2020-11-10 76 浏览
媽媽好鐘意食鰻魚,所以今晚帶佢黎哩間餐廳度食鰻魚飯,巳經第二次黎,幸好唔洗排隊就安排到入去,坐低後先幫媽媽叫個金魂鰻魚飯,經店員悉心介紹分左頭部、中間位置及尾部三個部位可選擇,媽媽醒目地話要中間最肥美的部份,加埋$18就可以升級轉成套餐,有埋前菜、麵豉湯同飲品,我就點左個五花叉燒稻庭湯烏冬,同樣轉套餐,飲蘋果蜜滋潤一下。一落完單,店員便上麵豉湯及一碟青瓜醃鰻魚前菜給我們享用,麵豉湯內加左些蔬菜,飲落同平時濃郁既味道不同,比較清淡健康。鰻魚飯同烏冬同時上枱,塊鰻魚大過碗邊,份量都多,所以媽媽要特登問店員拎多個碗仔擺開先食到下面既飯,揭開之後下面配搭些蔬菜、香菇、蛋絲同蟲草花,感覺健康。而我的五花叉燒稻庭湯烏冬,隋圓形半肥瘦的叉燒帶有酒香味道,湯底濃郁美味兼有好多芝麻和海帶,而稻庭烏冬扁身滑嘟嘟又有煙韌口感,正。臨走時店員見媽媽年紀大怕佢上落樓梯由正門出唔方便,於是特別安排另一邊門方便我們離開,夠細心。
媽媽好鐘意食鰻魚,所以今晚帶佢黎哩間餐廳度食鰻魚飯,

巳經第二次黎,幸好唔洗排隊就安排到入去,

2020-11-03
星期日去咗九龍灣行街,順便喺嗰頭食晚餐。淘大有間頗高人氣嘅釜飯店,叫咗「釜之魂釜飯專門店」。我哋八點鐘去到,要等嗌飛,好彩都唔駛等好耐😉。餐廳有上下兩層,座位好多,但有少少迫;不過用隔板將座位分隔得好全面,食客食得安心👍。另外,裝修好明顯展示出佢係一間支持香港人嘅店💛。餐廳訂價好平,主食大部份都係一百蚊樓下,而小食更只係賣十幾至卅幾蚊不等‼️,絕對係性價比高。不過當價錢咁抵食嘅時候,我有一刻擔心食物質素會唔會因此退而求其次。點知食物味道令我哋喜出望外,全部都幾好食😋,而且份量仲要超多!古味塩麴牛舌盛釜($98),嚟得呢度一定要試釜飯,作為餐廳名物果然無令人失望。釜飯可以揀唔同餸料,例如鰻魚、豬腩肉同牛肉等,我就要咗牛舌。🐮👅牛舌有六大片,厚薄適中有咬口,牛味濃郁。牛舌本身已經鹹鹹哋,好入味。釜飯用一個獨特嘅容器裝住,我睇餐牌介紹依個鍋可以將食材嘅精華帶到去飯度。🍚釜飯用上大大粒嘅珍珠米,唔止得白飯嘅米香,仲有食物嘅味道同香氣,但唔會過濃、喧賓奪主。飯入面仲有唔少蔬菜同蛋絲,正啊😋。蕃茄牛肉湯稻庭湯烏冬($68),本身諗佢會唔會好頹,點知出品又係令人有驚喜。先講湯底,🍅蕃茄湯好惹味🤤,食得
蕃茄牛肉湯稻庭湯烏冬
蕃茄牛肉湯稻庭湯烏冬($68),本身諗佢會唔會好頹,點知出品又係令人有驚喜。先講湯底,🍅蕃茄湯好惹味🤤,食得出唔係用茄膏開,而且仲有微微辣,最終我哋全部湯飲哂。
蕃茄牛肉湯稻庭湯烏冬
🍜烏冬採用扁身嘅麵條,口感滑得嚟有嚼勁,亦幾掛湯。肥牛量係多嘅,但就有少少韌。另外,烏冬同樣有好多蔬菜,更加有海帶。題外話,烏冬鍋隻匙羹好大隻🤣。
髒髒炸香蕉(朱古力)
髒髒炸香蕉(朱古力)($18/2件),哇一上枱嘅時候有點嚇親,因為黑蚊蚊長條有啲似X🙈。不過其實外面嘅粉係朱古力粉,入面就包住香蕉糕🍌。雖然佢其貌不揚,但味道好香好濃郁,推介!我覺得可以當佢係甜品
沖繩苦瓜餃子
沖繩苦瓜餃子($24/3隻),我見係苦瓜口味先嗌餃子🥟。餃子的確係有少少苦瓜味,但唔會太強,OK啦。
黑松露玉子燒
黑松露玉子燒($18),🥚玉子燒以串燒造型咁登場,幾大件、幾厚身。但原來黑松露係沙律醬咁吱上玉子面,味道一般。
升級套餐(+$18),十八蚊有前菜麵豉湯同飲品,都抵加嘅!前菜係辣芽菜,賣飛佛😍。
凍蘋果蜜(+$3),凍飲要加錢,但起碼係大大杯。🍎餐廳落咗大量蘋果蓉去沖,夠味。
總括嚟講,食完之後我哋都明白點解小店咁高人氣👏,食物質素同定價令人滿意,釜飯以外嘅食物同樣好食。餐廳如果開分店就好喇,始終未必成日去淘大嘛。最後奉上餐廳完整餐牌以供參考🙏🏻。
2020-11-01
蕃茄牛肉湯稻庭湯烏冬
髒髒炸香蕉(朱古力)
2020-11-02 213 浏览
今日出左去左龍灣行街,今次就幫親下黃店,釜之魂,睇下食物,同服務點先。去到都幾多人食緊飯,安排左半邊卡位比我地,坐低就即刻攞左味噌湯同前菜比我地。我地點左,燒日本花魚釜飯$68,鹽麴雞肉野菜煮配釜飯$58,飲品點了凍蘋果蜜。骯髒炸香蕉$18燒日本花魚釜飯,因為飯沒有汁,所以就問個靚仔服務員有無醬油,服務員就攞左支燒汁,叫我們先試試味,Ok 啦就加落飯到,味道即時提升不少。提提條魚都幾多骨,食既時間記得留意。鹽麴雞肉野菜煮配釜飯,野菜有,金菇,黃芽白,大蔥,粉絲等,加上一些雞肉。雞肉不是很淋那種,比較有咬口。小吃就點了骯髒炸香蕉。很好好,不過我就覺得食完飯點好一點,當飯後甜品,滿滿的朱古力,值得推介。凍蘋果蜜,初時飲覺得點解無味既,原來要攪勻,味道來自最廏既蘋果粒粒。差唔多食完飯仲請睇蘋果日報。

