2019-04-22 124 浏览
去尖沙咀度發現咗一間唔錯嘅放題,佢除咗刺身嘅質素好之外 ,佢另外嘅熟食都有返咁上下質素,而且熟悉嘅物品多數會喺現場即叫即整,可以望住個師傅一路整一路食。而且佢嘅食物都係出面放題比較少見嘅 尤其是係呢一個中拖羅 ,出去食起碼要三四十蚊1件,但係呢度係任食。另外就係鵝肝多士 ,通常呢一個食品會喺酒店嘅自助餐見得多。日本放題我都係第一次見到,佢嘅鵝肝質素都十分之唔錯 ,最有驚喜嘅係佢嗰塊多士 ,唔會係硬繃繃仲係好香脆。呢一個泰式嘅雞扒個味道我都好鍾意,佢係泰式酸酸辣辣嗰種味道,呢種汁撈埋係煎香嘅雞扒上面食額外惹味。最後佢嘅甜品係哈根大師,仲有士多啤梨味,雲呢拿味 ,朱古力味同埋香蕉味四種選擇。

2019-04-22 72 浏览
對於我來講其實我唔係好鍾意食放題,因為我覺得放題啲質素比起出面餐廳嘅質素會比較遜色,但係往往我朋友真係好鍾意食放題。每一次大家相約嘅時候都一定要食放題,為咗佢我搵左呢一間新開嘅日式放題店試一試。首先入到去發現呢一間放題嘅空間非常之大 ,一入去會有好多枱起碼可以容納二300人 ,再行入少少就會有一個鐵板區,佢係你食緊放題嘅時候可以一路望住師傅整你嘅放題食品,一路食嘢。一嚟到就會首先安排一個刺身拼盤 ,入邊除咗有常見嘅三文魚之外 ,仲會有大大隻嘅牡丹蝦 ,更加令我覺得驚喜嘅佢入邊會有中拖羅。鐵板燒物嘅選擇都非常之多,我特別鍾意佢呢一個蔥花牛肉卷,簿嘅牛肉入邊包住蔥花,再加埋日式嘅醬汁,仲有啲蒜香鍾意食蔥嘅朋友千祈唔好以錯過。另外就係有我鍾意食嘅蒲燒鰻魚,呢度食蒲燒鰻魚唔使逼住一定係壽司咁陰公,可以原塊甘叫,食幾多都得,最重要係你食得落。好出奇地我覺得呢一間放題嘅熟食質素比起出面好多 起碼佢係即叫即製,而且佢仲未到有返咁上下水準。

尖沙咀集合商業、購物及娛樂的心臟地帶,鄰近世界知名的維多利亞港及大型購物中心,有多不勝數的百貨公司、大型購物中心與滿街的時尚商店,交織出令人怦然心動的血拼地圖,好友約定到尖沙咀潮聖,再去附近的尖沙咀格蘭中心覓食,行經見到「鉄人大盛 - 鐵板燒日式放題」的美食好吸引,地點好方便,交通四通八達,尖沙咀地鐵站出口,幾分鐘巳經到達,用餐輕鬆暢快的好地方。  位於尖沙咀堪富利士道,位置非常方便,繁忙時間很多人全場爆滿,我一早巳訂好位,當晚我們準時到達。價值方面,成人任何時段HK$328,小童半價,另收加一服務費,由入座起計,任食2小時。  店內面積很大,佔地約7000呎,入面很多梳化座位,店內燈光較暗,空間感很好,人多也不感覺侷促,環境整齊優美,舒適很寫意,令人感覺乾淨整潔,氣氛輕鬆。  另一邊是多張鐵板燒檯,座位可以看見師傅在鐵板燒檯即叫即燒,可以即場欣賞師傅熟練的手勢。  落單紙中有很多的美食,包括:冷盤小食、刺身、壽司、軍艦、卷物、燒物、炸物、飲品、甜品等,食物包羅萬有,吸引我的目光。 冷盤小食中華沙律份量十足,外型已相當討好,新鮮爽口,黏性剛好,口感細膩,滿載的味道清新,別有一

