2022-08-13 86 浏览
係朋友介紹下,黎到呢一間酒樓聽佢講係是自家製品牌,而所有點心都係即叫即做,可算係手作點心。呢度既師傅仲係多間米芝蓮酒店同埋大型連鎖酒樓做過,可想言之經驗幾豐富平日夜晚去到都好多人,梗係睇吓人哋食咩我哋再叫啦老爺子半肥不瘦蜜餞叉燒 $128侍應見到我哋頭望望,就問我哋係咪有咩需要介紹之後佢就話呢度叉燒好出名,咁梗係嗌叉燒啦半肥瘦果然名不虛傳,一啲都唔柴仲好Juice依家好難食到啲咁好食嘅叉燒龍蝦湯瑤柱海皇羹呢一個海皇羮不得了,每一啖都好足料唔係講笑真係每一啖都有龍蝦肉,味道好濃郁同埋好有層次蜜椒金薯安格斯牛柳粒$108牛柳粒好多酒樓都有,但係佢係可以做到好鬆軟每一粒,薯仔都唔錯㗎!貴妃香芒蝦球$118我見到每一台都有嗌呢一個!咁梗係唔執輸啦甜中帶點芥辣味,佢仲喺蝦球上面加咗花生碎令到咬口更加特別。必叫之選南乳溫公素齋煲 $88呢個齋煲充滿粉絲同各樣蔬菜,包括雲耳,豆卜,冬菇,小棠菜,健康之選。配菜仲有魷魚粒同埋蝦米,素食者一定要點。總結,下次有時間一定要晏晝嚟到試埋佢啲點心!
係朋友介紹下,黎到呢一間酒樓

平日夜晚去到都好多人,
梗係睇吓人哋食咩我哋再叫啦

老爺子半肥不瘦蜜餞叉燒 $128
侍應見到我哋頭望望,就問我哋係咪有咩需要介紹
之後佢就話呢度叉燒好出名,咁梗係嗌叉燒啦
半肥瘦果然名不虛傳,一啲都唔柴仲好Juice
依家好難食到啲咁好食嘅叉燒

龍蝦湯瑤柱海皇羹
呢一個海皇羮不得了,每一啖都好足料
唔係講笑真係每一啖都有龍蝦肉,味道好濃郁同埋好有層次

蜜椒金薯安格斯牛柳粒$108

貴妃香芒蝦球$118
我見到每一台都有嗌呢一個!咁梗係唔執輸啦

南乳溫公素齋煲 $88

總結,下次有時間一定要晏晝嚟到試埋佢啲點心!
2022-08-11 1535 浏览
今晚收工約左好耐冇見既朋友佢想食好味高質的中餐 最後我地揀左鋿晶館食晚飯呢度點心出名,現場手工製作,即叫即做小菜質素都唔錯酒樓喺正德輔道中 入面裝修光猛,傳統嘅中式酒樓裝潢,地方乾净餐牌有小菜,燒味,湯羹魚翅,海鮮,都有套餐一嚟到梗係叫呢度出名嘅叉燒啦真係好多人推介例牌份量算係多識食叉燒嘅朋友都知道一定要肥先至好食!身為叉燒關注組嘅我一定要試咗先佢呢度嘅叉燒係肥瘦適中夠肥、夠淋、夠肉嫩黑醋豬柳非常惹味嘅豬柳炸到脆卜卜卜再加上半碟嘅青椒紅椒黃椒仲有菠蘿酸酸甜甜再加上佢嘅黑醋醬料無敵Perfect match香炸蝦球蝦球熱辣辣,蝦球大大粒新鮮彈牙 加上黃色嘅醬汁黃色嘅醬汁應該係有啲蛋黃再加上沙律醬超級好食柚皮玉掌季節限定整柚皮嘅功夫絕對唔少而且呢度嘅食材都係特別挑選柚皮特別嘅柚皮好厚身好好肉上面左一層非常厚嘅蝦子🦐鵝掌厚厚充滿骨膠原膠質豐富足料嘅海皇湯羹勁重份量嘅海鮮入面大概有蝦球、蛋白、瑤柱、冬菇等等性價比極高伙記仲介紹佢地嘅師傅喺日本東京富麗華任職多年一直專為高管達人和明星服務返到香港後仲喺多間米芝蓮酒店及大型連鎖酒樓集團做主管,所以煮嘢食嘅經驗豐富!鋿晶館給我多重驚喜,高質的中菜,
今晚收工約左好耐冇見既朋友
佢想食好味高質的中餐 最後我地揀左鋿晶館食晚飯
呢度點心出名,現場手工製作,即叫即做
小菜質素都唔錯

