又黎到大埔搵好野食~今次去左大埔墟既開飯主義食~~食咗印式咖哩羊扒仔溶岩拉絲焗麵包~餃子溫泉蛋雞扒炒烏冬~煙三文魚沙律~紅湯白湯~餐包係牛角包~柚子檸檬梳打兩杯~餐牌選擇非常多!!未到正式既食飯時間都已經坐咗唔少人~白湯係我比較幾鍾意既Texture~唔會太稀~杰杰地~估唔到餐包竟然係牛角包!!暖笠笠又夠鬆軟!!好好食~非常之喜出望外~我未試過有牛角包做餐包XDD餃子溫泉蛋雞扒炒烏冬~餃子皮幾薄~串埋一串好方便食~我幾鍾意食個烏冬~夠彈牙~溫泉蛋雞扒同個日式醬汁好match~份量一d都唔細! 女生有機會食唔哂啊!! 男生應該夠飽!值得推介!!羊扒好好食!!好嫩滑!!半空心的麵包放滿左超邪惡既芝士!!用料非常足,拉絲可以拉到好高XDD大大個麵包又夠熱! 薯條都炸得幾香脆~係一個幾新鮮有趣又好食既組合! 食食下,望下隔離其他食客,都係食緊呢個包WO! 充分證明我地既選擇非常正確XDD好鍾意個柚子檸檬梳打~檸檬同埋柚子醬都用料好足XD餐廳環境都幾闊落~坐得好舒適~侍應有禮~兩個人食到勁飽都只係$250~!絕對係街坊既價錢~高級餐廳既質素!
又黎到大埔搵好野食~

羊扒好好食!!好嫩滑!!
好鍾意個柚子檸檬梳打~檸檬同埋柚子醬都用料好足XD

2018-09-28
2018-09-28 625 浏览
上次嚟大埔食飯 行過呢間餐廳 見到呢間有邪惡拉絲🧀 好吸引咁😻😻 已經好想試 所以特登入嚟食飯🤭餐牌選擇好多 有好多都好想試😭 但兩個人食唔到好多 最後我地嗌咗卡邦尼芝士拉絲文也魚焗飯 印式咖哩羊仔扒熔岩拉絲麵包 同兩份小食 韓式辣炸雞翼 同和風煎餃子🥟 我地加咗$15 upgrade做套餐 包餐湯 餐包同餐飲忌廉湯 好creamy 有粟米同魚肉😮 羅宋湯 酸酸地幾開胃 又好多蔬菜 好足料 最驚喜嘅係佢既餐包係牛角包🥐 卡邦尼芝士拉絲文也魚焗飯 好多芝士 見到拉絲就好開心 而且魚柳好大塊 都幾抵食😉 印式咖哩羊仔扒熔岩拉絲麵包 呢個上碟時已經令我地好驚喜 賣相好靚🤤 份量亦都好多 有沙律 又有薯角🍟 芝士嘅底層有咖哩 送麵包 點薯角都一流😗 店員仲好細心咁俾咗枝茄汁我地用👍🏻 個麵包好大個 焗得好脆 好飽肚韓式辣炸雞翼 同和風煎餃子 上枱時熱辣辣 雞翼上面嘅醬汁有少少辣 配埋雞翼好夾🙊 和風煎餃子 入面個餡好多 有菜又有肉 一串咁好方便食總括嚟講 呢間餐廳好有水準 價錢幾抵 下次一定會再幫襯😋

總括嚟講 呢間餐廳好有水準 價錢幾抵 下次一定會再幫襯😋
2018-09-26 29 浏览
臨開工前同朋友撐桌腳,佢想食意粉,就近近地搵左間一入到去睇 menu ,哇~估唔到佢提供西餐之餘,仲有韓國野同埋炒烏冬左揀右揀最後就揀左食bbq豬仔脾芝士焗意粉,同埋鐵板雜扒。2樣價錢真係超級親民,6~70蚊就有交易,份量又大大份味道黎講豬仔脾意粉啲汁料好夠,啲意粉醬足夠包住每一條意粉,好好食~不過個豬仔脾啲肉就有啲韌,牙力唔夠既朋友食左2啖就唔食啦~全部落左我個肚度!另外鐵板雜扒就好舊式香港西餐既做法配埋茄汁酸酸甜甜,解膩又好味。啲薯角脆卜卜,配特製茄汁冇得輸~~好鐘意呢一類街坊式既 cafe, 香港真係買少見少啦
臨開工前同朋友撐桌腳,佢想食意粉,就近近地搵左間