落單紙中有很多的美食,包括:冷盤小食、刺身壽司、軍艦、卷物、燒物、炸物、飲品、甜品等,食物包羅萬有,吸引我的目光。

冷盤小食

中華沙律份量十足,外型已相當討好,新鮮爽口,黏性剛好,口感細膩,滿載的味道清新,別有一番風味。

刺身

我選擇有三文魚、拖羅、三文魚腩、帶子、希靈魚、赤貝、北寄貝、甜蝦、及螺片等,三文魚及甜蝦鮮甜鮮嫰,鮮味撲出來,沒有雪味,帶子彈牙爽口,拖羅、三文魚腩、希靈魚、赤貝、北寄貝及螺片没帶半點腥味,肉身通透,肉質很爽滑,讓人回味無窮。

壽司及卷物

帶子壽司、蟹柳壽司及加州卷等,壽司的飯很鬆軟,帶子壽司很新鮮没腥味,蟹柳壽司入口嫩滑,加州卷外層的蟹籽口感層次變得更是分明,口感細膩,容易消化,加入點醬,十分開胃,各款壽司卷物賣相吸引,口感豐富,最值得一讚。

炸物

廣島蠔、吉列蝦、芝士年糕、芝麻雞翼,廣島蠔新鮮香脆,食落不會太過油膩,吉列蝦爽滑彈牙,煙煙韌韌,芝士年糕入口帶點醬爆效果,爽脆無比,芝麻雞翼,芝麻芳香,特別香脆入味,令人唾涎三尺。

燒物

燒鰻魚,鰻魚很新鮮,質感鮮嫩彈牙,軟硬度適中,香氣四溢,味道可口,饞嘴的我很想Encore。

鐵板燒

鐵板羊架沒有羶味,大件夠厚肥美,大家都搶著吃,口感鬆軟,嫩滑有咬口,感覺很滋味,吃得滿足,齒頰留香,值得推介。

蔥花牛肉、燒汁一口牛及鵝肝多士,蔥花牛肉很多蔥花有咬勁,蔥花配上牛肉,口感卻截然不同,兩者平衡得天衣無縫,充滿濃濃的牛肉味,燒汁一口牛咬下去精髓來,實在爽口感覺,特別惹味,燒得剛好,充滿肉汁,鵝肝多士厚薄適中,不會感到太鹹味,咬落去啖啖肉,肉質超鮮,必食之選。

飲品

飲品選擇多,包括有汽水、士多啤梨汁、菠蘿汁、芒果汁、茶及啤酒等,全部都是任飲,一應俱全。

我最愛士多啤梨汁,入口帶出絲絲甜意在心頭,清涼的快感,令人心曠神怡,喝後在喉嚨徘徊片刻,充滿優雅不膩的滋味,口感細膩的飲品。

甜品

最後要叫甜品,Häagen-Dazs 雪糕可以任食,包括有朱古力、咖啡、草莓、雲呢拿、Cookies & Cream、Banana & Cream,我最愛雲呢拿雪糕及Banana & Cream雪糕,雲呢拿雪糕超細滑,Banana & Cream雪糕很清甜芳香,主餐後把油膩感一掃而空。

鉄人大盛鐵板燒日式放題
地址:尖沙咀堪富利士道8號格蘭中心地庫
2019-04-08
纪念日
2019-04-22 261 浏览
今日預備去尖咀shopping 前同朋友一齊去放題醫肚~朋友專登去呢間有報導介紹過既鉄人大盛,佢主打鐵板燒,仲會有師傅在面前即燒即食! 每人價錢 $328,但今次我地無比人安排去有得睇師傅在面前燒即位~~朋友就話還好,因為佢地好怕熱ahha! 首先佢地會先上梗既 刺身 set : 入面有勁大隻虎蝦,甜蝦、帶子、帆立貝、三文魚、吞拿魚、希靈魚等等,全部都在水準,鮮甜新鮮! 仲叫咗麵鼓蜆湯 嘩佢啲蜆第一round 真係好大隻!! 我地瘋狂encoure左幾round! 之後到燒物: 燒羊架 --煎得好香,無羊膻味鵝肝多士 –又係推介,入口即溶,但如果外面無咁lon都好了~ 燒鰻魚出奇有水準,我地會expect 係好薄身又多骨,點知出黎好厚身而且燒得好香!蔥花牛肉,牛肉薄切中間夾住蔥花好香口,相比之下,燒一口牛柳粒好似就比下去了芝士醬帶子、牛油燒扇貝帶子都燒得好香,口感軟腍嫩滑~ 燒翠玉瓜、菠蘿,燒菠蘿超juicy爆晒汁!最後仲有Häagen-Dazs雪糕任食,有朱古力、曲奇、雲哩拿味,好正~~

朋友就話還好,因為佢地好怕熱ahha!