差唔多食完飯仲請睇蘋果日報。
2020-10-31
2020-11-01 145 浏览
夜晚要等位,店內有很多裝飾有機會要搭枱,好像只收現金🤔🤔.黑松露玉子燒 | $18很久沒有吃玉子燒,蛋好厚身,黑松露沙律醬夠味,但可以再多點或者自己點醬就更好了。金魂 | $108鰻魚好大塊,肉身夠厚十分肥美,整個食完好膩飯的份量好多,鰻魚汁不夠可以問下店員再添加。
夜晚要等位,店內有很多裝飾

有機會要搭枱,好像只收現金🤔🤔
黑松露玉子燒 | $18

金魂 | $108
鰻魚好大塊,肉身夠厚十分肥美,整個食完好膩
飯的份量好多,鰻魚汁不夠可以問下店員再添加。
2020-10-27 230 浏览
見到呢間釜飯專門店 大牌長龍😨又有豐富既選擇 門口見到一個個製作中釜飯既爐🔥 好似好吸引 有日本既風味🇯🇵 但係食落好似期望太大 無釜飯應有既感覺💥 有點失望😅⭐️ 金魂釜飯 🐟見到原條既鰻魚啖啖肉好似好豐富😍 雖然食落唔多骨🦴 但係無咩味 而且肉質有D散 同日本鰻魚飯比較🎌 欠缺炭燒既焦香 調味主要來自蒲燒汁🧂 但係太過甜 融入唔到鰻魚裡面 🤪釜裡面既飯令我失望 食落就好似電飯煲裡面既飯咁😢 完全欠缺外焦內軟既感覺⭐️ 梅乾手羽先 🐔雞翼炸得香脆👍🏻 但係同梅子既味道唔係好夾🍓