酒樓喺正德輔道中
入面裝修光猛,傳統嘅中式酒樓裝潢,地方乾净
餐牌有小菜,燒味,湯羹魚翅,海鮮,都有套餐

一嚟到梗係叫呢度出名嘅叉燒啦
真係好多人推介
例牌份量算係多
識食叉燒嘅朋友都知道一定要肥先至好食!
身為叉燒關注組嘅我一定要試咗先

酸酸甜甜
再加上佢嘅黑醋醬料
無敵Perfect match

香炸蝦球
蝦球熱辣辣,蝦球大大粒
新鮮彈牙 加上黃色嘅醬汁

鵝掌厚厚充滿骨膠原
膠質豐富

足料嘅海皇湯羹
勁重份量嘅海鮮
入面大概有蝦球、蛋白、瑤柱、冬菇等等
性價比極高

伙記仲介紹佢地嘅師傅喺日本東京富麗華任職多年
一直專為高管達人和明星服務

鋿晶館給我多重驚喜,高質的中菜, 多款菜式自家製品牌,值得一試。
2022-08-11
2022-08-08 794 浏览
最近同屋企人去咗呢間主打自家品牌嘅中菜廳🥢師傅經驗豐富 曾就職於日本東京富麗華多年👨🏻‍🍳其後更喺多間米芝蓮酒店同大型連鎖酒樓集團做主管佢地所有點心都係手作點心 現場即點即做😳不過我地今日係食dinner 所以係嗌小菜😗-一坐低先叫咗花膠雞腳螺頭燉湯🍲燉湯味道清甜 滋陰補腎 正好補返近排頻頻OT嘅辛勞🥹-🐽老爺子半肥不瘦蜜餞叉燒 $128例牌黎講份量都幾多 蜜汁味超重🍯叉燒腍得黎又真係唔算肥 食多幾件都ok🤣-🐟西檸龍躉柳 $268我見好多枱都有嗌 應該係呢度嘅招牌菜🤔同平時啲炸斑球唔同 餐廳用上高質龍躉食材龍躉柳炸得金黃酥脆 魚肉熱辣辣好新鮮!!配以自家製西檸醬汁 好似中菜版嘅fish and chips🤣-🐽回彊大汗欖角醬燒骨 $108燒骨一客有6-7件 外層微微燒脆 鎖緊肉汁配上甜甜地嘅醬燒汁 非常惹味 餸飯一流👍🏻-🥬南乳溫公素齋煲 $88齋煲有多種素食 包括茄子、雲耳、菇、白菜仔、豆卜、粉絲同腐竹 非常豐富特別鍾意佢個茄子 入味又唔會爛蓉蓉咁🍆整煲南乳味香濃 食齋都可以好滿足🥰-最後餐廳送上綠豆沙 整體唔會太甜 滿足仔!
最近同屋企人去咗呢間主打自家品牌嘅中菜廳🥢

叉燒腍得黎又真係唔算肥 食多幾件都ok🤣

🐟西檸龍躉柳 $268
我見好多枱都有嗌 應該係呢度嘅招牌菜🤔
同平時啲炸斑球唔同 餐廳用上高質龍躉食材
龍躉柳炸得金黃酥脆 魚肉熱辣辣好新鮮!!

🐽回彊大汗欖角醬燒骨 $108
燒骨一客有6-7件 外層微微燒脆 鎖緊肉汁
配上甜甜地嘅醬燒汁 非常惹味 餸飯一流👍🏻

🥬南乳溫公素齋煲 $88
特別鍾意佢個茄子 入味又唔會爛蓉蓉咁🍆
整煲南乳味香濃 食齋都可以好滿足🥰

最後餐廳送上綠豆沙 整體唔會太甜 滿足仔!