之後到燒物:
燒羊架 --煎得好香,無羊膻味

芝士醬帶子、牛油燒扇貝帶子都燒得好香,口感軟腍嫩滑~

燒翠玉瓜、菠蘿,燒菠蘿超juicy爆晒汁!

• 刺身拼盤
2019-04-22 208 浏览
約了幾位好姐妹飯聚, 人多最好就係食放題, 任食之餘又可以揀自己鍾意既食物. 姐妹提議呢間尖沙咀新開放題, 地點就響金馬倫道附近, 好易搵好方便. 一星期前已打電話訂位, 新開都幾爆. 我地被編排坐鐵板燒既位置,已經有幾位廚師就位.呢度既主要係刺身同鐵板燒既食物, 款式跟一般放題類似.快速地點好, 先上既係刺身, 先來一round咩都有, 蝦好大隻好粗, 有手指咁粗, 食落好彈牙, 蝦味濃. 赤貝, 北寄貝亦都好鮮味.油甘魚, 三文魚, 吞拿魚等魚脂豐富, 肉質夠嫩, 仲有帶子鮮甜.輪到主打既鐵板燒, 鰻魚即燒即上, 熱辣辣既, 燒至微微焦香, 配上鰻魚汁甜甜地, 鰻魚好肥美, 啖啖肉無骨的.蔥花牛肉, 係牛肉包住D蔥煎香, 口感特別清新.仲有鹽燒口舌, 唔韌好爽口, 味道濃香, 厚薄得宜, 唔錯.燒帶子, 帶子燒至微焦, 大大粒好爽口.燒雞脾蘑同翠肉瓜, 好多汁好juicy, 加左少少鹽黎燒好惹味.呢個天婦羅蝦都唔弱, 係即炸所以外皮好脆口, 皮薄餡新鮮, 唔油膩.清酒煮蜆. 蜆肉唔算多, 不過可以再叫, 無所謂吧, 個湯都好鮮甜.前菜都有幾款, 份量足好開胃.最後當然係食雪糕, 呢
已經有幾位廚師就位.

呢度既主要係刺身同鐵板燒既食物, 款式跟一般放題類似.

蔥花牛肉, 係牛肉包住D蔥煎香, 口感特別清新.
燒帶子, 帶子燒至微焦, 大大粒好爽口.
前菜都有幾款, 份量足好開胃.
最後當然係食雪糕, 呢度有haagendazs, 任拎唔洗配給, 不過好飽所以祗食了一杯.
2019-04-21 170 浏览
熟悉我嘅朋友或者有follow開我IG嘅,都應該會知道我冇乜食放題,因為我食量比較少,食放題好唔抵💸💸不過今次見到呢間鉄人大盛係鐵板燒放題,係我最鍾意食嘅鐵板燒呀🤩,仲有鐵板燒放題都係第一次見,所以我都去咗呀佢哋嘅放題除咗鐵板燒,仲有刺身,壽司🍣,冷盤,炸物🍤,燒物🍢,日式料理🍲等等,都幾多選擇㗎佢一去到就會首先送個刺身拼盤俾你先,不過我同我朋友有好多刺身都唔食🤭,唔想浪費,所以我哋就冇要到,我哋自己就喺點餐紙嗰度自選我哋自己鍾意食嘅刺身🐟間餐廳大概有五至六個鐵板燒嘅位置,俾廚師喺我哋面前即刻煮野比起來我地食👨🏻‍🍳👩🏻‍🍳佢哋嘅上菜速度快,唔使驚限時兩個鐘頭唔夠時間食👍🏻另外仲有一大個飲品櫃🥤🍶,有好多唔同飲品嘅選擇,雪糕仲要係杯裝Haagen Daz🍦😯
佢哋嘅放題除咗鐵板燒,仲有刺身壽司🍣,冷盤,炸物🍤,燒物🍢,日式料理🍲等等,都幾多選擇㗎

