2023-07-28 546 浏览
今日去左位於灣仔皇悅酒店地下二層嘅鐵飯碗,好耐冇試過正宗馬拉菜式喇!原來叫鐵飯碗係因為招牌菜式會使用彷工廠工人使用的三層式鐵飯碗上菜,並保留中式傳統配合時尚裝修,而每張枱都放左鐵飯碗,細微之處令人感覺有創意及舒適。娘惹泡菜/ 酸辣香芒白飯魚先來啲涼拌菜,前者加入花生粒及娘惹醬,後者有酥脆炸白飯魚,兩款味道都酸酸甜甜好開胃另一款前菜蛋黃醬鴨絲夾,金黃色薄脆夾住嫩滑鴨肉及芋絲,加上蛋黃醬一齊食,酥脆香口有層次湯是南洋傳統肉骨茶,湯底有淡淡辣藥材香但不重,排骨大件又入味,還有爽口冬菇、豬大腸及豆卜江南煎大頭生蝦大頭蝦色澤橙紅,賣相吸引,而且好大隻,用醬汁煎烤,蝦肉軟滑鮮甜又惹味“鐵飯碗”釀豆腐招牌菜,以三層式鐵飯碗盛住,打開每一層都放了不同配菜,有釀豆腐、青椒、苦瓜、辣椒,另外還有煎魚肉餅,配上黃豆醬味道濃郁馬拉盞四大天王菜名好特別,四大天王即係四款唔同蔬菜,再用馬拉盞醬炒,鹹香入味,爽脆清甜正宗檳城炒貴刁食材豐富的炒貴刁,好夠火候,炒出焦香,鹹甜帶點辣甜品就有貓山王楊枝金露,及鴛鴦斑斕椰絲拼; 加了軟綿濃郁的貓山王,但沒有覆蓋楊枝金露的香甜

娘惹泡菜/ 酸辣香芒白飯魚

正宗檳城炒貴刁
食材豐富的炒貴刁,好夠火候,炒出焦香,鹹甜帶點辣

• 正宗檳城炒貴刁
2023-07-24 42 浏览
今日嚟到灣仔皇悅酒店入面搵食。我本身都有食東南亞既菜式,嚟到”鐵飯碗”都仲有驚喜~先講講前菜,娘惹泡菜、酸辣香芒白飯魚可算係必食!👍雖然娘惹泡菜個名好似好辣咁,但係連我呢個唔算食得辣嘅人都食倒,呢個前菜涼涼地、酸酸地,幾款蔬菜放埋一齊,味道夾得好好。同行有小朋友,開頭都擔心佢地食唔倒酸辣香芒白飯魚,好在廚師在盤放得好,白飯魚放頂,冇同底下嘅辣汁撈埋一齊~ 一來保待左白飯魚嘅脆口,而上面大多都係甜酸汁,小朋友都食倒!見佢咁鐘意食,我唯有忍口只係食左兩三條… 白飯魚肉質好新鮮、又脆、個汁又調得好,難怪小朋友都食到唔停口~ 🤤肉骨茶,用料十足,藥材味唔太重,屬於大眾化口味~ 一個小朋友大讚好飲,另一個年紀較細嘅小朋友就勁食油炸鬼 🤦‍♂嚟到主菜,江南煎大頭生蝦,大大隻,聽聞係本地大頭蝦,一啖咬落去,呢份彈牙、呢份蝦鮮味,雪藏蝦絕對不能相比。馬拉盞四大天王,睇嚟係四款蔬菜,蔬菜最緊要食材靚,食材靚唔怕照近啲,現附上蔬菜特寫。鐵飯碗釀豆腐,一共三盤,其中一盤係炸腐皮,啱啱勁食油炸鬼嘅小朋友,一口一塊,食左三塊… 搞到大人差啲冇得食 🤦‍♂ 另外,豆腐超滑!檳城貴炒刁,有落豬油渣,祇讚~甜品嚟返

