同朋友慶祝生日,竟然俾我搵到呢間超抵食又唔失禮嘅Omakase‼️每人唔洗$500,就可以享受12品精緻料理🌟😍⁡ᴡʜᴀᴛ ᴅɪᴅ we ᴇᴀᴛ? 😋⁡🌈長阪12旬彩席間料理⁡✨ 前菜 — 胡瓜漬·磯煮鮑魚·海膽豆腐鮑魚彈牙,海膽豆腐好滑,濃濃海膽味😋⁡✨ 先付 — 繡球菌·八爪魚·帶子八爪魚同帶子都好新鮮👍🏻⁡✨ 刺身 — 北海道海膽·帶子·鰆魚海膽帶子非常鮮甜🤤鰆魚魚質嫩滑,有煙燻過嘅味道⁡✨ 蒸物 — 鵝肝魚子蒸蛋擺盤精美,鳥巢造型超啱打卡🐤上碟仲係熱辣辣,蛋食落超嫩滑,鵝肝煎得好香,再加上魚子提升了整道菜嘅味道😋⁡✨ 御造 — 白蝦三文魚子最中餅·伊達卷中餅好脆,夾住白蝦三文魚子食口感好特別,伊達卷係日本新年必食料理,甜甜地似雞蛋糕⁡✨ 味自慢燒物 — 醬油燒豆腐外脆內軟,加埋外面嘅香蔥木魚非常香口⁡✨ 時令燒魚 — 喜知次魚喜之次魚係日本人視為最珍貴嘅魚之一,算係高級魚🙈 嫩滑多汁,魚皮焦脆⁡✨ 天婦羅 — 抹茶鹽•鱸魚/秋葵天婦羅炸得香脆⁡✨ 燒時令貝 — 牛油燒北寄貝配柚子皮北寄貝鮮甜爽口,加上柚子皮同黑椒 更清新入味,湯汁都不能放過🤤⁡✨ 飯 — 松葉蟹炒飯炒得粒粒分明,