~~

好鐘意呢一類街坊式既 cafe, 香港真係買少見少啦
2018-09-26 51 浏览
大埔區越開越多特色又美味餐廳,但太多餐廳選擇又驚容易中伏。 今晚約了熟悉大埔區朋友吃飯,當然要佢帶我去覓食啦!。今次朋友介紹我來這間"開飯主義",由港鐵大埔墟行幾分鐘就到,真的好方便。 餐廳有日丶韓丶西及東南亞菜,十分方便我這位對食物有要求人。每個餐也有相及文字介紹,使人清楚明白每道菜式。柚子檸檬梳打(在樽底加了燈,閃閃下好sharp, 未飲已令人心情大好。)青蘋果薄荷檸檬沙冰梳打(薄荷清涼透心)蒜蓉/芝士燒日本廣島蠔(好驚喜,好大隻,味道好好味。 冇諗過在街坊餐廳也有這樣美味味道,真的值得推介)煙三文魚溶岩拉絲芝士西蘭花意粉(滿滿芝士表面焗全溶及帶有金黃色,令每條意粉也沾上香濃芝士味。)香煎A級榖飼西冷牛扒10oz(好厚好大塊好震撼牛排,好啱食肉獸的我。)

每個餐也有相及文字介紹,使人清楚明白每道菜式。

青蘋果薄荷檸檬沙冰梳打(薄荷清涼透心)

蒜蓉/芝士燒日本廣島蠔

香煎A級榖飼西冷10oz

蒜蓉/芝士燒日本廣島蠔
香煎A級榖飼西冷10oz
朋友話大埔墟大明里廣場有一間食多國菜嘅餐廳,價錢平民,難得黎到大埔掃貨,一於掃埋依間餐廳。環境舒敞,一睇餐牌真係令人眼花撩亂,有沙律、焗飯、石鍋飯、拉絲芝士麵包、等等。最值得推薦嘅係燒蠔!有蒜蓉同芝士味,2隻$48,4隻$88。蠔身飽滿,裙邊焦脆,而內裡多汁到爆出黎。另外叫咗香煎A級穀伺西冷10oz($95),一上菜就聽到滋滋聲,周圍配咗薯角同埋西蘭花。牛扒大概有15mm嘅厚度,雖然叫咗9成熟,但係仲係好嫩口,肉汁鮮甜。加多$15升級做套餐,配餐湯、牛角包、飲品,氣氛味道令人覺得置身於扒房咁!香蒜牛油野菜海鮮炒巑岐烏冬($85),同樣用鐵板上,即刻就見到主角軟殼蟹,仲有青口、蝦、章魚、蟹柳等等同埋好多椰菜青椒,非常豐富。個人覺得香蒜牛油唔重,反而唔會蓋過海解嘅味道。小食多不勝數,而且點2個仲平啲。今次試咗香辣蕃茄醬焗青口($22),青口唔算大,少少辣好滋味開胃。蒜香蜜糖雞翼($22),有3隻,烤得焦甜,同樣係好惹味。因為大家都想再食牛,於是再點咗香蒜燒汁霜降仔牛($32),可以話係一口牛,比起西冷多咗少少口感,肉味重。至於飲品就叫咗柚子檸檬梳打(跟餐+$10)同埋荔枝梳打($22),以