先講講前菜,娘惹泡菜、酸辣香芒白飯魚可算係必食!👍

甜品嚟返杯貓山王楊枝金露,估唔到兩樣嘢加埋都幾夾~! 🍸
2023-07-24 172 浏览
今日去左皇悅酒店既“鐵飯碗”,食馬來西亞菜~餐廳環境非常舒適,每上一道菜都有職員介紹餸菜特色及分菜,服務真係一流~一開始職員就介紹佢地既“特色馬來參巴醬”,看似好辣,但係香為主,好惹味,我地用黎配炸蝦片食~~頭盤有3樣,其中“蛋黃醬脆鴨絲夾”好有驚喜,好似有芋絲+鴨肉絲,非常香口!另外“酸辣香芒白飯魚”係會食到停唔到手既,魚尾都脆卜卜,酸酸甜甜,正!湯品係“南洋傳統肉骨茶”,非常多料,冬菇、豬肚、豬腩、豆卜、原粒蒜,個湯有淡淡藥材味,有幾粒辣椒仔一齊食,無得輸~主菜都有3樣,“江南煎大頭生蝦”,蝦肉好彈牙,配埋醬汁一流~“鐵飯碗釀豆腐”係用一個特別3層食盒裝,好精緻~“馬拉盞四大天王”係一道炒蔬菜,職員重點介紹特色“臭豆”,甘甘苦苦但又忍不住想食多粒😆。主食係“正宗檳城炒貴刁”,都不錯~最後仲有兩樣甜品~“貓山王楊枝甘露”同“鴛鴦班斕椰絲拼”,楊枝甘露凍冰冰,撈埋榴槤肉一齊食,好正~~班斕糯米糍,軟棉棉得黎又夠煙韌,班斕味好香~~今餐係絕對可以再食多次,雖然好幾樣餸都係咖哩or辣野,但並不太辣,同行有怕辣既人都食到~#鐵飯碗 #灣仔 #皇悅酒店 #肉骨茶 #白飯魚 #煎大頭生蝦 #炒貴
今日去左皇悅酒店既“鐵飯碗”,食馬來西亞菜~
主食係“正宗檳城炒貴刁”,都不錯~

#鐵飯碗 #灣仔 #皇悅酒店 #肉骨茶 #白飯魚 #煎大頭生蝦 #炒貴刁 #貓山王楊枝金露
  • 江南煎大頭生蝦
  • 南洋傳統肉骨茶
2023-07-18 79 浏览
🐽 娘惹泡菜酸辣爽口,醃制得恰到好處,吃落口感清新,好開胃🐽 酸辣香芒炸白飯魚個味道係出奇嘅搭配,酸甜香芒配上炸白飯魚,魚身炸到好脆,搭配上果香爆棚嘅香芒,正🐽 蛋黃醬脆鴨絲夾味道濃郁,鴨絲香脆,配上蛋黃醬,黃濃香滑🐽 南洋傳統肉骨茶濃郁而唔膩口,肉骨鮮美,肉質林到入口即溶,肉湯滿滿既肉香同胡椒味,送飯一流🐽 江南煎大頭蝦外皮酥脆裡面蝦肉好鮮嫩爽口,滿滿既蝦膏,江南醬汁有小小似豉油王既味道,食落同蝦肉特別夾之餘中好香口🐽 釀豆腐豆腐滑口,釀得恰到好處,每一口都充滿了豆香🐽 馬拉盞四大天王馬拉炒炒雜菜,蔬菜爽口,層次感豐富🐽 正宗檳城炒貴叼麵條煙韌,配上各種海鮮同馬拉既香料同辣醬,令到味道好豐富🐽 貓山王楊枝甘露貓山王的醇厚同楊枝甘露的清甜完美結合,讓人回味無窮🐽 鴛鴦斑斕椰絲拼斑斕椰絲卷好香椰香,2者既香甜結合一齊,唔會太甜得來又好特別
🐽 娘惹泡菜
酸辣爽口,醃制得恰到好處,吃落口感清新,好開胃