ᴡʜᴀᴛ ᴅɪᴅ we ᴇᴀᴛ? 😋

🌈長阪12旬彩席間料理

✨ 前菜 — 胡瓜漬·磯煮鮑魚·海膽豆腐
鮑魚彈牙,海膽豆腐好滑,濃濃海膽味😋
胡瓜漬·磯煮鮑魚·海膽豆腐

✨ 先付 — 繡球菌·八爪魚·帶子
八爪魚同帶子都好新鮮👍🏻
繡球菌·八爪魚·帶子

刺身 — 北海道海膽·帶子·鰆魚
海膽帶子非常鮮甜🤤鰆魚魚質嫩滑,有煙燻過嘅味道
北海道海膽·帶子·鰆魚

✨ 蒸物 — 鵝肝魚子蒸蛋
鵝肝魚子蒸蛋

✨ 御造 — 白蝦三文魚子最中餅·伊達卷
白蝦三文魚子最中餅·伊達卷

✨ 味自慢燒物 — 醬油燒豆腐
外脆內軟,加埋外面嘅香蔥木魚非常香口
醬油燒豆腐

抹茶鹽•鱸魚/秋葵天婦羅

✨ 燒時令貝 — 牛油燒北寄貝配柚子皮
牛油燒北寄貝配柚子皮

✨ 飯 — 松葉蟹炒飯
炒得粒粒分明,但略嫌冇乜味

✨ 湯 — 文蛤魚湯
魚湯鮮味十足😋好想飲多碗
文蛤魚湯·松葉蟹炒飯

甜品 — 泡泡西瓜汁·十勝紅豆配黃豆粉蕨餅
非常適合打卡📸
泡泡西瓜汁·十勝紅豆配黃豆粉蕨餅

環境舒適,傳統和風設計,有得坐卡位,又可以坐吧枱睇住廚師即席發辦,而且400幾蚊就食到多款不同料理,仲賣相精緻,真係相當有誠意,性價比非常高😍
胡瓜漬·磯煮鮑魚·海膽豆腐
牛油燒北寄貝配柚子皮
文蛤魚湯·松葉蟹炒飯
泡泡西瓜汁·十勝紅豆配黃豆粉蕨餅
2024-09-14 476 浏览
看廣告被吸引來食的,很失望,廣告說會用板子上菜,結果被告知今天沒有,而且味道很一般,不會再回頭吃了,上了魚居然皮是燶的,本身以為是醬汁的顏色,結果真的是苦的,最好吃的居然是燒豬肉,並且明明告知了不吃蔥,還是不斷在食物中看到,如果我真的是過敏真的多謝你們,當日是朋友生日,過往的餐廳可能會在擺盤上加上Happy birthday,我們到了的時候他們向我詢問了今天是否不吃蔥和生日,但是什麼都沒有做到,那你為什麼要問我呢?😂😂
庆祝纪念
生日
人均不用$500😱大家腦𥚃可能覺得日式想要吃得好點的 就是貴!!可是現在$465/位 就已經吃到很不錯品質的日式料理??長阪12旬彩席間料理(12品)$468/位✨前菜磯煮鮑魚 超軟嫩!日式醬油同和昆布 香中帶甜~還冰過一下 很適合🈴️當夏日前菜味噌青瓜青瓜爽脆 後勁帶辣感 微微的在舌頭上刺刺 還滿有趣的~🦀️肉、膏豆腐蟹味還滿香的 不太用咬 香氣就已經慢慢到散發到滿口腔🫶✨先付帶子蘆筍海鮮沙拉清爽帶甜 帶子還不小塊呢~ 籽們隨意的爆開 帶微鮮鹹 開胃~~✨刺身盛灸燒10日熟成鰹魚 上面還灑上微酸甜的醬汁 把熟成鰹魚和菜一起吃 海膽✨蒸物魚子鵝肝蒸蛋這份真的滿打卡的~廚們直接把蛋殻呈上 而且吃下去還有夠快樂~小小鵝肝煎的很香 蒸蛋滑身 一起吃圓滿✨御造三文魚籽醬醋蟹肉最中餅 配 伊達卷之前吃最中餅 都是甜品類的 這次 餅微脆 又不會蓋過蟹肉鮮甜還有三文魚籽在口中爆開 口感非常有趣伊達卷 小甜不膩 濕潤綿密到還以為自己在吃蛋糕~✨味自慢串燒醬油秘製燒豆腐整個還滿舒服的~~燒豆腐邊烤得微脆 醬油秘製濃鹹度洽好汁就像偷偷的早已吸飽在豆腐𥚃 合體(是豆料人的愛~~✨時令燒魚風乾喜知次魚皮超脆!!魚
人均不用$500😱

大家腦𥚃可能覺得日式想要吃得好點的 就是貴!!
可是現在$465/位 就已經吃到很不錯品質的日式料理??

長阪12旬彩席間料理(12品)$468/位
✨前菜
味噌青瓜
青瓜爽脆 後勁帶辣感 微微的在舌頭上刺刺 還滿有趣的~
🦀️肉、膏豆腐
✨蒸物
這份真的滿打卡的~廚們直接把蛋殻呈上
✨御造
之前吃最中餅 都是甜品類的
伊達卷 小甜不膩 濕潤綿密到還以為自己在吃蛋糕~
✨味自慢串燒
整個還滿舒服的~~燒豆腐邊烤得微脆 醬油秘製濃鹹度洽好
汁就像偷偷的早已吸飽在豆腐𥚃 合體(是豆料人的愛~~
✨時令燒魚
魚皮超脆!!魚肉好嫩~一片片 會忍不住一口吃光
但因為他們風乾過 可能味道會偏濃一點
上面紫色那條細細的前面粉色部分更軟 白色位置偏爽實 小酸
很適合搭著風乾喜知次一起吃👍
✨天婦羅
海老配秋葵
單吃吃到海老的清甜~沾中間的汁加白蘿蔔蓉 更令人大口大口吃光
秋葵炸得剛好 外皮脆身 秋葵仍帶小堅脆又不會帶粘液 喜歡💕
✨燒時令貝
燒北貝寄
燒北貝寄 很鮮~菇們都還海鮮鮮甜都吸進去~
大家也記得把底的湯也喝掉!真的不要浪費😋
✨御食
黑松露宮崎和牛炒飯
和牛很軟嫩!炒飯粒粒分明偏小軟身 吃完過後 直接想再加點一碗🤤
✨湯
文蛤魚湯
很清!!明明一喝就知道是魚湯 海鮮湯 可是又不腥不厚不油膩 舒服~
甜品
小杯、日式小蛋卷、忌廉十勝紅豆蓉蕨餅
這次小杯是西瓜🍉汁~好濃 像真接把吸管放到西瓜𥚃吸一樣
而且還更厚一點的(吃到西瓜肉般🤫
日式小蛋卷 真不要小看他 一咬下去青蘋果🍏清甜的散發到滿口都是~
忌廉十勝紅豆蓉蕨餅 忌廉不甜膩 是會想用易咬的蕨餅沾滿一起吃光
十勝紅豆蓉 軟身 小甜 和蕨餅很搭~