燒蠔

香煎A級穀伺西冷10oz

香蒜牛油野菜海鮮炒巑岐烏冬

香辣蕃茄醬焗青口

蒜香蜜糖雞翼($22),有3隻,烤得焦甜,同樣係好惹味。

至於飲品就叫咗柚子檸檬梳打(跟餐+$10)同埋荔枝梳打($22),以燈泡形狀嘅杯黎裝,果味清香,唔會太甜,非常消暑。
柚子檸檬梳打
荔枝梳打

壓軸登場嘅係藍柑果味沙冰梳打($40),超大杯,而且冇諗過造型係咁夢幻。檸檬梳打係意大利出產嘅G.JASCO,沙冰係藍柑味,仲有藍柑果肉,味道酸酸甜甜,係一大良心之作!
藍柑果味沙冰梳打

柚子檸檬梳打
荔枝梳打
藍柑果味沙冰梳打
2018-09-20 2086 浏览
最近在努力減少收藏清單中沒有光顧的食店,當中大埔區還有不少家,韓、西、日都有,湊巧今晚韓式胃發作,加上在超強颱風”山竹”的影響下,天氣十分悶熱,晚上溫度還有33度的情況下,不宜走太遠,所以決定到這家距離大埔墟站不算很遠,位於大埔墟街市附近的Hoi Fan Café。非常感恩挑了這一家,因為它根本就是我的菜!! 這裡的食物種類多而且特別,幾乎每款都想吃,重點是價錢合理,不會很貴,兩個人吃飽捧著肚子離開,人均消費也不到一百,很划算。麵包類是我最愛,所以二話不說就點了一個芝士炸雞焗麵包,家人就點了一個石鍋飯,為了豐富一點,兩個都加錢要了餐湯和餐包。餐包、餐湯 加$15當職員送上餐包的時候,我十分驚喜,沒想到這個價格居然會用牛角包,而且是微熱外酥,有誠意!😋白湯和紅湯味道普通,前者有點稀,內有不少磨菇;餐飲 – 凍檸茶、凍咖啡凍咖啡上還灑了一點咖啡粉,整杯飲品格外香濃芝士炸雞焗麵包 $85這個套餐的分量和用料非常有誠意,除了有一大個烘法包和炸雞外,還有一份沙拉和炸薯角,而且整體質素也不錯。法包外皮烘得乾脆、裡面還抹了一層蒜牛油,吃起來很香🤤;沙拉菜新鮮;炸薯角內粉卻不夠脆;炸雞有四件,炸得酥脆

餐包、餐湯 加$15
餐包

餐湯

白湯和紅湯味道普通,前者有點稀,內有不少磨菇;