🐽 酸辣香芒炸白飯魚

🐽 蛋黃醬脆鴨絲夾
味道濃郁,鴨絲香脆,配上蛋黃醬,黃濃香滑

🐽 南洋傳統肉骨茶

🐽 江南煎大頭蝦外皮酥脆

🐽 釀豆腐
豆腐滑口,釀得恰到好處,每一口都充滿了豆香

🐽 馬拉盞四大天王
馬拉炒炒雜菜,蔬菜爽口,層次感豐富

🐽 正宗檳城炒貴叼
麵條煙韌,配上各種海鮮同馬拉既香料同辣醬,令到味道好豐富

🐽 貓山王楊枝甘露
貓山王的醇厚同楊枝甘露的清甜完美結合,讓人回味無窮

🐽 鴛鴦斑斕椰絲拼
這次我去試了一家馬拉菜,菜單上的選擇很多娘惹泡菜前菜是娘惹泡菜,這道菜是我第一次嚐試,讓我非常驚喜。泡菜的味道很獨特,帶有一點點酸辣的口感,加上裡面的蔬菜和香料,讓整道菜的味道非常豐富酸辣香芒白飯魚這道菜讓我想起了童年時吃的炸魚,魚肉很嫩,外皮酥脆,搭配上醬料更是美味蛋黃醬脆鴨絲夾是我點的另一道小點心,這道菜的味道非常特別,鴨絲很脆,夾在麵包裡面,加上蛋黃醬的味道,讓整道菜非常有層次感南洋傳統肉骨茶是招牌菜之一,這道湯非常香濃,裡面的肉和骨頭煮得非常入味,讓人回味無窮江南煎大頭蝦我非常喜歡的一道菜,大頭蝦的肉質很鮮甜,煎得恰到好處,加上醬汁的味道,非常適合配米飯正宗檳城炒貴刁這道菜是我吃過最好吃的炒貴刁,貴刁好爽口入味,搭配上炒得恰到好處的調味,讓整道菜的味道非常平衡貓山王楊枝甘露呢道甜品將芒果同榴連既味道完美融合大家都無搶走對方既光芒味道好夾,鮮味濃郁推薦一試
這次我去試了一家馬拉菜,菜單上的選擇很多

江南煎大頭蝦

貓山王楊枝甘露

呢道甜品將芒果同榴連既味道完美融合
大家都無搶走對方既光芒
味道好夾,鮮味濃郁
推薦一試

灣仔皇悅酒店高質馬來西亞菜新開酒樓位於灣仔皇悅酒店地庫,主打東方菜式馬來西亞菜,裝潢充滿氣派和諧感,空間感十足,環境清潔乾淨,店員有禮親切,酒樓設有獨立房間和卡位雅座,相當舒適。餐前小食 炸蝦片炸至香脆可口,蝦味香濃,不油不膩娘惹泡菜 以秘制娘惹醬汁調制,泡菜、青瓜和甘筍條酸酸辣辣,清新爽脆,十分醒胃酸辣香芒白飯魚 粗大的白飯魚炸至酥脆,沾上酸甜醬汁,清新不油膩,再伴上青木瓜、洋葱絲,爽脆清爽蛋黃醬脆鴨絲夾 特式小菜,以鴨絲和芋頭疊成,混入粉粉芋頭造岀酥化感覺,層次豐富,鴨肉不羶,必試鐵飯碗十大名菜之一1️⃣南洋傳統肉骨茶 肉骨茶味道清香入口甘甜,湯料非常豐富,有豬蹄、肉排、五花肉、 豬大腸、花菇、豆卜等。更可配搭油炸鬼一起食用,隨個人喜好再以豉油、生蒜粒、紅辣椒調味2️⃣江南煎大頭生蝦 用上特大馬來西亞新鮮大頭蝦,以煎烤的方式烹調而成,味道相當惹味,蝦肉厚且非常鮮甜彈牙,蝦膏甘甜,大愛3️⃣鐵飯碗釀豆腐 馬來西亞傳統美食之一以三種不同方式制成,將彈牙魚膠釀入豆腐、苦瓜、茄子、紅椒上,配上馬來西亞黃豆醬,鹹香惹味。而炸腐皮魚肉餅,則炸至香脆,中間夾著薄片魚肉,口感層次豐富。4️⃣馬拉盞四大天王 以馬拉
灣仔皇悅酒店高質馬來西亞菜