佢哋嘅上菜速度快,唔使驚限時兩個鐘頭唔夠時間食👍🏻

2019-04-21
2019-04-21 100 浏览
放題 — $328/一位(再加一)有一段日子沒有吃過放題,最近在網上看到推介這店的文章,以全港首家鐵板燒放題為selling point。來到門口,看到有不少名人的簽名和照片,例如:劉德華、梁朝偉、劉嘉玲、詹瑞文等等。我猜可能是名人投資的。一開初每枱會有一盤刺身,當中有不同款式的魚生🐟,包括三文魚🍣、吞拿魚、帶子⋯⋯炸物有吉列炸蝦🍤、芝麻雞翼🐥、吉列廣島蠔、芝士年糕等。燒物有一口和牛🐮、燒菠蘿🍍、芝士帆立貝、鰻魚、燒雞翼(不過在點餐紙找不到,要直接向侍應下單)。最正便是任食Haagen Dazs 雪糕🍦,共有6款口味,包括:士多啤梨🍓、雲呢拿、Cookie cream、咖啡☕️、朱古力和香蕉🍌。
放題 — $328/一位(再加一)

炸物有吉列炸蝦🍤、芝麻雞翼🐥、吉列廣島蠔、芝士年糕等。

2019-04-21 77 浏览
刺身放題、刺身火鍋放題都食過,知道尖沙咀新開了一間鐵板燒放題,裏面會有師傅即場鐵板燒,於是跟同事去試一下!最吸引之處是任食鐵板燒、刺身、Häagen-Dazs雪糕等等,成人任何時段一律$328!入到去餐廳之後,見到有幾個鐵板燒爐,每個樓後面都站着一位師傅,隨時為客人烹調食物!保證食物熱辣辣!點餐紙的食物種類有好多,刺身、燒物、壽司、炸物等。也有飲品櫃,有各種汽水、茶類、啤酒等等。第一round刺身不用點,會送上來,有牡丹蝦、帶子、赤貝、拖羅、油甘魚等等,賣相很好,也十分新鮮,帶子好鮮甜,赤貝又爽口!見到師傅在燒芝士扇貝,很香!滿滿香濃的芝士!推薦燒羊架,羊肉好嫩稔,燒得好香好惹味!最驚喜是有燒鵝肝!這不是酒店自助餐才有的嗎?CP值實在太高了!很肥美的燒鰻魚!Encore了3次的味噌煮蜆,蜆肉肥美!燒菠蘿酸酸甜甜,很解膩!燒牛舌是另一推薦燒物!很厚身而且很爽口彈牙!雪櫃有Häagen-Dazs,是任食的!仲有好多款!真的值回票價!餐廳外面還有夾公仔機!萬一要等位都不怕悶!
刺身放題刺身火鍋放題都食過,知道尖沙咀新開了一間鐵板燒放題,裏面會有師傅即場鐵板燒,於是跟同事去試一下!

見到師傅在燒芝士扇貝,很香!滿滿香濃的芝士!

推薦燒羊架,羊肉好嫩稔,燒得好香好惹味!

很肥美的燒鰻魚!

Encore了3次的味噌煮蜆,蜆肉肥美!

燒菠蘿酸酸甜甜,很解膩!

燒牛舌是另一推薦燒物!很厚身而且很爽口彈牙!