餐飲 – 凍檸茶、凍咖啡
凍檸茶和凍咖啡

凍咖啡上還灑了一點咖啡粉,整杯飲品格外香濃

芝士炸雞焗麵包 $85

芝士炸雞焗麵包

炸雞有四件,炸得酥脆,肉質不會很乾,上面的醬像千島醬加蜜糖芥末醬味,不錯。如果在其他餐廳吃肯定索價差不多兩百,但這裡卻不到一百!!😯

芝士豬軟骨石鍋飯 $75
芝士豬軟骨石鍋飯

石鍋上桌的時候非常燙,趁熱立刻把芝士和生雞蛋拌勻,看到這拉絲的芝士心裡興奮

芝士豬軟骨石鍋飯

豬軟骨分量不少,不過不夠軟,軟骨還是有點硬,醬油味也是偏淡,可能就是因為這個原故,所以才沒有蓋過芝士的味道。

整體這裡的食物質素不錯,價格也很經濟,還會再來
2018-09-15
餐包
凍檸茶和凍咖啡
芝士豬軟骨石鍋飯
今日去開大埔~~~就試下哩間朋友推介既開飯主義!餐廳其實就係大街附近,不過門面附近裝修緊,但細心望一望,就即刻搵到!如果最近去就要留意下啦~~~入到去~我地被安排坐全卡位,環境好舒適,同時入面有唔少有心思既裝飾⭐️凱薩沙律($28)蔬菜新鮮,加埋沙律醬&芝士粉撈埋一齊食,非常fresh~又醒胃⭐️燒汁煎餃子溫泉蛋雞扒巑岐烏冬($70)一上菜,估唔到份量甘多!雞扒好大份,而餃子仲炸得好香脆配埋燒汁炒嘅烏冬~Yummy!價錢仲非常平易近人⭐️蒜香蜜糖雞翼($22)雞翼超級香脆~炸蒜嘅香味,再加蜜糖嘅甜味~非常正!必食推介⭐️柚子檸檬梳打食完咁香口嘅野,梗係要飲返杯凍飲!哩杯梳打~味道清新,又唔會太甜!最正係隻杯!真係一見到就俾佢吸引住!係會發光架!影相厄Like就fit哂啦!⭐️和風香蒜燒茄子($28)哩度嘅茄子係原條燒仲長過隻手!茄子燒得非常入味!又Juicy!以哩個價位性價比極高!必食推介之二⭐️和風野菜牛肉石鍋飯($65)牛肉同配料份量同樣非常多!牛肉燒得剛剛好又唔un!加埋少少飯焦~同埋流心蛋總括嚟講,哩間餐廳真係好抵食又有特色!而且個Menu仲有好多唔同既菜式可以試下。下次絕對要再去食過!
今日去開大埔~~~
就試下哩間朋友推介既開飯主義!

餐廳其實就係大街附近,不過門面附近裝修緊,
但細心望一望,就即刻搵到!
如果最近去就要留意下啦~~~

入到去~我地被安排坐全卡位,
環境好舒適,同時入面有唔少有心思既裝飾

⭐️凱薩沙律($28)

蔬菜新鮮,加埋沙律醬&芝士粉撈埋一齊食,
非常fresh~又醒胃

⭐️燒汁煎餃子溫泉蛋雞扒巑岐烏冬($70)

一上菜,估唔到份量甘多!

雞扒好大份,而餃子仲炸得好香脆

配埋燒汁炒嘅烏冬~Yummy!
價錢仲非常平易近人

⭐️蒜香蜜糖雞翼($22)

雞翼超級香脆~

炸蒜嘅香味,再加蜜糖嘅甜味~非常正!
必食推介

⭐️柚子檸檬梳打

食完咁香口嘅野,梗係要飲返杯凍飲!
哩杯梳打~味道清新,又唔會太甜!
最正係隻杯!真係一見到就俾佢吸引住!

係會發光架!
影相厄Like就fit哂啦!

⭐️和風香蒜燒茄子($28)

哩度嘅茄子係原條燒
仲長過隻手!

茄子燒得非常入味!又Juicy!
以哩個價位性價比極高!必食推介之二

⭐️和風野菜牛肉石鍋飯($65)
牛肉同配料份量同樣非常多!

牛肉燒得剛剛好又唔un!
加埋少少飯焦~同埋流心蛋

總括嚟講,哩間餐廳真係好抵食又有特色!
而且個Menu仲有好多唔同既菜式可以試下。
下次絕對要再去食過!
2018-09-15 36 浏览
其實我成日經過呢度,見成日都咁多人食,今日終於鼓起勇氣去試下睇左餐牌,同出面D晚餐嘅價錢差唔多,睇落D食物都似出面嘅西餐,唔知食物質素有冇驚喜?飲品都好多花款,唔似一般餐廳得檸茶檸水可以揀,一陣會揀個特別少少嘅飲品試下仲見到有D特式嘅飯同意粉有個小食menu,D小食唔貴,有幾款都好想試下呀不過今日我地人數唔多,唔敢叫咁多怕浪費,只可以揀一樣首先嚟左個湯,我地紅白湯各揀一個試下,2個比較之下,我鐘意白湯多D,因為佢加左煙肉同洋蔥,好味到連我個平時唔飲餐湯嘅小朋友都追住飲所以阿媽唯有以減肥為由飲左個羅宋湯(但有菜真係健康D,一樣咁好味)個餐包有驚喜呀竟然係牛角包平時D餐要轉牛角包要加錢,呢度竟然直接將個餐包訂為牛角包,我好有賺到嘅感覺小食揀左呢個和風香蒜燒茄子($28),好多蒜呀個汁都好食寶貝仔話要食麵,我地揀左個燒汁雞骨腸雞扒炒讚岐烏冬($70)俾佢食呢個麵最正嘅地方係,D肉同菜嘅份量差唔多一半一半,唔會偏重得肉咁heavy呢個溶岩拉絲麵包芝士炸雞($85)真係要推介,個包好香脆,配埋個芝士真係不得了我仲要係咁用D薯角點芝士食飲品本來想揀朱古力,點知賣哂,最後揀左呢個意式焦糖凍咖啡本來包

