2024-08-12 207 浏览
朋友知我未試過長板燒,話要帶我見識下,我哋都叫左套餐長版12旬彩席間料理。師傅利用長版遞上嘢食,十分之有趣,服務十分細心,令人滿足。🌟#前菜:三款小巧精緻,特別是向磯煮鮑魚和魚,好好味,不錯的開胃前菜。🌟#先付:活赤貝配章魚,味道酸甜清新。🌟#刺身:海膽配蝦肉+帶子香滑海膽配上蝦肉,入口香甜,口感層次豐富。🌟#蒸物:魚子鵝肝蛋蒸魚子道配上鵝肝,咸香清甜,好fresh,擺盤用心精緻,打卡一流。🌟#御造:三文魚子蟹肉夾餅配鮮炸活澤蟹好精美的造型,花花夾餅皮包住拖羅、三文魚籽及海膽,超好食😋🌟#燒物:豆腐+時令燒魚豆腐外脆內軟,香口十足。燒魚香甜嫩滑,必試。🌟#天婦羅:海老同南瓜片水準穩定,十分新鮮和香甜。🌟#燒時令貝:牛油燒北極貝必試!鮮味十足,連湯汁都好鮮甜。🌟#櫻花蝦炒飯足料香口,一啖接一啖,好食到停唔到口。🌟#紋蛤魚湯誠意之作,少鹽少油,食海鮮湯的原汁原味,正。🌟#甜品:抹茶蕨餅+桃味蛋捲桃+西瓜汁特色甜品,西瓜汁上面仲空氣泡泡,好得意。