餐前小食
炸蝦片炸至香脆可口,蝦味香濃,不油不膩

鐵飯碗十大名菜之一
1️⃣南洋傳統肉骨茶

2️⃣江南煎大頭生蝦

3️⃣鐵飯碗釀豆腐
馬來西亞傳統美食之一

4️⃣馬拉盞四大天王
以馬拉盞來烹調,炒至香口惹味,四大天王包括椰菜花、茄子、豆角、臭豆,臭豆爽口有股獨特既味道,乃馬來西亞特產,營養價值高。

正宗檳城炒貴刁
鍋氣十足,微辣,貴刁質感有嚼勁,配料豐富,有蝦仁、臘腸、綠豆芽、豬油渣、雞蛋、韭菜等,完美帶岀馬國檳城風味。

貓山王楊枝金露
茶館之楊枝金露由新鮮芒果打成,鮮甜味美,再加上西柚肉,西米,增加口感,中間附有一球貓山王榴連果肉,甘香清甜,齒頰留香

鴛鴦斑斕椰絲拼
來自傳統娘惹糕點,濃郁馬拉風味,椰香撲鼻,口感軟糯

整體來說,餐廳用膳環境舒適,而餐點不但高質又精 緻,而且還可品嚐到正宗馬來西亞菜風味另外,店 員的服務亦十分殷勤,不時幫忙添茶換碟,值得一讚

Tiffin 鐵飯碗
📍灣仔軒尼詩道33號灣仔皇悅酒店LG2樓
2023-07-15 71 浏览
皇悅酒店地庫開左間正宗馬來西亞🇲🇾餐廳可以食到最正宗嘅馬來西亞菜 冇因大眾口味而改變本質今日約埋幾個fd -齊去lunch😳餐廳名叫鐵飯碗🥣係因為signature dish 係用鐵飯碗上枱的 幾有趣環境坐得舒服 行復古風格🫣南洋傳統肉骨茶好多料呀 !用豬骨 豬肋配合多種藥材熬成 好有益江南煎大頭生蝦🍤好大隻超入味 啖啖肉鐵飯碗 懷舊look 好正係蝦膠 魚膠釀入青椒 🫑 豆腐 苦瓜 茄子🍆正宗檳城炒貴叼炒得乾身有穫氣Mix埋雞蛋 魚餅 臘腸 大豆芽 口感豐富貓山皇楊枝甘露好鬼正 超多榴連蓉 大推
皇悅酒店地庫開左間正宗馬來西亞🇲🇾餐廳

Mix埋雞蛋 魚餅 臘腸 大豆芽 口感豐富

貓山皇楊枝甘露
好鬼正 超多榴連蓉 大推
2023-07-14 129 浏览
娘惹泡菜🌶️它有辛辣、酸甜和鹹味,是一道非常開胃的小吃,泡菜口感脆爽,味道豐富,能夠增添食物的層次感。酸辣香芒白飯魚🥭魚是一道結合了酸辣口味和香芒的美食,搭配酸辣醬汁和新鮮的芒果,在口味上非常豐富多樣,有鮮明的口味平衡,酸、辣、甜、鹹的味道,稍微辣味道獨特。蛋黃醬脆鴨絲夾🐤 脆鴨絲口感酥脆,蛋黃醬濃鬱的醬汁,奶油般的口感和蛋黃的風味能夠提升整道菜的滋味,喜歡脆口食物和濃鬱醬汁的朋友仔。南洋傳統肉骨茶🥣散發著香氣撲鼻的草藥味。肉骨茶的肉質酥爛,入口即化,湯汁本身有濃鬱的肉味,帶有微微的苦澀和香料的香氣,南洋傳統肉骨茶是馬來西亞必食的食物。主菜江南煎大頭生蝦🦐使用新鮮的大頭蝦,以煎烤的方式烹調而成,外殼呈現金黃色和酥脆的口感,內部的肉質鮮嫩彈牙,鮮甜的海鮮味道。🔱招牌菜🔱“鐵飯碗”釀豆腐🍚 釀豆腐本身的質地綿軟細嫩,豆腐內部的餡料豐富的味道使得豆腐更加美味多汁,這道菜也是馬來西亞傳統美食之一。馬拉盞四大天王🥬很地道的馬拉家常菜,感覺較清爽開胃。主食正宗檳城炒貴刁🍲 香氣十足的炒貴刁,有少少辣味,是檳城最具代表嘅美食之一最後甜品有貓山皇同斑斕代表作結尾 🍮貓山皇楊枝金露🍸楊枝甘露是一種香港出名