2022-08-03 151 浏览
約了朋友飲茶,就近近地係公司附近揾到呢間鋿晶館,見佢門面都幾吸引,酒家地下係入口,樓上有兩層,有電梯可直達,被安排上一樓就座。11點坐低見有張醒晨特價點心紙,11點半前入單可享用,二話不說睇下有乜啱食先,見到都有頗多選擇,但兩個人唔試得咁多,只選了兩個孖寶,一碗兩款配料嘅生滾粥,一個川式紅油抄手及兩隻蝦餃皇。生滾粥選左鮮肉丸及鯇魚腩,粥底都好綿,肉丸有4粒食得出鮮味,鯇魚腩份量都頗多,呢碗粥只係35元非常超值。孖寶之一:黃沙豬潤腸, 豬潤份量唔多,腸粉算 OK, 整體只係一般。孖寶之一:馳名小籠包,呢個真係超讚,熱辣辣之餘,皮又夠薄,咬落去滿口湯汁,要小心爆汁爆到四圍都係!調味都十分出色。蝦餃皇,可選2隻或4隻一籠,兩個人所以揀左2隻一籠,當中點計,蝦都好新鮮, 一啖一隻啱啱好,唔錯!孖寶之一:鮮竹牛肉球,一碟有3粒都頗大粒,食得出有馬蹄,少許陳皮,芫荽份量算多,調味唔錯,咬落都好彈牙!川式紅油抄手,抄手有4粒, 餡料有菜有肉,個汁都頗多蒜但唔會好辣,算合格。孖寶之一:香草綠豆沙,總係覺得有臭草煲嘅綠豆沙先至似樣,佢都算煲得唔錯,唔會太甜,啱我口味!總括而言,係上環商業區飲茶,佢算係

總括而言,係上環商業區飲茶,佢算係唔錯嘅選擇。
2022-08-03
$90 (早餐)
  • 小籠包
2022-07-25 857 浏览
今晚試左同事介紹嘅鋿晶館呢間係自家品牌喺港九都有分店主打手工點心,現場即叫即做不過晚市就食小菜上網查過原來大廚曾喺東京名餐廳工作回港後又擔任過多間連鎖酒樓集團主管工作對出品非常有信心咁今晚就同父母親大人黎一試究竟先上燉湯燉湯非常清澈不多油睇到晒有乜材料有花膠瘦肉雞腳味道清甜唔鹹唔錯招牌叉燒又一手工作叉燒睇落偏瘦不過食落完全唔柴唔痴牙正喎!最啱又怕肥但又只愛肥叉夠軟淋嘅我呀!蜜味都好香送飯啱晒!欖角醬燒骨我本人比較愛啖啖肉但爸就覺得識食一定係食排骨肉所以試下呢個醬燒骨個醬少少甜甜地但又唔係蜜糖甜燒骨幾脆口其實佢都係肉多骨少又一送飯良品燒汁班頭腩用煲上所以非常熱辣非常香頭腩相當嫩滑魚肉清淡所以配上香濃醬汁就算怕腥嘅我都食左好幾件!上湯菜芯簡簡單單菜芯無渣而且唔會煮得太淋保持返爽口上湯清甜幾好味!由於分店位於商業區晚飯時間都係商務客環境清靜服務專業食得好舒服
今晚試左同事介紹嘅鋿晶館
呢間係自家品牌
喺港九都有分店
主打手工點心,現場即叫即做
不過晚市就食小菜

又一手工作
叉燒睇落偏瘦
不過食落完全唔柴唔痴牙
正喎!
最啱又怕肥但又只愛肥叉夠軟淋嘅我呀!
蜜味都好香

用煲上
所以非常熱辣非常香
頭腩相當嫩滑
魚肉清淡所以配上香濃醬汁
就算怕腥嘅我都食左好幾件!