🌟#前菜:三款
小巧精緻,特別是向磯煮鮑魚和魚,好好味,不錯的開胃前菜。

🌟#先付:
活赤貝配章魚,味道酸甜清新。

🌟#刺身:海膽配蝦肉+帶子
香滑海膽配上蝦肉,入口香甜,口感層次豐富。

🌟#蒸物:魚子鵝肝蛋蒸

🌟#御造:三文魚子蟹肉夾餅配鮮炸活澤蟹
好精美的造型,花花夾餅皮包住拖羅、三文魚籽及海膽,超好食😋

🌟#燒物:豆腐+時令燒魚
豆腐外脆內軟,香口十足。燒魚香甜嫩滑,必試。

🌟#天婦羅:海老同南瓜片
水準穩定,十分新鮮和香甜。

🌟#燒時令貝:牛油燒北極貝
必試!鮮味十足,連湯汁都好鮮甜。

🌟#櫻花蝦炒飯
足料香口,一啖接一啖,好食到停唔到口。

🌟#紋蛤魚湯
誠意之作,少鹽少油,食海鮮湯的原汁原味,正。

🌟#甜品:抹茶蕨餅+桃味蛋捲桃+西瓜汁
特色甜品,西瓜汁上面仲空氣泡泡,好得意。
  • 串燒
  • 刺身
  • 海膽海鮮杯
2024-08-12 217 浏览
餐廳晚市主打兩款發辦套餐,價錢係$468/ $680 一位,有十二品料理。我地試$468。呢餐好豐富!前菜:⭐海膽豆腐、璣煮鮑魚(入味)、蜜糖象拔蚌沙律(爽脆,同蜜糖好夾)🦑赤貝八爪魚刺身🥚鵝肝魚子醬蒸蛋蒸蛋嫩滑,突出鵝肝及魚子醬的鮮味。🐟太刀魚配雜苗 + 帶子海膽熟成10日的太刀魚肉質爽脆,帶子鮮甜。⭐伊達卷 + 蝦肉夾餅 第一次食咸的卷蛋,都又無違和感。蝦肉夾住餅食又幾得意喔。 🍢串燒豆腐表皮煎到好脆,好似食緊臭豆腐甘,外脆内滑,點埋燒汁好食。🐟燒三文魚顎位配薑芽油脂超級豐富,最重要係熱辣辣食!🦀蟹脚+南瓜天婦羅天婦羅炸得非常香脆,蟹脚脆到可以連殼食!🐟燒時令帆立貝帆立貝多汁鮮甜👍⭐黑松露帶子炒飯+🥣文革魚湯好香黑松露味,飯粒分明,鑊氣夠。魚湯鮮甜。🍎蘋果肉桂蛋卷 、紅豆蓉黃豆粉蕨餅、🍉菠蘿西瓜汁玉桂卷係日本直送,好味。菠蘿西瓜汁的氣泡好有gimmick♥📍 長阪燒 (旺角)旺角砵蘭街189號2樓
前菜:
🦑赤貝八爪魚刺身
🥚鵝肝魚子醬蒸蛋
蒸蛋嫩滑,突出鵝肝及魚子醬的鮮味。
🐟太刀魚配雜苗 + 帶子海膽
熟成10日的太刀魚肉質爽脆,帶子鮮甜。
⭐伊達卷 + 蝦肉夾餅
第一次食咸的卷蛋,都又無違和感。蝦肉夾住餅食又幾得意喔。
🍢串燒豆腐
表皮煎到好脆,好似食緊臭豆腐甘,外脆内滑,點埋燒汁好食。
🐟燒三文魚顎位配薑芽
油脂超級豐富,最重要係熱辣辣食!
🦀蟹脚+南瓜天婦羅
天婦羅炸得非常香脆,蟹脚脆到可以連殼食!
🐟燒時令帆立貝
帆立貝多汁鮮甜👍
⭐黑松露帶子炒飯+🥣文革魚湯
好香黑松露味,飯粒分明,鑊氣夠。魚湯鮮甜。
🍎蘋果肉桂蛋卷 、紅豆蓉黃豆粉蕨餅、🍉菠蘿西瓜汁
2024-08-08
在旺角都可以吃到六道菜的御膳,最後還有甜品。價錢也不貴,CP值頗高。長阪燒是一間有爐端燒的居酒屋,裝潢很有日式風格。除了有看到師傅的吧枱,也有私隱度高的卡座,用餐環境滿舒服。午市推薦來吃非常豐富的旬彩會席御膳和海鮮丼都同樣吸引。旬彩會席御膳 (HKD 198) 首先送來前菜、小食和特選刺身三點。有滑嫩的海膽豆腐和用麵豉醃得很入味的漬物。刺身很厚身,特別是帆立貝入口鮮嫩彈牙。吞拿魚、赤蝦配上三文魚籽都很新鮮。三貫壽司盛合 有一個是迷你魚生飯,魚生是一片片的也很厚身。建議先吃吞拿魚海苔包,不然紫菜會腍掉喔。是不乏魚香的吞拿魚,比起吞拿魚蓉更有口感。另外肥美的拖羅魚油香滿滿。精選爐端燒三品 & 雜錦天婦羅 之前就提到這間是有爐端燒的居酒屋,御膳剛好有三款可以吃吃看。包括了秋葵、雞心和雞軟骨。每串都燒得剛好,可見師傅的功夫絕對有水準。天婦羅就有蝦、南瓜和日本青椒,炸粉不會太厚,吃落不會很油膩。還有一碗 壽喜燒滑蛋牛肉丼。使用了肥瘦適中的牛肉,口感細緻。配上甜甜的壽喜燒醬汁和滑蛋吃落更香。最後甜品會是一粒雪米糍,是哈密瓜口味。長阪燒三重丼 (HKD 128) 配了麵豉湯和沙律。三個丼飯看起來很迷
長阪燒是一間有爐端燒的居酒屋,裝潢很有日式風格。
除了有看到師傅的吧枱,也有私隱度高的卡座,用餐環境滿舒服。
午市推薦來吃非常豐富的旬彩會席御膳和海鮮丼都同樣吸引。
旬彩會席御膳 (HKD 198) 首先送來前菜、小食特選刺身三點
有滑嫩的海膽豆腐和用麵豉醃得很入味的漬物。
三貫壽司盛合 有一個是迷你魚生飯,魚生是一片片的也很厚身。
建議先吃吞拿魚海苔包,不然紫菜會腍掉喔。
精選爐端燒三品 & 雜錦天婦羅
雜錦天婦羅
還有一碗 壽喜燒滑蛋牛肉丼
最後甜品會是一粒雪米糍,是哈密瓜口味。
壽喜燒滑蛋牛肉丼
長阪燒三重丼 (HKD 128) 配了麵豉湯和沙律。
三個丼飯看起來很迷你,但實際吃落份量其實一點也不少。
飽滿又沒有腥味的三文魚籽 + 濃厚甘甜的海膽這個組合是最有驚喜的。
厚切刺身都很鮮甜,還有鮮美的蔥吞拿魚蓉。
長阪燒三重丼
2024-08-05
$179.5 (午餐)
壽喜燒滑蛋牛肉丼
長阪燒三重丼
2024-08-10 423 浏览
因為個fd之前食過,所以帶我嚟食,但服務一開始都令人幾難受,選擇又少,食物幾好環境幾好都食不知味。提醒大家,佢個set Menu好神秘,係國家機密黎,比你睇2秒都係我哋嘅榮幸,晚餐有兩個set嘅,兩個都咁高質,你就唔好考慮咁多啦,2秒好落決定啦。依間店係走「性價比高omakase」嘅路線,選擇權唔應該喺你手上面架,關於自由同選擇,從來唔應該有期待。另外提提半年前嘅舊客,Menu 變咗,之前個fd話好似啲居酒屋咁有20頁食物,好多選擇。但今次黎到,連刺身、壽司、天婦羅等等,menu得4頁左右。我哋都聽到後面嗰枱同我哋問同一個問題。Menu呢?得呢啲?係呀!有神秘嘅set Menu既。女侍應拎住兩張皺皺哋既set menu黎做重點介紹,意思大概係呢個唔係真正嘅omakase,主要係熟食,但係材料絕對值回票價。張set Menu皺皺哋得一份,我同個friend都要扭轉個頭嚟睇,我就諗住影低張相,還返張紙俾佢。點知佢都幾凶惡咁講:「唔好意思唔影得!」然後好rude咁收走張set Menu,轉身離開。我當場呆左,超級尷尬,我以為係我自己孤陋寡聞,唔知道日本餐廳嘅禮儀,唔可以影Menu。但係就算係

另外提提半年前嘅舊客,Menu 變咗,之前個fd話好似啲居酒屋咁有20頁食物,好多選擇。但今次黎到,連刺身壽司、天婦羅等等,menu得4頁左右。我哋都聽到後面嗰枱同我哋問同一個問題。Menu呢?得呢啲?係呀!有神秘嘅set Menu既。

張set Menu皺皺哋得一份,我同個friend都要扭轉個頭嚟睇,我就諗住影低張相,還返張紙俾佢。點知佢都幾凶惡咁講:「唔好意思唔影得!」然後好rude咁收走張set Menu,轉身離開。我當場呆左,超級尷尬,我以為係我自己孤陋寡聞,唔知道日本餐廳嘅禮儀,唔可以影Menu。但係就算係我唔啱,都唔使咁rude咁收走張set Menu,我哋掀來掀去,正式Menu得4頁,真係冇幾多嘢好揀。

最後我唯有再次招手,同個男侍應講,我哋唔會影個set Menu 㗎啦,麻煩你俾返我哋睇。男侍應放低set Menu之後,我個friend 仲係十五十六,因為個set Menu都唔完全係佢想食嘅嘢,所以佢又唔死心,想比對返個「正式Menu」,只係將個「正式Menu」冚住咗個set Menu十秒左右,個男侍應竟然過嚟抽走張Set Menu!

