鴨件,荔茸像一層網紙般包圍了整個面,非常香脆,好不客易才可夾起來吃,吃時荔茸也會四散於碗外。厚厚的芋茸做得很鬆軟香口,鴨件在芋茸底部,鴨肉仍嫩滑。

芥菜膽,顏色嫩綠,一疏一疏沒有渣。

飯後還有陳皮紅豆沙糖水送。

這頓飯每人都吃得飽飽,雖然只有九個菜,但每個份量十足,價錢經濟,一行八人,每人三佰元有找。
鮑汁雞腳鴨腳
荔茸香酥鴨
芥菜膽
陳皮紅豆沙
2022-10-08 2539 浏览
一班人聚會梗係要食返啲懷舊店🫖一嚟可以食多啲款式,二嚟中菜個種圓枱食飯真係特別滋味同有feel🤭🤭不過想食嘅朋友仔記住提早book位,聽聞都要等一兩個月,不過難得食一次都值得嘅🧡仲可以預先講定菜單,一齊人就即刻上菜👍🏻自己就最鍾意食👇🏻🔸蠔鼓生菜包 味道適中,一啲都唔腥,超快清碟,重點!呢道菜唔係周街有得食🔸蜜汁鱔球 平時打邊爐已經好鍾意食鱔片,估唔到蜜汁煮係咁正,皮脆魚肉大大件,甜甜地好易入口,一啲腥味都無,唯一嘅缺點就可能係有啲黏牙🫣🔸茄汁蝦好好好大隻,啲肉彈牙,可惜茄汁唔太入味
一班人聚會梗係要食返啲懷舊店🫖

自己就最鍾意食👇🏻
🔸蠔鼓生菜包
味道適中,一啲都唔腥,超快清碟,重點!呢道菜唔係周街有得食

🔸蜜汁鱔球

🔸茄汁蝦
好好好大隻,啲肉彈牙,可惜茄汁唔太入味
錦咸雲吞

八寶鴨
八寶鴨
酥炸蟹鉗
蜜汁鱔球
錦咸雲吞
蜜汁鱔球
2022-08-14 3589 浏览
同事推介所以先至彩虹邨有一間咁出名嘅舊式酒家, 特登預早三星期訂位, 如果想食懷舊菜仲要預先落order同埋過數. 酒家地方唔算大, 枱與枱之間坐得比較接近, 如果怕嘈嘅朋友可能會比較介意不過我就覺得呢種都係舊式地方嘅特色嚟😬菜式份量比較大, 我哋一行七人寫咗四道菜, 現場再加點左一碟花生炆雞腳同豉油王炒麵已經飽到食唔晒隻梅子鵝🙈咁多樣菜式我最鍾意杏汁豬肺湯同錦滷雲吞. 豬肺洗得非常乾淨完全冇異味, 仲加入左果皮所以更加香. 錦滷雲吞嘅沾醬同我喺酒樓食開嘅完全唔同, 會有好多配料例如雞肝, 蝦等等. 聽同事講原來咁先係最正宗嘅做法, 長智識😂食到最後姐姐送上紅豆沙作結, 食咗咁多嘢連埋酒水都只係350一個人, 希望仲有機會再嚟食啦☺️
花生炆雞腳
梅子蒸鵝
2022-08-12
花生炆雞腳
梅子蒸鵝
2022-08-04 2852 浏览
呢間傳統酒樓,好多菜出面已經無得食,好似盤龍鱔、荔芋香酥鴨、魚腸蒸蛋、錦鹵雲吞等,樣樣都係水準之上而且好平,piggy一行8人食左10個餸,都係位位$240,仲要送 陳皮紅豆沙😋去之前記得訂位訂餸😬
經過附近諗唔到食乜 諗起金碧去門口睇下,   原來都比較接近佢地落場時間,  好彩有位,    第一次喺金碧食午餐,  感覺好唔同,    好似坐左時光機返返去幾十年前咁. 第一時間叫個錦鹵雲吞,   店員姐姐介紹要食個炒麵,   再加埋生炒骨,   正呀佢個錦鹵雲吞同出面食果啲好唔同,  啲餸係喺晒啲汁果邊嚟... 有肉,  魷魚, 豬潤, 蝦, 菠蘿, 椒等等好多料,  最後食晒啲炸雲吞皮都未食晒啲餸,      個感覺好似食緊 tastada 咁..    配合酸甜汁,   食得好爽.  呢個炒麵,   直頭有一種家嘅味道,   因為我屋企直頭係用同一隻碟..  LOL   咁當然,  我就一定整唔到佢呢個炒麵嘅質素喇,  麵係脆邊,   肉片銀芽同芡汁 唔會好濃味,  佢個碟仔應該係 是拉差 加 芥辣 (?)  加左落去就變成完全唔同嘅感覺, 幾得意.   佢無咕嚕肉,  於是就叫左個生炒骨試下,  個汁就好明顯同錦鹵雲吞果個好似..  應該係話成碟都好似..   只係變左有骨啫~  呢一類有質素嘅老牌餐廳嘅情懷,   真係無得輸.    同食客們有講有笑,   交換下近況,

銀芽肉絲炒麵

只係變左有骨啫~
生炒骨

呢一類有質素嘅老牌餐廳嘅情懷,   真係無得輸.    同食客們有講有笑,   交換下近況,  仲請啲客食橙添..

做人,  開心,  咪好囉.
銀芽肉絲炒麵
2022-06-19 2657 浏览
兩人叫了三個餸,第一個餸「椒鹽排骨」,完全唔入味、又唔脆,完全唔合格,跟住隔咗45分鐘才有第二個餸上,就是「椒絲腐乳炒通菜」,但呢個更加難食,牛肉是碎的不是片狀,加上不新鮮,通菜超鹹,零分!最後一道菜「八珍豆腐煲」才剛剛合格,但係都要等多10分鐘才到,總共坐了一個半鐘,才食了十五分鐘,垃圾!永世不會再去!
2022-06-10 2034 浏览
好多人都話呢到嘅荔蓉香酥鴨係必食!望落去個賣相真係超級吸引!外皮炸到金黃色 咬落真係好香脆 再配埋去咗骨嘅鴨肉同厚厚嘅芋泥 外脆內嫩滑又綿密嘅口感 味道真係好豐富 夠晒滋味👍