2019-06-14 407 浏览
收銀員服務態度非常非常非常非常差😡排隊等候非常耐都算,態度差真的接受不到,尤其是四眼瘦削收銀員,不知所謂,面黑過鐵板,已經常常光顧每一次的態度都沒有改善,以後不會光顧。
2019-06-14
2019-05-26 693 浏览
首先一坐低係後少少個女侍應係收拾餐具時掉野,啲湯(飲淨咗)彈咗落我個頭,當然佢係無任何唔好意思既表示(可能唔知彈到咁遠)。跟住係食緊野其間,問我地介唔介意俾人撘檯,我地3個人坐6人位(之前係有2個人坐咗),撘檯既都係3個人。我真係好介意,就同個位女侍應講我介意呀,但有位男侍應衝出嚟態度好差咁話:繁忙時間,你地坐埋一邊啦!哇,咁你問嚟做咩?同埋個陣已經晚上9點半,無人等位,亦都有人準備走。每人都百幾蚊架wo,唔係茶記價錢,但茶記質素,仲要收加一,但好似係譚仔到食野咁。好彩對方都好介意咁撘檯,佢地選擇等多一陣,但真係幾分鐘就坐咗去第二張檯。到塊西冷,個肉感似豬,睇落都似豬,一啲牛味都無,問個侍應係咪上錯咗,佢睇一睇,一副你地識咩既咀臉話,牛嚟架wo!咁仲衰,大快活都好食過你囉。最後係未食完野,啲姐姐仔趕收工,係我隔離位執餐具,我明白你地要收工,但可唔可以去一張無人食緊野既檯到執........哩間野不可一不可再,唔係要求西餐廳既服務質素,但唔係西到咁既態度下嘛,茶記啲姐姐哥哥都好過哂你地,唔該留意下啦!
哇,咁你問嚟做咩?
同埋個陣已經晚上9點半,無人等位,亦都有人準備走。
咁仲衰,大快活都好食過你囉。
2019-05-12 819 浏览
金鳳喺荔枝角D2 2期開咗都一段日子,對比太子,感覺上嘢食係太子好啲,但係呢度就坐得舒服好多。早幾個星期兩個人嗌咗兩個扒餐:牛柳同埋蘇格蘭羅未湯ok!質感較稀,但都算夠味!菜份量略嫌較少。普通餐包,近乎已經唔暖。牛柳。肉質好腍!肉味幾香!蘇格蘭。肉味比牛柳多!肉質比較鞋口,但都幾腍,還可以!肉質嘅問題,金鳳阿叔親自解釋過,係用木瓜酵素醃嘅!不過真定假、信與唔信,留俾各位自己決定。😂順帶一提,呢間啲姐姐服務幾好。👍🏽不過有個戴眼鏡嘅男經理(老細?)好似唔憂做咁,叫極都無咩反應(佢有望過你係知道你叫緊佢),佢個態度就好似喺度講緊:「你嚟得食就預咗要俾我黑你面,同埋我唔一定要睬你㗎卑微嘅客人」🤷🏽‍♂️

早幾個星期兩個人嗌咗兩個扒餐:牛柳同埋蘇格蘭

羅未湯ok!質感較稀,但都算夠味!菜份量略嫌較少。

普通餐包,近乎已經唔暖。

牛柳。肉質好腍!肉味幾香!

蘇格蘭。肉味比牛柳多!肉質比較鞋口,但都幾腍,還可以!

2019-04-28 896 浏览
上星期六去了荔枝角的D2place行街,又落大雨,最後還是在商場的餐廳吃晚餐。路過見到金鳳時間尚早已經有人等位,金鳳的名字也聽過,我也不知道之前有沒有吃過,看到餐牌主要是吃鐵板餐還有其他西餐粉麵為主。和朋友一共四人吃晚餐,我們都點了鐵板餐,我的是牛柳鐵板,另外有朋友點了雜扒鐵板,跟餐有餐包及羅宋湯飲味道很不錯!鐵板上枱也很大盆,是職場即時問你想要黑椒汁或蒜蓉汁然後直接幫你淋在鐵板上,我覺得黑椒汁淋得太多,令牛柳吃起來比較咸。牛柳可以選擇熟的程度,應該是有按照所要求的程度上枱,但鐵板很熱,所以五成熟的很快也會變成七成熟,要留意一下!另外牛柳比較厚身,肉質一般,反而朋友點了的雜扒,當中的豬扒感覺比牛柳還要出色,以這個價錢我覺得還可以,但是牛柳真的不要點了,可以選擇其他肉類吧
2019-04-19
2019-04-27 621 浏览
D2 place分別有一期及二期,同樣有很多食肆。此餐廳於繁忙時段就會排長龍,也許是因為價錢不太昂貴的原因吧!幸好我們於中午繁忙時段前到達,不用等候就可以進餐。餐廳裝修以懷舊的風味,紅黃色為主打。午餐有五款選擇,可以配飯、意粉、薯菜及沙律,還有餐湯及飲品,可算是一個豐富的午餐 。洋蔥蒜香西冷牛扒 $58 牛扒肉質不是很硬,但明顯不是高級的牛扒。醬汁只有一款,我覺得配黑椒汁會更好吃。我們選擇一個配薯菜及周打魚忌廉湯,一個配沙律及羅宋湯。薯條分量很少,反而沙律比較吸引。餐飲凍飲竟然不需要加錢,還有全單免加一。怪不得長期都排長龍了。