⭐️ 金魂釜飯 🐟

⭐️ 梅乾手羽先 🐔
雞翼炸得香脆👍🏻 但係同梅子既味道唔係好夾🍓
2020-10-21 227 浏览
淘大廣場一向都多野食🤓😎😋今次再次路過就試呢間釜之魂釜飯專門店釜飯我會話係日式既煲仔飯咁上下👍🏻👍🏻我地叫左😍🥰🥢古味鹽麴牛舌盛釜🥢五花豚肉釜加多18蚊就可以轉餐有埋飲品另外叫左炸雞同埋梅干手羽🍗🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️😛😛😛講下小食先炸雞不過不失 脆口合格👍🏻另外既梅干手羽先就係炸雞翼配梅分脆口雞翼配酸酸地既梅粉感覺又幾新鮮❤️釜飯方面🍚🍚牛舌釜的確惹味 厚切大條既牛舌配埋醬汁我自己就好喜歡啦🐄🐂五花豚肉釜同樣出色🐖🐖肉既份量十足醬汁調配適中 而且飯重有小小飯焦啱哂我既口味🍴🥄最後餐飲有杯蘋果蜜 🧃🧃為成餐飯送上一點甜作結 好滿足 飽住番屋企
淘大廣場一向都多野食🤓😎😋

最後餐飲有杯蘋果蜜 🧃🧃
為成餐飯送上一點甜作結
好滿足 飽住番屋企
2020-10-20 166 浏览
傍晚接老公下班後,我們來到九龍灣吃晚飯 💛餐廳的佔地面積不少,位置很好找我們點了兩個釜飯套餐(加$18),有前菜、麵豉湯和飲品。餐廳座位四處放滿pepe拍照道具,食客可以隨手拿起拍照打卡 📷櫻花蝦炸豆腐($22)外層佈滿櫻花蝦,香口酥脆,裡面的豆腐則十分軟滑跟餐的凍蘋果蜜和熱奶茶黑松露玉子燒($18)這個玉子燒跟我原先想像的稍有出入一般人對玉子燒的認知應該是以鰹魚高湯煮成的卷狀滑蛋但這裡的玉子燒卻比較像是用於壽司的甜蛋口感厚實而且味道單一不過我個人覺得食物只要是加上了黑松露,味道都是過得去的 😂金魂鰻魚飯($138)老公點的鰻魚飯~十分十分好吃 🤤鰻魚肉厚(真的比一般的鰻魚飯來的厚),帶豐富的油香鰻魚底下是少量蔬菜和約有一碗半份量的米飯性價比很高 👍🏻近鏡~吃到一半的時候,店員主動詢問要不要加點鰻魚汁很貼心的服務 😁古味鹽麯牛舌盛釜($98)
傍晚接老公下班後,我們來到九龍灣吃晚飯 💛
餐廳的佔地面積不少,位置很好找

我們點了兩個釜飯套餐(加$18),有前菜、麵豉湯和飲品。
櫻花蝦炸豆腐($22)
外層佈滿櫻花蝦,香口酥脆,裡面的豆腐則十分軟滑
跟餐的凍蘋果蜜和熱奶茶
黑松露玉子燒($18)
這個玉子燒跟我原先想像的稍有出入
一般人對玉子燒的認知應該是以鰹魚高湯煮成的卷狀滑蛋
但這裡的玉子燒卻比較像是用於壽司的甜蛋
口感厚實而且味道單一
不過我個人覺得食物只要是加上了黑松露,味道都是過得去的 😂

金魂鰻魚飯($138)
老公點的鰻魚飯~十分十分好吃 🤤
鰻魚肉厚(真的比一般的鰻魚飯來的厚),帶豐富的油香
鰻魚底下是少量蔬菜和約有一碗半份量的米飯
性價比很高 👍🏻