上湯菜芯

環境清靜
服務專業
食得好舒服
2022-07-11
OT 日子中餐酒樓醫肚 暖胃暖心今日收工遲咗,一放工即時去搵地方醫肚。唔知點解,突然之間想食中菜。兩個人叫左三餸一湯已經飽左,白飯都唔洗😆,個人即時醒神晒番晒,暖一暖番個胃同心靈💗一個金銀蛋莧菜苗,拿破崙牛肉,麻辣雞煲,再一人一碗龍蝦羹。得左金銀蛋莧菜,分量十足。龍蝦海鮮羹單單龍蝦肉,面頭仲有啲乾瑤柱。拿破崙牛肉,係我未食過嘅,原來係酸酸甜甜用蕃茄煮,夠晒開胃。麻辣雞煲,連我唔食得辣嘅,都叫食到,因為非常惹味香口。😋食唔停推薦度(10👍🏻滿):7.5👍🏻滴汗度(10😅滿):不適用衞生(10⭐️滿):8⭐️環境(10⭐️滿):8⭐️賣相(10⭐️滿):7⭐️味道(10⭐️滿):7⭐️價錢(10⭐️滿):7⭐️服務(10⭐️滿):8⭐️地點(10⭐️滿):8⭐️[鋿晶館 (上環)]地址:上環德輔道中287-291號地舖#晚餐 #晚餐吃什麼 #晚餐時間 #食飯 #推介 #美食 #美食推薦 #美食日記 #dinner #dinnerideas #dinnerrecipes #dinnertime #dinnertonight #hkfoodpic #delicious #foodpics #foodies #topcit
OT 日子中餐酒樓醫肚 暖胃暖心

服務(10⭐️滿):8⭐️
地點(10⭐️滿):8⭐️

[鋿晶館 (上環)]
地址:上環德輔道中287-291號地舖

#晚餐 #晚餐吃什麼 #晚餐時間 #食飯 #推介 #美食 #美食推薦 #美食日記 #dinner #dinnerideas #dinnerrecipes #dinnertime #dinnertonight #hkfoodpic #delicious #foodpics #foodies #topcitybiteshk #hkfoodshare #discoverhongkong #hkeat #eeeeeats #foodiegram #instagood #winsomelai

2022-07-12 126 浏览
愛食中菜嘅我哋今晚嚟到上環🤭餐廳是自家製品牌,平日晏晝可以嚟試吓佢哋嘅點心,因為所有點心現場即點即做,手作點心😋😋聽老闆介紹師傅曾就職於日本東京富麗華多年,專為高官達人和明星服務,回港後在多間米芝蓮酒店及大型連鎖酒樓集團做主管,經驗豐富而我哋今晚就叫咗四道傳統小菜首先係非常美味嘅懷舊咕嚕肉平時食呢道菜唔知你有冇留意好多酒樓都唔係用新鮮菠蘿🍍我咁講呢度當然係用新鮮架啦,每舊咕嚕肉都皮脆肉夠Juicy!紅燒乳鴿:香脆可口,唔需要加任何調味料都可以食得津津有味🤤龍蝦湯海鮮羹:好足料都好香濃嘅龍蝦湯黑椒粉絲蝦球煲:大大隻蝦球同黑椒味相當夾,粉絲炒得乾身夠晒惹味
愛食中菜嘅我哋今晚嚟到上環🤭

而我哋今晚就叫咗四道傳統小菜
首先係非常美味嘅懷舊咕嚕肉

紅燒乳鴿:香脆可口,唔需要加任何調味料都可以食得津津有味🤤

龍蝦湯海鮮羹:好足料都好香濃嘅龍蝦湯

2022-07-09 103 浏览
今日收工嚟到上環食晚餐好耐都冇去食中菜就同老公一齊嚟食啦!我哋先叫咗一碟例牌叉燒,肥瘦適中仲有少少燶邊!🥳撈飯食超正🥳🥳油花都幾多,甜甜地好好味😋之後係嗌咗燉湯,入面有多種海鮮!蝦好彈牙,又幾鮮甜,好足料架❤️另外仲拉咗豬潤莧菜🥰啲豬潤好爽口又洗得好乾淨,唔會有怪味!同莧菜食真係好夾!跟住就係一啲特色菜,叫咗香芒汁蝦卷👍🏻食落非常之彈牙,蝦肉好新鮮!配上酸酸甜甜嘅醬汁同埋有啲花生碎一齊食,真係好有層次☺️仲有個三杯雞,食落都幾惹味😀仲有啲燈籠椒😆非常之好撈飯😛😛
今日收工嚟到上環食晚餐好耐都冇去食中菜就同老公一齊嚟食啦!

