2024-07-11 103 浏览
行過元朗見到有間好平既鐵板燒全部都唔過$100 真係超抵🫢聽講以前可以即場食但疫情之後就轉左做外賣不過外賣都一樣可以睇住師傅鐵板燒真係好專業😝拎到番屋企先食都一樣咁正鐵板牛肉炒飯 $78肥牛一煎起既時候 勁香噴噴😛食落口牛味重 跟埋個炒飯一齊食超可口鐵板豚肉炒飯 $88豚肉口感好好 少少肥肉 肉質爽口 食到舔舔脷👅鐵板魷魚鬚 $58魷魚鬚爽口彈牙😋份量好足👍🏻日本一口牛粒 $58骰仔牛係必食推介😝燒完勁有鑊氣 肉質細嫩肉味又濃🐮
行過元朗見到有間好平既鐵板燒

骰仔牛係必食推介😝
燒完勁有鑊氣 肉質細嫩肉味又濃🐮
2024-07-11
2024-06-18 97 浏览
鉄皇子主打日式鐵板燒外賣,一個定食$50-$80不等,即叫即燒,保證新鮮。鋪面雖然唔係好大,都有幾個座位可以堂食,而且食物選擇真係一啲都唔少,除咗主打嘅鐵板燒之外,仲有壽司同刺身😍我哋落咗order之後,睇住司傅係我哋面前燒,大概10分鐘就拎得喇,好高效率!先講壽司刺身類,三文魚壽司好厚切,好肥美,一客有6件🍣。另外刺身三點定食有三文魚腩、帶子同大蝦,三文魚腩同帶子好厚身,帶子彈牙有口感,好新鮮。日式米飯硬度啱啱好,加埋豉油同蟹籽,好正宗。仲有長條大蟹棒,一客有2條,蟹棒肉好實,加埋邪惡嘅千島醬,oishii~😋鐵板燒類別,叫咗鐵板鰻魚丼,師傅喺我哋面前燒原條鰻魚,燒到金黃色,鰻魚嘅油粉滲唒出嚟,好香,加埋少少紫菜碎同芝麻粒,賣相無得頂。仲有一定要試鐵板牛肉薄燒,牛肉薄片包住蔥蒜,捲起再加醬汁,色香味俱全,入口香口多汁,加埋蔥蒜一齊食,好有口感。鉄皇子小賣所 📍元朗鳳攸北街11-15號益發大廈地下1號舖
鉄皇子主打日式鐵板燒外賣,一個定食$50-$80不等,即叫即燒,保證新鮮。鋪面雖然唔係好大,都有幾個座位可以堂食,而且食物選擇真係一啲都唔少,除咗主打嘅鐵板燒之外,仲有壽司刺身😍

鉄皇子小賣所
📍元朗鳳攸北街11-15號益發大廈地下1號舖
2024-06-11 37 浏览
周日不煮飯,到了元朗鉄皇子小賣所~叫外賣午餐。這家店是我近期發現的一家新興餐廳,他們家的鉄板料理非常有特色。我點了鉄板牛肉丼~$58。牛肉軟嫩多汁,配上鹹香的醬汁,再佐以白飯,份量十足。這道菜最大的特點就是牛肉的新鮮和入味程度,讓人咀嚼時感受到肉質的彈牙和醬汁的濃郁。除了這道招牌菜,我還點了鉄板羊肉炒飯~$88,看起來份量也很豐富。炒飯裡面裝滿了滑嫩多汁的羊肉塊,香料的芳香隨著熱氣撲面而來。米飯煮得恰到好處,既不乾柴也不過於黏稠,入口即化。每一口都飽含羊肉和蔬菜的鮮甜。最後,我嘗試了一道櫻花蝦炒雜菜~$48。蔬菜們新鮮脆嫩,與香脆可口的櫻花蝦交織在一起,口感層次豐富。調味恰到好處,不會過於鹹太膩。這道菜清爽可口,非常適合搭配主食一起享用。這頓外賣午餐讓我感受到了家鄉菜的溫暖和舒適。鉄皇子小賣所的每一道菜品都有它自己的特點,大大滿足了我對美食的需求。不論是份量、口感還是價格,都給人一種物超所值的感覺。我相信這家店未來一定會越做越好,成為這一帶的人氣餐廳。
2024-06-08 41 浏览
嘩😍😍好正呀! 😄😄喺OpenRice 留意到呢間位於元朗雞地既鐵板燒外賣店😆😆呢度既價錢同出面堂食鐵板燒比較真係差好遠🥹好似我叫個鐵板牛肉薄燒都係$78,仲有3件🥳🥳 所有食物都係即叫即製,同堂食鐵板燒一樣,可以睇廚師表演☺️☺️ 仲可以同佢傾下計🤣🤣我地兩個人叫四樣野,包括鐵板雞軟骨、鐵板牛肉薄燒、鐵板牛肉沙律和鐵板羊肉丼。我最鐘意鐵板羊肉丼,有好重既羊肉味😍😍食得出餐廳用咗靚材料❤️❤️鐵板雞軟骨鐵板牛肉薄燒鐵板牛肉沙律鐵板羊肉丼我同朋友都好滿意呢餐😃😃性格比超高🥳🥳🥳铁皇子小賣所 地點:元朗鳳攸北街11-15號益發大廈地下1號舖