仲見到有D特式嘅飯同意粉

有個小食menu,D小食唔貴,有幾款都好想試下呀
不過今日我地人數唔多,唔敢叫咁多怕浪費,只可以揀一樣

個餐包有驚喜呀
竟然係牛角包

小食揀左呢個和風香蒜燒茄子($28),好多蒜呀
個汁都好食

我仲要係咁用D薯角點芝士食

飲品本來想揀朱古力,點知賣哂,最後揀左呢個意式焦糖凍咖啡
本來包餐飲品唔抱希望,點知似落又幾好飲,唔係求其餐飲水準

小朋友唔洗點揀,健康D飲菜蜜

2018-09-15 33 浏览
平時同父母一齊,多數都食中餐,今日就想試下同佢地食下西餐呢間餐廳成日都會經過,但每次都揀左其他餐廳冇揀佢,既然未試過,就抱住冒險心態去試下入到嚟好有別有洞天嘅感覺,因為出面黑黑沉沉,冇諗過入面嘅裝修幾得意幾舒服呢度都幾多選擇,食物種類有肉有沙律,唔係淨係啱我呢D食肉獸以食物質素同晚餐價嚟講,食物價錢唔算貴老媽子同老豆一人一個湯,2個湯都好味,尤其係白湯,有少少煙肉同洋蔥,比起平時D罐頭湯有心思最估唔到嘅係佢個餐包竟然係牛角包,老媽子一見到就非常開心,因為牛角包係佢嘅favourite鹽燒秋刀魚什扒鐵板餐$85老媽子鐘意食魚,所以揀左呢個餐,個餐一上我哋都即刻嘩嘩聲,因為係原條魚上架個魚燒得好香,下面仲有2塊扒,味道唔錯溶岩拉絲麵包芝士炸雞$85呢個真係好好食,個芝士加左落個包入面,超香超好食,仲有個炸雞,有D韓式炸雞嘅感覺,值得推介卡邦尼拉絲芝士文也魚焗飯$70個拉絲芝士同上面個麵包一樣咁正,飯底有炒過,份量又足,食完好飽肚最後加左錢試下呢個草莓肉檸檬沙冰梳打($40)我想講真係圖文不符...點解會咁大杯架,睇圖明明好似唔大杯..真係好彩有多2個人分擔下,飲完真係好飽老媽子同老豆只係叫
平時同父母一齊,多數都食中餐,今日就想試下同佢地食下西餐

呢度都幾多選擇,食物種類有肉有沙律,唔係淨係啱我呢D食肉獸

以食物質素同晚餐價嚟講,食物價錢唔算貴

鹽燒秋刀魚什扒鐵板餐$85
個魚燒得好香,下面仲有2塊扒,味道唔錯

溶岩拉絲麵包芝士炸雞$85

卡邦尼拉絲芝士文也魚焗飯$70

最後加左錢試下呢個草莓肉檸檬沙冰梳打($40)