之後係嗌咗燉湯,入面有多種海鮮!
蝦好彈牙,又幾鮮甜,好足料架❤️

另外仲拉咗豬潤莧菜🥰
啲豬潤好爽口又洗得好乾淨,唔會有怪味!同莧菜食真係好夾!

跟住就係一啲特色菜,叫咗香芒汁蝦卷

仲有個三杯雞,食落都幾惹味😀
仲有啲燈籠椒😆非常之好撈飯😛😛
2022-07-04 104 浏览
餐廳屬於自家製品牌,晚市小菜出色,相當有香港特色聽聞師傅幾有來頭,之前係米芝蓮酒店及大型連鎖集團做主管,整燒味有一手叉燒皇 $128肥瘦叉燒超軟嫩,蜜汁叉燒瘦中帶些少肥, 口感佳係好好食既 難怪甘出名煎蓮藕餅 $108 熱辣辣香口足料的蓮藕餅蓮藕切成碎粒 好有口感香芒大蝦球 $118最中意呢道菜醬汁為蜜糖芥末,第一次食呢個醬汁整既蝦球色澤鮮亮 外脆內軟,蝦球彈牙惹味 好正ahhh厚切豬膶浸莧菜 $108平時我完全吾好食豬膶呢個豬膶勁彈牙爽口,口感超正!完全唔粉唔乾 同出面好出名既豬膶面係2個層次龍蝦湯海鮮羹 $48/1龍蝦湯材料豐富,濃稠香甜龍蝦肉新鮮彈牙,仲有好多其他海鮮口感豐富有層次好滿足
餐廳屬於自家製品牌,晚市小菜出色,相當有香港特色

叉燒皇 $128

煎蓮藕餅 $108
熱辣辣香口足料的蓮藕餅蓮藕切成碎粒 好有口感

香芒大蝦球 $118

厚切豬膶浸莧菜 $108

龍蝦湯海鮮羹 $48/1
2022-06-26 175 浏览
好多朋友同我介紹呢間位於上環嘅餐廳,餐廳係自家製品牌,晚市嘅小菜出色,相當有香港特色!我地點左呢度最出名既叉燒同燒腩仔。叉燒肥瘦均勻,密汁juicy,非常嫩滑。燒腩仔外皮脆身。之後係原盎上既杏汁白肺湯,好補身,溫肺止咳,用新鮮杏汁熬出。最鍾意係薑蔥斑腩煲,非常有鑊氣,惹味香口,外皮好香脆。魚肚浸勝瓜雖然係家常小菜,勝瓜爽脆鮮甜,魚肚高湯都好飲,重點係冇味精,感覺舒服。下次應該會再黎試點心,因為呢度點心都出名,現場手工製作,即叫即做,師傅之前喺日本東京富麗華任職多年,專為唔同高管達人同埋明星服務,返港之後係多間米芝蓮餐廳同埋大型連鎖酒樓做主管,難怪經驗

2022-06-24 170 浏览
點心附送橡筋😡😡專程來試好評的酒樓!誰知價錢不菲,只叫了幾籠點心也要三佰元!其中一籠是菜苗餃,食時感到似有條嘢,咬極都咬唔開,心埝什麼菜咁老咬唔到,本來想勉強吞下去。但又覺得奇怪,點解咬…唔到,於是決定吐出來🤮⋯⋯竟然有條好完整,粗粗哋橡根比客人食😱😱於是叫部長來,他好平淡回覆會拿走和取消,之後便人和點心都消失了😠😤沒有道歉和任何表示唔好意思!如果不小心食咗有咩後果,而且不衛生!服務如此!真是[嚇人😱😤😡🤬)!大家去食也要留神和三思!食品衞生,加料炮製,零服務跟進⋯⋯祝身體健康
點心附送橡筋😡😡
沒有道歉和任何表示唔好意思!

如果不小心食咗有咩後果,而且不衛生!
服務如此!真是[嚇人😱😤😡🤬)!