嘩😍😍好正呀! 😄😄

铁皇子小賣所
地點:元朗鳳攸北街11-15號益發大廈地下1號舖

2024-06-07
2024-05-31 46 浏览
元朗街坊有口福。最近,由原本在元朗經營十多年《鉄皇》高檔鐵板燒 轉營為 較貼地化《鉄皇子小賣所》,食品價格比起從前相議好多,沿用大鐵板燒野食,火喉依然十足。呢度食物全部都係即叫即炒,以下係片中四款食品:✨️<日本一口牛粒> $58用白蘭地煮出來的牛特別香口,片中見到嘅一火,就因為加左白蘭才會出現這景況。✨️<鉄鐵牛肉沙律> $58沙律解牛嘅油腻,咁食法,味道啱啱好。✨️<鉄鐵牛肉丼> $58估5到白飯非常軟熟,師傅話 d 米係日本嚟,5 難之得咁好味。✨️<鉄板牛肉薄燒> $78薄牛包著雜菜一起炒,顯然鑊氣十足。鉄皇仍在,快d去探下佢 !

呢度食物全部都係即叫即炒,以下係片中四款食品:

✨️<日本一口牛粒> $58

✨️<鉄鐵牛肉沙律> $58
沙律解牛嘅油腻,咁食法,味道啱啱好。

✨️<鉄鐵牛肉丼> $58

✨️<鉄板牛肉薄燒> $78
薄牛包著雜菜一起炒,顯然鑊氣十足。

鉄皇仍在,快d去探下佢 !
呢間係轉角位既日式小店店舖名好得意好特別 所以每次經過都好奇想試下今日放工又經過 就決定試試佢~原來呢間係一間鐵板燒既外賣店 有丼飯 有沙律 有唔同既小食價錢都係$60-$90就食到鐵板燒一直都係啲比較高價既菜式但呢到用好平民既價錢就可以食到一路等外賣既時候 都見到有唔少街坊幫襯個個都幾個飯幾個飯咁買走 睇黎質素有啲保證今次就試左佢地既沙津同二份小食 🐮 鉄板牛肉沙律老闆知道有部份客人未必想夜晚食咁多飯所以就推出左呢款沙律 沙律菜非常非常新鮮菜 洋蔥 蕃茄仔全部都好爽脆清甜加埋沙律醋 就咁個沙律已經好有驚喜牛肉肉質有咬口 唔會成塊都肥淋淋咁牛肉調味 非常惹味就算係食沙律 都完全唔會覺得寡 🦑 鉄板魷魚鬚調味好惹味 亦都唔會太鹹魷魚鬚質地爽口 有咬口 絕對唔會煮到乾哂而且份量好足 食到飽晒🐓 鉄板雞軟骨平時食串燒鹽燒雞軟骨就食得多呢到整到每粒雞軟骨都卜卜脆調味係偏甜甜地 又脆口平時開party嗌黎做小食 都一定好正 今次黎呢到買外賣先知道 原來老闆會即場煮每一份外賣等外賣既時間 仲有得好似睇表演咁有得睇 有得食 成件事抵上加抵🤣🐮 鉄板牛肉沙律 $58🦑 鉄板魷魚鬚 $58🐓 鉄板雞軟骨
呢間係轉角位既日式小店