呢個時候,我終於知道,原來張set Menu係國家機密嚟㗎!!無可奈何之下,我哋又再叫佢俾多次我哋睇……

我想講成個考慮嘅過程大概5分鐘,最多最多唔超過10分鐘。我真係唔係好明白點解佢要喺咁收埋張set Menu。聽個女店員嘅語氣,佢覺得呢份set 好抵,出面食唔到,其實你性價比真係咁高,怕咩人知呢?我以為係我唔識得禮儀,於是我Google係咪日本Menu唔俾影,但係我只見Google話師傅唔好影,冇人講過Menu唔俾影。當然各處鄉村各處例,每間舖頭都有佢要遵守嘅規則,唔俾影真係唔緊要,但你作為侍應,都唔使咁rude!如果你唔俾影menu麻煩你大大隻字寫低「機密」!!又或者份set Menu真係咁機密,就唔好print出嚟啦,口耳相傳啦!又或者如果你係得一份Set Menu咁珍貴,你可唔可以print多幾張?唔好係咁收走個客張set Menu……

公平啲講句,第一次嚟食嘅話,會幾開心,因為佢整得幾靚,適合打卡,但係我因為太嬲嘅關係,都冇心打卡,淨係影咗3張相,你問我食咗啲乜,我真係唔記得呀。每次上菜咁快講幾句,我鬼記得咩?所以剛剛睇番之前嗰幾篇食評,究竟啲食物名字點解可以記得咁清楚?睇嚟啲客人真係好用心咁速記。女侍應最後問我好唔好食?好食嘅。但係我心裏面嗰句係:香港好食嘅地方太多,我唔需要再嚟。

呢次係我第一次寫OpenRice Comment,講真寫200字都要時間架……
2024-08-10 242 浏览
(*˘︶˘*).。.:長阪燒 Nagasakayaki..*♡12旬彩席間料理這陣子吃過一餐性價比也不錯的日本料理 !可以看到師傅在前面備料, 但也有一點點的距離, 有私癮, 也可以與朋友慢慢傾計欣賞, 超寫意的! 師傅會用長板上菜, 一開始呈上桌的前菜三點海膽豆腐、磯煮鮑魚、麵豉青瓜已經很有睇頭磯煮鮑魚很彈牙-元貝繡球菌帶子厚切鮮甜,刺身新鮮又厚切, 間八入口也很鮮。海膽也色澤美美吞拿魚蓉海膽最中餅配玉子燒粉紅色吞拿魚蓉,食落嫩口整體也很打卡able-魚子醬鵝肝蒸蛋蒸蛋造型好精緻, 口感超一流。--串燒豆腐豆腐外皮酥脆內裏軟嫩個人很喜愛燒藍鰭吞拿魚下巴,魚肉燒得香口, 啖啖魚肉香超級滿足-天婦羅也炸得好吃。不過最讓人驚喜的是牛油炭燒北寄貝-新鮮北寄貝口感彈牙, 味道鮮甜希望下次來也能吃到這新鮮的味道啊~還有文蛤魚湯和和牛炒飯-整體好香口, 啊對了, 甜品菠蘿西瓜汁好IG-able紅豆忌廉蕨餅也好吃菠蘿西瓜汁好適合打卡夢幻又滿足。長阪燒Nagasakayaki旺角砵蘭街189號2樓 #日本料理 #香港美食 #旺角 #旺角美食 #居酒屋 #日本菜 #japanesefoods #jap
12旬彩席間料理

這陣子吃過一餐性價比也不錯的日本料理 !
師傅會用長板上菜,
一開始呈上桌的前菜三點
海膽豆腐、磯煮鮑魚、麵豉青瓜已經很有睇頭
磯煮鮑魚很彈牙
元貝繡球菌
帶子厚切鮮甜,
刺身新鮮又厚切,
間八入口也很鮮。海膽也色澤美美
吞拿魚蓉海膽最中餅配玉子燒
粉紅色吞拿魚蓉,食落嫩口
整體也很打卡able
魚子醬鵝肝蒸蛋
蒸蛋造型好精緻, 口感超一流。
串燒豆腐
豆腐外皮酥脆內裏軟嫩
個人很喜愛燒藍鰭吞拿魚下巴,
魚肉燒得香口, 啖啖魚肉香超級滿足
天婦羅也炸得好吃。
不過最讓人驚喜的是牛油炭燒北寄貝
新鮮北寄貝口感彈牙, 味道鮮甜
希望下次來也能吃到這新鮮的味道啊~
還有文蛤魚湯和和牛炒飯
整體好香口,
啊對了, 甜品菠蘿西瓜汁好IG-able
紅豆忌廉蕨餅也好吃
菠蘿西瓜汁好適合打卡
夢幻又滿足。