餐廳裝修以懷舊的風味,紅黃色為主打。

洋蔥蒜香西冷牛扒 $58

2019-04-26
2019-04-12 627 浏览
今次唔係推薦大家食而寫的.今日終於食到一直因爲排隊排好耐而冇等既金鳳茶餐廳,出名平價扒,但估唔到係呢個質素,叫左個牛柳餐,肉質鬆弛到一個奇怪既口感感覺食緊合成肉,又冇牛味,唔知咬緊咩!😨😨外表係煎得幾靚,幾吸引,可惜肉質竟然會係咁仲衰過一般茶餐廳既西冷牛扒🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️,不過佢個白湯同薯條都算合格。我朋友叫了雞扒我試了少許,感覺好過牛扒!所以想食牛扒既朋友都係建議大家去第二間食好了
今次唔係推薦大家食而寫的.

2019-04-11
2019-03-27 470 浏览
今日收工好攰 突然之間好想大大啖咁食肉😂😂行D2 place個陣 本身冇諗定食咩 但經過金鳳個陣 見到門口啲人食緊大大塊扒既鐵塊餐 聽到埋鐵板餐既吱吱聲 就決定要食金鳳😋我最後決定左食蘇格蘭牛排餐 99蚊(未計加一) 包埋餐包、餐湯同餐飲 睇落好似幾抵咁餐湯就要左職員推薦既紅湯 餐飲就叫左唂咕(都係職員推介😂)紅湯真係唔錯 係帶D微辣既雜菜湯 好香既辣味 搭暖笠笠既餐包食一流 個湯入面都幾足料 有好多唔同既菜、青椒、西芹而餐飲唂咕 職員介紹既時候話係濃過朱古力 淡過咖啡 飲落就feel到好重朱古力/華田味 仲有少少既苦味 真係有d似朱古力又似咖啡😂飲落都幾得意至於牛扒 我就配左蒜香汁 個汁好香但唔係超級蒜蓉味 食完都唔驚口臭 個扒就好淋好滑 五成熟真係好正 仲大過鐵板既扒下面鋪左薯條、翠玉瓜同栗米粒 99蚊有咁大塊既肉食 仲有薯條 真係好爽😂😂塊扒食完一定會飽 埋單都唔駛120蚊 食到好飽咁返屋企😂😂 下次一定會再試下其他扒

2019-03-24 398 浏览
今日放工約咗人睇戲,所以喺返樓下就腳嘅餐廳食嘢。呢間餐廳lunch日日都爆多人,夜晚就唔使排隊喇。今日叫咗一個牛扒餐,跟薯菜同奶茶(牛扒好大塊,好林,粗薯條配埋黑椒汁好好味。呢度個羅宋湯都好好飲,酸得黎有微辣。奶茶都好好飲,好滑)另外散叫左個焗肉醬意粉(個意粉份量好足,上面焗到有少少燶,肉既比列都算多,唔會得D汁,啲意粉本身都用茄汁炒過,所以好入味。)

今日叫咗一個牛扒餐,跟薯菜同奶茶

2018-10-30
2019-03-14 682 浏览
一直都未有機會一嘗這家出名的金鳯茶餐廳,很多人都推介牛柳餐,今晚就點了套餐!扒餐有餐湯包括了羅餸湯或忌廉湯,餐包及飲品。 我們點了一紅一白湯,餐湯都足料的但菜較多,附送的餐包也暖暖的,職員會貼心會問一下客人加不加生蒜在牛柳上,好奇就加左,熱辣辣鐵板上菜,蒜味濃加上黑椒汁的確很香口野味,本身都幾鍾意食蒜,所以都很推介大家加這個蒜,牛柳口感略嫌「林」身左一點,不過整體還算滿意,性格比高而且套餐也有飲品提供的都算經濟!!
牛柳餐
餐湯及包
牛柳
牛柳
2019-03-11
  • 牛柳餐
2019-03-09 359 浏览
應該早D入黎OpenRice 睇下個食評。 確實很差既服務態度。很難忘既一次經歷。聽人講,呢度既牛排餐比較平宜,付近又好似無D平民D又好食既牛排餐廳。所以約了朋友到餐廳食晚飯試一試。本人先到,取了位置,坐左十分鐘左右,有位男侍應過黎話我朋友未到,要趕我走。我都未聽過有餐廳俾左人入去坐低左之後會趕客走。已話俾付近做野既朋友同事知呢件事。大家都話會blacklist 左呢間野。無人會鍾意貼錢買難受。
應該早D入黎OpenRice 睇下個食評。