除了他們的$4XX SET 性價比以外 也真想試試他們的$6XX
我們其實還加點了他們家自己釀製的梅酒 超好喝!!
自家釀製梅酒
梅香甜 酒濃度小高 真適合情侶們💑再加點一瓶~喝不光還能帶回家繼續喝🤫
2024-08-07
刺身盛
燒北貝寄
自家釀製梅酒
尋晚9號同朋友食生日飯,第一次喺openrice見到呢間嘢其實係生日嗰個揀先嘅🙊🙊🙊,我哋就第一次去試啦感覺超級良好👍👍👍除咗服務👍👍👍我哋叫咗個680蚊一位嘅餐,佢話就話有12道菜但係我覺得唔止嘅🙊🙊🙊最重要佢每度菜都睇得出佢哋好有心機擺得好靚😍😍😍同埋係好好食冇一樣嘢係唔好食😋😋😋呢間真係值得推介真心推介👍👍👍佢最好食就係我個人覺得清酒昆布煮鮑魚😋😋😋同埋鵝肝多士🙊🙊🙊

2024-09-09
庆祝纪念
生日
2024-09-06 365 浏览
性價比極高嘅omakase!!!旺角嘅長阪燒🎏12道料理晚上只係每人四百幾😱整體環境 食飯 同味道我都覺得性價比極高🪄每道食物擺盤都好有心機 同埋味道係有記憶點的🫶🏻絕對唔hea! 值得去食(*•̀ᴗ•́*)و ̑̑印象中最鍾意燒魚外皮香脆帶滿滿油脂豆腐串夠嫩滑😋天婦羅炸皮夠薄 啖啖肉✨
2024-09-06 342 浏览
位於旺角砵蘭街189號2樓長阪燒居酒屋已開業七年之久。高質日本居酒屋今期推出親民套餐,晚市主打兩款廚師發辦套餐。12旬彩席間料理 $46812旬豐盛席間料理 $680十二道精緻菜品以傳統日本爐端燒餐廳的船槳長板上菜,開放式廚房除左可以見到廚師席前炮製,席間距離又多左空間可以同朋友傾密計🤭當晚全場近爆滿,播著日本歌曲聚餐氣氛一流。全因為餐廳會因應季節定期更新menu,食客每次來都有新鮮驚喜。🔖長阪十二旬彩席間料理 超抵價$468/位12道菜式由師傅席前發辨,用料豐富又賣相精緻。🍱冷盤前菜:海膽豆腐、璣煮鮑魚切片、味醬秋葵。🍱先付: 赤貝加八爪魚配昆布漬物🍱刺身: 海膽拼油甘魚🍱刺身: 海膽拖羅蓉最中餅配玉子燒🥚蒸物: 魚子醬鵝肝蒸蛋呢款用鳥巢裝飾上檯,要特別為佢影相打卡,蒸蛋嫩滑中蒸氣生出,一啖過濃味的鵝肝魚子醬入口,豐盈美味。🍢御造: 串燒豆腐要一讚👍🏼酥脆有份炭香,內裏軟嫩外面香蔥木魚夠香口。🐟時令燒物: 炭燒風乾馬友以西京燒的料理將馬友嘅香嫩昇華👍🏼魚皮有份炭香,啖啖魚調味適中,肉質滑溜可口。🍤天婦羅: 南瓜海老天婦羅🦪時令貝類: 牛油炭燒北寄貝店員先加入清香柚子鹽,色香味齊!北寄

位於旺角砵蘭街189號2樓
長阪燒居酒屋已開業七年之久。
高質日本居酒屋今期推出親民套餐,
晚市主打兩款廚師發辦套餐。
12旬彩席間料理 $468
12旬豐盛席間料理 $680

十二道精緻菜品以傳統日本爐端燒餐廳的船槳長板上菜,
開放式廚房除左可以見到廚師席前炮製,
席間距離又多左空間可以同朋友傾密計🤭
當晚全場近爆滿,播著日本歌曲聚餐氣氛一流。
全因為餐廳會因應季節定期更新menu,
食客每次來都有新鮮驚喜。