店舖名好得意好特別 所以每次經過都好奇想試下
今日放工又經過 就決定試試佢~

原來呢間係一間鐵板燒既外賣店

🐓 鉄板雞軟骨 $48

📍 鉄皇子小賣所
元朗鳳攸北街11-15號益發大廈地下1號舖
2024-05-24
5 分钟 (外卖自取)
鉄板魷魚鬚和鉄板雞軟骨
2024-05-24 292 浏览
有朋友住元朗嘅好處,就係有地方食高質外賣。知道有一間舖頭本身做高級鐵板燒,果陣叫#鉄皇 ,疫情之後繼續做鐵板燒,但食材比以前平民化,同埋變成只做外賣。人手就剩返老板同一個兼職,不過落單之後,見到個煮法一樣專業,所以一定要盡快食。舖頭細細,好容易就睇到餐牌現場仲有公仔裝飾鐵板鰻魚丼 $88本身呢度係原條鰻魚,份量幾大,所以燒好之後,師傅都有切開,先放到去飯碗上面。鰻魚先煎香之後用火槍燒個面。所以好香但唔會太乾身,加埋照燒汁,好好送飯。鐵板牛肉丼 $58呢度嘅肥牛用鐵板煎香。煙慢慢上升,肉香出曬來。煮法無咁花巧。不過我幾鍾意佢個調味,之後擠嘅沙律醬,有少少wasabi味道,呢好少嘅刺激,平衡牛肉嘅膩,感覺驚喜。鐵板魷魚鬚 $58魷魚鬚炒一陣,跟住要用個鐵板燒專用蓋一陣,保留水份再加秘製調味料同炸蒜蓉,就搞掂啦食落多汁爽口,仲有少少沙茶香味,重口味嘅朋友,就一定要叫啦!鐵板一口牛粒 $58一如既往嘅先煎後炒炒左一陣,師傅話準備放火,要我影相。加啲酒,即刻好多火好期待陣間食嘅感覺啦!就算拎返屋企都好多汁,好正。總數 $262鉄皇子小賣所元朗鳳攸北街11-15號益發大廈地下1號舖電話: 5499
現場仲有公仔裝飾
鐵板鰻魚丼 $88
鰻魚先煎香
之後用火槍燒個面。
所以好香但唔會太乾身,加埋照燒汁,好好送飯。
鐵板牛肉丼 $58
呢度嘅肥牛用鐵板煎香。
煙慢慢上升,肉香出曬來。
鐵板魷魚鬚 $58
魷魚鬚炒一陣,跟住要用個鐵板燒專用蓋一陣,保留水份
再加秘製調味料同炸蒜蓉,就搞掂啦
鐵板一口牛粒 $58
一如既往嘅先煎後炒
炒左一陣,師傅話準備放火,要我影相。加啲酒,即刻好多火
好期待陣間食嘅感覺啦!就算拎返屋企都好多汁,好正。
總數 $262