雪櫃有Häagen-Dazs,是任食的!仲有好多款!
真的值回票價!
餐廳外面還有夾公仔機!萬一要等位都不怕悶!
2019-04-04
2019-04-21 99 浏览
放題或者自助任食打邊爐就經常都會食,但係有埋鐵板燒呢就比較少。位於尖沙咀格蘭中心地庫嘅呢間鐵人大盛就主打鐵板燒加日式放題,都幾特別星期日晚上六點鐘嚟到,已經有好多人客入坐。我哋俾安排喺鐵板燒旁邊,一路睇住師傅少煮羊架同埋雞扒,一路食住刺身、壽司再加埋鐵板燒,幾有風味鐵板燒有主打羊架、芝士醬帶子、鵝肝多士等,鍾意食嘅朋友真係食多幾件都回本啦。另外仲有泰式雞扒、豚肉生姜燒、蔥花牛肉同埋燒汁一口牛,啱晒食肉獸,尤其泰式雞扒配一個泰式醬汁,酸酸辣辣好開胃,雞皮又燒得脆,夠香口,啱晒我胃口呢個一般。鰻魚都唔錯。另外刺身一嚟到已經上一份雜錦俾你,有帶子北寄貝、赤貝、三文魚腩、吞拿魚同埋牡丹蝦第。最鍾意係赤貝同埋牡丹蝦,新鮮爽口啖啖肉。另外點有幾款壽司,當中最鍾意火炙左口邊魚,燒過後夠油香,魚肉又夠滑,好食熟食方面有串燒,亦都有炸物同埋料理,我哋都點左幾款串燒,最鍾意燒菠蘿、雞髀菇同埋雞翼,燒起熱辣辣香噴噴飽肚又暖胃,正。最後仲有任食Häagen-Dazs雪糕,有雲呢拿、朱古力、士多啤梨、香蕉、曲奇同埋咖啡口味任你食,鍾意食雪糕嘅朋友食晒幾款,想唔歸本都難呀飲品自取。

星期日晚上六點鐘嚟到,已經有好多人客入坐。我哋俾安排喺鐵板燒旁邊,一路睇住師傅少煮羊架同埋雞扒,一路食住刺身壽司再加埋鐵板燒,幾有風味

呢個一般。
鰻魚都唔錯。

飲品自取。
2019-04-20 194 浏览
因為早到所以好人入到座,但不得不講做門口個位女侍應真係會令人諗佢係咪老闆,黑面已經唔再講啦,可以由我去到到食完,都係坐係到腳UPUP同係櫃桶煲劇咁嘆,佢做呢份工都幾開心,至於食物一黎會比一盆整好既刺身比你,仲好好有牡丹蝦,好可惜無得續叫, 同埋萬一如果你有刺身係唔食咪變左浪費?整體刺身第一盤好好多,其後再叫既都質素低左,落單方面都幾多漏左,寫左3次鰻魚先黎到一碟,鐵板既野有D都真係好食既,蔥花牛伏伏地,但好奇怪黎既時間都好偏差,例如一口牛勁快就上到,但其他有D就可以下一轉先到,款式其實都算少,入面既服務都偏低下(唔係全部STAFF差),覺得如果比300幾蚊食間不如食其他放題仲好嚕~
因為早到所以好人入到座,
但不得不講做門口個位女侍應真係會令人諗佢係咪老闆,
黑面已經唔再講啦,
可以由我去到到食完,
都係坐係到腳UPUP同係櫃桶煲劇咁嘆,
佢做呢份工都幾開心,

至於食物一黎會比一盆整好既刺身比你,
仲好好有牡丹蝦,
好可惜無得續叫,
同埋萬一如果你有刺身係唔食咪變左浪費?
整體刺身第一盤好好多,
其後再叫既都質素低左,

落單方面都幾多漏左,
寫左3次鰻魚先黎到一碟,
鐵板既野有D都真係好食既,
蔥花牛伏伏地,
但好奇怪黎既時間都好偏差,
例如一口牛勁快就上到,
但其他有D就可以下一轉先到,

款式其實都算少,
入面既服務都偏低下(唔係全部STAFF差),
覺得如果比300幾蚊食間不如食其他放題仲好嚕~
2019-04-19
纪念日
2019-04-20 100 浏览
餐廳新開張,主打鐵板燒放題,同朋友放工一齊試一試刺身❤️三文魚腩- 魚油脂豐富,厚身。牡丹蝦 - 鮮甜新鮮吞拿魚 - 油脂分佈均勻油甘魚 - 入口即溶,油脂後勁強帶子 - 彈牙鮮味整體刺身水準唔錯,媲美散叫嘅質素~壽司❤️刺身size頗大,飯量小,叫多幾款都唔會太飽~ 芥茉八爪魚軍艦❤️Wasabi 味道突出,好刺激~ 燒雞扒❤️煎到外脆內嫩,配上泰式辣醬幾惹味😊蟹膏炒飯❤️淡淡蟹味溢出,飯粒粒粒分明,蛋白細滑。芝士年糕❤️年糕煙韌,芝士份量多。
餐廳新開張,主打鐵板燒放題,同朋友放工一齊試一試