長阪燒
Nagasakayaki
旺角砵蘭街189號2樓

#日本料理 #香港美食 #旺角 #旺角美食 #居酒屋 #日本菜 #japanesefoods #japanesefoodlover
2024-08-09 226 浏览
今天和朋友一起來品嚐omakase,餐廳明亮寬敞,座位舒適。呢間「長阪燒」居酒屋🏮一大特色是坐在吧檯區師傅會用一塊長木板將食物一道道端到桌上,十分有趣,如果影相時間太長,師傅就要練練臂力了🤣🍱長阪12旬彩席間料理 每位468🍣前菜分別是牛奶粟米、磯煮鮑魚及豆腐。粟米清甜脆口,鮑魚彈牙新鮮。🍣刺身鱸魚生魚片,肉質相當有彈性,魚皮有韌度,十分有咬勁。黃澄澄的海膽味道清新鮮美,沒有腥味,搭配剔透彈牙的花枝,甘甜又清爽。🍣蒸物鳥巢的外觀,中間放上一顆美麗的蛋。滑順的蒸蛋,搭配高級的魚子醬與一塊鵝肝,將料理層次大大提高。🍣時令燒魚西京燒的料理方式讓人眼睛為之一亮,魚肉味道很新鮮,調味鹹度適中,肉質細緻。🍣甜品甜品超豐富竟然有三樣!朱古力香蕉蛋糕,香氣濃郁內餡口感滑順。日式的黑糖蕨餅搭配紅豆鮮奶油,唔會太甜。最後是鮮搾西瓜汁,上頭還弄了個儀式感滿滿的Bubble,一口飲下沁涼可口,為這餐做下完美結尾。整體而言,用餐環境舒適,上菜節奏佳,12品OMAKASE 滿足視覺與味覺,精緻度與飽足感兼具,性價比高,是品嚐日式料理的好選擇。

🍱長阪12旬彩席間料理 每位468

🍣前菜

🍣刺身

🍣蒸物

🍣時令燒魚

🍣甜品

2024-08-08 446 浏览
約咗朋友食Lunch 揀咗一間樓上的日式料理餐廳,環境佈置充滿日式風情,有不少卡位,亦有可望到師傅處理食材的吧枱,呢度其中一個招牌係師傅會用長板傳遞食物,不過今次午餐就冇,有機會要來試吓佢嘅晚餐Omakase 😉我哋叫咗份「旬彩會席御膳」+ 「三品御膳」一齊Share ,每道菜式都好精緻,食材新鮮,食物質素性價比都高。⭐️旬彩會席御膳⭐️🔸前菜. 小食: 清新開胃小食🔸特選刺身三點: 牡丹蝦、帶子、中拖羅三款刺身都好新鮮,特別喜歡帶子入口鮮甜。🔸三貫壽司盛合:吞拿魚蓉飯卷、三文魚壽司、迷你角切魚生飯🔸精選爐端燒三品:秋葵、雞芯、雞軟骨🔸雜錦天婦羅:虎蝦、南瓜、青椒仔清爽酥脆不油膩。🔸壽喜燒滑蛋牛肉丼:牛肉份量多,用壽喜燒汁煮,加上滑蛋洋蔥,食起來甜甜地很好撈飯。🔸甜品: 雪米糍⭐️三品御膳⭐️🔹和風沙律+ 麵豉湯:沙律清新開胃,麵豉湯濃郁。🔹迷你海鮮丼: Size其實唔迷你仲好大碗,材料非常豐富有松葉蟹肉、海膽、三文魚籽、吞拿魚蓉、玉子燒,非常豐富,新鮮🔹魚生沙律🔹赤蝦剌身: 甘甜爽口

⭐️旬彩會席御膳⭐️
🔸前菜. 小食: 清新開胃小食

🔸特選刺身三點: 牡丹蝦、帶子、中拖羅
三款刺身都好新鮮,特別喜歡帶子入口鮮甜。
🔸三貫壽司盛合:吞拿魚蓉飯卷、三文魚壽司、迷你角切魚生飯

🔸精選爐端燒三品:秋葵、雞芯、雞軟骨

🔸雜錦天婦羅:虎蝦、南瓜、青椒仔
清爽酥脆不油膩。

🔸甜品: 雪米糍

⭐️三品御膳⭐️
🔹和風沙律+ 麵豉湯:沙律清新開胃,麵豉湯濃郁。

🔹魚生沙律
🔹赤蝦剌身: 甘甜爽口
午餐
2024-08-08 210 浏览
晚市食omakase通常都要千幾蚊想平少少食下日本嘢都唔係冇得揀旺角呢間餐廳$468(加一)就食到12樣嘢!呢個價錢嘅食物質素都算唔錯😚🥢海膽豆腐 磯煮鮑魚 巴馬火腿🥢赤貝八爪魚海藻 醋物🥢熟成鱸魚 海膽🥢魚子拖羅最中餅 玉子燒🥢串燒醬油豆腐🥢魚子醬鵝肝蒸蛋🥢銀鱈魚西京燒🥢牛油炭燒北寄貝🥢沙錐魚 南瓜天婦羅🥢黑松露帶子炒飯 文蛤魚湯🥢菠蘿西瓜汁 蘋果肉桂卷 紅豆蕨餅魚子拖羅最中餅好好味~串燒醬油豆腐睇落去平平無奇,但食落去外脆內嫩好正牛油炭燒北寄貝記得飲埋啲汁沙錐魚 南瓜天婦羅好薄脆成餐飯最特別就係個甜品,菠蘿西瓜汁上面有個好夢幻嘅泡泡🫧
晚市食omakase通常都要千幾蚊
想平少少食下日本嘢都唔係冇得揀