大家去食也要留神和三思!
食品衞生,加料炮製,零服務跟進⋯⋯
祝身體健康
2022-06-24
2022-06-22 1280 浏览
約朋友出上環食下午茶,她提議不如飲中茶食點心,因為上環有間酒家的特價下午茶好味又抵食。都好喎,真係好耐無飲過茶了。這間鋿晶館有兩層,有𨋢坐不用行樓梯,我們被安排上一樓,上到去見明亮闊落,枱椅間不覺得擠迫。下午茶優惠時段由兩點到四點,在中上環屬中等價錢。最吸引我的是幾款特價下午茶特色點心,全都是即點即做,價錢只也是十多二十元。我們點了幾款,質素相當不錯,食得出是新鮮和自家手作。朋友無介紹錯。川式紅油抄手 ~~ 餛飩皮細膩滑嫩,包着多菜多汁的肉餡,一食就知是師傅自己包的,最愛少辣多蒜的醬汁,好惹味。乾蒸牛肉燒賣 ~~ 牛肉中有不知是沙葛還是馬蹄,鮮甜爽口,牛肉打得鬆軟不會實的的,餡靚足料夠新鮮。欖角肉排蒸陳村粉 ~~ 大愛這個。肉排夠多又夠腍入味,陳村粉比河粉更薄更滑,加上吸收肉排味道,好味到停不了口,我一個人可以食一碟。薑汁厚切豬潤淮山麵 ~~ 豬潤新鮮無筋又不腥,湯底清甜,好食。香芝麻脆麻花 ~~ 香脆鬆化。懷舊蝦多士 ~~ 蝦膠彈牙香甜,麵包香脆。這兩款懷舊的油炸點心都不覺油膩,實屬難得。見其它食評說這兒的師傅曾在日本東京富麗華任職多年,回港後在多間米芝蓮酒店及大型連鎖酒樓集團做主管
香芝麻脆麻花 ~~ 香脆鬆化。
懷舊蝦多士 ~~ 蝦膠彈牙香甜,麵包香脆。
這兩款懷舊的油炸點心都不覺油膩,實屬難得。
見其它食評說這兒的師傅曾在日本東京富麗華任職多年,回港後在多間米芝蓮酒店及大型連鎖酒樓集團做主管,經驗咁豐富,難怪點心有水準。
2022-06-22
下午茶
2022-06-19 140 浏览
好耐冇同個老豆飲茶啦老豆唔洗食得多,幾籠精緻的點心已經夠佢樂上半天。今次去的上環鋿晶館,環境夠體面地方夠大,坐得舒服,最緊要係有番去茶樓飲茶的感覺。最開心都係點心即叫即蒸之餘又好食,唔怪得平日下午時間黎都咁多人。-一坐低就叫啲香口小食吧-炸雲吞口感酥脆,內餡豬肉同爽口蝦肉,外脆內嫩,加 埋糖醋汁冇得頂-蝦多士炸過的鮮蝦香氣撲鼻,多士酥香香脆,整體咬落去超好食。- 豬肚燒賣  越黎越少酒樓會整豬肚燒賣喇,是集體回憶呢 豬肚蒸到非常的軟,加上蝦豬肉燒賣一起食,口感相當多層次。-蝦餃皇嫩嫩外皮內蝦塞得包滿,咬落彈牙鮮美,好似白玉水晶一樣-鮮蝦燒賣入口滿滿豬肉鮮味,細滑甜鮮。-香芋鴨腳扎呢度嘅鴨腳扎係一碟一隻, 因為 用的 鴨腳 夠大隻蒸籠放不了。一拿起來會有沉甸甸的feeling, 餡料超 飽滿實在-香茜牛肉包牛肉 包包蒸得鬆軟,一咬落去可以感受香茜牛肉的香氣,-欖菜排骨陳村粉陳村粉米香濃郁、柔薄但不失彈性, 欖菜同排骨的香都滲進陳村粉裏,好食啊~