主菜

馬拉盞四大天王🥬很地道的馬拉家常菜,感覺較清爽開胃。

主食

最後甜品有貓山皇同斑斕代表作結尾 🍮

貓山皇楊枝金露🍸楊枝甘露是一種香港出名之甜品再配搭貓山皇,味微帶酒香,苦中帶甘甜,非同凡響。

鴛鴦斑斕椰絲拼🧁傳統的娘惹糕點,在馬來西亞和印尼到處可以看到,口感豐富,而且煙煙韌韌,好香椰絲味。
2023-07-12
午餐
2023-07-14 65 浏览
我一直都想同屋企人試下高質馬拉菜,Tiffin鐵飯碗餐廳係一個幾好嘅選擇。餐廳嘅菜式種類繁多,由前菜、主菜到甜點都有驚喜,其中蛋黃醬脆鴨絲夾、江南煎大頭生蝦同鴛鴦斑斕椰絲拼都是必吃嘅美食。特別推薦係"鐵飯碗"釀豆腐,呢道菜係呢家餐廳嘅十大名菜之一,以魚膠同蝦膠釀入豆腐、茄子和辣椒,配以黃豆醬,非常美味。此外,貓山王楊枝金露都係是必點嘅甜點,搭配榴槤和楊枝甘露,非常美味。整體性價比還算可以,店員服務態度親切周到,反應迅速,令整體用餐體驗非常滿意。

🌸《鐵飯碗 · 馬拉菜· 灣仔》-𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評 🐟娘惹海鮮小金杯前菜細細個杯有蝦仁係入面🙆🏻‍♀️餅皮鬆化可口,食落好有層次感,又唔會好飽肚🥳-🥓皮蛋五香炸肉卷炸肉卷拼皮蛋呢個組合好特別🫢但係味道上又異常地夾🫨好好食👍🏻-🍲南洋傳統肉骨茶肉骨菜小編不嬲無咩特別喜愛,但係呢度既肉骨菜真係好正宗,味道亦都唔算好重💝好料亦都好充足,正啊🙆🏻‍♀️-🍤江南煎大頭蝦大頭蝦超大隻,見到既時候好震撼🫢蝦肉彈牙爽口,蝦頭仲有好多蝦膏添👍🏻-🫘鐵飯碗釀豆腐有d似煎釀三寶,加上特製醬汁,好入味🫢-🫓正宗檳城炒貴叼呢度既乾炒貴刁好正宗同有鍋氣,有最重要既臘腸,唔係好多餐廳會咁正宗架🙆🏻‍♀️-🥧鴛鴦斑斕椰絲馬拉甜品好靚,食落好清香,可以一試💝-📍 鐵飯碗 (灣仔)灣仔軒尼詩道33號灣仔皇悅酒店LG2樓-環境:🌸🌸🌸🌸味道:🌸🌸🌸🌸服務:🌸🌸🌸🌸衛生:🌸🌸🌸🌸性價比:🌸🌸🌸🌸Revisit:🤍-
🌸
《鐵飯碗 · 馬拉菜· 灣仔》

𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評
🐟娘惹海鮮小金杯
🥓皮蛋五香炸肉卷

🍲南洋傳統肉骨茶

🍤江南煎大頭蝦
🫘鐵飯碗釀豆腐
有d似煎釀三寶,加上特製醬汁,好入味🫢

🫓正宗檳城炒貴叼

🥧鴛鴦斑斕椰絲
馬拉甜品好靚,食落好清香,可以一試💝

📍 鐵飯碗 (灣仔)
灣仔軒尼詩道33號灣仔皇悅酒店LG2樓
環境:🌸🌸🌸🌸
味道:🌸🌸🌸🌸
服務:🌸🌸🌸🌸
衛生:🌸🌸🌸🌸
性價比:🌸🌸🌸🌸

Revisit:🤍
2023-07-11 422 浏览
灣仔一向都有很多高質餐廳,這間位於灣仔皇悅酒店入面的🇲🇾馬來西亞菜新餐廳,裝修充滿氣派有格調,而且空間感十足,環境舒適,更設有獨立房間,滿足不同客人需要👍🏻.🦐餐前小食炸蝦片好香脆,而且蝦味香濃。.✨娘惹泡菜 $88蔬菜口感爽脆,用上娘惹醬汁調味,味道帶點酸辣,感覺清新又開胃。.🐟酸辣香芒白飯魚 $108 白飯魚細細條,口感酥脆,配上惹味又清新的青木瓜香芒沙律,是不錯的前菜。.🦆蛋黃醬脆鴨絲夾 $188用上鴨絲和芋絲整成,口感層次豐富,外層香脆,入面口感綿密,十分有驚喜。.🥣南洋傳統肉骨茶 $128/位肉骨茶味道濃郁清甜,入面還有豬手、肉排、五花肉、豬腸、冬菇、豆卜等,用料十足。還可配搭油炸鬼一起吃,再點上黑豉油、蒜蓉、辣椒等調味,多重享受。.🦐江南煎大頭生蝦 $268/隻這個超推薦,用上超大的馬來西亞大頭蝦,坊間實在少有。蝦肉口感彈牙,味道鮮甜,而且還有滿滿的蝦膏,再用上江南醬烹調令味道更提升。.💕鐵飯碗釀豆腐 $188用上三種烹調方式煮成的招牌釀豆腐,將彈牙魚肉釀入豆腐、苦瓜、茄子等,再配上馬來西亞黃豆醬,充滿鹹香。另外,還有香脆炸腐皮魚肉餅,薄身香脆有口感。.🥬馬拉盞四大天王 $
🦐餐前小食
炸蝦片好香脆,而且蝦味香濃。
✨娘惹泡菜 $88
🐟酸辣香芒白飯魚 $108

🦆蛋黃醬脆鴨絲夾 $188

🥣南洋傳統肉骨茶 $128/位

🦐江南煎大頭生蝦 $268/隻

💕鐵飯碗釀豆腐 $188

🥬馬拉盞四大天王 $188
四大天王包括椰菜花、茄子、豆角、臭豆,用上馬拉盞來烹調,味道咸香惹味。

🌟正宗檳城炒貴刁 $138
炒貴刁火侯十足,粿條口感煙韌,而好入味。入面還有臘腸、綠豆芽、蝦仁、雞蛋、魚餅、韭菜等配料,加上口感鬆脆的豬油渣,帶著正宗檳城風味。

🥭貓山王楊枝金露 $138/杯
楊枝金露是夏日必吃的甜品,香甜的芒果肉,配上酸甜西柚,加上西米,口感十足。還加上時令的貓山王,味道濃郁,果肉軟糯。
💚鴛鴦斑斕椰絲拼 $88
斑斕椰絲糯米口感煙韌,而的斑斕椰絲可麗餅口感富層次,各具特色。

整體來說,餐廳用膳環境舒適,而餐點不但高質又精緻,還可品嚐到正宗馬來西亞菜風味😋 另外,店員的服務亦十分殷勤,不時幫忙添茶換碟,值得一讚👍🏻
2023-07-11 181 浏览
這間新開的餐廳位於灣仔皇悅酒店內,主打南亞菜菜式,裝修以優雅的深藍色為主調,環境寬敞舒適,更設有卡位及獨立房間,私隱度較高。晚市時段的茶芥收取每位$28,侍應不斷幫忙斟熱茶及更換餐具,相當好服務。餐前小食酥脆的炸蝦片有鮮香濃郁的蝦味。娘惹泡菜 - $88馬來西亞開胃菜,採用南洋獨特的娘惹醬料,有著甜酸辣的滋味,融合香料的清新,加上多款蔬菜很爽脆。酸辣香芒白飯魚  - $108大條酥炸的白飯魚很爽口,配搭爽脆的青木瓜沙律,更有香甜的芒果汁。蛋黃醬脆鴨絲夾 - $188兩塊堆疊著的鴨卷金黃酥脆,包裹著飽滿的鴨絲嫩滑多汁,更有綿密的芋絲。南洋傳統肉骨茶 - $128/位馬來西亞肉骨茶以中藥熬製而成,味道甘甜,材料十分豐富。包括:炆得軟腍的豬手和肉排、肥瘦相間的五花肉、爽脆的豬腸、豆卜及杞子等,蘸上黑豉油、蒜蓉及辣椒更惹味,一粒粒酥脆的油炸鬼掛湯一流。江南煎大頭生蝦 - $268/隻超大隻馬來西亞大頭蝦,體型與波士頓龍蝦差不多,市面上也很少有這種大小。比起一般大頭蝦更爽嫩彈牙更鮮甜,蝦頭有著大量甘香的蝦頭膏,更用蝦膏煮成醬汁燴上。“鐵飯碗”釀豆腐 - $188三款不同煮法的釀豆腐,醬汁用上馬來