旺角呢間餐廳$468(加一)就食到12樣嘢!
呢個價錢嘅食物質素都算唔錯😚

🥢牛油炭燒北寄貝

🥢沙錐魚 南瓜天婦羅

🥢黑松露帶子炒飯 文蛤魚湯

🥢菠蘿西瓜汁 蘋果肉桂卷 紅豆蕨餅

魚子拖羅最中餅好好味~
串燒醬油豆腐睇落去平平無奇,但食落去外脆內嫩好正
牛油炭燒北寄貝記得飲埋啲汁
沙錐魚 南瓜天婦羅好薄脆
成餐飯最特別就係個甜品,菠蘿西瓜汁上面有個好夢幻嘅泡泡🫧
2024-08-06 191 浏览
今次去到旺角長板燒品嘗12道精品日本美食,順便慶祝下身體狀況好番!今次要食既呢間餐廳隨左多藝術元素之外!每道菜都有精心既調味! 絕對啱曬鍾意食高質食物有要求既你! -長版燒12筍彩席間料理:$468 一人用前菜:日本白粟米, 冷盤鮑魚切片, 海膽豆腐第一步驟品嚐日本白粟米, 白粟米 和日本 時令水果, 當造味道偏清甜。 咬落去口感爽身! 第二步驟食冷盤鮑魚切片! 鮑魚味道濃郁! 切片口感爽滑! 海膽豆腐 味道 獨特!- 主菜 時令日本魚刺身配上當地時令海膽:刺身味道鮮味鮮甜, 海膽非常鮮滑! 利用長版 送上配菜 試過效果一流!鵝肝蒸蛋魚子醬雞蛋造型非常獨特 藝術感 昇華! 再配上 奢華風 魚子 醬味道層次更加突出!春魚壽司 日本時令春魚刺身經過燒烤更加香濃* 拼上紫菜加壽司飯 層次更加 鮮味!燒豆腐串: 運用咗烤炭模式* 燒出嚟嘅豆腐村零舍 香口!配上木魚碎同香蔥味道更加香濃!燒馬友魚肉件:馬友肉質鮮嫩幼滑, 拼上醃製乾蔥 加檸檬汁 味道更加開胃!日本抹茶鹽 拼秋葵 海老天婦羅:再配上蘿蔔肉 味道超級香爐 精選天婦羅醬汁 味道層次特別!蒸煮日本北寄貝日本北芪貝本身味道香濃, 再配合香蔥

-長版燒12筍彩席間料理:$468 一人用

前菜:
日本白粟米, 冷盤鮑魚切片, 海膽豆腐

- 主菜 時令日本魚刺身配上當地時令海膽:

鵝肝蒸蛋魚子醬

春魚壽司

燒馬友魚肉件:
馬友肉質鮮嫩幼滑, 拼上醃製乾蔥 加檸檬汁 味道更加開胃!

日本抹茶鹽 拼秋葵 海老天婦羅:
再配上蘿蔔肉 味道超級香爐 精選天婦羅醬汁 味道層次特別!

蒸煮日本北寄貝
日本北芪貝本身味道香濃, 再配合香蔥 同蒜蓉等等醬汁味道層次更加出眾!

煮蜆海帶魚湯, 日本醃製牛蒡, 長板炒飯
海帶帶出鮮味魚湯味道濃郁, 醃製牛蒡非常開胃! 長板炒飯 炒得唔會好乾身! 炒飯味道突出!

日本西瓜拼泡沬果汁:
味道非常獨特酸酸甜甜非常開胃!

日本忌廉蛋糕卷, 配合水果特別香濃, 味道微甜唔會過甜! 另外 紅豆忌廉 日本蕨餅* 作為 最後嘅甜品

長版燒
2024-08-06 266 浏览
🥳開心不要停,生日月繼續慶祝!今次試左呢間超滿意嘅日本餐廳,廚師發辦套餐只需HK$468,就有12品高質料理,味道更超乎想像!👍🏻優雅寬敞嘅用餐環境,我很幸運坐係吧枱前,欣賞師傅嘅絕技,睇住佢哋用船槳上菜,令人彷彿置身於日本,貴賓般享受無微不至的款待。能夠品嚐到如此極致的日式料理,實在是CP值爆表!強烈推薦大家必試!🍱🍽️🏮長阪12旬彩席間料理😋前菜✨北海道白肉粟米、海膽豆腐和海膽水雲,清新可口。先付✨松葉蟹肉、炸蟹BB沙律及蟹仔卜卜脆,蟹肉鮮甜清新。刺身方面✨海膽、虎沙灣白蝦和熟成池魚肉質鮮嫩彈牙,清新甜美。蒸物✨松葉蟹肉魚籽配原隻蒸蛋, 層次感豐富,鳥巢造型讓人賞心悅目。御造✨雲丹角切魚生小砵,刺身新鮮豐富,份量極慷慨。燒物✨煙肉車厘茄、明太子雞肉和自家製雞肉丸,勁惹味Juicy。十級正既燒藍鯨吞拿魚🔥🐟用上稀有部位,魚油甘香爆脂,配酸汁可減低罪惡感。天婦羅✨酥脆可口的南瓜和沙雕魚Kiss魚,搭配抹茶鹽更添風味;牛油炭燒鮑魚✨爽口彈牙,亦是一絕。最後的飯和湯🫕櫻花蝦炒飯配小魚乾,加上大蜆海帶湯,圓滿了這次的饗宴。甜品方面✨鮮榨西瓜菠蘿汁、自家檸檬蛋糕和水信玄餅,夢幻吸睛igable也
🥳