好耐冇同個老豆飲茶啦
老豆唔洗食得多,幾籠精緻的點心已經夠佢樂上半天。
一坐低就叫啲香口小食吧

炸雲吞

口感酥脆,內餡豬肉同爽口蝦肉,外脆內嫩,
加 埋糖醋汁冇得頂
蝦多士

炸過的鮮蝦香氣撲鼻,多士酥香香脆,整體咬落去超好食。
 豬肚燒賣

越黎越少酒樓會整豬肚燒賣喇,是集體回憶呢
 豬肚蒸到非常的軟,加上蝦豬肉燒賣一起食,

口感相當多層次。
蝦餃皇

嫩嫩外皮內蝦塞得包滿,

咬落彈牙鮮美,好似白玉水晶一樣
鮮蝦燒賣

入口滿滿豬肉鮮味,細滑甜鮮。

香芋鴨腳扎

一拿起來會有沉甸甸的feeling, 餡料超 飽滿實在

香茜牛肉包

牛肉 包包蒸得鬆軟,一咬落去可以感受香茜牛肉的香氣,
欖菜排骨陳村粉

2022-06-13 167 浏览
平時打邊爐打得多,今晚食下中式晚餐先,餐廳係自家製品牌,所有手作點心現場即點即做,需時較耐但等得值得👍🏻 原來師傅曾就職於日本東京富麗華多年,專為高管達人,明星服務,回港後任職多間米芝蓮酒店及大型連鎖酒樓集團,經驗豐富😍 食物質素大師級水準🥰 叉燒半肥瘦叉燒超軟嫩,而且有點微暖,口感極佳😍 表面甜甜蜜蜜好juicy😋龍蝦湯瑤柱燴海皇龍蝦湯濃稠香甜,湯料濃郁,海鮮配料多多,口感豐富有層次😋 香芒大蝦球大蝦球色澤好靚👍🏻 外脆內軟,蝦球彈牙惹味😋厚切豬膶菜遠雖然我唔鐘意食豬膶,呢個豬膶連我都覺得ok,超彈牙爽口,口感好正,但我都係唔鐘意豬膶陣味,所以留反比男朋友食唒😂

叉燒

龍蝦湯瑤柱燴海皇
龍蝦湯濃稠香甜,湯料濃郁,海鮮配料多多,口感豐富有層次😋

香芒大蝦球
大蝦球色澤好靚👍🏻 外脆內軟,蝦球彈牙惹味😋

厚切豬膶菜遠

2022-06-07 1070 浏览
今晚收工之後黎左鋿晶館食晚飯,呢度小菜質素一向唔錯。餐牌有小菜,燒味,湯羹魚翅,海鮮,都有套餐。螺頭燉花膠湯螺頭燉花膠湯原盅上,熱辣辣,除咗主角螺頭同花膠各一之外,湯料仲有煲到腍哂嘅雞腳,好多豬肉,龍眼肉同淮山。個湯好清。回彊大汗欖角醬燒骨 $108 另加一醬燒骨一客6件,燒得幾好,燒得有少少脆皮,而肉唔韌。雖然入面有骨,不過細骨都可以食埋,個汁味道唔錯,少少甜甜地,上面加左少量菜苗,伴有少少沙律菜。金銀蛋浸莧菜苗 $88 另加一莧菜苗上面當然有皮蛋同鹹蛋碎,另外仲有肉碎同蒜子。莧菜夠新鮮,個湯健康之餘又夠味,皮蛋好彈牙。鮮百合冰耳炒鮮淮山 $82 另加一鮮百合冰耳炒鮮淮山主要係鮮淮山同西芹,好爽口,另外仲有雲耳,百合同燈籠椒一齊炒,油份適中,好健康。食完仲有糖水送,係綠豆沙,綠豆煲到爛哂,完全唔甜。今日食左下午茶打底,食完呢餐啱啱好,多菜少肉感覺健康。之前聽聞餐廳係自家製品牌,師傅曾經喺日本東京富麗華工作,專為高管達人同明星服務,返港後喺多間米芝蓮酒店同大型連鎖集團做主管,唔少來頭。而呢度所有手作點心係現場即點即做。入面裝修光猛,地方乾净。最後當然要多謝友人請客。

回彊大汗欖角醬燒骨 $108 另加一
回彊大汗欖角醬燒骨

金銀蛋浸莧菜苗

金銀蛋浸莧菜苗 $88 另加一
鮮百合冰耳炒鮮淮山

鮮百合冰耳炒鮮淮山 $82 另加一
綠豆沙

食完仲有糖水送,係綠豆沙,綠豆煲到爛哂,完全唔甜。

今日食左下午茶打底,食完呢餐啱啱好,多菜少肉感覺健康。

2022-06-07
回彊大汗欖角醬燒骨