2020-09-28 154 浏览
想試呢間黃店好耐啦💛,今次約咗朋友終於食到喇😝不過都係普普通通,還可一試,支持下嘅💪🏻💪🏻·💛鹽麴雞肉野菜煮配釜飯 $58 (需加一)呢個係雞肉同好多菜嘅鍋,較為清淡,重口味人士唔啱食嘅🤣個湯有菜嘅清甜,幾啱加落飯到撈嚟食😂😂雞肉就正正常常,冇乜特別嘅🙂個飯用嘅容器幾特別,用珍珠米係唔錯嘅,有分軟飯硬飯,想食軟飯就直接食,食硬飯就攪散再食,但就唔覺同普通珍珠飯有咩分別·💛日式滑蛋豬扒配釜飯 $68 (需加一)朋友食嘅豬扒幾滑,就係個皮有啲厚🤔不過呢個都係正正常常嘅滑蛋豬扒飯朋友有加$10轉茶漬飯,店員話食一半就叫佢加湯,冚蓋等10分鐘再食,我試咗啖,茶好淡冇咩味嘅,雖然有飯素加落去一齊食,但個人覺得唔洗特別加都得😚
💛鹽麴雞肉野菜煮配釜飯 $58 (需加一)
呢個係雞肉同好多菜嘅鍋,較為清淡,重口味人士唔啱食嘅🤣
個湯有菜嘅清甜,幾啱加落飯到撈嚟食😂😂
雞肉就正正常常,冇乜特別嘅🙂
💛日式滑蛋豬扒配釜飯 $68 (需加一)
朋友食嘅豬扒幾滑,就係個皮有啲厚🤔
不過呢個都係正正常常嘅滑蛋豬扒飯
2020-09-27 198 浏览
上網見到食評不錯 價錢合理。 26/9去左食下午茶 體驗左20年人最差既一餐飯 食物方面叫左一個金魂定食$78同 鯖魚定食加錢轉左茶漬飯$48 仲有牛舌$38一黎到待應比左兩個小食同湯我地 味道都唔錯野而兩個定食 食物質素都接受到 份量都唔細 鯖魚比較多骨。而牛舌係厚切既串燒 無乜味道 但$38黎講唔算抵...總括黎講野食不過不失服務方面 世 界 級 定食加錢轉左茶漬飯 待應A落留左單我地叫左位男經理B加返 仲問個茶漬飯係後補返比我定換 點知B黑住面答:放心啦唔影響你食既野😂 頭也不回咁走左。0歉意無唔好意思仲要咁既態度 我當堂呆哂🤡轉頭有個待應C拎左配料比我 就咁擺低咩都無講..我地問佢個食法係咪會有個蓋焗一焗啲飯 待應C: er....應該有掛 之後又走左。然後待應A係我食緊野既時侯過黎幫我斟茶落個飯到 無講借借/小心 直接斟落黎我面前...就3位待應ABC落留單 無禮貌 態度差可以反映點解黃店都咁小人食 真係太過份從來出街食飯唔會比左錢就扮哂野 自問句句唔該前唔該後,有禮貌,非西客 !竟然有咁既服務 枉為黃店 警世 千其唔好去食比完錢又受氣 一萬個負評🤬🤬🤬🤬
上網見到食評不錯 價錢合理。
26/9去左食下午茶 體驗左20年人最差既一餐飯