確實很差既服務態度。很難忘既一次經歷。
所以約了朋友到餐廳食晚飯試一試。

我都未聽過有餐廳俾左人入去坐低左之後會趕客走。

2019-03-06 344 浏览
D2二期最近變成我哋嘅拍拖勝地, 呢度除咗日小朋友啱玩嘅嘢之外, 仲有爸爸最愛嘅 #金鳳 #鋸扒 😍 話說林生其實好鍾意old school嘢 , 佢唔鍾意去 西餐廳鋸扒㗎, 茶記或者港式扒房就最啱! 趁林小玩到攰瞓著咗,我哋兩個就扮下拍拖嘅鋸番個扒先。🍽荷蘭豬扒餐平時林太鍾意嗌西冷牛扒, 今次見到係荷蘭豬扒就有啲動心, 的確冇令我失望! 一碟兩塊厚厚嘅豬扒,juicy 又香嫩,肉質仲係彈牙鬆軟添! 不過最驚喜係嗰塊煙肉, 不油不滯,肉香十足,林太大愛啊~🍽帶子牛扒餐兩粒大帶子都幾鮮甜, 主角牛扒厚而不韌, 六成熟煮法,肉質嫩滑多汁,入口牛香鮮嫩,林生表示可以encore !🥣每個餐都配餐湯牛油麵包, 港式傳統紅湯白湯任揀, 再配杯凍檸茶或咖啡, 咁先係最正宗港式鋸扒體驗!#林太好鍾意 #下次再食 #分量太十足 #飽到食唔到香蕉船

🍽荷蘭豬扒餐

🍽帶子牛扒餐

#林太好鍾意 #下次再食 #分量太十足 #飽到食唔到香蕉船

2019-03-02
  • 荷蘭豬扒
2019-03-06 337 浏览
由於我一個人放飯,我分別去了兩次D2 place 食飯,打算儲多點相再跟大家分享,但兩次的用餐回憶都十分差勁。食物不是問題,問題是員工的態度,如果每次用餐換來的是嘲笑,客人的感覺並不好受!下午茶餐份量剛好,肉醬意粉偏甜,但配上芝士很香。餐飲選了檸檬水,檸檬沒有苦澀味,反映熱水溫度掌握得很好。我請問店員可否加湯,換來的是不屑的眼神說招牌羅宋湯原價另計,最後沒有幫我下單。我食完成個餐先發現未有湯,要再落單。湯很辣,而且用料很一般,湯中只有少許頹菜(椰菜)。第二次是食焗豬扒飯,落單時請問侍應可否加油菜。 侍應用嘲笑的語氣說餐廳是沒有菜,然後再自大地說一句:我們這裡是食扒的。 然後就走開了。 其實我知道餐牌是有沙律,但是我想食熟的菜,因為近幾天胃一直不舒服。我只是問一問,沒有油菜我也不會勉強。 但侍應的態度讓我很不爽。 知否香港患大腸癌的人為數不少,拜這些沒營養概念的餐廳所賜。金鳳是出名食扒,不用講我也知道,用不著那麼自大狂妄。 真是一個侍應累了整家餐廳。 說回焗豬扒飯,挺好吃,豬扒用酒醃過,辟了豬臭味,而且口感鬆軟,很好吃。跟餐點了一杯可力,也不錯。

下午茶餐份量剛好,肉醬意粉偏甜,但配上芝士很香。

餐飲選了檸檬水,檸檬沒有苦澀味,反映熱水溫度掌握得很好。

2019-03-04
下午茶
2019-02-14 511 浏览
新年前去完太子金鳳,見到門口寫住D2開左分店,諗住近屋企,就去試下,但最後都係覺得寧願行遠少少去太子金鳳。兩個大人一個小朋友,叫左2個扒再另加白飯,承惠$233 (相同既餐,係太子金鳳食$200有找)。小朋友每次去太子金鳳都會食哂2個餐包同飲哂成碗白湯,但今次食左2啖之後話個飽好硬,碗湯唔好飲,爸爸話個包唔熱同有啲硬,似係就咁用微波爐翻叮,唔似太子金鳳咁用焗爐翻熱,碗白湯只係火腿湯,同太子差好遠。牛扒都幾淋,但無乜牛味。可能因為商場,唔可以大煙,冷氣開得勁同個鐵板唔係好熱,牛扒好快就凍冰冰。