刺身❤️
三文魚腩- 魚油脂豐富,厚身。
牡丹蝦 - 鮮甜新鮮
吞拿魚 - 油脂分佈均勻
油甘魚 - 入口即溶,油脂後勁強
帶子 - 彈牙鮮味

整體刺身水準唔錯,媲美散叫嘅質素~

壽司❤️
刺身size頗大,飯量小,叫多幾款都唔會太飽~

芥茉八爪魚軍艦❤️
Wasabi 味道突出,好刺激~

燒雞扒❤️
煎到外脆內嫩,配上泰式辣醬幾惹味😊

蟹膏炒飯❤️
淡淡蟹味溢出,飯粒粒粒分明,蛋白細滑。

芝士年糕❤️
年糕煙韌,芝士份量多。
2019-04-08
2019-04-20 91 浏览
尖沙咀剛開業以鐵板燒做主打的放題,$328+10%,價錢比起其他放題稍高,如果要坐鐵板燒枱,聽到職員說要2星期前Book枱。刺身會自動上枱,有油甘魚、三文魚腩、帶子、甜蝦及希靈魚等,食材新鮮,之後可以無限追加。燒物亦有多款選擇,牛吞、燒帶子、鵝肝、蔥花牛卷、燒雞、雞翼、極肥美鰻魚燒菠蘿、紫薯等等。炸天婦羅、蜆湯、各款壽司、飯麵都有,食物選擇算多。飲品也有十多款,甜品是名牌雪糕Haagen-Dazs。

炸天婦羅、蜆湯、各款壽司、飯麵都有,食物選擇算多。

飲品也有十多款,甜品是名牌雪糕Haagen-Dazs。

2019-04-12
  • 牛油燒扇貝
  • 刺身拼盤
2019-04-20 75 浏览
要食質素高嘅鐵板燒, 一啲都唔平, 但呢間主打鐵板燒嘅放題, 每位只係$328, 無理由試啦!食物種類主要有刺身、壽司、鐵板燒、炸物 、冷盤小食等。坐低先上一盤特選刺身, 款款都潤澤新鮮, 其中螺片、赤貝最為爽口鮮甜。多款鐵板美食之中, 法式鵝肝配多士係我的最愛, 鵝肝裹上一層炸漿, 煎成金黃色, 中心軟滑香醇, 絕對值得 encore!鐵板羊架非常有份量, 肉厚多汁, 羊騷味唔強。鰻魚肉質柔軟, 而且極為肥美, 加上亮麗濃稠嘅蒲燒醬, 惹味非常。牛油燒帆立貝燒得剛好, 唔會韌。仲有成櫃haagen dazs任食!!值回票價啦。