鉄皇子小賣所
元朗鳳攸北街11-15號益發大廈地下1號舖
電話: 54993728
2024-05-16
5 分钟 (外卖自取)
  • 鐵板魷魚鬚
  • 鐵板牛肉丼
2024-05-19 266 浏览
放假懶得煮野食,近近哋落樓下買個飯,行過幾次鉄皇子已經想試,今日就去呢間啦。由以前鐵板燒轉咗行做鐵板外賣,一個飯都係五十幾蚊起,價錢相當貼地👍睇咗陣餐牌,決定要兩個飯加個小食,再問下師傅有冇得炒碟菜添😋⭐鐵板鰻魚丼師傅話即叫即整可以坐低慢慢等,見住佢開爐,估唔到食個外賣都可以咁型😆即刻攞個手機出嚟拍下片先。鰻魚飯有整整一條鰻魚,好香口,仲有甜甜嘅鰻魚汁餸飯,真係好好食😍⭐鐵板牛肉丼另一個叫左牛肉飯,師傅攻架十足,三兩下手勢就整熟啲肥牛啦,賣上十分吸引😋牛肉飯又係好好食,仲有蒜香添。⭐鐵板牛肉薄燒燒緊嘅牛肉薄片包住蔥蒜,捲起再加醬汁,色香味俱全,搞掂就可以入合了😆咬落爆汁香口,又係正。⭐鐵板炒雜菜想要碟菜,師傅就提議整個炒雜菜,主要有椰菜、紅蘿蔔、洋蔥同櫻花蝦等,睇住師傅炒兩下再落蓋焗一焗,啲香味隨即飄出來,聞到已經好想食,熱辣辣香噴噴好吸引,啲椰菜爽脆甜,仲有蝦乾嘅鹹香鮮味,正喎🤤又咁好睇嘅視覺效果,加上食物好食價錢貼地,可以多多來幫襯了👍

⭐鐵板鰻魚丼

⭐鐵板牛肉丼

⭐鐵板牛肉薄燒

⭐鐵板炒雜菜

2024-05-18
10 分钟 (外卖自取)
親民日式鐵板燒,有得睇,有得食📍地點:元朗🍽️菜式:日本菜💰人均消費:午餐 HK$50~150🔖服務費:❎🧻餐巾/ 濕紙巾:✅ / ❎🪑座位類型:吧枱 / 外賣📝落單方式:侍應生落單.堂食位少少嘅鐵板燒,有風味,師傅表演功架十足。【鉄板羊肉丼】💰HK$68羊肉唔騷,啱哂怕騷嘅朋友食。炒香羊肉,配少量沙律汁,中和得剛好。【鉄板鰻魚丼】💰HK$88原條鰻魚煎香,再用火槍烘焦鰻魚表面,入口有照燒鰻魚油香,送飯一流。【鉄板魷魚鬚】💰HK$58魷魚鬚先炒香,再有個秘製汁燴,唔乾得嚟又香口。【鉄板牛舌芯】💰HK$78牛舌芯薄切上,份量十足。牛舌有咬口得嚟又唔柴,而且十分惹味。#foodcourt #foodxcourtx #foodxcourtxYL#元朗搵食地圖 #元朗美食 #元朗 #日本菜.鉄皇子小賣所 @teppanyakiking🏷️ 元朗鳳攸北街11-15號益發大廈地下1號舖
親民日式鐵板燒,有得睇,有得食

📍地點:元朗
🍽️菜式:日本菜
💰人均消費:午餐 HK$50~150
🔖服務費:❎
🧻餐巾/ 濕紙巾:✅ / ❎
🪑座位類型:吧枱 / 外賣
📝落單方式:侍應生落單
堂食位少少嘅鐵板燒,有風味,師傅表演功架十足。

💰HK$68

💰HK$88

💰HK$58
魷魚鬚先炒香,再有個秘製汁燴,唔乾得嚟又香口。

💰HK$78

#元朗搵食地圖 #元朗美食 #元朗 #日本菜
鉄皇子小賣所 @teppanyakiking
🏷️ 元朗鳳攸北街11-15號益發大廈地下1號舖
2024-05-10 24 浏览
今日第一次試喺元朗呢間嘅鐵板燒,印象中鐵板燒都係比較中高價錢嘅餐廳,但出奇地呢間餐廳有平價鐵板燒食同埋平時喺元朗屯門天水圍都好少見到有鐵板燒,所以今次特登去試吓。到咗餐廳之後見到餐牌大概50至$60就有一款菜式,我哋點咗牛肉丼飯、鰻魚丼飯、炒魷魚、炒牛舌,仲要試埋特色飲品聽講老闆係喺馬來西亞嗰邊訂返嚟。份量都幾多,兩個人食完全係好足夠尤其係個炒魷魚好香口惹味,用黎配飯一流!鍾意食鰻魚嘅朋友都可以試吓,因為呢個鰻魚丼飯嘅鰻魚係成條上!!仲要經過鐵板燒之後鰻魚好香,勁好食!呢個丼飯只係$88,超級抵食。之後同老闆開始傾偈,先知道原來本身餐廳係做中高價價錢,但係因為通咗關之後好多人都返咗大陸消費,所以轉型做平價鐵板燒吸引客人。佢話做咗15年都就嚟頂唔順,聽到都有啲心酸,所以希望大家都可以支持本地餐廳啦!
呢個丼飯只係$88,超級抵食。