🔖長阪十二旬彩席間料理 超抵價$468/位
12道菜式由師傅席前發辨,用料豐富又賣相精緻。

🍱冷盤前菜:海膽豆腐、璣煮鮑魚切片、味醬秋葵。

🍱先付: 赤貝加八爪魚配昆布漬物

🍱刺身: 海膽拼油甘魚

🍱刺身: 海膽拖羅蓉最中餅配玉子燒

🥚蒸物: 魚子醬鵝肝蒸蛋
呢款用鳥巢裝飾上檯,要特別為佢影相打卡,
蒸蛋嫩滑中蒸氣生出,一啖過濃味的鵝肝魚子醬入口,豐盈美味。

🍢御造: 串燒豆腐要一讚👍🏼
酥脆有份炭香,內裏軟嫩外面香蔥木魚夠香口。

🐟時令燒物: 炭燒風乾馬友
以西京燒的料理將馬友嘅香嫩昇華👍🏼
魚皮有份炭香,啖啖魚調味適中,肉質滑溜可口。

🍤天婦羅: 南瓜海老天婦羅

🦪時令貝類: 牛油炭燒北寄貝
店員先加入清香柚子鹽,色香味齊!
北寄貝入口軟彈味道鮮甜。

🍚蟹膏炒飯
飯粒分明有份濃郁松露香,掛汁入口有點似意大利飯👍🏼

🍲文蛤魚湯
魚湯鮮甜夠哂熱😋蜆肉肥美鮮甜!
🍨甜品
鮮搾葡萄汁上頭還加有玩味泡泡增加儀式感,
配水信玄餅及時令水果,原滿句號。

整體價格十分親民合理,12品料理物有所值。
同朋友傾計聚餐嘆用心日本菜又多一個選擇。
2024-09-06 239 浏览
估唔到係旺角搵到一間超級親民價又有水準既Omakase(廚師發辦),叫得做廚師發辦,當然就係由廚師話事,無特定餐牌同菜式啦,啱哂有選擇困難症既我呀! 由廚師按季節當造同埋當日最好既食材黎決定整啲咩,如果有啲咩係唔食既或者食物敏感就要事前同廚師提出啦,廚師會因應情況改變。另外,Omakase既上菜次序一般會由淡到濃,油分較重的菜式也會在中後段先出現,今次我就試左個12品豐盛席間料理,每一道菜式都好有心思同埋配搭得宜,好有水準,真係勁勁勁滿足呀~~最令我印象深刻嘅係可以食到富山灣既白蝦,因為幾年前試過專登搭車去釜山嘅一個水產市場度食,依然係嗰種鮮貼入口軟糯嘅白蝦仔;另外就係西班牙生蠔真係超大隻,食之前都仲係識郁,證明係啱啱先開出嚟,入口係嗰種爽口嘅蠔肉同埋大有少少嘅海水味;跟住呢就係嗰個意大利黑醋配鵝肝多士,酸酸地嘅黑醋中和左鵝肝嗰種油膩,配搭得好好👍🏻係食野期間店員同廚師都好熱情同埋有講有笑,唔似平時去食野好嚴肅既餐廳咁,隨左會介紹每道菜式既賣點又會建議埋進食既先後次序,務求每一位食客都可以食到食物本身既鮮味,中意食好野又中意每樣都試下既你,真係唔好錯過呢間咁有水準既親民Omakase餐

係食野期間店員同廚師都好熱情同埋有講有笑,唔似平時去食野好嚴肅既餐廳咁,隨左會介紹每道菜式既賣點又會建議埋進食既先後次序,務求每一位食客都可以食到食物本身既鮮味,中意食好野又中意每樣都試下既你,真係唔好錯過呢間咁有水準既親民Omakase餐廳❤️❤️

長阪燒 Nagasakayaki
📍旺角砵蘭街189號2樓
@nagasakayaki

#nagasakayaki #omakase #sushi #hkrestaurant #foodie #hkfoodie #instafood #instareels #reels #foodiehk #長阪燒 #日式料理 #日式串燒 #居酒屋 #旺角 #旺角美食 #香港美食 #廚師發辦
2024-08-14
  • 生蠔
  • 南非活鮑魚
  • 和牛炒飯
  • 鵝肝多士
2024-09-05 241 浏览
Weekday Dinner 充滿和風裝潢,有席前吧枱及舒適卡座。職員服務貼心,會留意客人用餐進度,上菜時會講解每一道菜式,不時會加熱茶。晚市廚師發辦套餐$468起。長阪十二旬彩席間料理 $468/位-甜甜的蜜糖合桃魚仔、彈牙的磯煮鮑魚、開胃麵豉胡瓜漬-新鮮帶子及八爪魚配搭爽脆的繡球菌,酸酸甜甜-鮮味魚生、鮮甜海膽配油香十足的火炙左口魚裙邊-鮮美的海膽太卷-滑身的蒸蛋上鋪上了肥美的鵝肝及鮮味的魚子醬,賣相吸引又好食-醬油秘製燒豆腐外脆內軟口感,表示灑上木魚絲增加風味-松葉蟹腳甲羅燒很滿足,蟹殼有滿滿的蟹膏,烤過後香氣不斷湧出,配上松葉蟹的鮮味,令人回味-香脆美味而不油膩的沙錐魚及蕃薯天婦羅配抹茶鹽-磯燒帆立貝灑上柚子皮,味道更清新-文蛤魚湯-舞松蓉菇燉飯加入櫻花蝦配牛蒡漬,吃到這真的很飽很飽🤣-甜品有夢幻氣泡的菠蘿西瓜汁、香甜鬆軟的香蕉朱古力捲蛋及紅豆與原味蕨餅
Weekday Dinner