老媽子同老豆只係叫左包餐嘅飲品,我冇特別去影,不過整體真係好好,價錢唔貴之餘碟頭又大,奉勸大家可以叫多幾個人一齊食,share食可以試多幾款食物
2018-09-14 1250 浏览
之前已經見過這一間餐廳,但當時幾乎無人問津。突然,有一段日子,突然間每一天都有人排隊,這天突然間忽發其想,看看下午茶時段有沒有人龍,結果便來了看看。剛剛好,在內裏最入邊的大枱,只有兩個食客,於是便可以坐下搭枱。看看餐牌,不論是早餐類、有麵有蛋的,定抑或是下午茶認形式,有炸物、有西多士/沙律/薯角的,定還是大大碟焗飯等等,都可供選擇。結果,㨂選了一個平日在外邊都會吃的下午茶,即是吉列豬扒拼炸薯角拼西多士沙律。本來下單的時候,還以為只是吉列豬扒拼其中一款,但員工下單時提點,原來下午茶已經包括上述三款(即是西多士、沙律、薯角),真豐富。吉列豬扒的炸粉不算太厚,薄薄的,亦都不算非常之肥膩,因此可以吃到中間豬扒的肉,相當之不錯。旁邊還會有少許沙律菜絲,亦都加入了少許沙律醬油,誠意可嘉。小杯子裏面裝的就是薯角,炸薯角的外皮亦都不算不太厚,但是夠香夠脆,亦都加入了少許鹽,味道很香脆。反而,因為我通常吃這種下午茶,重點都會放在西多士上邊,因此一試這兒的西多士,雖然外表夠香脆,亦都炸得夠金黃,但是無奈,多士之間的花生醬不夠多,切開之後,大約有四五成位置,都見到兩片方包之間有很多白色的位置,當然沒有那麼吸

之前已經見過這一間餐廳,但當時幾乎無人問津

結果,㨂選了一個平日在外邊都會吃的下午茶,即是
吉列豬扒拼炸薯角拼西多士沙律

本來下單的時候,還以為只是
,真豐富。

反而,因為我通常吃這種下午茶,重點都會放在
,切開之後,大約有四五成位置,都見到兩片
方包之間有很多白色的位置
,當然沒有那麼吸引

沒法子,因為西多士畢竟都是舊式傳統茶餐廳專門的食品,在這些新式的港式茶餐廳,大多會棋差一著。

反正都可以怕吃太多會影響胃口,晚餐又吃不下,倒不如看看對面友人的那個
奶油脆豬,雖然只是放了
半個奶油脆豬,但是中間的位置,又有牛油、又倒了不少煉奶,夠香甜,烤得夠香脆
,味道自然遠勝西多士。

另外,那個餐又有一大份
火腿奄列,蛋漿不算完全完全熟,因此比較嫩滑
。另外還有一大塊
燒汁煎雞扒,不算太過肥膩,而雞排亦都不會太乾,保留肉汁,味道相當不錯。

值得一提的是,友人的那杯
茶走,已經點了少甜,但是年來的份量卻好像圖片裏面所見那麼多真是奇怪。我的那杯
凍檸茶少冰,已經點了少冰,但是奈何,之後本人自己那一個小杯子,竟然可以分出一大杯冰,亦是奇怪。

下午茶
2018-09-10 70 浏览
我地一行六人原本想食拉麵,可惜無位又唔想等,就去試一試開飯主義。我地點左五個dinner set同兩款小食,埋單450,超級抵!每人平均先75,仲食唔哂lolDinner set有送紅白湯,味係濃但真係太鹹,我飲左啖就無飲,不過隨湯附送既牛角包超級好食!外脆內軟,而且仲係熱辣辣佢頭牌係芝士炸雞焗麵包,麵包中間全部麵係芝士,食薯條炸雞前可以點一點,食得七七八八後可以食個包,超驚喜係個包面同包蓋都有蒜蓉,加埋芝士超好味!大推!其他焗飯焗意粉相比起就無乜驚喜,但都幾好味,愛芝士應該會幾鍾意,因為每啖都拉絲。特飲都係用發光燈泡杯,幾有趣!如果點荔枝疏打燈泡會更明顯總結而言,野食味道都係偏重,愛芝士喜好濃味既人可以黎一試。