食物種類主要有刺身壽司、鐵板燒、炸物 、冷盤小食等。

鐵板羊架非常有份量, 肉厚多汁, 羊騷味唔強。

仲有成櫃haagen dazs任食!!值回票價啦。

2019-04-20 143 浏览
肥哥下星期生日,佢指定要食放題做生日飯,本想不理他,因為他也不會跟我慶祝生日,而今年還安排帶埋兩老去旅行,留我一人在香港獨自過生日,哼!不過,身為阿妹的我一定心軟,結果....肥哥仲好識揀,不是一般放題咁簡單,而是鉄板放題。講真,佢唔講我都不知有鉄板放題。餐店裝潢簡約平實,主要分兩區,一區是普通的一排排座位,另一區有幾枱圍著鉄板師傅的座位,邊吃邊欣賞師傅的手藝。還以為可預早book鉄板座位,可惜原來是按電腦隨機編位,結果今日無幸欣賞師傅們的表演。晚巿放題分三個時段,分別17:30- 1930、1945-21:45和22:00-2400,任何時段都劃一收費,一律$328+10%,我地就book了最早時段。***************************先揀飲品作好準備,凍櫃有韓式飲品、汽水、茶、清酒和啤酒,亦有熱水供應。我揀了冰凍的烏龍茶,而肥哥就當然啤一啤啦!啤酒配鐵板,爽呀!******************************餐店會為每枱客人先準備一盤刺身盛,有齊三文魚、油甘魚、拖羅、三文魚腩、螺、帶子、牡丹蝦、北寄貝和赤貝,每款兩至四件。當中最喜歡是肥美的三文魚腩,油
***************************
烏龍茶和啤酒
刺身盛
餐店會為每枱客人先準備一盤刺身,有齊三文魚、油甘魚、拖羅、三文魚腩、螺、帶子、牡丹蝦、北寄貝和赤貝,每款兩至四件。
刺身盛
當中最喜歡是肥美的三文魚腩,油脂分佈平均,肉質柔軟油潤,鮮味十足;還有色澤亮麗的油甘魚亦很肥美,肉質稍稍爽口,也很吸引。牡丹蝦質素就佳,份量十足,鮮甜黏爽;帶子就好鮮甜柔軟。
輪到自選時間,每枱都放了兩份厚厚的點菜紙,客人填好遞交便可,最傳統的方法。分有以下類別:
刺身三文魚、油甘魚、拖羅、鱆紅魚、三文魚腩、螺片、希靈魚、帶子、甜蝦、北寄貝、赤貝
壽司鰻魚、油甘魚、三文魚、帶子壽司、蟹柳壽司、希靈魚、螺片、玉子壽司、左口魚裙邊壽司、鱆紅魚壽司
軍艦:芝麻八爪魚軍艦、芥辣八爪魚軍艦、螺肉軍艦、蟹籽軍艦
卷物:軟殼蟹卷、青龍卷、加州卷
冷盤小食:芝麻八爪魚、中華沙律、螺肉、蟹籽沙律
鐵板燒:炒野菜、黑松露魚扒、檸檬牛油煎魚排、豚肉山薑燒、芝士醬帶子、蔥花牛肉、法式鵝肝配多士、燒汁一口牛、鐵板羊架、泰式雞扒
燒物:牛油燒扇貝、燒鰻魚、燒牛舌、燒鯖花魚、燒翠肉瓜、燒菠蘿、燒雞翼、杏鮑菇、一口紫薯
炸物:廣島蠔、吉列蝦、芝士年糕、芝麻雞翼
日式料理:味噌蜆湯、蟹膏拌飯
*************************
炒野菜
鐵板燒是重點,第一時間點了五款,有炒野菜、黑松露魚扒、檸檬牛油煎魚排、蔥花牛肉和燒汁一口牛。炒野菜有大量的椰菜、紅蘿蔔絲、冬菇和洋蔥,用料款式不多,但最讚是沒有加入大量油份炒弄,不覺油膩,再來一份吧!
黑松露魚扒和檸檬牛油煎魚排
黑松露魚扒檸檬牛油煎魚排都是我心水推介,底面都燒得金黃微脆,潔白的魚肉嫩滑油潤,較喜歡伴上黑松露沙律醬,啖啖黑松露幽香,好夾!其實檸檬牛油也不錯,帶有香草香。
蔥花牛肉
燒汁一口牛
蔥花牛肉燒汁一口牛都燒得香口,前者薄嫩的牛肉捲着蔥花,配搭更吸引!後者肉嫩味濃,配上炸蒜碎更惹味。
************************
牛油燒扇貝滿有牛油香
牛油燒扇貝
輪到燒物,共有九款,竟一口氣點了八款,有牛油燒扇貝滿有牛油香,肉厚彈牙,質素不俗。
鰻魚
肥哥一口氣點了十件燒鰻魚,全件沾滿微甜的燒汁,肉腍嫩肥美,當然一件不留。
牛舌夠爽口;燒鯖花魚不乾身
牛舌燒鯖花魚也上枱,前者夠爽口,味道鹹香;後者燒弄的時間掌握得剛好,並不乾身,而味道亦不會太鹹。
四款都吸引
燒翠肉瓜、燒菠蘿、杏鮑菇一口紫薯也是好選擇,最喜歡燒翠肉瓜,色澤翠綠,爽腍之間,又有瓜汁, 以一些鹽調味,簡單而美味。燒菠蘿入口微暖,酸咪咪好醒胃;杏鮑菇好爽口,又不乾身;一口紫薯外皮柔嫩,內肉粉綿香甜,挺吸引。
************************
中華沙律
四款冷盤小食中點了中華沙律,爽口又入味,喜歡!
********************
任食Haagen-Dazs品牌雪糕
咖啡味
飯後甜品,雖只有Haagen-Dazs品牌雪糕,但勝在有五款口味選擇,仲要是任食,並非好似其他放題店只限每人一杯,真係大滿足。揀了香甜的香蕉味,味道特別,但還是咖啡味討我喜歡,濃濃的咖啡香,絕對要再來一杯。
明白點解又放題賀生晨,大家真的吃得開懷,吃得飽足。今晚唯一美中不足是未能邊吃邊欣賞鐵板師傅的功架,希望下次有機會啦!
2019-04-13
$360.8 (晚餐)
生日
四款都吸引
中華沙律
咖啡味
  • 四款十吸引
香港好少鐵板燒餐廳, 就算有都散叫居多, 價錢偏貴, 要食到飽真係好易超出預算。早排經過尖沙咀接到傳單, 得知附近開左間鐵板燒放題, 相約同事今晚放工一齊去食返餐! 充滿期待既心情諗住可以邊睇大廚處理鐵板燒過程, 邊食邊傾下計, 點知安排入座才知道我們不屬鐵板位邊座位, 非常失望! 原來全店只有四個鐵板爐, 餐廳告知座位都是隨機安排, 可唔可以坐到鐵板位旁座位, 就看看當時運氣了~ 而我地就坐在另一邊, 等著職員送上已煮好既鐵板燒食物, 基本上同平時食日式放題無異, 氣氛減半! 今晚只好遠望"鐵板燒", 換作任飲任食的日式放題!入座後, 先送上一整盤刺身, 每款刺身都整齊排好, 喜歡邊一款就可以再encorn!魚類刺身均切得帶點點厚度, 刺身沒有腥味, 赤蝦最為出色, 大大隻又肥美, 鮮味!可惜三文魚質地林, 沒有魚油香, 吞拿魚有點乾, 帆立貝大大粒鮮甜, 整體刺身質素中等啦~飲品方面自取, 以罐裝汽水為主返返黎主打既鐵板燒, 以ORDER紙落單, 不得不讚野食上檯速度超快, 似乎係鐵板廚師都忙著不停地燒, 應付大家心急需求 (始終放題都有限時)檸檬牛油煎魚扒: 質地幾滑, 冇骨,