長阪十二旬彩席間料理 $468/位

-甜甜的蜜糖合桃魚仔、彈牙的磯煮鮑魚、開胃麵豉胡瓜漬

-新鮮帶子及八爪魚配搭爽脆的繡球菌,酸酸甜甜

-鮮味魚生、鮮甜海膽配油香十足的火炙左口魚裙邊

-鮮美的海膽太卷

-醬油秘製燒豆腐外脆內軟口感,表示灑上木魚絲增加風味

-香脆美味而不油膩的沙錐魚及蕃薯天婦羅配抹茶鹽

-磯燒帆立貝灑上柚子皮,味道更清新

-文蛤魚湯
-舞松蓉菇燉飯加入櫻花蝦配牛蒡漬,吃到這真的很飽很飽🤣

2024-09-05 213 浏览
朋友介紹嘅呢間平絕香港嘅Omakase,話地點方便,性價比又好高😍啱哂有時食好少少但係又唔想太貴嘅我🥳餐廳果然好有日本特色,揀咗坐吧枱位,可以一邊食一邊欣賞師傅下廚😙上菜方法好似日本嘅爐端燒🛶用船槳送到你面前😆 Omakase有兩款Menu,分別係$468同$680一位,兩款都有12道菜😍會因應唔同嘅季節,換上唔同嘅菜式🥳🌈 長阪12旬彩席間料理($468)🥒前菜:麵醬黃瓜漬、磯煮鮑魚、海膽豆腐🐚先付:蟹籽八爪魚繡球菌🐠刺身:雕魚、海膽、燒左口魚鰭邊海膽香甜creamy冇怪味👍🏻燒左口魚鰭邊更加係入口即溶充滿油脂感🤤🤤🐣蒸物:魚子鵝肝蒸蛋呢個蒸蛋嘅造型好IGable😍煎香過嘅鵝肝配上魚子醬加喺蒸蛋上面,好有心思整到成個雀巢造型,好食又打卡🙈🌼御造:伊達卷配三文魚子拖羅餅伊達卷原來係日本人新年先食嘅食物,好重蛋香😋花花型嘅夾餅入面有好多拖羅蓉同魚籽,好滿足🥰🥰🍅味自慢燒物:牛胸腹、豚肉車厘茄🐟時令燒魚:風乾12日馬友魚馬友肉質鮮嫩,加上青檸汁,一啲都唔腥😋🦐天婦羅:海老、秋葵天婦羅天婦羅炸得薄脆唔油膩,可以沾天婦羅汁、抹茶鹽或者蘿蔔蓉都得😋🧈燒時令貝:牛油燒北寄貝好香濃嘅牛油味,但北寄貝

🌈 長阪12旬彩席間料理($468)