近鏡~
吃到一半的時候,店員主動詢問要不要加點鰻魚汁
很貼心的服務 😁
古味鹽麯牛舌盛釜($98)
2020-10-08
  • 金魂鰻魚飯
2020-10-19 144 浏览
平時好少機會會黎到九龍灣呢邊,今日難得黎行街,點都要揾下d好野食la. 淘大呢邊都有好多餐廳,不過我就俾呢間釜之魂釜飯專門店吸引住左餐廳果然係人氣店,十分旺場,門面裝修十分光猛黎到釜飯專門店,當然要一試佢地既釜飯,選擇種類都幾多,而且好多都係人氣之選,令到我都心大心細呢到既甜品都幾有特色,有d款其他地方都冇見過,點都要試下!首先黎係餐前小食,湯同飲品。小食係酸靑瓜仲有細細舊既鰻魚粒,十分開胃。麵豉湯夠晒足料等左一陣,就上呢個汁燒牛肉釜。大大舊牛肉上灑左芝麻,再配上流心蛋,香噴噴,未食已經流口水牛肉真係舊舊都厚切,軟沐而且無筋,牛味十足,每食一啖都係享受。珍珠米粒粒分明,而且軟硬適中,醬汁同飯撈埋一齊,再配上牛肉同糖心蛋,簡直係完美配搭點少得呢到既招牌鰻魚釜飯,我叫左$108果款。鰻魚果然十分肥美,而且烤得好香,芝麻令鰻魚既味道更加出色,再加上秘制醬汁,呢個飯好快已被全部ko食完釜飯就到甜品上場啦,呢個髒髒香蕉食落煙煙韌韌,而且好有香蕉味花生醬燒年糕,一定要趁熱食。年糕口感煙韌,再加上香滑既花生醬,兩者配合得十分好,食完好滿足今晚呢餐絕對係十分滿意,下次會再黎幫襯

餐廳果然係人氣店,十分旺場,門面裝修十分光猛

呢到既甜品都幾有特色,有d款其他地方都冇見過,點都要試下!

今晚呢餐絕對係十分滿意,下次會再黎幫襯
  • 髒髒炸香蕉
  • 汁燒牛肉釜
  • 蘋果蜜
  • 鰻魚釜飯
2020-10-17 204 浏览
味道:⭐️見到OpenRice好多好評所以一試店內有好多連豬同pepe打卡工具!呢樣抵讚不過個人而言就比較失望❶燒汁牛肉釜 $68呢個飯賣相都幾吸引 晚市$68咁大碗飯來講其實都抵食!但個飯無我想像中咁熱辣辣只係暖暖地另外 個人而言 都比較中意個汁撈飯再者 呢個飯就無乜汁😭所以對我黎講就扣曬分肉既味道就好似我地平時食到時燒汁味咁啲肉大大舊 大約有4-5舊 但肉質略為有點硬見到咁多好評既時候但我就咁失望或者可能果日失手?🥱
味道:⭐️

見到OpenRice好多好評所以一試
店內有好多連豬同pepe打卡工具!呢樣抵讚
不過個人而言就比較失望

❶燒汁牛肉釜 $68
呢個飯賣相都幾吸引
晚市$68咁大碗飯來講其實都抵食!
但個飯無我想像中咁熱辣辣只係暖暖地
另外 個人而言 都比較中意個汁撈飯
再者 呢個飯就無乜汁😭所以對我黎講就扣曬分
肉既味道就好似我地平時食到時燒汁味咁
啲肉大大舊 大約有4-5舊 但肉質略為有點硬

見到咁多好評既時候
但我就咁失望或者可能果日失手?🥱
2020-10-13 148 浏览
同朋友係德福睇完戲, 順便食埋dinner先返去, 去左附近一間主打釜飯既餐廳, 門口位置設開放式廚房, 清楚望到處理食物過程, 整潔衛生。店內防疫措施亦做得很足, 每檯之間都有高高既板做阻隔。主打釜飯, 另有小食、串燒選擇【牛舌盛釜】HK98薄薄牛舌佈滿面層, 很足料, 食到牛舌既原汁原味, 質地很滑, 微爽而不韌, 每片牛舌面都掃上燒汁,  食落唔會乾身, 但稍為鹹左d, 個碗唔多夠熱, 欠缺脆卜卜飯焦, 只能食到軟熟飯質。【海之幸】HK$88丼飯上佈滿櫻花蝦、白飯魚等材料, 將所有材料混合埋一齊食, 令整個丼飯帶鮮味, 不過因為冇額外醬汁, 整體味道偏淡。【焦糖燒菠蘿】HK$38表面微暖, 面層有薄薄焦糖脆, 菠蘿清甜超多汁, 大愛!!