👍🏻

🏮長阪12旬彩席間料理😋

前菜✨北海道白肉粟米、海膽豆腐和海膽水雲,清新可口。

先付✨松葉蟹肉、炸蟹BB沙律及蟹仔卜卜脆,蟹肉鮮甜清新。

御造✨雲丹角切魚生小砵,刺身新鮮豐富,份量極慷慨。

甜品方面✨鮮榨西瓜菠蘿汁、自家檸檬蛋糕和水信玄餅,夢幻吸睛igable也為整頓大餐劃上完美句號。

2024-08-05 196 浏览
旺角平民價廚師發辦爐端燒 人均5百有找! 鐘意爐端燒既朋友一定要 bookmark 佢!旺角呢間長阪燒依家有 2 個好抵食既晚市廚師發辦爐端燒set : 12旬彩席/豐盛席間料理 $468/ $680,我地先試入門級,但食物種類已非常精彩豐富~ 師傅會用長板上菜,好有gimmick~~📍前菜磯煮鮑魚炆煮過肉質鮮嫩味道鮮甜香濃/海膽豆腐有濃濃海膽香口感冰涼軟滑/白粟米極清甜爽口📍先付赤貝口感爽脆,八爪魚柔軟有咬口📍刺身海膽魷魚鮮甜味美📍蒸物打卡一流,以鳥巢造型登場,蒸蛋配上魚子同鵝肝,滿滿奢華感📍御造鯖魚肉味濃且油份高,師傅將鯖魚皮燒香,油香滲晒入飯卷味道香濃📍燒物醬油燒豆腐豆,外皮炸得酥脆內層軟滑📍時令燒魚燒馬友餐廳以封乾方式處理,魚肉更香肉質細嫩油脂豐富📍天婦羅大蝦秋葵炸得色澤金黃口感脆酥配抹茶海鹽黎食味道一流📍燒時令貝燒北寄貝 : 北寄貝香甜鮮味多汁,加埋少少胡椒味道再提升📍黑松露帶子炒飯 /文蛤魚湯飯炒得乾身粒粒分明,入口仲有濃郁松露香,魚湯鮮甜加上大隻蜆肉肥美鮮甜📍肉桂蘋果卷 蕨餅 西瓜汁呢個又係好啱打卡,波波西瓜汁/肉桂蘋果卷加上蕨餅係一份精美飯後甜點#旺角爐端燒#旺角oma
旺角平民價廚師發辦爐端燒 人均5百有找!

師傅會用長板上菜,好有gimmick~~

📍前菜

📍先付

赤貝口感爽脆,八爪魚柔軟有咬口

📍刺身
海膽魷魚鮮甜味美

📍蒸物
打卡一流,以鳥巢造型登場,蒸蛋配上魚子同鵝肝,滿滿奢華感

📍御造

📍燒物
醬油燒豆腐豆,外皮炸得酥脆內層軟滑

📍時令燒魚
燒馬友餐廳以封乾方式處理,魚肉更香肉質細嫩油脂豐富

📍天婦羅
大蝦秋葵炸得色澤金黃口感脆酥配抹茶海鹽黎食味道一流

📍燒時令貝
燒北寄貝 : 北寄貝香甜鮮味多汁,加埋少少胡椒味道再提升

📍黑松露帶子炒飯 /文蛤魚湯

📍肉桂蘋果卷 蕨餅 西瓜汁

#旺角爐端燒#旺角omakase
#旺角美食#打卡餐廳#打卡美食#相機食先
#topcitybiteshk#hkfoodie#hongkongfood#hongkonger#hkrestaurant#hkfood#hkig#foodoftheday#hkfoodkiller
2024-08-04 159 浏览
上星期和朋友到旺角覓食,朋友推薦了這間於朗豪坊商場附近的日本料理 - 長阪燒。這裏有兩款廚師發辦套餐,分別是$468和$680 12道菜。我和朋友選擇了$468的廚師發板套餐。這裏的出餐方式很特別,廚師會利用長板把食物送到我們面前。▶️前菜先來一個前菜,前菜有日本白粟米,白粟米味道非常清甜,璣煮鮑魚煮得很軟腍入味、芥末蜜糖醬火腿蜜瓜味道很合襯,非常清新。▶️赤貝八爪魚昆布漬物赤背和八爪魚刺身很新鮮,配以昆布漬物,很不錯。▶️太刀魚配雜苗 + 富山白蝦北海道海膽太刀魚經炙燒過的魚皮很香口,魚肉很厚實。富山白蝦味道很濃郁,配搭北海道海膽的甜一起吃,齒頰留香。▶️伊達卷 + 拖羅蓉最中 伊達卷是使用魚肉蛋漿打成再焗成,口感很像雞蛋糕,很特別。拖羅蓉最中裏面加入魚子醬,增加鹹香。▶️鵝肝魚子醬蒸蛋蒸蛋10分嫩滑,配以濃味的鵝肝及魚子醬,增添風味。▶️串燒風乾雞皮 - 雞皮非常爽脆好吃牛胸腹 - 牛肉味香濃,肉質爆發煙肉蕃茄 - 煙肉和蕃茄在口中混和一體,味道很夾▶️吞拿魚顎位配薑芽這款吞拿魚顎位非常驚喜,原本以為顎位會很油膩,但是事實並沒有。魚油的香和魚肉的嫩滑混和一起很不錯。廚師另外配上姜芽可以解一點油膩