2024-05-10
2024-05-05 190 浏览
坦白講,呢間餐廳性價比簡直係史上新高,好食到我真心想私藏起來㊙️🤣🤣!但本着有美食要同大家分享嘅宗旨,都係要share出嚟🤣(雖然內心已掙扎一百萬次)。這間小店的師傅擁有超過25年高級鐵板燒經驗,以前一直在五星級酒店工作。獨立門戶後,成為元朗區鐵板燒始祖,造福我們這些平民百姓😁🙌🏻,令我呢啲平民可以以蔗渣嘅價錢獲取五星級嘅享受!日本一口牛粒 $58直頭是一場燦爛的火焰Show🤩🤩‼️見到師傅在你面前灒酒,「逢」一聲燒起來🙌🏻🙌🏻睇到勁想拍手🤣🤣。骰子般的牛粒鑊氣十足,帶點焦香,肉質細嫩、肉味濃而有肉汁,配上蒜片香氣,食到我舔舔脷😋😋。鐵板魷魚鬚$58超級爽口彈牙、醬汁惹味,非常高質,我同屋企人食得勁開心😁😁❗️要知道炒得太耐,會韌;炒得太短,會過硬。可見師傅控制火喉的功力達到爐火純青的地步👍🏻👍🏻。皇牌1: 鐵板羊肉丼$68 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟) 必推‼️羊肉片份量多,加入大量胡椒及蔥花,表面鋪滿紅椒絲,睇到已經流晒口水。一啖入口,羊肉味濃,不騷,配上胡椒的辛辣,辣得好味、辣得過癮,喜歡食羊的朋友一定不可錯過‼️皇牌2: 鐵板牛肉丼$58 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟) 現場聽到師傅炒到滋滋喳喳,已經非常誘人

鉄板雞軟骨

日本一口牛粒 $58
日本一口牛粒

鐵板魷魚鬚$58
鐵板魷魚鬚

皇牌1: 鐵板羊肉丼$68 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)
鐵板羊肉丼

皇牌2: 鐵板牛肉丼$58 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)
現場聽到師傅炒到滋滋喳喳,已經非常誘人。回家一打開,香氣四溢。最正是他的特製燒汁,超級惹味,真係令人欲罷不能,唔駛5分鐘成個飯就已經見晒底😂😂。
鉄板牛肉簿燒

店舖只設外賣,所有食物即叫即燒,原汁原味,想食嘅朋友可以透過QR code盡早落單。

鉄板鰻魚丼
鉄板雞軟骨
日本一口牛粒
鐵板魷魚鬚
鉄板牛肉簿燒
鉄板鰻魚丼
  • 鐵板牛肉丼
2024-04-22 61 浏览
4月21日 星期日 間中黃雨就喺元朗頭、小巴站尾 對面嘅街角。好開陽好耀眼好易搵。成間舖就係一個open 鐵板燒,鋪面精心嘅小擺設,舒適嘅 露營outdoor style 小座位位俾你等外賣。全部都係有心之作。臥虎藏龍,大廚係酒店出身,睇佢炒個飯、炒個菜嘅公架已經知冇得呃。除咗做外賣,佢仲可以包場。very interesting,幻想吓喺街角全透明鐵板燒,一班好友暢飲、食好嘢開party,好特別。佢仲有Mobile嘅鐵板燒,可以上門到會。隨時隨地都可以鐵板燒。我就隨便叫咗幾個家常嘢:- 鰻魚飯- 炒雜菜- 牛肉薄燒- 豚肉飯睇住大廚準備呢一份餐已經係一個entertainment,同你喺日本鐵板燒餐廳睇到嘅差唔多。米,食得出係日本珍珠米,甘甜有嚼頭。雖然用料唔會係乜乜M56789和牛、食提子大嘅豬 ….. 但係以大廚嘅出品 且以一間街坊特色鐵板燒嚟講,係超值。
4月21日 星期日 間中黃雨