門口位置設開放式廚房, 清楚望到處理食物過程, 整潔衛生。

店內防疫措施亦做得很足, 每檯之間都有高高既板做阻隔。

主打釜飯, 另有小食、串燒選擇

【牛舌盛釜】HK98
牛舌盛釜

【海之幸】HK$88
海之幸

【焦糖燒菠蘿】HK$38
表面微暖, 面層有薄薄焦糖脆, 菠蘿清甜超多汁, 大愛!!
焦糖燒菠蘿
2020-10-12
牛舌盛釜
焦糖燒菠蘿
2020-10-05 311 浏览
好耐無試過係淘大覓食,上openrice見到呢間好評最多先去試一試,點知就中曬伏晚上繁忙時間去到,店鋪係最近馬路轉角位,但竟然唔駛等位,入店裡面原來仲有唔少空位,心知不妙店內二人坐由隔板分隔,但有趣係部份座位會用透明膠板係面前隔開即係兩個人入去食,但全程都要隔住透明板望住陌生人食飯叫左個燒汁牛肉釜,明明檯面有教客人點樣控制米飯軟硬點知上菜果陣根本無連蓋上,僅餘既熱力亦不足以將米飯質地改變,即係食軟食硬無得揀肉偏鞋,飯多,燒汁更多,變成好似食緊燒汁撈飯,勁咸進食全程亦只有人問加唔加汁(心諗仲加?),但就無加水,唔多掂結論:好似都係賣弄政治居多…食飯就免啦
即係兩個人入去食,但全程都要隔住透明板望住陌生人食飯
燒汁牛肉釜

叫左個燒汁牛肉釜,明明檯面有教客人點樣控制米飯軟硬
肉偏鞋,飯多,燒汁更多,變成好似食緊燒汁撈飯,勁咸

結論:好似都係賣弄政治居多…食飯就免啦
2020-10-04
我地專程入去食釜飯,諗住會幾好食都幾期待。店舖限定每人最低消費一個釜飯或每人最低消費金額$88 ,呢啲措施令人反感,最後我哋叫咗一個黑豚肉飯及牛肉釜飯。估唔到飯唔熱,米又唔靚,肉質一般,我剩下很多飯。而我男朋友話個飯超級乾,不想浪費,所以唯有乾啃。牛肉飯個蛋不夠流心,另一個飯個雞蛋就OK。沒有選用優質食材的米,食物質素又很一般,食物跟價錢不成正比,我相信隨便喺隔離搵間餐廳入去都好食過佢。食完今餐,即刻想去食韓國石鍋飯。食左總共$180左右,我哋都非常失望。不了!NO!👎😩
食完今餐,即刻想去食韓國石鍋飯。
食左總共$180左右,我哋都非常失望。不了!NO!
👎😩
差黑豚肉及牛肉釜飯
2020-10-03
2020-10-01 174 浏览
金魂蒲燒斧飯$108鰻魚中最厚身個部分再加秘製醬汁燒煮而成店員端上斧飯時已經聞到好香食落覺得好肥美唔會食到有骨汁燒牛肉斧$68店員話係人氣第一所以都叫咗嚟試下個牛肉飯就覺得正常連埋個糖心蛋一齊撈飯食一流日式炸雞$38賣相一般 望落炸得好乾咁可能無期望 咬落反而好有驚喜雞件好嫩滑一件接一件咁食 停唔到口👍🏼黑松露玉子燒$18望落去好平平無奇個玉子甜甜地連埋個黑松露醬一齊食覺得好特別 幾唔錯💬斧飯個份量都非常大2個細食女仔share食加d小食都已經夠飽
金魂蒲燒斧飯$108