這裏的出餐方式很特別,廚師會利用長板把食物送到我們面前。

▶️前菜

▶️赤貝八爪魚昆布漬物
赤背和八爪魚刺身很新鮮,配以昆布漬物,很不錯。

▶️太刀魚配雜苗 + 富山白蝦北海道海膽

▶️伊達卷 + 拖羅蓉最中

▶️鵝肝魚子醬蒸蛋
蒸蛋10分嫩滑,配以濃味的鵝肝及魚子醬,增添風味。

▶️串燒
風乾雞皮 - 雞皮非常爽脆好吃
牛胸腹 - 牛肉味香濃,肉質爆發
煙肉蕃茄 - 煙肉和蕃茄在口中混和一體,味道很夾

▶️吞拿魚顎位配薑芽
這款吞拿魚顎位非常驚喜,原本以為顎位會很油膩,但是事實並沒有。魚油的香和魚肉的嫩滑混和一起很不錯。廚師另外配上姜芽可以解一點油膩感。

▶️沙錐魚天婦羅 秋葵天婦羅
天婦羅炸得非常香脆,配以蘿蔔酸汁以及抹茶鹽很不錯。

▶️ 燒時令帆立貝
帆立貝加上廚師特製的高湯一起燒製,鮮甜爽彈。

▶️櫻花蝦宮崎和牛炒飯
炒飯炒得很乾身,配以非常香的櫻花蝦以及宮崎和牛的油脂,非常好吃。

▶️鯛魚湯
啲魚湯的鯛魚味非常濃郁,配以花甲在裏面很清甜,職員有細心提醒他們的湯調味比較淡,有需要可加海鹽,但我覺得現在已很夾我個人口味。

▶️甜品
蘋果肉桂蛋卷 、紅豆蓉黃豆粉蕨餅及西瓜汁,三款甜品的份量和味道都剛剛好,能為這一頓美味的廚師發辦套餐作完美總結。

旺角砵蘭街189號2樓
今次朋友生日去咗試旺角嘅長阪燒,環境好闊落設有bar枱同獨立卡位可以落簾,私隱度好高🫡今次試咗個omakase set $468有12道料理,性價比勁高,成餐飯都好有驚喜,食材新鮮,全部都有心機設計過🥲而且係採用日本嘅爐端燒方式用木漿上菜好特別!😍1️⃣ 北海道白粟米、海膽豆腐、合桃粟米口感甜嫩,新鮮爽口,海膽豆腐豆味濃郁😚2️⃣ 前菜八爪魚酸甜得嚟又好有咬口同好新鮮😙3️⃣ 北海道帶子配海膽 金線雕配蛋黃醬大粒鮮甜嘅北海道帶子配上海膽,好好食,第一次食到配上蛋黃醬,好有驚喜🫡4️⃣ 鵝肝魚子醬燉蛋燉蛋嫩滑,配上鵝肝魚子醬好夾😆5️⃣ 江戶前玉子燒 白蝦鬆餅玉子燒口感綿滑,配埋白蝦鬆餅有多重口感😋6️⃣ 牛空腹 煙肉廣島蠔 蘆筍豚肉 串燒 3款串燒有牛空腹、煙肉和廣島蠔搭配蘆筍和豚肉,3種都好新鮮,燒完都保留到肉汁,好食過有啲串燒舖🙊7️⃣ 柚子醬炭燒三文魚鰭炭燒三文魚配柚子醬食落好清新,三文魚鰭煮得啱啱好,食落鮮甜多汁😎8️⃣ 天婦羅天婦羅有松葉蟹同蝦,個炸漿做得好好,食落酥鬆,炸得啱啱好🍤🍤9️⃣ 牛油燒鮑魚鮑魚新鮮大隻,牛油味濃郁🔟 黑松露和牛炒飯黑松露和牛炒飯都好出色🥹炒飯粒粒分明,炒得好乾身,黑松露味都幾出同和

1️⃣ 北海道白粟米、海膽豆腐、合桃
粟米口感甜嫩,新鮮爽口,海膽豆腐豆味濃郁😚

2️⃣ 前菜
八爪魚酸甜得嚟又好有咬口同好新鮮😙

3️⃣ 北海道帶子配海膽 金線雕配蛋黃醬

4️⃣ 鵝肝魚子醬燉蛋
燉蛋嫩滑,配上鵝肝魚子醬好夾😆

5️⃣ 江戶前玉子燒 白蝦鬆餅
玉子燒口感綿滑,配埋白蝦鬆餅有多重口感😋

6️⃣ 牛空腹 煙肉廣島蠔 蘆筍豚肉 串燒

7️⃣ 柚子醬炭燒三文魚鰭

8️⃣ 天婦羅

9️⃣ 牛油燒鮑魚
鮑魚新鮮大隻,牛油味濃郁

🔟 黑松露和牛炒飯
黑松露和牛炒飯都好出色🥹炒飯粒粒分明,炒得好乾身,黑松露味都幾出同和牛炒飯好夾😍

1️⃣1️⃣ 湯
用多種魚烹調,每日都要熬製8小時,魚味濃郁,好有驚喜!!🥲🥲

1️⃣2️⃣ 西瓜汁 海鹽檸檬捲 海鹽檸檬蛋捲
西瓜汁好清新清爽,方便解膩🍉用咗食用適用番梘整個🎈,估唔到食到最後都仲有得打卡😚
👦🏻👧🏻好掛住日本旅行,所以揾到旺角呢間以傳統和風設計嘅日式爐端燒餐廳,店舖嘅裝修同氣氛都令我哋好似去咗旅行咁呀🥰~Omakase有兩個級數選擇,分別有$468/位長阪12旬彩席間料理同$680/位長阪12旬豐盛間料理,餐廳會因應唔同季節換上新嘅菜式,所以你哋到時去到有可能唔一樣架,有種令人充滿期待嘅感覺😍!🔸北海道白肉粟米·磯煮鮑魚·麵豉黃瓜漬雪白色嘅粟米粒粒超級爽脆香甜🌽!鮑魚吸收晒鮮甜香濃嘅醬汁,煮得入味彈牙😋!🔸繡球菌配帶子同赤貝繡球菌口感脆嫩,配上開胃嘅酸汁,令人清新開胃。帶子同赤貝都新鮮鮮甜。🔸牛鰍魚·帆立貝配海膽牛鰍魚身透明結實,口感帶有彈性,味道較清淡,沾少少豉油個鮮味出哂嚟💕。鮮美帆立貝配上足料甘甜嘅海膽,呢個配搭真係冇得輸🤩。🔸白蝦最中餅·伊蛋卷櫻花形狀嘅最中餅賣相好靚🌸,入面有蝦肉同海膽,夾埋一齊食,形成咗外脆內軟嘅感覺。隔離嘅伊蛋卷係師傅用蛋同魚打成🥣,冇落到麵粉,不過口感就好似蛋糕咁軟綿綿,真係好得意呀😍!🔸魚子醬鵝肝蒸蛋鵝肝一口size煎到每面都香脆,入口溶化。蒸蛋時間控制得好好,蒸得好嫩滑🥚,加上魚子醬令蒸蛋增加鮮甜味道,好好味👍🏻!🔸日式醬油豆腐豆腐新鮮