- 豚肉飯

2024-04-21
  • 鐵板牛肉沙律
2024-04-21 41 浏览
最近元朗開左間平民價錢鉄板燒,只做外賣,讓食客安座家中,都可以享用鉄板燒美食。小店主打既鉄板菜式,有丼、炒飯、沙律,仲有多款鉄板小食。鉄板雞軟骨:爆炒到金黃色,酥脆可口,調味得宜,口感十足。豚肉薄燒:豚肉切到好薄片,捲住炸蒜及香蔥等配料煎香,仍能保留到肉汁,相當juicy又美味。鉄板牛肉丼:薄切肥牛很軟腍,牛味濃郁,配上炸蒜、蔥花、牛肉燒汁、wasabi忌廉沙律醬,味道好有層次感,果然係小店招牌。鉄板鰻魚丼:用上原條鰻魚,灑鹽後用火槍燒到表面香脆,帶微微焦香,再灑上紫菜絲及芝麻,香氣撲鼻,鰻魚非常軟腍,魚香四溢。總結,食物質素非常高,主廚ken師傅用心經營,烹煮手法純熟,一絲不苟,加上街坊價錢,絕對值得再來支持。

小店主打既鉄板菜式,有丼、炒飯、沙律,仲有多款鉄板小食。

鉄板雞軟骨:爆炒到金黃色,酥脆可口,調味得宜,口感十足。

午餐
  • 铁板鰻魚丼
  • 铁板牛肉丼
  • 豚肉薄燒
  • 铁板雞軟骨
元朗其中一個吸引我既地方就係呢度好多小店,佢地各有自己既特色,有自己既諗法,唔會好似出面啲連鎖店一式一樣😌😌而今日我地去左既鉄皇子小賣所亦都好特別,去之前我真係冇諗過會有一間專做外賣既鐵板燒餐廳😲?佢每份外賣都係由師傅親自出馬👨‍🍳🔥,係你面前炮製食物👍🏼😋先講講鐵板牛肉炒飯🐮,飯經過鐵板煮後真係做到粒粒分明、爽身,每粒飯都有獨特嘅炒飯香氣,盡顯師傅既功架!我地仲叫左鐵板豚肉丼🐽,豚肉燒得微微焦香,好多汁又嫩滑,加埋沙律醬都幾好送飯🍚😋再嚟就係日本一口牛粒,外面微焦,就算我地拎到返去裡面仲係多汁鮮嫩,估佢唔到🤩最後就係鐵板雞軟骨,超有驚喜!雞軟骨經過鐵板燒烤,變得好香口,值得一提佢個醬汁好好食好惹味🤪總括嚟講,鉄皇子小賣所雖然係主力做外賣,但真心feel到師傅對每份外賣落足心機咁整,完全唔會hea住黎做🫰元朗友買外賣呢間餐廳絕對係個好選擇!🫡

2024-04-15 42 浏览
呢間係元朗雞地鐵板燒嘅外賣店,本身以前係鐵板燒堂食嘅餐廳,後來生意難做,而家呢幾個月開始轉型做外賣,但係外賣嘅質素一啲都唔差,仍然keep到高水準👍🏻而且價錢好實惠,價錢$58已經有一個鐵板牛丼,你仲可以即場望住師傅燒,其他丼飯都係幾十蚊!鐵板牛丼:牛肉味好濃,而且份量好多,再加上蔥蒜,沙律汁,真係超好味另外仲有一個推介鐵板魷魚鬚,呢個勁推介食落去好彈牙👍🏻仔細望下餐廳的設計都好靚,花左不少心機👍🏻

另外仲有一個推介鐵板魷魚鬚,呢個勁推介食落去好彈牙👍🏻

仔細望下餐廳的設計都好靚,花左不少心機👍🏻

2024-04-14
午餐