• 日式炸雞
  • 黑松露玉子燒
  • 金魂釜飯
2020-10-01 98 浏览
太早食lunch又食得太少所以有D餓始終因為疫情又唔想去太多人嘅地方食嘢搵咗好耐終於搵到呢間入面人唔多感覺安心好多入到去會幫你探熱又有大大枝搓手液staff刻意安排較少人嘅一邊畀我哋坐意識好好就更放心每張枱都隔哂板係完全唔會望到其他食客我叫咗咖喱雞肉飯好似張相咁,舖滿好多咖喱又有雞肉,蘿蔔同埋(好似有洋蔥)將啲咖喱撈勻,係夠哂一大碗飯唔會去到最尾冇咖喱送飯雞肉煮得好嫰好好味,份量仲好多最後食唔哂畀咗男朋友男朋友叫咗個牛肉飯又係好足料,上面仲有蔥花汁好惹味但因為同我嘅咖喱飯好唔match所以都冇點試但男朋友都話份量好夠又好味可以再encore!佢個tea set仲有跟奶茶/咖啡但因為我唔飲嘅關係淨係叫咗一杯waiter好好主動話畀杯水我好細心總括嚟講服務好質素好絕對會再番嚟食!
搵咗好耐終於搵到呢間
入面人唔多感覺安心好多
入到去會幫你探熱又有大大枝搓手液
staff刻意安排較少人嘅一邊畀我哋坐
意識好好就更放心
每張枱都隔哂板係完全唔會望到其他食客

我叫咗咖喱雞肉飯
好似張相咁,舖滿好多咖喱
又有雞肉,蘿蔔同埋(好似有洋蔥)
將啲咖喱撈勻,係夠哂一大碗飯
唔會去到最尾冇咖喱送飯
雞肉煮得好嫰好好味,份量仲好多
最後食唔哂畀咗男朋友

男朋友叫咗個牛肉飯
又係好足料,上面仲有蔥花
汁好惹味
但因為同我嘅咖喱飯好唔match所以都冇點試
但男朋友都話份量好夠又好味
可以再encore!

佢個tea set仲有跟奶茶/咖啡
但因為我唔飲嘅關係淨係叫咗一杯
waiter好好主動話畀杯水我好細心

總括嚟講
服務好質素好
絕對會再番嚟食!
2020-08-30
2020-09-28 3190 浏览
呢一年都去了九龍灣返工,除了公司附近的餐廳,我開始食個「深度遊」,去發掘下呢區的餐廳。今次去了淘大的一間人氣餐廳 (其實都係朋友介紹),佢主打日式釜飯。釜飯其實係日本的煲仔飯,直接係個鍋仔由生米煮成熟飯。今次去的餐廳除了有朋友介紹,仲係觀塘區開飯熱店!去到釜飯專門店,當然叫佢餐廳招牌的燒鰻魚釜飯啦!係Menu中的有6款不同的鰻魚釜飯,除了分金、銀鰻魚,仲分唔同的部位:魚腩位置就會較肥美、而魚尾位置就會燒得較香口。我呢個「食魚唔𦧲骨」,當然要叫份超特大肉厚的就叫了最厚肉的贅沢金魂蒲燒鰻魚釜飯啦 ($138)!!等了10-15分鐘到,新鮮熱辣辣的鰻魚釜飯就到我的面前!唔好講笑,佢真係好香 (最衰個Mon唔會send到D味比您聞)。我其實都係第一次食釜飯,見到枱面的貼紙教我點自己控制飯的軟硬度。日本人的食之藝術,真係好利害!餐廳用了上等的鰻魚,D肉比一般餐廳食到的鰻魚更香更滑!就連飯都係粒粒分明,而且配埋特製的鰻魚汁,食落真係有幸福的感覺!!如果大家同我一樣都係好鍾意用甜甜的鰻魚汁撈飯,大家可以問職員再係上面再加 (笑)!除了個釜飯,大家仲可以加$18加前菜、麵豉湯及飲品。個麵豉湯好意外,入

除了個釜飯,大家仲可以加$18加前菜、麵豉湯及飲品。個麵豉湯好意外,入面勁多料!另外飲品除了平時的咖啡、奶茶、檸茶檸水,仲有柚子蜜同蘋果蜜可以揀。

朋友仔話好耐無食烏冬,所以就叫了個龍蝦湯稻庭烏冬($78)。靚烏冬果然同超市的叮叮噹噹的烏冬真係無得比,入口彈牙,而且仲有4隻有殼的蝦。

個龍蝦湯比想像中濃,加上個烏冬用小鐵鍋裝住,個麵食到尾都係暖暖的,讚讚!

朋友仔已經叫咗麵,所以無再叫加$18轉做套餐,反而叫咗一份吉烈牛舌 ($18) 炸得金黃的牛舌,牛舌都幾厚身,不過油香再豐富D就會更好!

我係一個愛寫字愛分享的吃貨!如果鍾意我分享的,我邀請您訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續發掘有咩CP高的冰糧!(敬禮)