兩個大人一個小朋友,叫左2個扒再另加白飯,
承惠$233 (相同既餐,係太子金鳳食$200有找)。

白湯只係火腿湯,同太子差好遠。

牛扒都幾淋,但無乜牛味。

2019-02-12
庆祝纪念
纪念日
2019-02-13 427 浏览
今日老母又帶我食好西啦。話說今日同老母行完南豐紗廠,就一齊近近地去D2行一轉。✨金鳳,我諗大家都有聽過㗎啦,係一間港式扒房,由太子一間,做到而家有分店,老細實好好賺😂😂😂小妹我細細個就聽過呢個名,有時細細個生日,老母實帶我去金鳳据扒,而家食翻金鳳,真係好有味道☺️☺️☺️✨金鳳門面。✨小妹我地嗌咗下午茶餐,價錢由$25-$50不等。✨我地嗌咗一個焗豬、一個西冷牛扒,凍熱飲都唔洗加錢,正呀🤤 兩個下午茶餐都唔過$100。✨餐飲唔洗加錢~凍檸茶同熱奶茶~✨西冷牛扒配薯格。港式牛扒就無分成熟度嘅,但係煎出黎一定都韌,仲好稔添。✨老母嗌咗個焗豬扒飯,份量下午茶啱啱好,芝士好十足㗎。

✨金鳳門面。

✨小妹我地嗌咗下午茶餐,價錢由$25-$50不等。

✨餐飲唔洗加錢~凍檸茶同熱奶茶~

✨老母嗌咗個焗豬扒飯,份量下午茶啱啱好,芝士好十足㗎。
2019-02-11
2019-02-01 463 浏览
係咪因為人大左,嘴刁左,所以硬係覺得金鳳自從開咗分店一間又一間之後,啲扒嘅鬆弛程度亦都日益上升!其實有時候鋸平扒真係幾開心,感覺好懷舊,童年嘅回憶返晒嚟。但人大了,對味要求絕對多了。當你食一塊所謂牛扒,咬落口佢嘅肉質鬆弛到一個地步,完全感受唔到肉本身應有嘅纖維,咁其實間餐廳係點樣對待呢塊牛扒呢?除咗鬆肉粉,仲有乜嘢獨門神奇秘方可以令肉質破壞到咁徹底呢?不禁令我諗起飲茶食嘅山竹牛肉,點解同平時阿媽喺屋企煮嘅牛肉係完全唔同嘅質感,點解會咁嘅?好啦,面對肉質鬆弛晒嘅牛扒,乜嘢食法先係最好食呢?就係當落單時待嘅問你要幾成熟嘅時候,諗都唔使諗就答佢:「10成!」... 咁點解呢?既然塊牛扒嘅肉質已經俾人搞到咁鬆馳,咁點解仲要食五成熟七成熟呢?五成熟七成熟嘅本質,就係希望食嘅時候口感可以tender啲,咁而家啲肉已經鬆成咁,仲tender乜鬼嘢吖?嗌10成熟加番佢本身已經鬆弛晒嘅效果反而先係啱啱好!哈哈哈!但如果你照樣叫返五成熟,咁就大鑊啦,個口感因為佢本身已經太鬆馳嘅緣故,口感會變得覺得佢好生,好似變返三成熟都冇咁!會令人感覺非常不良好!... 其實呢個價錢,要搵一間茶記可以食到除咗鬆弛之外仍然
蘇格蘭牛扒

好啦,面對肉質鬆弛晒嘅牛扒,乜嘢食法先係最好食呢?就係當落單時待嘅問你要幾成熟嘅時候,諗都唔使諗就答佢:「10成!」... 咁點解呢?既然塊牛扒嘅肉質已經俾人搞到咁鬆馳,咁點解仲要食五成熟七成熟呢?五成熟七成熟嘅本質,就係希望食嘅時候口感可以tender啲,咁而家啲肉已經鬆成咁,仲tender乜鬼嘢吖?嗌10成熟加番佢本身已經鬆弛晒嘅效果反而先係啱啱好!哈哈哈!但如果你照樣叫返五成熟,咁就大鑊啦,個口感因為佢本身已經太鬆馳嘅緣故,口感會變得覺得佢好生,好似變返三成熟都冇咁!會令人感覺非常不良好!... 其實呢個價錢,要搵一間茶記可以食到除咗鬆弛之外仍然有返啲肉質纖維嘅平扒,絕對有其他選擇,不過朋友仔鍾情呢間,冇辦法啦。

By the way,今次來到金鳳,仲有一樣野令我覺得好唔舒服,就係墊住塊鐵板個塊木!點解會濕立立癡立立架?就好似啱啱喺廚房嘅洗碗盤浸完啲水拎出嚟一樣,感覺上真係好核突囉。
2019-01-28