炸雞芝士焗麵包

特飲都係用發光燈泡杯,幾有趣!如果點荔枝疏打燈泡會更明顯
巨峰提子疏打

總結而言,野食味道都係偏重,愛芝士喜好濃味既人可以黎一試。
鐵板牛骨玉子飯
2018-09-10
炸雞芝士焗麵包
2018-09-10 36 浏览
可能之前食過幾次既早餐係超靚超好食,咁入親大埔又會介紹人泥食。但今日再食,差左好多,完全唔會再食,仲差過普通茶記,雞扒乾爭爭,方包又硬,奄烈好細督,同之前靚碟,沙律菜,茄汁豆,又大又多涵差得太遠。
2018-09-02 50 浏览
大埔近年來既新餐廳開左唔小,所以在大埔住既我都未能逐一食哂,今天又係黎到第一次食既餐廳,同朋友聚舊食飯食物款式很多,一次應該未食得哂,為左可以食多幾款,所以揀左叫多d 小食🤣🙊🙊迷你凱撒沙律 $22香蒜燒汁霜降色仔牛 $32蒜香蜜糖雞翼 $22燒汁雞骨腸 $22和風香蒜燒茄子 $28蒜蓉/芝士燒日本廣島蠔 $88/4隻主菜來了,由於小食食太多都食唔落飯同意粉,就揀左個咖哩包食😋😋😋🥘🥘🥘🥘印式咖哩羊扒仔溶岩拉絲麵包 $95真係拉得起芝士呢😋😋😋🧀🧀🧀最後當然要叫番d 冰涼既韓式特飲嘆下la👅野飲可不是普普通通的size 呢👀👀草莓果肉沙冰多多 $24青蘋果薄荷檸檬沙冰梳打 $40

迷你凱撒沙律 $22

真係拉得起芝士呢😋😋😋🧀🧀🧀

草莓果肉沙冰多多 $24

青蘋果薄荷檸檬沙冰梳打 $40

2018-08-25 53 浏览
大埔出名多又平又正既小店 今日同屋企人去完林村行下 就出番大埔墟覓食行過見到呢間小店 果然證實左大埔d食肆名不虛傳門面裝修緊 但一樣咁多人排隊店內環境 裝備幾新淨 係大埔墟既食舖黎講算係幾有style同格調坐無虛席幾旺場下值得一讚既係 我屋企人去左泊車 都隔左幾耐下先黎到店員都冇話催我地點菜or比壓力我地 就算佢出面幾多人排隊都冇催過呢點如果係d連鎖店 一早就會話限時或者催吧所以我這是我一直支持小店既原因沙律s我個人鍾意蕃茄呢個多d烏冬好彈牙西冷 估吾到大埔都有高質鋸扒好有質素 D肉好鬆軟 一d都吾韌有高質扒房水準芝士海鮮包 但海鮮份量吾太多飲品好特別亦好飲遲來既老公亦order左一杯3個人食左4xx 抵呃

行過見到呢間小店 果然證實左大埔d食肆名不虛傳

3個人食左4xx 抵呃
2018-08-25
  • 西冷牛扒
2018-08-23 1109 浏览
開飯主義這個名改得幾好,簡單直接!今日返去搵大埔d舊同事食飯,佢地話呢間開飯好多人幫襯,我又未試過就去試下啦!入內裝修幾Cyber,的確係好多人,我地好好彩坐到卡位。一入去已經見到好多人都食同一個包,我就即刻睇Menu,我揀左「印式咖哩羊扒配溶岩拉絲麵包」,先黎左個餐湯,紅湯味道唔係好酸,反而甜甜地,仲配上鬆軟既牛角包。主菜等左20分鐘左右,好震撼!好大個麵包,已經切開了。麵包是半空心,咖哩好香濃,麵包都係好鬆軟,咖哩味重,再加上拉絲既溶岩芝士,食起黎既時候覺得好Creamy,但又唔會覺得太膩。另外我地叫左個鐵板,香煎A級穀飼西冷10安士,我揀左燒汁,估唔到會係日式燒汁,塊扒真係好大塊,足夠10安士,而且好厚身,鐵板上7成剛剛好。牛扒味道很好,牛肉汁鎖住係牛扒度,所以一切開還是很Juicy,牛肉亦唔韌。我的羊扒都唔So架,肉亦好易切開,肥肉都特別滋味(食到忘記左肥啦)我地加左$10,轉左特飲:柚子沙冰,柚子已經雪到好大舊冰,一邊飲一邊融化,好抵飲,好似飲極都仲有咁!柚子味好濃厚,記得唔好慳嗰$10,要試下!