🥒前菜:麵醬黃瓜漬、磯煮鮑魚、海膽豆腐

🐚先付:蟹籽八爪魚繡球菌

🐠刺身:雕魚、海膽、燒左口魚鰭邊

🐣蒸物:魚子鵝肝蒸蛋

🌼御造:伊達卷配三文魚子拖羅餅

🍅味自慢燒物:牛胸腹、豚肉車厘茄

🐟時令燒魚:風乾12日馬友魚
馬友肉質鮮嫩,加上青檸汁,一啲都唔腥😋

🦐天婦羅:海老、秋葵天婦羅

🧈燒時令貝:牛油燒北寄貝
好香濃嘅牛油味,但北寄貝略嫌有啲煙韌,上面灑上青檸皮🍋幾清新

🥘飯+湯:帶子三文魚子炒飯配蜆湯

🍉甜品:水信玄餅配煙燻氣泡西瓜汁
氣泡西瓜汁好啱打卡,一篤爆就會好多煙噴出嚟,水信玄餅原本望落以為冇乜味,沾啲黃豆粉同埋醬汁後,又幾有日本風味🥰
2024-09-04 236 浏览
午餐想吃得好又有趣點,就想去有爐端燒的居酒屋,旺角長阪燒就好合適,裝潢有日式風格,可以坐在吧檯見到廚師做菜,又可以坐卡座 私隱度高!### 原條鰻魚定食一整條完整的鰻魚令人驚艷,鰻魚長達手臂,size 超大!外皮烤得微微焦脆,淋上精心調製的醬汁,光滑而油亮。入口,鮮嫩的鰻魚與醬汁在口中融合,甜鹹的滋味瞬間爆發,魚肉彈牙,令人陶醉!### 三品御膳迷你海鮮丼有一碗Size,都幾大碗,有松葉蟹肉、海膽、三文魚籽、吞拿魚蓉、玉子燒,搭配著醋飯好味! 赤蝦刺身好白嫩新鮮,咬下去瞬間釋放出鮮甜的海味!魚生沙律則同樣有三文魚和魚籽!和風沙律和麵豉湯飯前飯後搭配米飯一起吃都好合適!

### 原條鰻魚定食

### 三品御膳

赤蝦刺身好白嫩新鮮,咬下去瞬間釋放出鮮甜的海味!

魚生沙律則同樣有三文魚和魚籽!

和風沙律和麵豉湯飯前飯後搭配米飯一起吃都好合適!
❀ 長阪燒 #旺角 ❀❗儀式感滿滿用長版呈上 $498食到12道菜廚師發辦 ❗——————————————————左揾右揾終於搵到間平過$500嘅平民omakase🤩呢間居酒屋原來已經開張咗七年,最近以親民價錢成功吸引更多客人‼️特別在於師傅會將菜式放喺塊長板上再遞給客人,充滿儀式感☺️而且雖然價錢實惠,但用料亦非常新鮮。有別於一般傳統廚師發辦以壽司為主,呢度反而有更多特別嘅小碟,擺盤更精美😍.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 長阪十二旬彩席間料理 $468☞ 十二旬豐盛席間料理 $680有兩款Menu選擇,同樣係12度菜式,不過款式完全不同。今次揀咗最平嘅款式,但都非常好食😋.♥ 冷盤前菜:香脆魚仔、璣煮鮑魚切片、味醬秋葵。♥ 先付:帶子八爪魚繡球菌沙律♥ 刺身:海膽拼油甘魚♥ 刺身:熟成十日伊左木 富山白蝦 海膽兩款刺身都分別加咗海膽,而魚本身都非常鮮甜😙.♥ 蒸物:三文魚籽蟹肉蒸蛋♥ 柚子醋蟹肉最中餅配玉子燒特別地用最中餅包住蟹肉,好似一口小食咁。旁邊嘅玉子燒仲要非常香甜,加魚漿製作,做到高質蛋糕口感🤤♥ 御造:串燒豆腐一咬落去會爆汁💦外皮酥脆.♥ 時令燒物:燒藍鰭吞拿魚剛剛燒好呈上香氣撲鼻,肉質滑溜
❀ 長阪燒 #旺角 ❀
❗儀式感滿滿用長版呈上 $498食到12道菜廚師發辦 ❗
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 長阪十二旬彩席間料理 $468
☞ 十二旬豐盛席間料理 $680
♥ 冷盤前菜:香脆魚仔、璣煮鮑魚切片、味醬秋葵。
♥ 先付:帶子八爪魚繡球菌沙律
刺身:海膽拼油甘魚
刺身:熟成十日伊左木 富山白蝦 海膽
兩款刺身都分別加咗海膽,而魚本身都非常鮮甜😙
♥ 蒸物:三文魚籽蟹肉蒸蛋
♥ 柚子醋蟹肉最中餅配玉子燒
特別地用最中餅包住蟹肉,好似一口小食咁。
旁邊嘅玉子燒仲要非常香甜,加魚漿製作,做到高質蛋糕口感🤤
♥ 御造:串燒豆腐
一咬落去會爆汁💦外皮酥脆
♥ 時令燒物:燒藍鰭吞拿魚
剛剛燒好呈上香氣撲鼻,肉質滑溜,油香十足,加埋少少檸檬能減膩。
♥ 天婦羅:日本溫室南瓜 沙嘴魚天婦羅🍤
♥ 時令貝類:青檸帶子
侍應會上菜前刨上少許青檸皮,燒帶子大大粒。
♥ 龍蝦湯海老燴飯
非常入味又濃郁嘅燴飯,飯粒分明又彈牙。
♥ 蜆肉加鯛魚湯
甜品: 水信玄餅、西瓜及提子乳酸
——————————————————
✨整體味道: 4/5
✨環境裝修: 3.9/5
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 4.2/5
✨再訪興趣: 3.9/5
💞整體來講
相信係最平嘅廚師發辦‼️雖然並非每道都係魚生、壽司,但喜歡佢哋用創意製作出多款小碟,比起傳統嘅廚師發辦,我反而更喜歡呢間有創意及驚喜😆
今日嚟到之前食過嘅長板燒嗰度食嘢,好耐之前都去過一次,但係而家佢哋玩Omakase套餐🔥全部嘢咁樣抵食好多☺️☺️今日叫咗一個12道菜既套餐 $498@1一開始有三個唔同嘅前菜,全部都幾開胃又精緻😀⭐️磯煮鮑魚鮑魚肉質鮮嫩彈牙,吸飽了湯汁的鹹鮮味。每一口都能感受到鮑魚的醇厚濃郁😝刺身 - 八爪魚、赤貝新鮮的八爪魚和赤貝,八爪魚肉質鮮嫩彈牙,赤貝肉質鮮甜爽口😋鵝肝蒸蛋鵝肝的香濃醇厚與蛋的滑順相融,層次豐富而不失清新。吞拿魚腩溶夾心餅以新鮮吞拿魚腩為餡料,夾在酥脆的餅皮中。口感層次豐富。而且內有海膽同埋魚子,正🔥天婦羅蝦、南瓜蝦肉鮮嫩多汁,表層酥脆金黃,南瓜鬆軟細緻,甜味濃郁。燒風干馬友以獨特的風干方式慢慢烤製而成。馬友肉質細嫩多汁,帶有淡淡的煙燻香氣。香煎帶子帶子肉質鮮嫩多汁,表層焦香酥脆。每一口都能感受到帶子的鮮甜與煎制產生的香氣,內面半熟,岩岩好😋燒豆腐豆腐表面呈現出酥脆可口的焦香,內里卻依然保持著滑嫩多汁的口感。甜蝦燴飯非常之鮮,作為一個完美嘅句號😀😀