竟然有咁既服務 枉為黃店 警世 千其唔好去食

比完錢又受氣 一萬個負評🤬🤬🤬🤬
2020-09-26
2020-09-26 128 浏览
上網搜尋九龍灣有咩正嘢食,見食物也幾吸引,又多人😋,於是決定試吓,叫了燒汁牛肉釜、龍蝦湯稻庭烏冬、黑豚釜、髒髒炸香蕉(朱古力)、黑松露玉子燒、紅酒牛舌、花生醬燒年糕,牛舌好入味,好淋身,份量也不少,不錯,黑豚肉大大舊,也好淋身,反而我覺得燒汁牛肉釜無想像中咁好味,另外個黑松露玉子及花生醬年糕也好一般,至於個龍蝦湯烏冬個湯底幾好,幾濃,而且好熱,不錯,個炸香蕉其實應該係炸香蕉糕,這個不過不失啦,整體而言味道不錯.
2020-09-25 2369 浏览
已經有好一陣子冇食過日式料理,今日比我發現原來淘大商場地舖,有間食日式釜飯既專門店,見門口餐牌既釜飯非常吸引,又吾少人等位中,當然要試下新野啦!~等了約5分鐘便可以入座,餐廳有卡位,2人和4人枱等,感覺舒適,乾淨企理。我地order左兩個人氣釜飯,其中一個轉星級套餐,加$18有埋前菜,麵豉湯同凍奶茶。麵豉湯都幾大碗,前菜就是青瓜配粒粒鰻魚肉,酸酸甜甜,都幾開胃。<原條汁煮豬軟骨釜飯 $78>釜飯用金屬鍋子盛着,食既時候,可以保持住熱辣辣既溫度。飯上面鋪滿了豬軟骨,豬軟骨不但肉汁夠,而且味道非常濃郁,入口咬落去肉多軟腍,配合埋溫泉蛋,粟米仔等配菜,同綿密米飯,撈埋一齊食,又飽肚又好味。<黑豚釜飯 $98>黑豚一大件甘放在釜飯上,份量勁厚,肉質勁肥美,用上秘製醬汁去煮成,厚度十足嘅半肥瘦黑豚豬肉炆得非常入味,油脂感同瘦肉嘅比例亦剛剛好,恰到好處,油脂位部分入口即溶,連埋大大鍋吸收曬肉汁既香錦釜飯一齊食,滿足度極高,真心值得一試!!<日式炸雞 $38>炸雞既炸粉外皮好薄,微脆得來,醃製得非常惹味,而且雞肉裏面造得嫩滑又帶有肉汁,三十幾塊錢就有成

<原條汁煮豬軟骨釜飯 $78>

<黑豚釜飯 $98>

<日式炸雞 $38>
炸雞既炸粉外皮好薄,微脆得來,醃製得非常惹味,而且雞肉裏面造得嫩滑又帶有肉汁,三十幾塊錢就有成6大件,絕對係好食又抵食,係必食既小食之一。

<日式大阪燒 $48>
大阪燒有兩小件,上面鋪滿木魚碎,紫菜和醬汁等,二人分享剛剛好。

整體來講,餐廳食物質素水準高,份量多,價錢亦合理,非常抵食,值得推介呀!!

• 日式炸雞
  • 黑豚釜
  • 原條汁煮豬軟骨釜
今天同朋友去左九龍灣買口罩,順便就係九龍灣食嘢。想食釜飯好耐,知道九龍灣有間黃店釜飯專門店,今晚終於有機會可以食到!我地每人叫左一個釜飯share黎食,再叫左d小食。我地叫左杯蘋果蜜share,呢個好有驚喜,佢有粒粒蘋果所以成杯飲品既味一d都唔假,再加上佢有蜜味,真係幾好飲!呢個牛肉釜飯好出色,比我想像的還好食,佢d肉好新鮮而且好有牛味好淋,waiter仲幫我地落佢地d自家醬汁,d牛肉撈飯一流🤤雖然我鍾意牛個個多d,話曬係佢地強烈推介既菜式,但豬軟骨釜飯都好食,佢d豬軟骨好大塊而且係淋,軟骨可以食埋唔會硬。我地再叫左個黑松露玉子燒,黑松露味重,配蛋一流,同埋佢個蛋好足料,一d都唔稀。燒鰻魚配檸檬汁一流~

我地每人叫左一個釜飯share黎食,再叫左d小食。

燒鰻魚配檸檬汁一流~
2020-09-22 180 浏览
黃店本人是10分支持的但是!必須要待應注意自己的衛生,他散發出劇烈的酸臭汗味⋯⋯ 其他店員大部份態度都良好至於食物,免費贈送的麵豉湯是好喝的,花魚定食那個魚也是正常的,至於那個叉燒就是如圖示的,讓人驚訝地肥⋯ 味道也是極鹹
黃店本人是10分支持的