今晚只好遠望"鐵板燒", 換作任飲任食的日式放題!

飲品方面自取, 以罐裝汽水為主

返返黎主打既鐵板燒, 以ORDER紙落單,

檸檬牛油煎魚扒: 質地幾滑, 冇骨, 充滿牛油香

羊架: 生熟度掌握得唔錯, 容易咬開, keep到juicy肉汁

法式鵝肝配多士: 多士林, 鵝肝似乎過熟, 未至於入口即溶
薄切牛肉卷洋蔥粒:  牛肉煎得太乾, 淋左燒汁吊味, 平衡一下乾身質地, 但咬入中心位, 還是乾的, 有洋蔥粒增加口感層次

帶子: 比較乾, 唔太食到原汁原味

壽司方面有卷物、壽司、軍艦

吉列蝦最有驚喜, 熱辣辣, 炸皮鬆脆,  入面隻蝦係爽

菠蘿微酸帶甜, 蕃薯仔同埋翠肉瓜偏油淋淋

燒物既牛舌幾爽, 雞翼開邊, 但KEEP到原汁原味, 唔會太乾

燒汁鰻魚口感林, 表面有甜甜鰻魚汁, 唔錯

突然對面鐵板位火光一起, 吸引全場目光嘩嘩聲, 火光大得衝上了天花,

就連店內警鐘都響起, 果然很有氣氛!

最後當然到甜品時間, Haagen-Dazs雪糕任食, 正啊!!!
2019-04-18