今日叫咗一個12道菜既套餐 $498@1
一開始有三個唔同嘅前菜,全部都幾開胃又精緻😀⭐️

磯煮鮑魚
刺身 - 八爪魚、赤貝
新鮮的八爪魚和赤貝,八爪魚肉質鮮嫩彈牙,赤貝肉質鮮甜爽口😋

鵝肝蒸蛋
鵝肝的香濃醇厚與蛋的滑順相融,層次豐富而不失清新。

吞拿魚腩溶夾心餅

天婦羅蝦、南瓜
蝦肉鮮嫩多汁,表層酥脆金黃,南瓜鬆軟細緻,甜味濃郁。

燒風干馬友

香煎帶子

燒豆腐

甜蝦燴飯
非常之鮮,作為一個完美嘅句號😀😀
2024-08-23
2024-09-02 215 浏览
旺角確是一處卧虎藏龍之地,雖則食肆林立,但參差不一,有好的但一般的也有很多。能在這裡站立得隱,是要靠實力,這一間在這裡經營接近七年的時間,既低調又有實力和值得我在這裡推介的,是 - 長阪燒 Nagasakayaki。這是吃爐端燒的一間日式居酒屋,在旺角砵蘭街一商廈的二樓,樓下門口沒大大字的廣告牌作宣傳,憑的是口碑或回頭客作招來。今天晚上,與朋友行逛完旺角,走到來砵蘭街,他說想找些日本料理吃就來到了此店。這餐廳裝潢木系,滿有日本居酒屋的設計,以木槳作掛飾,表現出靠海吃海的感覺,是以海鮮為主要的食材。我們二人一坐下,面前餐牌的第一頁就是介紹吃廚師發辦的,我們最後選了 - 長阪十二旬彩席間料理,十二道的菜色吃的是季節限定的食物。前菜 - 磯煮鮑魚、蟹肉豆腐和北海道白玉粟米。鮑魚經過用昆布慢煮,與北海道鮮白玉粟米一樣般腍滑和香甜,蟹肉豆腐一小塊也別緻。先付 - 第一道吃的菜餚,是八爪魚帶子醋物。涼伴兼開胃,八爪魚和帶子都是新鮮貨式。刺身 - 今晚吃的是鰹魚和左口魚邊加海膽。擺碟賣相美觀,刺身放在特色的碟上相當之吸眼球。兩種魚都算新鮮,一點調味也不需要了。蒸物 - 魚子醬鵝肝蒸蛋。以雞蛋殼作容器