但是!必須要待應注意自己的衛生,他散發出劇烈的酸臭汗味⋯⋯

其他店員大部份態度都良好

至於食物,免費贈送的麵豉湯是好喝的,

花魚定食那個魚也是正常的,至於那個叉燒

就是如圖示的,讓人驚訝地肥⋯
味道也是極鹹
2020-09-18 274 浏览
今晚收工同男朋友傾食咩,因為咁啱又響九龍灣,所以就試食一間之前成日經過嘅餐廳,就係今次依間日本餐廳啦。每次望入去都見到好多人食,咁今次就試吓啦。入去坐低咗,個待應好好服務,即刻推介當日嘅限量嘢食,但因為我哋一早就見到餐牌入面想食嘅嘢,所以就好快咁叫咗兩個主食加一個小食。今次叫左個金魂蒲燒鰻魚釜飯,金魂版嘅鰻魚油分最多,而且魚骨最少,上菜見鰻魚都幾大塊,食落肉質肥厚,加埋個浦燒汁好正🤤五花豚肉釜飯,啲五花肉好邪惡好香🤣,仲帶有少少鮮嫩嘅粉紅色🐷值得一提釜飯由高湯加飯同配菜一同烹煮而成,所以啲飯都好入味🤤吉列牛舌,外層香脆,牛舌都幾有口感👍🏻最後食完都好飽,所以無再添加了。今餐食嘅幾樣嘢都幾好唔錯。下次嚟會試吓其他款式。支持支持!

吉列牛舌,外層香脆,牛舌都幾有口感👍🏻

2020-09-17
2020-09-18 223 浏览
去淘大,經過呢一間💛食店,又咁啱想食日本野,想食評都相當之多讚賞,於是就入去試吓。提前講一講,因為已經食咗有一段時間,而家都唔記得咗嗰個套餐叫咩名。首先,烏冬唔彈牙,夾起已經斷開,湯底味精濃⋯上面個幾塊野又「鞋」口⋯⋯至於嗰個飯,都算可以,不過上面嗰舊肉就好難咬⋯⋯食食吓,都有啲後悔係咪叫鰻魚會比較安全。似乎我點嗰兩樣嘢都唔係精選最慘係服務態度都好一般⋯⋯黑口黑面⋯⋯其實都幾失望,打響頭炮黃店,雖然入面係仍然有好多唔同嘅文宣,但係食物品質真心唔太好。我唔希望因為係黃店,所以即使佢唔好食我都要讚到佢飛起。

首先,

至於嗰個飯,都算可以,不過上面嗰舊肉就好難咬⋯⋯

最慘係服務態度都好一般⋯⋯黑口黑面⋯⋯

我唔希望因為係黃店,所以即使佢唔好食我都要讚到佢飛起。

2020-07-18
午餐
2020-09-16 165 浏览
限聚令放寬到10點,八點幾入去堂食,都仲趕得切☺️☺️☺️ 點知太肚餓,影漏左成餐飯最欣賞嘅牛舌釜飯添😟加$18跟餐有麵豉湯同前菜。麵豉湯不過不失,但係個前菜份量少得誇張,味道都麻麻地😞跟餐嘢飲半價都要$22,用葡萄糖漿溝梳打水,原價$40幾蚊,完全不值個價錢😢金魂鰻魚飯釜飯!鰻魚完全冇骨,厚肉,肥美,冇嘢挑剔。唯獨鰻魚醬過多,掩蓋釜飯該有的味道。另外點左個牛舌釜飯,不過冇影到,好好食呀!牛舌爽口無根,仲食得出釜飯嘅味☺️