餐前小食
酥脆的炸蝦片有鮮香濃郁的蝦味。

娘惹泡菜 - $88

酸辣香芒白飯魚  - $108

蛋黃醬脆鴨絲夾 - $188

南洋傳統肉骨茶 - $128/位

江南煎大頭生蝦 - $268/隻

“鐵飯碗”釀豆腐 - $188
三款不同煮法的釀豆腐,醬汁用上馬來西亞著名的黃豆醬,醬香濃郁帶鹹鮮味,鮮滑彈牙的魚肉釀入豆腐、苦瓜、辣椒及茄子等,更有金黃酥脆的炸腐皮魚肉餅,各具特色,好清新。

馬拉盞四大天王 - $188
地道的炒青菜,包括爽脆的椰菜花、軟綿的茄子、豆角及獨特香氣的臭豆,用上惹味的馬拉盞醬,有蝦米、豆瓣醬及辣椒等。

正宗檳城炒貴刁 - $138
煙韌彈牙的粿條吸飽黑醬油濃亮的色澤,有微辣香口的參巴醬,加上許多魚片和鮮蝦仁更鮮味,特別加入鬆脆的豬油渣,充滿著檳城傳統特色,相當有鑊氣!

貓山王楊枝金露 - $138/1
中央有一球香甜軟糯的貓山王果肉,既香且濃,甜中帶甘,伴上夏日清新的楊枝金露,有著當季香甜的濃郁香芒味,有少許鮮芒果粒、西柚、西米等,相當有口感。

鴛鴦斑斕椰絲拼 - $88
煙煙韌韌的椰絲糯米滋咬開滿滿軟糯的斑斕餡,更有爽滑的斑斕糕放滿椰絲。
2023-07-10
2023-07-11 48 浏览
今日嚟到灣仔皇悅酒店,呢間餐廳新開張,裝修仲好有特色Barbecue Honey Black Pork Belly 蜜汁黑豚肉叉燒 肉質肥瘦適中,香而不膩口。是推薦菜式。"Tiffin" Yong Tau Fu鐵飯碗釀豆腐「鐵飯碗」釀豆腐之所以成為餐廳的招牌菜,主要的是它的創意包裝和地道口味。使用東南亞風格的鐵飯盒作盛裝,既有趣又富質感。多變化的香辛餡料和新鮮蔬菜也讓這道釀豆腐真正體現出馬來西亞風格。Braised Bean Curd with Seafood Egg Gravy申江海鲜豆腐煲熱辣辣的一道菜,豆腐滑,汁香而不油不咸,又一送飯之選White Pepper Fish Maw Luffa Melon Soup胡椒花膠勝瓜湯飲啖個胡椒花膠勝瓜湯湯,飲得出佢既濃郁同膠質,花膠每一啖都食到係骨膠原既味道Penang Style Fried Kway Teow with Seafood and Chinese Sausage正宗檳城炒貴刁炒貴刁特色是有豬油渣,貴刁炒得乾身,材料有雞蛋、臘腸、綠豆芽、魚餅等等,令口感更豐富味道甘香。Stir-Fried Mixed Vegetables
今日嚟到灣仔皇悅酒店,呢間餐廳新開張,裝修仲好有特色

蜜汁黑豚肉叉燒
肉質肥瘦適中,香而不膩口。是推薦菜式。

"Tiffin" Yong Tau Fu
鐵飯碗釀豆腐

申江海鲜豆腐煲
熱辣辣的一道菜,豆腐滑,汁香而不油不咸,又一送飯之選

胡椒花膠勝瓜湯

正宗檳城炒貴刁

Stir-Fried Mixed Vegetables with Sambal Paste
馬拉盞四大天王
有羊角豆、豆角、臭豆和茄子,是很地道的馬拉家常菜,在香港食到這個菜色比較少,感覺較健康。臭豆味道有點澀、口感有少少潺但營養價值高。

Pandan Coconut Crepes with Green Bean Paste Dumpling
鴛鴦斑斕椰絲拼
這道充滿了東南亞風格的甜品,用竹籃裝盤,看起來好吃又好看。斑斕椰絲,香氣撲鼻,口感軟糯,甜而不膩。椰絲餡料的味道很足。