蒸物 - 魚子醬鵝肝蒸蛋。以雞蛋殼作容器的蒸蛋,頗具心思,再以鳥巢做型上桌,儀式感充足。蒸蛋很熱但不過熟,加了魚子醬和鵝肝,咸香得來也沒蓋過蛋香,這道蒸物,睇得又好吃 - 正。
御造 - 蟹肉三文魚籽最中餅。盒子裡藏著鮮味,適宜一啖就將之放入口內。
味自慢燒物 - 自家制燒豆腐,味自慢的意思是廚師自己引以為傲的出品。果然是自信爆棚,豆腐炸得非常香脆熱騰騰,面上放了木魚和蔥粒,成件事就如虎添翼了。
時令燒魚 - 藍鰭吞拿魚下顎,魚肉燒得仍然嫩滑皮香。
天婦羅 - 沙錐魚日本秋葵天婦羅。脆漿不太厚,雖然附上有抹茶鹽,但已夠味不需其他調味。
燒時令貝 - 牛油燒元貝稍為遜色一點了,但那少許的湯底加點即磨的柚子碎補回了不少分數,令元貝更加鮮甜美味。
飯 - 櫻花蝦炒飯炒得也乾身,湯品是煲了八粒鐘的海帶日本蜆鯛魚湯。
甜品 - 朱古力迷你香蕉卷、十勝紅豆配黃豆粉蕨餅和煙燻氣泡菠蘿西瓜汁。飯後的一點甜,將這晚的廚師發辦畫上句號。
2024-08-25
2024-08-29 286 浏览
旺角區高質日式料理,而且性價比幾高~$488-$668 就可以食到十二道精緻菜品海產日本直送,滿滿儀式感😘✨刺身帶子、海膽、小鯛~全部都好新鮮,特別海膽仲要係我至愛✨魚籽蟹肉蒸蛋蒸蛋有驚喜,好吸睛嘅鳥巢造形~好可愛,蛋好滑而蟹肉都幾足料✨蟹肉三文魚子最中餅中餅脆身,蟹肉三文魚子好鮮味伴碟仲有伊達卷,食落係微甜味嘅蛋卷✨燒藍鯨吞拿魚吞拿魚下巴位,真係爆油感極強個人覺得佢太油膩✨牛油炭燒鮑魚鮑魚好爽口彈牙,牛油味又不會蓋過鮑魚嘅鮮味✨串燒「醬油秘製燒豆腐」好食👍🏻,外脆內軟口感似臭豆腐,調味用咗燒汁同埋木魚絲~✨海鮮湯魚湯鮮味十足!鹽都只係落左好小量、淡淡地,用靚靚茶壺裝好特別✨甜品菠蘿西瓜汁、朱古力蛋糕、紅豆蕨餅最後都有啲驚喜😂好夢幻嘅泡泡效果餐廳職員服務好貼心,緊貼住你食嘅度,講解每一道菜式👍🏻係祝福生日既好選擇不過,環境就比較嘈,難啲傾計

海產日本直送,滿滿儀式感😘

刺身
帶子、海膽、小鯛~全部都好新鮮,特別海膽仲要係我至愛

✨魚籽蟹肉蒸蛋
蒸蛋有驚喜,好吸睛嘅鳥巢造形~
好可愛,蛋好滑而蟹肉都幾足料

✨蟹肉三文魚子最中餅
中餅脆身,蟹肉三文魚子好鮮味
伴碟仲有伊達卷,食落係微甜味嘅蛋卷

✨燒藍鯨吞拿魚
吞拿魚下巴位,真係爆油感極強
個人覺得佢太油膩

✨牛油炭燒鮑魚
鮑魚好爽口彈牙,牛油味又不會蓋過鮑魚嘅鮮味

✨串燒

✨海鮮湯

甜品
菠蘿西瓜汁、朱古力蛋糕、紅豆蕨餅
最後都有啲驚喜😂好夢幻嘅泡泡效果

不過,環境就比較嘈,難啲傾計
2024-08-29 130 浏览
早12天訂位 去到竟然可以話冇預約到 開初話無我booking,最後睇返openrice話佢哋睇漏咗..經過一番爭論之後最後比bar枱我地坐…每道菜都不過不失 冇好特別個人認為唔食都冇乜損失 人均八百個人認為有更好嘅選擇
早12天訂位 去到竟然可以話冇預約到
每道菜都不過不失 冇好特別