加$18跟餐有麵豉湯同前菜。
麵豉湯不過不失,但係個前菜份量少得誇張,味道都麻麻地😞

金魂鰻魚飯釜飯!
鰻魚完全冇骨,厚肉,肥美,冇嘢挑剔。
唯獨鰻魚醬過多,掩蓋釜飯該有的味道。
2020-09-13
  • 鰻魚(金魂)極
  • 古味鹽麴牛舌盛釜
2020-09-15 210 浏览
今次係我第二次食釜之魂!上次已經覺得幾好味!佢有好多款小食的!今次既目標係食上次未食過既小食!😆😆吉列紫薯餅、榴連炸彈、沖繩苦瓜餃子、日式大阪燒都幾好味!金菇牛肉串燒係今晚既”料理長推介”,牛肉既燒汁好入味👍🏻第一次見櫻花蝦炸豆腐,有創意👍🏻😆出面充滿櫻花蝦,入面既豆腐好嫩,有口感👍🏻梅干手羽先係必食既小食,外皮好脆!又帶點梅味,清新!唔會有油膩既感覺!雞肉亦都無雪藏味😀另外仲叫左龍蝦湯稻庭烏冬,估唔到有幾個鮮蝦,稻庭烏冬都好滑😀練梅凍蕃茄係我上次食完,今次再食的!冰凍既蕃茄,浸梅糖水,好入味!令到蕃茄甜甜地咁,好解渴!用嚟做一餐既結尾真係一流!侍應服務態度好好,一坐低仲會放一塊板同隔離枱隔開👍🏻
吉列紫薯餅、榴連炸彈、沖繩苦瓜餃子、日式大阪燒都幾好味!
金菇牛肉串燒係今晚既”料理長推介”,牛肉既燒汁好入味👍🏻
侍應服務態度好好,一坐低仲會放一塊板同隔離枱隔開👍🏻
櫻花蝦炸豆腐
日式大阪燒
龍蝦湯稻庭烏冬
練梅凍蕃茄
2020-09-14 183 浏览
難得踏足九龍灣,就試下釜飯。午餐選擇唔多,價錢由$48起,最貴嗰個都係鰻魚釜飯接近$100,價錢都好經濟實際。點左紅酒汁牛舌釜飯,跟餐有前菜、麵豉湯、餐飲。麵豉湯有料,有誠意。讚完就黎重要部分... 紅酒牛舌魂一上菜,成個飯面都係汁。食過咁多間嘅紅酒汁都唔知其實紅酒汁應該係點,反正間間都唔鍾意,呢間都係。牛舌仲見到側邊嘅脷根,又諗起之前牛舌嘅陰影。口感方面我覺得太淋。牛舌太淋唔係最大問題,最大問題本身個飯都煮得太淋、太多水,仲加埋紅酒汁。其實服務方面好,特登攞🍎俾我哋睇。可惜唔可以拉太高分。希望飯底呢一方面只係偶爾嘅失誤。
紅酒牛舌魂
2020-09-14
2020-09-05 277 浏览
今次試左原條汁煮豬軟骨釜,雖然條豬軟骨同餐牌上嘅分量有啲落差,但要讚嘅係豬軟骨係軟棉棉非常入味,除左主打嘅鰻魚飯外,呢款都係好好食嘅另外叫左份甜薯,食落係用左楓蜜焗嘅,幾特別欣賞餐廳內擺設同埋有得意嘢影下相,等嘢食黎可以打下咭

另外叫左份甜薯,食落係用左楓蜜焗嘅,幾特別

欣賞餐廳內擺設同埋有得意嘢影下相,等嘢食黎可以打下咭

原條汁煮豬軟骨釜
2020-09-04
2020-08-20 514 浏览
上次行過九龍灣見到呢間店有鰻魚飯食,就入佐去了,真係好鍾意食鰻魚飯🥰我地係三點幾到下午茶時間,咁啱呢個鰻魚飯有折HKD78,原價HKD98,仲有杯餐飲我叫佐一個鰻魚飯同埋拉麵😆各有一份小食同麵豉湯☺️呢個鰻魚飯份量真係大份又足料,男仔食都一定飽,鰻魚好厚身😏又肥嘟嘟,每一口都充滿著鰻魚嘅香氣,肉質好嫩滑,撈埋飯一起食,真係幸福,呢個價錢真係幾抵食,呢個必叫😏🥰而烏冬個湯底比較清淡,有三塊叉燒,仲有d木耳,荷蘭豆,紅蘿蔔...烏冬麵質幾彈牙,唔錯啊。成碗食完都唔會有罪惡感😎
我叫佐一個鰻魚飯同埋拉麵😆各有一份小食同麵豉湯☺️