🔸北海道白肉粟米·磯煮鮑魚·麵豉黃瓜漬

🔸繡球菌配帶子同赤貝

🔸牛鰍魚·帆立貝配海膽

🔸白蝦最中餅·伊蛋卷

🔸魚子醬鵝肝蒸蛋

🔸日式醬油豆腐
豆腐新鮮炸起,炸到外脆內嫩,豆腐吸收哂美味嘅醬油,加埋香蔥同木魚絲一齊食,充滿日本風味🇯🇵。

🔸銀鱈魚西京燒
銀鱈魚厚肉嫩滑🐟,醬汁浸透入魚肉裏面,好入面,魚皮口感煙韌彈牙。上面係姜牙,味道偏酸,口感脆嫩。

🔸天婦羅秋葵· 天婦羅沙追魚
天婦羅炸漿做得好好,薄身香脆包住爽脆秋葵同雪白軟嫩嘅沙追魚🐟。天婦羅沙追魚裏面似蒸熟咁滑,味道偏淡身,配上抹茶海鹽同天婦羅汁食用,令味道豐富。

🔸北寄貝
上枱時店員會加入磨好嘅柚子汁🍊,令北寄貝增添柚子香氣。北寄貝新鮮鮮甜同充滿湯汁,面層落咗啲黑椒,入口有少少辣辣地。

🔸黑松露帶子炒飯·牛蒡漬·蜆肉麵豉湯
炒飯炒得粒粒分明,充滿濃郁嘅黑松露味🖤。每碗蜆肉麵豉湯有兩大隻蜆肉,肉身飽滿鮮甜💦!

🔸十勝紅豆蕨餅·白桃卷·菠蘿西瓜汁
白桃卷質地軟綿濕潤,包住軟滑香甜嘅白桃忌廉同白桃肉🍑,好好食!菠蘿西瓜汁好飲又好玩,用叉掂上面個波波 🫧會動L咁郁😆!菠蘿西瓜汁酸甜清新🍍🍉,解渴又解膩。

2024-07-24
2024-08-01 89 浏览
🌟係香港食個omakase , 閑閑地都要千元起跳,今日朋友帶我黎旺角食12品席間料理,竟然只係$468!一入餐廳就俾張長型吧枱吸引左,上面放左好多木槳,原來係師傅上菜用,氣勢十足!Omakase 12品menu 有旬彩$468同豐盛$680,今日揀左旬彩,已經好滿足😋🥢前菜🌟磯煮鮑魚,海膽豆腐,北海道白玉米海膽豆腐味道好特別,新鮮玉米好爽甜👍🏻🥢先付🌟繡球菌赤貝海螺三樣食材都新鮮爽口😆 繡球菌第一次食,好似雲耳咁🥢刺身🌟炙燒太刀魚,帶子海膽太刀魚輕輕燒過,除了鮮味仲有焦香😋🥢魚子鵝肝蒸蛋🌟賣相一流,好似鳥巢😍手工心機菜,配上魚子同鵝肝,好creamy 🥢蟹肉餅配伊達卷🌟超鮮美蟹肉!用三文治皮包住食幾特別👍🏻🥢串燒🌟煙肉車厘茄.牛胸腹.雞皮特別鐘意牛胸腹,燒得香口惹味😋🥢燒油甘魚鮫🌟魚油豐富🥢海老.南瓜天婦羅🌟海老好大隻,炸得香脆😍🥢燒活北寄貝🌟一定要飲埋湯!好鮮甜,有晒原隻北寄貝的精華👍🏻🥢黑松露帶子炒飯.文蛤魚湯🌟飯炒得乾身,魚湯有驚喜,濃濃的魚味又有蜆肉的鮮味。🥢肉桂蘋果卷.蕨餅.西瓜汁🌟睇得又食得😍西瓜汁上面個泡泡好可愛,篤穿後化為一柳輕煙☺️ 幾鐘意肉桂蘋果卷,味道清甜,口感棉

🥢前菜
🌟磯煮鮑魚,海膽豆腐,北海道白玉米
海膽豆腐味道好特別,新鮮玉米好爽甜👍🏻

🥢先付
🌟繡球菌赤貝海螺
三樣食材都新鮮爽口😆 繡球菌第一次食,好似雲耳咁

🥢刺身
🌟炙燒太刀魚,帶子海膽
太刀魚輕輕燒過,除了鮮味仲有焦香😋

🥢魚子鵝肝蒸蛋

🥢蟹肉餅配伊達卷
🌟超鮮美蟹肉!用三文治皮包住食幾特別👍🏻

🥢串燒
🌟煙肉車厘茄.牛胸腹.雞皮
特別鐘意牛胸腹,燒得香口惹味😋

🥢燒油甘魚鮫
🌟魚油豐富

🥢海老.南瓜天婦羅
🌟海老好大隻,炸得香脆😍

🥢燒活北寄貝
🌟一定要飲埋湯!好鮮甜,有晒原隻北寄貝的精華👍🏻

🥢黑松露帶子炒飯.文蛤魚湯
🌟飯炒得乾身,魚湯有驚喜,濃濃的魚味又有蜆肉的鮮味。

🥢肉桂蘋果卷.蕨餅.西瓜汁
🌟睇得又食得😍西瓜汁上面個泡泡好可愛,篤穿後化為一柳輕煙☺️ 幾鐘意肉桂蘋果卷,味道清甜,口感棉密。

🎏總括嚟講,好滿意的一餐飯。職員全程貼心照顧,會觀察我地進食的速度上下一道菜,每道菜都會細心講解,體驗一流😋👍🏻

2024-07-29
  • 旬彩席間料理