地址: 灣仔軒尼詩道33號灣仔皇悅酒店LG2樓
電話: 2621 3168
2023-07-09 301 浏览
週末找吃的,搜尋到一間食馬拉菜的新餐廳,與友人一起嚐新。餐廳叫做「鐵飯碗」,枱上就真的放了一套三層的鐵飯碗,蠻有意思。未上食物前,店員先奉出小食:蝦片配參巴醬。蝦片好脆,蘸以鹹鹹辣辣好像有些蝦膏味的參巴醬,這個組合又幾新鮮。前菜是雞肉鬆炸茄子條,肉鬆真的很鬆化,鹹中帶甜;而炸茄子更是神奇,居然一點也不油,不禁令人追著來吃!酸辣湯加上煎帶子,小人還是頭一回遇上。煎帶子超級巨型,還帶著煎香的味道!酸辣湯有千絲豆腐、木耳、荀絲等,加入碟邊的芫茜,風味絕佳!燻乳鴿出場的時候是冒著煙的,香氣梟梟。乳鴿皮是透薄而香脆的,鴿肉有很多汁,吃下更滲出淡淡的香茅味,不可能不給讚!比龍蝦還要大隻的煎大蝦,肉多膏多,蝦肉叉起來足有一呎長!肉質爽彈,混著豉味十足的醬汁來吃,好幸福!釀豆腐一客三碗,都是不同的釀物。以蝦膠及魚肉釀進青椒、苦瓜、茄子等等,除了本身的豆豉之外,還有甜醬辣醬,味力不凡。馬友鹹魚炒芥蘭,芥蘭爽甜不硬;唯鹹魚味不夠突出,在其他那麼精彩的菜式當中沒辦法地比了下去。猫山皇配楊枝甘露,西米煮得夠腍,內有原粒榴槤肉,正是滑上加滑;不過杧果味就有點兒被掩蓋掉了。是不是馬拉菜已不重要了,最緊要好食!

蝦片 + 參巴醬

雞肉鬆香脆茄子

香煎帶子酸辣羹

香茅煙燻脆皮鴿

「鐵飯碗」釀豆腐

馬友鹹魚炒芥蘭

猫山皇楊枝甘露

是不是馬拉菜已不重要了,最緊要好食!
午餐
  • 蝦片+參巴醬
  • 馬友鹹魚炒芥蘭
  • 猫山皇楊枝甘露
  • 蝦片+參巴醬
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍲🍲🍲🍲🍲🍴🍽🍴🍽🍴🍽本身係OpenRice見到”Tiffin”仲以為係Grand Hyatt間自助餐🧐,但原來同樣係灣仔嘅皇悅酒店最近都開咗間主打東亞菜式嘅餐廳叫「鐵飯碗」,裝修復古,擺設又特別,絕對係大時大節去慶祝嘅好去處💁🏻‍♀️!由前茶、主菜去到甜品道道都有驚喜~當中必食嘅唔少得蛋黃醬脆鴨絲夾 、江南煎大頭生蝦同鴛鴦斑斕椰絲拼🥰😍。其中“鐵飯碗”釀豆腐係十大名菜之一,菜式用魚膠同蝦膠釀入豆腐、茄子同辣椒配黃豆醬。貓山王楊枝金露更加係寶材實料,成大嚿榴槤配埋新鮮嘅楊枝甘露啖啖滿足!🥢 蛋黃醬脆鴨絲夾 $188 🆙🥢 酸辣香芒白飯魚 $108 🆙🥢 娘惹泡菜 $98 🆗🥢 南洋傳統肉骨茶 $384 ($128/每位) 🆙🥢 江南煎大頭生蝦 $328 🆙🥢 “鐵飯碗”釀豆腐 $188 🆗🥢 馬拉盞四大天王 $188 🆗🥢 正宗檳城炒貴刁 $138 🆗🥢 貓山王楊枝金露 $138 🆗🥢 鴛鴦斑斕椰絲拼 $88 🆙可能因為仲係新開所以都感覺到店員未算好上手,但服務周到體貼而且反應快,整體用餐都好滿意👍🏻👍🏻👍🏻
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍲🍲🍲🍲🍲🍴🍽🍴🍽🍴🍽

🥢 蛋黃醬脆鴨絲夾 $188 🆙