2020-08-09 555 浏览
疫情之下呢間店嘅防疫措施做得好好, 一定要食物上曬嚟先可以除口罩, 值得一讚呢間餐廳啲選擇唔多, 本身好糾結要鰻魚好定要牛肉好, 因為佢鰻魚只係88蚊, 但最後因為想慳錢所以都係嗌返個平少少嘅醬汁牛肉釜飯 9/10呢個牛肉釜飯完全超出我想像, 本身都驚佢啲肉會煮到好嚡, 或者好靭, 但點知一食落口, 牛肉鮮嫩 有厚度, 食落去感覺好實在,亦都好有口感 醬汁亦相當香濃, 醬汁滲入曬牛肉裏面, 咬落好juicy飯方面佢有教學, 如果想啲飯軟啲, 就直接享用, 如果想食硬啲嘅飯, 就 打開蓋 撈幾撈先食, 我自己唔想食太 軟淋淋嘅飯, 所以就撈一撈先食, 但最後啲飯都係好淋, 唔知係咪我用錯方法 呢個 釜飯個份量都幾大, 食唔曬, 都幾飽我嘅朋友叫咗個烏冬, 但望落個份量相當少, 好似幾啖就冇咗, 所以都係建議大家要佢嘅 釜飯

9/10
醬汁牛肉釜飯

有厚度, 食落去感覺好實在,亦都好有口感

醬汁亦相當香濃, 醬汁滲入曬牛肉裏面, 咬落好juicy

呢個 釜飯個份量都幾大, 食唔曬, 都幾飽

• 汁燒牛肉釜
2020-08-07 651 浏览
download佐一個新既本地外賣app - lingduck,就諗住支持一下一d本地既小店,最後揀佐呢間餐廳,因為太耐無去旅行,太耐無去日本,佢既主地正正就係鰻魚飯,表面係吸引既。晚市外賣用app買更加可以有9折,我就正正俾佢呢個優惠吸引佐,最後就中佐一個唔老實商人既伏。我明白有好多外賣app都會有markup既現象,因為佢地係包含佐service,包含佐方便,包含佐車手送餐點對點既extra cost。但係如果用外賣app,係去自取,而又打著本地小店,支持同路人旗幟既餐廳,我實在唔能夠接受佢既存心欺騙。今次我買佐2個鰻魚飯加一個小食 (苦瓜餃子)。原價既價錢係 $110 + $130 + $24 + $6外賣盒既價錢。而用lingduck app可以有9折,最後埋單我俾佐 $236.40而當我到達餐廳既時候,先至發現原來餐廳外賣餐牌既價錢,比lingduck 9折後既價錢更平!佢既外賣價係 $88+ $108 + $22 ,而有銀行既職員証更可以有9折,即係會係 $196.40中間既diff係 $40.2 ,亦即係20%可能係職業病既問題,今次呢篇食評用多佐數字去解釋,但主要都係因

今次我買佐2個鰻魚飯加一個小食 (苦瓜餃子)。

中間既diff係 $40.2 ,亦即係20%

可能係職業病既問題,今次呢篇食評用多佐數字去解釋,但主要都係因為感覺受騙了。

而餐廳表示每個晚飯會送一個前菜和湯,我係到佐屋企先知原來餐廳係比漏佐一set 比我地既,order外賣,我諗最怕既一定係比漏野,因為你唔會可以返到餐廳再問佢拿番,即使係5分鐘既路程,你都可能會話算啦,更勿論我係專登揸車去買既...

食物其實係唔差既,但係我諗我唔會再俾機會佢,一間餐廳除佐食物,良心亦都係非常重要既!
2020-08-07
20 分钟 (外卖自取)